Sărbătorirea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor în colaborare cu Patriarhia Română, în perioada 21-28 octombrie, s-a desfășurat și anul acesta în condiţii de maximă rigoare, impuse de restricțiile sanitare cauzate de noul val al epidemiei de COVID-19 din România.
Sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina au fost așezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale în dimineața zilei de joi, 21 octombrie, şi apoi în Baldachinul Sfinţilor în dimineața zilei de sâmbătă, 23 octombrie, şi au fost reaşezate în Catedrala Patriarhală în ziua de joi, 28 octombrie.
În fiecare an, sărbătoarea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale este înfrumusețată prin slujbe de seară, privegheri, acatiste şi Liturghii zilnice săvârşite pentru cinstirea cu evlavie a sfinţilor ocrotitori. Anul acesta, în zilele de joi (21 octombrie), vineri (22 octombrie), sâmbătă (23 octombrie) și luni (25 octombrie), slujbele au fost oficiate în Catedrala Patriarhală cu maximum 70 de credincioși în interior.
Încă din prima zi a sărbătorii, închinătorii așteptau cu răbdare pe culoarul unic de acces, îndurând cu credință răcoarea dimineții de toamnă, să se închine la moaștele așezate în pridvorul Catedralei Patriarhale. Din motive sanitare, raclele cu moaștele sfinților au fost acoperite fiecare cu un capac transparent dezinfectat permanent.
Sâmbătă seara (23 octombrie), credincioșii și pelerinii veniți la Patriarhie au participat la slujba Privegherii săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Atmosfera de rugăciune și bucurie specifică sărbătorii hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale a continuat în Duminica a 23-a după Rusalii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară de pe Dealul Patriarhiei de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Evanghelia a fost urmată de un cuvânt de învățătură în care PS Părinte Timotei Prahoveanul a explicat semnificațiile și înțelesurile ei duhovnicești.
Programul liturgic dedicat sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a continuat duminică seară cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. Slujba a fost săvârșită la Altarul de vară din vecinătatea Catedralei Patriarhale de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș. În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a vorbit despre viața Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, unul dintre ocrotitorii românilor din afara granițelor României, care s-a nevoit și a trecut la cele veșnice în Țara Sfântă.
Prăznuire duhovnicească adusă Sfântului Mucenic Dimitrie pe Colina Bucuriei
Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a debutat pe Dealul Patriarhiei luni seară, atunci când Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale Privegherea Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul Vecerniei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură.
În ziua de pomenire a sfântului, în prezenţa credincioșilor de pe esplanada Catedralei Patriarhale, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; părintele Mihail-Simion Săsăujan, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele consilier patriarhal Liviu Nechita; părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și diaconi slujitori ai Catedralei Patriarhale. Aceştia au purtat veşminte liturgice de culoare roşie, după rânduiala liturgică la zilele de pomenire ale sfinţilor mucenici, care şi-au vărsat sângele pentru mărturisirea credinţei creştine. Ierarhul le-a vorbit pelerinilor şi credincioşilor care au participat la sfintele slujbe despre nevoinţele Sfântului Mucenic Dimitrie şi despre persecuţiile la care au fost supuşi creştinii încă de la întemeierea Bisericii şi până în zilele noastre.
La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam i-a binecuvântat pe credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie, apreciind răbdarea de care au dat dovadă, în ciuda temperaturilor scăzute. Totodată, Preasfinţia Sa a transmis un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru toţi cei care îl au ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
Ziua de prăznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei
Patriarhale
În ajunul zilei pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, 26 octombrie, slujba Privegherii a fost săvârșită la Altarul de vară din apropierea Catedralei Patriarhale de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Aproximativ 200 de credincioși au luat parte la slujba de priveghere de marți seară și s-au rugat alături de slujitori, cinstindu-l pe sfântul prăznuit și cerându-i ajutorul și mijlocirea. La finalul Vecerniei unită cu Litia, înainte de a începe Utrenia, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața smerită a Cuviosului Dimitrie cel Nou, cel care de sute de ani ocrotește Catedrala Patriarhală, capitala României și pe locuitorii ei, prin sfintele sale moaște.
Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită în ziua de hram de către Preafericitul Părinte
Patriarh Daniel
În ziua hramului, slujba a fost oficiată la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preasfințiții Episcopi-vicari Varlaam Ploieșteanul, Ieronim Sinaitul și Timotei Prahoveanul, înconjurați de preoţi şi diaconi. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhii la Sfânta Liturghie au făcut parte: arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului; protos. Ioachim Bejenariu, consilier eparhial; arhid. Maxim Ţifui, consilier eparhial.
După citirea Sfintei Evanghelii de la Matei (11, 27-30), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat faptul că, prin viața lor, sfinții cuvioși au dobândit asemănarea cu Dumnezeu ca împreună-lucrători cu harul Duhului Sfânt.
„Sfinții Cuvioși Dimitrie cel Nou și Ioan Iacob de la Neamț sunt dascăli ai rugăciunii, nevoințelor, postului, înfrânării şi căutării Împărăției lui Dumnezeu în lumea aceasta prin smerenie, deoarece prin smerenie și ascultare poate dobândi omul Împărăția cerurilor. Dumnezeu a făcut toate prin cuvânt. Când a sosit momentul să-l facă pe om din lut și să sufle duh în fața lui, mai întâi Dumnezeu a zis: «Să facem om după chipul și asemănarea Noastră!”, iar apoi Scriptura spune: «După chipul Lui l-a făcut Dumnezeu pe om». Deci, Dumnezeu l-a creat pe om după chipul Său, adică persoană care gândește, care iubește și care voiește. Asemănarea, însă, nu i s-a dat, ci numai chipul. Sfântul Vasile cel Mare spune că asemănarea se dobândește de către om prin conlucrare cu harul lui Dumnezeu. Toți oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu, întrucât sunt persoane, dar la asemănarea cu Dumnezeu ajung doar cei care ascultă de El, împlinesc în viața lor voia Lui și Îl iubesc pe El, răspunzând astfel iubirii Sale veșnice pentru omenire. […] Astfel, la asemănarea cu Dumnezeu ajung sfinții, care s-au unit cu El permanent prin rugăciune, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, prin fapte bune, și-au curățit viața de păcate prin pocăință, prin spovedanie și post. Aceștia sunt sfinții cuvioși și pentru că tot timpul unii dintre ei Îl purtau pe Dumnezeu în memorie și în inimă prin rugăciunea minții și rugăciunea inimii, ei sunt numiți «sfinții cuvioși purtători de Dumnezeu»”, a reliefat Preafericirea Sa.
De asemenea, Patriarhul României a arătat că Sfinții Cuvioși Dimitrie cel Nou și Ioan Iacob de la Neamț s-au arătat „purtători de Dumnezeu”, fiind modele pentru credincioși şi grabnic ajutători pentru toți care îi cheamă în rugăciune. „Acești doi sfinți cuvioși sunt «purtători de Dumnezeu» prin permanentă rugăciune și ascultare smerită de El. Ei sunt mari rugători pentru neamul românesc și pentru toate popoarele ortodoxe. Acești doi sfinți cuvioși ne îndeamnă să păstrăm credința, ne învață cum Dumnezeu lucrează în viața oamenilor. Ei mai au în comun și darul tămăduirilor, prin care au vindecat împreună o mulțime de bolnavi. Sfântul Dimitrie cel Nou, de la aducerea moaștelor sale în București, în 1774, a izbăvit orașul de foarte multe primejdii, când oamenii au strigat cu rugăciuni fierbinți, cu post și multe lacrimi. Moaștele sfinților ne arată că Dumnezeu, prin harul Său, este prezent în sfinții Săi. Noi nu cinstim natura umană când îi cinstim pe sfinți, ci harul lui Dumnezeu în natura umană. De aceea a spus foarte frumos psalmistul: «Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!» Noi vedem moaștele, dar tainic ne întâlnim cu persoana sfântului”, a evidențiat Întâistătătorul Bisericii noastre.
Sfaturi pentru respectarea normelor sanitare
În încheierea cuvântului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe credincioși și pelerini la responsabilitate în fața bolii, pentru cultivarea sănătății ca dar al lui Dumnezeu: „Cei doi prieteni ai lui Hristos, Cuviosul Dimitrie cel Nou și Cuviosul Ioan Iacob de la Neamț, numit și Noul Hozevit, sunt aducători de vindecare sufletească și trupească. De aceea, noi ne rugăm să ne păzească de orice primejdie și să ne dăruiască multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu, pace și bucurie, pentru a spori în credință și iubire creștină, în sfințenie și fapte bune, amintindu-ne mereu că viața și sănătatea sunt daruri primite de la Dumnezeu, pe care noi trebuie să le cultivăm prin rugăciune, smerenie și multă grijă, respectând cu strictețe sfatul medicilor și măsurile sanitare hotărâte de autoritățile competente. Fiecare trebuie să fie conștient, liber și responsabil atunci când sănătatea sa se află în pericol, pentru că noi nu știm dacă suntem suficient de pregătiți să trecem din această viață. De aceea, părinții din pustie cereau o clipă în plus a vieții pentru a se pocăi. Timpul vieții noastre trebuie să fie timp de pocăință de păcate, timp de sfințire a vieții, în care darurile cele mai mari sunt două: sănătatea și mântuirea. Din acest motiv, în slujbele noastre ne rugăm mai întâi pentru sănătatea și mântuirea slujitorilor și a tuturor credincioșilor”.
Mulțumiri pentru organizatorii sărbătorii
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a exprimat recunoștință față de toate persoanele şi instituțiile implicate în buna organizare a manifestărilor prilejuite de sărbătoarea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale, mulțumind în special Preasfințiților Părinţi Episcopi-vicari; reprezentanților autorităților de stat care au participat la Sfânta Liturghie; clericilor slujitori; Primăriei Generale a Municipiului București; Direcției Generale de Arhitectură, Peisagistică și Monumente de For Public; Inspectoratului General al Jandarmeriei Române; Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București; Inspectoratului General al Poliției Române – Brigada Rutieră a Capitalei; Poliției Locale a Municipiului București; Poliției Locale a Sectorului 4 din Capitală; Poliției Sectorului 4 – Secția 14; Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov; Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare; Serviciului de Ambulanță București-Ilfov; membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc; membrilor Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor; clericilor slujitori ai Catedralei Patriarhale; slujitorilor și coralelor care au înfrumusețat slujbele săvârșite în zilele sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou; protopopilor și preoților participanți din Arhiepiscopia Bucureștilor; Parohiei Afumați II și companiei SC Aqua Queen SRL, care a oferit gratuit cele 20.000 de sticle cu agheasmă pentru pelerini; clericilor voluntari care au îndrumat credincioșii; voluntarilor care au distribuit materiale igienico-sanitare; Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române; Asociației Studenților Teologi Ortodocși; Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români; Ligii Tineretului Creștin Ortodox Român, filialele din București, Ilfov și Prahova; pelerinilor prezenți la evenimentele de pe Dealul Patriarhiei.
Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Iachint la Catedrala Patriarhală
La finalul zilei de 27 octombrie a avut loc ultima slujbă de seară oficiată în cadrul programului liturgic bogat închinat sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. În Catedrala Patriarhală din București, slujba Privegherii a fost săvârșită de un sobor de slujitori în cinstea Sfântului Ierarh Iachint de la Vicina, primul Mitropolit al Ungrovlahiei, așa cum era numită în Evul Mediu Ţara Românească, sărbătorit pe 28 octombrie. Credincioșii prezenți s-au rugat cu multă evlavie, alături de slujitori, pentru ocrotire și mijlocire.
Răspunsurile liturgice pe parcursul zilelor de prăznuire au fost oferite de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă, şi de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de pr. conf. dr. Stelian Ionaşcu.
Daruri pentru credincioșii prezenți pe Colina Bucuriei
Conform comunicatului Arhiepiscopiei Bucureştilor, peste 60.000 de credincioși pelerini s-au închinat la sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, ale Sfântului Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, așezate în „Baldachinul Sfinților” de pe Colina Bucuriei.
Ca dar al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost împărţite 60.000 de cărți de rugăciuni, fiecare carte împreună cu două iconițe ale Sfinților Dimitrie cel Nou și Ioan Iacob de la Neamț, pentru pelerinii veniţi la prăznuire și familiile acestora.
Credincioșii participanți au mai primit sticle cu agheasmă mică, pachețele cu anafură şi pachete alimentare.
Pelerinajul credincioșilor la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou a fost, și în acest an, un prilej de întărire în credință, de comuniune în rugăciune, de binecuvântare şi de nădejde în ajutorul sfinţilor pentru încetarea pandemiei actuale.