Despre Publicație

Vineri, 29 decembrie 1989, a apărut primul număr al publicației Vestitorul Ortodoxiei Românești, denumirea inițială a periodicului Patriarhiei Române. Din colegiul redacțional de la acea dată au făcut parte: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme protosinghel și consilier în cadrul Departamentului „Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic” al Administrației patriarhale, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, pe atunci, arhimandrit și inspector patriarhal pentru învățământul teologic, vrednicul de pomenire Episcop-vicar Roman Ialomițeanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și domnul Teodor Baconski, care era doctorand și redactor la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.
FOTO-1_nr.-1---coperta-fara-puncte
Primul număr al publicației are patru pagini. În acestea sunt prezentate Mesajul de adeziune al Sfântului Sinod la înnoirile politice din țară, apelul la unitate și îndemnul pastoral de Crăciun și de Anul Nou ale vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist – în secțiunea „Biserica strămoșească, alături de popor”, articole privind jertfa eroilor revoluționari, cu supratitlul „Pomenirea lor din neam în neam!”, eseuri privind „Libertatea – renașterea comuniunii” și „Puterea înnoitoare a adevărului”, după denumirea secțiunilor de la paginile 3 și 4.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședința din zilele de 18-19 ianuarie 1990, a adoptat oficial proiectul editorial lansat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist și l-a desemnat pe vrednicul de pomenire Episcop Damaschin, la aceea dată Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei cu titlul de Severineanul, să coordoneze editarea Vestitorului Ortodoxiei Românești. Episcopul Damaschin a fost președintele colegiului de redacție din ianuarie 1990 până în decembrie 2007. De asemenea, funcția de redactor principal a fost ocupată în cea mai mare parte a anului 1990 de ieromonah Ștefan Gănceanu. Din noiembrie 1990 până în decembrie 2007, redactor responsabil a fost părintele profesor Constantin Coman.
FOTO 2_Vestitorul_Ortodoxiei_1990_02-03.Februarie-Martie_Nr.4-5
Până la jumătatea anului 1992, ziarul și-a păstrat denumirea inițială: Vestitorul Ortodoxiei Românești. Apoi, pentru un an de zile, s-a numit într-un singur cuvânt Vestitorul. De la nr. 94/15 mai 1993 a fost stabilit titlul păstrat până în prezent: Vestitorul Ortodoxiei.

Din anul 1993, a fost creată o subredacție a Vestitorului Ortodoxiei, care s-a ocupat de publicarea revistei pentru copii a Patriarhiei Române. Cu apariție lunară, această publicație a fost intitulată Chemarea Credinței.
FOTO-4_Scan-141215-0002
În anul 2008, Vestitorul Ortodoxiei s-a alăturat Publicațiilor LUMINA – cotidianul Ziarul Lumina și săptămânalul Lumina de Duminică. Cu această ocaziei, a fost inaugurată o serie nouă a Vestitorului Ortodoxiei, care începând cu nr. 415/ianuarie 2008 a devenit revista lunară de informație bisericească a Patriarhiei Române. Din anul 2009, președintele colegiului de redacție este Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.
FOTO-5_Scan-141215-0011
În decembrie 2014, cu prilejul aniversării unui sfert de secol de apariție neîntreruptă a Vestitorului Ortodoxiei, a fost realizat un set de două DVD-uri care conțin arhiva digitalizată a publicației pentru anii 1989-2014 și a fost lansat site-ul vestitorulortodoxiei.dev.
FOTO-6_Coperta-1-DVD

Edițiile Anterioare

Abonare

Etichete

Categorii

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter