Conferință dedicată artei bisericești la Palatul Patriarhiei
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei au avut loc, în zilele de 14 şi 15 noiembrie, lucrările Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, organizată de Patriarhia Română prin Sectorul cultură pictură și restaurare, Comisia de pictură bisericească, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte. Tema conferinței, care în acest an a ajuns la a IX-a ediție, s-a intitulat „Lumina isihastă în arta bisericească. Slava lui Hristos pe Muntele Tabor și aureola sfinților”.
Conferinţa a debutat marţi, 14 noiembrie, cu sesiunea de deschidere în cadrul căreia Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul „Slava Împărăției cerurilor este vederea profetică a iconografiei ortodoxe”. Au urmat cuvintele rostite de acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, de Florinel Frunză, director cu atribuții de secretar de stat pentru culte, precum și de Valeria Oana Zaharia, manager interimar al Institutului Național al Patrimoniului. Cu toții au felicitat Patriarhia Română pentru organizarea unei astfel de conferințe, subliniind importanța întâlnirii unui mare număr de specialiști în arta bisericească și a dezbaterii unei teme consacrate Anului omagial și comemorativ 2022.
În continuare a fost lansat volumul „Norme și îndrumări unitare în iconografie și restaurarea patrimoniului bisericesc”, care a fost prezentat de părintele asist. dr. Silviu Tudose, moderatorul sesiunii de deschidere a conferinței. Volumul, apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române, reunește lucrările științifice prezentate la ediția de anul trecut a conferinței, unele dintre acestea fiind expuse într-o formă extinsă. În după-amiaza aceleiaşi zile s-a desfăşurat secțiunea 1, Pictură bisericească, a cărei temă s-a intitulat „Tradiție și înnoire în pictura bisericească”, secțiune moderată de asist. dr. Cristina Cojocaru. La finalul acestei secțiuni a avut loc o sesiune de dezbateri tematice moderată de Alexandru Nicolau, pictor bisericesc.
Conferinţa a continuat marți, 15 noiembrie, cu susținerea lucrărilor în cadrul celorlalte două secțiuni, dedicate restaurării și arhitecturii bisericești, având temele „Restaurarea patrimoniului religios: dezbateri, norme, dimensiune liturgică”, moderată de Cătălin Palamariu, restaurator și pictor bisericesc, și „Lăcașul de cult ortodox – loc al întâlnirii dintre teologie și artă”, moderată de lect. dr. Ștefan Ionescu-Berechet.