Sute de mii de suflete au adus cinstire Sfintei Parascheva la Iași

În fiecare an, sărbătoarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei debutează cu tradiționala rânduială a așezării raclei cu moaștele Sfintei Parascheva în baldachinul ridicat în zona Catedralei Mitropolitane. Anul acesta, racla Sfintei Parascheva și cea a Cuviosului Paisie, care a fost adusă cu o seară înainte de la Mănăstirea Neamț, au fost scoase sâmbătă dimineața, 8 octombrie, de către un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a adunat și în acest an în vechea capitală a Moldovei numeroși oameni pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, moment care a încununat această perioadă binecuvântată la Iași. Potrivit estimărilor oferite de autorități, peste 200.000 de credincioşi au trecut pe la raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

 

 

Punct culminant al perioadei de hram, Sfânta Liturghie a fost oficiată vineri, 14 octombrie, la un Altar special amenajat pe bulevardul Ștefan cel Mare de către un sobor de 26 de ierarhi din țară, din Basarabia, Franța, precum și din Grecia, Bulgaria, Iordania și Tanza­nia-Africa. Slujba săvârșită în cinstea sfintei a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitrus, Katerini şi Platamonas, iar din soborul de arhierei au mai făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul ­Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltprea­sfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte ­Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Agath­onikos, Episcop de Arusha şi Tanzania Centrală, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Preasfinţitul Părinte ­Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfinţitul Părinte ­Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul ­Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte ­Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Prea­sfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al ­Canadei, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfinţitul Părinte ­Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. Răspunsurile de la Sfânta Liturghie au fost oferite în acest an de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova”, dirijat de ­Consuela Radu-Ţaga.

 

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit ­Gheorghios, care a vorbit despre tradiția pelerinajelor, făcând referire la cel de la Iași. Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat un scurt cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa rugăciunii în contextul vremurilor actuale.

 

 

Distincții pentru cei care au sprijinit refugiații din Ucraina

Anul acesta, Distincția „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” a fost conferită de Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Teofan unor preoți de la frontiera României cu Ucraina și Republica Moldova, care au fost prezenți la vamă și au ajutat refugiații care au fugit din calea războiului. Părintele Costel Rumega de la Parohia „Sfântul ­Nicolae” Rădăuți-Prut, părintele Mihai Haraga de la Parohia „Sfântul Gheorghe” Ște­fănești, părintele Marcel Bobârcă de la Parohia Sculeni și părintele Oleg Petrov din Ucraina au primit în semn de mulțumire Distincția „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”. Aceeași distincție a fost oferită vineri și doamnei Valentina Haidău din Iași, voluntară în cadrul acțiunilor de sprijin. După momentul oferirii distincțiilor, Părintele Mitropolit ­Teofan a mulțumit tuturor celor implicați direct în organizarea și buna desfă­șurare a hramului din acest an, sub­liniind legătura frățească și duhovnicească dintre ­poporul român și cel ucrainean, mai ales în contextul conflictului izbucnit la începutul acestui an.

Racla Sfintei Parascheva a rămas afară, în baldachin, spre închinarea credincioșilor până când toți cei care au dorit au reușit să îi aducă cinstire.