Simpozion internaţional dedicat monahismului ortodox

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală, în perioada 24-26 mai 2021, a avut loc Simpozionul internaţional intitulat „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări contemporane”, desfăşurat în mediul online.
În cadrul acestor întâlniri, participanţii au susţinut prelegeri care au ca tematică organizarea vieţii monahale în primul mileniu creştin şi aplicabilitatea actuală a prevederilor existente în acea perioadă.

 

Invitaţii şi-au prezentat lucrările online, prin intermediul unei platforme de comunicare digitală. Pe parcursul celor trei zile s-au desfăşurat zece sesiuni de comunicări, acestea fiind grupate în mod tematic.

Prima prelegere prezentată în cadrul acestui simpozion a aparţinut arhid. prof. dr. George Grigoriţă, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Vorbind de­spre importanţa organizării unui astfel de eveniment, acesta a afirmat: „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Departamentul de Teologie Sistematică, Practică şi Artă Sacră al Facultăţii de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» a Universităţii din Bucureşti, împreună cu Sectorul exarhat al Arhiepiscopiei Bucureştilor, organizează în primele trei zile ale acestei săptămâni un simpozion internaţional dedicat integral monahismului. Tema lui este aceea a organizării şi funcţionării vieţii monahale, motiv pentru care titlul său este «Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări contemporane». Invitaţi la acest simpozion sunt ierarhi din Biserica Ortodoxă Română şi din alte Biserici Ortodoxe Autocefale, profesori de la facultăţile de teologie ortodoxă din România şi din alte ţări, dar şi specialişti, exarhi de mănăstiri, stareţi şi monahi preocupaţi de studiul organizării vieţii monahale. Cadrele didactice participante provin din mai multe universităţi din întreaga lume şi din Biserici Ortodoxe surori. Vorbim despre Patriarhia Antiohiei, Patriarhia Moscovei, Patriarhia Serbiei, Patriarhia Georgiei sau Biserica Ortodoxă a Greciei. Prin acest simpozion ne propunem ca împreună cu invitaţii şi participanţii să discutăm în special despre formele de organizare ale monahismului din primul mileniu creştin şi să vedem cum acestea au continuat să fie aplicate în Biserică în al doilea mileniu şi, apoi, în Bisericile Ortodoxe Autocefale, în special în Biserica noastră, până în prezent. În acest sens, avem în vedere prevederile canonice, nomocanonice şi regulile monahale existente în primul mileniu. De asemenea, sunt aduse în discuţie şi diferite subiecte referitoare la interferenţa dintre viaţa monahală şi alte aspecte ale societăţii contemporane. Prin intermediul acestor prelegeri, dorim să răspundem şi provocărilor societăţii contemporane care este nu doar profund secularizată, ci şi secularizantă, impunând valori care de multe ori sunt străine vieţii creştine şi celei monahale”.

În prima zi a întâlnirii s-au desfăşurat patru sesiuni de comunicări, susţinând prelegeri: arhidiacon prof. dr. George Grigoriţă; preot conf. dr. Irimie Marga; lect. dr. Mihai Iulian Constantinescu; arhi­mandrit dr. Daniel Oltean; arhi­mandrit prof. dr. Giorgio Barone Adesi; arhimandrit dr. Casian Ruşeţ; monahia dr. Atanasia Văetişi; arhimandrit dr. ­Benedict Sauciuc; arhimandrit dr. ­Nectarie Şofelea; arhimandrit dr. Policarp Chiţulescu; preot prof. univ. dr. Constantin Rus; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; arhimandrit drd. Andrei Anghel.

 

A doua zi de comunicări ale simpozionului dedicat monahismului ortodox

Marți, 25 mai, Simpozionul interna­țional a continuat cu alte patru sesiuni de comunicări.

Sesiunea a V-a a simpozionului, moderată de părintele prof. dr. Nicușor ­Beldiman, a început cu prelegerea susținută de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, intitulată „Jertfa monahismului românesc după nedreptul Decret 410/1959: forme de viețuire și misiune”. Preasfinția Sa a prezentat mărturii inedite privind forme de viețuire și de misiune după Decretul 410, precum și chipuri de monahi din diferite așezăminte monahale care au trecut prin urmările acestei dispoziții. Sesiunea a continuat cu alte două prelegeri, susținute de prof. univ. dr. George Enache de la Universitatea Dunărea de Jos și de pr. lect. Emilian Iustin Roman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.

Cea de-a VI-a sesiune, moderată de arhidiaconul prof. dr. George Grigoriță, a debutat cu referatul „Secolul 20 – epoca de aur a monahismului boto­șă­nean. Compatibilitate și complementaritate între rânduiala creș­tină a vieții de familie și rânduielile vieții de mănăstire”, sus­ținut de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Preasfinția Sa a vorbit despre originile monahismului botoșă­nean, dar și despre situația actuală a acestuia, atât în județul Botoșani, cât și în țară și în străinătate, mai ales în Sfântul Munte Athos. De asemenea, ierarhul a analizat și raportul de compatibilitate și complementaritate dintre rânduiala creștină a vieții de familie din județul Boto­șani și rânduielile vieții de mănăstire, explicând că familiile creș­tine autentice reu­șeau, prin viața lor, să ofere copiilor modele de comportament creștin, dar și de dorin­ță de asceză, de a mer­ge către mănăstire. În continuare au susținut prelegeri monahia Mariami Mazilu, părintele prof. dr. Nicușor Beldiman și arhimandritul asist. dr. Chiril Lovin.

În partea a doua a zilei s-au desfășurat alte două sesiuni de comunicări, moderate de arhimandritul dr. Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei ­Române la Locurile Sfinte, și de arhimandritul dr. Nectarie Șofe­lea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă şi Exarh administrativ la Sectorul exarhat al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În cadrul acestora au vorbit prof. dr. Archil Metreveli; arhimandrit prof. univ. dr. Teofil Tia; prof. dr. Irakli Brachuli; protosinghel dr. ­Iachint Vardianu; arhimandrit dr. Teofil Anăstăsoaie; Preasfințitul Părinte ­Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și protosinghel dr. Iustin Taban.

 

Ultima zi a simpozionului despre monahismul ortodox

Ultima zi a simpozionului internaţional online dedicat monahismului ortodox, miercuri, 26 mai, a reunit şase prelegeri susţinute de profesori şi cercetători din străinătate, dar şi de un doctorand al ­Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Aceștia au prezentat situaţia actuală a monahismului din cadrul mai multor Biserici Ortodoxe surori.

În deschidere, arhimandritul Nectarie Şofelea, moderator al primei sesiuni, a subliniat importanţa acestui simpozion pentru crearea unei priviri de ansamblu a ceea ce înseamnă viaţa monahală în întregul spaţiu ortodox. Prima prelegere, „Mănăstirile din Patriarhia Antiohiei. ­Istorie şi misiune”, a fost susţinută de Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum. În continuare, prof. dr. Elena Silvestrova de la Institutul „Sfinţii Chiril şi Metodie” din Moscova a prezentat o prelegere intitulată „Reglementările Bisericii Ortodoxe Ruse privind mănăstirile şi monahismul: situaţia actuală şi perspective de viitor”. Ultimul referat din cadrul acestei sesiuni a aparţinut prof. dr. Rastko Jovic, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Belgrad, şi a fost intitulat „Regulations of Monastic Life and Different Mode of Being: Serbia”.

A doua sesiune a zilei, moderată de arhidiaconul prof. dr. George Grigoriţă, a fost deschisă de prelegerea arhimandritului prof. dr. Grigorios Papathomas, cadru didactic al Facultăţii de Teologie din Atena şi al Institutului „Saint Serge” din Paris. În cadrul expunerii sale, intitulată „L’organisation actuelle du monachisme en Grèce”, arhimandritul grec a prezentat situaţia actuală a vieţii monahale din Grecia. În cadrul celei de-a doua prezentări a sesiunii, „Organizarea şi funcţionarea vieţii monahale georgiene în trecut şi în prezent”, părintele prof. dr. Aleksi Kshutashvili de la Facultatea de Teologie din Tbilisi, ­Georgia, a făcut o incursiune în istoria monahismului geor­gian. Ultimul referat a aparţinut doctorandului Alin Stoica de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi a fost intitulat ­„Organizarea monahismului în Biserica Ortodoxă Rusă în secolul XX”.

Evenimentul s-a încheiat cu o rundă de discuţii şi remarci în care au fost prezentate şi concluziile întâlnirii. Toate lucrările prezentate în cadrul acestui simpozion vor fi publicate într-un volum la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, în colecţia „Studia Canonica”.