Momente aniversare în două dintre eparhiile ortodoxe româneşti din diaspora
Două dintre eparhiile românilor ortodocşi din diaspora şi-au sărbătorit întâistătătorii. Este vorba despre Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, şi de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.
Hram şi aniversare la Melbourne
La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Catedrala Episcopală din Melbourne şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, a sărbătorit 13 ani de la ceremonia de instalare. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a îndemnat credincioșii prezenți să urmeze exemplul Sfinților Apostoli: „Îi chemăm pe toți credincioșii noștri să treacă peste orgoliile personale și peste diferențele trecătoare și să se unească în comuniune frățească pentru a împlini porunca Domnului, ca toți să trăiască în unire, astfel încât Evanghelia Domnului Hristos să se propovăduiască prin dragoste creștină până la marginile lumii prin cuvântul inspirat, dar și prin rugăciune curată, prin fapte ale credinței și prin viața fiecăruia”. A urmat Parastasul pentru ctitorii, slujitorii şi enoriașii catedralei trecuți în veșnicie și pentru toate victimele care au căzut răpuse de pandemie.
Episcopul ortodox român al Europei de Nord, la ceas aniversar
Ziua de 6 iulie este sărbătorită în fiecare an cu multă bucurie duhovnicească de românii ortodocşi din ţările nordice, la această dată, în urmă cu 13 ani, fiind întronizat primul Episcop ortodox român pentru conaţionalii noştri care trăiesc în Suedia, Norvegia şi Danemarca. Şi în acest an, la ceas aniversar, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a înălţat rugăciune de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra sa în cei 13 ani de slujire printre românii din ţinuturile nordice, săvârşind Sfânta Liturghie în paraclisul Centrului eparhial din Stockholm, se arată pe site-ul episcopiascandinavia.se.
În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul sfintei slujbe, ierarhul a subliniat faptul că, prin Biserică, românii sunt invitaţi să devină membri ai unei familii duhovniceşti, prin harul lui Dumnezeu. „În timpul Sfintei Liturghii am mulţumit lui Dumnezeu pentru cei 13 ani de când suntem împreună, în această familie a Episcopiei noastre a Europei de Nord. În urmă cu 13 ani, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Sisoe cel Mare, am primit pe umeri crucea slujirii în această eparhie. Această cruce o purtăm împreună, de la vlădică până la opincă, de la întâistătătorul acestei eparhii până la cel mai tânăr membru al comunităţii noastre euharistice, nu doar pruncii pe care îi îmbrăcăm în Hristos prin Taina Botezului, ci şi adulţii care se botează. De aceea dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate şi îl rugăm pe Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare, pomenit în această zi, să ne ajute cu rugăciunea şi puterea modelului, pentru că acest sfânt s-a învrednicit de darul facerii de minuni şi a primit atâta putere de la Dumnezeu, încât a înviat şi pe morţi”, a spus Preasfinţia Sa.