Binecuvântare pentru biserici ortodoxe ale românilor din Austria şi Germania

În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Ziua Națio­nală a Austriei, parohia românească situată în cel mai sudic oraș-capitală de land din această țară a trăit clipe de aleasă bucurie. Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a săvârșit cu ocazia hramului parohiei Sfânta Liturghie, înconjurat de un însemnat sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor români din Klagenfurt. Totodată, a fost săvârșită slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici parohiale.

Comunitatea păstorită de părintele Visarion Viorel Ipati a fost înființată în anul 2008 și s-a consolidat armonios de-a lungul timpului prin efortul părintelui paroh și al bunilor credincioși. După ani întregi de slujire în biserica parohiei ortodoxe sârbe și apoi în biserica monument istoric Kreuzberglkirche, în urma creșterii necesităților comuni­tății, s-a simțit nevoia slujirii într-o biserică proprie, încăpătoare și adecvată cerințelor existente. Recent, a fost achiziționat din economiile parohiei un teren pe care va fi ridicat un nou lăcaș de închinare, cu anexele necesare, pentru punerea pietrei de temelie fiind stabilită ziua pomenirii Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul acestei comu­nități, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.

Sfânta Liturghie și slujba punerii pietrei de temelie au fost săvârșite de Înalt­preasfințitul Părinte Serafim, înconjurat de un sobor de 11 preoți și 3 diaconi. La sfintele slujbe au fost prezenți și Episcopul catolic din dieceza Gurk-Klagenfurt, însoțit de preotul romano-catolic din vecinătate, precum și reprezentanți ai altor culte, auto­rități locale și guvernamentale. După slujba punerii pietrei de temelie a bisericii, oaspeții au fost invitați să adreseze un cuvânt co­munității românești.

În discursurile rostite au transmis aprecierea față de credința și viețuirea românilor ortodocși, atât de implicați în viața societății austriece, fără a renunța la credința și la tradițiile strămoșești, străduindu-se să mențină vie flacăra credin­ței într-o societate tot mai cuprinsă de secularizare și aflată la distanță de ținuturile natale.

La final a fost organizată o agapă, iar Părintele Mitropolit l-a binecuvântat și încurajat pe părintele paroh să poată duce mai departe proiectul solicitant al construcției unei noi biserici, un lucru extrem de anevoios mai ales în această perioadă în care prețurile materialelor de construcție au atins noi limite.

 

Binecuvântarea lucrărilor
la Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Viena

Sâmbătă, 6 noiembrie, cu ocazia serbării celui de-al doilea hram al bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și „Sfântul Martin de Tours” din Viena, păstorită de părintele paroh Emanuel Nuțu, după care a binecuvântat lucrările realizate în interiorul lăcașului de rugăciune până în acest moment, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.

La momentul chinonicului, ierarhul a schițat în linii mari câteva elemente din viața sfântului prăznuit, Martin de Tours, după care a prezentat legătura ortodocșilor români cu orașul Viena existentă pe parcursul istoriei, începând cu anexarea Transilvaniei, la finalul secolului al XVII-lea, de către habsburgi și continuând cu includerea Bucovinei între granițele imperiului. Mitropolitul a arătat apoi că proiectul celei de-a treia biserici ortodoxe românești din Viena, inspirat de arhitectura Mănăstirii Voroneț, reprezintă o emblemă a dragostei față de frumos, a credinței și vredniciei poporului român dreptcredincios, într-o perioadă în care românii sunt prezentați uneori într-o lumină negativă, din pricina unor cazuri izolate și nedorite. Ierarhul l-a felicitat în continuare pe părintele Emanuel Nuțu pentru reușita de a ridica cu mari eforturi această biserică, dar și pentru lucrarea duhovnicească de zidire interioară a sufletelor credincioșilor, mai ales în această perioadă critică provocată de criza sanitară. Pe lângă programul zilnic de rugăciune, copilașii din parohie pot participa la orele de limba română și de religie organizate tot în interiorul sfântului lăcaș. La final, au fost înmânate gramatele mitropolitane binefăcătorilor și ostenitorilor implicați cu multă dăruire în proiect.

 

Sfinţirea iconostasului bisericii
Parohiei Berlin-Vest

Duminică, 14 noiembrie, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Serafim a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de același sobor de preoți în biserica Parohiei Berlin-Vest, sfințind totodată și iconostasul lăcașului de închinare. Biserica parohiei din Berlin-Vest a fost ridicată prin jertfa părintelui vrednic de pomenire Constantin Mihoc și prin osteneala actualului preot paroh, protosinghelul Clement Lodroman. În cuvântul său de învăță­tură, Părintele Mitropolit a evi­dențiat, pe baza Pildei evanghelice a samarineanului milostiv, importanța ajutorării aproapelui, amintind și exemplul Sfintei Maria Skobțova, care a vorbit despre grija aproapelui ca mesaj central al Evangheliei Mântuitorului. La final, ierarhul l-a felicitat pe protosinghelul Clement Lodroman pentru înfrumu­se­țarea bisericii cu noul iconostas și a binecuvântat lucrările de ridicare a unei case parohiale lângă ­biserică.