Pelerinaj istoric cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou
Luni, 4 martie, a debutat în Arhiepiscopia Bucureștilor pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Evenimentul duhovnicesc s-a desfășurat în toate cele 13 protoierii din cuprinsul eparhiei, în perioada 4 martie – 21 aprilie 2024, în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, 13 iulie 1774.
De-a lungul sfertului de mileniu de la venirea în București a cinstitelor sale moaște, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost cinstit de locuitorii Capitalei țării noastre și nu numai drept ocrotitor duhovnicesc și grabnic ajutător pentru credincioșii aflați în nevoie sau încercați de necazuri. Din acest motiv, el a fost căutat în rugăciune de dreptcredincioșii creștini, iar în împrejurări deosebite, sfintele sale moaște au fost purtate în pelerinaj pentru mângâierea cinstitorilor săi, dar și ca mijloc de tămăduire de boli și izbăvire de calamități. Sunt cunoscute procesiunile organizate în timpul „ciumei domnitorului Caragea” (1815), la seceta din anul 1827 sau în perioada holerei din 1831, asemenea și în timpul pandemiei de COVID-19 (2020). Orice pelerinaj este un mijloc de binecuvântare pentru poporul cinstitor al „casnicilor lui Dumnezeu”. De aceea, în perioada Triodului, care este timp de intensă pregătire duhovnicească, racla cu moaștele sfântului ocrotitor al Bucureștilor a fost purtată în procesiune în cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, ca semn al mijlocirii Cuviosului Dimitrie, spre bucuria duhovnicească a tuturor credincioșilor pe care îi ocrotește de două veacuri și jumătate.
Itinerarul duhovnicesc în Protopopiatul Câmpina
Luni, 4 martie
Itinerarul duhovnicesc a debutat luni, 4 martie, în Protopopiatul Câmpina, din județul Prahova. La orele dimineții, la Catedrala Patriarhală din București, Preasfințitul Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba specială de binecuvântare a pelerinajului, apoi racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și icoana de procesiune pe care este zugrăvit chipul sfântului cuvios au părăsit sfântul lăcaș de pe Colina Bucuriei. După o scurtă oprire la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina, primul popas din programul pelerinajului a fost în Parohia „Sfântul Nicolae” din orașul prahovean. Odorul duhovnicesc a fost însoțit de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, alături de arhim. Lucian Bujor, consilier patriarhal; pr. Ionuț Dragomir, consilier patriarhal; pr. vicar eparhial Costel Burlacu; pr. Iustin Manta, inspector eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și pr. protoiereu Grigore Melnic de la Protopopiatul Câmpina.
La sosirea în parohia prahoveană, alaiul procesional a fost întâmpinat de părinții slujitori ai comunității, precum și de alți clerici din orașul Câmpina și din localitățile învecinate. Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie cel Nou a fost purtată și așezată în biserica mare a parohiei, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul săvârșind slujba specială, după care a rostit un cuvânt de binecuvântare despre viața Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și însemnătatea cinstirii sfintelor moaște.
Cu acest prilej, părintele protoiereu Grigore Melnic a rostit un cuvânt de bun-venit, iar părintele paroh Grigore-Alexandru Meșteroaie a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru includerea parohiei pe care o păstorește în itinerarul pelerinajului, precum și Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul pentru prezența în mijlocul comunității și pentru săvârșirea sfintelor rânduieli. Popasul de rugăciune a continuat tot timpul în care credincioșii prezenți s-au închinat odorului duhovnicesc, la strană fiind intonate troparul sfântului și cântări din slujba sa.
În continuare, racla și icoana au poposit o oră în Parohia „Sfântul Dimitrie” din Câmpina. Părintele protoiereu, care este parohul acestei comunități, a rostit, de asemenea, un cuvânt de mulțumire.
Următoarea oprire în programul pelerinajului a fost în Parohia Podu Vadului, unde mulțime de credincioși l-a întâmpinat pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou cu evlavie și bucurie duhovnicească. Cuvinte de recunoștință au rostit și părintele paroh Laurențiu Vereș și părintele protoiereu Grigore Melnic.
În a doua parte a zilei, sfintele moaște au fost întâmpinate la Mănăstirea Sinaia, unde au fost așezate spre închinare timp de două ore, așezământul monahal fiind punct de convergență atât pentru credincioșii prahoveni, cât și pentru turiștii pelerini din stațiunile de pe Valea Prahovei. Asemenea și precedentelor popasuri, la primirea sfintelor moaște a fost oficiată slujba specială, iar Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de apreciere a rânduielii în care pelerinii au așteptat momentul închinării la cinstitele moaște.
Au rostit cuvinte de mulțumire și arhim. David Petrovici, exarh de zonă, și arhim. Macarie Bogus, starețul mănăstirii.
Ultima oprire din prima zi a pelerinajului a fost la Mănăstirea Caraiman, unde părinții lavrei, în frunte cu starețul lor, arhim. David Petrovici, l-au întâmpinat pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și pe însoțitorii lui după tradiție, în sunet de clopot și de toacă. În biserica mare a mănăstirii, racla a fost așezată spre închinare, clericii săvârșind slujba de binecuvântare a pelerinajului, precum și Sfânta Taină a Maslului, urmată de rânduiala Privegherii. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt în care a evidențiat grija Bisericii pentru persoanele suferinde. Peste noapte, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a rămas în biserica Mănăstirii Caraiman.
Pelerinajul în Protoieria Ploiești Nord
Marţi, 5 martie
Pelerinajul cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a continuat marți, 5 martie, în Protoieria Ploiești Nord, în opt parohii prahovene.
Prima oprire a fost la Parohia Gherghița, unde, în sunetul clopotelor și al glasului de psalți, racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a poposit pentru câteva minute în fața bisericii. Racla a fost adusă de delegația condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, din care au făcut parte: ierom. Serghie Pîrău, slujitor la Catedrala Patriarhală din București, și pr. Adrian Matei, protopop al Protoieriei Ploiești Nord.
Al doilea popas a fost la Parohia Palanca, unde, cu flori în mâini, credincioșii așteptau cu răbdare împreună cu preoții de la parohii învecinate, îndurând vremea rece de început de martie. În continuare, convoiul care a însoțit racla cu sfintele moaște a mers în orașul Ploiești, la Parohia „Buna Vestire”, unde a rămas preț de o jumătate de oră în interiorul bisericii.
Următoarea oprire a fost la Parohia „Sfinții Apostoli”-Ploiești, unde parcă totul se mișca de dragul și spre cinstirea Sfântului Dimitrie. Au avut loc câteva momente de rugăciune lângă Altarul de vară al parohiei. Pelerinajul a continuat la frumoasa biserică a Parohiei „Sfânta Vineri”-Ploiești, racla cu sfintele moaște rămânând aici 30 de minute. De aici, racla a fost dusă la Parohia Plopeni Oraș, unde a rămas pentru închinare timp de aproximativ două ore. Itinerarul din a doua zi a pelerinajului s-a încheiat cu vizitarea parohiilor Găgeni și „Acoperământul Maicii Domnului”-Ploiești.
Credincioși de toate vârstele și categoriile sociale și mai ales foarte mulți tineri și copii au ascultat cuvintele de învățătură rostite de ierarh la parohii despre semnificația acestui eveniment, despre importanța cinstirii sfintelor moaște, despre viața smerită a Sfântului Cuvios Dimitrie şi despre alte lucruri de folos.
Miercuri, 6 martie
Miercuri, 6 martie, procesiunea din județul Prahova a fost condusă tot de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care la fiecare popas a săvârșit o slujbă specială de mulțumire și a rostit cuvinte de binecuvântare. Alături de Preasfinţia Sa, pe durata întregii zile, au însoţit cinstitul odor, precum și icoana de procesiune pe care este zugrăvit chipul cuviosului, ieromonahul Serghie Pîrău, slujitor al Catedralei Patriarhale, părintele Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Mihăiță Stroe, protopop al Protoieriei Ploiești Sud, precum și alți clerici. În sprijinul bunei desfășurări a fiecărui moment de rugăciune a venit și grupul de voluntari „Tineri în acțiune” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
După plecarea de la Mănăstirea Ghighiu la orele dimineții, itinerarul duhovnicesc a debutat cu două scurte opriri la bisericile parohiilor prahovene Lacu Turcului și Bâra, acolo unde numeroși clerici și credincioși, printre care s-au aflat mulți elevi, au întâmpinat cu bucurie alaiul procesional și s-au închinat cu evlavie înaintea sfintelor moaște. Cu acest prilej, părintele protopop Mihăiță Stroe și-a exprimat recunoștința pentru includerea Parohiei Bâra pe traseul pelerinajului.
În continuare, procesiunea a trecut succesiv, în sunet solemn de clopote, prin parohiile Puchenii Moșneni, Puchenii Mari, Românești și Bărcănești.
Primul popas semnificativ ca durată a avut loc la Mănăstirea Turnu din comuna Târgșoru Vechi, acolo unde Sfântul Cuvios Dimitrie a fost primit cu multă evlavie și solemnitate de obștea monahală condusă de părintele protosinghel Valentin Mâțu, starețul așezământului, și de pelerinii și închinătorii prezenți acolo. Părintele stareț și-a exprimat recunoștința pentru popasul duhovnicesc al pelerinajului la această mănăstire încercată.
A urmat o altă scurtă oprire în Parohia Brazi şi apoi a poposit timp de o oră și jumătate la biserica Parohiei Negoiești, acolo unde un număr mare de credincioși și o mulțime de elevi l-au întâmpinat pe sfântul ocrotitor al eparhiei cu emoție și i-au cerut, prin rugăciune, ajutorul și binecuvântarea.
Părintele paroh Alexandru Henciu a mulțumit, cu această ocazie, tuturor celor care au făcut posibilă sosirea cinstitului odor în mijlocul comunității pe care o păstorește.
În a doua parte a zilei, sfintele moaște au poposit în mai multe parohii ale municipiului Ploiești, fiind primite de credincioși, clerici și mireni deopotrivă cu bucurie și nădejde. Cuviosul Dimitrie cel Nou a ajuns, astfel, în parohiile „Înălțarea Domnului”, „Sfânta Treime”, „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfântul Vasile” din oraș. Un popas s-a făcut și la Inspectoratul de Jandarmi Județean Prahova.
Ultima oprire a pelerinajului din această primă parte a fost la biserica Parohiei Strejnicu, acolo unde ierarhul, înconjurat de un impresionant sobor de slujitori, a săvârșit Taina Sfântului Maslu și a rostit un cuvânt de învățătură.
Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie în protopopiatele Vălenii de Munte și Urlați
Duminică seara, 10 martie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat în Catedrala Patriarhală din București slujba specială de binecuvântare a pelerinajului la începutul itinerarului în protopopiatele Vălenii de Munte și Urlați din județul Prahova şi racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost dusă la mănăstirea prahoveană Zamfira, unde a fost întâmpinată de obștea monahală și mulțime de credincioși iubitori de sfinți, și dusă în procesiune în interiorul bisericii așezământului monahal.
Luni, 11 martie
În dimineața zilei de luni, 11 martie, racla a plecat de la mănăstirea prahoveană și a poposit preț de câteva clipe în fața bisericii Parohiei Poiana Vărbilău, urmând apoi traseul spre Parohia Vărbilău 2, unde a rămas aproximativ o jumătate de oră în Altarul de vară din vecinătate, spre închinarea credincioșilor. Aici, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a evidențiat hărnicia acestei comunități parohiale.
Delegația cu racla Sfântului Cuvios Dimitrie a pornit apoi din zona Slănicului spre Valea Teleajenului, unde a oprit la Parohia Mănăstirea din Vălenii de Munte, ca o rememorare a evenimentului din 14 august 1946, când moaștele Sfântului Dimitrie au mai binecuvântat comunitatea.
Traseul a continuat la parohiile Valea Sâlpului, Izvoarele și Măneciu Ungureni, la cea din urmă, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul rostind un cuvânt de învățătură în care a apreciat lucrările la această parohie, păstorită de părintele Mihail Peneș, protopop al Protoieriei Vălenii de Munte. Pelerinajul a continuat la parohiile Nucșoara, Valea Plopului, Drajna de Jos și Lipănești, la cea din urmă fiind săvârșită Taina Sfântului Maslu.
Marţi, 12 martie
Manifestarea duhovnicească a continuat, marţi, 12 martie, în mai multe parohii și așezăminte monahale din Protopopiatul Urlați. Primul popas a fost la Parohia Albești Paleologu. Sub o ploaie măruntă, aducătoare de rod pământului, ce l-a însoţit pe Sfântul Cuvios Dimitrie pe tot parcursul ultimei zile pe plaiurile prahovene, racla cu sfintele moaște a fost întâmpinată de credincioși purtând în mâini flori, iar în suflet credința curată și rugăciunile fierbinți pentru sfântul ocrotitor. După o scurtă ședere, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost purtate la Mănăstirea Parepa, unde au poposit o jumătate de ceas spre bucuria nevoitoarelor așezământului monahal și a credincioșilor din localitățile învecinate. Aici, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de binecuvântare, rostind și un cuvânt de învățătură. Următoarea oprire a fost în biserica Parohiei Inotești, unde preț de un ceas credincioșii de toate vârstele s-au închinat cinstitelor moaște care au fost așezate în sfântul lăcaș. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a vizitat în continuare trei parohii din orașul Mizil. Mai întâi a binecuvântat credincioșii adunați în număr mare la Parohia „Sfinții Ioachim și Ana”, unde a zăbovit preț de două ore în frumoasa biserică construită din lemn în stil maramureșean. Aici, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba tradițională și a evocat frumoasa activitate desfășurată în parohia vizitată și bucuria credincioșilor prilejuită de întâlnirea cu sfinții lui Dumnezeu.
Procesiunea a continuat la parohiile „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfânta Muceniță Filofteia” și „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”, îndreptându-se apoi către parohiile Fântânele, Ungureni, Ceptura de Jos şi Rotari.
Ultimul popas al pelerinajului a fost la Parohia „Sfinții Voievozi” din Urlați, unde Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de binecuvântare a pelerinajului și Taina Sfântului Maslu şi a rostit un cuvânt de învățătură.
Comunități din Protopopiatul Ilfov Nord vizitate de Sfântul Dimitrie cel Nou
În ultimele zile ale lunii lui Mărțișor, sâmbătă, 30 martie, respectiv duminică, 31 martie, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și-a încheiat itinerarul duhovnicesc în teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor din afara Capitalei, prin vizitarea mai multor comunități parohiale și mănăstirești din județul Ilfov. În prima parte a pelerinajului ilfovean, racla cu moaștele Sfântului Cuvios a fost însoțită de o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din care au mai făcut parte părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele vicar eparhial Costel Burlacu; părintele protoiereu Cristian Burcea și ierodiaconul Macarie Grigoriu, slujitor al Catedralei Patriarhale.
Sâmbătă, 30 martie
În atmosfera plină de nădejde a reînnoirii vieții, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a vizitat sâmbătă, 30 martie, Protopopiatul Ilfov Nord, primul popas duhovnicesc fiind în Parohia Afumați II. Aici, sfintele moaște au fost întâmpinate de credincioși de toate vârstele, în frunte cu preoții acestei comunități, dar și din parohiile învecinate.
Racla a fost așezată timp de un ceas în biserica parohială, iar Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba specială de binecuvântare a pelerinajului. În cuvântul rostit la sfârșitul ceremoniei, Preasfinția Sa a apreciat activitatea desfășurată în parohie.
În sunetul clopotului și al toacei, racla a mers în continuare la catedrala din Voluntari, unde a fost, de asemenea, întâmpinată cu multă bucurie duhovnicească de cler și popor, sfântul petrecând în ctitoria ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva un ceas. După slujba de binecuvântare, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat evlavia cu care mulțimea de credincioși a întâmpinat moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
După scurte popasuri în parohiile Pipera, Mogoșoaia I și Mogoșoaia II, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au ajuns la Parohia Atârnați I din Buftea, fiind întâmpinate de tineri purtând în mână flori și torțe aprinse. Aici, racla cu cinstitul odor a fost așezată într-un frumos baldachin împodobit cu flori imaculate, situat în apropierea bisericii parohiale. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba specială, rostind un cuvânt de felicitare pentru intensa activitate desfășurată în parohie, transmițând un cuvânt de mulțumire și primarului localității Buftea, care a contribuit la organizarea frumosului eveniment.
În continuare, după ce credincioșii Parohiei Tamași au primit binecuvântarea Sfântului Ocrotitor al cetății Bucureștilor, racla cu cinstitele sale moaște a poposit în prima obște monahală din itinerarul ilfovean, la Mănăstirea Țigănești, unde au fost întâmpinate de măicuțele nevoitoare în această lavră, dar și de numeroși pelerini, care s-au bucurat de întâlnirea cu sfântul făcător de minuni.
Aici, Preasfințitul Părinte Timotei a săvârșit, de asemenea, slujba de binecuvântare a pelerinajului, rostind un cuvânt de învățătură în care a evocat istoria pioasă a mănăstirii și binecuvântarea de care se bucură cei care se închină cu evlavie sfinților.
După un popas de aproape un ceas, alaiul procesional și-a continuat traseul către alte două obști monahale, Căldărușani și Sitaru, trecând prin parohiile Preoțești, Balotești și Căciulați, unde Sfântul Dimitrie a fost salutat prin sunetul clopotelor bisericilor de credincioșii care s-au bucurat, asemenea celor din vremea Sfinților Apostoli, ca măcar umbra sfântului să-i atingă pentru a primi binecuvântare.
Ultima oprire a itinerarului duhovnicesc din această primă zi a pelerinajului ilfovean a fost Parohia Otopeni, unde un sobor de clerici, în frunte cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, a oficiat Taina Sfântului Maslu, în timp ce credincioșii s-au închinat sfintelor moaște.
La sfârșitul slujbei în care au fost înălțate rugăciuni pentru tămăduirea sufletelor și trupurilor celor bolnavi din așezăminte medicale sau de la casele lor, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit celor prezenţi despre ocrotirea pe care sfinţii o oferă celor care îi cinstesc. Totodată, ierarhul a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea pelerinajului din Protopopiatul Ilfov Nord, în cadrul căruia Sfântul Ocrotitor al Bucureştilor a fost primit cu multă bucurie, credinţă şi evlavie de poporul dreptcredincios. La rândul său, părintele protoiereu Cristian Burcea i-a îndemnat pe credincioşi să ceară ajutorul sfântului atunci când se vor închina cinstitelor sale moaşte şi a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea organizării procesiunii, Preasfinţiei Sale pentru însoţirea raclei cu sfintele moaşte, precum şi tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentului.
Duminică, 31 martie
În ultima zi a lunii martie, Sfântul Cuvios Dimitrie şi-a vizitat ocrotiţii din Protopopiatul Ilfov Sud. Sfintele moaşte au fost însoţite de o delegaţie condusă de Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, din care au mai făcut parte părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; ierodiaconul Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal; părintele protoiereu Ioan Bondar, de la Protopopiatul Ilfov Sud; părintele protosinghel Adrian Rogoz, slujitor al Catedralei Patriarhale.
Primul popas a fost la Spitalul „Sfântul Sava” de la limita oraşului Pantelimon, aducând preţ de câteva minute alinare sufletească celor care caută în acest aşezământ medical vindecarea trupului şi recuperarea după diferite încercări prin care au trecut. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul a săvârşit slujba specială de binecuvântare şi a rostit un cuvânt de alinare în care a subliniat firescul prezenţei ajutorului sfinţilor în orice act de alinare a suferinţei.
În continuare, măicuţele şi pelerinii Mănăstirii Pasărea au primit cu aleasă bucurie duhovnicească în mijlocul lor odorul de mare preţ al moaştelor Sfântului Ocrotitor al Capitalei, care au fost aşezate spre închinare în biserica vetrei monahale pentru o oră. După oficierea rânduielii speciale a pelerinajului, Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a lăudat fructuoasa activitate creatoare desfăşurată în mănăstire, dar şi pe cea educaţională şi socială, subliniind faptul că întâlnirea sfinţilor laolaltă şi a credincioşilor cu cei plăcuţi lui Dumnezeu este motiv de mare bucurie.
Următorul popas al itinerarului duhovnicesc a fost la vechea lavră a Cernicăi, unde racla cu moaştele Sfântului Dimitrie a fost aşezată alături de raclele cu moaştele sfinţilor Calinic şi Gheorghe în pridvorul Bisericii „Sfântul Nicolae” din ostrov. În sfântul lăcaş, Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii care înfăţişează vindecarea slăbănogului din Capernaum, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură.
În continuare a fost vizitată Parohia Vintilă Vodă din oraşul Popeşti-Leordeni, în ctitoria boierească cu peste trei veacuri de istorie pusă sub ocrotirea Preasfintei Treimi şi a Sfântului Ierarh Nicolae. Racla cu cinstitele moaşte a fost aşezată spre închinare, iar, după slujba de binecuvântare, Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat faptul că sfinţii ne sunt exemple de nevoinţă, răbdare şi comuniune de iubire.
Parohia Vârteju din localitatea Măgurele a fost următorul popas al pelerinajului, şi aici Sfântul Dimitrie fiind întâmpinat cu emoţie de către poporul dreptcredincios. După oficierea rânduielii speciale de binecuvântare a pelerinajului, Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de felicitare pentru activitatea socială şi culturală desfăşurată în comunitate de cei doi preoţi, îndemnându-i pe credincioşi să preţuiască orice întâlnire cu sfinţii lui Dumnezeu.
Ziua de rugăciune s-a încheiat în mijlocul obştii Mănăstirii Samurcăşeşti. Aici, alaiul de procesiune a fost întâmpinat de copii purtând în braţe flori şi icoane cu chipul sfântului. Racla a fost aşezată spre închinare sub bolta porţii de intrare în spaţiul claustral. După oficierea slujbei de binecuvântare a pelerinajului, în pridvorul bisericii mănăstirii a fost săvârşită Sfânta Taină a Maslului de un sobor numeros de clerici în frunte cu Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul. Cu acest prilej, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură.
Binecuvântarea Sfântului Dimitrie pentru Protopopiatul Sector 1 Capitală
Sâmbătă, 6 aprilie 2024
Ocrotitorul Bucureștilor, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, i-a binecuvântat sâmbătă, 6 aprilie 2024, pe credincioșii din mai multe parohii și mănăstiri ale Protopopiatului Sector 1 al Capitalei, continuându-se astfel seria vizitelor duhovnicești din cadrul pelerinajului istoric desfășurat în Arhiepiscopia Bucureștilor. Delegația a fost condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Prima oprire din pelerinajul de sâmbătă, 6 aprilie, a fost la Schitul Măgureanu din Capitală, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, așezământ monahal ce renaște duhovnicește și se înnoiește prin ample lucrări de restaurare și conservare a elementelor arhitecturale, care vor pune în valoare așezământul.
Delegația cu racla Sfântului Cuvios Dimitrie, condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a fost întâmpinată de părintele arhimandrit Antim David, starețul Schitului Măgureanu. A fost o adevărată atmosferă de sărbătoare, credincioșii bucurându-se de vremea frumoasă și de miresmele îmbietoare ale florilor de primăvară din Parcul Cișmigiu din vecinătate. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evidențiat importanța momentului pentru obștea monahală.
Un alt scurt popas, ca o rememorare a Bucureștiului de altădată, a fost la Biserica Kretzulescu din Piața Revoluției, martoră timp de trei secole a istoriei Capitalei, cu perioadele de înflorire și vicisitudinile care au încercat-o în multe rânduri, unde ierarhul a rostit un cuvântul de învățătură. Pelerinajul a continuat la Parohia Precupeții Noi, unde paroh este părintele Marin Comănescu, protopopul Protoieriei Sector 1 Capitală. În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a reiterat invitația credincioșilor de a participa la evenimentele desfășurate în data de 13 iulie.
Următoarea oprire a fost la Parohia Dorobanți, din vecinătatea Colegiului Național „Ion Luca Caragiale”. Aici racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a rămas la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” aproximativ 30 de minute, iar apoi a poposit pentru scurt timp la Parohia Mavrogheni, unde educația se împletește cu filantropia. Lângă această biserică este în construcție un centru pentru recuperarea copiilor cu sindrom Down și autism.
Pelerinajul a continuat la frumoasa biserică a Parohiei Miron Patriarhul, ce se remarcă atât prin mărime, cât și prin arhitectură, unde parcă totul se mișca de dragul și spre cinstirea Sfântului Cuvios Dimitrie. La punerea pietrei de temelie a lăcașului, în anul 1928, au participat Patriarhul Miron Cristea și Regina Maria.
La amiază, delegația a ajuns la biserica Parohiei Parcul Domeniilor-Cașin, Paraclis Patriarhal, din apropierea Arcului de Triumf, care prin arhitectura neoromânească, ce îmbină stilul brâncovenesc cu cel bizantin, este asemenea unei cărți de vizită pentru cei care pătrund în București dinspre Ploiești, a reliefat Episcopul-vicar patriarhal în cuvântul rostit.
Programul pelerinajului a cuprins opriri și la Parohia „Sfânta Vineri”-Pajura; Parohia Dămăroaia; Parohia Măicăneasa și Parohia „Sfânta Maria”-Herăstrău.
Seara, ultima oprire a fost la Biserica „Sfântul Andrei”-Chitila, care de pe latura de nord-est a Șoselei Chitila, la intrarea în București dinspre Târgoviște, ne întâmpină ca un străjer de cetate.
Racla cu sfintele moaște a fost întâmpinată aici de o mulțime de credincioși care au umplut esplanada generoasă a bisericii. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat că Sfântul Dimitrie este vindecător de boli, subliniind apoi legătura cu anul comemorativ și Taina Sfântului Maslu care a urmat.
În continuare, ierarhul a săvârșit Taina Sfântului Maslu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, timp în care rândul credincioșilor a curs necontenit la racla Ocrotitorului Bucureștilor.
La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a primit din partea parohiei icoana emblematică a acestui an, în care este zugrăvit Mântuitorul Iisus Hristos, Păstorul Cel Bun, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.
Și în această zi de pelerinaj, așa cum a fost și în cele din județele Prahova și Ilfov, s-au rostit la racla Sfântului Dimitrie mii de rugăciuni de către credincioși.
Moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou în lăcașuri din sectorul 2
Duminică, 7 aprilie 2024
Bogata atmosferă duhovnicească specifică Duminicii Sfintei Cruci a fost dublată, în Protoieria Sector 2 Capitală, de vizita Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Delegația care a însoțit cinstitul odor a fost condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Cu toate că vizita duhovnicească a Sfântului Dimitrie cel Nou în cuprinsul Protoieriei Sector 2 Capitală a avut loc, potrivit programului pelerinajului, în această duminică, de binecuvântarea și prezența cuviosului s-au bucurat cu anticipație, cu două săptămâni în urmă, sâmbătă, 23 martie, credincioșii Parohiei Icoanei. Popasul duhovnicesc în cunoscuta Biserică a Icoanei, aflată în jurisdicţia acestei protoierii, s-a datorat faptului că aici a fost zugrăvit, pentru prima dată în Țara Românească, chipul sfântului, în anul 1774. Şi atunci, delegaţia a fost condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, programul duhovnicesc conţinând o procesiune în jurul lăcașului de rugăciune, așezarea raclei spre închinare și săvârșirea Tainei Sfântului Maslu.
Duminică, 7 aprilie, sfintele moaște au poposit mai întâi, timp de un ceas, în biserica Parohiei „Sfântul Dumitru”-Colentina. După săvârșirea slujbei speciale de binecuvântare a pelerinajului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a arătat că închinătorii acestei parohii se bucură deja de prezența moaștelor Sfinților Martiri de la Niculițel.
De prezența sfintelor moaște ale cuviosului s-au bucurat apoi obștea și pelerinii uneia dintre cele mai cunoscute vetre monahale din Capitală, Mănăstirea Plumbuita. Delegația care a adus cinstitul odor a fost întâmpinată de un grup de clerici condus de părintele protosinghel Justin Bulimar, starețul așezământului monahal. Racla Sfântului Dimitrie a fost așezată, cu multă cuviință, în baldachinul special amenajat în curtea mănăstirii, alături de cea care adăpostește un fragment din moaștele Înaintemergătorului Domnului. După oficierea rânduielii îndătinate, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare.
La invitaţia părintelui stareţ, elevii Şcolii Gimnaziale „Maica Domnului” din sectorul 2 au participat la acest eveniment istoric al Mănăstirii Plumbuita. Fiind binecuvântați cu vreme frumoasă, închinătorii prezenți în număr mare au luat parte în continuare la Sfânta Liturghie săvârșită de ierarh la Altarul de vară al mănăstirii, în cadrul căreia Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.
Următorul popas al itinerarului duhovnicesc a avut loc la biserica Parohiei „Sfântul Silvestru”, acolo unde, după săvârșirea slujbei de binecuvântare a pelerinajului, Episcopul-vicar patriarhal a amintit că lăcașul de cult adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Silvestru, Episcopul Romei.
De mijlocirile și ajutorul Sfântului Dimitrie se folosesc în mod deosebit cei bolnavi, motiv pentru care următoarea oprire a procesiunii a avut loc în curtea Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București. Aici, cuviosul a ascultat rugăciunile și a văzut lacrimile tuturor pacienților și ostenitorilor instituției, indiferent că aceștia s-au putut deplasa sau nu înaintea raclei sale. În semn de binecuvântare și grijă față de toți bolnavii, un veșmânt al cuviosului a fost adus de membrii delegației la patul fiecăruia.
În continuare a fost vizitată Parohia Doamna Oltea, păstorită de părintele Mihai Cristian Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală, în lăcașul căreia se află un veșmânt care a acoperit sfintele moaște ale Cuviosului Dimitrie. În cuvântul rostit după săvârșirea rugăciunii rânduite, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a readus în atenția celor prezenți istoria dureroasă a bisericii parohiale, închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost demolată fulgerător de regimul comunist în anul 1986 și reconstruită după anul 1990. La rândul său, părintele protoiereu și-a exprimat recunoștința față de toți cei implicați în organizarea acestui pelerinaj.
Ultimul popas duhovnicesc al pelerinajului din sectorul 2 al Capitalei s-a petrecut la Mănăstirea Christiana, acolo unde ierarhul a săvârșit, înconjurat de un numeros sobor de slujitori, Taina Sfântului Maslu. Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.
Întâlnirea bucureştenilor din sectorul 3 cu sfântul lor ocrotitor
Sâmbătă, 13 aprilie
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a vizitat sâmbătă, 13 aprilie, 11 unități bisericești din Protopopiatul Sector 3 Capitală. Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din delegația care a însoțit racla cu odorul duhovnicesc făcând parte și părintele vicar eparhial Costel Burlacu, părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc, precum și slujitori ai Catedralei Patriarhale.
În cadrul celor 11 popasuri din sectorul 3 al Capitalei, bucureştenii l-au întâmpinat în număr mare pe sfântul lor ocrotitor cu multă bucurie şi nădejde în ajutorul lui.
La ora obişnuită a Utreniei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat la Catedrala Patriarhală slujba specială de binecuvântare a pelerinajului, alaiul procesional care a însoţit racla cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou oprindu-se mai întâi la Mănăstirea Stavropoleos. Aici a fost oficiată rânduiala specifică, iar Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidenţiat lucrarea misionară a obştii din această „cetate a Crucii”.
În continuare, racla a fost purtată în procesiune pe aleile Centrului Vechi al Capitalei, fiind aşezată spre închinare, timp de un ceas, în biserica Parohiei „Sfântul Dumitru”-Poştă. Aici, Sfântul Dimitrie a fost întâmpinat în glasul clopotelor de credincioşi de toate vârstele, purtând în mâini flori şi icoane cu chipul său. După slujba de întâmpinare a sfântului ocrotitor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat aspecte din istoria sfântului lăcaş în care au poposit pentru o perioadă de cinci ani sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, în prima jumătate a secolului al 19-lea.
După un scurt popas la Parohia Mihai Bravu, cinstitele moaşte au fost aşezate spre închinare în biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”-Dristor, unde sfântul a fost primit cu cinstea cuvenită prietenilor lui Dumnezeu de poporul credincios. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârşit slujba de binecuvântare şi a rostit apoi un cuvânt de învăţătură în care a subliniat evlavia comunităţii parohiale, care număra odinioară mulţi bulgari.
De o primire la fel de călduroasă s-a bucurat sfântul ocrotitor al Bucureştilor şi în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mercurie”. Racla cu sfintele moaşte a fost aşezată în sfântul lăcaş împodobit cu pictură în tehnica mozaic, iar după rugăciunea de binecuvântare, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat bucuria întâlnirii sfinţilor în mijlocul unei comunităţi evlavioase.
Un cuvânt de recunoştinţă a rostit şi părintele paroh George Lepădatu, consilier patriarhal, care a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru includerea parohiei în itinerarul cu sfintele moaşte, Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor, precum şi tuturor celor care s-au implicat, cler şi popor, în organizarea acestui eveniment istoric.
Următorul popas în itinerarul duhovnicesc a fost la impunătoarea biserică închinată Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul a Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci”-Titan, unde sfântul a poposit pentru aproximativ două ore. Cu mic, cu mare, credincioşii cu feţe luminate de bucuria întâlnirii cu sfântul lor ocrotitor l-au aşteptat pe Cuviosul Dimitrie în curtea sfântului lăcaş. După rânduiala specifică, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evocat credinţa şi evlavia credincioşilor din acest cartier al Bucureştilor unde au fost construite în ultima perioadă mai multe sfinte lăcaşuri.
O scurtă oprire a fost făcută în Parohia „Sfinții Români”, procesiunea îndreptându-se apoi către Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”-Titan. Aici, bisericuța de lemn în stil maramureșean l-a întâmpinat pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou în veșmânt floral de sărbătoare. Așezarea raclei cu moaștele sfântului spre închinare a fost însoțită de frumoasa cântare bizantină, cler și credincioși trăind momente de înălțare duhovnicească la întâlnirea cu sfântul făcător de minuni care veghează asupra Bucureștilor. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat slujba de binecuvântare și a rostit un cuvânt de felicitare, în care a apreciat lucrarea pastorală desfășurată în comunitate și modul în care sfântul cuvios a fost întâmpinat.
Au urmat popasuri la parohiile „Adormirea Maicii Domnului”-Titan și „Soborul Maicii Domnului”, procesiunea din această zi încheindu-se la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”-Titan. Peste 1.000 de credincioși au așteptat cu nădejde sosirea în mijlocul lor a sfântului ocrotitor și făcător de minuni, așternând la racla Cuviosului Dimitrie, ca la o tainică spovedanie, rugăciunile, necazurile și nădejdile lor.
După slujba de binecuvântare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața minunată a sfântului, invitând pe credincioși să participe și la sărbătoarea lui de la mijlocul lunii iulie.
Cuvinte de mulțumire au rostit și părintele protoiereu Nectarie Florin Busuioc și părintele paroh Ciprian Dinu. În continuare a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei București, în cadrul slujbei fiind sfințite aproximativ 2.000 de sticluțe cu untdelemn care au fost distribuite credincioșilor la plecare.
Pelerinajul istoric din Arhiepiscopia Bucureștilor a continuat în sectorul 4
Duminică, 14 aprilie
Pelerinajul istoric din Arhiepiscopia Bucureștilor a continuat duminică, 14 aprilie, în sectorul 4 al Capitalei. De această dată, manifestarea duhovnicească a cuprins 14 opriri în parohii și așezăminte monahale spre bucuria a sute de credincioși. Delegația a fost condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. De dimineață, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Pelerinajul din sectorul 4 a început cu Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din imediata vecinătate a orașului Popești-Leordeni. După întâmpinarea delegației de către părintele protosinghel Ioachim Ceaușu, starețul mănăstirii, împreună cu obștea monahală, racla cu sfintele moaște a rămas pentru aproximativ o oră spre închinarea tinerilor credincioși. „În curtea Mănăstirii «Duminica Sfinților Români» funcționează Atelierele Institutului Biblic de Misiune Ortodoxă și Fabrica de lumânări «Făclia Sfinților Români». De asemenea, în vecinătatea așezământului monahal se află și Gospodăria Centrului eparhial, ce reunește o seră de legume, o livadă și o plantație de viță-de-vie. O parte din produsele alimentare obținute aici sunt destinate cantinelor pentru persoane cu venituri materiale reduse din Arhiepiscopia Bucureștilor. (…) Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou se află pentru a doua oară la această mănăstire. A mai fost aici la sfințirea mănăstirii în anul 2006. Astăzi, se reîntâlnește în comuniune cu sfinții ocrotitori ai acestei mănăstiri, cu toți sfinții români, dar și cu sfinții ale căror părticele de sfinte moaște se află în această biserică: Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Mare Mucenic Gheorghe; Sfântul Ierarh Dionisie, Episcop de Milano; Sfântul Ierarh Ambrozie al Milanului. Comuniunea sfinţilor din toate veacurile şi din toate locurile este comuniunea Împărăţiei lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
O scurtă oprire a fost apoi la Parohia Apărătorii Patriei 1, aducând bucurie pentru credincioșii veniți după rânduială, în zi de duminică, să participe la Sfânta Liturghie.
În continuare, racla a poposit la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal. După ceremonia de primire și așezarea moaștelor într-un baldachin special amenajat în curtea lăcașului de rugăciune, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, ierarhul ţinând cuvânt de învăţătură.
Pelerinajul a continuat la Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, locul unde studenții teologi ortodocși din București participă la programul liturgic și de formare duhovnicească, împletind teoria cu practica și viața duhovnicească.
Delegația a fost întâmpinată de studenți și cadre didactice ale instituției de învățământ teologic universitar, cărora Episcopul-vicar patriarhal le-a adresat un cuvânt de binecuvântare.
Următoarea oprire a fost la Biserica istorică Bucur Ciobanul, lăcașul de rugăciune cu numele întemeietorului legendar al Capitalei, unde paroh este părintele Ionuț Bărbulescu, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală.
După binecuvântarea credincioșilor veniți la biserica de pe colina din vecinătatea Mănăstirii Radu Vodă, racla a fost adusă să binecuvânteze și obștea monahală de aici. Mănăstirea Radu Vodă este zilnic loc odihnitor pentru mulțime de creștini rugători care vin la sfat duhovnicesc sau doresc să petreacă momente de rugăciune pentru cei dragi la moaștele altor doi sfinți renumiți vindecători: Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina și Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.
Delegația a fost întâmpinată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă, clerici și o mulțime de credincioși. Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie a fost purtată în procesiune cu fast liturgic și așezată în biserica așezământului monahal.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a apreciat activitatea misionară a mănăstirii. De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre viața duhovnicească de aici pe parcursul secolului 20.
Ziua a continuat cu alte șase opriri scurte, urmând itinerarul: Parohia Cărămidarii de Jos; Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”; Parohia „Sfinții Arhangheli”-Huedin; Parohia „Nașterea Domnului”-Cartierul Solar; Parohia Progresul 3; Parohia Progresul 1 – Șos. Giurgiului.
Ultimele două popasuri au fost la Parohia Șerban Vodă, unde Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a săvârșit Taina Sfântului Maslu și a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța pastorației și îngrijirii bolnavilor, pelerinajul din sectorul 4 încheindu-se la Parohia „Buna Vestire”-Belu.
Penultima zi a pelerinajului în Protoieria Sector 5
Sâmbătă, 20 aprilie
Pelerinajul din Arhiepiscopia Bucureștilor a continuat sâmbătă, 20 aprilie 2024, în parohii și așezăminte monahale din sectorul 5 al Capitalei. În penultima zi a manifestării duhovnicești dedicate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, delegația a fost condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Primul popas a fost la Mănăstirea Antim din Capitală, care de peste 300 de ani păstrează aprinsă între zidurile ei făclia credinței și a iubirii de cultură, avându-l ca tainic povățuitor pe ctitorul ei. Sfintele moaște au fost întâmpinate în sunet de clopote și cântări duhovnicești de către monahii vetrei de cultură și tradiție, în frunte cu protos. Vincențiu Oboroceanu, starețul așezământului. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de folos.
Următoarea oprire a fost la istorica biserică a Parohiei Mihai Vodă, ctitorie a voievodului Mihai Viteazul construită în urma promisiunii făcute Sfântului Nicolae după ce a scăpat în mod minunat de pedeapsa cu moartea. Sfintele moaște au rămas timp de o oră în această biserică, martoră peste veacuri a vicisitudinilor care au încercat Bucureștiul și care, la rândul ei, a fost salvată prin rânduiala lui Dumnezeu de la demolare în timpul regimului comunist. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a subliniat că Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este grabnic ajutător al celor care se roagă lui cu credință.
De aici, pelerinajul a continuat la Parohia „Sfânta Treime”-Ghencea, amplasată la intersecția dintre Calea 13 Septembrie cu strada Sebastian, rod al strădaniilor mai multor generații de oameni milostivi și muncitori. Aici, sfântul a fost întâmpinat de copiii Grupului catehetic „Sfântul Iachint de Vicina”, îmbrăcați în port popular, cu icoane și flori în mâini.
Itinerarul a continuat apoi la Parohia „Sfântul Ilie”-Ghencea, venind ca o împlinire duhovnicească a frumoasei comunități parohiale, ce se remarcă prin implicare în activități social-filantropice și investirea în tânăra generație.
Penultimul popas a fost la Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal, unde paroh este părintele Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5. Aici a fost cu adevărat o întâlnire a sfinților, întrucât în patrimoniul sacru al impunătorului lăcaș de rugăciune se află și sfintele moaște ale Sfântului Elefterie. Sfintele moaște au fost întâmpinate de o mulțime de credincioși și de copii care aveau în mâini icoane cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, realizate chiar de ei la atelierul de pictură al bisericii.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre importanța cinstirii sfintelor moaște. În continuare, părintele protoiereu Valer Ulican a subliniat solemnitatea acestui eveniment și a reiterat invitația celor prezenți.
Ultimul popas a fost la Paraclisul Catedralei Naționale din vecinătatea lăcașului-simbol al Ortodoxiei românești. Au participat o mulțime de credincioși, fiind martorii unui eveniment istoric de care își vor aduce aminte cu drag odată cu trecerea anilor și care va rămâne în amintirea colectivă ca moment de bucurie și de binecuvântare.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat că Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a ocrotit în nenumărate rânduri capitala României. De asemenea, părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal, a vorbit despre legătura Sfântului Cuvios Dimitrie cu Paraclisul Catedralei Naționale, al cărui chip va fi pictat în tehnica mozaic în mărețul edificiu.
La final, la Altarul de vară al lăcașului de rugăciune a fost săvârșită și Taina Sfântului Maslu de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Sfântul Dimitrie cel Nou și-a încheiat călătoria în Arhiepiscopia Bucureștilor în Protoieria Sector 6
Duminică, 21 aprilie
În cadrul ultimei etape a acestui pelerinaj istoric, o veche vatră monahală renăscută și cinci comunități parohiale din sectorul 6 au primit vizita Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
În zorii Duminicii a 5-a din Postul Mare, înainte de începerea programului liturgic, clopotele Catedralei Patriarhale au vestit ultima deplasare a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. În acest itinerar care a vizat șase popasuri de rugăciune și închinare în comunități din sectorul 6 al Capitalei, sfântul ocrotitor al Bucureștilor a fost însoțit de o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din care au mai făcut parte părintele protoiereu Cătălin Dabu, părintele protosinghel Filaret Irofte și ierodiaconul Macarie Grigoriu.
După săvârșirea ceremoniei speciale în Catedrala Patriarhală, alaiul procesional s-a îndreptat către Parohia Cotroceni, unde numeroși credincioși purtând în mâini flori și icoane și-au întâmpinat ocrotitorul spiritual în sunetul clopotelor și al cântărilor închinate lui. După slujba de binecuvântare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre exemplul de rugăciune și pocăință oferit de Sfânta Maria Egipteanca.
Următorul popas a fost la Parohia Militari III, credincioșii care se pregăteau pentru a participa la Sfânta Liturghie primindu-l în mijlocul lor pe Cuviosul Dimitrie cel Nou cu bucurie și recunoștință pentru binecuvântarea lui Dumnezeu prin vizita sfântului. După oficierea slujbei de primire, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evocat istoria plină de încercări a sfântului lăcaș.
În continuare, vreme de trei ceasuri și jumătate, sfântul ocrotitor al Bucureștilor a găsit loc potrivit de odihnă în mijlocul credincioșilor Parohiei Brâncuși, care au dorit să se împărtășească de binecuvântarea lui Dumnezeu revărsată asupra Bisericii prin sfinții Săi. Racla a fost întâmpinată de tineri purtând icoane și steaguri bisericești, fiind însoțită până în fața bisericii parohiale cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul”, Paraclis Patriarhal, unde a fost așezată spre închinare.
În sfântul lăcaș, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia a hirotonit un preot și un diacon.
După citirea Sfintei Evanghelii duminicale, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele vicar eparhial Costel Burlacu, parohul acestei biserici, a adresat un cuvânt de mulțumire Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea realizării acestui pelerinaj, Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru prezența în mijlocul comunității și pentru săvârșirea Sfintei Liturghii. Un cuvânt de recunoștință a adresat și tuturor celor care s-au implicat, autorități și nevoitori, în organizarea pelerinajului în cele 13 protopopiate ale eparhiei, care s-a încheiat în această duminică.
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a oprit apoi în Parohia Militari I, fiind întâmpinat de cler și popor cu aceeași emoție sfântă. În cuvântul rostit în cadrul acestui popas, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat lucrarea misionar-pastorală a slujitorilor acestui Sfânt Altar, precum și implicarea comunității în acțiunile filantropice desfășurate la nivel de protopopiat.
Singurul așezământ monahal din sectorul 6, Mănăstirea Chiajna, a fost vizitat apoi, sfântul cuvios petrecând un ceas în mijlocul nevoitorilor și al pelerinilor care l-au așteptat în rugăciune smerită. După rugăciunea de binecuvântare, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt în care a evocat istoria zbuciumată a acestui așezământ.
Penultima escală a acestei călătorii a fost la Parohia Belvedere, sfintele moaște fiind întâmpinate de popor numeros în mărețul lăcaș de cult care s-a întors la frumusețea originală în urma unui amplu proces de restaurare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a apreciat eforturile părintelui paroh de restaurare a sfântului lăcaș, amintind și despre slujirea ierarhului Pavel Șerpe, înmormântat în cripta de sub Altarul lăcașului.
Itinerarul Cuviosului Dimitrie cel Nou s-a încheiat în Parohia „Sfânta Vineri” din cartierul Drumul Taberei, unde credincioșii, așezați asemenea florilor în straturi, în ordine desăvârșită, au așteptat sosirea sfântului ocrotitor al Bucureștilor. Racla a fost așezată într-un baldachin din curtea bisericii, iar după săvârșirea slujbei de binecuvântare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de apreciere pentru activitatea desfășurată în această comunitate.
În continuare, în sfântul lăcaș a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu. La finalul slujbei, părintele paroh Iustin Manta, inspector eparhial, a adresat un cuvânt de mulțumire Patriarhului României și Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, oferindu-i acestuia din urmă o frumoasă icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, al Sfântului Apostol Timotei și al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.
La toate popasurile făcute de alaiul însoţitor al cinstitelor moaşte ale sfântului cuvios, ierarhii conducători ai delegaţiilor i-au invitat pe preoţii, pe monahii şi pe credincioşii care i-au întâmpinat să participe pe Colina Bucuriei în luna iulie, la manifestările organizate cu prilejul împlinirii celor 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie în București.