Mitropolitul Andrei a sărbătorit 75 de ani de viață

În ziua în care este marcată Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a împlinit vârsta de 75 de ani. Ierarhul și-a sărbătorit ziua de naștere prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra sa și a eparhiei.

 

La Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu şase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Preasfințitul Părinte ­Ignatie, Episcopul Hușilor; Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; Preasfințitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și ­Clujului, și Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhii, clericii și credincioșii prezenți, dar și reprezentanții mai multor instituții publice, cu prilejul zilei de naștere, l-au felicitat pe Părintele Mitropolit Andrei.

Preasfințitul Părinte Iustin a vorbit despre calitățile și activitatea Înaltprea­sfințitului Părinte Andrei, arătând că este pildă de înțelepciune și blândețe.

Totodată, i-a transmis chiriarhului urările din partea Sinodului mitropolitan, a clerului şi a credincioşilor încredințați spre păstorire, oferindu-i în dar, din partea tuturor, o icoană cu Maica Domnului, o mitră și un aranjament floral.

Momentul festiv s-a încheiat cu un polihroniu. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra sa și a eparhiei, precum și tuturor celor prezenți, pentru urările făcute cu prilejul zilei de naștere.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice clujene.

 

Lansarea volumului omagial „Liturghie şi cultură. Perspective la timpul prezent”

La Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhi­episcopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat lansarea volumului omagial „Liturghie şi cultură. Perspective la timpul prezent”, dedicat Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei cu ocazia împlinirii, în data de 24 ianuarie, a 75 de ani de viață. În cadrul „Serilor culturale” ale muzeului, marţi, 23 ianuarie, a fost lansată lucrarea, apărută anul acesta la Editura Renașterea, coordonată de Preasfințitul Părinte ­Benedict Bistri­țeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi care cuprinde texte semnate de 22 de autori clujeni și bistrițeni.

Noua apariție editorială a fost prezentată de Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistrițea­nul, alături de poetul, scriitorul, eseistul și diplomatul Horia Bădescu și de conf. univ. dr. Nicolae Turcan, cadru universitar la Facultatea de Teologie ­Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Fa­cultății de Teologie Ortodoxă a UBB, a prezentat volumul „In honorem Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit ­Andrei, la 75 de ani”, apărut la Editura Presa Universitară Clujeană, care conține studii și articole semnate de profesorii facultății de teologie.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a mulțumit celor care au contribuit la apariția celor două volume, precum și tuturor celor prezenți la momentul aniversar.

Evenimentul, moderat de pr. Cornel Coprean, consilierul cultural al eparhiei, a fost completat cu un recital de harpă susținut de Alyssa Șipoș, elevă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, clasa prof. Delia Băcneanu.

În frunte cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; Preasfin­țitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Prea­sfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la eveniment au participat nu­me­roși clerici, teologi, oficialități militare și civile, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice din cele două județe ale eparhiei, Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și alți invitați.