Consfătuire a directorilor seminarelor și liceelor teologice la București
În Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală s-a desfășurat, în zilele de 30 și 31 mai 2023, pentru prima dată după sfârșitul pandemiei, Consfătuirea națională a directorilor seminarelor și liceelor teologice ortodoxe din Patriarhia Română. La finalul evenimentului, conducătorii acestor instituții de învățământ au fost primiți de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Palatul Patriarhiei. Consfătuirea a fost moderată de părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal.
În deschiderea lucrărilor, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat provocările cu care seminarele și liceele teologice se confruntă în prezent, oferind și câteva soluții. „Importanța acestui eveniment derivă din multitudinea temelor înscrise pe ordinea de zi. Este prima astfel de întrunire organizată în ultimii ani, ani în care s-au acumulat mai multe probleme care trebuie dezbătute și rezolvate. În primul rând, s-au adus la cunoștința directorilor ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod privitoare la învățământul teologic preuniversitar, la modul de desfășurare a bacalaureatului și la disciplinele pentru care pot opta absolvenții acestor instituții. S-a solicitat introducerea Istoriei Bisericii Ortodoxe Române ca materie de bacalaureat, dat fiind că istoria națională, care este strâns legată de cea a Bisericii, este studiată cu destul de multă superficialitate. Au fost abordate și subiecte legate de populația școlară, fiind cunoscut faptul că din cauza plecării masive a familiilor tinere în străinătate, numărul copiilor cu vârste școlare a scăzut foarte mult, lucru care se reflectă și la seminarele și liceele ortodoxe unde nu mai avem numărul ridicat de candidați de altădată. Pentru a păstra calitatea învățământului și a asigura și numărul necesar de clase, astăzi și mâine directorii poartă discuții pentru a căuta soluții de popularizare a acestor școli unde, pe lângă disciplinele teologice, sunt parcurse și cele laice, obișnuite”, ne-a spus Preasfinția Sa.
Tot în deschiderea evenimentului, conf. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației, a rostit prelegerea intitulată „Învățământul vocațional teologic între provocările sistemice, perspectivele didactice și oportunitățile educativ-misionare”. Acesta ne-a vorbit pe marginea subiectului pe care a ales să îl împărtășească celor prezenți: „Cred că este important să ne întâlnim în cadrul unor astfel de consfătuiri pentru a ne evalua și a observa care sunt realitățile din învățământul teologic, realizările, împlinirile, dar și locurile unde se poate face mai mult. De asemenea, discutăm și observăm care sunt noile paradigme și provocări educaționale actuale, atât în țară, cât și în străinătate. Învățământul teologic de calitate vizează resorturile identitare, tradiția, credința și moștenirea teologică și spirituală, dar trimite, totodată, către abordări interdisciplinare”.
La discuțiile desfășurate pe parcursul consfătuirii a luat parte și Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației.
Miercuri s-a desfășurat a cincea și ultima sesiune de lucru din cadrul întrunirii directorilor instituțiilor de învățământ teologic preuniversitar. În continuare, aceștia au vizitat Palatul Patriarhiei, iar la finalul vizitei au fost primiți, în Sala „Europa Christiana”, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, a mulțumit Întâistătătorului Bisericii noastre pentru binecuvântarea acordată în vederea desfășurării acestei consfătuiri naționale și pentru purtarea de grijă deosebită arătată față de învățământul teologic preuniversitar.
Preafericirea Sa le-a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat necesitatea adaptării procesului didactic și formativ derulat în aceste instituții de învățământ la provocările existente în societatea actuală: „Ne bucurăm că ați avut, în aceste două zile, posibilitatea de a discuta împreună situația în care se află învățământul teologic preuniversitar, mai precis seminarele și liceele teologice din Patriarhia Română. Ați luat act și de schimbările aduse de noile legi ale educației. Ne aflăm într-o perioadă de transformare, de modificări ale modului de a organiza anul școlar. Aceste schimbări cer o adaptare nouă în ceea ce privește conținutul manualelor de seminar, precum și corelarea între conținut și numărul orelor alocate unei anumite discipline. De asemenea, este important să reținem că seminarul are un specific aparte: nu numai că transmite cunoștințe, ci și formează caractere mai mult decât universitatea. În seminar, tinerii, mai ales când trăiesc în internat, participă la slujbe și învață mai multă muzică decât se învață la Facultatea de Teologie. Absolvenții de seminar sunt deseori cei mai de folos corurilor acestor facultăți și activităților desfășurate în eparhie. Este nevoie de o dinamică a seminarelor, dar, totodată, se constată că, din cauza declinului demografic, numărul candidaților la seminar și la facultățile de teologie se diminuează. De aceea, vor rezista în viitor doar școlile de teologie performante, atractive, în care nu există plictiseală și o simplă repetiție a învățăturilor, ci entuziasm și realizare a faptului că tradiția este o realitate dinamică, care reia ce este valoros de la generațiile anterioare, dar caută și noi forme de exprimare și adaptare pentru ca mesajul Evangheliei să fie perceput mai ușor. Vedem peste tot în societate tendința de a transmite un mesaj concentrat și de a folosi texte scurte. Este nevoie de o anumită adaptare, de pildă cea a manualelor. Pe de altă parte, trebuie să evităm sărăcirea, pentru că putem face o concentrare care aduce multă sărăcire a informațiilor și propovăduirii evanghelice. De aceea, manualele trebuie să prevadă și informații complementare printr-o bibliografie accesibilă, atât în limba română, cât și în limbi de circulație internațională”.
La finalul întâlnirii, Preafericirea Sa a oferit fiecăruia dintre directorii prezenți volume ce reunesc lucrările simpozioanelor internaționale de teologie dedicate anilor omagiali 2021 și 2022: „Pastorația românilor din afara României: responsabilitate eclesială și unitate etnică” și „Importanța rugăciunii în viața eclesială și personală a credincioșilor”. Fiecare dintre cei prezenți a primit aceste volume în două exemplare, câte unul fiind destinat bibliotecilor instituțiilor de învățământ pe care le reprezintă. În semn de recunoștință pentru purtarea de grijă arătată în mod constant, organizatorii și participanții Consfătuirii naționale a directorilor seminarelor și liceelor teologice i-au oferit Patriarhului României un frumos buchet de flori.