Conferința „Credință și știință – izvor de sănătate” la Palatul Patriarhiei
În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, Patriarhia Română și Antibiotice SA Iași au organizat miercuri, 10 aprilie, conferința „Credință și știință – izvor de sănătate”. Întrunirea la care au participat medici, farmaciști, reprezentanți ai unor instituții medicale și preoți de caritate s-a desfăşurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, fiind moderată de părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator, director al Publicațiilor „Lumina” ale Patriarhiei Române.
Evenimentul a fost deschis de părintele Nicolae Dascălu, care a rostit un cuvânt de bun-venit participanților. În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul de binecuvântare intitulat „Credință și știință pentru sănătate”.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a rostit apoi un cuvânt de deschidere în care a subliniat buna colaborare dintre Biserică și instituția pe care o conduce în derularea de programe destinate ajutorării persoanelor aflate în situații de risc medical: „Revin la Palatul Patriarhiei, unde am avut ocazia să desfășurăm foarte multe conferințe medicale într-o situație mai puțin obișnuită, dar cu atât mai mult binevenită, cea a reunirii Bisericii cu mirenii care fac bine oamenilor, referindu-mă la reprezentanții societății Antibiotice Iași și la mulți dintre participanții la această conferință, medici, farmaciști și reprezentanți ai unor organizații care fac bine. Acest eveniment este cu atât mai important cu cât, în urmă cu un an și jumătate, am încheiat cu Patriarhia Română un acord de parteneriat care își arată roadele”, a spus ministrul sănătății.
În continuare, participanții au putut viziona un film de prezentare a Antibiotice SA Iași, în care au fost evidențiate aspecte privind istoria societății, precum și principalele direcții de dezvoltare pe piața internă și internațională.
Sesiunea introductivă a conferinței a fost încheiată de econ. Ioan Nani, directorul general al Antibiotice SA, care a rostit o alocuțiune în care a evidențiat aportul Bisericii în conturarea misiunii din prezent a societății. „Am avut dese întâlniri cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în care discutam despre binele oamenilor, despre credință, despre știință. Anii au trecut și suntem parteneri în aceste manifestări deosebit de importante, pentru că știința și credința stau împreună atunci când vrei să faci bine oamenilor. (…) În urmă cu un an eram în Luxemburg, la Banca Europeană de Investiții, și vicepreședinta instituției m-a întrebat ce semnifică sigla noastră, «a+». Am șovăit în a-i spune că nu este doar năzuința noastră de mai bine, ci este semnul Sfintei Cruci. S-a uitat lung la mine, s-a ridicat în picioare, și-a făcut cruce și m-a felicitat. I-am spus că împreună cu Patriarhul României am stabilit acest logo al companiei noastre în anul 2004. Mi-a răspuns: «Așa îi dați durabilitate»”, a spus Ioan Nani.
Lucrările propriu-zise ale conferinței au fost împărțite în trei sesiuni. Manifestarea s-a încheiat printr-un recital susținut de Cvartetul Orchestrei Medicilor din București.