Manuscrise ale imnografilor bisericești la Mănăstirea Antim din București

La Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim din București a avut loc sâmbătă, 16 decembrie, vernisajul expoziției de manuscrise și cărți muzicale psaltice „Comori muzicale din tezaurul Bibliotecii Sfântului Sinod”, dedicat Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. În cadrul expoziției din holul principal al Palatului Bibliotecii Sfântului Sinod s-au putut vedea manu­scrise vechi de muzică bisericească ale unor compozitori precum: ­Dimitrie Suceveanu, Macarie Ieromonahul sau Anton Pann.

 

În deschiderea vernisajului, părintele arhimandrit Policarp Chi­țulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a sub­liniat importanța pe care muzica psaltică o are în Biserică, fiind o formă de mărturisire a Evangheliei lui Hristos.

„Anul comemorativ al cântă­reților bise­ricești este un prilej de a analiza cu mai mare atenție con­tribuția unor oameni talentați, care pun rugăciunea pe note muzicale și care contribuie la înălțarea sufletului în rugăciune în comunitate. Întotdeauna, muzica bisericească reprezintă alături de imnografia bisericească o explicare a Evangheliei, a credinței, o adevărată teologhisire, și din acest motiv nu oricine poate să psalmodieze, pentru că psalmodierea în sine este o rugăciune. Astfel, atunci când cântarea este de calitate în biserică, în comunitate, sufletul se adâncește în rugăciune. De aceea, această grijă deosebită pentru rugăciunea cântată contribuie la explicarea cre­din­ței pentru mulți, gândin­du-ne și la înălțarea sufletelor oamenilor, iar această grijă s-a manifestat prin copierea cu mare grijă a compo­zi­ții­lor muzicale și totodată la multiplicarea lor în biserici și mănăstiri, pentru ca aceste comunități creștine să beneficieze de un ajutor, pentru că rugăciunea cântată reprezintă un sprijin de foarte mare preț în viața liturgică de zi cu zi”, a spus părintele arhimandrit Policarp Chițulescu.

Printre ceilalţi vorbitori s-a numărat şi diaconul Marius-Nicolae Șerban, bibliotecar al Bibliotecii Sfântului Sinod, care a prezentat participanţilor la eveniment manuscrisele și cărțile bise­ricești ale compozitorilor psaltici. În continuare, în Sala „Conon Arămescu-Donici” a ­Bibliotecii Sfân­tu­lui Sinod a avut loc atelierul de muzică psaltică, sub coordonarea profesorului Constantinos ­Angelidis.

Cele mai vechi manuscrise bise­ricești din expoziția vernisată datează din prima jumătate a secolului al 19-lea, acestea aparținând imnografilor din Țara Românească, Moldova sau din Sfântul Munte ­Athos.