Primii absolvenţi ai Şcolii Sanitare „Sfântul Nectarie” din Bucureşti

Prima generație de absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare „Sfântul Nectarie” din București a fost primită joi, 20 iunie, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, viitoarele cadre medicale s-au întâlnit cu Patriarhul României, care a evidențiat rolul școlii sanitare postliceale din cadrul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București.

Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe absolvenţii Şcolii Post­liceale Sanitare „Sfântul Nectarie”, subliniind că domeniul sănătăţii este unul sacru. „Dragi elevi şi eleve, vă mulţumim pentru prezenţa dumneavoastră aici, la Palatul Patriarhiei, şi vă felicităm că aţi terminat studiile la această şcoală foarte importantă din punct de vedere bisericesc şi social. Bisericesc, pentru că este o şcoală integrată în Seminarul Teologic Ortodox «Nifon Mitropolitul» din Bucureşti, şi social, pentru că este o mare nevoie de asistenţi medicali. Domeniul acesta al sănătăţii este unul sacru, deoarece sănătatea este un dar de la Dumnezeu, iar acest dar trebuie păstrat, cultivat, apărat şi evidenţiat”, a reliefat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a spus absolvenţilor că Mântuitorul Iisus Hristos este prezent atât în medicul care săvârşeşte actul medical, cât şi în pacienţi. „Faptul că această şcoală a adunat persoane de vârste diferite a arătat o comuniune şi în acelaşi timp posibilitatea de a învăţa unii de la alţii, unind entuziasmul tineresc cu înţelepciunea vârstei şi cu dorinţa comună de a sluji aproapele. Potrivit Sfintelor Evanghelii, Mântuitorul Iisus Hristos este prezent atât în doctorul care îngrijeşte de bolnav, cât şi în pacient, în bolnav, pentru că El spune: «căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine» (Matei 25, 35-36). Cărţile de slujbă îl numesc pe Mântuitorul Hristos «Doctorul sufletelor şi al trupurilor». Cuvântul «sotir» în limba greacă înseamnă şi «vindecător». Deci Mântuitorul ne vindecă de păcate, de boli, de suferinţe şi de sărăcia spirituală, atunci când ne îndepărtăm de Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

La final, Patriarhul României i-a binecuvântat pe absolvenții școlii sanitare și le-a oferit daruri.

„Momentul de astăzi a fost înălțător pentru fiecare dintre participanți, fie profesori, fie elevi, pentru că am simțit grija pe care Biserica Ortodoxă Română o poartă pentru om, pentru binele celui din jur. Am simțit, de asemenea, că înființarea acestei școli sanitare postliceale în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din București este un lucru mare, pentru că, dincolo de formarea continuă, care presupune dobândirea de compe­tențe profesionale, există șansa care în spectrul instituțiilor de învățământ este unică, aceea de formare spirituală”, a precizat Liliana Murguleț, profesoară la Şcoala Sanitară „Sfântul Nectarie”.

Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Nectarie” din București a fost înființată în anul 2016. Oferta edu­cațională a școlii sanitare pentru anul 2019-2020 este: asistent medical generalist – 2 clase (56 locuri); asistent medical de farmacie – o clasă (28 locuri); asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare – o clasă (28 locuri).

Conferință dedicată stării de sănătate a satului românesc

În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc, în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), vineri, 21 iunie, Conferința „Credință și sănătate în satul românesc”, organizată de Patriarhia Română în parteneriat cu ANTIBIOTICE SA Iași.

 

În deschiderea evenimentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Cre­dință și sănătate în satul românesc”. În continuare, Sorina Pintea, ministrul sănătății, a evidențiat necesitatea acestei conferințe și a subliniat importanța preoților de caritate prezenți în spitalele din România, precum și activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române. „Sănătatea este un dar. Medicul vindecă trupuri, iar preotul vindecă sufletele. Sănătatea trupească fără cea sufletească nu este completă. Mă gândeam la preoții din spitalele României. De foarte multe ori i-am întâlnit, nu neapărat în cadrul unui program de lucru, ci ziua și noaptea la căpătâiul celor care aveau nevoie de alinare. Ce mare lucru este ca, atunci când ești în suferință, să ai pe cineva care te asigură că este ceva sfânt care are grijă de tine. Preafericite Părinte Patriarh Daniel, vă mulțumesc pentru darul pe care îl faceți spitalelor din România trimițând oameni cu har să aibă grijă alături de noi, cei care ne ocupăm de destinele sănătății pa­cienților. Vedem în fiecare zi ce poate să facă pentru noi credința puternică. Tema acestei conferințe este foarte generoasă. Ce nevoie are satul românesc de spiritualitate, de sănătate, dar mai ales ce nevoie are satul românesc de noi toți! Sunt convinsă că, odată cu această conferință, vom pune bazele unor discuții referitoare la acest lucru. Până la urmă, medicul, profesorul și învățătorul dintr-un sat sunt oamenii care sunt, într-un fel, lideri de opinie, formatori. Ministerul Sănătății sprijină aceste acțiuni și cred că va trebui să realizăm legături mai strânse pentru ca împreună să mișcăm și să pornim lucruri, astfel încât darul sfânt al sănătății să fie cu adevărat un dar”, a spus ministrul sănătății, Sorina Pintea.

De asemenea, Ioan Nani, președintele Consiliului de adminis­trație și director general ANTIBIOTICE SA Iași, a rostit un cuvânt în care a prezentat o scurtă istorie a acestei companii și a vorbit despre rolul pe care îl are firma atât pe piața externă, cât și pe cea internă. „ANTIBIOTICE SA Iași este viața noastră, a celor care lucrăm acolo de mai bine de 20 de ani. Crescuți în vatra satului din vecinătate, alintați de glasul mamei, crescuți de dascăli pricepuți și binecu­vântați de preoți onești și cinstiți, nu putem fi decât buni români. ANTIBIOTICE SA Iași este o firmă românească, una dintre puținele care, cu demnitate, folosesc cuvântul românesc. Am fost în China, în Vietnam și vă pot spune că acolo ANTIBIOTICE SA are a doua piață. Am câștigat licitațiile în toate spitalele, suntem prezenți în viața marilor orașe de acolo și ducem mai departe tradiția românească, medicamentul valoros terapeutic la un preț accesibil pentru sănătate. Acesta a fost crezul meu, iar în continuare este crezul unei întregi generații. Compania a apărut în anul 1955 și a avut un destin extraordinar. A apărut în Iași pentru că acolo se dezvolta de ani de zile o infrastructură de învățământ universitar deosebit de importantă. S-a dezvoltat destul de repede, iar după anul 1990 și-a găsit un destin. S-a investit mult cu știință și suflet”, a spus Ioan Nani.

Rolul Conferinței „Credință și sănătate în satul românesc” a fost evidențiat și de pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, care a subliniat cooperarea pentru sănătate și spiritualitate dintre Patriarhia Română și ANTIBIOTICE SA Iași și a arătat că satul este unitatea de bază a societății noastre tradiționale. „Conferința vine în continuitatea cooperării pentru sănătate și pentru spiritualitate dintre Patriarhia Română și ANTIBIOTICE SA Iași. Există o colaborare lungă și constantă. De asemenea, există un precedent, o conferință organizată tot aici, în anul 2012, Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Atunci, tema conferinței privea abordarea interdisciplinară a pacientului vârstnic. Acum, după șapte ani, când Patriarhia Română a proclamat Anul omagial al satului românesc (al preoților, învăță­torilor și primarilor gospodari), ne întâlnim aici pentru conferința aceasta legată de credință și sănătate în satul românesc, unitatea de bază a societății noastre tradiționale. Desigur, pentru pregătirea acestei conferințe a existat o colaborare foarte bună între Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române și compania ANTIBIOTICE SA Iași”, a spus pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu.

Pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, director Publicaţiile Lumina

 

În continuare a avut loc prima sesiune a conferinței, în care au fost susținute prezentările „Viața spirituală în parohie” – pr. dr. Cezar Antonio Dumitrașcu; „Programul «Sănătate pentru sate»” – conf. univ. dr. habil. Camelia Cristina Diaconu și „Programul de responsabilitate socială «Antibioticele mileniului 3»” – dr. Mihaela Moșneguțu, director medical ANTIBIOTICE SA.

Dr. Mihaela Moșneguțu, director medical ANTIBIOTICE SA

 

În a doua sesiune a conferinței au fost sus­ținute cursuri de educație medi­cală și far­­ma­ceutică precum: „Urgen­țele infec­țioase” – prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel; „Sănătatea femeii, sănă­tatea familiei” – prof. dr. Mircea Onofriescu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași; „Colaborarea dintre preot, medic și farmacist. Preoți implicați în servicii socio-medicale” – pr. Ilarion Mâță, directorul Centrului de excelență îngrijire vârstnici, Hârja, județul Bacău; „Nutriensa. Bene­ficiile profilaxiei pentru creșterea calității vieții” – prof. univ. dr. farm. Monica Hăn­cianu, prorector Universitatea de Me­dicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, și „Siguranță și eficacitate din perspectiva medicului de familie în comunitatea rurală” – dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președinte al Asociației medicilor de familie București-Ilfov.

Pr. dr. Cezar Antonio Dumitrașcu, slujitor la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“,
Protopopiatul Sector 5 Capitală, şi medic de familie

Credință și sănătate în satul românesc

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, rostit la deschiderea Conferinței „Credință şi sănătate în satul românesc”, Palatul Patriarhiei, Bucureşti, vineri, 21 iunie 2019

 

În această săptămână luminată de bucuria Pogorârii Duhului Sfânt și de pregătirea pentru Duminica Tuturor Sfinților, întreaga Biserică Ortodoxă trăiește rodirea binefăcătoare a semințelor harului în pământul cel bun al credinței și faptelor bune.

Cel mai potrivit răspuns la iubirea Preasfintei Treimi față de noi, oamenii, este iubirea noastră față de semeni, empatia și implicarea în rezolvarea problemelor lor. De aceea, parteneriatul dintre Patriarhia Română și Compania farmaceutică ANTIBIOTICE SA Iași de susținere a educației pentru sănătate și de alinare a suferințelor celor bolnavi este o consecință a preocupării comune de a cultiva valorile credinței împreună cu binefacerile științei, puse în slujba vindecării trupești și sufletești.

Conferința de astăzi, cu tema „Credință și sănătate în satul românesc”, programată în trei etape, la București, Iași și Cluj-Napoca, se desfășoară în continuitate cu proiectele realizate în anii precedenți și are ca obiectiv sensibilizarea opiniei publice în privința consolidării unei culturi a vieții sănătoase în România, cu prioritate la sate. Totodată, este un îndemn la intensificarea cooperării dintre instituțiile publice și unitățile bisericești în acest domeniu de permanentă actualitate, care este sănătatea națiunii.

Misiunea Bisericii în lume de binevestire a iubirii milostive și mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos își are fundamentele în lucrarea Sa de a „tămădui toată boala și neputința în popor”  (cf. Matei 9, 35), de a cultiva bucuria credinței, de a dărui speranță și pace în sufletele oamenilor. Există o legătură nedespărțită între viața spirituală a Bisericii Ortodoxe și necesitatea practică de a ajuta pe cei aflați în suferință: „Bolnav am fost și M-ați cercetat” (Matei 25, 28). La Sfânta Liturghie ne rugăm pentru „sănătatea și mântuirea oamenilor”, iar condițiile primirii Sfintei Euharistii presupun curățire sufletească și trupească, prin spovedanie. Biserica are multe rugăciuni prin care cere de la Dumnezeu să dăruiască bolnavilor sănătate și vindecare, iar între sfinții Bisericii Ortodoxe sunt venerați şi mulți doctori fără de arginți, încât spunem în rugăciune: „Biserica ta, Născătoare de Dumnezeu, s-a arătat lăcaș de tămăduire fără plată a bolilor și mângâiere sufletelor celor întristate” 1.

Mărturie a armoniei și complementarității dintre slujirea liturgică și lucrarea social-filantropică sunt instituțiile medicale și de asistență socială ale Bisericii Ortodoxe Române în perioadele de început ale medicinei din țara noastră şi în prezent. Doar dacă ne referim la SpitalulColțea” din București sau la Epitropia „Sfântul Spiridon” din Iași, avem o imagine sugestivă a implicării Bisericii în îngrijirea sănătății și mângâierea sufletelor întristate, de-a lungul veacurilor. Însă exemple asemănătoare pot fi găsite în multe alte locuri din România. Părintele Dumitru Stăniloae a scris despre legătura dintre tămăduirea sufletească și cea trupească astfel: „Religia și medicina au avut domenii comune. Biserica și spitalul, religia și medicina sunt aliate nedespărțite. Nici una nu există prin negarea celeilalte, nu se exclud și împreună formează o «entente cordiale»” 2 (înţelegere cordială).

În societatea de azi, dimensiunea caritabilă sau filantropică a slujirii Bisericii se împlinește pe mai multe planuri: prezența preoților de caritate în spitale și în instituțiile de asistență socială, înființarea și susținerea propriilor instituții de asistență socială și medicală (centre socio-medicale, policlinici, dispensare, cabinete medicale, puncte farmaceutice), dar și prin deschiderea către
programe social-medicale în parteneriat, cu participarea preoților, a medicilor și farmaciștilor
. Sfântul Sinod al Bisericii noastre a proclamat anul 2019 drept Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). Satul este locul ancestral în care s-au format și păstrat de-a lungul timpului valorile noastre spirituale, care ne dau demnitate și statornicie, spațiul cultivării virtuților tradiționale ale viețuirii sănătoase, cu evlavie faţă de Dumnezeu și respect față de oameni.

Criza spirituală și materială care amenință satele românești în zilele noastre cere de la noi toți mai multă implicare. Satele au nevoie de primari harnici, de învățători de vocație, de preoți duhovnicești şi milostivi, dar și de săteni sănătoși și bucuroşi să cultive pământul.

Sănătatea reprezintă o prioritate importantă pentru toți cetățenii Uniunii Europene care vor să beneficieze de servicii medicale de calitate. Românii sunt răspândiți pretutindeni și vor să aibă și acasă ceea ce li se oferă în țările occidentale. Statisticile arată că îmbătrânirea populației este o provocare pentru deceniile următoare în toată Europa, iar numărul cadrelor medicale este în scădere. La noi, în România, acest fenomen este însoțit de alte provocări majore: scăderea natalității, depopularea satelor, exodul medicilor către țări cu economii mai dezvoltate, fragmentarea familiilor prin migrația populației ş.a.

Prin slujirea ei, Biserica noastră încearcă să fie o prezență activă și binefăcătoare în viața societății, mai ales acolo unde se resimte o nevoie acută de ajutor, desfăşurând programele: „Sănătate pentru sate”, „Prevenție și educație pentru sănătate”, „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin”, dar mai ales programul „Donează sânge! Salvează o viață!”. Joi, 20 iunie 2019, i-am întâlnit la Palatul Patriarhiei pe primii absolvenți ai Şcolii Postliceale Sanitare din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti. Toate acestea sunt contribuții concrete, de durată, la cultivarea iubirii față de aproapele și se constituie ca modele pentru tânăra generație.

În acest sens, Conferința „Credință și sănătate în satul românesc” invită la dialog și cooperare între preoți, medici și farmaciști și, totodată, cheamă la proiecte comune pe toți factorii responsabili din societate, la un parteneriat al credinței și al sănătăţii, benefic pentru cei care primesc ajutor şi binecuvântat pentru cei care ajută.

Felicităm pe domnul director general Ioan Nani, împreună cu toată echipa sa de colaboratori de la ANTIBIOTICE SA Iași, pentru activitatea profesională de excepție și pentru susţinerea cooperării dintre știința medicală și spiritualitatea creștină spre binele societăţii.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor, să vă binecuvânteze pe toţi şi să vă dăruiască bucuria de-a apăra şi cultiva darul sfânt al sănătăţii şi de-a promova cooperarea pentru ajutorarea oamenilor aflaţi în suferinţă.

 

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

Note:

1 „Sfeștania sau slujba Aghesmei mici”, în Aghiasmatar, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, Bucureşti,
2016, p. 192.

2 Pr. prof. Dumitru Stăniloae, „Religia și sănătatea”, în Cultură și duhovnicie, vol. 1, colecția Opere Complete, Editura Basilica, Bucureşti, 2012, p. 133.

 

 

 

Întâlnire pentru îmbunătățirea legislației bisericești

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a prezidat în zilele de 12 şi 13 iunie lucrările Comisiei pentru statut și regulamente a Sfântului Sinod. Au fost discutate proiectele de texte ale Regulamentelor organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române  și ale Regulamentului administrării bunurilor bisericești.

 

La ședința prezidată de Patriarhul României au participat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Înaltpreasfin­țitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului; Înalt­prea­sfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei; Înalt­preasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; Înalt­prea­sfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; Înalt­prea­sfințitul Părinte Casian, Arhiepis­copul Dunării de Jos; Prea­sfințitul Părinte Lucian, Epis­copul Caran­sebe­șului; Prea­sfinți­tul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Prea­sfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei; Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Epis­cop-vicar patriarhal; pr. Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; arhid. George Grigo­riță, consilier patriarhal.

 

„Legiuiri bisericești clare, precise și bine argumentate”

În prima parte a întrunirii a fost analizat proiectul de text al Regulamentului organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române împreună cu propunerile formulate de Sinoadele mitropolitane pe această temă. În continuare, proiectul de text al Regulamentului administrării bunurilor bisericești a fost analizat articol cu articol împreună cu propunerile formulate de Sinoadele mitropolitane.

În deschiderea ședinței de lucru a Comisiei pentru statut și regulamente, Patriarhul României a vorbit despre impor­tanța întocmirii cu responsabilitate a legislației bisericești. „Este foarte important să avem legiuiri bisericești clare, precise și bine argumentate scripturistic, canonic și pe baza tradiției sinodale ortodoxe românești. O mulțime de hotărâri sinodale de-a lungul anilor ale Patriarhiei Române au devenit o tradiție care trebuie respectată și tot timpul înnoită cu fidelitate, ținând seama de contextul social. Legiuirile bisericești din timpul Patriarhului Justinian și mai ales Statutul de organizare și funcționare a Bisericii noastre au fost, așa cum spunea vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, o pavăză în vremuri grele. Statutul acela a fost aprobat de prezidiul Marii Adunări Naționale, condus de I.C. Parhon, fiind de mare folos în multe situații dificile. De aceea, regulamentele trebuie întocmite bine, având drept criteriu de seamă conformitatea cu sfintele canoane și cu tradiția Bisericii, iar adaptarea trebuie să se facă în contextul actual, ținând cont de scopul Bisericii, potrivit misiunii sale de a conduce poporul pe calea mântuirii. Toată legis­lația bisericească trebuie să fie interpretată în contextul tradiției noastre sfinte, iar Dreptul bisericesc nu trebuie să devină o disciplină izolată, ci una corelată cu dogmele, cu viața sacramentală, liturgică și cu toată îndrumarea pastorală. De aceea spunem că noi păstrăm unitatea dogmatică, sacramentală și de disciplină canonică cu toate celelalte Biserici Ortodoxe”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Regulamentele întăresc responsabilitatea

Prin regulamentele bine întocmite se întărește responsabilitatea clericilor și mirenilor care slujesc în diferite funcții în Biserica Ortodoxă Română: „Sfinții Părinți, mari dascăli ai lumii și ierarhi, au fost tâlcuitori ai Sfintei Scripturi, trăitori ai Sfintelor Taine și îndrumători de comu­nități pe calea mântuirii. De aceea, am cerut ca la regulamente și mai ales la Statutul pentru organizarea și funcțio­narea Bisericii Ortodoxe Române să avem în notele de subsol argumentare canonică, biblică, patristică, în tradiția noastră românească sinodală. Aceasta este o obser­vație foarte importantă pentru credibilitatea, valabilitatea și actualitatea permanentă a legiuirilor bisericești. Toate sfintele canoane sunt inspirate din Sfânta Scriptură, mai ales din Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, iar în unele canoane sunt citate texte din Scriptură. Ca atare, nu sunt reguli abstracte, ci reguli pentru viață. Dacă nu ar fi patimi omenești egoiste, individualiste și colective, nu ar mai trebui norme. Dar patimile, dorința de stăpânire, de slavă deșartă, de lăcomie au dus la impunerea de norme canonice. Toate canoanele sunt bazate pe experiența dramatică a Bisericii atunci când a fost confruntată cu ereziile, pe de o parte, și cu indisciplina clerului și a credincioșilor mireni, pe de altă parte. Este important ca prin organismele centrale bisericești, cei care slujesc Biserica să știe nu doar că sunt liberi, ci și că sunt foarte responsabili. Regulamentele întăresc responsabilitatea la nivel de Patriarhie, de eparhie, de parohie și de mănăstire”, a spus Preafericirea Sa.

În ceea ce privește administrarea bunurilor bisericești, Preafericitul Părinte Daniel a arătat că acestea asigură suportul material pentru lucrarea misionară a Bisericii. „Regulamentele se îmbu­nătățesc, nu sunt elaborate o dată pentru totdeauna, pentru că viața Bisericii într-o lume schimbătoare trebuie să țină cont de unele schimbări. Dar nu facem o adaptare la duhul lumii, ci o reafirmare a Duhului lui Dumnezeu într-un context nou. În privința averilor bisericești, administrarea lor implică o foarte mare responsabilitate. În baza libertății iresponsabile au fost risipite în mod ilegal și incorect averi bisericești imediat după schimbările din 1989, încât au fost păgubite eparhii și parohii de bunuri care atunci când lipsesc și nu aduc nici un venit, lipsește de fapt un suport pentru lucrarea misionară a Bisericii. Unele dintre ele sunt greu de recuperat astăzi”, a subliniat Patriarhul României.

Lucrările şedinţei de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au încheiat joi, 13 iunie.

Sfântul Sinod s-a întrunit în şedinţă de lucru

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit miercuri, 19 iunie 2019, în şedinţă de lucru, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Lucrările Sfântului Sinod au debutat cu slujba de Te Deum, oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Reşedinţei Patriarhale de Prea­sfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

În deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, Patriarhul României a evidenţiat importanţa acestei şedinţe din punct de vedere liturgic. „Au fost propuse spre aprobare Sfântului Sinod texte liturgice, slujbe şi acatiste (…). Iată că aceste slujbe ale sfinţilor majoritari daco-romani sunt de o mare importanţă, deoarece ei nu aveau slujbă în cărţile de cult, în Minee. Aceasta este pentru noi o foarte mare bogăţie”, a reliefat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a prezentat ordinea de zi. Referitor la cele două regulamente înaintate spre aprobare de Comisia pentru statut şi regulamente, Preafericitul Părinte Patriarh a sub­liniat: „Aceste regulamente sunt în general cunoscute, dar textele mai vechi au fost adaptate, completate şi mai ales motivate prin trimiteri la sfintele canoane, la Statutul Bisericii noastre şi la tradiţia sinodală ortodoxă română. Avem de-a face aici cu o continuitate, cu o înnoire şi adaptare la contextul pastoral şi social de astăzi. Aceste regulamente au fost de mare folos, mai ales în timpul perioadei comuniste, pentru că, împreună cu Statutul, ele au fost un sprijin pentru organizarea vieţii Bisericii şi o continuitate a Bisericii, care a trecut printr-un regim foarte ostil. S-a avut în vedere şi armonizarea regulamentelor cu Statutul Bisericii Ortodoxe Române, care a fost recunoscut de Guvernul României şi care este o bază pentru organizarea şi buna funcţionare a Bisericii noastre”.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a invitat pe Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, să susţină meditaţia duhovnicească, intitulată „Arhiereul – păstorul şi veghetorul sufletelor noastre”.

Ierarhii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit apoi pe comisii sinodale, în vederea întocmirii referatelor privind problemele repartizate: Comisia pastorală, monahală şi socială; Comisia teologică, liturgică şi didactică; Comisia canonică, juridică şi pentru disciplină şi Comisia pentru comunităţi externe, relaţii interortodoxe, intercreştine şi interreligioase.

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod

În cadrul ședinței Sfântului Sinod de miercuri, 19 iunie, au fost aprobate Regulamentul organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române și Regulamentul administrării bunurilor bise­ricești, înaintate Sfântului Sinod de către Comisia pentru statut și regulamente. De asemenea, s-a adus o contribuție importantă din punct de vedere liturgic la viața Bisericii prin aprobarea de texte liturgice, slujbe şi acatiste care se referă la 19 sfinţi. Astfel, Biroul de presă al Patriarhiei Române ne informează că a fost aprobat textul Acatistului Sfântului Cuvios Teoctist (3 septembrie) și textele slujbei și Acatistului Sfinților Mucenici Montanus preotul şi soția sa, Maxima (26 martie). De asemenea, au fost aprobate și textele slujbelor Sfântului Mucenic Dasie (20 noiembrie); Sfântului Mucenic Hermes (31 decembrie); Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic (13 ianuarie); Sfântului Sfințit Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului (7 martie); Sfântului Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium (6 aprilie); Sfinților Mucenici Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia (28 aprilie); Sfinților Mucenici Nicandru şi Marcian (8 iunie); Sfântului Mucenic Lup (23 august) și ale Sfinților Mucenici Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul şi Venust (21 august).

În cadrul ședinței a fost aprobat textul Calendarului bisericesc pentru anul 2020 și s-a luat act de stadiul actual al realizării Catalogului general al sfintelor moaște din Biserica Ortodoxă Română, fiind stabilite etapele de parcurs în viitorul apropiat.

A fost hotărâtă organizarea Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox, ediția a VII-a, în toamna anului 2020, la Timișoara.

S-a luat act cu apreciere de prezentarea-sinteză cu privire la vizita Sanctității Sale Papa Francisc, la Palatul Patriarhiei şi la Catedrala Naţională, în ziua de 31 mai 2019, mai informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Patriarhul României, sărbătorit la 68 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit luni, 22 iulie 2019, vârsta de 68 de ani. La ceas aniversar, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, Preafericirea Sa, împreună cu ierarhi, preoți, consilieri patriarhali și eparhiali, autorități ale statului, a participat la o slujbă de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor,  ca mulțumire adusă Preasfintei Treimi pentru împlinirile din viața Bisericii noastre și a  Patriarhului României.

Cu prilejul zilei de naştere a Întâistătătorului Bisericii noastre, la slujba de mulțu­mire din paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale au fost prezenți Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; Prea­sfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Epis­cop-vicar patriarhal; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte. Slujba de Te Deum a fost săvârșită de Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, împreună cu un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, directorul Publicaţiilor „Lumina”; părintele Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Ne-a arătat prin fapte dragostea faţă de satul românesc”

La finalul slujbei de Te Deum, Prea­sfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de felicitare, în care a subliniat grija deosebită a Patriarhului României faţă de satul românesc. „Cine ar avea pretenţia că în câteva cuvinte poate vorbi despre întreaga activitate a unui ierarh, care s-a dăruit din tinereţe şi care a iubit mai mult decât orice Biserica lui Hristos? La întrunirile pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a avut cu preoţii, cu colaboratorii şi cu membrii permanenţelor, a vorbit adeseori despre satul românesc. Între altele, Preafericirea Sa a spus că nu trebuie să vorbim numai la modul ideal despre satul românesc, nici nu trebuie să-l ignorăm. Trebuie să găsim mai degrabă căi prin care să-l ajutăm, adică mai ales noi, slujitorii Bisericii, să facem ceva în satul nostru, pentru biserică şi pentru casele care se află în ruină. Înainte de aceste cuvinte, Preafericirea Sa ne-a arătat prin faptele sale dragostea faţă de satul românesc, în general, şi faţă de satul său natal, în special. Unul dintre înţelepţii neamului românesc spunea că putem să cutreierăm lumea întreagă, să rămânem miraţi de ceea ce au făcut civilizaţia, tehnologia, dar nici un loc nu va rămâne mai apropiat sufletului decât locul în care ne-am născut. Dobreştiul este un sat mic, iar într-un material recent s-a spus că este un sat mic ce a dat Bisericii un om mare”, a reliefat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În continuare, ierarhul a vorbit despre atmosfera şi viaţa liniștită de la sat din anii ‘50-’60 ai secolului trecut, de care Patriarhul României a beneficiat. „Puţini ştiu că evlavioasa credincioasă Stela (Brancu) Ciobotea, căsătorită cu învăţătorul Alexie Ciobotea, provenea din familia unui fost administrator al unei moşii, Avram Brancu. În Apus, corespondentul administratorului de moşie era contele. Aşadar, Avram Brancu deţinea o moşie pe care munceau ţăranii din Dobreşti şi pe care aceştia au cumpărat-o în urma îmbolnăvirii proprietăresei, la începutul veacului al 19-lea”, a precizat Preasfinţia Sa.

De asemenea, ierarhul a mai subliniat faptul că viața satului este sprijinită în mod concret prin construirea și susținerea bisericii din mijlocul comunității, proiect pe care Preafericirea Sa l-a urmărit în timpul slujirii Sale ca Arhipăstor. „Credem că în acest an dedicat satului românesc, la ziua aniversară a Preafericirii Voastre, se cuvine să amintim de faptul că sfinţii nu rămân datori celor care îi cinstesc. Cine ar fi crezut că un tânăr care s-a închinat de multe ori într-o biserică a Sfintei Parascheva avea să ajungă pentru aproape 20 de ani Arhipăstor chiar în locul ocrotit de Sfânta Parascheva? Cine avea să înţeleagă mai târziu că un ierarh care s-a născut într-un sat păstrător al tradiţiilor, al hramurilor bisericii, al primirii de oaspeţi şi al bunelor rânduieli, avea să se îngrijească de atâtea alte sate rămase fără biserică? Nu cred că în istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române sunt multe cazuri de ierarhi care au arătat o asemenea grijă faţă de satul românesc şi faţă de biserici. Între ei s-a aflat Mitropolitul Pimen Geor­gescu încă din vremea când a fost Episcop la Dunărea de Jos şi cred că acelaşi număr de biserici zidite în Moldova s-a realizat în vremea arhipăstoririi Preafericirii Voastre”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Întâistătătorul Bisericii noastre i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru cuvintele adresate, subliniind că smerenia şi hărnicia oamenilor de la sate, în apărarea ţării şi refacerea unităţii ei, sunt cuprinse în figura simbolică, tainică a lui Simon Cirineanul, care venind de la ţarină şi văzând că Iisus ducea cu greu crucea, L-a ajutat să o poarte până la locul răstignirii. „Acest ţăran, Simon Cirineanul, a rămas în Sfintele Scripturi drept cel care L-a ajutat cel mai mult pe Hristos, atunci când a fost prea grea povara crucii. Ne gândim cu respect deosebit la toţi locuitorii jertfelnici ai satelor, de la începuturi până astăzi, şi de aceea Anul omagial al satului românesc nu este închinat abstract, ci concret preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari. Acest gest al Bisericii este şi o lucrare pastoral-misionară. Sărbătorile noastre sunt cele mai intense momente misionare, pentru că ele pun accentul cel mai mult pe legătura omului cu Dumnezeu. Comemorările şi aniversările în general sunt mijloace de pastoraţie mai intensă, dar şi de bucurie mai intensă. Noi avem datoria să cultivăm tradiţiile noastre româneşti pentru a păstra identitatea, dar şi pentru a întări comuniunea între locuitorii de la sate şi cei de la oraşe (…). Să avem bucuria aceasta că Dumnezeu totdeauna lucrează prin Duhul Sfânt acolo unde doreşte El. Astăzi dimineaţă a vorbit foarte frumos la Radio TRINITAS şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, căruia îi mulţumim, şi a constatat că toţi cei şase patriarhi ai României, de până acum, s-au născut la sat”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a primit, atât din partea Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cât şi din partea Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, câte un coş cu flori. Din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, Preafericirea Sa a primit o icoană cu chipul Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.

„Biserica a reuşit să cinstească cum se cuvine Centenarul Marii Uniri”

În continuare, toţi cei prezenţi au participat la un moment festiv în Salonul „Justinian Patriarhul” – Muzeul Patriarhilor României, din Reşedinţa Patriarhală, unde au audiat mesajul de felicitare al secretarului de stat pentru culte Victor Opaschi. „În calitate de secretar de stat pentru culte am putut observa îndeaproape lucrarea Preafericirii Voastre şi pot să dau mărturie despre extraordinara statornicie şi perseverenţă cu care, zi de zi şi an de an, aţi ştiut să călăuziţi Biserica Ortodoxă Română, astfel încât să-şi îndeplinească importanta sa misiune în spaţiul public, Biserica fiind una dintre instituţiile-reper ale societăţii româneşti. În anul care a trecut, Biserica a reuşit să cins­tească cum se cuvine Centenarul Marii Uniri prin nenumărate evenimente organizate, culminând cu sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale, cel mai important proiect arhitectonic realizat în ţara noastră în acel an aniversar. În anul 2019, Patriarhia Română a sprijinit şi a continuat în mod firesc demersurile Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene, organizând la rândul său manifestări menite să pună în valoare contribuţia şi priorităţile României în cadrul proiectului european, precum şi potenţialul remarcabil al comunităţilor religioase în edificarea Europei de astăzi şi de mâine (…). Sunt convins şi bucuros că datorită viziunii şi dinamismului creator care vă caracterizează, responsabilităţii şi fidelităţii Preafericirii Voastre faţă de valorile fundamentale ale constituirii şi dăinuirii neamului românesc, Biserica Ortodoxă Română va continua să joace un rol deosebit de important în spaţiul public”, a spus domnul Victor Opaschi. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a mulţumit secretarului de stat pentru culte pentru că a ajutat nu numai parohiile de la oraş, ci şi parohiile de la sate.

Un mesaj de felicitare a fost adresat Patriarhului României şi din partea profesorilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, de către părintele profesor dr. Ioan Moldoveanu, decanul instituției.

Conferință dedicată artei creștine a satului la Palatul Patriarhiei

Palatul Patriarhiei a găzduit în perioada 9-13 iunie Conferința națională „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, ediția a VII-a, cu tema: „Satul românesc, izvor de artă creștină, tradiție și continuitate etnică”. Lucrările au fost deschise luni, 10 iunie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit cuvântul intitulat „Satul românesc – creator şi păstrător de artă creştină populară”.

 

Evenimentul academic a fost organizat de Sectorul cultură și patrimoniu religios al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte. Au participat reprezentanți ai Guvernului României, membrii Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române, delegați ai sectoarelor de cultură și patrimoniu religios ale eparhiilor din țară, arhitecți, pictori, restauratori și istorici de artă.

După cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a urmat alocuțiunea ministrului culturii și identității naționale, Valer Daniel Breaz. „În Anul omagial al satului românesc, nu puține sunt manifestările științifice și culturale dedicate patrimoniului spiritual, material și artistic pe care satul tradițional îl oferă. În acest context, conferința cu tema «Satul românesc, izvor de artă creștină, tradiție și continuitate etnică» se constituie ca un reper aparte pe harta evenimentelor și salutăm cu deosebit respect însăși ideea de a aduce în centrul de interes valori patrimoniale speciale, date de fondul de semne, simboluri, idei și principii, care definesc de veacuri spațiul rustic românesc și care devin, cu o ne­știrbită continuitate, suport al harului artiștilor aplecați cu devotament spre recuperarea, păstrarea și promovarea spiritualității acestui neam”, a spus ministrul Valer Daniel Breaz.

În continuare, pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, moderatorul sesiunii de deschidere, a dat citire mesajului transmis de acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. „Satul de astăzi nu trebuie să împiedice modernizarea inevitabilă a vieții, ci s-o favorizeze, dar cu o condiție: fără alterarea și pervertirea vechilor tradiții arhitectonice, fără urâțirea stilului autentic, fără părăsirea paradigmelor celor vechi și pline de farmec. O casă de la sat poate arăta astăzi pe dinafară ca orice casă tradițională de acum sute de ani, iar în interior poate să aibă toate facilitățile necesare omului contemporan. Biserica trebuie să rămână, în peisajul rural, locul de închinăciune și de smerenie, dar și factorul care să ne țină împreună, la bune și la rele. Inițiativa Patriarhiei Române ne întoarce nu numai la rădăcini, ci ne și arată calea de urmat, deopotrivă ca români și ca oameni între oameni. Iar Academia Română subscrie întru totul și se înscrie pe aceeași traiectorie fericită”, arată acad. Ioan Aurel Pop.

După sesiunea de deschidere a avut loc vernisajul celei de-a doua ediții a Expoziției Breslei Pictorilor Bisericești, organizată în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. Expoziția a fost prezentată de monahia dr. Atanasia Văetiși, de la Mănăstirea Stavropoleos din București, și de lect. dr. Ștefan Ionescu-Berechet, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. „Această expoziție înseamnă o sinteză a picturii bisericești, a artei iconarilor, freschiștilor, mozaicarilor, de aproape 30 de ani în care s-a lucrat mult pe șantierele bisericilor și în ateliere. După mai multe evenimente, manifestări, ateliere deschise, inițiative particulare în care au fost expuse unele dintre lucrări, de data aceasta avem prilejul să vedem aceste icoane adunate împreună în Palatul Patriarhiei. Pe de o parte, avem o sinteză, iar pe de altă parte, o expresie a tendințelor și a direcțiilor în care iconarii și creatorii de artă sacră au configurat peisajul artistic contemporan. Expoziția din Sala «Europa Christiana» reunește într-un mod exemplar toate aceste tendințe și încearcă să ofere o imagine a ceea ce este, în acest moment, arta picturii bisericești”, ne-a declarat monahia dr. Atanasia Văetiși.

Satul românesc – creator şi păstrător de artă creştină populară

Cuvântul rostit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, la sesiunea de deschidere a Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“, ediția a VII-a, Palatul Patriarhiei, luni, 10 iunie 2019

 

Ne întrunim astăzi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, pentru lucrările celei de-a VII-a ediții a Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“, organizată de către Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte. Actuala ediţie este dedicată valorificării moștenirii istorice, culturale și spirituale a satului românesc autentic, ca omagiu adus contribuției sale majore la devenirea multiseculară a poporului român.

Tema conferinței din acest an este Satul românesc, izvor de artă creștină, tradiție și continuitate etnică, temă determinată de faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 ca An omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi An comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericești.

Satul este spațiul în care s-au format şi păstrat, de-a lungul timpului, cele mai multe dintre valorile noastre spirituale, culturale și identitare, transmise până la noi. Satele românești, cu bisericile și casele lor primitoare, cu porți largi, dăltuite de mâini măiestre, cu cimitire în care moșii și strămoșii își dorm somnul de veci în morminte străjuite de cruci și îngrijite cu evlavie de urmași, sunt purtătoarele unui limbaj tainic și totodată vizibil, limbajul tradiției, al continuității fizice și spirituale a acestui neam, în care sufletul românesc se oglindește, arătându-și chipul său cel mai autentic și mai demn de admirație. Lucian Blaga spunea pe bună dreptate că „veșnicia s-a născut la sat”; nicăieri nu se vede mai limpede legătura dintre generațiile trecute și cele prezente, dintre tradiție și actualitate.

Patrimoniul cultural al României, una dintre cele mai valoroase bogăţii pe care încă le avem, este în mare măsură un patrimoniu cultural religios. El creează punți între generațiile trecute, prezente şi viitoare, constituie o sursă inepuizabilă de inspiraţie religioasă şi artistică, o atracţie pentru pelerini şi turişti, contribuind, în același timp, şi la dezvoltarea economică a țării. Creațiile artistice din sfera artei populare, de factură liturgică, prin marca lor identitară, reprezintă perpetuarea unei sensibilități a comunității rurale, păstrătoare a credinței creștine și a tradiției românești. Această artă bisericească, plină de simplitate, a țăranului român este totodată profundă și consistentă, pentru că păstrează esențialul, unind smerenia și delicatețea sufletului cu dorința de frumusețe veșnică, netrecătoare.

Din nefericire, multe dintre aceste opere de artă şi creativitate umană, care au păstrat și perpetuat frumosul de-a lungul secolelor, sunt din ce în ce mai fragile. Supraviețuirea acestor opere de artă bisericească depinde de grija şi investiția pe termen lung în conservarea, restaurarea și întreținerea lor. Nu trebuie să privim nostalgic şi cu acea așa-zisă pasivitate „mioritică”, adeseori invocată, ci să ne mobilizăm energic și responsabil întru salvarea satului românesc și a inestimabilului său patrimoniu, să unim rugăciunea cu acțiunea, solidaritatea și frățietatea cu voința de a ajuta în mod efectiv și eficient satul românesc.

Deschidem astăzi a VII-a ediție a Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“, eveniment care a fost inaugurat în anul 2012. Continuitatea și popularitatea acestei conferințe naționale exprimă cât de importantă este comuniunea specialiștilor din diferite medii ale artei bisericești și cât de relevantă este întâlnirea lor într-un cadru organizat. Scopul este acela de valorificare a progreselor înregistrate în prezervarea patrimoniului religios, de actualizare și de prezentare a cercetărilor efectuate în domeniul artei bisericești, astfel încât specialiști din toate domeniile să poată completa activitatea lor practică, adăugându-i multiple cunoștințe teologice, istorice și estetice.

Începând din anul 2018, conferința adună laolaltă experți sau specialiști din domenii diferite, fiecare cu specificul respectiv, dar având același numitor comun – preocuparea pentru conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului bisericesc. Lucrările sunt organizate pe secțiuni, fiecare având ca obiect un anumit domeniu de activitate: Conservare-restaurare, Arhitectură bisericească, Istoria artei eclesiale românești, Pictură bisericească, având ca scop cunoașterea reciprocă a celor care creează, conservă şi restaurează valori artistice patrimoniale. În acest fel, este pus în evidență specificul fiecărui domeniu, pe de o parte, iar pe de alta, mai ales în ceea ce privește calitatea de patrimoniu religios, este subliniată conlucrarea tuturor acestor specialişti într-un ansamblu arhitectural coerent. Reunirea acestor direcții de cercetare și de activitate reprezintă un bun prilej de expunere și de dezbatere a problemelor întâmpinate de specialiști, în demersul lor de a îmbogăți acest patrimoniu, de a-l conserva și de a-l promova în societatea contemporană.

În cadrul conferinței, va avea loc și vernisajul Expoziției Breslei Pictorilor Bisericești, aflată la a doua sa ediție, care își confirmă rolul ce i-a fost destinat în proiectul inițial, și anume, cel de a oferi o imagine de ansamblu a picturii bisericești contemporane. Ediția de anul acesta întrunește un număr dublu de lucrări față de cea anterioară. Fiind parte integrantă din lucrarea Bisericii în slujba credinței, iconografia nu este doar o artă decorativă, pedagogică și estetică, ci, în primul rând, o mărturisire vizuală a adevărului de credință privind Înomenirea sau Întruparea Cuvântului veșnic al lui Dumnezeu și în același timp o chemare la rugăciune sau la comuniunea spirituală cu El și cu persoanele sfinte reprezentate în icoane. Prin lucrarea pictorilor bisericești consacrați sau recunoscuți de ea, Biserica se exprimă, în fiecare icoană și pictură bisericească, drept Biserică mărturisitoare, deoarece teologia liturgică exprimată în iconografie este o teologie mărturisitoare, misionară și universală, care poate inspira și generația noastră, chemată la înnoire spirituală. Așadar, pictorii bisericești nu sunt simpli artiști sau meșteșugari, simpli cunoscători ai unor tehnici artistice, înzestrați cu mai mult sau mai puțin talent, ci ei sunt vestitori ai luminii celei neînserate, ai păcii, bucuriei și slavei Împărăției cerurilor. De aceea, Biserica se îngrijește cu responsabilitate de formarea, promovarea și confirmarea iconarilor și pictorilor bisericești, ca misionari ai dreptei credințe și ai frumuseții netrecătoare.

Ca element de noutate față de edițiile precedente, pe toată perioada desfășurării evenimentului îi avem în mijlocul nostru și pe consilierii de patrimoniu din cadrul centrelor eparhiale din țară, atât pentru a le prilejui întâlnirea cu specialiștii autorizați de Comisia de pictură bisericească, cât și pentru dezbaterile administrative. Această inițiativă urmărește multiple scopuri: informarea centrelor eparhiale asupra activității breslei pictorilor bisericești, creșterea gradului de instruire și familiarizare cu Regulamentul pentru Organizarea și Funcționarea Comisiei de pictură bisericească, atât în rândul specialiștilor autorizați de Comisia de pictură bisericească, cât și în rândul consilierilor de resort din cadrul centrelor eparhiale, asigurarea unui suport logistic pentru dezvoltarea și eficientizarea circuitului documentelor și mai ales relaționarea eficientă dintre Sectorul cultură și patrimoniu religios al Administrației Patriarhale și sectoarele de resort din cadrul centrelor eparhiale, respectiv specialiștii autorizați de Comisia de pictură bisericească.

Felicităm pe organizatori și binecuvântăm pe toți participanții, cu speranţa că și această ediție a Conferinței Naționale Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească va constitui un prilej de intensificare a misiunii Bisericii Ortodoxe Române privind conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului său cultural – tezaur sacru moștenit de la înaintaşi, dar care trebuie conservat, îmbogăţit şi evidenţiat în permanență, cu talent și efort, cu multă responsabilitate și cu bucuria realizării comuniunii între generații.

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Recunoștință pentru promovarea Anului Centenar

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit vineri, 21 iunie 2019, Diploma omagială a Anului Centenar cu medalie mai multor persoane care au ajutat în mod deosebit la promovarea Centenarului Marii Uniri, precum şi la evenimentul sfinţirii Altarului Catedralei Mântuirii Neamului din data de 25 noiembrie 2018. Momentul festiv a avut loc în Salonul Sfinţilor Români al Reşedinţei Patriarhale.

Întâistătătorul Bisericii noastre i-a binecuvântat şi felicitat pe cei care au ajutat la promovarea Anului Centenar 2018, la sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale, dar şi la edificarea catedralei din sufletele românilor. „Paralel cu pregătirile pentru sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale, s-au desfăşurat o mulţime de activităţi ziditoare, edificatoare la catedrala din sufletele oamenilor, mai ales a catedralei demnităţii naţionale din sufletele românilor. La aceste activităţi au participat o mulţime de oameni inteligenţi, talentaţi şi de bună credinţă, cu o sim­ţire românească profundă (…). Suntem tot în plină atmosferă de Centenar prelungit şi adâncit, ca reflecţie, ca entuziasm, dar şi ca intensificare a iubirii de ţară şi neam”, a reliefat
Preafericirea Sa.

Patriarhul României a explicat apoi motivul pentru care anul 2019 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al satului românesc. „Am considerat că cei mai mulţi care au luptat în război au fost oameni de la sat, au fost soldaţi proveniţi din ţărani. De aceea, anul acesta a fost declarat Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari). Într-un fel, omagiul satului românesc este omagiul populaţiei care s-a jertfit cel mai mult, cu gândul că ţăranii vor fi împroprietăriţi. Recunoştinţa fiind floare rară, trebuie cultivată mai des, mai ales în vremuri în care există multe drepturi şi puţine obligaţii, multe aşteptări şi puţină recunoştinţă”, a spus Preafericirea Sa.

Persoanele care au primit din partea Patriarhului României Diploma omagială a Anului Centenar cu medalie, precum şi mai multe cărţi apărute recent la editurile Patriarhiei Române sunt: pr. protopop Gheorghe Colţea – Protopopiatul Bran, Zărneşti; pr. Vasile Gavrilă – Biserica „Sfântul Nicolae”-Ghica; Monica Gubernat – preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului; Bogdan Iana – vicepreşedinte Autoritatea Națio­nală pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM); Gabriel Mocanu – director ANCOM Bucureşti; Eugen Brad – director general RADICOM; Georgeta Filitti – istoric; Alex Ştefănescu – critic şi istoric literar; Filip Iorga – istoric; Dorin Stănescu – istoric; Mircea Emilian Stoica – preşedintele Asociaţiei „Tradiţia Militară”; dr. Emil Boboiescu; Andrei Victor Dochia – producător „Universul Credinţei”, TVR; Răzvan Bucuroiu – jurnalist; Elisabeta Menadi – manager general SENIA; Dumitru Alexe – manager Studio Video Art; Ştefan Constantin – manager general NORD MEDIA STUDIO; Maximilian George-Gavriliuc – traducător; Valentin Mircea Calnegru – director adjunct Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT); Cornelia Apostol – şef birou achiziţii AMPT; Primavera Duma – coordonator compartiment cooperare şi organizare evenimente culturale AMPT; Francisc Atila Vaida – coordonator compartiment conservare şi monitorizare MFP; Cristina Iacob – contabil-şef AMPT; Mihai Gutanu – şef serviciu de turism AMPT.

Raportul dintre Stat şi organizaţiile religioase în Uniunea Europeană, dezbătut la Palatul Patriarhiei

Palatul Patriarhiei a găzduit, în zilele de 6-7 iunie 2019, Conferința internațională „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase: cum pot guvernele să sprijine organizațiile religioase”, organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. De asemenea, în același edificiu s-a desfășurat, în perioada 6-9 iunie, Conferința internațională „Relațiile dintre Stat și denominațiunile religioase în Uniunea Europeană”. La ambele evenimente a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, susţinând discursuri despre tematica conferințelor.

 

În ziua de 6 iunie 2019, a avut loc în Sala „Conventus” a Palatului Patriarhiei sesiunea de deschidere a conferinței „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase: cum pot guvernele să sprijine organizațiile religioase”, care a adus în dialog specialiști din domeniul cultelor religioase din întreaga lume și reprezentanți ai autorităților centrale din țara noastră.

Cuvântul din deschiderea conferinței a fost rostit de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, care a subliniat că libertatea religioasă și bogăția diversității culturale sunt elemente constitutive ale unei societăți democratice. „Anul trecut am avut bucuria să particip la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, un locaș de cult care simbolizează lupta noastră pentru obținerea indepen­denței de stat și a unității națio­nale, realizată pe deplin în anul 1918, precum și spiritul european al națiunii române. Sfințirea noii Catedrale Patriarhale în anul în care am sărbătorit Centenarul Marii Uniri a fost posibilă datorită implicării, energiei și tenacității Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum și sprijinului Guvernului României, care demonstrează astfel că înțelege simbolismul și utilitatea acestui proiect de anvergură națională și europeană. Pluralismul religios și etnic, bogăția diversității culturale sprijină puternic efortul nostru de a construi o societate mai consensuală și mai democratică. (…) Guvernul României consideră benefică afirmarea cultelor și asociațiilor religioase în spațiul public ca actori care pot contribui în mod durabil la dezvoltarea societății românești și europene”, a spus prim-ministrul României.

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul „Statul democratic neutru și cultele religioase autonome cooperează pentru binele societății în general”. Adresând un cuvânt de bun venit participanţilor la acest eveniment important din agenda Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Preafericirea Sa a subliniat mai întâi actualitatea temei dezbătute, deoarece postmodernitatea „nu poate ignora una dintre trăsăturile esențiale ale persoanei umane, și anume, dimensiunea religi­oa­să sau spirituală”. De aceea, Patriarhul României a arătat care este locul şi misiunea Bisericii în societate: „Biserica privește în primul rând spre Dumnezeu şi spre propriii credincioși, este atentă la împlinirea misiunii ei spirituale de-a aduna persoanele şi popoarele în iubirea Preasfintei Treimi, dar ea este preocupată și de ajutorarea ce­lor aflați în sărăcie, boală, singurătate sau deznădejde. Biserica își împlinește menirea ei spirituală şi socială, indiferent de ideologia politică statală, care adeseori, în ultimele secole, a fost antireligioasă sau anticreștină. Biserica şi Statul, distincte şi autonome, dar slujind aceiași cetățeni, fiecare în modalitatea proprie, au dovedit de-a lungul timpului că pot coopera pentru binele comun al societății.”

Întâistătătorul Bisericii noastre s-a referit la situaţia ultimilor treizeci de ani din România: „După căderea regimului comunist în anul 1989, România ultimelor trei decenii a cunoscut realizări importante în plan social ca ur­mare a cooperării între Stat şi cul­tele recunoscute, dar şi a cooperării practice între diferitele comunități religioase. În anul 2005, în calitate de conducător al delegației Bisericii Ortodoxe Române, alături de reprezen­tanții celorlalte culte recunoscute din România, la invitația Secretariatului de Stat pentru Culte, am participat direct la elaborarea Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Acel demers comun încununat de succes a reprezentat un important exercițiu democratic şi de cooperare interin­sti­tuțională, interconfesională şi interreligioasă, fără precedent în ţara noastră. Legea organică privind regimul general al cultelor, la care am făcut referire, a intrat în vigoare în luna ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. Această lege a dezvoltat principiile cuprinse în articolul 29 din Constituţia României, respectiv libertatea de credință religioasă şi libertatea cultelor, autonomia cultelor faţă de Stat, dar şi sprijinul pe care Statul îl acordă cultelor, deoarece recunoaște contribuția acestora la viața societății. Astfel, în România, Statul este neutru faţă de culte, iar cultele sunt autonome, însă acestea cooperează cu Statul pentru binele societăţii în general”.

Baza legislativă a relaţiei dintre Stat şi cultele recunoscute de la noi este inspirată de diferite modele europene, în special cel german, „iar motivația sprijinului financiar direct sau a facilităților fiscale acordate cultelor constă în aplicarea unor principii, precum: principiul garantării active a dreptului fundamental la libertate de religie; principiul recunoașterii utilității publice a cultelor; principiul cooperării între state şi comunitățile religioase; principiul respectării dreptului de proprietate şi al compensării bunurilor preluate de către Stat (în cazul Bisericii Ortodoxe Ro­mâne, preluarea s-a realizat în etape succesive, începând cu anul 1863, prin secularizarea sau naționalizarea averilor bisericești)”, a spus Preafericirea Sa.

Pentru a încheia, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat că experienţa ultimelor decenii din ţara noastră e bazată pe parteneriat social sau cooperare în folosul societăţii în general, concretizată prin consolidarea şi restaurarea a numeroase monumente istorice eclesiastice, edificarea unor noi locaşuri de cult, dezvoltarea unei importante structuri funcţionale de asistență socială şi medicală a Bisericii, înfiinţarea unor instituţii de învăţământ teologic şi confesional în întreaga ţară, susţinerea eforturilor românilor din afara graniţei de a-şi menține identitatea religioasă, culturală şi lingvistică. Toate aceste realizări datorate şi sprijinului constant al Statului Român, prin Guvernul României – Secretariatul de Stat pentru Culte şi prin alte autorităţi publice centrale şi locale, reprezintă un răspuns la discuţia despre cum pot guvernele să sprijine organizaţiile religioase.

Evenimentul a continuat prin prezentări și discuții. Ján Figel, trimis special pentru promovarea libertății religioase sau a credinței în afara Uniunii Europene, a susținut prezentarea „Libertate și responsabilitate: contribuția liderilor reli­gioși, comunităților și organizațiilor constituite pe baza credinței”, iar Kishan Manocha, consilier principal pe probleme de libertate a religiei și credinței de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, a prezentat tema „Către o abordare incluzivă pentru promovarea libertății de religie sau credință pentru toți”.

În final, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a rostit un cuvânt în care a prezentat un istoric al Secretariatului de Stat pentru Culte, instituția organizatoare, precum și unele caracteristici ale libertății religioase și ale modelului românesc de relație Stat și culte. „După ce, de-a lungul istoriei sale de aproape 160 de ani, Secretariatul de Stat pentru Culte a suferit mai multe reorganizări în funcție de natura regimurilor politice succesive, instituția și-a asumat misiunea sprijinirii exercitării liber­tății religioase prin susținerea eforturilor cultelor religioase de a-și redobândi locul cuvenit în societatea românească. În mod concret, Guvernul României sprijină activitatea cultelor religioase prin contribuții la salarizarea personalului clerical și neclerical în țară și în străinătate. Totodată, Guvernul României acordă sprijin financiar pentru construirea și repararea locașu­rilor de cult. Aceste fonduri sunt distribuite conform principiului proporțio­nalității cu numărul de credincioși și membri ai fiecărui cult, dar și cu nevoile reale ale cultelor. Identitatea națională românească se întemeiază pe întâlnirea fertilă între diferite etnii și tradiții religioase. De aceea, Statul român nu pri­vește diversitatea etnică și plura­lismul religios ca o amenințare la adresa stabilității sale”, a spus secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.

Conferința a continuat şi în ziua de 7 iunie 2019, în cadrul acesteia fiind susținute o serie de comunicări în care au fost abordate teme precum „Libertatea religioasă și diplomația”, „Dialogul interreligios în Europa” sau „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase”.

Conferința privind relația dintre Stat și denominațiunile religioase

În perioada 6-9 iunie 2019, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei a avut loc Conferința interna­țională „Relațiile dintre Stat și denominațiunile religioase în Uniunea Europeană”, care s-a desfă­șurat pe patru sesiuni de lucru care au tratat teme precum „Modele ale relațiilor dintre Stat și denominațiunile religioase în Europa” și „Provocări și perspective privind viitorul relațiilor dintre Stat și denominațiunile religioase în Europa”.

La sesiunea inaugurală a conferinței au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Ana Birchall, viceprim-ministru și ministru interimar al justiției, și Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

În deschidere, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a evidențiat importanța temei conferinței pentru Europa contemporană.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Impor­tanța cooperării dintre Biserică și Stat în context european”. Pornind de la principiile legislative de funcţionare a Uniunii Europene, Preafericirea Sa a precizat că nu există un „model european” de relație a comunităților religioase cu autoritatea politică, „ci sistemele legislative în vigoare în statele membre oscilează de la o sepa­rație radicală până la o identificare aproape totală între o anumită comunitate reli­gioasă și un stat. Totodată, Uniunea Eu­ro­peană își propune să dialogheze cu de­no­minațiunile religioase pentru ca acestea să exprime contribuția lor specifică la construcția europeană”. Totodată, a făcut referire la situaţia actuală a Ortodoxiei din Uniunea Europeană, unde „sunt patru state membre cu populație majoritar ortodoxă (Grecia, Cipru, România și Bulgaria) în care sunt organizate și funcțio­nează Biserici autocefale, iar în alte state membre există importante comunități ortodoxe organizate etnic și în mod autocefal (Polonia, Cehia și Slovacia) sau autonom (Finlanda și Estonia). De asemenea, în unele state membre există consistente comunități ortodoxe organizate etnic în diasporă (Italia, Spania, Franța, Germania, Belgia, Austria). România, cu o populație de peste 16.307.000 de credin­cioși ortodocși, este cea mai mare țară cu populație majoritar ortodoxă membră a Uniunii Europene”.

Patriarhul României a descris principiul care stă la baza relaţiei dintre Stat şi Biserică în Ortodoxie: „În statele majoritar ortodoxe, relația Stat-Biserică a urmat inițial principiul bizantin al simfoniei, adică al armoniei, al înțe­legerii și cooperării dintre două instituții distincte, care sunt unite de viața socială comună a oamenilor în dubla lor calitate de cetățeni ai Statului și de credin­cioși ai Bisericii. În concepția bizantină despre societate existau două sisteme ierarhice, cel al Bisericii și cel al Imperiului, care coexistau în același spațiu, mărturiseau o singură credință în Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul lumii și urmăreau același final: unirea lumii văzute cu Dumnezeu Cel nevăzut. Cu toate acestea, cele două sisteme ierarhice, statal și eclesial, au fost concepute și înțelese ca diferite și distincte, iar orice tentativă de a le amesteca s-a dovedit a fi nefastă. În acest sens, un bun exemplu de raport între cele două sisteme ierarhice a fost oferit de către Epanagoga sau Eisagoga (o codificare a dreptului bizantin, promulgată în anul 886), în care legislatorii au juxtapus distinct cele două sisteme, neamestecându-le. Așadar, în Imperiul Bizantin, Biserica, deși a cooperat strâns cu autoritatea imperială, și-a păstrat totuși autonomia sa în raport cu aceasta în ceea ce privește activitățile eclesiastice. Totuși, simfonia Biserică-Stat n-a fost niciodată simetrică, în sensul de egalitate între cele două instituții, ci aproape mereu asimetrică, deoarece Biserica s-a organizat și funcțio­nat întotdeauna în Stat și se ruga permanent pentru autoritățile Statului”.

Principiul bizantin al simfoniei presupune faptul că „locul Bisericii este întotdeauna în interiorul Statului”, potrivit învăţăturii ortodoxe în care „Biserica este atât o realitate duhovnicească, sacra­mentală sau mistică, cât și o realitate instituțională, socială, iar omul – ca subiect al istoriei – apar­ține atât Îm­pă­răției cerurilor, cât și împărăției Cezarului (cf. Matei 22, 21). Din punct de vedere practic, acest mod de relaționare se desfășoară între anumite limite și se fundamentează pe baza unor condiții invocate reciproc. Așadar, modelul or­todox de relație Biserică-Stat include atât autonomia Bisericii față de Stat, cât și o cooperare distinctă și limitată a acestora în spirit de respect reciproc”, a adăugat Preafericirea Sa.

Din pespectiva principiului eclesiologic al autocefaliei – fundamentat „pe expe­riența profundă pe care Ortodoxia o are în raport cu Taina Preasfintei Treimi, înțeleasă ca fiind comuniunea supremă de viață și iubire veșnică între Persoane divine egale și distincte” -, fiecare Biserică locală își stabileşte modul de relaționare cu Statul în care se organizează și funcționează. În context european, însă, fiecare Biserică autocefală trebuie să cultive cooperarea practică și solidaritatea creștină pentru a uni astfel libertatea națională cu coresponsabilitatea europeană a Bisericii”, a subliniat Întâi­stătătorul Bisericii noastre.

Legislaţia românească în domeniul cultelor şi unicitatea profilului spiritual românesc pot servi drept reper pentru relaţia Biserică-Stat în Uniunea Europeană, a conchis Patriarhul României: „Cu doar cinci zile înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, a fost promulgată Legea nr. 489/2006 prin care s-a (re)introdus sistemul cultelor recunoscute, completat și cu unele elemente de sorginte bizantină, în special în ceea ce privește modalitatea practică de cooperare dintre Stat și Biserică. Această nouă lege garantează autonomia cultelor recunoscute în raport cu Statul și reglementează modul de cooperare distinctă dintre Stat și cultele recunoscute, precum și sprijinirea acestora de către Stat. Noua lege indică și cele 18 culte recunoscute în România, cărora le oferă statutul de persoane juridice de utilitate publică și le recunoaște rolul lor spiritual, educațional, social-caritabil, cultural, în viaţa societăţii, precum și statutul lor de „factori ai păcii sociale” în parteneriat cu Statul. Legislația românească actuală privitoare la relația Stat-Biserică reflectă, așadar, într-o oarecare măsură, faptul că România este unica țară cu populație majoritar neolatină, dar de tradiție ortodoxă, aparținând Orientului creștin, prin viața sa eclesială, dar și Occidentului, prin latinitatea sa ling­vistică. Această unică specificitate constituie o responsabilitate proprie României de a contribui și din punct de vedere spiritual și cultural la promovarea cooperării în Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește buna cooperare dintre Stat și deno­mi­na­țiunile religioase”.

De asemenea, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a susținut o prezentare în care a vorbit despre relațiile dintre Stat și culte în România și Europa.

Evenimentul a continuat până duminică, 9 iunie, iar prelegerile au fost susținute de ierarhi români și străini, profesori spe­cialiști de la universități din țară și străinătate.