Primii absolvenţi ai Şcolii Sanitare „Sfântul Nectarie” din Bucureşti

Prima generație de absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare „Sfântul Nectarie” din București a fost primită joi, 20 iunie, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, viitoarele cadre medicale s-au întâlnit cu Patriarhul României, care a evidențiat rolul școlii sanitare postliceale din cadrul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București.

Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe absolvenţii Şcolii Post­liceale Sanitare „Sfântul Nectarie”, subliniind că domeniul sănătăţii este unul sacru. „Dragi elevi şi eleve, vă mulţumim pentru prezenţa dumneavoastră aici, la Palatul Patriarhiei, şi vă felicităm că aţi terminat studiile la această şcoală foarte importantă din punct de vedere bisericesc şi social. Bisericesc, pentru că este o şcoală integrată în Seminarul Teologic Ortodox «Nifon Mitropolitul» din Bucureşti, şi social, pentru că este o mare nevoie de asistenţi medicali. Domeniul acesta al sănătăţii este unul sacru, deoarece sănătatea este un dar de la Dumnezeu, iar acest dar trebuie păstrat, cultivat, apărat şi evidenţiat”, a reliefat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a spus absolvenţilor că Mântuitorul Iisus Hristos este prezent atât în medicul care săvârşeşte actul medical, cât şi în pacienţi. „Faptul că această şcoală a adunat persoane de vârste diferite a arătat o comuniune şi în acelaşi timp posibilitatea de a învăţa unii de la alţii, unind entuziasmul tineresc cu înţelepciunea vârstei şi cu dorinţa comună de a sluji aproapele. Potrivit Sfintelor Evanghelii, Mântuitorul Iisus Hristos este prezent atât în doctorul care îngrijeşte de bolnav, cât şi în pacient, în bolnav, pentru că El spune: «căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine» (Matei 25, 35-36). Cărţile de slujbă îl numesc pe Mântuitorul Hristos «Doctorul sufletelor şi al trupurilor». Cuvântul «sotir» în limba greacă înseamnă şi «vindecător». Deci Mântuitorul ne vindecă de păcate, de boli, de suferinţe şi de sărăcia spirituală, atunci când ne îndepărtăm de Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

La final, Patriarhul României i-a binecuvântat pe absolvenții școlii sanitare și le-a oferit daruri.

„Momentul de astăzi a fost înălțător pentru fiecare dintre participanți, fie profesori, fie elevi, pentru că am simțit grija pe care Biserica Ortodoxă Română o poartă pentru om, pentru binele celui din jur. Am simțit, de asemenea, că înființarea acestei școli sanitare postliceale în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din București este un lucru mare, pentru că, dincolo de formarea continuă, care presupune dobândirea de compe­tențe profesionale, există șansa care în spectrul instituțiilor de învățământ este unică, aceea de formare spirituală”, a precizat Liliana Murguleț, profesoară la Şcoala Sanitară „Sfântul Nectarie”.

Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Nectarie” din București a fost înființată în anul 2016. Oferta edu­cațională a școlii sanitare pentru anul 2019-2020 este: asistent medical generalist – 2 clase (56 locuri); asistent medical de farmacie – o clasă (28 locuri); asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare – o clasă (28 locuri).

Conferință dedicată stării de sănătate a satului românesc

În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc, în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), vineri, 21 iunie, Conferința „Credință și sănătate în satul românesc”, organizată de Patriarhia Română în parteneriat cu ANTIBIOTICE SA Iași.

 

În deschiderea evenimentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Cre­dință și sănătate în satul românesc”. În continuare, Sorina Pintea, ministrul sănătății, a evidențiat necesitatea acestei conferințe și a subliniat importanța preoților de caritate prezenți în spitalele din România, precum și activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române. „Sănătatea este un dar. Medicul vindecă trupuri, iar preotul vindecă sufletele. Sănătatea trupească fără cea sufletească nu este completă. Mă gândeam la preoții din spitalele României. De foarte multe ori i-am întâlnit, nu neapărat în cadrul unui program de lucru, ci ziua și noaptea la căpătâiul celor care aveau nevoie de alinare. Ce mare lucru este ca, atunci când ești în suferință, să ai pe cineva care te asigură că este ceva sfânt care are grijă de tine. Preafericite Părinte Patriarh Daniel, vă mulțumesc pentru darul pe care îl faceți spitalelor din România trimițând oameni cu har să aibă grijă alături de noi, cei care ne ocupăm de destinele sănătății pa­cienților. Vedem în fiecare zi ce poate să facă pentru noi credința puternică. Tema acestei conferințe este foarte generoasă. Ce nevoie are satul românesc de spiritualitate, de sănătate, dar mai ales ce nevoie are satul românesc de noi toți! Sunt convinsă că, odată cu această conferință, vom pune bazele unor discuții referitoare la acest lucru. Până la urmă, medicul, profesorul și învățătorul dintr-un sat sunt oamenii care sunt, într-un fel, lideri de opinie, formatori. Ministerul Sănătății sprijină aceste acțiuni și cred că va trebui să realizăm legături mai strânse pentru ca împreună să mișcăm și să pornim lucruri, astfel încât darul sfânt al sănătății să fie cu adevărat un dar”, a spus ministrul sănătății, Sorina Pintea.

De asemenea, Ioan Nani, președintele Consiliului de adminis­trație și director general ANTIBIOTICE SA Iași, a rostit un cuvânt în care a prezentat o scurtă istorie a acestei companii și a vorbit despre rolul pe care îl are firma atât pe piața externă, cât și pe cea internă. „ANTIBIOTICE SA Iași este viața noastră, a celor care lucrăm acolo de mai bine de 20 de ani. Crescuți în vatra satului din vecinătate, alintați de glasul mamei, crescuți de dascăli pricepuți și binecu­vântați de preoți onești și cinstiți, nu putem fi decât buni români. ANTIBIOTICE SA Iași este o firmă românească, una dintre puținele care, cu demnitate, folosesc cuvântul românesc. Am fost în China, în Vietnam și vă pot spune că acolo ANTIBIOTICE SA are a doua piață. Am câștigat licitațiile în toate spitalele, suntem prezenți în viața marilor orașe de acolo și ducem mai departe tradiția românească, medicamentul valoros terapeutic la un preț accesibil pentru sănătate. Acesta a fost crezul meu, iar în continuare este crezul unei întregi generații. Compania a apărut în anul 1955 și a avut un destin extraordinar. A apărut în Iași pentru că acolo se dezvolta de ani de zile o infrastructură de învățământ universitar deosebit de importantă. S-a dezvoltat destul de repede, iar după anul 1990 și-a găsit un destin. S-a investit mult cu știință și suflet”, a spus Ioan Nani.

Rolul Conferinței „Credință și sănătate în satul românesc” a fost evidențiat și de pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, care a subliniat cooperarea pentru sănătate și spiritualitate dintre Patriarhia Română și ANTIBIOTICE SA Iași și a arătat că satul este unitatea de bază a societății noastre tradiționale. „Conferința vine în continuitatea cooperării pentru sănătate și pentru spiritualitate dintre Patriarhia Română și ANTIBIOTICE SA Iași. Există o colaborare lungă și constantă. De asemenea, există un precedent, o conferință organizată tot aici, în anul 2012, Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Atunci, tema conferinței privea abordarea interdisciplinară a pacientului vârstnic. Acum, după șapte ani, când Patriarhia Română a proclamat Anul omagial al satului românesc (al preoților, învăță­torilor și primarilor gospodari), ne întâlnim aici pentru conferința aceasta legată de credință și sănătate în satul românesc, unitatea de bază a societății noastre tradiționale. Desigur, pentru pregătirea acestei conferințe a existat o colaborare foarte bună între Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române și compania ANTIBIOTICE SA Iași”, a spus pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu.

Pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, director Publicaţiile Lumina

 

În continuare a avut loc prima sesiune a conferinței, în care au fost susținute prezentările „Viața spirituală în parohie” – pr. dr. Cezar Antonio Dumitrașcu; „Programul «Sănătate pentru sate»” – conf. univ. dr. habil. Camelia Cristina Diaconu și „Programul de responsabilitate socială «Antibioticele mileniului 3»” – dr. Mihaela Moșneguțu, director medical ANTIBIOTICE SA.

Dr. Mihaela Moșneguțu, director medical ANTIBIOTICE SA

 

În a doua sesiune a conferinței au fost sus­ținute cursuri de educație medi­cală și far­­ma­ceutică precum: „Urgen­țele infec­țioase” – prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel; „Sănătatea femeii, sănă­tatea familiei” – prof. dr. Mircea Onofriescu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași; „Colaborarea dintre preot, medic și farmacist. Preoți implicați în servicii socio-medicale” – pr. Ilarion Mâță, directorul Centrului de excelență îngrijire vârstnici, Hârja, județul Bacău; „Nutriensa. Bene­ficiile profilaxiei pentru creșterea calității vieții” – prof. univ. dr. farm. Monica Hăn­cianu, prorector Universitatea de Me­dicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, și „Siguranță și eficacitate din perspectiva medicului de familie în comunitatea rurală” – dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președinte al Asociației medicilor de familie București-Ilfov.

Pr. dr. Cezar Antonio Dumitrașcu, slujitor la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“,
Protopopiatul Sector 5 Capitală, şi medic de familie

Credință și sănătate în satul românesc

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, rostit la deschiderea Conferinței „Credință şi sănătate în satul românesc”, Palatul Patriarhiei, Bucureşti, vineri, 21 iunie 2019

 

În această săptămână luminată de bucuria Pogorârii Duhului Sfânt și de pregătirea pentru Duminica Tuturor Sfinților, întreaga Biserică Ortodoxă trăiește rodirea binefăcătoare a semințelor harului în pământul cel bun al credinței și faptelor bune.

Cel mai potrivit răspuns la iubirea Preasfintei Treimi față de noi, oamenii, este iubirea noastră față de semeni, empatia și implicarea în rezolvarea problemelor lor. De aceea, parteneriatul dintre Patriarhia Română și Compania farmaceutică ANTIBIOTICE SA Iași de susținere a educației pentru sănătate și de alinare a suferințelor celor bolnavi este o consecință a preocupării comune de a cultiva valorile credinței împreună cu binefacerile științei, puse în slujba vindecării trupești și sufletești.

Conferința de astăzi, cu tema „Credință și sănătate în satul românesc”, programată în trei etape, la București, Iași și Cluj-Napoca, se desfășoară în continuitate cu proiectele realizate în anii precedenți și are ca obiectiv sensibilizarea opiniei publice în privința consolidării unei culturi a vieții sănătoase în România, cu prioritate la sate. Totodată, este un îndemn la intensificarea cooperării dintre instituțiile publice și unitățile bisericești în acest domeniu de permanentă actualitate, care este sănătatea națiunii.

Misiunea Bisericii în lume de binevestire a iubirii milostive și mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos își are fundamentele în lucrarea Sa de a „tămădui toată boala și neputința în popor”  (cf. Matei 9, 35), de a cultiva bucuria credinței, de a dărui speranță și pace în sufletele oamenilor. Există o legătură nedespărțită între viața spirituală a Bisericii Ortodoxe și necesitatea practică de a ajuta pe cei aflați în suferință: „Bolnav am fost și M-ați cercetat” (Matei 25, 28). La Sfânta Liturghie ne rugăm pentru „sănătatea și mântuirea oamenilor”, iar condițiile primirii Sfintei Euharistii presupun curățire sufletească și trupească, prin spovedanie. Biserica are multe rugăciuni prin care cere de la Dumnezeu să dăruiască bolnavilor sănătate și vindecare, iar între sfinții Bisericii Ortodoxe sunt venerați şi mulți doctori fără de arginți, încât spunem în rugăciune: „Biserica ta, Născătoare de Dumnezeu, s-a arătat lăcaș de tămăduire fără plată a bolilor și mângâiere sufletelor celor întristate” 1.

Mărturie a armoniei și complementarității dintre slujirea liturgică și lucrarea social-filantropică sunt instituțiile medicale și de asistență socială ale Bisericii Ortodoxe Române în perioadele de început ale medicinei din țara noastră şi în prezent. Doar dacă ne referim la SpitalulColțea” din București sau la Epitropia „Sfântul Spiridon” din Iași, avem o imagine sugestivă a implicării Bisericii în îngrijirea sănătății și mângâierea sufletelor întristate, de-a lungul veacurilor. Însă exemple asemănătoare pot fi găsite în multe alte locuri din România. Părintele Dumitru Stăniloae a scris despre legătura dintre tămăduirea sufletească și cea trupească astfel: „Religia și medicina au avut domenii comune. Biserica și spitalul, religia și medicina sunt aliate nedespărțite. Nici una nu există prin negarea celeilalte, nu se exclud și împreună formează o «entente cordiale»” 2 (înţelegere cordială).

În societatea de azi, dimensiunea caritabilă sau filantropică a slujirii Bisericii se împlinește pe mai multe planuri: prezența preoților de caritate în spitale și în instituțiile de asistență socială, înființarea și susținerea propriilor instituții de asistență socială și medicală (centre socio-medicale, policlinici, dispensare, cabinete medicale, puncte farmaceutice), dar și prin deschiderea către
programe social-medicale în parteneriat, cu participarea preoților, a medicilor și farmaciștilor
. Sfântul Sinod al Bisericii noastre a proclamat anul 2019 drept Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). Satul este locul ancestral în care s-au format și păstrat de-a lungul timpului valorile noastre spirituale, care ne dau demnitate și statornicie, spațiul cultivării virtuților tradiționale ale viețuirii sănătoase, cu evlavie faţă de Dumnezeu și respect față de oameni.

Criza spirituală și materială care amenință satele românești în zilele noastre cere de la noi toți mai multă implicare. Satele au nevoie de primari harnici, de învățători de vocație, de preoți duhovnicești şi milostivi, dar și de săteni sănătoși și bucuroşi să cultive pământul.

Sănătatea reprezintă o prioritate importantă pentru toți cetățenii Uniunii Europene care vor să beneficieze de servicii medicale de calitate. Românii sunt răspândiți pretutindeni și vor să aibă și acasă ceea ce li se oferă în țările occidentale. Statisticile arată că îmbătrânirea populației este o provocare pentru deceniile următoare în toată Europa, iar numărul cadrelor medicale este în scădere. La noi, în România, acest fenomen este însoțit de alte provocări majore: scăderea natalității, depopularea satelor, exodul medicilor către țări cu economii mai dezvoltate, fragmentarea familiilor prin migrația populației ş.a.

Prin slujirea ei, Biserica noastră încearcă să fie o prezență activă și binefăcătoare în viața societății, mai ales acolo unde se resimte o nevoie acută de ajutor, desfăşurând programele: „Sănătate pentru sate”, „Prevenție și educație pentru sănătate”, „Prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin”, dar mai ales programul „Donează sânge! Salvează o viață!”. Joi, 20 iunie 2019, i-am întâlnit la Palatul Patriarhiei pe primii absolvenți ai Şcolii Postliceale Sanitare din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti. Toate acestea sunt contribuții concrete, de durată, la cultivarea iubirii față de aproapele și se constituie ca modele pentru tânăra generație.

În acest sens, Conferința „Credință și sănătate în satul românesc” invită la dialog și cooperare între preoți, medici și farmaciști și, totodată, cheamă la proiecte comune pe toți factorii responsabili din societate, la un parteneriat al credinței și al sănătăţii, benefic pentru cei care primesc ajutor şi binecuvântat pentru cei care ajută.

Felicităm pe domnul director general Ioan Nani, împreună cu toată echipa sa de colaboratori de la ANTIBIOTICE SA Iași, pentru activitatea profesională de excepție și pentru susţinerea cooperării dintre știința medicală și spiritualitatea creștină spre binele societăţii.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor, să vă binecuvânteze pe toţi şi să vă dăruiască bucuria de-a apăra şi cultiva darul sfânt al sănătăţii şi de-a promova cooperarea pentru ajutorarea oamenilor aflaţi în suferinţă.

 

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

Note:

1 „Sfeștania sau slujba Aghesmei mici”, în Aghiasmatar, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, Bucureşti,
2016, p. 192.

2 Pr. prof. Dumitru Stăniloae, „Religia și sănătatea”, în Cultură și duhovnicie, vol. 1, colecția Opere Complete, Editura Basilica, Bucureşti, 2012, p. 133.

 

 

 

Întâlnire pentru îmbunătățirea legislației bisericești

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a prezidat în zilele de 12 şi 13 iunie lucrările Comisiei pentru statut și regulamente a Sfântului Sinod. Au fost discutate proiectele de texte ale Regulamentelor organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române  și ale Regulamentului administrării bunurilor bisericești.

 

La ședința prezidată de Patriarhul României au participat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Înaltpreasfin­țitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului; Înalt­prea­sfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei; Înalt­preasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; Înalt­prea­sfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; Înalt­prea­sfințitul Părinte Casian, Arhiepis­copul Dunării de Jos; Prea­sfințitul Părinte Lucian, Epis­copul Caran­sebe­șului; Prea­sfinți­tul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Prea­sfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei; Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Epis­cop-vicar patriarhal; pr. Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; arhid. George Grigo­riță, consilier patriarhal.

 

„Legiuiri bisericești clare, precise și bine argumentate”

În prima parte a întrunirii a fost analizat proiectul de text al Regulamentului organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române împreună cu propunerile formulate de Sinoadele mitropolitane pe această temă. În continuare, proiectul de text al Regulamentului administrării bunurilor bisericești a fost analizat articol cu articol împreună cu propunerile formulate de Sinoadele mitropolitane.

În deschiderea ședinței de lucru a Comisiei pentru statut și regulamente, Patriarhul României a vorbit despre impor­tanța întocmirii cu responsabilitate a legislației bisericești. „Este foarte important să avem legiuiri bisericești clare, precise și bine argumentate scripturistic, canonic și pe baza tradiției sinodale ortodoxe românești. O mulțime de hotărâri sinodale de-a lungul anilor ale Patriarhiei Române au devenit o tradiție care trebuie respectată și tot timpul înnoită cu fidelitate, ținând seama de contextul social. Legiuirile bisericești din timpul Patriarhului Justinian și mai ales Statutul de organizare și funcționare a Bisericii noastre au fost, așa cum spunea vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, o pavăză în vremuri grele. Statutul acela a fost aprobat de prezidiul Marii Adunări Naționale, condus de I.C. Parhon, fiind de mare folos în multe situații dificile. De aceea, regulamentele trebuie întocmite bine, având drept criteriu de seamă conformitatea cu sfintele canoane și cu tradiția Bisericii, iar adaptarea trebuie să se facă în contextul actual, ținând cont de scopul Bisericii, potrivit misiunii sale de a conduce poporul pe calea mântuirii. Toată legis­lația bisericească trebuie să fie interpretată în contextul tradiției noastre sfinte, iar Dreptul bisericesc nu trebuie să devină o disciplină izolată, ci una corelată cu dogmele, cu viața sacramentală, liturgică și cu toată îndrumarea pastorală. De aceea spunem că noi păstrăm unitatea dogmatică, sacramentală și de disciplină canonică cu toate celelalte Biserici Ortodoxe”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Regulamentele întăresc responsabilitatea

Prin regulamentele bine întocmite se întărește responsabilitatea clericilor și mirenilor care slujesc în diferite funcții în Biserica Ortodoxă Română: „Sfinții Părinți, mari dascăli ai lumii și ierarhi, au fost tâlcuitori ai Sfintei Scripturi, trăitori ai Sfintelor Taine și îndrumători de comu­nități pe calea mântuirii. De aceea, am cerut ca la regulamente și mai ales la Statutul pentru organizarea și funcțio­narea Bisericii Ortodoxe Române să avem în notele de subsol argumentare canonică, biblică, patristică, în tradiția noastră românească sinodală. Aceasta este o obser­vație foarte importantă pentru credibilitatea, valabilitatea și actualitatea permanentă a legiuirilor bisericești. Toate sfintele canoane sunt inspirate din Sfânta Scriptură, mai ales din Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, iar în unele canoane sunt citate texte din Scriptură. Ca atare, nu sunt reguli abstracte, ci reguli pentru viață. Dacă nu ar fi patimi omenești egoiste, individualiste și colective, nu ar mai trebui norme. Dar patimile, dorința de stăpânire, de slavă deșartă, de lăcomie au dus la impunerea de norme canonice. Toate canoanele sunt bazate pe experiența dramatică a Bisericii atunci când a fost confruntată cu ereziile, pe de o parte, și cu indisciplina clerului și a credincioșilor mireni, pe de altă parte. Este important ca prin organismele centrale bisericești, cei care slujesc Biserica să știe nu doar că sunt liberi, ci și că sunt foarte responsabili. Regulamentele întăresc responsabilitatea la nivel de Patriarhie, de eparhie, de parohie și de mănăstire”, a spus Preafericirea Sa.

În ceea ce privește administrarea bunurilor bisericești, Preafericitul Părinte Daniel a arătat că acestea asigură suportul material pentru lucrarea misionară a Bisericii. „Regulamentele se îmbu­nătățesc, nu sunt elaborate o dată pentru totdeauna, pentru că viața Bisericii într-o lume schimbătoare trebuie să țină cont de unele schimbări. Dar nu facem o adaptare la duhul lumii, ci o reafirmare a Duhului lui Dumnezeu într-un context nou. În privința averilor bisericești, administrarea lor implică o foarte mare responsabilitate. În baza libertății iresponsabile au fost risipite în mod ilegal și incorect averi bisericești imediat după schimbările din 1989, încât au fost păgubite eparhii și parohii de bunuri care atunci când lipsesc și nu aduc nici un venit, lipsește de fapt un suport pentru lucrarea misionară a Bisericii. Unele dintre ele sunt greu de recuperat astăzi”, a subliniat Patriarhul României.

Lucrările şedinţei de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au încheiat joi, 13 iunie.

Sfântul Sinod s-a întrunit în şedinţă de lucru

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit miercuri, 19 iunie 2019, în şedinţă de lucru, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Lucrările Sfântului Sinod au debutat cu slujba de Te Deum, oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Reşedinţei Patriarhale de Prea­sfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

În deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, Patriarhul României a evidenţiat importanţa acestei şedinţe din punct de vedere liturgic. „Au fost propuse spre aprobare Sfântului Sinod texte liturgice, slujbe şi acatiste (…). Iată că aceste slujbe ale sfinţilor majoritari daco-romani sunt de o mare importanţă, deoarece ei nu aveau slujbă în cărţile de cult, în Minee. Aceasta este pentru noi o foarte mare bogăţie”, a reliefat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a prezentat ordinea de zi. Referitor la cele două regulamente înaintate spre aprobare de Comisia pentru statut şi regulamente, Preafericitul Părinte Patriarh a sub­liniat: „Aceste regulamente sunt în general cunoscute, dar textele mai vechi au fost adaptate, completate şi mai ales motivate prin trimiteri la sfintele canoane, la Statutul Bisericii noastre şi la tradiţia sinodală ortodoxă română. Avem de-a face aici cu o continuitate, cu o înnoire şi adaptare la contextul pastoral şi social de astăzi. Aceste regulamente au fost de mare folos, mai ales în timpul perioadei comuniste, pentru că, împreună cu Statutul, ele au fost un sprijin pentru organizarea vieţii Bisericii şi o continuitate a Bisericii, care a trecut printr-un regim foarte ostil. S-a avut în vedere şi armonizarea regulamentelor cu Statutul Bisericii Ortodoxe Române, care a fost recunoscut de Guvernul României şi care este o bază pentru organizarea şi buna funcţionare a Bisericii noastre”.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a invitat pe Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, să susţină meditaţia duhovnicească, intitulată „Arhiereul – păstorul şi veghetorul sufletelor noastre”.

Ierarhii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit apoi pe comisii sinodale, în vederea întocmirii referatelor privind problemele repartizate: Comisia pastorală, monahală şi socială; Comisia teologică, liturgică şi didactică; Comisia canonică, juridică şi pentru disciplină şi Comisia pentru comunităţi externe, relaţii interortodoxe, intercreştine şi interreligioase.

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod

În cadrul ședinței Sfântului Sinod de miercuri, 19 iunie, au fost aprobate Regulamentul organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române și Regulamentul administrării bunurilor bise­ricești, înaintate Sfântului Sinod de către Comisia pentru statut și regulamente. De asemenea, s-a adus o contribuție importantă din punct de vedere liturgic la viața Bisericii prin aprobarea de texte liturgice, slujbe şi acatiste care se referă la 19 sfinţi. Astfel, Biroul de presă al Patriarhiei Române ne informează că a fost aprobat textul Acatistului Sfântului Cuvios Teoctist (3 septembrie) și textele slujbei și Acatistului Sfinților Mucenici Montanus preotul şi soția sa, Maxima (26 martie). De asemenea, au fost aprobate și textele slujbelor Sfântului Mucenic Dasie (20 noiembrie); Sfântului Mucenic Hermes (31 decembrie); Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic (13 ianuarie); Sfântului Sfințit Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului (7 martie); Sfântului Sfințit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium (6 aprilie); Sfinților Mucenici Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia (28 aprilie); Sfinților Mucenici Nicandru şi Marcian (8 iunie); Sfântului Mucenic Lup (23 august) și ale Sfinților Mucenici Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul şi Venust (21 august).

În cadrul ședinței a fost aprobat textul Calendarului bisericesc pentru anul 2020 și s-a luat act de stadiul actual al realizării Catalogului general al sfintelor moaște din Biserica Ortodoxă Română, fiind stabilite etapele de parcurs în viitorul apropiat.

A fost hotărâtă organizarea Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox, ediția a VII-a, în toamna anului 2020, la Timișoara.

S-a luat act cu apreciere de prezentarea-sinteză cu privire la vizita Sanctității Sale Papa Francisc, la Palatul Patriarhiei şi la Catedrala Naţională, în ziua de 31 mai 2019, mai informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Patriarhul României, sărbătorit la 68 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit luni, 22 iulie 2019, vârsta de 68 de ani. La ceas aniversar, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, Preafericirea Sa, împreună cu ierarhi, preoți, consilieri patriarhali și eparhiali, autorități ale statului, a participat la o slujbă de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor,  ca mulțumire adusă Preasfintei Treimi pentru împlinirile din viața Bisericii noastre și a  Patriarhului României.

Cu prilejul zilei de naştere a Întâistătătorului Bisericii noastre, la slujba de mulțu­mire din paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale au fost prezenți Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; Prea­sfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Epis­cop-vicar patriarhal; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte. Slujba de Te Deum a fost săvârșită de Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, împreună cu un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, directorul Publicaţiilor „Lumina”; părintele Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Ne-a arătat prin fapte dragostea faţă de satul românesc”

La finalul slujbei de Te Deum, Prea­sfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de felicitare, în care a subliniat grija deosebită a Patriarhului României faţă de satul românesc. „Cine ar avea pretenţia că în câteva cuvinte poate vorbi despre întreaga activitate a unui ierarh, care s-a dăruit din tinereţe şi care a iubit mai mult decât orice Biserica lui Hristos? La întrunirile pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a avut cu preoţii, cu colaboratorii şi cu membrii permanenţelor, a vorbit adeseori despre satul românesc. Între altele, Preafericirea Sa a spus că nu trebuie să vorbim numai la modul ideal despre satul românesc, nici nu trebuie să-l ignorăm. Trebuie să găsim mai degrabă căi prin care să-l ajutăm, adică mai ales noi, slujitorii Bisericii, să facem ceva în satul nostru, pentru biserică şi pentru casele care se află în ruină. Înainte de aceste cuvinte, Preafericirea Sa ne-a arătat prin faptele sale dragostea faţă de satul românesc, în general, şi faţă de satul său natal, în special. Unul dintre înţelepţii neamului românesc spunea că putem să cutreierăm lumea întreagă, să rămânem miraţi de ceea ce au făcut civilizaţia, tehnologia, dar nici un loc nu va rămâne mai apropiat sufletului decât locul în care ne-am născut. Dobreştiul este un sat mic, iar într-un material recent s-a spus că este un sat mic ce a dat Bisericii un om mare”, a reliefat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În continuare, ierarhul a vorbit despre atmosfera şi viaţa liniștită de la sat din anii ‘50-’60 ai secolului trecut, de care Patriarhul României a beneficiat. „Puţini ştiu că evlavioasa credincioasă Stela (Brancu) Ciobotea, căsătorită cu învăţătorul Alexie Ciobotea, provenea din familia unui fost administrator al unei moşii, Avram Brancu. În Apus, corespondentul administratorului de moşie era contele. Aşadar, Avram Brancu deţinea o moşie pe care munceau ţăranii din Dobreşti şi pe care aceştia au cumpărat-o în urma îmbolnăvirii proprietăresei, la începutul veacului al 19-lea”, a precizat Preasfinţia Sa.

De asemenea, ierarhul a mai subliniat faptul că viața satului este sprijinită în mod concret prin construirea și susținerea bisericii din mijlocul comunității, proiect pe care Preafericirea Sa l-a urmărit în timpul slujirii Sale ca Arhipăstor. „Credem că în acest an dedicat satului românesc, la ziua aniversară a Preafericirii Voastre, se cuvine să amintim de faptul că sfinţii nu rămân datori celor care îi cinstesc. Cine ar fi crezut că un tânăr care s-a închinat de multe ori într-o biserică a Sfintei Parascheva avea să ajungă pentru aproape 20 de ani Arhipăstor chiar în locul ocrotit de Sfânta Parascheva? Cine avea să înţeleagă mai târziu că un ierarh care s-a născut într-un sat păstrător al tradiţiilor, al hramurilor bisericii, al primirii de oaspeţi şi al bunelor rânduieli, avea să se îngrijească de atâtea alte sate rămase fără biserică? Nu cred că în istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române sunt multe cazuri de ierarhi care au arătat o asemenea grijă faţă de satul românesc şi faţă de biserici. Între ei s-a aflat Mitropolitul Pimen Geor­gescu încă din vremea când a fost Episcop la Dunărea de Jos şi cred că acelaşi număr de biserici zidite în Moldova s-a realizat în vremea arhipăstoririi Preafericirii Voastre”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Întâistătătorul Bisericii noastre i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru cuvintele adresate, subliniind că smerenia şi hărnicia oamenilor de la sate, în apărarea ţării şi refacerea unităţii ei, sunt cuprinse în figura simbolică, tainică a lui Simon Cirineanul, care venind de la ţarină şi văzând că Iisus ducea cu greu crucea, L-a ajutat să o poarte până la locul răstignirii. „Acest ţăran, Simon Cirineanul, a rămas în Sfintele Scripturi drept cel care L-a ajutat cel mai mult pe Hristos, atunci când a fost prea grea povara crucii. Ne gândim cu respect deosebit la toţi locuitorii jertfelnici ai satelor, de la începuturi până astăzi, şi de aceea Anul omagial al satului românesc nu este închinat abstract, ci concret preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari. Acest gest al Bisericii este şi o lucrare pastoral-misionară. Sărbătorile noastre sunt cele mai intense momente misionare, pentru că ele pun accentul cel mai mult pe legătura omului cu Dumnezeu. Comemorările şi aniversările în general sunt mijloace de pastoraţie mai intensă, dar şi de bucurie mai intensă. Noi avem datoria să cultivăm tradiţiile noastre româneşti pentru a păstra identitatea, dar şi pentru a întări comuniunea între locuitorii de la sate şi cei de la oraşe (…). Să avem bucuria aceasta că Dumnezeu totdeauna lucrează prin Duhul Sfânt acolo unde doreşte El. Astăzi dimineaţă a vorbit foarte frumos la Radio TRINITAS şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, căruia îi mulţumim, şi a constatat că toţi cei şase patriarhi ai României, de până acum, s-au născut la sat”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a primit, atât din partea Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cât şi din partea Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, câte un coş cu flori. Din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, Preafericirea Sa a primit o icoană cu chipul Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.

„Biserica a reuşit să cinstească cum se cuvine Centenarul Marii Uniri”

În continuare, toţi cei prezenţi au participat la un moment festiv în Salonul „Justinian Patriarhul” – Muzeul Patriarhilor României, din Reşedinţa Patriarhală, unde au audiat mesajul de felicitare al secretarului de stat pentru culte Victor Opaschi. „În calitate de secretar de stat pentru culte am putut observa îndeaproape lucrarea Preafericirii Voastre şi pot să dau mărturie despre extraordinara statornicie şi perseverenţă cu care, zi de zi şi an de an, aţi ştiut să călăuziţi Biserica Ortodoxă Română, astfel încât să-şi îndeplinească importanta sa misiune în spaţiul public, Biserica fiind una dintre instituţiile-reper ale societăţii româneşti. În anul care a trecut, Biserica a reuşit să cins­tească cum se cuvine Centenarul Marii Uniri prin nenumărate evenimente organizate, culminând cu sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale, cel mai important proiect arhitectonic realizat în ţara noastră în acel an aniversar. În anul 2019, Patriarhia Română a sprijinit şi a continuat în mod firesc demersurile Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene, organizând la rândul său manifestări menite să pună în valoare contribuţia şi priorităţile României în cadrul proiectului european, precum şi potenţialul remarcabil al comunităţilor religioase în edificarea Europei de astăzi şi de mâine (…). Sunt convins şi bucuros că datorită viziunii şi dinamismului creator care vă caracterizează, responsabilităţii şi fidelităţii Preafericirii Voastre faţă de valorile fundamentale ale constituirii şi dăinuirii neamului românesc, Biserica Ortodoxă Română va continua să joace un rol deosebit de important în spaţiul public”, a spus domnul Victor Opaschi. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a mulţumit secretarului de stat pentru culte pentru că a ajutat nu numai parohiile de la oraş, ci şi parohiile de la sate.

Un mesaj de felicitare a fost adresat Patriarhului României şi din partea profesorilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, de către părintele profesor dr. Ioan Moldoveanu, decanul instituției.

Conferință dedicată artei creștine a satului la Palatul Patriarhiei

Palatul Patriarhiei a găzduit în perioada 9-13 iunie Conferința națională „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, ediția a VII-a, cu tema: „Satul românesc, izvor de artă creștină, tradiție și continuitate etnică”. Lucrările au fost deschise luni, 10 iunie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit cuvântul intitulat „Satul românesc – creator şi păstrător de artă creştină populară”.

 

Evenimentul academic a fost organizat de Sectorul cultură și patrimoniu religios al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte. Au participat reprezentanți ai Guvernului României, membrii Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române, delegați ai sectoarelor de cultură și patrimoniu religios ale eparhiilor din țară, arhitecți, pictori, restauratori și istorici de artă.

După cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a urmat alocuțiunea ministrului culturii și identității naționale, Valer Daniel Breaz. „În Anul omagial al satului românesc, nu puține sunt manifestările științifice și culturale dedicate patrimoniului spiritual, material și artistic pe care satul tradițional îl oferă. În acest context, conferința cu tema «Satul românesc, izvor de artă creștină, tradiție și continuitate etnică» se constituie ca un reper aparte pe harta evenimentelor și salutăm cu deosebit respect însăși ideea de a aduce în centrul de interes valori patrimoniale speciale, date de fondul de semne, simboluri, idei și principii, care definesc de veacuri spațiul rustic românesc și care devin, cu o ne­știrbită continuitate, suport al harului artiștilor aplecați cu devotament spre recuperarea, păstrarea și promovarea spiritualității acestui neam”, a spus ministrul Valer Daniel Breaz.

În continuare, pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, moderatorul sesiunii de deschidere, a dat citire mesajului transmis de acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. „Satul de astăzi nu trebuie să împiedice modernizarea inevitabilă a vieții, ci s-o favorizeze, dar cu o condiție: fără alterarea și pervertirea vechilor tradiții arhitectonice, fără urâțirea stilului autentic, fără părăsirea paradigmelor celor vechi și pline de farmec. O casă de la sat poate arăta astăzi pe dinafară ca orice casă tradițională de acum sute de ani, iar în interior poate să aibă toate facilitățile necesare omului contemporan. Biserica trebuie să rămână, în peisajul rural, locul de închinăciune și de smerenie, dar și factorul care să ne țină împreună, la bune și la rele. Inițiativa Patriarhiei Române ne întoarce nu numai la rădăcini, ci ne și arată calea de urmat, deopotrivă ca români și ca oameni între oameni. Iar Academia Română subscrie întru totul și se înscrie pe aceeași traiectorie fericită”, arată acad. Ioan Aurel Pop.

După sesiunea de deschidere a avut loc vernisajul celei de-a doua ediții a Expoziției Breslei Pictorilor Bisericești, organizată în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. Expoziția a fost prezentată de monahia dr. Atanasia Văetiși, de la Mănăstirea Stavropoleos din București, și de lect. dr. Ștefan Ionescu-Berechet, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. „Această expoziție înseamnă o sinteză a picturii bisericești, a artei iconarilor, freschiștilor, mozaicarilor, de aproape 30 de ani în care s-a lucrat mult pe șantierele bisericilor și în ateliere. După mai multe evenimente, manifestări, ateliere deschise, inițiative particulare în care au fost expuse unele dintre lucrări, de data aceasta avem prilejul să vedem aceste icoane adunate împreună în Palatul Patriarhiei. Pe de o parte, avem o sinteză, iar pe de altă parte, o expresie a tendințelor și a direcțiilor în care iconarii și creatorii de artă sacră au configurat peisajul artistic contemporan. Expoziția din Sala «Europa Christiana» reunește într-un mod exemplar toate aceste tendințe și încearcă să ofere o imagine a ceea ce este, în acest moment, arta picturii bisericești”, ne-a declarat monahia dr. Atanasia Văetiși.

Satul românesc – creator şi păstrător de artă creştină populară

Cuvântul rostit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, la sesiunea de deschidere a Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“, ediția a VII-a, Palatul Patriarhiei, luni, 10 iunie 2019

 

Ne întrunim astăzi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, pentru lucrările celei de-a VII-a ediții a Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“, organizată de către Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte. Actuala ediţie este dedicată valorificării moștenirii istorice, culturale și spirituale a satului românesc autentic, ca omagiu adus contribuției sale majore la devenirea multiseculară a poporului român.

Tema conferinței din acest an este Satul românesc, izvor de artă creștină, tradiție și continuitate etnică, temă determinată de faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 ca An omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi An comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericești.

Satul este spațiul în care s-au format şi păstrat, de-a lungul timpului, cele mai multe dintre valorile noastre spirituale, culturale și identitare, transmise până la noi. Satele românești, cu bisericile și casele lor primitoare, cu porți largi, dăltuite de mâini măiestre, cu cimitire în care moșii și strămoșii își dorm somnul de veci în morminte străjuite de cruci și îngrijite cu evlavie de urmași, sunt purtătoarele unui limbaj tainic și totodată vizibil, limbajul tradiției, al continuității fizice și spirituale a acestui neam, în care sufletul românesc se oglindește, arătându-și chipul său cel mai autentic și mai demn de admirație. Lucian Blaga spunea pe bună dreptate că „veșnicia s-a născut la sat”; nicăieri nu se vede mai limpede legătura dintre generațiile trecute și cele prezente, dintre tradiție și actualitate.

Patrimoniul cultural al României, una dintre cele mai valoroase bogăţii pe care încă le avem, este în mare măsură un patrimoniu cultural religios. El creează punți între generațiile trecute, prezente şi viitoare, constituie o sursă inepuizabilă de inspiraţie religioasă şi artistică, o atracţie pentru pelerini şi turişti, contribuind, în același timp, şi la dezvoltarea economică a țării. Creațiile artistice din sfera artei populare, de factură liturgică, prin marca lor identitară, reprezintă perpetuarea unei sensibilități a comunității rurale, păstrătoare a credinței creștine și a tradiției românești. Această artă bisericească, plină de simplitate, a țăranului român este totodată profundă și consistentă, pentru că păstrează esențialul, unind smerenia și delicatețea sufletului cu dorința de frumusețe veșnică, netrecătoare.

Din nefericire, multe dintre aceste opere de artă şi creativitate umană, care au păstrat și perpetuat frumosul de-a lungul secolelor, sunt din ce în ce mai fragile. Supraviețuirea acestor opere de artă bisericească depinde de grija şi investiția pe termen lung în conservarea, restaurarea și întreținerea lor. Nu trebuie să privim nostalgic şi cu acea așa-zisă pasivitate „mioritică”, adeseori invocată, ci să ne mobilizăm energic și responsabil întru salvarea satului românesc și a inestimabilului său patrimoniu, să unim rugăciunea cu acțiunea, solidaritatea și frățietatea cu voința de a ajuta în mod efectiv și eficient satul românesc.

Deschidem astăzi a VII-a ediție a Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“, eveniment care a fost inaugurat în anul 2012. Continuitatea și popularitatea acestei conferințe naționale exprimă cât de importantă este comuniunea specialiștilor din diferite medii ale artei bisericești și cât de relevantă este întâlnirea lor într-un cadru organizat. Scopul este acela de valorificare a progreselor înregistrate în prezervarea patrimoniului religios, de actualizare și de prezentare a cercetărilor efectuate în domeniul artei bisericești, astfel încât specialiști din toate domeniile să poată completa activitatea lor practică, adăugându-i multiple cunoștințe teologice, istorice și estetice.

Începând din anul 2018, conferința adună laolaltă experți sau specialiști din domenii diferite, fiecare cu specificul respectiv, dar având același numitor comun – preocuparea pentru conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului bisericesc. Lucrările sunt organizate pe secțiuni, fiecare având ca obiect un anumit domeniu de activitate: Conservare-restaurare, Arhitectură bisericească, Istoria artei eclesiale românești, Pictură bisericească, având ca scop cunoașterea reciprocă a celor care creează, conservă şi restaurează valori artistice patrimoniale. În acest fel, este pus în evidență specificul fiecărui domeniu, pe de o parte, iar pe de alta, mai ales în ceea ce privește calitatea de patrimoniu religios, este subliniată conlucrarea tuturor acestor specialişti într-un ansamblu arhitectural coerent. Reunirea acestor direcții de cercetare și de activitate reprezintă un bun prilej de expunere și de dezbatere a problemelor întâmpinate de specialiști, în demersul lor de a îmbogăți acest patrimoniu, de a-l conserva și de a-l promova în societatea contemporană.

În cadrul conferinței, va avea loc și vernisajul Expoziției Breslei Pictorilor Bisericești, aflată la a doua sa ediție, care își confirmă rolul ce i-a fost destinat în proiectul inițial, și anume, cel de a oferi o imagine de ansamblu a picturii bisericești contemporane. Ediția de anul acesta întrunește un număr dublu de lucrări față de cea anterioară. Fiind parte integrantă din lucrarea Bisericii în slujba credinței, iconografia nu este doar o artă decorativă, pedagogică și estetică, ci, în primul rând, o mărturisire vizuală a adevărului de credință privind Înomenirea sau Întruparea Cuvântului veșnic al lui Dumnezeu și în același timp o chemare la rugăciune sau la comuniunea spirituală cu El și cu persoanele sfinte reprezentate în icoane. Prin lucrarea pictorilor bisericești consacrați sau recunoscuți de ea, Biserica se exprimă, în fiecare icoană și pictură bisericească, drept Biserică mărturisitoare, deoarece teologia liturgică exprimată în iconografie este o teologie mărturisitoare, misionară și universală, care poate inspira și generația noastră, chemată la înnoire spirituală. Așadar, pictorii bisericești nu sunt simpli artiști sau meșteșugari, simpli cunoscători ai unor tehnici artistice, înzestrați cu mai mult sau mai puțin talent, ci ei sunt vestitori ai luminii celei neînserate, ai păcii, bucuriei și slavei Împărăției cerurilor. De aceea, Biserica se îngrijește cu responsabilitate de formarea, promovarea și confirmarea iconarilor și pictorilor bisericești, ca misionari ai dreptei credințe și ai frumuseții netrecătoare.

Ca element de noutate față de edițiile precedente, pe toată perioada desfășurării evenimentului îi avem în mijlocul nostru și pe consilierii de patrimoniu din cadrul centrelor eparhiale din țară, atât pentru a le prilejui întâlnirea cu specialiștii autorizați de Comisia de pictură bisericească, cât și pentru dezbaterile administrative. Această inițiativă urmărește multiple scopuri: informarea centrelor eparhiale asupra activității breslei pictorilor bisericești, creșterea gradului de instruire și familiarizare cu Regulamentul pentru Organizarea și Funcționarea Comisiei de pictură bisericească, atât în rândul specialiștilor autorizați de Comisia de pictură bisericească, cât și în rândul consilierilor de resort din cadrul centrelor eparhiale, asigurarea unui suport logistic pentru dezvoltarea și eficientizarea circuitului documentelor și mai ales relaționarea eficientă dintre Sectorul cultură și patrimoniu religios al Administrației Patriarhale și sectoarele de resort din cadrul centrelor eparhiale, respectiv specialiștii autorizați de Comisia de pictură bisericească.

Felicităm pe organizatori și binecuvântăm pe toți participanții, cu speranţa că și această ediție a Conferinței Naționale Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească va constitui un prilej de intensificare a misiunii Bisericii Ortodoxe Române privind conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului său cultural – tezaur sacru moștenit de la înaintaşi, dar care trebuie conservat, îmbogăţit şi evidenţiat în permanență, cu talent și efort, cu multă responsabilitate și cu bucuria realizării comuniunii între generații.

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Recunoștință pentru promovarea Anului Centenar

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit vineri, 21 iunie 2019, Diploma omagială a Anului Centenar cu medalie mai multor persoane care au ajutat în mod deosebit la promovarea Centenarului Marii Uniri, precum şi la evenimentul sfinţirii Altarului Catedralei Mântuirii Neamului din data de 25 noiembrie 2018. Momentul festiv a avut loc în Salonul Sfinţilor Români al Reşedinţei Patriarhale.

Întâistătătorul Bisericii noastre i-a binecuvântat şi felicitat pe cei care au ajutat la promovarea Anului Centenar 2018, la sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale, dar şi la edificarea catedralei din sufletele românilor. „Paralel cu pregătirile pentru sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale, s-au desfăşurat o mulţime de activităţi ziditoare, edificatoare la catedrala din sufletele oamenilor, mai ales a catedralei demnităţii naţionale din sufletele românilor. La aceste activităţi au participat o mulţime de oameni inteligenţi, talentaţi şi de bună credinţă, cu o sim­ţire românească profundă (…). Suntem tot în plină atmosferă de Centenar prelungit şi adâncit, ca reflecţie, ca entuziasm, dar şi ca intensificare a iubirii de ţară şi neam”, a reliefat
Preafericirea Sa.

Patriarhul României a explicat apoi motivul pentru care anul 2019 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al satului românesc. „Am considerat că cei mai mulţi care au luptat în război au fost oameni de la sat, au fost soldaţi proveniţi din ţărani. De aceea, anul acesta a fost declarat Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari). Într-un fel, omagiul satului românesc este omagiul populaţiei care s-a jertfit cel mai mult, cu gândul că ţăranii vor fi împroprietăriţi. Recunoştinţa fiind floare rară, trebuie cultivată mai des, mai ales în vremuri în care există multe drepturi şi puţine obligaţii, multe aşteptări şi puţină recunoştinţă”, a spus Preafericirea Sa.

Persoanele care au primit din partea Patriarhului României Diploma omagială a Anului Centenar cu medalie, precum şi mai multe cărţi apărute recent la editurile Patriarhiei Române sunt: pr. protopop Gheorghe Colţea – Protopopiatul Bran, Zărneşti; pr. Vasile Gavrilă – Biserica „Sfântul Nicolae”-Ghica; Monica Gubernat – preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului; Bogdan Iana – vicepreşedinte Autoritatea Națio­nală pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM); Gabriel Mocanu – director ANCOM Bucureşti; Eugen Brad – director general RADICOM; Georgeta Filitti – istoric; Alex Ştefănescu – critic şi istoric literar; Filip Iorga – istoric; Dorin Stănescu – istoric; Mircea Emilian Stoica – preşedintele Asociaţiei „Tradiţia Militară”; dr. Emil Boboiescu; Andrei Victor Dochia – producător „Universul Credinţei”, TVR; Răzvan Bucuroiu – jurnalist; Elisabeta Menadi – manager general SENIA; Dumitru Alexe – manager Studio Video Art; Ştefan Constantin – manager general NORD MEDIA STUDIO; Maximilian George-Gavriliuc – traducător; Valentin Mircea Calnegru – director adjunct Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT); Cornelia Apostol – şef birou achiziţii AMPT; Primavera Duma – coordonator compartiment cooperare şi organizare evenimente culturale AMPT; Francisc Atila Vaida – coordonator compartiment conservare şi monitorizare MFP; Cristina Iacob – contabil-şef AMPT; Mihai Gutanu – şef serviciu de turism AMPT.

Raportul dintre Stat şi organizaţiile religioase în Uniunea Europeană, dezbătut la Palatul Patriarhiei

Palatul Patriarhiei a găzduit, în zilele de 6-7 iunie 2019, Conferința internațională „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase: cum pot guvernele să sprijine organizațiile religioase”, organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. De asemenea, în același edificiu s-a desfășurat, în perioada 6-9 iunie, Conferința internațională „Relațiile dintre Stat și denominațiunile religioase în Uniunea Europeană”. La ambele evenimente a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, susţinând discursuri despre tematica conferințelor.

 

În ziua de 6 iunie 2019, a avut loc în Sala „Conventus” a Palatului Patriarhiei sesiunea de deschidere a conferinței „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase: cum pot guvernele să sprijine organizațiile religioase”, care a adus în dialog specialiști din domeniul cultelor religioase din întreaga lume și reprezentanți ai autorităților centrale din țara noastră.

Cuvântul din deschiderea conferinței a fost rostit de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, care a subliniat că libertatea religioasă și bogăția diversității culturale sunt elemente constitutive ale unei societăți democratice. „Anul trecut am avut bucuria să particip la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, un locaș de cult care simbolizează lupta noastră pentru obținerea indepen­denței de stat și a unității națio­nale, realizată pe deplin în anul 1918, precum și spiritul european al națiunii române. Sfințirea noii Catedrale Patriarhale în anul în care am sărbătorit Centenarul Marii Uniri a fost posibilă datorită implicării, energiei și tenacității Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum și sprijinului Guvernului României, care demonstrează astfel că înțelege simbolismul și utilitatea acestui proiect de anvergură națională și europeană. Pluralismul religios și etnic, bogăția diversității culturale sprijină puternic efortul nostru de a construi o societate mai consensuală și mai democratică. (…) Guvernul României consideră benefică afirmarea cultelor și asociațiilor religioase în spațiul public ca actori care pot contribui în mod durabil la dezvoltarea societății românești și europene”, a spus prim-ministrul României.

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul „Statul democratic neutru și cultele religioase autonome cooperează pentru binele societății în general”. Adresând un cuvânt de bun venit participanţilor la acest eveniment important din agenda Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Preafericirea Sa a subliniat mai întâi actualitatea temei dezbătute, deoarece postmodernitatea „nu poate ignora una dintre trăsăturile esențiale ale persoanei umane, și anume, dimensiunea religi­oa­să sau spirituală”. De aceea, Patriarhul României a arătat care este locul şi misiunea Bisericii în societate: „Biserica privește în primul rând spre Dumnezeu şi spre propriii credincioși, este atentă la împlinirea misiunii ei spirituale de-a aduna persoanele şi popoarele în iubirea Preasfintei Treimi, dar ea este preocupată și de ajutorarea ce­lor aflați în sărăcie, boală, singurătate sau deznădejde. Biserica își împlinește menirea ei spirituală şi socială, indiferent de ideologia politică statală, care adeseori, în ultimele secole, a fost antireligioasă sau anticreștină. Biserica şi Statul, distincte şi autonome, dar slujind aceiași cetățeni, fiecare în modalitatea proprie, au dovedit de-a lungul timpului că pot coopera pentru binele comun al societății.”

Întâistătătorul Bisericii noastre s-a referit la situaţia ultimilor treizeci de ani din România: „După căderea regimului comunist în anul 1989, România ultimelor trei decenii a cunoscut realizări importante în plan social ca ur­mare a cooperării între Stat şi cul­tele recunoscute, dar şi a cooperării practice între diferitele comunități religioase. În anul 2005, în calitate de conducător al delegației Bisericii Ortodoxe Române, alături de reprezen­tanții celorlalte culte recunoscute din România, la invitația Secretariatului de Stat pentru Culte, am participat direct la elaborarea Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Acel demers comun încununat de succes a reprezentat un important exercițiu democratic şi de cooperare interin­sti­tuțională, interconfesională şi interreligioasă, fără precedent în ţara noastră. Legea organică privind regimul general al cultelor, la care am făcut referire, a intrat în vigoare în luna ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. Această lege a dezvoltat principiile cuprinse în articolul 29 din Constituţia României, respectiv libertatea de credință religioasă şi libertatea cultelor, autonomia cultelor faţă de Stat, dar şi sprijinul pe care Statul îl acordă cultelor, deoarece recunoaște contribuția acestora la viața societății. Astfel, în România, Statul este neutru faţă de culte, iar cultele sunt autonome, însă acestea cooperează cu Statul pentru binele societăţii în general”.

Baza legislativă a relaţiei dintre Stat şi cultele recunoscute de la noi este inspirată de diferite modele europene, în special cel german, „iar motivația sprijinului financiar direct sau a facilităților fiscale acordate cultelor constă în aplicarea unor principii, precum: principiul garantării active a dreptului fundamental la libertate de religie; principiul recunoașterii utilității publice a cultelor; principiul cooperării între state şi comunitățile religioase; principiul respectării dreptului de proprietate şi al compensării bunurilor preluate de către Stat (în cazul Bisericii Ortodoxe Ro­mâne, preluarea s-a realizat în etape succesive, începând cu anul 1863, prin secularizarea sau naționalizarea averilor bisericești)”, a spus Preafericirea Sa.

Pentru a încheia, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat că experienţa ultimelor decenii din ţara noastră e bazată pe parteneriat social sau cooperare în folosul societăţii în general, concretizată prin consolidarea şi restaurarea a numeroase monumente istorice eclesiastice, edificarea unor noi locaşuri de cult, dezvoltarea unei importante structuri funcţionale de asistență socială şi medicală a Bisericii, înfiinţarea unor instituţii de învăţământ teologic şi confesional în întreaga ţară, susţinerea eforturilor românilor din afara graniţei de a-şi menține identitatea religioasă, culturală şi lingvistică. Toate aceste realizări datorate şi sprijinului constant al Statului Român, prin Guvernul României – Secretariatul de Stat pentru Culte şi prin alte autorităţi publice centrale şi locale, reprezintă un răspuns la discuţia despre cum pot guvernele să sprijine organizaţiile religioase.

Evenimentul a continuat prin prezentări și discuții. Ján Figel, trimis special pentru promovarea libertății religioase sau a credinței în afara Uniunii Europene, a susținut prezentarea „Libertate și responsabilitate: contribuția liderilor reli­gioși, comunităților și organizațiilor constituite pe baza credinței”, iar Kishan Manocha, consilier principal pe probleme de libertate a religiei și credinței de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, a prezentat tema „Către o abordare incluzivă pentru promovarea libertății de religie sau credință pentru toți”.

În final, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a rostit un cuvânt în care a prezentat un istoric al Secretariatului de Stat pentru Culte, instituția organizatoare, precum și unele caracteristici ale libertății religioase și ale modelului românesc de relație Stat și culte. „După ce, de-a lungul istoriei sale de aproape 160 de ani, Secretariatul de Stat pentru Culte a suferit mai multe reorganizări în funcție de natura regimurilor politice succesive, instituția și-a asumat misiunea sprijinirii exercitării liber­tății religioase prin susținerea eforturilor cultelor religioase de a-și redobândi locul cuvenit în societatea românească. În mod concret, Guvernul României sprijină activitatea cultelor religioase prin contribuții la salarizarea personalului clerical și neclerical în țară și în străinătate. Totodată, Guvernul României acordă sprijin financiar pentru construirea și repararea locașu­rilor de cult. Aceste fonduri sunt distribuite conform principiului proporțio­nalității cu numărul de credincioși și membri ai fiecărui cult, dar și cu nevoile reale ale cultelor. Identitatea națională românească se întemeiază pe întâlnirea fertilă între diferite etnii și tradiții religioase. De aceea, Statul român nu pri­vește diversitatea etnică și plura­lismul religios ca o amenințare la adresa stabilității sale”, a spus secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.

Conferința a continuat şi în ziua de 7 iunie 2019, în cadrul acesteia fiind susținute o serie de comunicări în care au fost abordate teme precum „Libertatea religioasă și diplomația”, „Dialogul interreligios în Europa” sau „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase”.

Conferința privind relația dintre Stat și denominațiunile religioase

În perioada 6-9 iunie 2019, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei a avut loc Conferința interna­țională „Relațiile dintre Stat și denominațiunile religioase în Uniunea Europeană”, care s-a desfă­șurat pe patru sesiuni de lucru care au tratat teme precum „Modele ale relațiilor dintre Stat și denominațiunile religioase în Europa” și „Provocări și perspective privind viitorul relațiilor dintre Stat și denominațiunile religioase în Europa”.

La sesiunea inaugurală a conferinței au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Ana Birchall, viceprim-ministru și ministru interimar al justiției, și Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

În deschidere, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a evidențiat importanța temei conferinței pentru Europa contemporană.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Impor­tanța cooperării dintre Biserică și Stat în context european”. Pornind de la principiile legislative de funcţionare a Uniunii Europene, Preafericirea Sa a precizat că nu există un „model european” de relație a comunităților religioase cu autoritatea politică, „ci sistemele legislative în vigoare în statele membre oscilează de la o sepa­rație radicală până la o identificare aproape totală între o anumită comunitate reli­gioasă și un stat. Totodată, Uniunea Eu­ro­peană își propune să dialogheze cu de­no­minațiunile religioase pentru ca acestea să exprime contribuția lor specifică la construcția europeană”. Totodată, a făcut referire la situaţia actuală a Ortodoxiei din Uniunea Europeană, unde „sunt patru state membre cu populație majoritar ortodoxă (Grecia, Cipru, România și Bulgaria) în care sunt organizate și funcțio­nează Biserici autocefale, iar în alte state membre există importante comunități ortodoxe organizate etnic și în mod autocefal (Polonia, Cehia și Slovacia) sau autonom (Finlanda și Estonia). De asemenea, în unele state membre există consistente comunități ortodoxe organizate etnic în diasporă (Italia, Spania, Franța, Germania, Belgia, Austria). România, cu o populație de peste 16.307.000 de credin­cioși ortodocși, este cea mai mare țară cu populație majoritar ortodoxă membră a Uniunii Europene”.

Patriarhul României a descris principiul care stă la baza relaţiei dintre Stat şi Biserică în Ortodoxie: „În statele majoritar ortodoxe, relația Stat-Biserică a urmat inițial principiul bizantin al simfoniei, adică al armoniei, al înțe­legerii și cooperării dintre două instituții distincte, care sunt unite de viața socială comună a oamenilor în dubla lor calitate de cetățeni ai Statului și de credin­cioși ai Bisericii. În concepția bizantină despre societate existau două sisteme ierarhice, cel al Bisericii și cel al Imperiului, care coexistau în același spațiu, mărturiseau o singură credință în Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul lumii și urmăreau același final: unirea lumii văzute cu Dumnezeu Cel nevăzut. Cu toate acestea, cele două sisteme ierarhice, statal și eclesial, au fost concepute și înțelese ca diferite și distincte, iar orice tentativă de a le amesteca s-a dovedit a fi nefastă. În acest sens, un bun exemplu de raport între cele două sisteme ierarhice a fost oferit de către Epanagoga sau Eisagoga (o codificare a dreptului bizantin, promulgată în anul 886), în care legislatorii au juxtapus distinct cele două sisteme, neamestecându-le. Așadar, în Imperiul Bizantin, Biserica, deși a cooperat strâns cu autoritatea imperială, și-a păstrat totuși autonomia sa în raport cu aceasta în ceea ce privește activitățile eclesiastice. Totuși, simfonia Biserică-Stat n-a fost niciodată simetrică, în sensul de egalitate între cele două instituții, ci aproape mereu asimetrică, deoarece Biserica s-a organizat și funcțio­nat întotdeauna în Stat și se ruga permanent pentru autoritățile Statului”.

Principiul bizantin al simfoniei presupune faptul că „locul Bisericii este întotdeauna în interiorul Statului”, potrivit învăţăturii ortodoxe în care „Biserica este atât o realitate duhovnicească, sacra­mentală sau mistică, cât și o realitate instituțională, socială, iar omul – ca subiect al istoriei – apar­ține atât Îm­pă­răției cerurilor, cât și împărăției Cezarului (cf. Matei 22, 21). Din punct de vedere practic, acest mod de relaționare se desfășoară între anumite limite și se fundamentează pe baza unor condiții invocate reciproc. Așadar, modelul or­todox de relație Biserică-Stat include atât autonomia Bisericii față de Stat, cât și o cooperare distinctă și limitată a acestora în spirit de respect reciproc”, a adăugat Preafericirea Sa.

Din pespectiva principiului eclesiologic al autocefaliei – fundamentat „pe expe­riența profundă pe care Ortodoxia o are în raport cu Taina Preasfintei Treimi, înțeleasă ca fiind comuniunea supremă de viață și iubire veșnică între Persoane divine egale și distincte” -, fiecare Biserică locală își stabileşte modul de relaționare cu Statul în care se organizează și funcționează. În context european, însă, fiecare Biserică autocefală trebuie să cultive cooperarea practică și solidaritatea creștină pentru a uni astfel libertatea națională cu coresponsabilitatea europeană a Bisericii”, a subliniat Întâi­stătătorul Bisericii noastre.

Legislaţia românească în domeniul cultelor şi unicitatea profilului spiritual românesc pot servi drept reper pentru relaţia Biserică-Stat în Uniunea Europeană, a conchis Patriarhul României: „Cu doar cinci zile înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, a fost promulgată Legea nr. 489/2006 prin care s-a (re)introdus sistemul cultelor recunoscute, completat și cu unele elemente de sorginte bizantină, în special în ceea ce privește modalitatea practică de cooperare dintre Stat și Biserică. Această nouă lege garantează autonomia cultelor recunoscute în raport cu Statul și reglementează modul de cooperare distinctă dintre Stat și cultele recunoscute, precum și sprijinirea acestora de către Stat. Noua lege indică și cele 18 culte recunoscute în România, cărora le oferă statutul de persoane juridice de utilitate publică și le recunoaște rolul lor spiritual, educațional, social-caritabil, cultural, în viaţa societăţii, precum și statutul lor de „factori ai păcii sociale” în parteneriat cu Statul. Legislația românească actuală privitoare la relația Stat-Biserică reflectă, așadar, într-o oarecare măsură, faptul că România este unica țară cu populație majoritar neolatină, dar de tradiție ortodoxă, aparținând Orientului creștin, prin viața sa eclesială, dar și Occidentului, prin latinitatea sa ling­vistică. Această unică specificitate constituie o responsabilitate proprie României de a contribui și din punct de vedere spiritual și cultural la promovarea cooperării în Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește buna cooperare dintre Stat și deno­mi­na­țiunile religioase”.

De asemenea, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a susținut o prezentare în care a vorbit despre relațiile dintre Stat și culte în România și Europa.

Evenimentul a continuat până duminică, 9 iunie, iar prelegerile au fost susținute de ierarhi români și străini, profesori spe­cialiști de la universități din țară și străinătate.

Simona Halep a primit Ordinul „Crucea Patriarhală”

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a oferit joi, 18 iulie 2019, campioanei Simona Halep Ordinul „Crucea Patriarhală” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, în semn de apreciere a realizărilor sale în domeniul tenisului feminin de performanță și a credinței sale creștin-ortodoxe, pe care o mărturisește public prin semnul Sfintei Cruci.
La evenimentul care a avut loc în Salonul „Sfinții Români” din Reședința Patriarhală a participat și familia Simonei Halep.

Centrul de Presă BASILICA şi-a sărbătorit hramul

Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române şi-a sărbătorit luni, 17 iunie 2019, hramul, cu prilejul marelui praznic al Sfintei Treimi. Înființat în anul 2007, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul de Presă BASILICA are cinci componente: Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS TV, Publicațiile „Lumina“, Agenția de știri BASILICA şi Biroul de presă și relații publice al Patriarhiei Române.

 

Sărbătoarea centrului a debutat dimineaţă, când ostenitori ai componentelor au participat la slujba de sfinţire a Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, din Bucureşti, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, şi Prea­sfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. „Astăzi este hramul Centrului de Presă BASILICA, mai ales că două din componentele sale ­poartă numele Sfintei Treimi: Radio TRINITAS şi Televiziunea TRINITAS ale Patriarhiei Române. Trinitas înseamnă Sfânta Tre­ime în limba latină, iar noi suntem o Biserică Ortodoxă latină”, a spus Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel.

A urmat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană, în cadrul căreia au fost rostite ectenii speciale de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra ostenitorilor şi binefăcătorilor Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.

După Sfânta Liturghie, an­ga­jații Centrului de Presă BASILICA au fost primiți de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Sala „Europa Chris­tiana” a Palatului Patriarhiei. „Acum, după mulţi ani, constatăm că numele de TRINITAS dat Radioului şi Televiziunii, precum şi întreaga lucrare a Centrului de Presă BASILICA pusă sub ocrotirea Sfintei Treimi, a fost o alegere binecuvântată. Totdeauna noi avem în Sfânta Treime izvorul şi modelul iubirii desă­vârşite. De aceea, omul se împlineşte atunci când trăieşte după chipul Sfintei Treimi, fiindcă a fost creat după chipul Sfintei Treimi şi chemat la asemănarea cu Sfânta Treime (…). Mântuitorul, atunci când vorbeşte despre unitatea Bisericii, nu dă exemplu nici Imperiul Roman, nici republica greacă, ci spune: «Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceş­tia în Noi să fie una, precum Noi una suntem» (Ioan 17, 21). «Eu întru ei şi Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârşiţi întru unime» (Ioan 17, 23). Aceasta înseamnă că Biserica este adunarea umanităţii în iubirea Preasfintei Treimi (…). Considerăm că cei care au lucrat spre slava Prea­sfintei Treimi, răspândind lumină prin radio, prin televiziune, prin Publicaţiile «Lumina», vor fi foarte aproape de Sfânta Treime şi de sfinţii mărturisitori, sfinţii misionari, Sfinţii Apostoli şi de sfinţii care au excelat în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu”, a reliefat Patriarhul României.

Centrul de Presă BASILICA a fost inaugurat în anul 2007, la mai puţin de o lună de la întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, al şaselea Întâi­stătător al Bisericii noastre. Fiecare dintre aceste componente ale centrului are scopul de a sluji misiunii Bisericii Ortodoxe Române şi de a transmite cuvântul Evangheliei prin mijloace moderne de comunicare.
Radio TRINITAS a început să emită din seara zilei de 17 aprilie 1998 (Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor) în capitala Moldovei, Iaşi. Prin departamentele sale, acest post de radio acoperă o zonă largă de preocupări şi se adresează tuturor categoriilor de credincioşi. Primul post de radio ortodox din Biserica noastră transmite zilnic Sfânta Liturghie şi Vecernia în direct, precum şi emisiuni religioase, culturale, ştiinţifice, muzicale, sociale şi informative. Televiziunea TRINITAS TV, care emite de pe 27 octombrie 2007, este un mijloc eficient de popularizare a bogăţiei liturgice a Bisericii şi propune, în acelaşi timp, prin grila de programe, intensificarea solidarităţii umane, în contextul european multireligios, multietnic şi multicultural. A treia componentă a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române este cotidianul „Ziarul Lumina”, cu săptămânalul „Lumina de Duminică” şi mensualul „Vestitorul Ortodoxiei”. „Ziarul Lumina” apare, fără întrerupere, din 7 februarie 2005, fiind primul cotidian creştin din România şi, deocamdată, singurul cotidian ortodox din lume. Agenţia de ştiri BASILICA are rolul de a prezenta, sub forma ştirilor şi a documentarelor de presă, instituţiile, activităţile şi atitudinile Bisericii Ortodoxe Române, precum şi ale altor Biserici, în diferite probleme actuale. Selecţionarea şi sistematizarea ştirilor se fac în concordanţă cu principiile moralei creştine şi cu normele deontologiei jurnalistice. O altă componentă a Centrului de Presă BASILICA este Biroul de presă, comunicaţii şi relaţii cu mass-media al Patriarhiei Române. „La slujba de sfinţire şi la Sfânta Liturghie am trăit bucuria harului pe care Preasfânta Treime ne-o dăruieşte nouă în fiecare clipă a vieţii noastre. Astăzi este pentru noi o zi de mulţumire şi recunoştinţă, ziua co­municaţiilor sociale ortodoxe”, a subliniat pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei
Române.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat promoţia 2019 a Facultăţii de Teologie din Bucureşti

Promoția 2019 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a depus luni, 24 iunie, jurământul de credință în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de încurajare, în care a subliniat că adevăratul teolog nu este acela care şi-a însuşit anumite cunoştinţe teologice, ci acela care cultivă o relaţie specială cu Hristos, Cel care cheamă la o misiune sfântă.

Momentul solemn din Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a fost precedat de Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârşite în Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, de un sobor de slujitori condus de pr. prof. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

În cadrul evenimentului festiv de la Palatul Patriarhiei, pr. decan Ioan Moldoveanu i-a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă arătată față de studenți, masteranzi și cadre didactice. Părintele decan a precizat că depunerea jurământului absolvenţilor de teologie a avut loc într-o zi specială, Naşterea Sfântului Proroc Ioan
Botezătorul, acesta fiind un model de apostolat pentru teologi.

„Terminarea Facultăţii de Teologie este ca o plecare de acasă, o plecare în lume şi spre lume. Depunerea jurământului este începutul unei trimiteri în lume, cum s-a întâmplat oarecând cu Apostolii. Unii veţi continua studiile de teologie, alţii veţi sluji la Altar, alţii vă veţi angaja în diverse medii sociale, veţi deveni dascăli, iar alţii, chiar cu altă pregătire, pe lângă cea teologică căpătată, sperăm că veţi pleca edificaţi în drumul pe care l-aţi căutat, că veţi sluji lui Dumnezeu în mediul dumneavoastră de lucru”, a spus pr. decan Ioan Moldoveanu.

Absolvenții programelor de licență și de masterat au depus jurământul făgăduind în fața lui Dumnezeu că în toată viața vor păzi și vor propovădui învățătura Sfintei noastre Biserici, așa cum s-a descoperit de către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, cum s-a propovăduit și s-a predat de către Sfinții Apostoli și de către Sfinții Părinți, așa cum se păstrează și se propovăduiește de Sfânta Biserică, vor păstra și vor apăra bunul nume al acestei instituții de înaltă cultură teologică, vor respecta legiuirile bisericești și vor rămâne în ascultare canonică față de ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. Așa cum este tradiția, teologul Cristian Necula, reprezentantul absolvenţilor promoţiei 2019, a rostit câteva cuvinte în numele colegilor săi.

Cu această ocazie, Întâistătătorul Bisericii noastre a adresat absolvenţilor un cuvânt de binecuvântare şi încurajare. „În planul lui Dumnezeu, fiecare om are o misiune, o vocaţie, o chemare. Totul depinde de noi dacă o descoperim şi dacă o cultivăm. În general, într-o lume secularizată se gândeşte că rostul vieţii este doar să trăim fericiţi aici pe pământ, comozi, cu o anumită bună­stare, iar oamenii nu realizează că scopul vieţii pământeşti nu este doar fericirea pământească. Scopul vieţii pământeşti este pregătirea pentru viaţa veşnică. Sfântul Ioan Gură de Aur, în Comentarii la Evanghelia după Matei spune aşa: «Ce folos de viaţa aceasta trecătoare, dacă în ea nu ne pregătim pentru viaţa netrecătoare?» Aici este laboratorul pregătirii pentru înviere, pentru bucuria vieţii veşnice (…).
Dumneavoastră sunteţi o bucurie pentru părinţii care v-au născut şi v-au crescut, dar şi o bucurie, o lumină şi o speranţă pentru Biserică, pentru părinţii duhovniceşti care v-au format”, a reliefat Patriarhul României.

Toţi absolvenţii au primit din partea Preafericirii Sale albumul „100 de lumini din timpul edificării Catedralei Naţionale”, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române în trei limbi: română, engleză şi greacă.

În vara anului 2019, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut 181 de licențiați și 114 absolvenți ai programelor de masterat.

Conferință la Centrul de Studii al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

Centrul de Studii Teologice-Isto­rice și de Prognoză Pasto­ral-Misionară al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, în cadrul unui proiect desfășurat în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad, a găzduit, pe 3 iunie, o nouă conferință teologică pusă sub genericul „Patriarhul Iustin Moisescu, promotor al dialogului ecumenic”.

În deschiderea manifestării, la care a participat și Înalt­preasfințitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, după
salutul adresat de către pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facul­tății de Teologie din Arad, au fost evocate două noi apariții editoriale ale Patriarhiei Române. Pr. prof. Viorel Ioniță, în calitate de coordonator, a prezentat primul volum al manualului de istorie bisericească universală, evidențiind beneficiile și impor­tanța proiectelor editoriale de acest gen, inițiate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Pr. prof. Ștefan Buchiu a prezentat alte două apariții publicistice: Dicționarul de Teologie Ortodoxă și primul volum al manualului de teologie dogmatică ortodoxă, și a subliniat că „apa­riția dicțio­narului este rodul bunei conlucrări între facultățile de teologie ortodoxă din Bu­curești și Arad, la care s-au adăugat, pe parcurs, și alți reprezentanți ai școlilor teologice din Patriarhia Română”.

Cea de-a doua carte, volumul de teologie dogmatică, cuprinde cinci autori, doi dintre aceștia fiind cadre didactice la Arad. Într-o scurtă prezentare, pr. prof. Ștefan Buchiu a arătat că această carte este „o dogmatică vie, care încearcă să fie de ajutor unui public cât mai larg: teologi, profesori, jurnaliști, precum și altora care doresc să cunoască diferitele aspecte ale teologiei ortodoxe”.

După salutul reprezentaților conducerii Universității, a urmat prezentarea referatelor de către conferențiarii invitați: Prea­sfințitul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, conf. dr. Emilian Crișanul, Facultatea de Teologie
Ortodoxă din Craiova: „Patriarhul Iustin Moisescu – teolog și ctitor al Bisericii luptătoare”; pr. prof. dr. Viorel Ioniță, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” din București: „Patriarhul Iustin Moisescu – reprezentantul Bisericii noastre în cadrul CEB și CBE, informații inedite din arhivele CEB de la Geneva”; pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București: „Contribuții teologice ale pr. prof. univ. dr. Dumitru Popescu în timpul arhipăstoririi Patriarhului Iustin Moisescu”; pr. prof. dr. Valer Bel, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca: „Concepția Patriarhului Iustin Moisescu despre Biserica locală”; pr. prof. dr. Ioan Tulcan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad: „Aspecte esențiale ale dialogului inter­creștin în viziunea Patriarhului Iustin Moisescu”.

La finalul acestor disertații, Înalt­preasfințitul Arhiepiscop Timotei a evocat câteva momente istorice care au conturat personalitatea Patriarhului Iustin
Moisescu.

În cursul după-amiezii, pr. prof. dr. Viorel Ioniță a prezentat, în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, o conferință intitulată: „Bisericile Ortodoxe după Sinodul din Creta”.

Episcopia Devei și Hunedoarei a sărbătorit 10 ani de la înființare

Vineri, 21 iunie, Epis­copia Devei și Hunedoarei a sărbătorit într-un cadru festiv 10 ani de la înființare.

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli
Petru și Pavel” din Deva, împreună cu Prea­sfin­țitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Din sobor au făcut parte preoți și diaconi de la Centrul eparhial, protopopi și slujitori ai catedralei.

După slujbă, a urmat șe­dința festivă a Adunării eparhiale, la care a participat și Înaltpre­a­sfințitul Părinte Lau­rențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Au fost pre­zenți reprezentanți ai insti­tuțiilor publice județene și locale, membri actuali și membri onorifici ai Adunării e­parhiale, părinți consilieri, pro­topopi, membri ai Centrului eparhial și mai mulți in­vitați.

Au luat cuvântul arhimandritul Nestor Dinculeană, vicar administrativ eparhial, Prea­sfințitul Părinte Episcop Gurie, iar pr. prof. dr. Florin Dobrei a prezentat volumul „Slujire și mărturisire. Episcopia Devei și a Hunedoarei la zece ani de la înființare” și albumul „Un deceniu în imagini”, editate tocmai pentru a marca zece ani de existență a Episcopiei de la Deva.

În continuare, Preasfințitul Părinte Gurie a înmânat tuturor celor prezenți câte o diplomă de recunoștință și o medalie aniversară la 10 ani de la întemeierea eparhiei hunedorene. Au mai luat cuvântul Înalt­prea­sfințitul Părinte Lau­rențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și Prea­sfințitul Părinte Episcop Nicodim, precum și repre­zentanții auto­rităților jude­țene și locale, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.

În perioada 24-29 iunie, Episcopia Devei şi Hunedoarei a organizat seria de manifestări cultural-religioase numită „Zilele credinţei şi culturii la Deva” – ediţia a VI-a, cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii spirituali ai oraşului Deva.

Masterclass-ul de cânt bizantin la Iaşi – ediţia 2019

În perioada 15-19 iulie 2019, municipiul Iaşi a devenit pentru a XII-a oară gazda celui mai mare eveniment din ţară dedicat exclusiv artei psaltice – Masterclass-ul de cânt bizantin de la Iaşi. Festivitatea de deschidere a avut loc luni, 15 iulie, în Sala „Achim Stoia” a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” Iaşi.

Evenimentul, organizat de Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Asociaţia Culturală „Byzantion” şi Primăria Municipiului Iaşi, a oferit participanţilor cinci zile de conferinţe şi cursuri practice de interpretare psaltică şi tehnică de cânt, prezentări teoretice de paleografie, muzicologie şi de istorie a muzicii. Au susținut cursuri şi conferințe de specialitate invitaţi de renume, între care amintim pe Arhontele Proto­psalt al Patriarhiei Ecumenice Panagiotis Neochoritis (Constantinopol), conf. univ. dr. Maria Alexandru şi echipa de paleografie muzicală a Universităţii „Aristotelis” din Tesalonic, soprana Mihaela Grăjdeanu (Opera Națională Română, Iași), asist. univ. drd. Adrian Sîrbu (Universitatea de Arte „G. Enescu”, Iași), diac. lect. univ. dr. Sorin Mihalache (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Iași), arhid. prof. Răzvan Constantin Ștefan (Seminarul Teologic Ortodox București), conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă (Universitatea Națională de Arte „G. Enescu”, Iași), monahul Filotheu Bălan, cercetător paleograf (Mănăstirea Petru Vodă) etc.

Evenimentul s-a încheiat vineri, 19 iulie, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde a avut loc Concertul Extraordinar de Muzică Bizantină, susţinut de corul mare al participanților şi de Corul Academic Byzantion (Iași). În prezentarea concertului, asist. drd. Adrian Sîrbu, directorul artistic al Masterclass-ului de cânt bizantin, a rezumat semnificaţia ediţiei a XII-a
Masterclass-ului şi rezultatele sale.

Satul românesc, păstrător al valorilor noastre spirituale, ne cheamă să-l ajutăm!

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, adresat cu prilejul Dumi­nicii migranţilor români (18 august 2019)

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 ca An omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi An comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti. Prin această iniţiativă, s-a dorit evidenţierea faptului că satul este şi spaţiul în care s-au format şi păstrat, de-a lungul timpului, multe dintre valorile spirituale, culturale şi identitare transmise până în zilele noastre.

În acest sens, preţuirea satului românesc şi a contribuţiei sale majore la devenirea istorică a poporului român este o necesitate şi o mare demnitate. Satele româneşti, cu biserici şi case ţărăneşti, cu cimitire şi morminte străjuite de cruci, cu uliţe şi porţi primitoare, sunt purtătoarele unui limbaj tainic şi vizibil al tradiţiei, al continuităţii fizice şi spirituale a acestui neam, sunt oglinzi ale sufletului românesc, în care se arată astăzi, după caz, hărnicia sau delăsarea noastră, responsabilitatea sau indife­renţa.

Atunci când facem referire la necesitatea sfinţirii timpului vieţii pământeşti pentru dobândirea mântuirii, observăm cum, la sat, mai mult decât în mediul urban, viaţa este înţeleasă ca timp binecuvântat pentru a sfinţi locul în care trăim. Iar dacă sfinţim locul în care trăim pe pământ, putem spera să primim şi un loc în ceruri, „un colţişor în rai”, cum spunea părintele Paisie Olaru de la Mănăstirea Sihăstria de Neamţ.

Din nefericire, este limpede pentru noi toţi că satul românesc nu mai este astăzi ce era cu mai mulţi ani în urmă. În acelaşi timp, nici nu se poate spune că nimic din ce a fost în trecut nu mai poate fi recuperat sau cultivat astăzi. Cea mai profundă criză pe care o resimte în prezent ţăranul român este suferinţa dezrădăcinării sale şi a înstrăinării sale prin emigraţie în străinătate, lucrând mai mult pentru dezvoltarea altor ţări, decât pentru propria sa patrie de origine. Locurile natale sunt părăsite de către generaţiile tinere, iar solidaritatea dintre oameni este tot mai redusă, sătenii înstrăinându-se de propriul pământ şi de propria lor identitate.

De aceea, Biserica Ortodoxă Română susţine satul românesc, organizând programe de întrajutorare şi mobilizând credincioşii să ofere ajutor celor săraci, vârst­nici şi bolnavi. Acolo unde există cooperare strânsă între preot, primar, învăţător şi medic, se creează speranţă mai multă şi comuniune spirituală mai intensă.

În acest context, în sprijinul zonei rurale este derulat şi proiectul SĂNĂTATE PENTRU SATE, organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, proiect iniţiat şi dezvoltat mai ales de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi extins la nivelul întregii Patriarhii Române. Acest proiect, de care au beneficiat până în prezent peste opt mii de locuitori ai satelor, în majoritate vârstnici şi bolnavi, reuneşte entuziasmul şi disponibilitatea voluntarilor cu buna cooperare a preoţilor parohi şi a primarilor din sate, mobilizând astfel populaţia din mediul rural spre a beneficia de consultaţii medicale gratuite.

Prin urmare, se constată că este necesară o mai intensă solidaritate între parohiile urbane şi cele rurale, între parohiile şi comunităţile de români ortodocşi din străinătate cu parohiile din satele româneşti, precum şi mai multă cooperare cu autorităţile locale, regionale şi centrale, pentru a susţine şi ameliora viaţa satelor.

Cu prilejul Duminicii migranţilor români, îi felicităm pe toţi ierarhii şi slujitorii Sfintelor Altare ortodoxe româneşti din străinătate pentru lucrarea lor pastorală şi misionară, de păstrare şi cultivare a credinţei creştine ortodoxe şi a valorilor spirituale, culturale şi identitare româneşti. De asemenea, ne rugăm Milostivului Dumnezeu să dăruiască tuturor românilor aflaţi printre străini sănătate şi bucurie, pace şi mult ajutor în fapta cea bună de ajutorare a celor dragi din România.

Cu preţuire şi părintească binecuvântare,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Punerea pietrei de temelie a viitoarei biserici din Sögel, Germania

Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a pus duminică, 9 iunie, piatra de temelie a viitoarei biserici din lemn cu
hramurile „Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului” și „Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina”, din Sögel, un oraș situat în nord-vestul Germaniei, informează mitropolia-ro.de. Slujba a fost precedată de Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia Mitropolitul Serafim a
hirotonit întru diacon pe teologul Vlad Lia.

 

După împărtășirea credin­cioșilor, ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură, în care a explicat care sunt cei patru piloni ai unei comunități creștine: „În primul rând, rugăciunea: venim la biserică pentru ca să ne rugăm; în al doilea rând, să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu, să ne obișnuim cu ceea ce Dumnezeu vrea și așteaptă de la noi, oamenii; în al treilea rând, împărtășirea cu Sfintele Taine, Trupul și Sângele Domnului, și în al patrulea rând, această fraternitate creștină care ne face să ne deschidem inima spre semenii noștri mai săraci și să-i ajutăm”, a spus Înaltpreasfinţia Sa. La rândul său, preotul paroh, părintele protopop Marius-Gabriel Matei, a adăugat că prin ridicarea unei biserici românești se pune un început acestei comunități în istoria orașului. „Dezideratul nostru este de a avea un colț de Românie, de a avea un locaș al nostru”, a mai adăugat slujitorul Altarului, mulțumind doamnei primar general Irmgard Welling și domnului Günther Wigbers, primar al celor opt localități care alcătuiesc orașul, pentru susținerea lor, dar și preotului Bernhard Horstmann, păstorul parohiei catolice care găzduiește comunitatea românească din Sögel. Și reprezentanții autorităților locale au luat cuvântul, lăudând inițiativa românească și menționând că vor susține proiectul.

După încheierea Sfintei Liturghii, ierarhul împreună cu preoții și cre­dincioșii, precum și reprezentanți ai comunităților locale catolică și evanghelică, au pornit în procesiune până la locul unde va fi construită biserica (Am Schutzenplatz, 49751 Sögel). Terenul, aflat la intrarea în oraș, a fost concesionat de Primăria Sögel pe 99 de ani, cu suma simbolică de 1 euro pe an, urmând ca aici, pe lângă biserică, să fie construit și un așezământ social.
Mitropolitul Serafim a sfințit apoi o troiță sculptată în lemn, iar după ce fanfara orașului a interpretat imnurile României și Germaniei, a fost pusă piatra de temelie a locașului de cult.

Piatra de temelie pentru biserica mănăstirii românești din Allegan, SUA

Luni, 17 iunie, la praznicul Sfintei Treimi, Înalt­prea­sfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor Două Americi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Allegan, statul Michigan, SUA. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte ieromonahul Atanasie Popescu, duhovnicul mănăstirii, și diaconul Aurel Pâra. După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Nicolae, împreună cu obștea și credincioșii, a mers în procesiune spre locul viitoarei biserici a mănăstirii și a sfințit piatra de temelie, rostind rugăciuni de binecuvântare a locului și a lucrătorilor. La finalul slujbei, ierarhul a binecuvântat obștea și a dăruit mănăstirii o icoană cu Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. Biserica este închinată Sfântului Ioan Iacob de la Neamț.

„Sfântul Ioan Iacob de la Neamț fusese deja ales ca al doilea ocrotitor al mănăstirii când aceasta se afla la New York, atunci când părintele ieroschimonah Iacob Bârsan, fiul duhovnicesc al Sfântului Ioan Iacob, a vizitat mănăstirea și a lăsat ca binecuvântare un brâu preoțesc al sfântului. De aceea, noua biserică, a cărei piatră de temelie a fost pusă acum, este închinată Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, care, fiind un sfânt care a trăit departe de țara sa natală, poate fi socotit drept ocrotitor al diasporei, al tuturor celor care din diferite motive au părăsit România, dar totuși încearcă să nu-și părăsească și lumina credinței pe care înaintașii lor au
păstrat-o cu multă grijă și nenumărate jertfe.

Ocrotirea sfântului a fost simțită și mai mult atunci când, în arhiva mitropoliei, duhovnicul mănăstirii a găsit mai multe scrisori ale Sfântului Ioan Iacob adresate vrednicului de pomenire Arhiepiscop Victorin Ursache, precum și numeroase scrisori ale ucenicului sfântului, monahul Ioanichie Pârâială, care vor vedea lumina tiparului în viitorul apropiat”, a menţionat ieromonahul Atanasie Popescu, duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Allegan, statul Michigan, SUA.

Pomenirea eroilor români din cimitirul Soultzmatt, Franța

Praznicul Cincizecimii a fost și anul acesta prilej de pelerinaj la locul de odihnă al celor 687 de soldați români din cimitirul alsacian de la Soultzmatt, Franța, pentru ierarhi și credincioși români din diasporă, printre care membri ai celor două asociații de tineret, ATORG (Germania) și NEPSIS (Franța), se arată pe site-ul mitro­polia-ro.de. IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, și PS Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, au oficiat sâmbătă, 15 iunie 2019, slujba Parastasului pentru eroii români din Primul Război Mondial la Soultzmatt.

Tinerii din cele două asociații de tineret, ATORG și NEPSIS, au vizitat apoi orașele Colmar și Freiburg, situate pe cele două maluri ale Rinului.

În Duminica Cincizecimii, tineri din diferite parohii au participat, alături de credincioșii români din Freiburg, la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de PS Părinte Sofian Brașoveanul în Universitätskirche, la biserica Parohiei „Sfântul Mina” din orașul universitar de la poalele munților Pădurea Neagră. Slujba s-a încheiat cu o agapă organizată de parohie în cinstea oaspeților din diferite colțuri ale Germaniei.

Punerea pietrei de temelie a bisericii închinate Sfântului Ștefan cel Mare din Montreuil

Parohia ortodoxă română cu hramul „Înăl­ța­rea Domnului, Sfân­­tul Proroc Ioan Botezătorul și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Montreuil (Île de France), păstorită de părintele Valeriu Jornea, a achiziționat de curând un teren de 1.056 mp pentru construirea unei biserici și a unui centru cultural-misionar sub ocrotirea Sfântului Voievod Ște­fan cel Mare.

Slujba punerii pietrei de temelie și Sfânta Liturghie au fost săvârșite în 30 iunie,Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinților Români, de către Înalt­prea­sfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din diferite eparhii ortodoxe din Franța.

La eveniment au fost pre­zenți reprezentanți ai auto­rităților locale – primarul loca­lității Montreuil, Patrice Bessac, precum și ai ambasadelor României și Republicii Moldova la Paris.

„Construcția din piatră ce se va săvârși nu este altceva decât un veșmânt care să îmbrace
Biserica Vie, care sunteți dumneavoastră, credincioșii, având credința moștenită de la Sfinții Apostoli, care au primit dreapta credință de la Însuși Mântuitorul Iisus Hristos”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif în predica sa.

Raclă cu un fragment din moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost donată bisericii ctitorite de el în Istanbul

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la solicitarea părintelui Sergiu Vlad, parohul comu­nității ortodoxe române din Istanbul, Turcia, Patriarhia Română a oferit acestei comunităţi o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Racla, confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, a fost depusă miercuri, 14 august 2019, în Biserica „Sfânta Mu­ceniță Paraschevi” din Istanbul, ctitorită de Sfântul Domnitor român Constantin Brâncoveanu în anul 1692.

Începând cu anul 2004, biserica zidită de Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost dată, de către Patriarhia Ecumenică, spre folosință comunității ortodoxe româneşti din Turcia, la solicitarea Patriarhiei Române.

 

Sfințirea catapetesmei bisericii din Valmontone, Italia

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a vizitat duminică, 7 iulie, Parohia ortodoxă românească „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Valmontone, Italia. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit iconostasul bisericii parohiale. Din soborul de slujitori a făcut parte și părintele Răzvan Gască, cel care a pictat icoanele de pe noua catapeteasmă.

În cuvântul de învățătură rostit în Duminica a III-a după Rusalii, ierarhul a spus că omul este trup și suflet și trebuie să fim cu luare aminte ca grija firească față de cele trupești să nu se transforme în îngrijorare și în patimă.

În cadrul Sfintei Liturghii, Prea­sfințitul Părinte Arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania l-a hirotonit întru preot pe diaconul Gheorghe Zavate pe seama paraclisului Centrului eparhial de la Roma și l-a hirotonit întru diacon pe teologul Vasile Apostol, pe seama Parohiei ortodoxe românești „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon” – Roma XI.

La final, Preasfinția Sa a sfințit noua catapeteasmă a bisericii parohiale din Valmontone, sculptată în lemn, împodobită de icoane bizantine pictate de către părintele Răzvan Gască. După sfințire, ierarhul l-a hirotosit întru iconom-stavrofor pe părintele paroh Iosif Ciontu.

 

Lavra Poceaev a serbat opt secole de existență

Anul acesta, între 9-17 iunie, mii de creștini ortodocși au participat la zilele dedicate sărbătoririi a 800 de ani de existență a Lavrei „Adormirea Maicii Domnului” din Poceaev, Ucraina. Aici, la 9 iunie, a fost sfințită noua biserică închinată Icoanei Maicii Domnului „Ivirița” („Portărița”), ocazie cu care Înaltpreasfințitul Serghie, Mitropolit de Ternopil și Kremeneț, secondat de sta­rețul lavrei, Înalt­prea­sfințitul Vladimir, Mitropolit de Poceaev, au oficiat Sfânta Liturghie arhierească. Pe 13 iunie a avut loc o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev, urmată de slujba Paracli­sului dedicată acesteia. Săr­bătorile s-au în­che­iat luni, ­17 iunie, de praz­nicul Sfin­tei Treimi, cu Sfânta Liturghie arhierească oficiată în biserica dedicată Icoanei Maicii Domnului „Ivirița” de Înalt­prea­sfințitul Teodor, Mitropolit de Kameneț-Podolsk și Gorodok, Mitropolitul Vladimir, starețul lavrei, și alți patru ierarhi. După slujbă, s-au mai sfințit noul turn cu clopotniță și o capelă comemorativă.

Lavra este faimoasă pentru icoana bizantină a Maicii Domnului datând din secolele X-XII. A fost dăruită în secolul al XVII-lea de o contesă locală după ce fratele ei s-a vindecat de orbire rugându-se la această icoană. Tot aici se păstrează urma piciorului Maicii Domnului, care în 1240 s-a arătat înconjurată de o pară de foc și a făcut să izbucnească un izvor tămăduitor în mănăstire.

Conferinţă despre ecologie la Istanbul

În perioada 31 mai – 4 iunie 2019, Patriarhia Ecumenică a organizat conferinţa intitulată „Theological Formation and Ecological Awareness” (Halki Summit III). Subiectele dezbătute în cadrul evenimentului desfăşurat la Instanbul au fost prezentate pe parcursul a opt sesiuni de discuţii, desfăşurate pe parcursul zilelor de sâmbătă, 1 iunie 2019, şi luni, 3 iunie 2019.

La Halki Summit III, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh
Daniel, a participat o delegaţie a Patriarhiei Române, formată din pr. conf. dr. David Pestroiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, pr. conf. Nicolae Moşoiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, şi domnul Bogdan Neacşiu, doctorand în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

Preocuparea Patriarhiei Ecumenice în legătură cu problematica ecologiei s-a manifestat cu precădere de la sfârşitul secolului al XX-lea, din timpul păstoririi Sanctităţii Sale Patriarhul Ecumenic Demetrios I, care, în anul 1989, a emis prima enciclică privind mediul înconjurător. În anul 1994, Sanctitatea Sa Bartolomeu, succesorul Patriarhului Demetrios I, a înfiinţat Comitetul pentru Religie şi Ştiinţă al Patriarhiei Ecumenice, condus de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Zizioulas, Mitropolit de Pergam. Până în prezent, acest comitet a organizat opt simpozioane privind problemele cu care se confruntă mediul înconjurător.

Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a rostit cuvântul de deschidere şi a acordat un cadou de bun venit fiecărui participant. În cadrul acestui moment, și-a amintit cu bucurie de participarea Sanctităţii Sale la slujba de sfinţire a Catedralei Naţionale, care a fost oficiată în ziua de duminică, 25 noiembrie 2019, adresând delegaţiei româneşti rugămintea de a transmite Preafericitului Părinte Patriarh Daniel calde salutări.

Între lucrările prezentate, s-au remarcat cea a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Zizioulas, Mitropolitul Pergamului, cea a Înaltpreasfinţitului Părinte Iov, Arhiepiscop de Telemessos, cea a doamnei prof. dr. Rossitza Schroeder, de la Berkley University, California, Statele Unite ale Americii, şi cea a doamnei prof. dr. Elizabeth Theokritoff, de la Institute for Orthodox Christian Studies, Cambridge, Marea Britanie.

În cadrul lucrărilor conferinţei, participanţii au avut ocazia de a prezenta modul în care problema ecologiei este văzută în cadrul Bisericii din care fac parte, precum şi felul în care această disciplină este predată în mediile universitare din ţările de provenienţă. Astfel, pr. conf. dr. David Pestroiu a menţionat faptul că în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor se desfăşoară diferite activităţi în vederea întreţinerii şi protejării mediului înconjurător, fiind oferite ca exemple programele eclesiale pentru tineret „Pe munte, spre Cruce” şi „Natura – darul lui Dumnezeu pentru oameni”. Domnul Bogdan Neacşiu a prezentat viziunea teologică a pr. Dumitru Stăniloae privind creaţia şi calitatea acesteia de dar al lui Dumnezeu, precum şi pe cea a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, potrivit căreia vocaţia noastră este de a conserva mediul înconjurător ca administratori şi nu ca proprietari ai creaţiei. De asemenea, delegaţia românească a precizat faptul că în afara facultăţilor de teologie ortodoxă care funcţionează în Patriarhia Română şi unde este prezentată învăţătura Bisericii cu privire la creaţie la nivel pluridisciplinar, la instituţiile de învăţământ laice sunt predate diferite cursuri care vizează tematica ecologiei la facultăţile de biologie ale marilor centre universitare din ţară (Bucureşti, Cluj, Iaşi), precum şi în cadrul Universităţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București sau la Universitatea Ecologică din Bucureşti.

Duminică, 2 iunie 2019, delegaţiile au participat la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată în Catedrala Patriarhiei Ecumenice cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Istanbul. În după-amiaza aceleiaşi zile a fost organizat un program de vizitare a bisericii Mănăstirii Chorus şi a Catedralei „Sfânta Sofia” din Istanbul.

Prezenţa delegaţiei Patriarhiei Române la această întrunire a fost apreciată, constituind, de asemenea, un bun prilej de a dobândi noi informaţii cu privire la subiectele discutate, de a realiza un schimb de experienţă cu cadre didactice de la instituţii de învăţământ teologic de renume, precum şi de a cunoaşte cele mai noi publicaţii ale literaturii în domeniu.

Congres interortodox la Veria, Grecia

Începând din anul 1994, Mitropolia de Veria – străve­chiul oraș Beroia – din Grecia organizează un congres interortodox închinat vieţii şi activităţii Sfântului Apostol Pavel, ajuns la a 25-a ediție.

Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Pan­telimon de Veria, Nausa şi Kampania, în acest an a fost organizat îndătinatul Congres „Pavleia”, care a avut ca temă: „Slujirea Bisericii după Sfântul Apostol Pavel” și care s-a desfăşurat între 26 şi 28 iunie 2019 la Centrul municipal de artă şi cultură „Antoniades” din Veria. Au participat reprezentanţi ai Patriarhiilor istorice, ca şi ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale, profesori de teologie, sociologi, oameni de cultură, teologi, precum şi o numeroasă asistenţă. Au fost prezenţi Înaltprea­sfinţitul Mitropolit Teodorit de Laodiceea din partea Patriarhiei Ecumenice, Preasfinţitul Episcop Prodromos de Madagascar – Patriarhia Alexandriei, Preasfinţitul Episcop Dimitrios de Safita – Patriarhia Antiohiei, Înaltprea­sfinţitul Mitropolit Dimitrios – Patriarhia Ierusalimului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Simeon – Patriarhia Rusă, Preasfinţitul Episcop Arsenie de Nis – Patriarhia Sârbă, Preasfinţitul Episcop Visarion al Tulcii – Patriarhia Română, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Naum de Ruse – Patriarhia Bulgară, Înaltpreasfinţitul Atanasie de Lemesou – Arhiepiscopia Ciprului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Hrisostom de Messi­nia – Biserica Greciei, Prea­sfinţitul Episcop Andrei de Supr­sal – Biserica Poloniei, și Înaltprea­sfinţitul Mitropolit Gherasim de Zucdidi și Tsaisi – Patriarhia Georgiei.

Marți, 25 iunie, la Catedrala Mitropolitană din Veria a avut loc ceremonia de întâmpinare a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, adus de la Patra de către o delegație a Mitropoliei de Patra și la care au luat parte ierarhi, preoți, oficialități și numeroși credin­cioși.

Lucrările simpozionului au debutat miercuri, 26 iunie, cu intonarea troparului Sfântul Apostol Pavel, cel care este considerat pe bună dreptate ca fiind întemeietorul Bisericii din Veria, aşa cum aflăm din cartea Faptele Apostolilor XVII, și cu un cuvânt adresat participanților de Înaltpreasfinţitul Pantelimon, Mitropolit de Veria.

Au fost prezentate apoi mesaje din partea întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. Din partea Bisericii Ortodoxe Române, Prea­sfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a prezentat, ca delegat al Părintelui Patriarh Daniel, mesajul Preafericirii Sale intitulat „Iubirea milostivă și jertfelnică a lui Hristos pentru oameni” și în care s-au subliniat importanța și actualitatea temei, ca și specificul slujirii Bisericii în contextul actual și frământat al omenirii tot mai secularizate. De asemenea, s-au făcut doriri de succes lucrărilor congresului şi de binecuvântare clerului şi credincioşilor din Mitropolia de Veria. Au mai fost rostite mesaje din partea oficialităţilor locale, după care Mitropolitul Pantelimon, gazda congresului, a declarat deschise lucrările acestuia.

În prima și a doua zi a congre­sului au fost prezentate zece referate cu privire la slujirea diaconală a Bisericii, sub toate aspectele ei, în contextul vieții contemporane și al provocărilor so­cie­tății moderne.

Miercuri, la orele serii, în sala Teatrului „Antoniades” din Veria a avut loc un concert intitulat „Pe urmele Sfântului Pavel”, susținut de către artiști locali, iar la sfârșit au fost premiați, de către Mitropolitul Pantelimon de Veria, copiii care au obținut rezultate deosebite la olimpiade naționale sau internaționale în diferite domenii.

Vineri, 28 iunie, au continuat lucrările congresului, fiind prezentate noi comunicări, urmate de discuții, precum și o masă rotundă cu tema „Diaconia Bisericii față de persoanele cu nevoi speciale”.

A fost prezentat apoi volumul cuprinzând lucrările simpozionului de anul trecut, după care Mitropolitul Pantelimon a expus concluziile congresului, a mulţumit participanţilor şi a anunțat tema viitorului congres din 2020, declarând închise lucrările. Seara, în vechea Catedrală Mitropolitană din Veria – datând din epoca bizantină și sfințită în urmă cu trei ani de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu – a fost săvârşită în prezenţa oaspeţilor şi a credincioşilor slujba Vecerniei şi a Litiei prezidată de Mitropolitul Hrisostom de Mesinia – Biserica Greciei, cuvântul de învăţătură fiind rostit de către Mitropolitul Atanasie de Lemesou.

Sâmbătă, 29 iunie, ziua de prăznuire a corifeilor apostolilor, Sfinţii Petru şi Pavel, în aceeași catedrală a avut loc Sfânta Liturghie arhierească prezidată de către Mitropolitul Teodorit de Laodiceea, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice, care a rostit şi cuvântul de învăţătură.

După Sfânta Liturghie, toți participanții au luat parte la o recepție oficială oferită la sediul Mitropoliei din Veria de către chiriarhul locului, Mitropolitul Pantelimon, care a dăruit tuturor ierarhilor câte un engolpion cu chipul Mântuitorului, precum și Distincția omagi­ală „Crucea Sfântului Apostol Pavel”.

Seara s-a săvârşit la Altarul Sfântului Apostol Pavel din centrul oraşului – locul de unde apostolul a adresat cuvântul Evangheliei locuitorilor Veriei – slujba Vecerniei, la care au slujit toţi arhiereii prezenţi. Vecernia a fost precedată de o procesiune religioasă, desfăşurată de la Catedrala Mitropolitană până la locul numit „Vima”, adică Altarul Sfântului Apostol Pavel.

Cu aceasta s-au încheiat frumoasele manifestări organizate de Mitropolia de Veria în cinstea Sfântului Apostol Pavel, Apostolul neamurilor, cel care prin activitatea sa închinată lui Hristos şi Evangheliei Sale a temeluit o nouă lume, una a păcii, a dragostei şi a frăţietăţii între nea­muri și care a imprimat prin viața și lucrarea sa duhul slujirii Bisericii lui Hristos față de Dumnezeu, față de oameni și față de societatea umană.

Secularizarea, dezbătută de teologi ortodocși și luterani

La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, s-a desfăşurat în perioada 29 iulie – 1 august 2019 cea de a XV-a întrunire de dialog teologic bilateral dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Evanghelică din Germania. Anul acesta, dezbaterile s-au axat pe o problemă actuală care fră­mântă societatea, şi anume secularizarea, tema întrunirii fiind „Provocările misionare ale Bisericilor noastre în societatea secularizată”. În cea de a doua zi a dezbaterilor, invitaţii au avut parte şi de o deplasare la Braşov, unde au vizitat orașul vechi, Biserica Neagră, precum și Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului.

 

Cei doi conducători ai delegaţiilor română şi germană au fost Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi Episcopul Petra Bosse-Huber. În afară de luările de cuvânt ale acestora, au mai susţinut referate pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, pr. prof. dr. Stelian Tofană, dr. Dorothea Erbele-Küster, prof. dr. Henning
Theißen”, pr. prof. dr. Daniel Benga, pr. prof. dr. Ioan Moga, prot. Birgit Schlegel, pr. Philipp Walter, pr. Senta Zürn, pr. prof. dr. Ioan Tulcan, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu ş.a.

„Întâlnirea de la Mănăstirea Caraiman din anul acesta este a XV-a rundă de dialog dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Evanghelică din Germania, aşadar un dialog care durează de 40 de ani şi din care a făcut parte, în urmă cu mulţi ani, chiar şi părintele Dumitru Stăniloae. Este un dialog al cunoaşterii reciproce şi al încercării de a găsi soluţii, de a schimba gânduri şi de a împărtăşi experienţe din cele două Biserici (…). Avem de-a face cu un schimb de experienţe şi viziuni teologice între partea germană şi partea română, pentru că noi trăim în contexte diferite, culturile noastre sunt culturi diferite şi chiar modul în care practicăm teologia diferă. În partea germană, avem de-a face cu o metodă ştiinţifică sau istorico-critică foarte accentuată în domeniul teologiei, iar perspectiva noastră are această dimensiune spirituală, duhovnicească. Din această perspectivă, încercăm să vedem modul în care putem învăţa de la ceilalţi, cum să practicăm mai bine misiunea în lumea contemporană”, ne-a declarat pr. prof. dr. Daniel Benga.

În cadrul întrunirii s-au desprins două mari problematici care vizează, pe de o parte, societatea contemporană aflată în plin proces de secularizare, iar pe de altă parte, misiunea pastoral-misionară a Bisericilor în ceea ce priveşte această tendinţă ideologică specifică ateismului, de a înlătura orice manifestare religioasă din spaţiul public şi în general din orice registru al vieţii umane. În acest sens, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu ne-a declarat faptul că membrii celor două delegații au putut constata că problemele și provocările cu care se confruntă cele două Biserici în misiunea lor către lume nu sunt noi, tensiunile și schimbările politice care au marcat istoria mai nouă a Europei făcând ca tema secularizării să devină o prioritate pentru misiunea Bisericilor.

„Intensificarea fenomenului migrației în Europa din ultima vreme a condus la creșterea importanței acestor schimbări în viața Bisericilor. S-a constatat, de asemenea, faptul că în România și în Germania pot fi observate diferite variante ale secularizării provocate de iluminism (Aufklärung). În Germania, separarea Bisericii de Stat din secolul XX a condus la apariția a diferite forme de secularizare. Astfel, dacă în Republica Federală Germania s-a putut dezvolta un parteneriat între Biserică și Stat, dimpotrivă, în România și în Republica Democrată Germană secularizarea impusă de ideologia statului comunist a contribuit la opoziția dintre Biserica creștină și lumea secularizată. Aceste diferențe sugerea­ză că unele procese tipice de secularizare, precum slăbirea legăturilor cu Biserica și necu­noaș­terea valorilor creștine autentice, trebuie privite în contextul respectiv”, ne-a transmis pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.

Referitor la problema misiunii, ambele Biserici au fost de acord că Sfânta Liturghie are o dimensiune pastoral-misionară fundamentată biblic şi că trebuie să existe o deschidere mai mare din partea Bisericilor în ceea ce priveşte comunicarea digitală. Totodată, a fost adusă în discuţie importanţa orei de religie în şcolile publice din Germania şi România.

Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala Patriarhală, 6 iunie 2019

 

 

Duminică, 2 iunie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Formarea tinerei generații pentru păstrarea și promovarea tradițiilor strămoșești”, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului (1 iunie 2019) şi al Duminicii Părinţilor şi Copiilor (2 iunie 2019).

 

Luni, 3 iunie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La finalul permanenţei, a oferit sectoarelor Centrului eparhial Diploma şi medalia Anului comemorativ 2019.

 

Marţi, 4 iunie

A oferit, la Reşedinţa Patriarhală, sectoarelor Administrației Patriarhale Diploma şi medalia Anului comemorativ 2019.

 

Miercuri, 5 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 6 iunie

În ziua praznicului Înălţarea Domnului, zi consacrată şi pomenirii Eroilor români, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Catedrala Patriarhală. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţiţii Părinţi Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim ­Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a asistat la slujba Parastasului pentru pomenirea eroilor neamului ­românesc.

A participat la sesiunea de deschidere a Conferinţei Internaţionale „Dimensiunea pozitivă a libertăţii religioase: cum pot guvernele să sprijine organizaţiile religioase”. Evenimentul a fost organizat de Secretariatul de Stat pentru Culte în cadrul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, la Palatul Patriarhiei – Sala „Conventus”, în perioada 6-7 iunie 2019.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat celor prezenţi cuvântul intitulat: „Statul democratic neutru şi cultele religioase autonome cooperează pentru binele societăţii în general”.

 

Vineri, 7 iunie

A participat la sesiunea de deschidere a Conferinţei Internaţionale privind relaţiile între stat şi denominaţiunile religioase în Uniunea Europeană, organizată de Patriarhia Română, la Palatul Patriarhiei, în perioada 7-8 iunie 2019.

Cuvântul Patriarhului României rostit cu prilejul acestei conferinţe s-a intitulat: „Importanța cooperării dintre Biserică și Stat în context european”.

A primit în audienţă la Reşedinţa Patriarhală pe preacucernicul pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific.

A primit în audienţă la Reşedinţa Patriarhală pe preacucernicul pr. conf. univ. dr. Sorin Şelaru, consilier patriarhal, reprezentatul Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene, Bruxelles, Belgia.

 

Sâmbătă, 8 iunie

A primit la Reședința Patriarhală pe Înaltpreasfințitul ­Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei şi Exarh patriarhal.

 

Duminică, 9 iunie

În Duminica a 7-a după Paşti (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit slujba de sfinţire a picturii bisericii de la Parohia Pantelimon Sat, Protopopiatul Ilfov Sud, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

La finalul slujbei de sfinţire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învățătură.

În continuare, Preafericirea Sa a oferit ordine, diplome cu medalii sau distincţii persoanelor care au contribuit în mod deosebit la restaurarea picturii şi înfrumusețarea bisericii.

Pentru biserică, Preafericirea Sa a oferit o cruce de binecuvântare, tămâie din Oman şi mai multe cărţi liturgice şi ­teologice apărute la Editurile Patriarhiei Române.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la biserica Parohiei Pantelimon Sat,
Protopopiatul Ilfov Sud, 9 iunie 2019

 

 

Luni, 10 iunie

A deschis lucrările Conferinţei Naţionale „Unitate dogmatică şi specific naţional în pictura bisericească”, ediţia a 7-a, cu tema: „Satul românesc: izvor de artă creştină, tradiţie şi continuitate etnică”. Lucrările conferinţei s-au desfăşurat la Palatul Patriarhiei, în perioada 10-13 iunie 2019.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Satul românesc – creator şi păstrător de artă creştină populară”.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 11 iunie

A primit în audienţă pe preacuviosul arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

 

Miercuri, 12 iunie

A prezidat şedinţa Comisiei pentru Statut şi Regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru
analizarea Regulamentului Organismelor Centrale ale Bisericii Ortodoxe Române şi a Regulamentului Administrării
Bunurilor Bisericeşti
.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 13 iunie

A prezidat şedinţa Comisiei pentru Statut şi Regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru analizarea Regulamentului Organismelor Centrale ale ­Bisericii Ortodoxe Române şi a Regulamentului Administrării Bunurilor Bisericeşti.

 

Vineri, 14 iunie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Mulțumire, încurajare și binecuvântare donatorilor de sânge”, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

 

Duminică, 16 iunie

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile),
Prea­fericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar
patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa, împreună cu cei doi ierarhi, a săvârşit slujba Vecerniei Rusaliilor.

 

Luni, 17 iunie

În ziua praznicului Sfintei Treimi, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a săvârşit slujba de târnosire a ­Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal din Bucureşti, împreună cu Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

La finalul slujbei de târnosire, Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învățătură.

Cu această ocazie, Patriarhul României a acordat ordine, diplome cu medalie sau distincții persoanelor care au sprijinit lucrările de consolidare şi restaurare a bisericii.

După slujba de la Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou, ­Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a primit pe ­ostenitorii Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. În ziua praznicului Sfintei Treimi, Centrul de Presă BASILICA îşi serbează hramul.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa le-a adresat un cuvânt de binecuvântare şi felicitare tuturor angajaţilor celor cinci componente ale Centrului de Presă: Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS TV, Publicațiile „Lumina“, Agenția de ştiri BASILICA şi Biroul de presă al Patriarhiei ­Române.

 

Marţi, 18 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A adresat un mesaj de binecuvântare şi încurajare tuturor elevilor care au susținut examene în această perioadă ­(Evaluarea Naţională 2019 pentru absolvenţii claselor a VIII-a între 18-21 iunie, iar sesiunea de Bacalaureat în perioada 3 iunie – 4 iulie 2019).

 

Miercuri, 19 iunie

A participat, în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

 

Joi, 20 iunie

A primit în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei pe absolvenţii primei promoții a Şcolii Postliceale Sanitare „Sfântul Ierarh Nectarie” din cadrul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București. Patriarhul României le-a adresat noilor absolvenţi un cuvânt de binecuvântare şi felicitare şi le-a oferit câte un dar.

 

Vineri, 21 iunie

A primit la Reşedinţa Patriarhală un grup de pelerini ai parohiei ortodoxe româneşti „Sfântul Apostol Andrei” din Viena, coordonat de preacucernicul părinte Nicolae Dura.

A participat la Conferinţa cu tema „Credinţă şi sănătate în satul românesc”, organizată de Patriarhia Română şi
ANTIBIOTICE SA Iaşi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a ­Palatului Patriarhiei din Bucureşti.

În deschiderea evenimentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Credință și sănătate în satul românesc”.

A oferit, la Reşedinţa Patriarhală, Diploma omagială a Anului Centenar 2018 cu medalie mai multor personalităţi care au ajutat în mod deosebit la promovarea Centenarului Marii Uniri, precum şi la evenimentul sfinţirii Altarului Catedralei Mântuirii Neamului din data de 25 noiembrie 2018.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a adresat tuturor un cuvânt de binecuvântare şi mulţumire pentru susţinerea activităţilor Bisericii în Anul Centenar 2018.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 23 iunie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Samurcăşeşti din judeţul Ilfov.

 

Luni, 24 iunie

În ziua sărbătorii Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Reşedinţei Patriarhale, cu ocazia serbării hramului. După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a rostit cuvânt de învăţătură.

A participat la festivitatea de depunere a jurământului de către absolvenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, promoţia 2019, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat noilor absolvenţi un cuvânt de felicitare şi încurajare.

 

Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”,
Palatul Patriarhiei, 24 iunie 2019

 

Marţi, 25 iunie

A săvârşit slujba de binecuvântare a Cancelariei profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, în urma lucrărilor de renovare şi dotare realizate cu sprijinul financiar integral al Arhiepiscopiei ­Bucureştilor, de către echipa de construcții „Arcada” a ­Patriarhiei Române.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de ­binecuvântare şi a oferit diplome cu medalie persoanelor care au contribuit la realizarea lucrărilor de renovare şi dotare.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat „Iubirea milostivă şi jertfelnică a lui Hristos pentru oameni – izvor al slujirii misionare a Bisericii”, participanţilor la cea de a 25-a ediţie a Congresului Internaţional „Pavleia”, organizat de Mitropolia din Veria, Grecia, în perioada 25-29 iunie 2019. Tema aleasă spre a fi dezbătută în acest an a fost „Diaconia (slujirea) Bisericii potrivit Sfântului Apostol Pavel”. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 26 iunie

A hirotesit întru duhovnici 15 preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia şi responsabilitatea slujirii de duhovnic.

 

Joi, 27 iunie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 28 iunie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Mitropolit de Sevastia, Patriarhia Ierusalimului.

 

Sâmbătă, 29 iunie

În ziua pomenirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Prea­sfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Duminică, 30 iunie

În Duminica a 2-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă ­Română pomenește pe toţii Sfinţii Români, Preafericitul ­Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Salonul „Sfinţilor Români” din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj, intitulat: „Libertate şi responsabilitate în comunicarea digitală”, cu ocazia Zilei Mondiale a Rețelelor de Socializare.

 

Vineri, 12 iulie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat Tinerii – căutători ai valorilor netrecătoare și promotori ai comuniunii între generații”, la Consfătuirea Națională a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi ­Români (ASCOR), desfăşurată la Bucureşti, în perioada 12-14 iulie 2019.

 

Sâmbătă, 13 iulie

A efectuat vizite de şantier la Catedrala Mântuirii Neamului şi la Mănăstirea Cernica.

 

Duminică, 14 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 15 iulie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 16 iulie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

A primit în audienţă pe preacucernicul părinte Sergiu-Marcel Vlad, preot al Comunităţii ortodoxe române din Turcia, paroh al Bisericii „Sfânta Muceniţă Paraschevi” din Istanbul.

 

Miercuri, 17 iulie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

 

Joi, 18 iulie

A acordat campioanei Simona Halep Ordinul „Crucea ­Patriarhală” pentru mireni, cea mai înaltă distincţie a ­Patriarhiei Române, ca semn de apreciere a realizărilor sale în domeniul tenisului feminin de performanţă şi credinţa sa creştin-ortodoxă, pe care o mărturiseşte public prin semnul Sfintei Cruci.

În cuvântul de felicitare şi binecuvântare rostit cu prilejul acestui eveniment care a avut loc în Salonul „Sfinţilor Români” din Reşedinţa Patriarhală, Patriarhul României a evidenţiat faptul că Simona Halep „este pentru mulţi tineri, astăzi, un simbol al hărniciei, perseverenţei şi speranţei, toate realizările ei fiind expresia talentului cultivat prin efort constant. Iar ­Biserica preţuieşte foarte mult faptul că Simona Halep mărturiseşte în public, prin semnul Sfintei Cruci, credinţa creştină ortodoxă”.

Preafericirea Sa i-a oferit campioanei şi o Sfântă Scriptură, ediția specială de Centenar.

A adresat un mesaj de condoleanțe, cu titlul „Un monah harnic, evlavios şi curajos”, la slujba de înmormântare a ieromonahului Tarasie Murgoci (1932-2019), vieţuitor al ­Mănăstirii Neamţ.

 

Sâmbătă, 20 iulie

În ziua de pomenire a Sfântului şi slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din ostrovul Mănăstirii Cernica. Împreună cu Patriarhul României au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a adresat un cuvânt de felicitare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia serbării zilei numelui primit la Taina Sfântului Botez, numele Sfântului şi slăvitului Proroc Ilie.

După Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa, împreună cu cei doi ierarhi, a săvârşit slujba de binecuvântare a Casei „Nifon Mitropolitul” din cadrul Centrului social-pastoral „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, în urma finalizării amplelor lucrări de renovare, amenajare şi dotare desfăşurate în ultima perioadă.

Preafericirea Sa a mulţumit tuturor celor care au contribuit în mod deosebit la realizarea lucrărilor de la Casa „Nifon
Mitropolitul”
şi le-a oferit ordine sau diplome cu medalie.

 

Duminică, 21 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 22 iulie

În ziua de 22 iulie 2019, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sărbătorit împlinirea a 68 de ani.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a participat, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa ­Patriarhală, la slujba de Te Deum, prin care s-a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam ­Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”
din Reşedinţa ­Patriarhală, 22 iulie 2019

 

La finalul slujbei de Te Deum, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a rostit un cuvânt de felicitare, în care a prezentat, în mod special, perioada din viaţa Patriarhului României petrecută în satul natal – Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru cuvintele adresate şi a subliniat că în acest an, 2019, dedicat de Patriarhia Română satului românesc, „ne gândim cu respect deosebit la toţi locuitorii jertfelnici ai satelor, de la începuturi până astăzi, şi de aceea Anul omagial al satului românesc nu este închinat abstract, ci concret preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari”.

În continuare, în Muzeul „Patriarhilor” din Reşedinţa ­Patriarhală, au adresat mesaje de felicitare domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, şi preacucernicul pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”
din Reşedinţa ­Patriarhală, 22 iulie 2019

 

Duminică, 28 iulie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 29 iulie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 31 iulie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A primit în audienţă pe preacuviosul arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

 

Joi, 1 august

A adresat un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a preacucernicului părinte Viorel Râncu (1953-2019), preot pensionar la Parohia Timişoara – Elisabetin (Piața Crucii) din Timişoara.

 

Vineri, 2 august

A adresat un mesaj de condoleanțe, cu titlul „Un ctitor harnic și un înțelept păstor de suflete”, la slujba de înmormântare a preacucernicului părinte Alexandru Buta (1951-2019), biserica Parohiei Sârbi, judeţul Bihor.

 

Duminică, 4 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 5 august

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Eminenţa Sa
Cardinalul Gualtiero Bassetti, Arhiepiscop de Perugia – Citta della Pieve, preşedintele Conferinţei Episcopale Italiene, împreună cu un grup de pelerini italieni. Pelerinajul în Bulgaria şi România, în perioada 1-6 august 2019, a fost coordonat de preacucernicul părinte Ionuţ Radu, preot paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Cuvioasă ­Parascheva” şi „Sfinţii Mucenici Nazarie, Ghervasie, Protasie şi Chelsie” din Milano, Italia.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi oaspeţii italieni la Reşedinţa Patriarhală,
5 august 2019

 

Patriarhul României le-a urat bun venit în România pelerinilor din Perugia, Italia, adresând-i mulţumiri, în mod deosebit, Cardinalului Gualtiero Bassetti „pentru ajutorul pe care Biserica Romano-Catolică şi în special Conferinţa Episcopilor din Italia îl oferă comunităţilor ortodoxe româneşti din Italia”.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 6 august

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură cu prilejul praznicului Schimbarea la Faţă a Domnului.

Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei ­Bucureştilor, înconjuraţi de soborul de preoţi şi diaconi de la Catedrala Patriarhală.

 

Miercuri, 7 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional
Bisericesc.

 

Sâmbătă, 10 august

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

 

Duminică, 11 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 12 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 14 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala Patriarhală, 15 august 2019Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala Patriarhală, 15 august 2019

 

 

Joi, 15 august

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Catedrala Patriarhală, cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi soborul Catedralei Patri­arhale.

 

Duminică, 18 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

Cu prilejul Duminicii migranţilor români, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un mesaj de binecuvântare tuturor românilor aflaţi în diaspora, având titlul „Satul românesc, păstrător al valorilor noastre spirituale, ne cheamă să-l ajutăm!”.

 

Luni, 19 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 20 august

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

 

Miercuri, 21 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

Joi, 22 august

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale.

 

Duminică, 25 august

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 26 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A adresat un mesaj de felicitare şi binecuvântare, intitulat „Un ierarh evlavios şi harnic – Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor la 90 de ani de viaţă”, la împlinirea a 90 de ani ai Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Marţi, 27 august

A primit în audienţă pe preacucernicul pr. Bogdan Stavarachi, superiorul Capelei ortodoxe române de la Baden-Baden, Germania.

 

Miercuri, 28 august

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul de vară din incinta Reşedinţei Patriarhale,
29 august 2019

 

Joi, 29 august

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Altarul de vară din incinta Reşedinţei Patriarhale, cu ocazia hramului – Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

 

Sâmbătă, 31 august

A participat la deschiderea Festivalului internaţional „George Enescu – 2019”, la Sala Palatului din Bucureşti.

 

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel,

Consilier patriarhal, Cabinetul Patriarhal