Proclamarea canonizării Sfinţilor Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a făcut o vizită în capitala Moldovei, cu prilejul proclamării canonizării Sfinţilor Iosif, Mitropolitul Moldovei, și Gheorghe Pelerinul. Primirea oficială a Patriarhului României a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, sâmbătă, 24 martie.

 

La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost așteptat de numeroşi credincioși, dintre care unii au purtat costume tradiţionale şi steaguri ale României, dar și de preoții parohi din acest oraş. Pe treptele catedralei, a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar în catedrală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. În continuare, Preasfințitul Părinte Calinic Botoşăneanul a săvârşit un Polihroniu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de bun venit adresat Patriarhului României, în care a subliniat legăturile duhovniceşti pe care Preafericirea Sa le are cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. „Venirea Preafericitului Părinte Daniel la Iaşi în aceste zile se înscrie în aceeaşi revărsare de bune vestiri pentru cei care slujim lui Dumnezeu şi Bisericii Sale din Moldova. Întâistătătorul Bisericii noastre revine în locul unde a lucrat vrednic aproape două decenii, între preoţii şi credincioşii pe care i-a păstorit în slujirea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Semnele acestei slujiri sunt prezente în tot locul. De la sutele de biserici noi de parohii şi mănăstiri până la aşezăminte sociale sau educaţionale, de la lucrarea editorială până la cea radiofonică, precum şi în alte domenii, se constată prezenţa mărturisitoare a Preafericirii Voastre în ograda Bisericii lui Hristos din Moldova”, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan.

 

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit pentru călduroasa primire şi a evidenţiat importanţa proclamării canonizării Sfinţilor Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi Gheorghe Pelerinul, în apropierea sărbătorii Centenarului Unirii Basarabiei cu România. „Sfântul Iosif Naniescu s-a născut în anul 1818 şi este proclamat ca sfânt canonizat exact la 200 de ani de la naşterea sa, în 25 martie 2018. El nu a apucat să trăiască momentul unirii Basarabiei cu România în 1918, dar din ceruri se bucură de această împreună-lucrare a noastră şi împreună-slujire. Am convenit cu Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Teofan ca în preajma serbării Centenarului Unirii Basarabiei, chiar la Buna Vestire, să proclamăm canonizarea Sfântului Iosif Naniescu şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul”, a spus Preafericirea Sa.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan o cruce de binecuvântare, tămâie, dar și volume tipărite de Editurile Patriarhiei Române. După slujba din catedrală, ierarhii au vizitat Muzeul Mitropolitan din Iaşi, unde se află o expoziţie dedicată Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.

 

Mitropolitul Iosif Naniescu și Gheorghe Pelerinul, 
în rândul sfinților

Mii de credincioși din Iași și din alte zone ale Moldovei au participat duminică, 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, la Sfânta Liturghie săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu 14 ierarhi români, în Catedrala Mitropolitană din Iași. La eveniment au participat şi reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Iaşi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, PS Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de învățătură referitor la taina întrupării Fiului lui Dumnezeu vestită Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavriil.

Înainte de otpustul Sfintei Liturghii, a avut loc Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului ­Gheorghe Pelerinul. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a citit Tomosul sinodal de canonizare a Sfântului Iosif cel Milostiv, iar Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a citit Tomosul sinodal de canonizare a Sfântului Gheorghe Pelerinul. În acest context, au fost prezentate şi icoanele oficiale ale sfinţilor, iar la final, corul și credincioșii au cântat troparele.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Unitatea de credință și de neam se întărește prin lumina și rugăciunile sfinților”. Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ținut, la rândul său, un cuvânt de mulțumire și a dăruit Patriarhului României icoanele Sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul. De asemenea, a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, o raclă cu o parte din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv pentru credincioşii ortodocşi din Basarabia. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulţumit Patriarhului României, oficialităților locale și centrale pentru sprijin, cât și preoților și tuturor credincioșilor: „Cinstire aducem Sfinților Iosif cel Milostiv și Gheorghe Pelerinul, care ne arată cum trebuie să fie un preot și un ierarh al Bisericii și la ce înălțime duhovnicească și ce adâncime în duh se poate înălța un credincios în viața de familie, trăitor în societate”.

După aceste momente, ierarhii s-au închinat la icoanele și la sfintele moaște, care au fost apoi aşezate spre cinstire de credincioși.

 

 

Sfânta Lumină de la Ierusalim adusă în România

Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost întâmpinată la Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Împreună cu Patriarhul României, la Catedrala Patriarhală au întâmpinat Sfânta Lumină Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, preoţi slujitori ai catedralei, precum şi credincioşi.

Întâistătătorul Bisericii noastre a spus că Lumina Sfântă de la Ierusalim este un dar al Mântuitorului Iisus Hristos pentru cei care-L iubesc pe El. „Lumina aceasta este o lumină deosebită. Ea în primele clipe nu arde, este o lumină dulce, o lumină lină, binefăcătoare. Patriarhul Ierusalimului Diodor a fost timp de 62 de ani martor al venirii acestei lumini, ea arătându-se în mod diferit. Adesea apărea un mic nor, de ceaţă, deasupra mormântului, care se transforma în lumină, altă dată venea lumina în mod neaşteptat, alteori mai târziu. Această lumină, ca dar al iubirii lui Hristos-Lumina lumii, este pentru noi o întărire a credinţei şi a evlaviei. Credinţa în Hristos şi în Învierea Sa nu depinde de această minune, dar ea întăreşte credinţa noastră, că Iisus Hristos a biruit moartea, iadul, păcatul şi ne-a dăruit nouă, după ce a trecut prin jertfa crucii şi prin mormânt, bucuria Învierii”, a evidenţiat Preafericirea Sa. Părintele Patriarh Daniel a arătat faptul că există mărturii ale acestei minuni încă din primele veacuri, iar începând cu secolele 7-8, chiar și unii musulmani au mărturisit-o. La final, Patriarhul României a spus că „lumina cea neînserată este însăși prezența iubitoare a lui Dumnezeu”, iar „lumina fizică pe care o vedem noi de la soare este un veșmânt al luminii nevăzute, dar reale și netrecătoare a harului dumnezeiesc”.

 

 

Evenimente dedicate Unirii Basarabiei cu România

Sesiune omagială 
la Academia Română

Academia Română, prin Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu”, a organizat luni, 26 martie, o sesiune omagială dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România, intitulată „România şi Republica Moldova. Ieri, Azi şi Mâine”. La evenimentul desfășurat în Aula Academiei Române au participat Preafericitul Părinte 
Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, academicieni, ambasadori, 
senatori, deputaţi şi miniştri.

Sesiunea omagială de la Academia Română dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România a fost deschisă de acad. Victor Voicu, secretarul general al Academiei Române, care a susţinut prelegerea cu titlul „Unirea Basarabiei cu România, strălucită izbândă identitară românească”. „Unirea din 27 martie 1918 trebuie consfinţită şi evocată fără ezitare ca o izbândă a românismului în Basarabia, după mai bine de 100 de ani de eforturi de rusificare şi schimbări demografice majore. Simţământul conştiinţei identitare a românilor basarabeni a fost de neclintit. Şi nu trebuie să uităm că unirea Basarabiei cu România niciodată nu a fost recunoscută de Rusia şi Ucraina. Dar, Basarabia şi românismul au rezistat, rezistă şi vor rezista”, a spus acad. Victor Voicu.

La eveniment au mai susţinut prelegeri: acad. Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, acad. Dan Berindei, Valeriu Matei, membru de onoare al Academiei Române (Republica Moldova), Maia Sandu, fost ministru al educaţiei (Republica Moldova), şi prof. Dan Dungaciu.

În cadrul sesiunii omagiale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a prezentat participanţilor evenimentul religios de la Iaşi, din 25 martie 2018, când a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul. „Aceşti doi sfinţi români, unul basarabean şi celălalt ardelean, sunt simboluri ale celor două Provincii care în anul 1918 s-au unit cu patria-mamă, cu Regatul României. Sfântul Iosif Naniescu, basarabean la origine, a fost Mitropolit la Iaşi între 1875 şi 1902, pentru 27 de ani. S-a născut în 1818 şi a fost trecut în rândul sfinţilor după 200 de ani de la naştere (…). El a rezidit Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Construcţia acesteia a început în timpul Mitropolitului Veniamin Costachi, dar rezistenţa zidurilor nu a fost suficientă şi ea a devenit în 1857 un proiect eşuat şi abandonat. Atunci când a ajuns Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, Iosif Naniescu a pus a doua piatră de temelie, în anul 1880, şi a rezidit catedrala (…). Celălalt sfânt a fost un mirean din Transilvania, din satul Şugag, judeţul Alba. A trăit a doua parte a vieţii sale la Piatra-Neamţ. Iată că în Biserică, treapta cea mai înaltă de demnitate nu este una administrativă, ci sfinţenia este cea mai înaltă treaptă a demnităţii omului, deoarece omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu şi chemat să ajungă la asemănare cu Dumnezeu. Chipul este dat şi asemănarea se obţine prin conlucrare cu Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a precizat că proclamarea solemnă a canonizării celor doi sfinţi români s-a făcut cu două zile înainte de a serba 100 de ani de la evenimentul istoric de la Chişinău, când Sfatul Ţării a hotărât unirea Basarabiei cu patria-mamă. „Noi aniversăm evenimentele şi instituţiile şi comemorăm pe cei decedaţi, care au fost făuritori ai Unirii. De aceea, la 27 martie, în toată Patriarhia Română se va săvârşi o slujbă de Te Deum, ca mulţumire lui Dumnezeu pentru această iniţiativă curajoasă şi patriotică, şi un Trisaghion. În acelaşi timp comemorăm pe făuritorii Unirii Basarabiei cu România. Mulţi dintre ei se află înmormântaţi în cimitirul Mănăstirii Cernica, precum şi în câteva cimitire din Capitală”, a evidenţiat Preafericirea Sa.

La final, Patriarhul României a prezentat două cărţi referitoare la Unirea Basarabiei cu România, pe care le-a oferit celor care au susţinut prelegeri în cadrul sesiunii omagiale: albumul facsimil intitulat „Albumul Basarabiei în jurul marelui eveniment al Unirii”, carte publicată în 1933 şi republicată în 2018 de Patriarhia Română, şi volumul „Activitatea preoţilor de armată în campania din 1916-1918”.

 

Ședință aniversară 
în Parlamentul României

Centenarul Unirii Basarabiei cu Țara-Mamă a fost sărbătorit marți, 27 martie, şi de Parlamentul României prin organizarea unei ședințe comune. La eveniment a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai altor culte, precum şi o delegație parlamentară din Republica Moldova. După alocuţiuni, în şedința solemnă a Parlamentului României a fost adoptată „Declarația solemnă a Parlamentului pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara-Mamă, România, la 27 martie 1918”. Evenimentul s-a încheiat cu vernisajul unei expoziții organizate de Arhivele Naționale ale României şi cu lansarea Albumului filatelic aniversar, realizat de Romfilatelia, conținând o emisiune de mărci poștale aniversare.

 

Slujbe de pomenire pentru membrii Sfatului Ţării din Basarabia

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Prea­sfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit marţi, 27 martie, slujba Te Deum-ului, apoi slujba de pomenire pentru membrii Sfatului Ţării din Basarabia care au votat Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, dar şi pentru toţi susţinătorii acestui act istoric. Împreună cu Preasfinţia Sa au slujit arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal la Cabinetul Patriarhal, şi arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod. La evenimentul religios de la Catedrala Patriarhală au participat ambasadorul Iuliana Gorea Costin, consilieri patriarhali, consilieri eparhiali, precum şi numeroşi credincioşi, atât din România, cât şi din Republica Moldova. La finalul slujbei de Te Deum, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu 
prilejul Unirii Basarabiei cu România, intitulat: „Unirea Basarabiei cu România – un act de dreptate istorică şi de demnitate patriotică”.

În cimitirul Mănăstirii Cernica, unde sunt înmormântați făuritori ai acestui act istoric, a fost săvârșită în aceeaşi zi slujba Parastasului. Ceremonialul liturgic a fost oficiat de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a rostit un cuvânt de învățătură şi a evocat virtuţile românilor ctitori de țară din 1918.

La slujbă a participat și doamna ambasador Iuliana Gorea Costin, președinte al Asociației Europene de Strategii Politice „Nicolae Costin”.

Slujbe de parastas pentru ­pomenirea făuritorilor Unirii Basarabiei cu România au fost săvârșite și în alte locuri din Capitală, unde reprezentanți ai acestora odihnesc spre așteptarea învierii de obște: ­Cimitirul Bellu, Cimitirul ­Colentina, 
Cimitirul Herăstrău, Cimitirul „Sfânta Vineri”, Cimitirul Ghencea civil, Cimitirul Străulești, Cimitirul ­Cărămidari.

Cu prilejul aniversării Unirii Basarabiei cu România, au fost oficiate slujbe de Te Deum și s-au tras clopotele în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române timp de un minut.

 

Expoziţie la Palatul Patriarhiei

În Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei a avut loc marţi, 27 martie 2018, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, vernisajul expoziţiei cu documente, fotografii şi cărţi referitoare la Unirea Basarabiei cu România. Expoziţia a fost organizată de Biblioteca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La eveniment au participat Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, ambasadorul Iuliana Gorea Costin, președinte al Asociației Europene de Strategii Politice „Nicolae Costin”, consilieri patriarhali şi eparhiali, oameni de cultură, precum şi persoane interesate de acest eveniment. În deschidere, arhim. Policarp Chiţulescu, consilier patriarhal, directorul Bibliotecii şi Arhivei Sfântului Sinod, a subliniat că fondul documentar al expoziţiei este alcătuit din facsimile după documentele Unirii din 1918, fotografii şi alte lucrări. „Expoziția se înscrie în seria evenimentelor iniţiate de Patriarhia Română în acest an. Dintre documentele aflate în facsimil, prezentate aici, menţionez Declaraţia Sfatului Ţării privind proclamarea independenţei Republicii Democratice Moldoveneşti, de la 9 iunie 1917, primul pas spre unirea cu România. Mai avem facsimil după Declaraţia Unirii Provinciei Basarabia cu România, adoptată în Sfatul Ţării la 27 martie 1918, Decretele regale şi Legile care consfinţeau această importantă mişcare. Între fotografiile rare şi cu valoare de document prezente menţionez cele cu Hora Unirii din Piaţa Unirii din Iaşi, la 9 iunie 1917, cu prilejul sosirii trupelor de ostaşi ardeleni voluntari, care aveau misiunea de a merge la Chişinău, întrucât acolo armatele bolşevice dezorganizate se dedaseră la jafuri şi la crime. În imagini mai puteţi descoperi chipurile membrilor Sfatului Ţării, care era un organism de conducere a nou-proclamatei republici. El era compus din români luminaţi, cărturari, oameni de cultură”, a precizat arhim. Policarp Chiţulescu.

În continuare, părintele arhimandrit a vorbit despre cărţile care au susţinut Unirea Basarabiei cu România, lucrări publicate fie înainte de 1918, fie după acest an. „Aş vrea să pomenesc aici numele poetului Mihai Eminescu, care are o lucrare intitulată «Basarabia», dar şi lucrările lui Nicolae Iorga, «Nea­mul românesc din Basarabia» publicată în anul 1905, şi «Basarabia noastră», publicată în anul 1912”, a spus arhim. Policarp Chiţulescu. Mai sunt expuse: lucrarea prof. Ştefan Ciobanu, o monografie dedicată Basarabiei şi publicată în 1926; dar şi lucrările unor oameni de cultură precum cele ale lui Petre Cazacu, pr. Paul Mihail sau ale Mitropolitului Antonie Plămădeală.

Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a subliniat în cuvântul rostit la acest eveniment că trebuie să găsim puterea de a readuce în actualitate momentul istoric din 27 martie 1918. „Să nu lăsăm această vatră veche românească, această parte a poporului nostru să fie pe mai departe înstrăinată de marea naţiune română. Să nu lăsăm nici pământurile strămoşeşti, amestecate cu jertfa şi osemintele eroilor, moşilor şi strămoşilor noştri, să fie pe mai departe, în mod nedrept, sub influenţă şi stăpânie străine. Cred că a venit vremea să ne ocupăm mai mult de restaurare şi de reîntoarcere la ceea ce a fost bun şi drept în istoria poporului nostru. Lucrul acesta trebuie înţeles şi de popoarele vecine, pentru că o bună vecinătate, o frăţietate şi cooperare pe temeiul aceleiași credințe pe care o avem, este foarte importantă. Să construim poduri de unitate şi de înţelegere, să reparăm greşelile şi ambiţiile unor oameni din istorie”, a evidenţiat Preasfinţia Sa.

 

Unirea Basarabiei cu România -un act de dreptate istorică şi de demnitate patriotică

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, transmis la slujba Te Deum-ului cu prilejul aniversării Unirii Basarabiei cu România, marţi, 27 martie 2018

 

Astăzi, 27 martie 2018, sărbătorim Unirea Basarabiei cu România, eveniment care a avut loc în urmă cu o sută de ani.

Primii care, după mai bine de 100 de ani, reveneau la Țara-Mamă au fost basarabenii. Aceș­tia, aflați sub ocupație rusească, lipsiți de dreptul de a vorbi și a se ruga în limba maternă, în contextul redeșteptării naționale de după Primul Război Mondial, au făcut pași concreți pentru dobândirea independenței și, mai apoi, revenirea în interiorul granițelor României.

În acest sens, un rol important l-au avut Congresele din anul 1917, prin care s-a cerut autonomia administrativă (Congresul cooperativelor sătești din 6-7 aprilie), autonomia bisericească și constituirea unei Mitropolii conduse de un ierarh de neam român (Congresul preoților din Basarabia din 19-20 aprilie), autonomia Basarabiei și reforma agrară (Adunarea soldaților moldoveni care luptau în armata rusă, Odessa, 18 aprilie) și introducerea limbii române în școlile din satele românești (Congresul învățătorilor din 25-28 mai). Ulterior, la 24 octombrie, Congresul militarilor moldoveni a proclamat autonomia Basarabiei și crearea unui Sfat al Țării, stabilind principiile după care aveau să fie aleși membrii acestui Sfat, care s-a constituit în mod solemn la 21 noiembrie (1917).

Toate aceste demersuri se încadrau în programul Partidului Național Moldovenesc, înființat la sfârșitul lunii mai 1917, sub con­­ducerea lui Pavel Gore și a președintelui de onoare, Vasile Stroescu.

În contextul generat de re­voluția bolșevică și desființarea Imperiului Țarist, în baza dreptului la autodeterminare a popoarelor, în ziua de 2 decembrie 1917, Sfatul Țării a proclamat Basarabia ca Republică Democratică Federativă Moldovenească. Ulterior, la 24 ianuarie 1918, acest tânăr stat își proclamă independența și încheie o epocă de tristă amintire, deschizând calea refacerii unității naționale.

Prin strădania unor oameni politici înțelepți şi curajoşi aflați în Sfatul Țării, s-a votat unirea Basarabiei cu Regatul României, la 27 martie 1918. Mai mulţi membri din Sfatul Ţării au fost absolvenți ai Seminarului Teologic din Chișinău, iar alţii au fost îndrumaţi de clericii basarabeni care au luptat pentru limba română încă de la începutul secolului 20 (preotul Alexei Mateevici, arhimandriții Gurie Grosu și Dionisie Erhan, aleși în fruntea eparhiilor din Basarabia după Unire, preoții Alexandru Baltaga, Andrei Murafa, Vasile Gobjilă, Constantin Popovici şi alţii).

Unirea Basarabiei în 1918 a constituit un prim pas în realizarea unității naționale și un imbold pentru celelalte provincii românești, care se vor uni cu Regatul României. Unirea Basarabiei cu România s-a realizat firesc, prin exprimarea voinței majorității deputaților din Sfatul Țării, dar și a tuturor instituțiilor și categoriilor sociale din această provincie.

Unirea a fost consfințită de Guvernul României (prin Alexandru Mar­ghiloman), care a confirmat hotărârea Sfatului Țării de la Chişinău, iar mai târziu dorința de unitate a românilor a fost recu­nos­cută de Marile Puteri în cadrul Conferinței de Pace de la Paris din anul 1920, în ciuda împotrivirii Rusiei sovietice și a sim­pa­ti­zanților comunismului care, prin diverse acțiuni, au încercat să destabilizeze situația și să deturneze realizarea acestui ideal comun al românilor. Unirea politică a fost urmată de reunirea bisericească și de înființarea Mitropoliei Basarabiei în anul 1927, ca parte a Patriarhiei Române.

După dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova și-a proclamat independența, în 27 august, anul 1991, iar apoi numeroși credincioși mireni s-au adresat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a aprobat, în decembrie 1992, reactivarea Mitropoliei Basarabiei și a eparhiilor sale sufragane.

În noul context istoric, Biserica Ortodoxă Română, prin ierarhii și clericii din Basarabia, menține vie credința ortodoxă, dragostea frățească și idealul unității româneşti. Patriarhia Română este de fapt cea dintâi instituție care a început reunirea eclesială a Basarabiei cu România.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2018 ca An omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, iar ședința solemnă de astăzi a Parlamentului României, cu participarea unei delegații din Republica Moldova, reprezintă un important moment de cinstire a celor care în 1918 au avut un rol determinant la realizarea României reîntregite, a României Mari.

În această zi, când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, în bisericile din întreaga Patriarhie Română se înalţă rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român, precum și de pomenire a făuritorilor Unirii Basarabiei cu România, care și-au arătat devotamentul față de țară și neam, iar clopotele răsună la toate bisericile din Patriarhia Română.

Cultivarea unității tuturor românilor, dragostea față de țară și neam, susținute de credința în Dumnezeu și respectul față de sacrificiul și moștenirea lăsată de înaintașii noștri, constituie un ideal sfânt pentru gene­rația actuală, pe care trebuie să îl împlinim și să îl transmitem generațiilor viitoare.

Dumnezeu să binecuvânteze poporul român reunit într-o singură ţară!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

Simpozion despre istoria Dealului Mitropoliei din București

Ierarhi și preoți consilieri din Administrația Patriarhală și Administrația eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor, profesori de teologie, de istorie și personalități ale vieții culturale bucureștene au participat marți, 17 aprilie, la Simpozionul „Dealul Mitropoliei din București în istoria poporului român”. Evenimentul, care a avut loc în Aula „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, a fost precedat de vernisarea unei expoziții de fotografie și lansarea a două volume despre Reședința Patriarhală și Palatul Patriarhiei.

 

Evenimentul a debutat în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei cu vernisarea expoziției de fotografie, intitulată „Istoria Dealului Mitropoliei din București și contribuția acestuia la identitatea culturală și spirituală a Bucureștilor”. În prezența ierarhilor, preoților, profesorilor și a celorlalți participanți, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare.

Expoziția a cuprins o selecție de hrisoave vechi, inscripții, hărți, acte de cancelarie, gravuri, tablouri, schițe și proiecte de clădiri care reliefează momentele mai importante petrecute de-a lungul a 350 de ani pe Colina Patriarhiei. Despre semnificația celor expuse a vorbit arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, cel care a cercetat istoria clădirilor de pe ­Dealul Mitropoliei. „Scopul acestei expoziții a fost ca prin toate aceste documente să reconstruim prin forța sugestivă a imaginilor o istorie a evenimentelor, a clădirilor și a instituțiilor de pe Dealul Mitropoliei. De asemenea, să transpară contribuția simbolică a Dealului Mitropoliei la istoria și identitatea Capitalei și a poporului român. M-am bucurat în realizarea acestei expoziții de accesul în arhive, muzee și biblioteci, care păstrează un fond bogat de documente”, a spus părintele arhimandrit.

În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat volumele apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române: „Reședința Patriarhală. Istorie și artă”, autor arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, și „Palatul Patriarhiei. Personalități și semnificații din istoria construcției sale”, ediția a doua revizuită, autor prof. Nicolae Șt. Noica.

Apariția acestor două volume-album este prilejuită de celebrarea Anului Centenar, dar și de împlinirea a 360 de ani de la sfințirea bisericii lui Constantin Șerban Basarab (1668), actuala Catedrală Patriarhală; 350 de ani de la transformarea Mănăstirii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” în sediul și reședința Mitropoliei Ungrovlahiei; 320 de ani de la construirea turnului-clopotniță de către Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu; 110 ani de la darea parțială în folosință a actualului Palat al Patriarhiei ca sediu al Camerei Deputaților a Regatului României. Totodată, volumul-album „Reședința Patriarhală. Istorie și artă” este dedicat memoriei vrednicului de pomenire Patriarh Miron Cristea, ctitorul actualei clădiri a Reședinței Patriarhale.

Evenimentul din Palatul Patriarhiei a continuat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” cu Simpozionul „Dealul Mitropoliei din București în istoria poporului român”, moderat de PS Părinte Varlaam Ploieșteanul. Simpozionul a fost deschis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit cuvântul: „De la Dealul Podgorenilor la Colina Patriarhiei”.

A continuat cu comunicarea „Rolul credinței în istoria și conștiința națională”, susținută de Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte. Au fost reliefate rolul credinței și al Bisericii Ortodoxe Române în istoria națională și în societatea contemporană și relațiile dintre Biserică și Stat, mai ales în prezent. „România a avut și are în continuare nevoie de această sevă spirituală a credinței religioase și nu își permite ignorarea și marginalizarea energiilor sociale alimentate de aceasta”, a spus secretarul de stat pentru Culte. De asemenea, Victor Opaschi a subliniat că Dealul Mitropoliei rămâne mărturie pentru generațiile viitoare, „o puternică legătură dintre credință, istorie și identitatea românească”.

„Catedrala Mitropolitană din București, vechi simbol dinastic” a fost comunicarea pe care a susținut-o academicianul Răzvan Theodorescu, care a explicat că arhitectura bisericească din secolele al XVI-lea și al XVII-lea a reprezentat o marcă identitară a dinastiilor, fapt unic în partea de sud-est a Europei.

Aspecte din istoria și dezvoltarea urbanistică a Dealului Mitropoliei au fost prezentate de Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, prin comunicarea „Geografii umane în spațiul mitropolitan”. În timpul prelegerii, a fost vizionat un film din perioada interbelică, aflat în arhiva instituției culturale, cu ima­gini de la amenajarea aleilor pietonale de pe Dealul Mitropoliei. „În viitor vor fi schimbări în cadrul societății umane, dar va rămâne urmașilor dorința de a avea un loc unde să aibă uși deschise, unde să se poată liniști, unde să se mărturisească, unde să se poată ruga”, a spus directorul Muzeului Municipiului București.

Date istorice din arhive despre clădirea Palatului Patriarhiei au fost prezentate de prof. univ. dr. ing. Nicolae Șt. Noica, în cadrul comunicării „Palatul Patriarhiei. Personalități și semnificații din istoria construcției sale”. Au fost evidențiate contribuțiile celor mai importanți artizani ai Palatului Patriarhiei, și anume arhitectul Dimitrie Maimarolu și inginerul George (Gogu) Constantinescu, tânărul care a folosit elemente de beton armat, astfel Palatul Patriarhiei fiind prima clădire din țară realizată din beton armat. De asemenea, informații tehnice cu privire la ansamblurile de pe Dealul Mitropoliei au fost prezentate de Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

Simpozionul s-a încheiat cu prelegerea profesorului dr. Constantin I. Stan, de la Facultatea de Istorie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care a reliefat personalitatea Patriarhului Miron Cristea, militant al Marii Uniri de la 1918, dar și neobosit ostenitor pentru propășirea poporului român.

La final, participanții au primit pliantul „Dealul Mitropoliei din București. 1668-2018”, care prezintă datele cele mai importante ce sunt cuprinse în cele două volume-album dedicate Reședinței Patriarhale și Palatului Patriarhiei de pe Dealul Mitropoliei.

De la Dealul Podgorenilor la Colina Patriarhiei

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, rostit la Simpozionul „Dealul Mitropoliei din Bucureşti în istoria poporului român”, marţi, 17 aprilie 2018, Palatul Patriarhiei

 

Simpozionul „Dealul Mitropoliei din Bucureşti în istoria poporului român” este în acelaşi timp un eveniment cultural şi patriotic, bazat pe necesitatea cu­noaș­terii mai profunde a unui trecut istoric şi a unui patrimoniu valoros, prin intermediul unei instituții care a traversat istoria şi vitregiile vremurilor păstrându-şi identitatea şi vo­cația.

În același timp, aspectul patriotic se manifestă prin grija faţă de monumentele istorice moș­tenite, care este cu atât mai pre­țioasă cu cât semnele de indife­rență şi insensibilitate faţă de valorile continuității fizice şi spirituale ale unui neam devin astăzi tot mai numeroase.

Monumentele istorice şi de artă evidențiază faptul că, aflat în creația lui Dumnezeu – natura –, omul creator şi iubitor de frumu­sețe a creat cultura, a cărei inimă mistică este cultul. Credința creatoare de frumusețe cultică şi culturală este, așadar, o liturghie diacronică, peste timp, a geniului creator al unui popor credincios.

Istoria ne învață că viitorul valoros al unui popor are totdeauna rădăcini vii, el este tainic ascuns în tradiție, precum steja­rul în ghindă. De aceea, memoria sau conștiința colectivă etnică sau naţională, ca transmitere continuă a unui conținut cultural de-a lungul istoriei, este suportul pentru noutatea care nu alienează şi pentru creația care nu desfigurează, ci păstrează continuitatea ca fiind o fidelitate reînnoită în etape diferite.

În acest context, Biserica are atât vocația, cât şi datoria de a conserva tezaurul patrimoniului istoric bisericesc, de a-l păstra şi de a-l transmite ca factor de comuniune între generații diferite şi creatoare. Ca şi Biserica, arta inspirată de credinţa în Dumnezeu simbolizează Eternul în timp, ea surprinde clipa pătrunsă de veșnicie, transcende banalul şi ancorează obișnuitul în misterul ultim al comuniunii eterne a omului cu Frumusețea netrecătoare, cu Lumina slavei Preasfintei Treimi.

Astfel, înțelegem că în orice artă autentică se exprimă dorul după iubire eternă, tălmăcit de artist prin tensiunea interioară dintre sufletul luminat de idealul căutat şi mâna prea slabă ca să-l exprime în vizualul prezentat. Parafrazând pe filosoful creştin Pavel Florensky, care a formulat argumentul estetic al existenței lui Dumnezeu în cuvintele: „Dumnezeu există pentru că există frumusețe”, putem şi noi spune referitor la monumentele istorice şi de artă sacră de pe Dealul Mitropoliei că un popor există cu adevărat în istorie şi tinde spre veșnicie, pentru că este creator şi iubitor de frumu­sețe şi de valori perene.

Monumentele istorice şi de artă bisericească sunt totdeauna înăl­țătoare prin prezența şi mesajul lor. Ele nu ne înalță doar emoțio­nal, ci ne înalță relațional: în relația cu Dumnezeu-Creatorul şi cu generațiile trecute şi viitoare, în timp şi peste timp.

Însă, când lăsăm să cadă, să se degradeze şi să se desfigureze monumentele istorice şi de artă, care au vocația să ne înalțe spiritual şi să ne lumineze istoria şi existența, este evident că ne aflăm noi înșine în starea de autodemolare spirituală, indiferent de explicațiile şi motivațiile de moment. De aceea, Biserica Ortodoxă Română consideră mereu necesară intensificarea cooperării dintre instituțiile publice şi persoanele competente care au simțul datoriei şi capacitatea de a consolida, restaura, conserva şi a pune în valoare aceste monumente.

Înțelegerea corectă și nuanțată a istoriei poporului român, a creației sale artistice şi a spiritua­lității sale bogate nu se poate realiza făcând abstracție de contribu­ția Bisericii. În acest sens, expozi­ția de fotografie, cele două albume care au fost lansate, precum şi tema simpozionului evidențiază atât grija permanentă a Bisericii în păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural şi spiritual, cât şi contribuția activă a Bisericii Ortodoxe Române la realizarea marilor deziderate ca libertatea şi unitatea națională a poporului român.

În acest sens, pe cunoscutul Deal al Mitropoliei, reper al istoriei, credinței şi culturii, loc al binecuvântărilor care aduc bucurie oamenilor, s-au desfășurat unele dintre cele mai importante evenimente istorice care au influențat viața poporului român şi au antrenat contribuția activă a Bisericii Ortodoxe Române la realizarea marilor deziderate ca libertatea şi unitatea națională, exprimate prin evenimente politice, precum: Proclamarea Indepen­den­ței de stat a României (1877), Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române din anul 1859, Proclamarea Regatului României în anul 1881. De asemenea, aici au avut loc evenimentele biseri­cești cele mai importante din viața Bisericii noastre: dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi ridicarea ei la rang de Patriarhie (1925).

Clădirile Patriarhiei Române de pe istoricul Deal al Mitropoliei reprezintă, prin vocația lor spirituală, prin istoria lor multiseculară, prin arhitectura şi fru­musețea artistică, dar şi prin simbolistica așezării lor, un reper al identității noastre spirituale, culturale şi naționale.

Ținând seama de actualitatea şi importanța acestui simpozion, care contribuie la o mai bună cunoaștere a istoriei Bisericii noastre, felicităm pe organizatori şi binecuvântăm cu multă bucurie pe toți participanții la acest eveniment, având convingerea că astfel de activități sunt utile nu doar pentru teologii sau slujitorii Bisericii noastre, ci şi pentru toți cei interesați să cunoască istoria, cultura şi spiritualitatea poporului român.

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

Marșul pentru viață în București

Sâmbătă, 24 martie, peste 5.000 de persoane au înfruntat frigul din București pentru a participa la Marșul pentru viață 2018 – „O lume pentru viață”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenți pentru Viață și se înscrie în activitățile de promovare a valorilor familiei tradiționale și de sprijinire a femeilor însărcinate și a familiilor cu copii. Punctul de întâlnire a participanților a fost Parcul Unirii din Capitală, iar traseul a continuat pe strada Bibescu Vodă, bulevardul Dimitrie Cantemir, până în Parcul Tineretului. La final, în Parcul Tineretului, a avut loc concertul „Live for life”, susținut de Aurelian Temișan și prezentat de actrița Ioana Picoș.

Alexandra Nadane, președinta Asociației Studenți pentru Viață, a declarat pentru TRINITAS TV că ediția din acest an a Marșului pentru viață s-a desfășurat în 300 de orașe din România și Republica Moldova: „Mesajul este că ne dorim o lume care să sprijine viața, să promoveze sprijinul pentru femeile în criză de sarcină, o lume care să se bucure de dragostea și zâmbetul copilului care vine în această lume, o lume în care oamenii să privească în mod firesc, cu respect și cu dragoste, fiecare femeie însărcinată și pe copilul ei. Ne bucurăm că în 300 de orașe din România și Republica Moldova dragostea oamenilor a învins frigul, a învins zăpada și au participat la Marșul pentru viață. Este o dovadă de solidaritate, este o dovadă că am fost și suntem împreună pentru viață, indiferent de vreme”.

În cadrul evenimentului din București a fost lansat și imnul Marșului pentru viață, intitulat „O lume pentru viață”, interpretat de Ioana Picoș, muzică și versuri Vlad Constantin.

 

 

Adunarea Generală a Federaţiei „Filantropia“

La Centrul Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae”, de lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a avut loc joi, 19 aprilie 2018, şedinţa Adunării Generale a Federaţiei „Filantropia“. Evenimentul a fost deschis de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vi­car patriarhal. Membrii 
Fe­deraţiei „Filantropia“ au fost primiţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală.

Şedinţa Adunării Generale a Federaţiei „Filantropia“ a fost condusă de pr. Ciprian Ion Ioniţă, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române. În cadrul şedinţei au fost prezentate activităţile şi situaţia financiară a Federaţiei „Filantropia“ pe anul 2017, stadiul derulării programelor la nivel central, aprobate spre finanţare, precum şi implicarea ONG-urilor membre în implementarea activităţilor celor două proiecte: „Politici publice alternative în domeniul sănătăţii”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi „FOCUS – Program de îmbunătăţire a competenţelor asistenţilor sociali”, în parteneriat cu Unione degli Assessorati, Italia. În cadrul ședinței a fost prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare de către organizaţiile membre ale federaţiei în 2017 şi s-a stabilit necesarul de 
cursuri de formare profesională pentru angajaţii din cadrul ONG-urilor Federaţiei „Filantropia“. De asemenea, membrilor li s-a prezentat site-ul Federaţiei „Filantropia“.

Primire la Reședința Patriarhală

În continuare, membrii Federaţiei „Filantropia“ au fost primiţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Reşedinţa Patriarhală. „Constatăm că unele asociaţii şi fundaţii, membre ale Federației „Filantropia“, au o tradiţie deja bogată şi continuă activităţile. În principiu, atunci când sunt bani mulţi, sunt şi activităţi mai multe, apoi, când există bani puţini, există activităţi puţine, dar minunea constă în faptul că unele dintre aceste unităţi filantropice realizează multe lucrări cu bani puţini. Aceasta înseamnă nu numai o artă, ci şi experienţa harului, după principiul văduvei de la Sarepta Sidonului. N-a văzut nimeni bidoane sau cisterne cu ulei şi nici tone de făină. Important este că nu s-au terminat nici uleiul şi nici făina. Aici este vorba de dinamica unui lucru mic, ce poate ajuta mult pe termen lung”, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a precizat că este bine ca lucrările social-filantropice să aibă continuitate şi calitate. „Unii încep cu entuziasm şi sfârşesc lamentabil. Este nevoie de multă disciplină în organizarea şi desfăşurarea proiectelor asumate. Omul serios este definit de Mihail Ralea ca fiind omul care duce lucrul, odată început, până la capăt. Neseriosul începe lucrul şi-l lasă neterminat şi dă vina pe unii, pe alţii, pe vreme, pe vremuri. Deci, finalitatea şi continuitatea contează uneori mai mult decât numărul mare de lucrări. Numărul mare de lucrări poate fi şi o ispită a risipirii”, a subliniat Patriarhul României.

Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit despre importanţa transmiterii filantropiei în Biserică, precum şi despre legătura dintre spovedanie, slujbe şi activităţi sociale. „S-a constatat că numai o spiritualitate profundă creează şanse noi pentru activităţi sociale spontane. Legătura între spovedanie, slujbe mai intense la biserică şi activităţi cu impact social mai mare este evidentă. Pentru dimensiunea duhovnicească pe care o primesc, oamenii răspund la solicitările privitoare la ajutorarea săracilor, a bolnavilor şi chiar a spitalelor. Secretul este acesta: viaţă duhovnicească mai intensă. Aceasta aduce un spor de succes în activităţile sociale (…). Spiritualitatea fără filantropie socială poate deveni pietism, după cum opera socială fără spiritualitate poate deveni un umanism secularizat”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre importanţa legăturii dintre educaţie şi filantropie. „Trebuie învăţaţi oamenii care sunt ajutaţi să mulţumească celor care au ajutat, pentru că foarte mulţi uită. Aici se aplică foarte bine minunea vindecării celor 10 leproşi, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos. Din 10, numai unul a mulţumit. Așa este procentul şi astăzi”, a precizat Preafericirea Sa.

La final, Patriarhul României le-a oferit celor prezenţi volumul „Lumina Sfintelor Icoane şi jertfa apărătorilor Ortodoxiei – Lucrarea Bisericii în societate în anul 2017”, apărut anul acesta la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, şi pliantul „Dealul Mitropoliei din Bucureşti. 1668-2018”.

 

Reprezentanții Conferinței Bisericilor Europene la Patriarhia Română

În ziua de 15 martie 2018, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a primit în audiență pe Episcopul Christopher Hill, președintele Conferinței Bisericilor Europene, pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Emmanuel de Franța, vicepreședinte, și pe părintele Heikki Huttunen, secretar general în cadrul aceleiași instituții. În timpul discuțiilor s-a făcut o scurtă evaluare a colaborării dintre Biserica Ortodoxă Română și Conferința Bisericilor Europene.

În acest context, Patriarhul României a subliniat faptul că Biserica Ortodoxă Română s-a implicat activ în activitățile Conferinței Bisericilor Europene prin repre­zen­tanții Patriarhiei Române care au participat la evenimente organizate de această instituție. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit buna colaborare a Repre­zen­tanței Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile Uniunii Europene de la ­Bruxelles cu Conferința Bisericilor Europene în dialogul dintre Instituțiile Europene și Bisericile din Uniunea Europeană. Părintele Patriarh Daniel a apreciat bunele relații ecumenice cu ­celelalte comunităţi creștine care au sprijinit comunitățile ortodoxe româ­nești din diasporă la nivel de parohie, punând la dispoziția acestora numeroase loca­șuri de cult. Au fost abordate aspecte ale fenomenului migrației prezent în Europa fie la nivelul refugiaților, fie în cadrul pieței forței de muncă din ­Uniunea Europeană. În cazul cetățenilor români care lucrează în țări europene, Biserica asigură prin mijloacele sale specifice asistența pastorală necesară în parohiile și eparhiile sale din ­diasporă.

Totodată, au fost discutate nevoile comunității romilor atât la nivel național, cât și european. Preafericitul Părinte Patriarh a amintit în acest sens diversele programe desfășurate de către Patriarhia Română, programe sociale și de prevenire a abandonului școlar, mai ales proiectul „Alege școala!”.

Episcopul Christopher Hill a mulțumit pentru primire, accentuând în mod deosebit colaborarea și contribuția Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Conferinței Bisericilor Europene. În același timp, președintele Conferinței a apreciat activitatea Bisericii noastre ca un model de bună practică pentru celelalte Biserici în contextul unor probleme sociale presante cu care se confruntă astăzi Europa: fragmentare și alienare identitară, nevoia de sens și de comuniune. În încheiere, Episcopul Christopher Hill și-a exprimat dorința continuării colaborării cu Biserica Ortodoxă Română în vederea intensificării mărturisirii credinţei creştine, a dreptăţii sociale şi a ospitalităţii, teme majore ale viitoarei Adunări a Conferinţei Bisericilor Europene.

 

Unitatea de credinţă şi de neam se întărește prin lumina şi rugăciunile sfinţilor

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, rostit cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul, Catedrala Mitropolitană din Iaşi, 25 martie 2018

 

               „Căci am auzit despre credinţa voastră
în Hristos Iisus şi despre dragostea
ce aveți către toţi sfinţii” 

(Coloseni 1, 4)

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 5-6 octombrie 2017, a aprobat canonizarea ca sfânt a Mitropolitului Iosif Naniescu al Moldovei şi Sucevei (1875-1902), ierarh cu viaţă sfântă şi cultură teologică, evlavios şi milostiv, dascăl înțelept şi părinte duhovnicesc, ctitor de catedrală şi păstor neobosit al poporului credincios. În aceeași ședință de lucru a fost aprobată şi canonizarea credinciosului mirean, închinător la locurile sfinte, Gheorghe Pelerinul (1864-1916), pildă de iubire jertfelnică, înfrânare, smerenie și povățuire duhovnicească.

Astăzi, prin voia lui Dumnezeu, binecuvântarea şi bucuria pe care ni le aduce sărbătoarea Bunei Vestiri sunt sporite de binecuvântarea şi bucuria proclamării canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, precum şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul, ca sfinţi mijlocitori şi ocrotitori ai poporului român în faţa tronului Preasfintei Treimi. Este semnificativ faptul că Sfântul Iosif cel Milostiv s-a născut în Basarabia (satul Răzălăi), în urmă cu două sute de ani (1818), a viețuit la Iaşi, la Buzău, la Bucureşti, la Argeș şi apoi din nou la Iaşi, iar Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în Transilvania (satul Şugag), în anul 1864 şi a viețuit în Moldova, la Piatra Neamț, până la trecerea sa la Domnul, în anul 1916. Aceşti doi sfinţi arată în mod simbolic comuniunea spirituală a românilor, viețuind în provincii diferite, dar uniți prin aceeași credinţă şi aceeaşi iubire de neam.

Priviți împreună, acești doi fii credincioşi ai pământului românesc şi sfinţi ai Bisericii noastre ne arată lumina Evangheliei lui Hristos care a rodit în poporul român dreptcredincios aceste raze şi chipuri de lumină, după cum ne învaţă Mântuitorul Iisus Hristos, când spune că „drepții vor străluci ca soarele în Împărăţia Tatălui lor” (Matei 13, 43, cf. Daniel 12, 3). Ei au sfințit timpul şi comuniunea între generații, pentru că în ei „Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este Acelaşi” (Evrei 13, 8).

Cei doi sfinți se adaugă acum celor peste 100 de sfinţi străromâni şi români din calendarul Bisericii Ortodoxe Române, astfel încât nu există nici o lună în calendarul Bisericii noastre în care să nu fie pomenit cel puțin un sfânt român. Prin sfinţii români, canonizaţi în diferite etape (1950-1955, 1992, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2016, 2017), poporul nostru cunoaște şi se bucură că are mai mulţi mijlocitori sau rugători pentru el în faţa Preasfintei Treimi, sfinţi care-l ajută să-şi păstreze credinţa ortodoxă necesară pentru a dobândi mântuirea şi să o transmită generațiilor tinere, să cultive sfinţenia vieţii şi faptele iubirii milostive.

Cuvântul sfinţenie şi adjectivul sfânt, precum şi verbul a sfinți sunt limbajul cel mai specific şi mai popular al Bisericii Ortodoxe. Într-un sens general, Biserica dreptmăritoare este Sfântă şi Sfințitoare, ea fiind trupul tainic al lui Hristos Cel Unul Sfânt care cheamă la sfințire: suflet şi trup, oameni şi activităţi; casă şi natură, timp şi veşnicie.

Cu toate acestea, când întrebăm ce este sfinţenia în sine, răspunsul nu este ușor de găsit. Sfinţenia este lăudată, cântată, dorită, uneori percepută existenţial, însă definirea ei conceptuală rămâne totuşi o dificultate, pentru că ea poate fi descrisă doar în manifestările ei, în rodirile ei, însă nu poate fi definită în esenţa ei. Sfinţenia se manifestă în lumea aceasta, în creația lui Dumnezeu, dar nu izvorăşte din lumea aceasta, deoarece sfinţenia este Însuși Dumnezeu Cel Sfânt, prezent şi lucrător în lume, dar fiind în acelaşi timp mai presus de lume. De aceea, tot ce apare sfânt sau sfinţenie în lumea creată își are izvorul unic în Dumnezeu-Creatorul, singur Sfânt în Sine şi prin Sine.

Sfânta Scriptură ne spune că „minunat este Dumnezeu întru Sfinții Lui” (Psalm 67, 36). Aceasta înseamnă în primul rând că Dumnezeu – Unicul izvor al sfințeniei – împărtășește sfinţenia Sa oamenilor pe măsură ce oamenii Îl caută pe Dumnezeu şi împlinesc voia Lui în viaţa lor.

De aceea, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă zicând: „Căutați pa­cea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evrei 12, 14). Biserica lui Hristos Cel răstignit şi înviat, întemeiată de El prin lucrarea Sa mântuitoare şi constituită ca instituție sau comunitate divino-umană prin pogorârea Sfântului Duh în ziua Cincizecimii, este în acelaşi timp experienţa căutării sfinţeniei şi a primirii sfinţeniei de către oameni. Ca urmare, scopul principal al Bisericii este realizarea comuniunii sfinţilor din toate veacurile şi din toate locurile în Împărăţia cerurilor, care este „dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt” (cf. Romani 14, 17).

Sfinții sunt prietenii cei mai apropiați ai lui Dumnezeu şi cei mai rugători dintre oameni. Sfântul este purtătorul iubirii smerite a lui Hristos pentru lume şi sălaşul locuirii Sfântului Duh, Care cu suspine negrăite doreşte ca orice om credincios să crească duhovniceşte spre asemănarea cu Dumnezeu (cf. Romani 8, 26-30).

Biserica Ortodoxă cinsteşte pe sfinţi întrucât recunoaşte în ei prezenţa „harului Domnului Iisus Hristos şi împărtăşirea Sfântului Duh, şi iubirea lui Dumnezeu-Tatăl” (cf. 2 Corinteni 13, 13). Cinstirea sfinţilor nu este, aşadar, o ştirbire sau o diminuare a cinstirii lui Dumnezeu, ci, dimpotrivă, este o preamărire a iubirii Sale milostive pentru oameni şi a lucrării Lui de înălţare a omului spre fru­museţea şi slava veşnică a Prea­sfintei Treimi. În raport cu lu­mea, Dumnezeu nu este minunat trăind într-o singurătate sau într-o izolare veşnică, ci este minunat întru sfinţii Săi, adică în co­mu­niunea celor care se împărtășesc şi se bucură de iubirea şi de slava Sa. De aceea, Biserica dreptmăritoare cultivă cinstirea sfinţi­lor, ca lucrare a harului lui Dumnezeu în oameni, pentru a-i sfinţi.

Întrucât omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu Cel veşnic şi sfânt, şi chemat la asemănare cu El (cf. Facere 1, 26-27), sfinţenia este viaţa adevărată a omului, sau împlinirea umanului. În acest înţeles, noi toţi suntem chemați la viețuire sfântă, după cuvântul Domnului Iisus Hristos, Care ne îndeamnă: „Fiţi desă­vârşiţi precum Tatăl vostru Cel din ceruri desăvârşit este” 
(Matei 5, 48).

Toţi oamenii sunt chemați să devină sfinţi, însă devin sfinţi numai cei care răspund chemării lui Dumnezeu şi cultivă comuniunea lor cu El, Cel Unul Sfânt.

Biserica Ortodoxă cinsteşte pe sfinţi ca fiind icoane ale lucrării Duhului Sfânt în oameni, dar şi dascălii cei mai siguri şi prietenii cei mai apropiați ai oamenilor, pentru că sunt prietenii cei mai apropiați ai lui Dumnezeu.

Astăzi, în fața fenomenului de secularizare, sfinții ne învață că dacă uităm pe Dumnezeu, vom uita repede şi valoarea eternă şi unică a fiecărui om, deoarece scopul sfânt al vieții omului pe pământ este căutarea vieții veșnice din Împărăția cerurilor (cf. Matei 6, 33).

În faţa tentației de a aduna averi materiale, sfinţii ne învaţă să practicăm milostenia, adică să descoperim forța spirituală de a fi darnici şi milostivi ca şi Dumnezeu Cel milostiv (cf. Luca 6, 36).

În faţa tentației de a ne afirma prin iubire egoistă de stăpânire asupra altora, sfinţii ne învaţă să aflăm iubirea smerită a lui Hristos pentru toţi oamenii.

Sfinții ne învață permanent şi stăruitor să descoperim, prin rugăciune, bucuria comuniunii în Biserica lui Hristos, ca arvună a bucuriei din Împărăția cerurilor (cf. Romani 14, 17).

Întrucât în sfinţi transpar viaţa şi sfinţenia lui Dumnezeu Cel Viu şi Sfânt, prezent în lume, viaţa sfinţilor este icoană a vieţii creștine. De aceea, s-a spus în ­Biserica primelor veacuri că: „Sfinţii sunt (cu adevărat) vii. Iar vii sunt sfinţii1.

Întrucât „fără sfinţenie nimeni nu va vedea pe Dumnezeu” (cf. Evrei 12, 14), nici fără sfinţi nimeni nu va înțelege deplin ce este Biserica, nici care este rostul ei în lume ca anticameră sau arvună a Împărăţiei cerurilor, adevăr trăit profund mai ales prin împărtăşirea cu Sfintele Taine ale Bisericii.

Să ne rugăm sfinţilor moldoveni recent canonizaţi, Mitropolitul Iosif cel Milostiv şi Gheorghe Pelerinul, tuturor sfinţilor neamului românesc şi tuturor sfinţilor Bisericii Ortodoxe Universale să ne lumineze mintea, să ne încălzească inima şi să ne întărească voința pentru a iubi mai mult pe Hristos şi Biserica Sa, în lumina, pacea şi bucuria Preasfintei Treimi.

Mulțumim distinșilor ierarhi care au răspuns invitației de a fi prezenți astăzi aici, spre a cinsti pe sfinţii nou-canonizaţi şi a cultiva comuniunea euharistică în Iisus Hristos.

Mulțumim cuvioșilor părinți şi cuvioaselor maici de la mănăstiri, care astăzi au venit la Iaşi, în capitala Moldovei, ca să arate bucuria lor pentru proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Mulţumim preoţilor de la parohii prezenţi aici ca semn de iubire faţă de Hristos şi de sfinţii Lui, în ascultare faţă de Biserică şi păstorind pe credincioşi pe calea mântuirii.

Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, colaboratorilor de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, precum şi tuturor părinţilor de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, profesorilor de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, şi tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui mare eveniment al proclamării canonizării Sfinţilor Iosif cel Milostiv şi Gheorghe Pelerinul. Mulţumim autorităților prezente aici şi dumneavoastră, iubiți credincioşi şi credincioase, care v-aţi rugat împreună cu noi.

Să ne bucurăm pururea de binecuvântarea lui Dumnezeu, de ajutorul şi comuniunea sfinţilor, spre slava Preasfintei Treimi şi mântuirea oamenilor. Amin!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Notă:

  1. Olivier Clément, Sources. Les mystiques chrétiens des origines, Ed. Stock, Paris, 1982, p. 238.

 

Pelerinajul de Florii, o mărturisire a Învierii Domnului

Numeroși credincioși din orașe și localități din întreaga țară au participat sâmbătă, 31 martie, în ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, la pelerinajul de Florii, pentru a mărturisi iubirea lui Dumnezeu și credința în Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. În Capitală, la tradiționalul pelerinaj de Florii au participat aproape 1.000 de clerici îmbrăcați în veșminte luminoase și alte câteva mii de credincioși. Pelerinajul de Florii, a reliefat Patriarhul României în cuvântul de binecuvântare, este prilej de întărire a comuniunii frățești și duhovnicești dintre parohiile și mănăstirile unui oraș, iar pelerinii, care poartă în inimile lor credința și iubirea lui Lazăr, sunt prietenii Domnului Iisus.

 

Ca în fiecare an, credincioși bucureș­teni au participat la Vecernia praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, săvârșită în biserica Mănăstirii Radu Vodă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de numeros sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, în pridvorul locașului de cult, ierarhul a sfințit ramurile de finic, care apoi au fost împărțite clericilor și cre­dincioșilor prezenți. De la această biserică a început în Capitală tradiționalul pelerinaj de Florii, în sunetele de toacă, clopote și cântări duhovnicești, vestind în cetatea Bucureștilor credința în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, prevestită de învierea lui Lazăr, precum se arată în troparul praznicului. Alaiul procesiunii a fost deschis de toacă, urmată de Sfânta Cruce, ripidele și steagurile bisericești, soborul diaconilor ce tămâiau cu cădelni­țe, de aproape 950 de clerici din cele 6 protopopiate ale Capitalei, din protopopiatele Ilfov Sud și Nord, precum și de preoții de caritate din spitalele și centrele sociale, cimitirele, unită­țile militare și penitenciarele din Capitală și Ilfov. De asemenea, în alaiul procesiunii au fost preoți consilieri eparhiali și patriarhali, icoana praznicului Intrării Domnului în Ierusalim a fost purtată de preoți și însoțită de maici de la Mănăstirea Pasărea, care aveau cățui în mâini, urmate de Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul, corul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Capitală și mulțimea pelerinilor. Cu toții au ținut în mâini ramuri de salcie sau de finic, precum și flori, ca simboluri ale biruinței Învierii Mântuitorului Iisus Hristos asupra morții.

Procesiunea s-a îndreptat spre Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spi­ridon”-Nou, paraclis patriarhal, pe următorul traseu: bd. Mărășești – bd. Dimitrie Cantemir – str. Bibescu Vodă – str. Șerban Vodă. În fața Catedralei Mitropolitane, procesiunea a fost întâmpinată de părinții slujitori, în frunte cu arhim. Veniamin Goreanu, eclesiarhul locașului de cult. Alaiul a continuat pe str. Principatele Unite – str. Ienăchiță Văcărescu – str. Sfânta Ecaterina până la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, unde a fost întâmpinată de studenți teologi și cadre didactice clerici și mireni ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, având în frunte pe pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul instituției teologice de învățământ.

 

Pe Colina Bucuriei

Pelerinajul a continuat pe str. Bibescu Vodă – Colina Bucuriei – Catedrala Patriarhală, unde ­alaiul procesiunii a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, dimpreună cu Preasfin­țitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, cărora s-a adăugat PS Părinte Episcop Timotei Prahoveanul. La Catedrala Patriarhală, precum și la cele două locașuri de cult amintite, au fost rostite ectenii și rugăciuni, iar apoi, la finalul pelerinajului, în pridvorul Reședinței Patriarhale, Părintele Patriarh Daniel a rostit rugăciunea de sfințire a icoanei praznicului Intrării Domnului în Ierusalim și rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.

Învierea, un dar pentru întreaga umanitate

Pelerinajul de Florii este o rememorare a Intrării Domnului în Ierusalim, dar și o mărturisire a credinței și a iubirii noastre în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel Care a înviat din morți pe Lazăr, prietenul Său din Betania, a spus Patriarhul României în cuvântul de învățătură. Totodată, pelerinajul de Florii reprezintă nu numai credința în adevărul Învierii Sale, ci și semnul nădejdii în învierea de obște, prevestită de învierea lui Lazăr, a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Învierea oamenilor din morți nu este un fenomen natural, precum natura reînvie primăvara; nu este un ciclu natural al revenirii la această viață pământească, ci este darul exclusiv al lui Dumnezeu pentru întreaga umanitate. Este un dar, nu un drept; un dar pe care Dumnezeu îl oferă tuturor oamenilor la sfârșitul istoriei. De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune că «precum toți mor în Adam, așa și în Hristos toți vor învia» (1 Corinteni 15, 22). Când Domnul Hristos a spus surorilor lui Lazăr din Betania, Marta și Maria, «Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi» (Ioan 11, 25), a arătat că Izvorul învierii și al vieții celei fără de moarte este Persoana Sa, Fiul lui Dumnezeu Cel veșnic, Care din iubire pentru oameni și pentru mântuirea noastră S-a făcut Om, adică tocmai ceea ce iubea, și a luat parte la condiția umană, marcată de suferință și moarte, ca să biruiască moartea din interiorul ei, precum vom cânta în noaptea Sfintelor Paști: «Cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le»”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Întărire a comuniunii frățești și duhovnicești

Pelerinajul de Florii este și un prilej de întărire a comuniunii frățești și duhovnicești dintre parohiile și mănăstirile unui oraș și împrejurimi. Totodată, pelerinajul de Florii este și o binecuvântare pentru pelerini și oraș, mai ales prin rostirea rugăciunilor de binecuvântare a stâlpărilor, a icoanei de pelerinaj, a iconițelor pentru pelerini și a credin­cioșilor prezenți. Prin rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor se spune: „…și, precum acele popoare și copiii Ți-au cântat «Osana!», învredni­cește-ne să Te slăvim în psalmi și în cântări duhovnicești, cu suflete curate și neîntinate, în aceste zile ale Sfintelor Tale Pătimiri. Dă-ne să ne împărtășim fără de osândă și de bucuria Sfintelor Paști…”

În încheierea cuvântului de învă­țătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit lui Dumnezeu pentru că a binecuvântat vreme frumoasă și călduroasă în ziua pelerinajului. Totodată, a mulțumit organizatorilor și susținătorilor acestui pelerinaj de Florii și a îndemnat credincioșii ca să se învrednicească de a însoți duhovnicește pe Mântuitorul Hristos în Sfintele Sale Pătimiri, pentru a fi părtași împreună cu El la bucuria Învierii Sale.

La finalul pelerinajului de Florii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit câte un dar celor 8 paraclise patriarhale, constând în câte o cădelniță confecționată la Atelierele Patriarhiei Române și tămâie naturală din Oman. Evenimentul a avut loc în Salonul „Sfinții Români” din Reședința Patriarhală.

Solidaritate sistematică pe termen lung

Membrii Adunării Generale a Asociației Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a clerului şi salariaţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor s-au întrunit joi, 19 aprilie, în Sala „Colloquium” a Palatului Patriarhiei. Din această asociație fac parte și clerici, şi salariaţi bisericești din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului și Episcopia Giurgiului. La finalul întrunirii, membrii Adunării Generale au fost primiți de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Ședința anuală a Adunării Generale a Asociației Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a membrilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului și din Episcopia Giurgiului a avut pe ordinea de zi prezentarea și aprobarea raportului privind activitatea financiară pe anul precedent. De asemenea, au fost prezentate proiectele pentru anul în curs, precum și anumite modificări care au fost realizate în cadrul statutului Asociației Casei de Ajutor Reciproc (CAR). La întrunire a fost prezent și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.

La finalul ședinței, membrii Adunării Generale au fost primiți în Sala „Europa Chris­tiana” a Palatului Patriarhiei de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit un cuvânt de binecuvântare. „Vă felicităm că v-ați reunit pentru consfătuire și că v-ați întărit în comuniunea frățească pentru ajutorarea reciprocă, deoarece aceasta este prima și marea lucrare a acestor asociații de ajutor reciproc. Există două tipuri de solidaritate: solidaritatea spontană, care se organizează când au loc evenimente neprevăzute; și solidaritatea sistematică, organizată pe termen lung. Asociația Casei de Ajutor Reciproc este o solidaritate sistematică organizată în libertate și responsabilitate pe termen lung. Nu este bazată doar pe aspectul de a primi, ci este vorba de o contribuție la început, după care, fiind membru, cineva se poate împrumuta. Aici este legătura dintre libertate și responsabilitate, ca dimensiuni esențiale în organizarea solidarității sistematice. Trebuie să ne învățăm să unim libertatea cu responsabilitatea și rațiunea cu sentimentul. Nu este suficient să fim emoționali, ci trebuie să fim și raționali, ca să ne ajutăm reciproc într-o formă organizată. La început, în anul 2012, au fost 1.175 de membri. În prezent sunteți 1.849 de membri. Vă felicităm pentru faptul că a crescut solidaritatea și vreau să evidențiez că această Casă de Ajutor Reciproc nu este doar pentru Arhiepiscopia Bucureștilor, ci și pentru eparhiile vecine, Episcopia Alexandriei și Teleormanului și Episcopia Giurgiului. Împreună formează o solidaritate organizată, o comuniune de întrajutorare. Mulțumim Preasfințitului Galaction pentru că a răspuns invitației dumneavoastră de a veni astăzi la această evaluare a activității din anul precedent și sperăm că această lucrare va aduce roade și în viitorul apropiat”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cei prezenți au primit din partea Preafericirii Sale volumul „Domnitorii și ierarhii Țării Românești. Ctitoriile și mormintele lor” și pliantul „Dealul Mitropoliei din București. 1668-2018”.

Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, casele de ajutor reciproc ale clerului şi salariaţilor bisericeşti din eparhii au ca scop acordarea de împrumuturi şi ajutorarea membrilor lor, la cererea acestora. „Casa de Ajutor Reciproc se adresează membrilor clerici și mirenilor care fac parte dintr-o instituție bisericească, adică cei care sunt angajați ai Bisericii Ortodoxe Române. În fiecare an, Casa de Ajutor Reciproc vine în ajutorul celor care sunt înscriși ca membri, fiind o instituție de întrajutorare a celor care doresc să facă un împrumut în condiții mai avantajoase decât sunt la un sistem bancar. De aceea, în fiecare an am căutat ca să fie dobânzi și un plafon de împrumut avantajoase, fără a percepe adaosuri și alte comisioane. Casa de Ajutor Reciproc oferă și ajutoare pentru membrii înscriși, în sensul că oferă sprijin celor care au situații neprevăzute, precum cele de deces și boală, dar, bineînțeles, și situații mai fericite, și anume cele de naștere”, a precizat pr. Gheorghe Zaharia, președintele Asociației Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

 

A VII-a ediţie a Colocviului Naţional de Teologie Dogmatică Ortodoxă, la Iaşi

Discursul de bun venit din partea organizatorilor a fost susţinut de către părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, în Sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iaşi. Totodată, în cadrul sesiunii introductive a vorbit şi Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

„Urăm bun venit la cea de-a VII-a ediţie a Colocviului Naţional de Teologie Dogmatică din Patriarhia Română. Ne revine bucuria ca facultatea noastră să organizeze şi să desfăşoare acest simpozion şi cred că ediţia a VII-a are o semnificaţie mai aparte. Părintele Dumitru Stăniloae, sub egida căruia se află facultatea noastră, recunoscut ca cel mai mare teolog, spunea aşa: «Teologia este reflexie asupra vieţii religioase creştine. Este concepţie trăită, este extensia unei experienţe religioase şi tinde să producă o experienţă religioasă» şi cred că aceasta îşi propune acest colocviu”, a relatat părintele Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi.

„Întrunirile acestui colocviu au fost pe un fundal al păcii, al liniştii şi al concordiei, pentru că nu suntem decât prieteni şi fraţi al aceluiaşi trup tainic al Domnului Hristos. Dorim din tot sufletul ca mesajul acesta să rămână în inima fiecărui profesor de dogmatică, teologie, pentru că numai în felul acesta ne zidim: «Aceasta este viaţa veşnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis»”, a spus IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în prelegerea sa de început.

Ediţia din acest an a colocviului a avut ca temă Gnoseologia în Teologia Dogmatică Ortodoxă. Premise spiritual-eclesiale şi provocări actuale. În cadrul sesiunilor de lucru au fost prezenţi profesori de la facultăţile de teologie din Bucureşti, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Arad, Oradea şi Constanţa.

Totodată, în cadrul întrunirii din 27 aprilie 2018, a avut loc lansarea cărţii Hotărârile dogmatice ale celor şapte sinoade ecumenice, lucrare coordonată de părintele Sorin Şelaru şi apărută în acest an la Editura Basilica. Prezentatorii acestei întâlniri au fost Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, părintele prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, şi părintele conf. univ. dr. Sorin Şelaru, cadru didactic al facultăţii bucureştene.

 

Cea de a X-a ediţie a Simpozionului Naţional Studenţesc de la Tismana

Ierarhi români de la eparhii din țară și diasporă, precum și numeroși preoți și credincioși ortodocși români din Episcopia Spaniei și Portugaliei au participat sâmbătă, 14 aprilie, la Catedrala ortodoxă română din Madrid, după săvârșirea Vecerniei, la slujba ipopsifierii sau chemării la treapta arhieriei a candidatului ales de Sfântul Sinod pentru scaunul vacant de Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

Duminică, 15 aprilie, tot la Catedrala „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Madrid, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dimpreună cu un sobor de 14 ierarhi, înconjurați de preoți și diaconi. Din soborul ierarhilor au făcut parte IPS Părinte Policarp, Mitropolitul ortodox grec al Spaniei și Portugaliei, Exarh al Mării Mediterane; IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; IPS Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord; IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor; PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei; PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei; PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; PS Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și PS Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. De asemenea, în soborul slujitorilor au fost și reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe surori, iar între credincioșii prezenți au fost reprezentanți ai instituțiilor de stat din Spania și România. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru arhiereu părintele arhimandrit Teofil Roman ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

La final, IPS Părinte Mitropolit Andrei a citit Actul patriarhal de confirmare a alegerii părintelui arhimandrit Teofil Roman ca Arhiereu-vicar al Eparhiei Spaniei și Portugaliei, semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, apoi a înmânat ierarhului crucea pectorală și engolpionul. De asemenea, IPS Părinte Mitropolit Iosif i-a înmânat mantia arhierească și toiagul arhieresc, după care l-a așezat în tronul arhieresc. Din partea Patriarhului României, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a primit o cruce de binecuvântare.

 

Intensificarea lucrării 
pastoral-misionare

Cu ocazia acestui moment, s-a evidențiat că intensificarea lucrării pastoral-misionare este una dintre slujirile pe care Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia este chemat să le împlinească, întrucât în Eparhia Spaniei și Portugaliei sunt peste un milion de credincioși ortodocși români, în afară de cei din Basarabia și Bucovina de Nord, însă doar 140 de preoți.

De asemenea, PS Părinte Episcop Teofil de Iberia a spus că ridicarea în rangul de arhiereu este o chemare la jertfă. „Slujirea arhierească înseamnă a-L urma pe Hristos, iar calea Crucii înseamnă a muri și a învia împreună cu El, ca mai apoi să-i poți întări în credință pe frații tăi. […] Sunt încredințat că nu pentru drep­tă­țile mele m-a ales Domnul să primesc această mare și sfântă slujire, ci pentru credința și rugăciunea Bisericii Sale care se roagă neîncetat să scoată lucrători la secerișul Său. Dar a căutat Domnul la dorința și nevoia Prea­sfințitului Părinte Episcop Timotei de a avea un colaborator apropiat cu care să slujească poporul cel binecredincios, aflat în întinsele ținuturi ale Spaniei și Portugaliei. […] Mă rog lui Dumnezeu ca împreuna noastră lucrare să fie o mărturie luminoasă și atrăgătoare a dreptei slăviri a lui Hristos pentru poporul spaniol și cel portughez, care ne-au primit pe noi, românii, cu multă bunăvoință”, a spus PS Părinte Teofil de Iberia.

La final, PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile Sale pe care le-a făcut Bisericii și tuturor celor care au ajutat la împlinirea acestei lucrări pastoral-misionare stringente. Postul de Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei a rămas vacant în urma alegerii Prea­sfințitului Părinte Ignatie ca Episcop titular în scaunul vacant al Episcopiei Hușilor. Părintele arhimandrit Teofil Roman a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 15 februarie 2018.

 

 

Un nou Arhiereu-vicar pentru Spania și Portugalia

Duminică, 15 aprilie, la Catedrala Episcopală din Madrid a avut loc hirotonia întru arhiereu a părintelui arhimandrit Teofil Roman, ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 15 februarie 2018. Preasfinția Sa a primit titulatura „de Iberia”.

 

Ierarhi români de la eparhii din țară și diasporă, precum și numeroși preoți și credincioși ortodocși români din Episcopia Spaniei și Portugaliei au participat sâmbătă, 14 aprilie, la Catedrala ortodoxă română din Madrid, după săvârșirea Vecerniei, la slujba ipopsifierii sau chemării la treapta arhieriei a candidatului ales de Sfântul Sinod pentru scaunul vacant de Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

Duminică, 15 aprilie, tot la Catedrala „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Madrid, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dimpreună cu un sobor de 14 ierarhi, înconjurați de preoți și diaconi. Din soborul ierarhilor au făcut parte IPS Părinte Policarp, Mitropolitul ortodox grec al Spaniei și Portugaliei, Exarh al Mării Mediterane; IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; IPS Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord; IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor; PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei; PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei; PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; PS Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și PS Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. De asemenea, în soborul slujitorilor au fost și reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe surori, iar între credincioșii prezenți au fost reprezentanți ai instituțiilor de stat din Spania și România. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru arhiereu părintele arhimandrit Teofil Roman ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

La final, IPS Părinte Mitropolit Andrei a citit Actul patriarhal de confirmare a alegerii părintelui arhimandrit Teofil Roman ca Arhiereu-vicar al Eparhiei Spaniei și Portugaliei, semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, apoi a înmânat ierarhului crucea pectorală și engolpionul. De asemenea, IPS Părinte Mitropolit Iosif i-a înmânat mantia arhierească și toiagul arhieresc, după care l-a așezat în tronul arhieresc. Din partea Patriarhului României, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a primit o cruce de binecuvântare.

 

Intensificarea lucrării 
pastoral-misionare

Cu ocazia acestui moment, s-a evidențiat că intensificarea lucrării pastoral-misionare este una dintre slujirile pe care Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia este chemat să le împlinească, întrucât în Eparhia Spaniei și Portugaliei sunt peste un milion de credincioși ortodocși români, în afară de cei din Basarabia și Bucovina de Nord, însă doar 140 de preoți.

De asemenea, PS Părinte Episcop Teofil de Iberia a spus că ridicarea în rangul de arhiereu este o chemare la jertfă. „Slujirea arhierească înseamnă a-L urma pe Hristos, iar calea Crucii înseamnă a muri și a învia împreună cu El, ca mai apoi să-i poți întări în credință pe frații tăi. […] Sunt încredințat că nu pentru drep­tă­țile mele m-a ales Domnul să primesc această mare și sfântă slujire, ci pentru credința și rugăciunea Bisericii Sale care se roagă neîncetat să scoată lucrători la secerișul Său. Dar a căutat Domnul la dorința și nevoia Prea­sfințitului Părinte Episcop Timotei de a avea un colaborator apropiat cu care să slujească poporul cel binecredincios, aflat în întinsele ținuturi ale Spaniei și Portugaliei. […] Mă rog lui Dumnezeu ca împreuna noastră lucrare să fie o mărturie luminoasă și atrăgătoare a dreptei slăviri a lui Hristos pentru poporul spaniol și cel portughez, care ne-au primit pe noi, românii, cu multă bunăvoință”, a spus PS Părinte Teofil de Iberia.

La final, PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile Sale pe care le-a făcut Bisericii și tuturor celor care au ajutat la împlinirea acestei lucrări pastoral-misionare stringente. Postul de Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei a rămas vacant în urma alegerii Prea­sfințitului Părinte Ignatie ca Episcop titular în scaunul vacant al Episcopiei Hușilor. Părintele arhimandrit Teofil Roman a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 15 februarie 2018.

 

 

Binecuvântare la aşezământul din München

Credincioși și clerici ortodocși români din Germania au participat sâmbătă, 21 aprilie, la binecuvântarea lucrărilor la noua biserică a Așeză­mântului bisericesc românesc din München. Cu această ocazie, în peretele Altarului viitoarei biserici care va avea hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” a fost așe­zată piatra de temelie a loca­șului, care a fost sfințită la 11 septembrie 2011 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu mai mulți ierarhi ortodocși.

Șantierul viitorului Așeză­mânt bisericesc românesc din München a fost în sărbătoare sâmbătă, 21 aprilie. IPS Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și PS Părinte Sofian Brașo­veanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, încon­jurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit o slujbă de binecuvântare a începutului lucrărilor la biserica așezămân­tului. La acest moment de rugăciune au participat numeroși credin­cioși români din München și din alte parohii din Germania și Austria. „Lucrările de construcţie la Aşezământul bisericesc românesc din Kastelburgstr. 84-88, 81245, München-Aubing, au fost reluate la scurtă vreme după sărbătoarea Învierii Domnului și avansează conform graficului de execuţie. După efectuarea lucrărilor de la subsolul bisericii și al viitoarei Reședințe episcopale, muncitorii de pe șantier au început ridicarea zidurilor bisericii. Cu nădejde că proiectul va fi dus la bun sfârșit, la 21 aprilie 2018, piatra de temelie sfinţită de Patriarhul României în urmă cu șase ani și jumătate împreună cu hrisovul care documentează evenimentul de atunci au fost așezate de Înaltpreas­fințitul Părinte Mitropolit Serafim și Preasfințitul Episcop-vicar Sofian Bra­șoveanul în zidul absidei centrale a Altarului bisericii”, ne-a transmis ierom. Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

 

La final, au rostit scurte alocuțiuni Josef Schmid, vceprimar al Münchenului, dr. Gabriele Rüttiger, conducătoarea Departamentului de resort al Arhiepiscopiei Catolice de München, Raphael Quant, referent teologic al Bisericii Evanghelice pentru relații ecumenice cu Europa Centrală și de Est, Ramona Chiriac, consul general al României la München, precum și Iulian Costache, reprezentantul ambasadorului României la Berlin. Printre invitații la acest eveniment s-au numărat și Alteța Sa Regală, Ducele Franz al Bavariei, mai mulți membri din Curatoriul pentru construcția așezământului, reprezen­tanți ai Bisericilor Ortodoxe surori din München.

De asemenea, IPS Părinte Mitropo­lit Serafim a adresat un cuvânt celor pre­zenți, în care a accentuat impor­tanța unui asemenea proiect pentru creștinii ortodocși români din diasporă. „Pe locul acesta, ne străduim să zidim un aşezământ mănăstiresc care să fie pentru toţi cei care-i vor călca pragul un loc de revigorare sufletească şi trupească. Ştim că spiritualitatea creştină, şi cu deosebire cea ortodoxă, este o spiritualitate impregnată de duhul monahal. De-a lungul istoriei, monahii au fost pentru creştinii din lume exemple de rugăciune şi de asceză, adică de luptă împotriva patimilor care degradează fiinţa umană. Scrierile lor, de un realism profund, sunt şi astăzi pentru credincioşi cele mai bune călăuze pe căile despătimirii şi dobândirii libertăţii în Duhul Sfânt”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

 

A fost sfințită o nouă biserică românească în Spania

Duminică, 22 aprilie 2018, în ziua închinată femeilor mi­ronosițe, a fost târnosită biserica de zid cu hramul „Botezul Domnului”, a Parohiei Roquetas de Mar, provincia Almeria, Spania. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înalt­preasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, înconjuraţi de un ales sobor de slujitori. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Armonia” din Constan­ța, dirijată de arhid. Ioan Bogdan Alexiuc, a cărei pre­zență a fost asigurată de Ministerul Românilor de Pretutindeni, prin Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, care desfășoară un parteneriat cu parohia-gazdă. „În semn de aleasă pre­țuire pentru ctitori și donatori, Preasfințitul Părinte Timotei a acordat înalta distincție «Crucea Episcopiei Spaniei și Portugaliei» Excelenței Sale, Adolfo González Montes, Episcopul Catolic de Almeria, și părintelui paroh Gheorghe Adrian Fofiu. Aceeași dis­tincție, secțiunea pentru mireni, a fost înmânată dlui Gabriel Amat Ayllón, primarul municipiului Roquetas del Mar. Membrii Consiliului parohial au fost răsplătiți cu o diplomă de exce­lență. Auto­ritățile de stat au fost reprezentate de Victor Ionescu, secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni, Manuel Pleșa, consul general al României la Barcelona, Radu-Cătălin Mardare, consul general al României la Sevilla, Robert Claudiu Hellvig, consul al României la Almeria. A fost prezentă și o delegație din țară, venită special pentru acest eveniment, condusă de Emil-Radu Moldovan, preșe­dintele Consiliului Jude­țean Bistrița-Năsăud, care a dăruit o cruce de binecuvântare pentru biserica proaspăt sfințită.

La final, conform tradiției, toți creștinii prezenți au intrat în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

 

Seminar despre patrimoniul cultural creștin al Europei

Parlamentul European a găzduit la sediul din Bruxelles marți, 6 martie, un seminar despre importanța protejării patrimoniului cultural creștin european. Evenimentul a fost organizat de Comitetul Repre­zentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU) în colaborare cu Grupul de lucru pentru activități interculturale și dialog interreligios al Partidului Popular European.

La masa rotundă au participat reprezen­tanți ai Bisericilor Ortodoxe din Europa, cercetători și persoane implicate în derularea proiectelor de conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural creștin din statele membre ale Uniunii Europene. Seminarul a fost deschis cu mesajele copreșe­dinților Grupului de lucru pentru activități interculturale și dialog interreligios al Partidului Popular European – György Hölvényi și Jan Olbrycht – și al Înaltprea­sfințitului Părinte Atenagora, Mitropolitul Belgiei (Patriarhia Ecumenică).

În prima sesiune, dedicată protejării monumentelor ca parte a protejării patrimoniului cultural european, a vorbit și Ionuț Bursuc, manager de proiecte de restaurare, delegatul Bisericii Ortodoxe Române la eveniment. Cea de-a doua sesiune a seminarului a fost dedicată dimensiunii spirituale și educative a patrimoniului creștin.

Tematica acestei întâlniri a fost propusă de Reprezen­tanța Patriarhiei Române pe lângă Instituțiile Europene. „Tema a fost propusă având în vedere pe de o parte faptul că ne aflăm în 2018 în Anul European al Patrimoniului Cultural, iar pe de altă parte, gândindu-ne la Centenarul Marii Uniri, amândouă aceste prilejuri constituind un imbold bun pentru articularea unor eforturi coerente de conservare, de dezvoltare și de punere în valoare a infrastucturii culturale a națiunilor eu­ropene. Or, această infrastructură este în foarte mare parte o mărturie limpede și o expresie a contri­buției imense pe care credința creștină a adus-o la conturarea și dezvoltarea societății europene de-a lungul timpului. Apoi, a fost accentuat faptul că patrimoniul creștin al Europei nu se limitează strict la moștenirea materială constând în clădiri sau obiecte, ci înglobează și un întreg tezaur de tradiții, obiceiuri sau meșteșu­guri, tot atâtea realități culturale, uneori proprii unei anumite arii geografice sau etnice, multe dintre ele cu caracter de unicitate”, a spus pr. George Vâlcu, secretarul Re­pre­zen­tanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Insti­tu­țiile Europene.

 

 

Conferință teologică la Arusha, în Tanzania

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, delegația Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment a fost formată din: pr. dr. Michael Tița, consilier patriarhal, pr. prof. dr. Aurel Pavel (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu), pr. prof. dr. Mihai Himcinschi (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), pr. conf. dr. Radu Petre Mureșan și pr. conf. dr. David Pestroiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din București), pr. conf. dr. ­Cristian Sonea (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca), diac. conf. dr. Călina Gelu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova), lect. dr. Maria Băncilă (Facultatea de Teologie Ortodoxă din București), dr. Florina Georgeta Mureșan.

Întâlnirea de la Arusha continuă șirul conferințelor misionare, fiind a 14-a desfășurată după istorica întâlnire de la Edinburg din 1910. „Comisia pentru Misiune și Evanghelizare și-a propus ca această conferință să aibă patru trăsături principale: să fie o conferință misionară, de cooperare intercreștină, africană și care să promoveze tinerii în misiune. În acest sens, menționăm prezența unui număr impresionant de tineri, peste 33% din numărul total al participanților, majoritatea fiind membri ai Global Ecumenical Theological Institute (GETI). O altă caracteristică importantă a Conferinței Mondiale de la Aru­sha este organizarea unor forumuri de discuții (warsha), în cadrul cărora participanții împăr­tășesc experiențe personale și reflecții pe marginea unor teme diferite (migrație, evanghelizare, secularizare, prozelitism, diversitate culturală, educație teologică), precum și organizarea unor spații deschise, interactive, numite sokoni, în care diverse comunități prezintă idei, experiențe de viață sau diverse activități relevante din perspectiva misiunii creștine astăzi”, ne-a declarat pr. dr. Radu Petre Mureșan, membru al Comisiei pentru Misiune și Evanghelizare a Consiliului Mondial al Bisericilor.

Conferința a fost deschisă de dr. Olav Fykse Tveit, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor. Au urmat mesajele transmise participanților de ­către Patriarhul Ecumenic ­Bartolomeu, Papa Francisc, Arhiepiscopul de Canterbury, ­Justin Welby, și Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane din Tanzania, dr. Frederick O. Shoo.

Discursul principal din prima zi a con­ferinței a fost susținut de rev. dr. Mutale Mulenga Kaunda, pe marginea temei generale: «Moving in the Spirit: called to transforming discipleship». Tot în prima zi a fost proiectat un documentar despre «călătoria» în istorie de la Edinburg la Arusha (1910-2018), a fost prezentat raportul directorului Comisiei pentru Misiune și Evanghelizare, dr. Jooseop Keum, și au avut loc discuții despre rolul comisiei în cadrul mișcării misionare mondiale”, a mai spus pr. Radu Petre Mureșan.

Duminică, 11 martie, membrii delegației Bisericii Ortodoxe Române au participat, împreună cu reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori, la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica grecească „Buna Vestire” din cadrul Centrului „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Arusha, la invitația PS Părinte Agatonic, Episcop de Arusha și Africa Centrală (Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi).

Lucrările s-au încheiat marţi, 13 martie, cu evaluarea conferinței de către membrii Comisiei pentru Misiune și Evanghelizare a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

 

Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Joi, 1 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita Excelenţei Sale Domnul Oleksandr Bankov, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în România.

 

Duminică, 4 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din ­Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 5 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 7 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 8 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

 

Duminică, 11 martie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfinţiţii Episcopi-vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul.

După Sfânta Liturghie, a primit la Reşedinţa Patriarhală Corul „Cantate Domino” al Seminarului Teologic Ortodox „Nifon ­Mitropolitul” din Bucureşti, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie din Catedrala Patriarhală. Cu acest prilej, Preafericirea Sa le-a oferit elevilor seminarişti volumul Preafericirii Sale „Teologie şi Spiritualitate” şi „Acatistul Sfintei Cruci”.

 

Luni, 12 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 13 martie

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Un expert în construcții şi în consolidări de monumente istorice”, la înmormântarea prof. dr. Ing. Vasile Dascălu (1937-2018) din Iaşi.

 

Miercuri, 14 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A hirotesit întru duhovnici opt preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia şi responsabilitatea slujirii de duhovnic.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Emanuel, Mitropolitul ortodox al Franţei, Patriarhia Ecumenică.

A primit în audienţă pe PC pr. cons. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile europene, Bruxelles.

 

Joi, 15 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Episcopul Christopher Hill, președintele Conferinței Bisericilor Europene, pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Emmanuel al Franţei, vicepreședinte, și pe părintele Heikki Huttunen, secretar general în cadrul aceleiași instituții. La întâlnire a participat şi PC pr. cons. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei ­Patriarhiei Române pe lângă Instituţiile europene.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Vineri, 16 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe doamna Diana Bubenek Turconi, ministru plenipotenţiar în cadrul Ministerului ­Afacerilor Externe, cu misiune permanentă pe lângă Sfântul Scaun.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte.

 

Duminică, 18 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii ­Neamului.

 

Luni, 19 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit al Reşedinţa Patriarhală pe domnul prof. ing. dr. ­Nicolae Noica.

A săvârşit slujba de sfinţire a raclei cu un fragment din moaştele Sfântului Miron, Episcopul Cretei, realizată la Atelierele Patriarhiei Române pentru Parohia „Miron Patriarhul”, Protopopiatul Sector 1 Capitală.

 

Marţi, 20 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Excelența Sa Doamna Tamar Samash, Ambasadorul statului Israel în România.

Miercuri, 21 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 22 martie

A acordat un interviu în care a vorbit despre Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi Sfântul Gheorghe Pelerinul, pentru filmul documentar „Viaţa Sfântului Iosif cel Milostiv (Naniescu)”.

 

Vineri, 23 martie

A adresat un mesaj de condoleanţe familiilor îndoliate ale românilor decedaţi în urma exploziei produse la o uzină chimică din Cehia, în ziua de vineri, 23 martie 2018.

 

Sâmbătă, 24 martie

În zilele de sâmbătă, 24 martie şi duminică, 25 martie 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită canonică în Arhiepiscopia Iaşilor, cu prilejul proclamării solemne a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

În ziua de sâmbătă, 24 martie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat la Catedrala Mitropolitană din Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și numeroși credincioși.

Cu acest prilej a fost săvârşită o slujbă de Te Deum.

După slujba de Te Deum, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a adresat Patriarhului României un cuvânt de bun venit.

În cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit pentru frumoasa primire şi a vorbit despre vieţile celor doi noi sfinţi, precum şi despre etapele canonizării şi stabilirea zilei de proclamare solemnă a canonizării. De asemenea, Preafericirea Sa a prezentat un scurt istoric al ­construirii Catedralei Mitropolitane din Iaşi, amintind şi de amplele lucrări de resaturare începute de Preafericirea Sa în timpul păstoririi la Iaşi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, lucrări continuate apoi de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.

După-amiază, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat expoziţia dedicată Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, organizată în Muzeul mitropolitan – Sala Sinaxar de la demisolul Catedralei Mitropolitane.

 

Duminică, 25 martie

În ziua sărbătorii Bunei Vestiri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași, împreună cu mai mulţi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a rostit cuvânt de învățătură la sărbătoarea Bunei Vestiri.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat un cuvânt de învăţătură intitulat: „Unitatea de credinţă şi de neam se întărește prin lumina şi rugăciunile ­sfinţilor”.

 

Luni, 26 martie

A participat la Sesiunea omagială a Academiei Române, dedicată Centenarului Unirii României cu Basarabia.

În cadrul sesiunii omagiale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a prezentat participanţilor evenimentul religios care a avut loc la Iaşi în ziua de duminică, 25 martie 2018, şi anume: proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul.

 

Marţi, 27 martie

A participat la şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru Celebrarea Centenarului Unirii Basarabiei cu România, 27 martie 1918 – 27 martie 2018.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Unirea ­Basarabiei cu România – un act de dreptate istorică şi de demnitate patriotică”, cu prilejul aniversării Unirii ­Basarabiei cu România.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 29 martie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor reunite.

 

Sâmbătă, 31 martie

În sâmbăta din ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim sau Floriile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Biserica Ortodoxă a Antiohiei), Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a întâmpinat, în faţa Reşedinţei Patriarhale, pelerinii care au participat la ­Pelerinajul de Florii din Bucureşti.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanei Intrării Domnului în Ierusalim şi a iconiţelor de Florii, precum şi o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor. Apoi, a rostit un cuvânt de învăţătură.

La finalul pelerinajului de Florii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit câte un dar celor 8 paraclise patriarhale, constând în câte o cădelniță confecționată la Atelierele Patriarhiei Române și tămâie naturală din Oman. Evenimentul a avut loc în Salonul „Sfinții Români” din Reședința Patriarhală.

 

Duminică, 1 aprilie

În ziua de prăznuire a Intrării Domnului în Ierusalim ­(Duminica Floriilor), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a săvârşit rânduiala sfinţirii stâlpărilor, rostind rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie, care au fost oferite apoi credincioşilor prezenţi, împreună cu o iconiţă reprezentând Intrarea Domnului în Ierusalim.

Cu prilejul Duminicii Floriilor, Patriarhul României a urat La mulţi ani! tuturor credincioşilor care poartă nume de flori.

 

Luni, 2 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 3 aprilie

A adresat un mesaj de condoleanţe, având titlul: „Monah statornic şi pictor de biserici”, la slujba de înmormântare a părintelui arhimandrit Vartolomeu Florea (1933-2018) de la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ.

 

Miercuri, 4 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 5 aprilie

În Sfânta şi Marea Zi Joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala ­Patriarhală, împreună cu Preasfinţiţii Părinţi Varlaam ­Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

 

Sâmbătă, 7 aprilie

A întâmpinat în Catedrala Patriarhală Sfânta Lumină de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Duminică, 8 aprilie

În noaptea de Înviere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit slujba Sfintei Învieri în faţa Reşedinţei Patriarhale, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei ­Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale, în prezenţa a mii de credincioşi. Preafericirea Sa a oferit Sfânta Lumină de la Ierusalim preoţilor slujitori, apoi aceştia au oferit-o tuturor celor prezenţi la slujba din noaptea Sfintelor Paşti.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa a rostit cuvânt de învăţătură.

După slujba Sfintei Învieri, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de soborul de clerici slujitori ai Catedralei Patriarhale.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a dăruit credincioşilor prezenţi Pastorala de Sfintele Paşti intitulată „Învierea lui Hristos, slava iubirii Preasfintei Treimi”, Sfintele Paşti (pâine sfinţită), o pască mică, un ou roşu şi câte o iconiţă reprezentând Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

A săvârşit Vecernia Învierii Domnului sau slujba Învierii a doua, la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Biserica Ortodoxă a ­Antiohiei), Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, ­Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei ­Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a rostit cuvânt de învăţătură în care a explicat înţelesurile duhovniceşti ale acesteia.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe membrii Coralei „Nicolae Lungu” a Catedralei Patriarhale.

Cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare irenică Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori.

A adresat un mesaj de binecuvântare tuturor românilor, din ţară şi din străinătate, prin intermediul TRINITAS TV, Radio TRINITAS şi al site-ului de ştiri BASILICA ale Patriarhiei Române.

De asemenea, Preafericirea Sa a adresat „preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler şi preaiubiţilor credincioşi din Arhiepiscopia Bucureştilor” Pastorala cu titlul: „Învierea lui Hristos, slava iubirii Preasfintei Treimi”.

 

Marţi, 10 aprilie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

 

Miercuri, 11 aprilie

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Calinic, de la a cărui mutare la Domnul s-au împlinit 150 de ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Cernica împreună cu Înaltprea­sfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul slujbei, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură.

Cu prilejul comemorării celor 150 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh Calinic, au fost sfinţite patru clopote noi pentru clopotniţa aşezământului monahal.

 

Vineri, 13 aprilie

În ziua sărbătorii Izvorul Tămăduirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit ­cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Duminică, 15 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din ­Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 16 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 17 aprilie

A participat la vernisarea expoziției de fotografie: ­Istoria ­Dealului Mitropoliei din București şi contribuția acestuia la identitatea culturală şi spirituală a Bucureștilor”, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, în cadrul căreia a rostit un cuvânt de binecuvântare.

În continuare, a participat la Simpozionul „Dealul Mitropoliei din București în istoria poporului român”, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul ­Patriarhiei.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenţi ­cuvântul: „De la Dealul Podgorenilor la ­Colina ­Patriarhiei”.

 

Miercuri, 18 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului ­Naţional Bisericesc.

 

Joi, 19 aprilie

A primit, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, pe participanţii la Adunarea Generală a CAR a clericilor şi salariaţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor.

A primit, în Salonul „Sfinţii Români” din Reşedinţa ­Patriarhală, pe participanţii la Adunarea Generală a ­FederaţieiFilantropia”.

 

Duminică, 22 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din ­Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: ­„Femeile mironosițe – modele de mărturisire a credinței în Hristos Cel înviat”, cu prilejul ­Duminicii Mironosiţelor.

 

Luni, 23 aprilie

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, cu ocazia hramului.

 

Marţi, 24 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A oferit Ordinul „Sfântul Apostol Andrei” domnului acad. prof. dr. Emilian Popescu, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de viaţă, în Salonul „Sfinţii Români” din Reşedinţa ­Patriarhală.

 

Miercuri, 25 aprilie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Continuitatea cultivării valorilor, un dar al unității spirituale”, la cea de-a 5-a Conferinţă Internaţională pentru Educaţia Adulţilor, cu tema „Educaţia pentru valori. Continuitate şi context”, organizată la Iaşi şi Chişinău în zilele de 25-28 aprilie 2018.

 

Joi, 26 aprilie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul ­Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte.

 

Duminică, 29 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Ţigăneşti din Arhiepiscopia Bucureştilor.

 

 

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel,

Secretar, Cabinetul Patriarhal