Manifestări prilejuite de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor organizate ca în fiecare an de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, s-au desfăşurat în perioada 2328 octombrie.

ZL_RN_Procesiune_1Procesiunea „Calea Sfinților“

Credincioși din capitală şi din toată ţara au arătat recu­noș­tință și fidelitate față de Sfân­tul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, participând la procesiunea „Calea Sfinților“.

Vineri, 23 octombrie, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, de la Catedrala Patriarhală, au fost purtate în procesiune prin centrul Capitalei împreună cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, cărora li s-au adăugat moaștele Sfin­ților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Racla cu fragmente din cinstitele moaște ale Sfinților Trei Ierarhi a fost adusă în București, joi 22 octombrie, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel“ din Sfântul Munte Athos, de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înalt­prea­sfințitul Părinte Pavel, Mitropolit de Drama. Delegaţia greacă a fost întâmpinată, în cadrul unei ceremonii, în Salonul Oficial al Aeroportului Internațional „Henri Coandă“ din Otopeni, de o delegaţie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, condusă de Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târ­go­viștei și Exarh patriarhal.

Aşadar, vineri la orele prânzului clopotele Catedralei Patriarhale şi ale Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon“-Nou au anunţat simultan începutul unui eveniment deosebit care a marcat debutul sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. La fel ca și anul trecut, procesiunea „Calea Sfinţilor“ a început din două locuri. S-a plecat de pe Colina Patriarhiei, de la Catedrala Patriarhală. Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost scoase de către slujitorii catedralei și, precedate de către preoți, monahi, monahii și cântăreți, au fost purtate pe partea de sud-vest a Dea­lului Patriarhiei până la Biserica „Sfântul Nicolae“-Vlădica, apoi pe Bulevardul Regina Maria spre Piața Unirii. Procesiunea cu moaștele sfântului cuvios, condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor, a reunit preoții din protopopiatele sectoarelor 4, 5 și 6 ale Capitalei şi din Protopopiatul Ilfov Sud, preoții de caritate și cei de la capelele militare, precum și consilierii patriarhali. La procesiune au participat și maici de la mănăstirile Christiana și Țigănești, precum și stareți și starețe de la mănăstirile din Arhiepiscopia Bucu­reștilor. În cadrul procesiunii au fost purtate, pe lângă racla sfântului, o icoană de lemn cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, precum și Sfânta Cruce, steaguri și ripide, iar şase maici de la mănăstirea ilfoveană Țigănești au tămâiat tot drumul de la Catedrala Patriarhală spre Piața Unirii. În cadrul procesiunii, Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale a cântat troparul Cuviosului Dimitrie și alte imne bisericești.

ZL_George Ionita-14În sunet de clopote, bătăi de toacă şi cântări duhovniceşti, un alt alai al pelerinilor a plecat de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“-Nou, purtând în procesiune moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena pe Calea Şerban Vodă, strada Bibescu Vodă până la poalele Colinei Patriarhiei. Împreună cu pelerinii au fost și eleve de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia“-Pasărea din comuna ilfoveană Brăneşti, elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti, clerici din protopopiatele sectoarelor 1, 2 şi 3 ale Capitalei şi Protopopiatul Ilfov Nord, maici şi părinţi stareţi de la mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor, con­si­lieri eparhiali şi Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din partea Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient.

 

Întâlnirea celor două procesiuni pe Colina Patriarhiei
Cele două procesiuni s-au întâlnit la Crucea brâncovenească de piatră de la baza Colinei Patriarhiei. Aici, reunite, au așteptat și au întâmpinat racla cu moaștele Sfinților Trei Ierarhi, adusă de Înaltpreasfințitul Părinte Pavel, Mitropolit de Drama, însoţit de slujitori din cadrul Bisericii Ortodoxe a Greciei și monahi de la Mănăstirea „Sfântul Pavel“ din Athos. Delegația a fost însoțită de Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. După primirea solemnă a raclei cu moaștele Sfinților Trei Ierarhi și a ierarhilor și slujitorilor greci, procesiunea „Calea Sfinților“ a continuat spre Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală. Aici, racla cu moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi a fost întâmpinată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, şi Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, iar cele două racle cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, precum și icoanele acestor sfinți au fost așezate spre cinstire în noul baldachin de lângă Catedrala Patriarhală.

După slujba de Polihroniu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Sfinţii Trei Ierarhi, învăţători, rugători şi ocrotitori ai Ortodoxiei“: „Astăzi, prin voia lui Dumnezeu, avem bucuria de a întâmpina pe Colina Patriarhiei, alături de moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, şi moaștele Sfântului Vasile cel Mare şi ale Sfântului Grigorie Teologul, aduse într‑o raclă comună de la Mănăstirea „Sfântul Pavel“ din Sfântul Munte Athos, de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavlos (Pavel) de Drama, un prieten al Bisericii noastre şi al sfinţilor. Prezenţa în aceste zile de sărbătoare, la București, în perioada 23-28 octombrie, a moaștelor Sfinţilor Trei Ierarhi, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împărați Constantin şi Elena, este o mare binecuvântare pentru noi toţi: ierarhi, cler, vie­țuitori ai mănăstirilor, cre­din­cioși pelerini din România şi din străinătate, dar şi un semn de comuniune frățească între ortodocșii greci şi ortodocșii români, între Grecia şi România, între Sfântul Munte Athos, aparținând Patriarhiei Ecumenice, şi Patriarhia Română. De asemenea, această comuniune a sfinţilor este şi un prilej de a marca două aniversări importante din viaţa Bisericii Ortodoxe Române: împlinirea a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei (aprilie 1885) şi 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (februarie 1925). (…) Bucuria duhovnicească de a vedea așezate împreună cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucu­reștilor, și cele ale Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ne îndeamnă să împlinim în viața noastră cuvintele şi faptele sfinţilor, să avem în mintea noastră gândurile lor curate și să urmăm lui Hristos asemenea lor. Astfel, vom deveni noi înșine cu adevărat creștini, adică mărturisitori ai iubirii milostive a lui Hristos în viaţa noastră, precum au fost apostolii, martirii, cuvioșii şi toţi creștinii jertfelnici şi milostivi“.

ZL_Procesiune_3_MihneaÎnaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavel de Drama a vorbit despre Sfântul Ioan Gură de Aur ca fiind unul dintre cei mai mari predicatori ai lumii, un sfânt care a rămas viu în conştiinţa Bisericii prin Liturghia alcătuită de el şi scrierile sale nemuritoare. „Cei care îl ascultau spuneau că mai bine ar fi să se întunece soarele decât să se închidă gura lui Hrisostom, iar glasurile lor au fost ascultate. Soarele ce se numeşte «Ioan Gură de Aur» nu a apus, gura lui şi cuvântul său cel de aur nu au fost pece-tluite. Este contemporan prin ce a scris şi ce a spus cu fiecare generaţie, şi în special cu generaţia noastră. Cuvintele sale teologice, dogmatice, sociale, antropologice şi hristologice sunt necesare pentru creştini, ştiinţă, societate, teologie, preoţie, politică şi pentru toate dimensiunile de exprimare ale vieţii omeneşti, însă, în special, Sfântul Ioan Hrisostom este dascălul milosteniei şi al rugăciunii. Duşmanii lui au reuşit să-l înlăture de pe tronul Bisericii din Constantinopol şi l-au exilat, însă nu au reuşit un singur lucru, şi anume să-l înlăture de pe tronul sfinţeniei. Teologia se mândreşte cu dânsul, predicatorii cuvântului îl au drept model, iar poporul binecredincios îl consideră un autentic învăţător al evlaviei. Prin această lume deznădăjduită au trecut mulţi ritori şi predicatori, dar nu a mai existat nici unul de talia Sfântului Ioan Hrisostom, considerat «privighetoarea amvonului», fiindcă a fost unic şi irepetabil“, a explicat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavel.

Venirea în România a delegaţiei greceşti la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a mai subliniat mitropolitul grec, se datorează legăturilor istorice şi frăţeşti dintre cele două Biserici Ortodoxe. În acest sens, Înaltpreasfinţitul Pavel a amintit de începutul legăturilor dintre Mănăstirea „Sfântului Pavel“ din Muntele Athos cu Ţările Române încă din anul 1501, prin jupânul Barbu Banul, dar şi prin boierii şi domnitorii Ţărilor Române care au ajutat financiar mănăstirea, între care Sfântul Voievod Neagoe Basarab şi Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. „Pe toţi aceştia, dimpreună cu ceilalţi binefăcători ai mănăstirii noastre, îi pomenim zilnic la sfintele slujbe, ţinând astfel vii legăturile noastre de rudenie duhovnicească. Tot de mănăstirea noastră ţine şi Schitul românesc «Sfântul Dimitrie»-Lacu, care încă din secolul al X-lea este vatră monahală vie, ascunsă printre piscurile Muntelui Athos şi ale Muntelui Antiathos. Încă de la începuturile secolului al XVIII-lea, monahi din Moldova şi Ţara Românească, dorindu-şi o viaţă monahală mai ascetică, s-au aşezat în aceste locuri şi după ani de vieţuire athonită au creat acest schit măreţ şi iubitor de isihasm. Pentru acest schit, mănăstirea noastră a cheltuit o sumă importantă de bani şi a rezidit din temelie biserica centrală a schitului. Astăzi, această aşezare monahală, cu binecuvântarea Sanctităţii Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, şi a stareţului nostru, părintele arhimandrit Partenie, trece printr-o perioadă de bunăstare, şi, dacă acum câţiva ani se afla în declin, astăzi toate chiliile au fost restaurate şi, mai important, au fost populate cu monahi buni şi râvnitori, de origine română, care s-au încadrat pe deplin în comunitatea monahală şi tradiţia athonită. Bătrânii noştri care astăzi sunt aici de faţă, părinţii Gherasim şi Nicodim, se străduiesc din răsputeri să ajute schitul pentru propăşirea materială şi duhovnicească a acestuia. Aşadar, astăzi şi aici, nu ne simţim străini printre voi, ci ne simţim fraţi adevăraţi, datorită celor pe care le-am enumerat mai înainte, şi în special datorită credinţei noastre ortodoxe. Ne înclinăm cu respect filial Preafericirii Voastre şi, totodată, mărturisim admiraţia pentru misiunea Preafericirii Voastre şi Vă dorim ca ocrotitoarea noastră, a Sfântului Munte Athos, Prea­sfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Ioan Gură de Aur, să mijlocească pentru Preafericirea Voastră şi pentru poporul român cel dreptcredincios, astfel încât, ca un alt Moise, să conduceţi pe cei pe care îi arhipăstoriţi pe calea Împărăţiei cerurilor!“, a încheiat Înaltpreasfinţitul Părinte Pavel, Mitropolit de Drama.

La final, racla cu moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, a fost aşezată în baldachinul nou de pe esplanada Catedralei Patriarhale, alături de cele două racle cu odoare duhovniceşti, la care s-au închinat apoi soborul de ierarhi, clericii, monahii şi monahiile din Arhiepiscopia Bucureştilor, rămânând spre venerare pentru pelerinii care s-au așezat la rând deja în număr mare.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor sosiți din toată țara la București să participe la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucu­reștilor, Arhiepiscopia Bucureștilor a pregătit mai multe locuri în care pe­lerinii s-au putut adăposti noaptea. De a­se­me­nea, au fost desemnați diaconi care să aștepte pelerinii în gară și să îi ajute cu informații, indicându-le în același timp unde pot să se odihnească pe timpul nopții.

 

Sfinte Liturghii arhiereşti în zilele sărbătorilor

Sâmbătă, 24 octombrie 2015, Prea-sfințitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar duminică, 25 octombrie 2015,  la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, mii de pelerini au participat la slujba Sfintei Liturghii arhierești, săvârșită de către Prea­sfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de IPS Pavel, Mitropolit de Drama, a efectuat în zilele de vineri și sâmbătă, 23 și 24 octombrie 2015, vizite la biserici și așezăminte monahale reprezentative din Arhiepiscopia Bucureștilor, între care amintim mănăstirile Antim și Radu Vodă, biserica „Sfântul Gheor­ghe“-Nou, șantierul Catedralei Mântuirii Neamului și Mănăstirea Pasărea.

Duminică, 25 octombrie, IPS Pavel, Mitropolit de Drama, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, și cu PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.

Prăznuirea duhovnicească a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a început la Catedrala Patriarhală duminică seara, cu slujba Privegherii, săvârșită la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori.

Luni, 26 octombrie, credincioşii prezenţi au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie săvârşită la Altarul de vară din vecină­tatea Catedralei Patriarhale de Înaltpreasfin­ţitul Părinte Pavel, Mitropolit de Drama, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavel i-a îndemnat pe toţi creştinii ortodocşi români ca, asemenea Mucenicului Dimitrie, să rămână devotaţi Bisericii lui Hristos, deoarece aceasta este instituţia divi­no-umană care niciodată nu şi-a trădat poporul dreptcredincios.

Din soborul de ierarhi care au slujit de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale.

 

Cinstire luminoasă adusă Cuviosului Dimitrie cel Nou

În ajunul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocro­titorul Bucureştilor, slujba Privegherii a fost oficiată întru cin­s­tirea sfântului de Prea­sfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În ziua de prăznuire a Sfân­tului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Sfân­ta Liturghie a fost săvârșită, la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu 37 de ierarhi. Veniţi din întreaga ţară la hramul Catedralei Patriarhale, credincioșii au adus laudă duhovnicească și mulțumire lui Dumnezeu pentru binecuvântările și binefacerile revărsate asupra lor prin sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Trei Ierarhi și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Sfânta Liturghie s-au rugat IPS Părinte Pavel, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei; IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal; IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; IPS Părinte Ioachim, Arhiepis-copul Romanului și Bacăului; IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei; IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; PS Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor; PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; PS Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor; PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei; PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; PS Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande; PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; PS Părinte Ilarion Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; PS Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului; PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmni­cului; PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. La Sfânta Liturghie au participat și călugări din obștea Mănăs­tirii „Sfântul Pavel“ din Athos, preoţi din cadrul Administrației Patriarhale şi al Administraţiei eparhiale, slujitori de la Catedrala Patriarhală și diaconi. Cântările liturgice au fost date de Corala „Nicolae Lungu“ a Patriarhiei Române.

 

Cuvântul de învățătură adresat credincioșilor și clericilor de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

După citirea Evangheliei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat credincioșilor și clericilor de pe Colina Patriarhiei un cuvânt de învăţătură. Preafericirea Sa a spus că Dumnezeu dăruiește pacea și odihna Sa oamenilor care în timpul vieții s-au ostenit mult pentru a dobândi o stare duhovnicească înaltă: „Pericopa evanghelică pe care am auzit-o acum a fost rânduită spre a fi citită la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și se referă în general la viața celor care s-au nevoit mult, care s-au rugat mult, care au postit mult. Aceștia au fost în primul rând sfinții cuvioși, monahi și monahii. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost un om al multor nevoințe, al multor postiri, al ascezei, al multor rugăciuni și a trăit o viață în sărăcie și simplitate. Astfel de oameni, care s-au ostenit mult, sunt chemați de Hristos la odihnă. Cei care se nevoiesc prin osteneli duhovnicești și cei împovărați uneori prin suferință, prin chinuri, prin încercările grele ale vieții, găsesc odihnă la Hristos Mântuitorul. De aceea, El spune: «Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi». Hristos Domnul dăruiește odihna Sa, pacea Sa, prezența Sa sfințitoare și iubitoare și tuturor pelerinilor care se ostenesc, care vin de la distanțe mari și așteaptă mult la rând pentru a cinsti moaștele sfinților sau sfintele icoane făcătoare de minuni“.

Parcursul vieții pământești a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a început în sudul Dunării în timpul formațiunii statale cunoscute în istorie ca Imperiul vlaho-bulgar. „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul Țaratului sau Imperiului româno-bulgar, care a fost înființat de frații Petru și Asan. După tradiția bulgară, acest sfânt a trăit mai târziu, în secolul al XVII-lea. Nu avem consemnat precis timpul în care el a trăit, dar știm, din tradiția și evlavia poporului, că a fost un om simplu care s-a născut într-o familie cu părinți credincioși. El s-a născut în satul Basarabi sau Basarabov, pe malul râului Lom, care este un afluent al fluviului Dunărea. Localitatea era aproape de orașul bulgar numit astăzi Ruse. Sfântul Dimitrie cel Nou a fost păstor de oi și vite și se hrănea din ceea ce îi dădeau sătenii ca răsplată pentru lucrarea sa. Acest sfânt era un om care a trăit mult în natură, văzând frumusețile cerului și ale pământului, s-a rugat mult lui Dumnezeu și a citit în creație ca într-o carte sfântă, bunătatea, frumusețea și milostivirea lui Dumnezeu față de tot ceea ce este viu. Așa a progresat în viața duhovnicească petrecută în singurătate, iar mai târziu dorul de rugăciune mai multă și nevoință mai mare l-au făcut să meargă într-o mănăstire din apropiere, unde a stat o vreme și apoi s-a retras într-o peșteră. Acolo s-a nevoit în rugăciune, post și priveghere toată viața“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Pentru sfințenia vieții lui, Dumnezeu i-a dăruit trupului său, după moarte, darul nestricăciunii, al facerii de minuni și al ajutorării celor care îi cer ajutorul. Sfântul s-a aflat după moarte și în evlavia și atenția domnitorilor români care au auzit istoria vieții lui, dar și a descoperirii minunate a sfintelor sale moaște. „Tradiția spune că unul dintre domnitorii din familia Basarabilor din Țara Românească a construit o biserică mai mare în satul Basarabi sau Basarabov din sudul Dunării, unde moaștele au fost venerate mai multă vreme până în timpul Războiului ruso-turc din 1768-1774, când armatele rusești au ajuns în Bulgaria. Pentru ca moaștele Sfântului Dimitrie să nu fie profanate de turci, armata rusă le-a luat pentru a le duce în Rusia. Ajungând la București, un om credincios și înstărit, Hagi Dimitrie, se pare că aromân de origine, l-a rugat pe generalul rus Petru Saltîkov să lase moaștele în București ca un fel de răsplătire și mângâiere pentru multele daune și suferința pe care le-a pricinuit războiul ruso-turc. În cele din urmă, generalul rus s-a înduplecat și a lăsat moaștele în anul 1774. Ele au fost așezate în Catedrala Mitropolitană de atunci, acum Catedrală Patriarhală. Evlavia poporului s-a înmulțit foarte mult, iar sfântul a făcut multe minuni. A făcut minuni în timpul ciumei, în timpul secetei și a dăruit sănătate multor oameni bolnavi care au venit să cinstească sfintele sale moaște și să se roage. În scurt timp, a fost considerat, alături de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocotitor al orașului București și, astfel, el este și ocrotitor al Țării Românești, alături de Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș“, a spus Patriarhul României.

Cinstirea Sfântului Cuvios Dimitrie a fost generalizată în țara noastră în anul 1950. „În anul 1950, Patriarhul Justinian al României și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au trecut în rândul sfinților din calendar mai mulți sfinți români și au generalizat cultul unor sfinți locali. Ceremoniile privind generalizarea cultului unor sfinți locali au avut loc exact cu 60 de ani în urmă, la 27 octombrie 1955. Au venit atunci ierarhi din țară și străinătate și cu multă bucurie și cu multă cinstire s-a arătat pre­țuirea ierarhilor, clerului, monahilor și credincioșilor față de sfinții al căror cult a fost generalizat, dar mai ales pentru Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor“, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a spus că prin cinstirea sfintelor moaște se aduce laudă sfinților lui Dumnezeu și se dobândește ajutorul și mijlocirea lor. „Când cinstim moaștele sfinților, noi nu cinstim oase, cum greșit spun cei nepregătiți, neinformați și rău intenționați, ci noi ne întâlnim cu sfântul ale cărui moaște se află în fața noastră. Când cinstim sfintele icoane, noi nu cinstim lemnul, ci cinstim persoana care este reprezentată în icoană; de aceea, credincioșii evlavioși care au simțul prezenței harului Duhului Sfânt lucrător în sfinți se bucură, iar cei care nu au credință și evlavie se tulbură când se întâlnesc cu icoanele sfinților și cu moaștele sfinților. Sfinții nu concurează pe Hristos, ci arată că sfințenia Celui ce este Unul Sfânt se împărtășește oamenilor care cred în El și îl iubesc pe El. Noi nu cinstim în sfinți natura umană, ci harul lui Dumnezeu Cel Sfânt și Sfințitor, prezent și lucrător în natura umană“, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Preafericirea Sa a spus că nevoința pelerinilor care așteaptă ore întregi pentru a se închina sfinților iubiți este de neînțeles pentru oamenii care nu au duhul rugăciunii și al evlaviei către sfinți: „Sfântul Apostol Pavel spune că omul lumesc, trupesc, autosuficient nu înțelege lucrurile duhovnicești. Numai omul duhovnicesc, care este legat prin credință și iubire de Dumnezeu, poate înțelege lucrurile du­hov­nicești, și aici se vede această legătură pe fețele pelerinilor care, după ce stau ore întregi așteptând în rugăciune și cu evlavie să se închine moaștelor sfinților, au o bucurie atât de mare, încât uită de osteneală, de frig, de oboseala care s-a acumulat prin venirea de la distanță aici. Această bucurie din bucuria Duhului Sfânt este secretul mare al mulțimii cre­dincioșilor care-i iubesc pe sfinți și îi cinstesc“.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe credincioși să aibă în minte mai multe lucrări duhovnicești ale pelerinajului la sfintele moaște. „Când facem un pelerinaj trebuie să ne gândim la aceste aspecte importante. Pelerinajul este căutarea sfințeniei. Pelerinajul se face pentru a ne întări în credință, chiar și din credința altora când vedem oameni mai rugători, mai cre­dincioși, mai smeriți decât noi. Învățăm, aşadar, din evlavia altora. Pelerinajul este și un moment de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El. Pelerinajul este și un act de pocăință pentru păcate și cererea iertării. Este un prilej de a cere sfinților să ne ajute să-L iubim pe Dumnezeu așa cum L-au iubit și ei și să ne dăruiască putere ca, fiind călători în lumea aceasta, să ajungem în cele din urmă la patria cerească, la cetatea definitivă din ceruri“, a arătat Preafericirea Sa.

 

Mulțumiri și daruri pentru oaspeții din Grecia

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh ­Daniel a mulțumit oaspeților din Grecia care au adus credincioșilor din Capitală spre cinstire moaștele Sfinților Trei Ierarhi de la Mănăstirea „Sfântul Pavel“ din Athos. Sfintele odoare au fost aduse în România cu binecuvântarea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic şi Arhiepiscopul Constantinopolului, prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Pavel, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, și prin generozitatea părintelui stareț Partenie și a obștii Mănăstirii „Sfântul Pavel“ din Athos.

În semn de prețuire și binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Înalt­preasfințitului Mitropolit Pavel de Drama Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ și o icoană pictată pe lemn cu chipul sfântului ierarh. „Mănăstirea «Sfântul Pavel» este cea mai deschisă mănăstire din Sfântul Munte pentru români, pentru că pe teritoriul ei se află Schitul Lacu, unde viețuiesc peste 50 de călugări români. Mai există în Sfântul Munte Schitul Prodromu, care este organizat ca o cetate, dar Schitul Lacu este organizat ca o misiune pe mai multe chilii, adică locuințe ale călugărilor cu mai multe biserici. Mănăstirea «Sfântul Pavel» a fost ajutată de mulți domnitori români din Țara Românească și Moldova, iar mănăstirea, la rândul ei, a dorit să acorde re­cunoștință mai ales pentru acei domnitori care între timp au ajuns sfinți. Sfântul Neagoe Basarab a făcut turnul mănăstirii, Sfântul Constantin Brâncoveanu a făcut Paraclisul «Sfinții Îm­pă­rați Constantin și Elena» și a repa­rat chiliile, dar au fost și alți domnitori care au ajutat mănăstirea, inclusiv Sfântul Ștefan cel Mare și Dabija Vodă din Moldova“, a explicat Patriarhul României.

În continuare, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Mitropolit Pavel de Drama a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru primirea călduroasă în România și pentru împreuna-slujire și i-a dăruit o cruce pectorală, replică după crucea-relicvar care conține un mare fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, care se află la mănăstirea athonită „Sfântul Pavel“, precum și un engolpion arhieresc. „Cu adâncă emoție, doresc să exprim din partea părintelui stareț, arhimandritul Partenie, și a delegației sfintei stavropighii patriarhale a Mănăstirii «Sfântul Pavel» din Sfântul Munte Athos respectul nostru pe care îl nutrim față de persoana Preafericirii Voastre, precum și dragostea noastră pentru poporul român ortodox care, în aceste zile, îşi manifestă în mod evident evlavia și credința sa. Poporul acesta nobil are nevoie de astfel de momente duhovnicești și, de aceea, Preafericirea Voastră, ca un păstor bun, sunteți părtaș obiceiurilor și următor al Sfinților Trei Ierarhi, din viața și opera cărora Vă inspirați pentru trebuințele poporului pe care îl păstoriți. Nu Vă limitați la marea și importanta pregătire teologică a Preafericirii Voastre, care este, fără îndoială, un element constitutiv al personalității Voastre, ci, dacă ar fi să cercetăm adâncul cel de taină, îi vom descoperi acolo pe bătrânii isihaști Ilie Cleopa și Paisie Olaru, exponenți ai curentului isihast ortodox“, a spus Înaltpreasfințitul Mitropolit Pavel.

 

A VIII-a ediţie a Concursului naţional de muzică bisericească

De asemenea, marţi, 27 octombrie 2015, la ora 19:00, la Sala Radio din Bucureşti a avut loc etapa finală a celei de a opta ediţii a concursului coral național de muzică bisericească intitulat Lăudați pe Domnul!, organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Au participat 6 coruri ale mănăstirilor din mitropoliile ţării. Ca şi la ediţiile precedente, Concursul național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!“ a avut două secţiuni: „Interpretare“ şi „Compoziţie muzicală“. La prima secţiune, marele premiu a fost câştigat de Grupul psaltic al Mănăstirii Nera din Episcopia Caransebeșului (Mitropolia Banatului), dirijat de monahia Nectaria Pruteanu. Premiul a fost în valoare de 4.000 de lei, sumă necesară pentru înregistrarea unui CD cu muzică bisericească. Premii speciale, în valoare de 3.000 de lei, au fost acordate celorlalte cinci coruri, enumerate în ordinea dipticelor: Grupul psaltic „Ion Popescu Pasărea“ al Mănăstirii Pasărea din Arhiepiscopia Bucureștilor (Mitropolia Munteniei și Dobrogei), dirijat de arhid. Constantin-Răzvan Ștefan; Corul „Cuviosul Iosif de la Văratec“ al Mănăstirii Văratec din Arhiepiscopia Iașilor (Mitropolia Moldovei și Bucovinei), dirijat de monahia Elefteria Balcoși; strana Mănăstirii Oașa din Arhiepiscopia Alba Iuliei (Mitropolia Ardealului), condusă de ieromonahul Gheorghe Sas; Grupul vocal al Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului“-Piatra Fântânele din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (Mitropolia Clujului, Maramu­reșului și Sălajului), dirijat de pr. Gabriel Doroftiese; Grupul psaltic „Sfântul Grigorie Decapolitul“ al Mănăstirii Bistrița-Vâlcea din Arhiepiscopia Râmnicului (Mitropolia Olteniei), dirijat de monahia Siluana Muicaru.

La secţiunea „Compoziţie muzicală“, premiul I, în valoare de 2.500 de lei, a fost acordat lui Victor Stoica, din București; premiul al II-lea (2.000 de lei) arhidiaconului Constantin-Răzvan Ștefan, din București; premiul al III-lea (1.000 de lei) lui Alexandru-Ștefan Murariu, din județul Cluj, şi lui Horațiu Alexandrescu, din județul Constanța, iar menţiunea, în valoare de 500 de lei, a fost acordată lui Cătălin Cernătescu, din Bucu­rești. Compozițiile muzicale care au obținut premiile I, al II-lea și al III-lea vor fi publicate în revista „Ortodoxia“ a Patriarhiei Române.

Invitaţi speciali la acest concurs naţional de muzică bisericească au fost actrița Ana Calciu, care a interpretat poezii religioase, şi Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu, care a susţinut un scurt recital. În semn de apreciere pentru activitatea depusă în promovarea teatrului creştin, respectiv pentru educarea prin muzică a copiilor, actriţa Ana Calciu şi dirijorul Voicu Popescu au primit, din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“. După ceremonia de premiere şi acordarea distincţiilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Cultivarea comuniunii frăţeşti prin muzica bisericească“.

 

Moaștele Sfinților Trei Ierarhi s-au întors în Grecia

Delegația condusă de Mitropolitul Pavel de Drama s-a întors în Grecia în după-amiaza zilei de miercuri, 28 octombrie. Înainte de plecare, în Salonul Sfinților Români din Re­ședința Patriarhală, Preaferici­tul Părinte Patriarh Daniel a a­dre­sat mulțumiri IPS Mitropolit Pavel pentru această bucurie deose­bită și mare binecuvântare de a fi adus în România moaștele Sfin­ților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, pentru mai multe zile, arătând că „acestea au sporit bucuria pelerinilor care au venit să aducă cinstirea lor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Această comuniune a sfinților din veacuri diferite și din țări diferite este forța Ortodoxiei. Noi mai întâi avem speranță în ajutorul lui Dum­nezeu și al sfinților Săi, și apoi speranță în ajutorul oamenilor. Mulțumim Înaltprea­sfințitului Părinte Pavel, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, și delegației de la Mănăstirea «Sfântul Pavel» din Sfântul Munte Athos. Aceasta arată în plus legătura dintre Sfântul Munte Athos și România“. De a­semenea, Preafericirea Sa a transmis mul­țu­miri Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic, pentru că a dat binecuvântarea ca aceste sfinte moaște de la Muntele Athos să fie aduse în București la sărbătoa­rea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

 

Şedinţă comună a Sinoadelor mitropolitane din Transilvania

Ierarhii din Sinodul Mitropoliei Ardealului şi din Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului s-au întrunit joi, 26 noiembrie în şedinţă de lucru comună, la sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Ierarhii au discutat diverse aspecte ale vieţii bisericeşti din eparhiile transilvănene.

Lucrările şedinţei comune a celor două Sinoade Mitropolitane au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul şedinţei au fost analizate o serie de propuneri ale eparhiilor din cuprinsul celor două mitropolii din Transilvania şi, la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-a înfiinţat o comisie de cercetare în vederea canonizării părintelui Arsenie Boca. Un punct important al discuţiilor a fost dialogul şi rezolvarea litigiilor cu Biserica Greco-Catolică.

„Prima problemă de pe ordinea de zi a fost evaluarea situaţiei privind litigiile dintre Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică, a solicitărilor în instanţă atât a locaşurilor de cult, cât şi a terenurilor, o situaţie care a devenit foarte acută, mai ales în Eparhia Devei şi Hunedoarei, unde doar în această lună au apărut 56 de noi procese. S-a hotărât să trimitem o scrisoare semnată de toţi ierarhii din Ardeal către Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice de la Blaj, solicitând o implicare în accentuarea dialogului pentru rezolvarea problemelor litigioase în comisiile de dialog. La solicitarea Preasfinţitului Gurie s-a alcătuit o comisie de teologi şi de oameni de ştiinţă care să studieze viaţa şi activitatea părintelui Arsenie în vederea alcătuirii unui referat general, a unui studiu-document pe care apoi Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului să-l propună, dacă este cazul, aprobării Sfântului Sinod, în vederea canonizării părintelui Arsenie“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

 

Misiune comună

De asemenea, membrii celor două Sinoade mitropolitane au discutat şi adoptat o serie de propuneri ale eparhiilor pentru ca viaţa bisericească din Ardeal să se desfăşoare în mod unitar.

„Întâi de toate, această întâlnire are o importanţă deosebită din punct de vedere duhovnicesc. Comuniunea dintre cei ce se străduiesc să facă misiunea Domnului Iisus Hristos în eparhiile din Transilvania este foarte importantă. Au fost şi lucruri punctuale care au trebuit discutate. Deşi s-au aplanat foarte multe diferende dintre Biserica noastră şi Biserica Greco-Catolică, mai sunt foarte multe lucruri de rezolvat. Se pare că în ultima vreme, cele mai multe probleme sunt intentate parohiilor din Episcopia Devei şi Hunedoarei. De aceea, întâlnirea de la Deva a fost de bun augur, pentru că noi, sinodalii, printr-o scrisoare irenică ne-am adresat Înaltpreafinţitului Lucian de la Blaj, rugându-l să se aplece asupra acestor situaţii, pentru că ele pot fi rezolvate creştineşte. Există un mai vechi proiect prin care cerem amendarea Decretului 126 din 1990. În articolul 3 al acestui decret se spune că înainte de a se apela la instanţe, o comisie mixtă a celor două culte trebuie să se pronunţe asupra situaţiei juridice a bisericii, casei parohiale, a cimitirului. Am insistat ca acest lucru să fie luat în vedere, dar am mai adăugat o propunere a noastră, de la Cluj. La biserici, case parohiale, cimitire să se adauge şi proprietăţile forestiere şi terenurile agricole, pentru că dacă o parohie în majoritate astăzi este ortodoxă, chiar dacă în istorie a fost greco-catolică, credem că nu e drept ca proprietăţile să le moştenească după foaia funciară numai una dintre confesiuni sau totalmente confesiunea greco-catolică. Credem că o misiune bine-făcută, şi a noastră, şi a preoţilor pe care noi îi povăţuim, o misiune bine făcută într-o lume în care sunt probleme poate duce la rezultate frumoase. Credem că această întâlnire de astăzi a fost cu folos“, ne-a spus IPS Mitropolit Andrei.

La final, ierarhii au discutat şi câteva probleme de ordin disciplinar şi administrativ din eparhiile sufragane celor două mitropolii.

 

Un prieten al Sfinţilor Părinţi şi al oamenilor

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, transmis la slujba de Înmormân­tare a părintelui arhidiacon Constantin Voicu, fost profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu, luni, 16 noiembrie 2015

Am aflat cu multă durere că, în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 2015, a trecut din această viaţă părintele arhidiacon Constantin Voicu, fost profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu.

Părintele Constantin Voicu s‑a născut în data de 5 decembrie 1929 în oraşul Braşov. După ce a urmat Liceul „Andrei Şaguna“ din localitatea natală (1940‑1948), a studiat teologia la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1948‑1952); datorită bunelor sale rezultate şi dragostei pentru operele Sfinţilor Părinţi, tot la Bucureşti, a obţinut în anul 1975 titlul de doctor în teologie, beneficiind de îndrumările unor reputaţi profesori din acea vreme. Pentru perfecţionarea intelectuală şi lărgirea orizontului său cultural‑spiritual, a primit o bursă, pentru a urma cursuri de specializare, la Facultăţile de Teologie Protestantă din Geneva şi Neuchâtel (1977‑1978). Însă, cel mai important filon al vieţii sale avea să se contureze începând cu anul 1952, când a devenit bibliotecar la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, an în care a primit hirotonia întru diacon prin mâinile Mitropolitului Nicolae Bălan, al cărui ucenic apropiat a fost. În anul 1959, a fost numit secretar‑şef la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, urcând mai târziu, în mod firesc, toate treptele carierei universitare: în anul 1973 a devenit lector la Catedra de patrologie, în anul 1975 conferenţiar, iar în anul următor, 1976, profesor titular de Patrologie şi prorector. În anul 1976, în semn de recunoaştere a meritelor sale deosebite, Mitropolitul Nicolae Mladin i‑a acordat rangul de arhidiacon. Simţul practic arătat în activităţile administrative ale facultăţii, relaţiile cordiale cu profesorii şi atenta preocupare pentru pregătirea temeinică a studenţilor săi au făcut ca în anul 1979 să fie ales rector al prestigioasei instituţii de învăţământ teologic universitar din Sibiu. În această demnitate s‑a afirmat cu responsabilitate, ostenind cu mult curaj şi fără odihnă timp de 13 ani (1979‑1992). Trebuie menţionat că părintele arhidiacon profesor Constantin Voicu, în pofida asprelor dispoziţii ale regimului totalitar de atunci, primea la institut, cu riscuri mari, monahi şi monahii, dar şi absolvenţi de liceu, nu doar absolvenţi de seminar. În acelaşi timp organiza cursurile de îndrumare pastorală şi misionară a preoţilor, iniţiate de Patriarhul Justinian Marina.

De asemenea, părintele arhidiacon profesor Constantin Voicu a fost delegat din partea Bisericii Ortodoxe Române la multe conferinţe şi întruniri internaţionale, din care amintim: Congresele Profesorilor de Teologie Ortodoxă de la Atena (1976) şi Boston (1987), A VII‑a Adunare Generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Canberra, 1991) etc.

Îndelungata sa carieră universitară, precum şi caracterul său paşnic şi blând l‑au recomandat să fie chemat să organizeze, ca profesor şi decan, activităţile unor noi facultăţi de teologie, ca de pildă la Alba Iulia (1994‑2000) şi la Oradea (2000‑2004).

Activitatea sa academică s‑a materializat în numeroase studii şi lucrări de istorie şi patrologie, în limba română și în limbi de circulaţie internaţională. Dintre acestea, amintim în special teza sa de doctorat:Teologia muncii la Sfântul Ioan Gură de Aur şi actualitatea ei (publicată în 1975, în revista Mitropolia Ardealului, nr. 3‑5, pp. 195‑326 şi în extras). Unele dintre cercetările sale teologice şi patristice au fost publicate în anul 2004, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, într‑un volum intitulat Studii de Teologie Patristică, în acelaşi an fiind tipărit şi un manual de Patrologie pentru Seminariile Teologice, elaborat împreună cu pr. conf. dr. Nicu Dumitraşcu. Deşi retras la pensie şi atins de neputinţele bătrâneţii, părintele arhidiacon profesor Constantin Voicu a lucrat intens la elaborarea unui curs academic de Patrologie în trei volume, pe care l‑a publicat la Editura Basilica a Patriarhiei Române, între anii 2009 şi 2010. O ediţie extinsă şi îmbunătăţită a acestui curs cu bibliografia adusă la zi a văzut lumina tiparului la aceeaşi editură, în două mari volume, chiar anul acesta, 2015. Menţionăm că pentru realizarea acestei lucrări a fost cooptat unul dintre ucenicii săi, pr. lect. dr. Lucian Dumitru Colda, titularul Catedrei de patrologie a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Pentru activitatea sa didactică, ştiinţifică şi administrativă, părin­tele arhidiacon profesor Constantin Voicu a fost distins cu „Crucea Patriarhală“ de către Patriarhii: Justinian Marina (1976), Iustin Moisescu (1982), Teoctist Arăpaşu (1988 şi 2001). Pe lângă alte numeroase titluri academice onorifice, părintele profesor Constantin Voicu a primit şi înalte distincţii de stat, precum Ordinul „Meritul cultural“ în grad de Ofiţer (2004).

Cunoscând îndeaproape că, prin rodnica sa activitate didactică şi teologică, părintele profesor Constantin Voicu a contribuit la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului teologic universitar românesc, precum şi la formarea unei întregi pleiade de teologi şi slujitori ai Altarului, în anul 2009, i‑am acordat şi noi „Crucea Patriarhală“ în ediţie nouă.

Cele mai mari calităţi ale părintelui arhidiacon profesor Constantin Voicu au fost dragostea, înţelegerea şi răbdarea pe care le‑a manifestat fără încetare faţă de toţi cei care i‑au cerut sprijinul academic şi părintesc. Aceste trăsături sufleteşti l‑au făcut căutat şi preţuit de toţi ucenicii săi care au devenit ierarhi, profesori, clerici și buni slujitori ai Bisericii.

Chemat la veşnicele locaşuri în ziua pomenirii celui mai mare Sfânt Părinte al Bisericii, Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, la acest ceas de vremelnică despărţire, întru aşteptarea Învierii de obşte, adresăm, cu părintească dragoste, cuvânt de condoleanţe, binecuvântare şi consolare, atât soţiei sale, doamna profesoară Virginia Voicu, cât şi tuturor celor care l‑au cunoscut şi l‑au preţuit.

Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să aşeze sufletul părintelui arhidiacon profesor Constantin Voicu în ceata sfinţilor Săi slujitori, în lumina şi pacea Împărăţiei cerurilor!

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Părintele Constantin Voicu a fost condus pe ultimul drum

Luni, 16 noiembrie 2015, Catedrala mitropolitană din Sibiu, locaşul unde părintele arhidiacon Constantin Voicu a slujit ani de zile, a fost loc de priveghere şi de prohodire a celui care şi-a dedicat  viaţa catedrei şi formării viitorilor preoţi.

Slujba de înmormântare a fost  oficiată de un sobor de arhierei format din Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Ilarion Făgărăşeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Numeroşi preoţi aflaţi la chemări de înaltă slujire au venit să-l prohodească pe cel ce le-a fost profesor şi îndrumător, amintind aici pe pr. Ioan Sauca, secretar-general executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor, pr. Alexandru Moţoc, inspector-general bisericesc la Patriarhia Română, stareţi şi monahi, precum şi numeroşi profesori de teologie din ţară şi din străinătate.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Un prieten al Sfinţilor Părinţi şi al oamenilor“ a fost citit de PS Episcop Sofronie. Au fost transmise mesaje de condoleanţe din partea ierarhilor, din partea Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, a secretarului general al Consiliului Mondial al Bisericilor, Olav Fykse Tveit, şi a autorităţilor locale şi judeţene. La final, s-a înconjurat locaşul de cult şi s-a mers la cimitirul municipal din Sibiu, unde a fost îngropat trupul neînsufleţit al arhidiaconului Constantin Voicu.

 

Ctitorul unei eparhii reînviate

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel transmis la împlinirea a 25 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian în demnitatea de arhipăstor al acestei eparhii, sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, prin hotărârea Sfântului Sinod din 12 februarie 1990, şi tot atâţia ani de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian în demnitatea de arhipăstor al acestei eparhii (11 noiembrie 1990).

Înfruntând, de‑a lungul istoriei, numeroase vi­tregii, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului a fost cotropită de imperiul habsburgic în anul 1688 şi trecută prin dureroasa dezbinare bisericească a românilor transilvăneni în perioada 1698‑1701; desfiinţată abuziv în anul 1740, cu interdicţia de a avea episcop ortodox; reînfiinţată, pentru puţin timp, în anul 1937, prin decret regal; înstrăinată apoi prin cedarea Ardealului de Nord‑Vest, între anii 1940 şi 1944; desfiinţată din nou, în anul 1948, de regimul comunist ateu, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a cunoscut pătimirile şi răstignirea unei istorii duşmănoase, timp de mai multe secole.

De aceea, reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului în anul 1990, când Biserica Ortodoxă Română a avut posibilitatea de a se organiza în libertate, precum şi alegerea şi întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian la cârma ei, a fost un act de dreptate, recu­noștință şi cinstire faţă de toți cei care au luptat şi sau jertfit pentru ca dreapta cre­dință să dăinuie dea lungul secolelor în aceste ținuturi româneşti.

Înzestrat cu un profund spirit misionar, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian s‑a preocupat dintru început de re­ctitorirea acestei eparhii, care nu avea nici reședință episcopală şi nici catedrală adecvată. Depă­șind multe greutăți, cu răbdare constantă şi înţelepciune practică, cu ajutorul lui Dumnezeu, Eparhia Maramureşului şi Sătmarului are acum o reședință frumoasă şi o catedrală impunătoare, aflată în curs de finalizare. De asemenea, în această perioadă s‑a pus piatra de temelie pentru mai mult de 130 de biserici noi, au fost înființate peste 20 de mănăstiri, trei protopopiate noi: Vişeu, Chioar şi Oaş, iar sute de biserici au fost sfinţite sau resfinţite.

Cunoscând râvna misionară a Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian, înțelepciunea sa pastorală şi dăruirea sa jertfelnică pentru Biserică, i‑am conferit, cu aprobarea Sfântului Sinod, rangul de Arhiepiscop onorific al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, în luna decembrie 2009.

Conştiinţa misionară a Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian îmbină evlavia ierarhului harnic şi milostiv cu lucrarea dinamică pentru binele comun; preţuirea faţă de trecutul istoric şi năzuințele înaintașilor săi cu sentimentul datoriei morale de a continua lucrarea lor.

Astăzi, la ceas aniversar, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian şi a clerului şi credin­cioșilor din eparhia pe care o păstorește. Totodată, îl felicităm şi pe Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, vrednic ucenic şi harnic colaborator al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun“ (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre“ (Evrei 3, 1), să dăruiască Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian sănătate şi bucurii, păstrând aceeași râvnă sfântă pentru Biserică şi Neam, întru mulți şi binecuvântați ani!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului la ceas aniversar

La Baia Mare a avut loc vineri, 20 noiembrie 2015, simpozionul „Un sfert de veac de învăţământ teologic în Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului“, dedicat împlinirii a 25 de ani de la reactivarea acestei eparhii, organizat de Domeniul de Teologie Ortodoxă a Centrului Universitar „Nord“ din Baia Mare. La lucrările simpozionului au luat parte Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cadre didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, preoţi şi elevi. Mesajul Înaltprea­sfin­țitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul ortodox român al Maramureşului şi Sătmarului, a fost citit de lect. univ. dr. Eusebiu Borca. În cuvântul rostit cu această ocazie, Preasfințitul Iustin Sigheteanul a făcut o prezentare a dezvoltării învăţământului teologic de-a lungul celor 25 de ani, prin înfiinţarea Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul“ din Baia Mare, a învăţământului teologic universitar la Universitatea de Nord, iar apoi prin înfiinţarea Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt“ din Satu Mare, care este prima şcoală confesională din România postdecembristă.

Sâmbătă, 21 noiembrie, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Intrarea Maicii Domnului în biserică, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a aniversat 25 de ani de la reactivare. Momentul a fost marcat prin Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfinţia Sa Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de PS Petroniu, Episcopul Sălajului, şi PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi de un sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi slujitori, preoţi cadre didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, preoţi invitaţi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Epis-copală „Sfânta Treime“ din Baia Mare, în prezenţa unui mare număr de credincioşi veniţi de pe cuprinsul eparhiei şi din alte episcopii. Cuvântul de învăţătură rostit de IPS Andrei a avut ca idee centrală pericopa evanghelică a Sfintei Evanghelii a sărbătorii şi a fost intitulat „Să ne curăţim coliba sufletului“. După oficierea Te Deum-ului, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, a dat citire mesajului de felicitare al PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Ctitorul unei Eparhii reînviate“. Referindu-se la momentul festiv dedicat împlinirii unui sfert de veac de la reactivarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a transmis felicitări IPS Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, PS Arhiereu-vicar Iustin Sigheteanul, Permanenţei eparhiale, preoţilor protopopi, clerului şi tuturor credincioşilor, adică celor care şi-au dorit reactivarea Sfintei Eparhii. „Cea mai importantă realizare din eparhie este Catedrala Episcopală «Sfânta Treime» din Baia Mare“, a spus IPS Andrei. Un cuvânt duhovnicesc a adresat credincioşilor din catedrală IPS Arhiepiscop Justinian. Un succint istoric al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu specificarea celor mai importante repere din existenţa sa de până acum, a prezentat PS Arhiereu-vicar Iustin Sigheteanul, pornind de la începuturile grele, când un an episcopia a funcţionat fără reşedinţă, lucru foarte grav, şi până la faptul că toate evenimentele majore organizate de episcopie, de la înfiinţare până în prezent, s-au răsfrânt pozitiv, au avut ecou şi au marcat existenţa locuitorilor judeţului. Eparhia Maramureşului şi Sătmarului este una din cele mai vechi din ţară, existenţa arhiereilor locali fiind pomenită încă în 1391, la mănăstirea din Peri, azi localitate în Ucraina. Importanţa duhovnicească a episcopiei pentru credincioşii din judeţele Maramureş şi Satu Mare este deosebit de importantă: numărul preoţilor a crescut de la 300 la aproape 600 în prezent, iar al mănăstirilor, de la 4 aşezăminte monahale la 30 de mănăstiri şi 10 schituri. A crescut şi numărul protopopiatelor, iar acum se află în fază finală de redactare monografiile complexe ale celor 8 protopopiate şi a apărut recent un volum, de multe sute de pagini, în care este cuprinsă istoria aşezămintelor mănăstireşti şi a schiturilor. Nu au fost neglijaţi nici tinerii, noua catedrală este Catedrala Tinerilor din Episcopie, iar ziua Sfântului Arhidiacon Ştefan a fost declarată Ziua Tinerilor din Eparhie. Pentru tineri au fost organizate două întruniri, una naţională şi una internaţională, în premieră naţională, cu participarea a peste 3.000 de tineri, cu impact naţional şi internaţional semnificativ. Pentru merite deosebite în calitate de membri ai primei Adunări eparhiale, domnilor Dumitru Lupşa şi Vasile Dragoş le-au fost înmânate de PS Iustin Sigheteanul „Crucea Voievodală Maramureşeană“, cea mai înaltă distincţie a eparhiei, şi Gramata Episcopală, plus placheta aniversară. Gramata Episcopală şi placheta aniversară au fost înmânate Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Baia Mare, ca principală colaboratoare, prin primarul Cătălin Cherecheş, la Reuniunea Tinerilor Ortodocşi, la ridicarea Catedralei Episcopale, dar şi a evenimentelor majore din viaţa municipiului Baia Mare. Placheta aniversară şi Gramata Episcopală au primit principalele instituţii judeţene colaboratoare. Ca răspuns, IPS Justinian a primit din partea Consiliului Judeţean o Diplomă de Excelenţă, precum şi o Diplomă de Recunoştinţă din partea Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania.

 

Distincţie academică pentru Mitropolitul Andrei

Marți, 10 noiembrie, Înaltpreasfin-ţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a primit, la propunerea Facultăţii de Geodezie din Bucureşti, titlul de doctor honoris causa din partea Universităţii Tehnice de Construcţii din Capitală. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Evenimentul solemn al decernării titlului de doctor honoris causa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei s-a desfăşurat în Sala „Anghel Saligny“ din cadrul Facultăţii de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri a Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, facultate pe care Înaltpreasfinţia Sa a absolvit-o în anul 1972. Din prezidiu au făcut parte: prof. dr. ing. Anton Anton, preşedintele Senatului Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti; prof. dr. ing. Iohan Neuner, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti; prof. dr. ing. Laurenţiu Rece şi prof. dr. ing. Radu Sârghiuţă, prorectori ai Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, şi prof. dr. ing. Dumitru Onose, decanul Facultăţii de Geodezie din Bucureşti.

Titlul de doctor honoris causa a fost conferit Înaltpreasfinţiei Sale „în semn de înaltă preţuire pentru contribuţiile remarcabile din ultimele patru decenii la dezvoltarea vieţii sociale din România, pentru contribuţia deosebită adusă dezvoltării învăţământului, ca autor a numeroase cărţi şi monografii de specialitate, drept recunoaştere a modului strălucit de îmbinare a teoriei cu practica, prin participare directă şi responsabilă la realizarea unor şcoli de teologie, cât şi ca întemeietorul unor centre de cercetare în teologie, pentru modul cum reprezintă în ţară şi străinătate comunitatea academică din Facultatea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri şi din Facultatea de Geodezie ale Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti“, după cum a precizat prof. dr. ing. Anton Anton.

IPS_ANDREI_DHC_1În continuare, IPS Mitropolit Andrei a rostit cuvântul intitulat „Oamenii preocupaţi de ştiinţele exacte pot avea şi o viaţă religioasă profundă, pentru că între spirit şi materie este complementaritate şi nu antagonism“, în care a punctat trei probleme ce frământă societatea contemporană: „Omul, materie şi spirit“; „Cunoaşterea ştiinţifică şi cunoaşterea religioasă“; „Semne încurajatoare în ceea ce priveşte raportul între ştiinţă şi religie“. „Cei cinci ani pe care i-am petrecut aici au fost binecuvântaţi de Dumnezeu. Pe lângă cunoştinţele tehnice acumulate, m-am legat sufleteşte de colegii mei a căror prezenţă mă însoţeşte şi mă va însoţi până în eternitate. Apoi, cu toate că eram în plină epocă comunistă, în Bucureşti pulsa o viaţă spirituală profundă (…), cu toate că ideologia oficială era cea marxistă, oamenii îşi aveau viaţa lor spirituală. Pe furiş, chiar şi cadrele didactice de aici puteau fi observate la biserică. Paradoxal, acum, în deplină libertate, se observă o atitudine a unora potrivnică credinţei. Li se pare poate că nu e corect politic să fie aşa de mare procentul celor care au încredere în Biserică, nu e european şi nu e în ton cu vremurile“, a arătat Înaltpreasfinţia Sa.

 

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a vizitat Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în zilele de 6 şi 7 noiembrie în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. În prima zi a vizitei, Întâistătătorul Bisericii noastre a sfinţit Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie“ din Rădăuţi, județul Suceava, iar în a doua zi a târnosit biserica Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în biserică“ din Rădăuţi.

 

Centru pentru copii, sfinţit de Patriarhul României

Patriarhul României a fost întâmpinat în după-amiaza zilei de vineri, 6 noiembrie, în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ din incinta Aşezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie“ din Rădăuţi, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinți­tul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, dar și de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, stareţi, stareţe, monahi, monahii, preoţi şi numeroşi credincioşi de la mănăstirile şi parohiile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. După săvârşirea slujbei de Polihroniu, IPS Arhiepiscop Pimen, chiriarhul locului, a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un cuvânt de bun venit şi a prezentat pe scurt aşezământul de copii, construit la iniţiativa arhimandritului Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, care oferă, încă din luna septembrie a anului 2011, copiilor orfani, lipsiţi de mijloace de existenţă şi celor din familii dezorganizate găzduire, îngrijire şi educaţie. Preaferi­cirea Sa a mulţumit pentru frumoasa primire, a apreciat şi a felicitat modul de organizare a aşezământului, datorită construirii în jurul bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“ a 11 vile de tip familial, dar şi a alte 12 clădiri, cum sunt cantina, sediul administrativ şi alte anexe.

„Este o mare binecuvântare să vedem un așezământ pentru copii atât de frumos, atât de bine organizat. Este cel mai bine organizat şi cel mai frumos din întreaga Românie. De aceea, am venit cu bucurie aici, cunoscând lucrarea părintelui stareţ Iustin şi cunoscând şi dărnicia multor oameni care au ajutat, fiindcă, foarte adesea, este mai uşor să înfiinţezi o instituţie decât să o menţii. Menţinerea unor instituţii importante presupune o grijă deosebită şi, în acelaşi timp, eforturi deosebite mai ales dacă dorim ca instituţiile înfiinţate să fie la înălţime din punctul de vedere al vieţii spirituale, al vieţii materiale şi mai ales din punctul de vedere al educaţiei“, a precizat Părintele Patriarh Daniel.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba de sfinţire a vilelor aşezământului şi a explicat importanţa unui asemenea aşezământ pentru copii, care este „o adevărată mândrie a bucovinenilor, model pentru întreaga ţară“, fiindcă, prin viaţa duhovnicească intensă şi educaţia aleasă, prin unirea credinţei şi culturii, „ridicăm o generaţie cu demnitate, cu oameni harnici şi darnici, respectuoşi faţă de contemporanii şi înaintaşii lor“.

În semn de preţuire şi binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit părintelui stareţ Iustin Dragomir o cruce de binecuvântare, pentru biserica aşezământului cărţi liturgice şi de învăţătură creştin-ortodoxă, pentru aşezământ o icoană a Maicii Domnului, iar celor prezenţi iconiţe ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuţi.

Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie“ din Rădăuţi funcţionează în urma unui protocol încheiat între Mănăstirea Bogdana şi Consiliul Judeţean Suceava. De serviciile aşezământului beneficiază 163 de copii, dintre care o parte sunt studenţi, dar sumele alocate de ambele instituţii nu acoperă cheltuielile aşezământului, mai ales în timpul sezonu­lui rece. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit din partea Patriarhiei Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor un ajutor financiar pentru ca aşezământul să poată achita cele necesare în perioada sezonului rece şi a oferit copilaşilor din cadrul aşezământului daruri, constând în haine, jucării şi dulciuri.

 

Un nou aşezământ
monahal în Rădăuți

Sâmbătă, 7 noiembrie, în pofida vremii foarte reci, sute de credincioşi bucovineni au venit împreună cu copiii şi nepoţii lor la Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în biserică“ din Rădăuţi pentru a participa la slujba de târnosire a bisericii mănăstirii. Slujba de târnosire a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de șapte ierarhi: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanu­lui şi Bacăului, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. După stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu Sfântul Mir a bisericii cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în biserică“, Patriarhul României, împreună cu soborul ierarhilor, înconjuraţi de numeroşi preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în incinta mănăstirii.

După rostirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că, în biserică, sufletul omorât de păcat înviază şi se pregăteşte pentru învierea cea de obşte. De aceea, o biserică târnosită este, după cum ne învaţă Sfântul Maxim Mărturisitorul, „laboratorul învierii“. „Astăzi am simţit că cerul s-a coborât spre noi prin sfinţii rugători, ca pe noi să ne înalţe la ceruri, și Sfânta Treime ne primeşte în iubirea Sa pentru că toată lucrarea s-a făcut cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului şi cu desăvârşirea Duhului Sfânt, iar noi am împrumutat mâinile noastre lui Hristos pentru a zidi biserica. Fericite sunt mâinile care au lucrat, fie direct, fie prin donaţie de bani sau de materiale pentru zidirea unei biserici! De aceea, în slujbele noastre se spune când pomenim pe ctitori: «Fericiţii şi pururi pomeniţii ctitori» şi atunci când nu mai au rude, când nu mai au pe nimeni, vor fi pomeniţi de cei care se roagă în biserica zidită de aceştia“, a explicat Întâistătătorul Bisericii noastre.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai subliniat că la pomenirea de obşte a celor trecuţi la Domnul, zi de sâmbătă numită şi Moşii de toamnă, se fac rugăciuni de iertare a păcatelor tuturor celor care au trecut la Domnul într-o formă neaşteptată, surprinzătoare şi violentă, precum tinerii de la clubul bucureştean Colectiv. De aceea, în cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite ectenii şi o rugăciune de pomenire pentru tinerii adormiţi în Domnul, dar şi ectenii pentru vindecarea şi întărirea celor aflaţi în suferinţă pe paturile din spitale. Preafericirea Sa a vorbit despre semnifi­caţiile teologice şi duhovniceşti ale pomenirii de obşte a celor adormiţi, subliniind că „Biserica Ortodoxă a dezvoltat o comuniune şi o cultură a recunoştinţei faţă de îna­intaşi. De aceea, un popor care nu-şi mai pomeneşte pe cei trecuţi la Domnul nu mai are demnitate suficientă. Noi arătăm gradul de civilizaţie după modul cum ne comportăm cu copiii, bătrânii şi cu mormintele celor adormiţi“.

man-radauti1La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a oferit următoarele distincții: Crucea patriarhală pentru clerici arhimandritului Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, pentru contribuţia la înfiinţarea şi buna organizare a Aşezământului pentru copii şi a Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în biserică“; Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Ordine şi distincţii de vrednicie au mai fost acordate clericilor, monahilor, monahiilor şi mirenilor care au contribuit la buna organizare a aşezământului pentru copii, iar pentru biserica mănăstirii a dăruit o cruce de binecuvântare şi cărţi liturgice.

Preafericirea Sa a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen şi credincioşilor bucovineni pentru frumoasa primire şi pentru buna tradiţie ca, la realizarea unei lucrări importante bisericeşti, să fie cât mai mulţi credincioşi implicaţi. În semn de mulţumire pentru slujirea neamului românesc, în special faţă de ţinutul bucovinean, prin sprijinirea aşezământului de copii din Rădăuţi, preşedintele Consiliului Județean Suceava a conferit Patriarhului Bisericii noastre ti­tlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Suceava“, iar IPS Arhiepiscop Pimen i-a dăruit o icoană cu hramul mănăstirii.

Credincioşii prezenţi la slujba de târnosire s-au închinat în Sfântul Altar şi la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Reşedinţa Patriarhală, aduse de către o delegaţie condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, precum şi la moaștele Sfântului Mitropolit Mucenic Teodosie aduse de la Mănăstirea Brazi și la sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, aflate în patrimoniul mănăstirii.

 

2015 – Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, rostit la deschiderea lucrărilor Conferinţei pastoral-misionare a Arhiepiscopiei Bucureştilor, sesiunile din Bucureşti – 23 noiembrie 2015, Ploieşti – 24 noiembrie 2015, Vălenii de Munte – 26 noiembrie 2015

Preafericitul_Daniel_1Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a proclama anul 2015 drept An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din e­parhii a fost urmată de o serie de pro­iecte ample, de eforturi de documentare susținută și de intensificare a misiunii pastorale a Bisericii noastre, în contextul societăţii de azi, mar­cată de secularizare, incertitudine şi lipsă de ideal mobilizator. Întrucât este necesar ca toţi membrii Bisericii, independent de vârstă şi profesie, să‑şi definească mai bine va­lorile, să cunoască şi să înţeleagă mai bine credinţa ortodoxă, Sfântul Sinod recomandă ca izvor de lumină pentru viaţa spirituală, pe lângă Sfânta Evanghelie, şi tezaurul inepuizabil al Tradiţiei ortodoxe, în care un loc central îl ocupă viața și scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii.

Sfinţii Părinţi sunt icoane vii ale vieții duhovnicești, iar aducerea în prim-plan a învățăturilor exprimate de aceştia, precum şi a celor exprimate de mari păstori de suflete ai neamului românesc: ierarhi, clerici de mir şi părinţi monahi, a contribuit la intensificarea şi îm­bo­gățirea activităților pastorale pe care Biserica le desfăşoară în mijlocul societăţii.

Conferinta_pastorala_1 În acest an, centrul atenţiei a fost, desigur, Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre marii Sfinţi Părinți ai Bisericii, care reprezintă pentru noi un model de teologhisire şi de misiune creştină de o permanentă vitalitate şi actualitate. Sfântul Ioan Gură de Aur, potrivit Tradiţiei, este autorul Sfintei Liturghii celei mai utilizate în cultul ortodox, este predicatorul inegalat în istorie şi este un model de ierarh care a apărat credinţa ortodoxă în faţa ereziilor, dar şi demnitatea umană a săracilor şi a celor umiliţi de patimi egoiste personale sau colective.

Ca model al paternității duhov­nicești, Sfântul Ioan Gură de Aur este considerat păstor de suflete prin excelențăfiind mare dascăl al rugăciunii, al pocăinţei şi al milosteniei. I‑a învăţat în permanenţă pe contemporani să fie apropiați de Biserică și de slujitorii acesteia, să descopere forţa rugăciunii comunitare din biserică. În acest sens, el zice: „Poţi să te rogi şi acasă, dar este cu neputinţă să te rogi acasă ca în biserică, unde este atâta mulţime de părinţi, unde întrun suflet se înalţă rugăciuni către Dumnezeu. Nu te ascultă aşa Dumnezeu când te rogi singur, cum te ascultă când te rogi cu fraţii tăi. Aici, în biserică, este ceva mai mult decât în casă, adică: unirea şi înţelegerea, legătura dragostei şi rugăciunile preoţilor. De aceea, preoţii stau în frunte, pentru ca rugăciunile mulţimii, care sunt mai neputincioase, uninduse cu rugăciunile preoţilor, care sunt mai puternice, să se urce împreună la cer. De altfel, ce folos are predica dacă nui unită cu rugăciunea? Mai întâi rugăciunea şi după aceea predica“(Sf. Ioan Gură de Aur, „Cuvântul al III‑lea împotriva anomeilor“, 6, în: Cuvântări împotriva anomeilor. Către iudei, trad. și note de pr. Dumitru Fecioru, București, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 2007, pp. 52‑53).

Iar în ceea ce privește predica, Sfântul Ioan Gură de Aur descrie puterea vindecătoare a cuvântului pastoral din predică astfel: „Vindecăm boala aceasta fără instrumente medicale, fără doctorii, fără mâncăruri, fără băuturi, fără bani, fără lungi călătorii. Cum și în ce chip? Alcătuim un cuvânt tămăduitor, care înlocuiește toate acele mijloace de vindecare, care e mai bun pentru bolnavi decât toate mijloacele amintite mai sus. Cuvântul acesta hrănește mai bine ca pâinea, vindecă mai repede ca doctoriile, arde mai adânc decât focul; nu pricinuiește nici durere, dar oprește curgerile cele rău mirositoare ale gândurilor rele, taie, fără durere, puroiul mai bine decât cuțitul. Face toate acestea fără vreo cheltuială, fără să sărăcească pe cineva“ (Sf. Ioan Gură de Aur, „Cuvânt către cei ce s‑au poticnit în fața împrejurărilor vitrege ale vieții și din pricina prigonirii și tulburării poporului (chiar de către unii preoți); firea dumnezeiască este mai presus de înțelegere; și către iudei“, 1, în Despre desfătarea celor viitoare. Să nu deznădăjduim. Nouă cuvântări la Cartea Facerii, trad. și note de pr. Dumitru Fecioru, București, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 2008, pp. 212‑213).

În vremea de azi, când excesul de informație fără putere formativă sau spirituală tinde să paralizeze gândirea profundă şi autentică, deoarece informațiile se succed într‑o manieră extrem de rapidă, care împiedică o selecţie însoţită de discernământ, Biserica este chemată să cultive predica înţeleasă ca fiind cuvânt tămăduitor, dătător de lumină celor dezorientaţi şi vindecător de suferinţă celor aflaţi în necazuri şi încercări. Urmând modelul de implicare în viaţa societăţii al Sfântului Ioan Gură de Aur, unind cuvântul Evangheliei cu fapta milosteniei, înţelegem că misiunea Bisericii astăzi trebuie să armonizeze cuvântul predicii şi al catehezei cu lucrarea filantropică sau caritabilă, prin ajutorare concretă, prezenţă activă şi mângâietoare în mijlocul oamenilor. Coresponsabilitatea şi cooperarea clericilor şi mirenilor în această misiune dinamică a Bisericii pot fi susţinute astăzi şi prin mijloace moderne de comunicare, având la dispoziţie televiziunea, radioul, presa scrisă, rețelele de socializare, instrumente prin care lucrarea Bisericii poate ajunge şi la cei care nu cunosc sau au uitat bucuria binecuvântării şi a comuniunii în iubirea lui Dumnezeu.

Sfântul Ioan Gură de Aur a evidențiat rolul copiilor şi al tinerilor în viața Bisericii, aceştia fiind daruri ale lui Dumnezeu pentru familie şi societate, care dacă primesc o educaţie religioasă pot deveni mărturisitorii de mâine ai credinței creștine, având în vedere cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nui opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea“ (Luca 10, 14‑15). În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur arată puterea deosebită a rugăciunii copiilor şi a celor nevinovaţi, zicând: „Pentru cei ce au săvârșit păcate multe și care au nevoie de mustrare, ne rugăm lui Dumnezeu noi, preoții, după ce noi înșine neam osândit păcatele noastre. Pentru noi însă se roagă copiii, pentru că împărăția cerurilor este a acelora care sunt nevinovați ca ei. Aceasta o arată mai cu seamă aceia care sunt nevinovați și smeriți precum copiii, aceia pot să se roage lui Dumnezeu pentru cei păcătoși“ (Sf. Ioan Gură de Aur, „Omilia a LXXII‑a la Matei“, IV, în: Scrieri III. Omilii la Matei (Părinți și Scriitori Bisericești, 23), trad., introd., indici și note de pr. Dumitru Fecioru, București, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1994, p. 818).

Astăzi, îmbătrânirea popula­ți­ei resimțită la nivel european, scăderea puternică a natalității, creșterea numărului de avorturi și a familiilor monoparentale, crizele sociale şi politice frecvente, provocările socio‑demografice recente, precum şi situarea societăţii noastre în vecinătatea războaielor cumplite care au loc în Orientul Mijlociu, toate acestea generează schimbări profunde de gândire şi acţiune în cadrul societăţii actuale. În faţa acestor schimbări, Biserica trebuie să acorde o importanţă deosebită lucrării sale misionare dedicată copiilor şi tinerilor, dar şi adulţilor puţin catehizaţi sau puţin informaţi privind viaţa spirituală şi activităţile multiple ale Bisericii.

Prin acțiunile dedicate în special tinerilor (pelerinaje, grupuri de lectură, voluntariat social), parohiile şi mănăstirile, şcolile de teologie şi toate organizaţiile bisericeşti sunt chemate să lucreze mai intens pentru călăuzirea tinerilor pe calea vieţuirii în credinţa creştină ortodoxă. În acest sens, anul viitor, 2016, a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al educației tineretului creștinortodox și An comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.

În vremea de azi, când raportarea unui segment al societăţii faţă de Biserică poate cunoaşte şi aspecte tensionate, situaţii bazate în special pe necunoaștere sau pe generalizări ale unor aspecte negative individuale, toţi slujitorii Bisericii trebuie să dăm dovadă de mai multă comuniune şi unitate, de realism pastoral şi solidaritate, de iubire părintească şi frăţească, de hărnicie şi dărnicie ca propovăduitori şi împlinitori ai iubirii creștine, potrivit îndemnurilor adresate de Mântuitorul Iisus Hristos ucenicilor Săi în Predica de pe munte: „Voi sunteţi sarea pământului“ (Matei 5, 13) și „lumina lumii“ (Matei 5, 14). Societatea secularizată de astăzi este mai mult critică decât îngăduitoare cu slujitorii Bisericii, cerând ca Biserica să ajute cât mai mult societatea, chiar dacă societatea secularizată nu o ajută pe ea, fiindu‑i adesea ostilă. Într‑o astfel de situaţie, esenţială este fidelitatea clericilor şi credincioşilor ortodocşi faţă de Hristos şi de Biserica Sa. Totuşi, cei care nu cunosc misiunea sfântă şi lucrarea socială vastă a Bisericii, ci doar cazuri negative izolate, trebuie să vadă faptele noastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl nostru Cel din ceruri (cf. Matei 5, 16). Unii dintre cei care sunt tulburaţi şi dezorientaţi astăzi se vor schimba în bine mai ales când vor găsi la slujitorii şi credincioşii Bisericii pacea și bucuria sufletească dăruite lor de Hristos, după cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur, care zice: „Trebuie să facem totul să ne bucurăm de pace, și în casă, și în biserică. Că și în biserică preotul dă pace; iar preotul ține locul lui Hristos și trebuie săl primim cu toată dragostea în inima noastră, înainte de a ne împărtăși. Dacă este dureros să nu te împărtășești, apoi cu atât mai dureros este să alungi din inima ta pe cel careți spune: «Pace!» Pentru tine stă preotul în biserică, pentru tine stă cel ce predică, muncinduse și trudinduse. Ce cuvânt de apărare vei avea când nu primești nici cuvintele preotului măcar?“ (Sf. Ioan Gură de Aur, „Omilia a XXXII‑a la Matei“, VI, în: Scrieri III…, pp. 401‑402).

În fața provocărilor contemporane legate de fenomenul secularizării, al migraţiei şi al violenţelor de tot felul care generează emoţii şi atitudini diferite (pro şi contra) faţă de Biserică, în calitate de slujitori ai Mântuitorului Iisus Hristos în mijlocul oamenilor, trebuie să recurgem cu precădere la modelele duhovnicești reprezentate de Sfinţii Părinţi ai Bisericii şi de părinţii duhovniceşti români care au trecut prin multe încercări şi necazuri, dar, prin rugăciune şi răbdare, înţelepciune şi speranţă, ne‑au transmis o lucrare misionară dinamică şi o spiritualitate românească pașnică, vie şi luminoasă.

Pentru a intensifica la nivel calitativ activităţile pastoral‑misionare realizate de către Biserică este necesar ca fiecare slujitor şi misionar al Bisericii săşi pună întrebările cuvenite și să găsească răspunsurile și soluțiile adecvate fiecărui om, fiecărei situaţii, răspunsuri inspirate din Sfânta Evanghelie şi din aceste modele duhovniceşti, pentru ca să împlinim cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „Aduceţivă aminte de maimarii voştri care vau grăit vouă cuvântul lui Dumnezeupriviţi cu luare aminte cum şiau încheiat viaţa şi urmaţile credinţa“ (Evrei 13, 7).

La final, dorim să adresăm, pe lângă un îndemn de cinstire adâncă şi pioasă a Sfântului Ioan Gură de Aur şi a marilor păstori de suflete care au trăit înaintea noastră, şi îndemnul de a-i chema pe aceştia în ajutor prin rugăciune stăruitoare. Avem convingerea că astfel vom continua parcursul duhovnicesc pe aceeaşi cale pe care şi ei au împlinit misiunea lor sacerdotală, de‑a binevesti prin cuvânt şi faptă Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos pentru toţi oamenii.

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Conferința „Mass-media și religia“ la București

În perioada 20-21 noiembrie 2015, în București s-a desfășurat cea de-a doua ediție a conferinței „Mass-media și religia“. Evenimentul a reunit 25 de vorbitori din diferite domenii de activitate, reprezentând 9 țări europene.

Pe parcursul celor două zile de dezbateri, specialiști din Grecia, Italia, Rusia, Norvegia, Finlanda, Slovacia, Franța, Polonia și România au prezentat puncte de vedere ale tra­di­țiilor de cercetare din diferite țări europene. Au participat re­pre­zen­tanți din presa scrisă și audiovizuală, doctoranzi în comunicare, profesori universitari, precum și repre­zentanți ai instituțiilor din media religioasă.

Moderată de prof. dr. Mihai Coman, directorul Școlii Doctorale în științele Comunicării din cadrul Facultății de Jurnalism și Știin­țele Comunicării din București, conferința a fost deschisă prin cuvântul de bun venit rostit de prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis, prorector al Un­i­ver­si­tății din București. Sesiunile con­fe­rinței au fost urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Prof. dr. Mihai Coman ne-a declarat că, prin organizarea acestor conferințe, își propune consolidarea unei platforme deschise de dezbateri despre reflectarea religiei în mass-media și despre observarea mecanismelor prezente în jurnalismul și cultura populară actuală: „Trăim într-o lume în care nimic nu mai ajunge la noi decât prin mass-media. O foarte mică parte din experiențele noastre sunt directe, și acelea în mediul nostru cotidian. Dar majoritatea informațiilor despre ce se întâmplă în lume ne vin prin mass-media. Este foarte important să înțelegem felul în care mass-media se poziționează în raport cu religia, care reprezintă o instituție – Biserica, și un domeniu care nu este la îndemâna mass-mediei. Este foarte greu să intri în intimitatea oamenilor, și credincioșii nu vorbesc despre credința lor cum vorbesc când îi întrebi despre alte lucruri. În al doilea rând, instituțiile religioase nu sunt permeabile, prin natura lor, și aici presa are o dificultate. În al treilea rând, marile evenimente religioase, cu mobilizările uriașe de oameni, de tipul pelerinajelor, atrag atenția presei în ceea ce nu este important: prin faptul că este multă lume sau că este agitație, înghesuială; nu asupra motivației și mecanismelor“.

Participant la eveniment, părintele consilier patriarhal Ni­colae Dascălu, coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, ne-a declarat: „Abordând o asemenea tema­tică, fiecare dintre noi poate fi mai aproape de ceea ce se întâmplă în alte țări, pe alte meridiane ale lumii, pentru că, știm cu toții, fenomenologia religioasă este foarte amplă și, de cele mai multe ori, suntem tributari contextului în care trăim, modului nostru de a gândi, modului nostru de a ne raporta la Dumnezeu, la valorile religioase, la transcendență, în general. În același timp, tindem să avem stereotipurile noastre de gândire în ceea ce privește practica celorlalți. De aceea, cred eu că, mai ales în aceste tematici care au o platformă comună, oamenii care studiază raporturile dintre religie și mass-media, și societate, în general, au posibilitatea să pună împreună ideile lor și, în același timp, să descopere ceva nou în gândirea și în studiile celorlalți“.

Conferința s-a încheieat cu o masă rotundă pe tema „Media religioasă și media laică, de la sacralizare la profanare“, la care au participat părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, părintele Michel Kubler, fost redactor-șef al cotidianului francez „La Croix“, Luca Niculescu, director Radio France Internationale (RFI) România, Valentin Vâlcu, director DCNews.

Evenimentul a fost organizat de European Communication Research and Education Association, divizia „Media și religia“, în cooperare cu Școala Doctorală în Științe ale Comunicării din cadrul Universității București și AFCOM (Asociația Formatorilor în Jurnalism și Comunicare din România) și găzduit de Institutul de Studii Populare din București. 

 

Proiectul „Identitatea românească în lume“, la final

Proiectul „Identitatea românească în lume“, iniţiat de Radio TRINITAS al Patriarhiei Române şi finanțat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), s-a încheiat marţi, 17 noiembrie, printr-un seminar naţional despre identitatea românească în lume. Seminarul s-a desfăşurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, în Sala „I. G. Coman“.

Proiect_identitatea_romaneasca_3

În cadrul proiectului, imaginea pozitivă a românilor în diaspora și problemele legate de afirmarea identității culturale, lingvistice, etnice și religioase au fost mediatizate prin intermediul rubricii „Români de lângă Români“ și al emisiunii „Dialogurile TRINITAS“. „Proiectul acesta nu vizează rezolvarea problemelor din diaspora, deoarece proiectul reprezintă un demers jurnalistic. Noi semnalăm probleme, noi le prezentăm şi urmează ca autorităţi competente, precum Biserica, să găsească şi soluţii în acest sens. Proiectul «Identitatea românească în lume» a avut ca obiectiv promovarea identităţii noastre, consolidarea imaginii pozitive a românilor din afara graniţelor ţării, pentru că, de multe ori, presa din ţările membre şi partenere ale României au prezentat o imagine negativă asupra românilor. Am încercat să aducem multe exemple de bună practică, de oameni care au reuşit să construiască proiecte de succes în diaspora, de oameni care au reuşit să ducă numele de români şi să-l promoveze cu multă demnitate acolo (…). Am rămas impresionat ascultând reportajele, mărturiile pe care colegii mei le-au adus din comunităţile din afară. Cred că mesajul celor din diasporă către noi este: preţuiţi ceea ce aveţi acasă, pentru că o să vă lipsească foarte mult Biserica, limba şi identitatea românească!“, a spus consilierul patriarhal Ciprian Olinici, directorul TRINITAS TV şi Radio TRINITAS.

În cadrul seminarului au fost amintite principalele rezultate ale proiectului: 39 de comunități românești din Marea Britanie, Austria și Italia au fost vizitate de reporterii Radio TRINITAS; au fost realizate 222 de interviuri și 42 de reportaje, din care 15 despre români care și-au deschis propria afacere în domeniile IT, transport internațional, gastronomie, educație și mass-media; 2.400 de români au beneficiat de informații legate de proiect și de materiale promoționale; a fost organizat un concert de muzică patriotică în Italia pentru românii din Verona – Villafranca; a fost încheiat un parteneriat cu 10 instituții mass-media, culturale sau din domeniul educației; a fost organizat un concurs zilnic în cadrul rubricii „Români de lângă Români“ (câștigătorii au primit CD-uri editate în cadrul proiectului); ştiri și articole despre proiect apărute în presa scrisă, radio și tv; 2.500 de CD-uri „Cântări ale Dumnezeieștii Liturghii“ distribuite în diaspora. În cadrul seminarului, cei prezenţi au avut posibilitatea să urmărească reportaje şi interviuri realizate în Marea Britanie, Austria şi Italia cu românii stabiliţi temporar sau definitiv în aceste ţări.

 

Conferință europeană pe tema migrației la Timișoara

Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, a organizat vineri, 16 octom­brie, Conferința europeană „Bisericile Creştine din România răspunzând fenomenului migraţiei“. Evenimentul a avut loc la Centrul eparhial din Timișoara și a reunit reprezentanți ai mai multor culte și confesiuni din România, precum și din alte țări ale Uniunii Europene, reprezentanți ai Comisiei pentru migranţi a Bisericilor din Europa și ai Agenției ONU pentru refugiați.

Conferinta_europeana_timisoara_2Întâlnirea a marcat punctul de pornire pentru o serie de evenimente menite să conducă, pe de-o parte, la promovarea schimburilor de bună practică în ceea ce priveşte abordarea fenomenului migraţiei în rândul lucrătorilor Bisericilor din Europa şi din România, iar pe de altă parte, la organizarea unei campanii naţionale de informare a populaţiei referitoare la situaţia migranților din România, sub mottoul: „Am fost străin şi M-aţi primit!“ (Matei 25,35). În deschiderea lucrărilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a vorbit despre buna colaborare a reprezentanților cultelor și confesiunilor creştine în vederea găsirii unor soluții concrete pentru sprijinirea acțiunilor umanitare organizate în parteneriat cu instituțiile abilitate ale statului român. În continuare, reprezentantul Comisiei pentru migranți a Bisericilor din Europa, Doris Peschke, secretar general, a prezentat răspunsul Europei la situația actuală a refugiaților, iar comisarul de poliție Pintea Filimon, director al Centrului Regional de Cazare și Proceduri de Azil din Timişoara, a prezentat situația fenomenului migraţiei în România și a fluxurilor migratorii la nivelul țării noastre. De asemenea, reprezentatul Agenției ONU pentru refugiați a evidențiat importanța cooperării cu societatea civilă în procesul de integrare a migranţilor în situaţia actuală, iar Elena Timofticiuc, manager programe AIDRom, a prezentat proiectul „Bisericile din România răspunzând fenomenului migraţiei“. „Prin această conferință, dorim să stabilim acţiuni comune în regiune, ţinând cont de situaţiile specifice, din acest moment. Aşa cum arată statisticile ultimilor doi ani, fenomenul migraţiei în România a cunoscut o creştere neaşteptată, iar Bisericile din Europa sunt conştiente de acest lucru. Mai mult decât atât, situația din momentul de față este fără precedent în România. Fenomenul migraţiei reprezintă o provocare atât pentru societatea în care trăim, cât şi pentru Biserici. România este în acest moment pusă în fața unei provocări, pe care o poate trece numai cu implicarea întregii comunități“, a precizat Elena Timofticiuc, manager programe AIDRom.

În final, reprezentanții mai multor culte și confesiuni din Grecia, Spania și Ungaria au exemplificat cu câteva modele de implicare a Bisericilor Creştine din Europa în problema migraţiei, abordate cu succes de-a lungul anilor.

 

Centrul de Presă BASILICA – 8 ani de misiune mediatică

La sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române a împlinit 8 ani de la înfiinţare. La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la 27 octombrie 2007, s-a constituit Centrul de Presă al Patriarhiei Române cu o componenţă cvintuplă: Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS TV, Publicaţiile Lumina („Ziarul Lumina“, „Lumina de Duminică“ şi „Vestitorul Ortodoxiei“), Agenţia de ştiri BASILICA şi Biroul de presă şi relaţii publice. Tot în aceeaşi zi, la sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale, TRINITAS TV şi-a început emisia. „Centrul de presă BASILICA are drept vocaţie promovarea valorilor creştin-ortodoxe prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare. Aşadar, în calitatea sa de instituţie media care funcţionează sub directa îndrumare a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Centrul de presă BASILICA se dezvoltă organic, în interiorul corpului eclesial, prin îmbinarea dintre tradiţie şi înnoire, corelându-şi activitatea specifică, îndreptată către societate, în armonie cu duhul vieţii bisericeşti. Ca prelungire în lume a experienţei eclesiale, instituţia noastră lucrează la stabilirea unor conexiuni spirituale de durată între viaţa liturgică şi contextul social-cultural în care trăiesc oamenii din zilele noastre, într-o societate românească integrată în Europa, cu o majoritate ortodoxă covârşitoare (87%, conform statisticilor). Structura cvintuplă a Centrului de presă BASILICA arată, de fapt, paradigma noastră de funcţionare. Degetele de la mâini se deosebesc unele de altele, însă îşi coordonează unitar mişcările pentru activităţile de fiecare zi. Şi cea mai sublimă mişcare a degetelor mâinii se vede în semnul de binecuvântare al sfinţiţilor slujitori. Tot aşa, componentele Centrului de Presă BASILICA au propria lor autonomie editorială, dar rămân îngemănate prin slujirea lor misionară comună şi îşi împlinesc lucrarea atunci când publicul primeşte, prin intermediul lor, binecuvântarea Bisericii“, ne-a declarat pr. Nicolae Dascălu, consilier patri­arhal coordonator al Centrului de presă BASILICA.

Călăuză pentru Ziua Domnului

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversării a 10 ani de apariție neîntreruptă a săptămânalului Lumina de Duminică, 16 octombrie 2015

Anul acesta (2015), săptămânalul Patriarhiei Române, Lumina de Duminică, împlinește 10 ani de apariție neîntreruptă. Primul număr a fost publicat în 16 octombrie 2005, ca supliment de weekend al Ziarului Luminaprimul cotidian creș­tin din România, lansat la Iași în ziua de 7 februarie 2005. Lumina de Duminică își începea activitatea cu un număr special, dedicat sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.

Printre articolele acelei prime ediții se numără și proclamarea canonizării Sfântului Mitropolit Dosoftei al Moldovei, ierarh misionar și cărturar de seamă, prin acest gest simbolic deschizân­duse și mai mult perspectiva culturală și duhovnicească a ziarului. Tot atunci, pentru prima dată în istoria Ortodoxiei româ­nești, o părticică din moaștele Sfântului Apostol Pavel, considerat patronul spiritual al jurna­liștilor, era adusă în cetatea Sfintei Parascheva, pentru câteva zile. Pilda misionară și mărturisitoare a Apostolului neamurilor avea să rămână ca o lumină călăuzitoare pentru vocația noii publicații de spiritualitate și atitudine creștină, pregătită pentru misiune în rândul credincioșilor din toate zonele țării, dar și din diasporă, care se bucură de articolele oferite prin intermediul ediției online a săptămânalului.

Cum orice lucrare importantă din viața Bisericii a stat dintotdeauna sub semnul binecuvântării lui Dumnezeu, aducând rod bogat spre folosul și zidirea sufletească a credincioșilor, în cele peste 500 de numere apărute până acum, frumusețea gândirii teologice, profunzimea meditației duhovnicești și dinamica actuali­tății culturale și sociale din perspectivă creștină și‑au găsit loc aici, la sfârșit și la început de săptămână, pentru a întâmpina întrebările cititorilor care în ziua de duminică se apleacă asupra unor subiecte de spiritualitate creștină altfel decât în cursul săptămânii. Însoțind cotidianul Ziarul Lumina, săptămânalul Lumina de Duminică a apărut ca o necesitate pentru păstrarea unui echilibru între ritmul alert al evenimentelor zilnice și reperele statornice ale sărbătorilor, popasuri duhovnicești din viața Bisericii.

De‑a lungul anilor, păstrân­du‑și specificul, săptămânalul sa îmbogățit prin diversitatea temelor. De la rubricile „Editorial“ și „Invitatul săptămânii“ la interviuri, reportaje, documentare și analize cu un conținut dinamic și ancorat în realitățile societății actuale, săptămânalul propune cititorilor atât reflecția teologică sau cugetarea duhovnicească, cât și mesajul plin de lumină al unor personalități din viața culturală românească. Începând din 2007, o noutate absolută în orizontul publicațiilor din România o constituie prezența neîntreruptă a predicii la Evanghelia fiecărei duminici. Printre cei care au tâlcuit textele evanghelice de‑a lungul anilor se numără cadre universitare de la facultățile de teologie din țară și din străinătate, în perioada 2009‑2012 contribuind și noi personal, cu multă bucurie, la această rubrică foarte folositoare și căutată în special de preoți.

O componentă importantă a săptămânalului o reprezintă dialogul dintre religie, filosofie și știință concretizat în abordări interdisciplinare de mare actualitate. Începând cu anul 2006, rubrica Religie și știință a adus în atenție articole dintre cele mai variate, tratând subiecte fascinante privind lumea microcelulară, legile care acționează în univers sau cele mai recente descoperiri din domeniul astronomiei. Punând în dialog teologia cu știința, această rubrică a adus de fiecare dată perspective noi cu privire la viață și la lumea în care trăim, la frumusețea și ordinea Creației, fiind de un real interes mai ales pentru publicul specializat în acest domeniu, dar și pentru tineretul care, bulversat de provocările modernității, se află în fața unor întrebări ce depășesc puterea lui de abstractizare sau de explicitare prin „teorii științi­fice“. Astfel, tineretului i se poate deschide un alt mod de a înțelege existența universului, unul în care providența lui Dumnezeu devine evidență sau sens al existenței.

Notabilă este și apariția celor două suplimente lunare care se distribuie împreună cu săptămânalul, Lumina pelerinului cu apariție neîntreruptă din martie 2012 și Lumina literară și artistică, din aprilie 2014. Primul supliment prezintă ofertele de pelerinaje în țară și străinătate, din care cei dornici pot afla informații pentru a vizita locuri deosebite din istoria Bisericii noastre sau din istoria creștinismului în general. Cel de‑al doilea supliment, Lumina literară și artistică, adună în paginile sale interviuri, eseuri, poeme, cronici literare, de film, de teatru și de artă plastică, semnatarii acestora fiind autori contemporani de literatură ce iubesc valorile cre­dinței ortodoxe și transmit prin scrisul lor, implicit sau explicit, un mesaj creștin.

La acest moment aniversar prilejuit de împlinirea a 10 ani de apostolat mediatic al săptămânalului ortodox Lumina de Duminică, aducem mulțumire Preasfintei Treimi și pomenim în rugăciune pe toți cei care au ostenit și ostenesc la această lucrare misionară sfântă de cultivare a conștiinței și unității eclesiale românești azi. Aniversarea primului deceniu de apariție neîntreruptă a acestei publicații reprezintă ceasul bucuriei de a vedea roadele cultivate cu iubire smerită, răbdare și jertfelnicie.

Având în suflet această bucurie sfântă, felicităm și binecuvântăm pe toți ostenitorii, tipografii, susținătorii și cititorii săptămânalului Lumina de Duminică și ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos – „Lumina lumii“ (Ioan 8, 12) să le dăruiască tuturor sănăta­te și mântuire, pace și bucurie, precum și mult ajutor în lucrarea lor misionară prezentă și viitoare.

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Festivitatea de închidere a proiectului „Alege şcoala!“

Pe 24 noiembrie s-au încheiat ediţiile 2014-2015 (proiect implementat de Fundaţia World Vision România şi Patriarhia Română) şi 2015 (proiect implementat de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei) ale proiectului „Alege şcoala!“. Cu acest prilej, la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române din Bucureşti a avut loc o conferinţă în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele celor patru ediţii ale proiectului, desfăşurate din 2009 şi până în prezent. Evenimentul a fost des­chis de pr. Florin Marica, coordonator de proiect, după care participanţii au vizionat un film cu activităţile din cadrul proiectului.

Rezultatele obţinute prin implementarea proiectului „Alege şcoala!“ au fost prezentate de pr. Constantin Naclad, manager de proiect, care a precizat că numărul total al copiilor care au beneficiat de sprijin prin activităţile proiectului, în cadrul celor patru ediţii, este de 31.954, la care se adaugă 1.808 părinţi, 3.312 preoţi şi cadre didactice care au beneficiat de sesiuni de formare pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi 106 persoane care au fost instruite şi acreditate ca „lucrător de tineret“. Părintele Constantin Naclad a mai menţionat faptul că în cele 3.363 de parohii în care proiectul a fost implementat, au fost înfiinţate 103 centre educaţionale inovative. Tabăra de creaţie „Licăr de Lumină“ a fost, de asemenea, una dintre marile realizări ale proiectului, venind în sprijinul a 11.790 de copii.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Adrian Opre, de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a prezentat un studiu psihologic complex şi integrat asupra factorilor de risc ai abandonului şcolar, în care a evidenţiat faptul că abandonul şcolar este un eveniment cu o incidenţă îngrijorătoare, care reclamă atenţia mai multor instituţii, în special a triadei Şcoală-Familie-Biserică. Profesorul a mai explicat că există o legătură puternică între nivelul educaţiei morale şi cel al competenţelor socio-emoţionale, acestea constituind prerechizite esenţiale pentru pregătirea academică şi dezvoltarea identităţii educaţionale. Din acest motiv, este necesară reconsiderarea de către decidenţii educaţionali a importanţei formării moral-religioase a tinerei generaţii.

În continuare, Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, a transmis mesajul domnului ministru Adrian Curaj, iar Daniela Buzducea, director executiv al Fundaţiei World Vision România, a vorbit despre excelenta colabora­re în cadrul parteneriatului dintre Patriarhia Română şi fundaţie.

Prezent la evenimentul festiv, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe organizatorii proiectului şi a rostit cuvântul intitulat „Misiune și slujire prin educație pentru reducerea fenomenului abandonului școlar“.

 

Distincţie academică pentru Patriarhul României

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit joi, 10 decembrie 2015, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Titu Maiorescu“ din Bucureşti. Ceremonia s‑a desfăşurat în Aula Magna a universităţii, în prezenţa corpului academic universitar, a unor perso­nalităţi marcante ale vieţii politice, religioase, culturale, sociale, academice şi ştiinţifice, precum şi a numeroşi studenţi.

Cuvântul de deschidere intitulat „Simbol al credinţei în Dumnezeu, în oameni, conducător şi slujitor al Bisericii Ortodoxe Române – Preafericitul Părinte Daniel“ a aparţinut prof. dr. Smaranda Angheni, rectorul Universităţii „Titu Maiorescu“ din Bucureşti. „Personalitatea complexă a Preafericitului Părinte Daniel s‑a manifestat atât ca ierarh şi slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi ca promotor al învăţământului teologic românesc. Activităţile misionare şi social‑filantropice, liturgice, ştiinţifice, academice, de cercetare ştiinţifică şi publicistică sunt mărturii grăitoare ale valorii incontestabile a acestuia. (…) Este îndeobşte cunoscut rolul pe care Preafericitul Părinte Daniel, ca slujitor al Ortodoxiei româneşti, îl are în edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, un locaş de rugăciune şi smerenie pentru credincioşii neamului, proiect grandios primit cu bucurie şi aşteptat de toţi cei care cred în Dumnezeu şi în puterea Sa“, a spus prof. dr. Smaranda Angheni. În continuare, a luat cuvântul prof. dr. Dan Florin Ungureanu, preşedintele Senatului Universităţii „Titu Maiorescu“, care a citit hotărârea Senatului universităţii privind conferirea titlului de Doctor Honoris Causa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

 

„Dezvoltând Biserica, a întărit structura de rezistenţă a acestei naţiuni“

Prof. dr. Iosif R. Urs, preşedintele Universităţii, „Titu Maiorescu“ din Bucureşti, a rostit Laudatio intitulat: „O călăuză spirituală pentru identitatea, demnitatea şi afirmarea românilor în lumea de azi“, în care a prezentat pe scurt opera administrativă, socială, misionară, teologică şi ştiinţifică a Întâistătătorului Bisericii noastre, operă apreciată ca fiind substanţială şi comprehensivă, făcută cu har, competenţă şi autoritate ştiinţifică. „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, al şaselea Patriarh al României, a venit cu un suflu nou în fruntea Bisericii, cu gândul de a o întări şi de a o înnoi, de a o creşte, de a o face mai solidă şi mai puternică pentru astăzi şi pentru viitor. Întemeietor, ziditor şi înnoitor, a adus în fruntea Bisericii noastre o viziune nouă, construită pe conştiinţa şi demnitatea credinţei strămoşeşti, prin care a oferit un cadru nou de dezvoltare şi de evoluţie Ortodoxiei româneşti. Viziunea şi fapta Patriarhului se întemeiază pe conştiinţa că Biserica şi credinţa reprezintă un factor esenţial al identităţii spirituale a individului şi a societăţii. Întărirea şi dezvoltarea Bisericii înseamnă consolidarea identităţii şi conştiinţei de sine a poporului. De aceea a construit biserici, de aceea a vrut ca fiecare sat din România să aibă un locaş de rugăciune, laudă şi mulţumire către Dumnezeu. Dezvoltând Biserica, a întărit structura de rezistenţă a acestei naţiuni“, a spus prof. dr. Iosif R. Urs.

În continuare, preşedintele Universităţii „Titu Maiorescu“ din Bucureşti a precizat că Patriarhul României a refăcut legătura şi îngemănarea dintre școală şi religie, prin recuperarea acesteia din urmă din întunericul ateismului comunist şi aşezarea ei în programa şcolară ca disciplină obligatorie. „În spiritul acestei viziuni, Preafericitul Părinte Daniel militează şi duce o luptă susţinută pentru menţinerea religiei în şcoală, pentru prezenţa icoanelor în unităţile de învăţământ (…). Întoarcerea religiei în şcoală este un act de normalitate, într‑o lume care nu‑şi uită rădăcinile, fiinţa şi identitatea, pentru un popor născut creştin, aflat sub semnul întâiului chemat, Apostolul Andrei“, a mai spus prof. dr. Iosif. R. Urs. După ce i‑a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un discurs de recepţie intitulat „Originea religioasă a dreptului, secularizarea lui şi nevoia actuală de dialog interdisciplinar“.

Au urmat apoi mesajele de felicitare din partea: Preşedinţiei României – consilier prezidenţial Sergiu Nistor; Secretariatului de Stat pentru Culte – secretar de stat Victor Opaschi; Cultului Mozaic – dr. Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România; Cultului Musulman – Muftiul Iusuf Murat; Bisericii Romano‑Catolice – Francisc Doboş, care a citit mesajul IPS Arhiepiscop Ioan Robu, și a Cultului Armean – PS Episcop Datev Hagopian. De asemenea, au transmis mesaje de felicitare și acad. Alexandru Surdu; acad. Eugen Simion; acad. Dan Berindei; acad. C. Bălăceanu-Stolnici; acad. Răzvan Theodorescu; acad. Mugur Isărescu; acad. Ioan‑Aurel Pop; prof. dr. Mircea Duţu; prof. dr. Adrian Severin; prof. dr. Sorin Ivan; prof. dr. Mihai Bârliba.

Titlul de Doctor Honoris Causa a fost oferit Preafericirii Sale din partea Universităţii „Titu Maiorescu“ din Bucureşti „pentru înţelepciunea dovedită în calitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, pentru misiunea asumată de păstor şi îndrumător spiritual al credincioşilor români, pentru contribuţia excepţională la dezvoltarea Bisericii şi asumarea rolului şi importanţei ei în viaţa societăţii, pentru activitatea complexă în plan social, educaţional, misionar, filantropic şi caritabil, pentru valoarea de teolog, profesor universitar şi cărturar, exprimate printr‑o operă prodigioasă, pusă în slujirea şi afirmarea identităţii poporului român prin credinţă şi demnitate în lumea de azi“, conform diplomei înal­tului titlu universitar.

La final, corurile „Cantate Domino“ şi „Cantus Domini“ au interpretat colinde tradiţionale româneşti.

 

Cooperarea dintre parohie şi şcoală în contextul misiunii Bisericii şi al responsabilităţii faţă de generaţiile viitoare

Cuvântul rostit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia Congresului internațional de teologie Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual

În contextul anului 2015, declarat în Patriarhia Română drept Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi  și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete, Sectorul teolo­gic‑educațional al Administrației Patriarhale, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul  din cadrul Universității din București și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte organizează Congresul interna­țional de teologie intitulat Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual. Acest eveniment academic reprezintă un prilej de întâlnire a numeroși ierarhi, preoți, profesori din țară și din străinătate cu scopul analizării, aprofundării și sistematizării aspectelor care vizează relația dintre parohie și școală, în cadrul mai larg al misiunii Bisericii astăzi.

Lucrările Congresului inter­național de teologie de anul acesta vor fi structurate în cinci secțiuni, după cum urmează:

  1. Rolul specific al învăță­mântului religios și teologic în contextul misiunii parohiale de astăzi: provocări, priorități și ­perspective;
  2. Educația religioasă – catalizator în parteneriatul dintre parohie și școală;
  3. Perspectiva misionareclesială asumată și valorificată de învățământul teologic în contextul actual al misiunii parohiei;
  4. Structurarea și promovarea unei misiuni specifice a Bisericii pentru tinerii de astăzi;
  5. Dezvoltarea unei strategii misionare specifice pentru diaspora.

La cel de‑al VI‑lea Congres al facultăților de teologie ortodoxă din România (Arad, 21‑23 septembrie 2014), intitulat Teologie și misiune. Rolul facultăților de teologie în contextul misiunii parohiale, s‑au stabilit deja coordonatele pentru îmbunătățirea dimensiunii misionare a învă­țământului teologic universitar, ținându‑se cont de nevoile actuale ale vieții Bisericii.

Astfel, s‑a evidențiat că facultățile de teologie ortodoxă au responsabilitatea de a‑și asuma și de a valorifica conștiința misionar‑eclesială și, totodată, de a afirma legătura dintre reflecția teologică și experiența duhovnicească eclesială, în cadrul misiunii parohiale actuale. În contextul actual este necesar ca școlile de teologie să dezvolte o perspectivă dinamică și credibilă pentru viața Bisericii, prin complementaritatea și cooperarea dintre mărturisire și misiune, dintre cercetare și trăire, dintre școală și parohie. Întrucât „teolog este cel care se roagă și cel care se roagă este teolog“ (Evagrie Ponticul), teologia adevărată nu poate fi ruptă de experiența eclesială, deoarece scopul teologiei îl constituie cercetarea, confirmarea şi cultivarea adevăratei comuniuni a omului cu Dumnezeu, spre a dobândi mântuirea sau viaţa veşnică. În acest sens, ca ştiinţă a comuniunii divi­no‑umane, teologia adevărată afirmă că spaţiul propriu al acestei comuniuni este comunitatea eclesială adunată în iubirea Preasfintei Treimi prin rugăciune şi acţiune comună.

Din acest motiv, intensificarea relației dintre parohie și școală în viața și în misiunea Bisericii are o relevanță deosebită în ceea ce privește învățământul religios. Astăzi, atât învățământul teologic, cât și cel religios sunt componente esențiale ale sistemului educa­țional românesc. La toate provocările pe care le‑am trăit împreună în anul școlar precedent (2014‑2015), am răspuns unitar și solidar, dând mărturie comună despre importanța și ­despre necesitatea orei de religie, pentru informarea și formarea tinerelor generații, care au nevoie de adevărate modele, la care ­să se raporteze permanent, într‑o societate în care sunt promovate adesea nonvalorile sau „contra‑valorile“.

Biserica Ortodoxă Română susține necesitatea încheierii de parteneriate între parohii şi şcoli pentru dezvoltarea unei cooperări eficiente. Prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.477/2014 s‑a aprobat un model-cadru de protocol de cooperare dintre parohii și unităţile de învăţământ, în scopul susţinerii şi îmbunătăţirii orei de religie. Acest protocol de cooperare poate fi adaptat în funcţie de specificul parohiei, al unităţii de învăţământ şi al activităţilor comune pe care acestea şi le propun spre realizare.

Astfel, conform protocolului de cooperare, parohia „va sprijini copiii proveniţi din familii defavorizate; se va implica în prevenirea abandonului şcolar; va oferi premii pentru elevii merituoşi la concursuri şcolare şi la sfârşit de an şcolar; va sprijini desfăşurarea orei de religie prin achiziţionarea şi donarea către şcoli de material didactic auxiliar; se va implica în organizarea activităţilor extracurriculare şi extraşcolare – excursii, pelerinaje, tabere etc.; va coopta cadre didactice dintre enoriaşii parohiei pentru a lucra voluntar în programele de pregătire suplimentară a elevilor; va prezenta credincioşilor activitatea profesorului/profesorilor de religie în cadrul şcolii; va menţine legătura permanentă cu şcoala, prin reprezentanţii desemnaţi, în scopul informării prealabile, reciproce, eficiente şi loiale privind acţiunile de interes comun desfăşurate; va derula activităţi de voluntariat la care se pot implica şi elevi din şcoală“ (Protocol de cooperare, art. 5).

Pe de altă parte, şcoala „va identifica şi va comunica parohiei cazurile de copii proveniţi din familii defavorizate şi formele de sprijin care se impun; va comunica situaţiile de absenteism şi de risc de abandon școlar – poate invita reprezentantul parohiei la discuţiile cu părinţii elevilor în cauză; va comunica parohiei lista elevilor premiaţi la concursuri şcolare şi la final de an; va identifica necesarul de material didactic auxiliar pentru buna desfăşurare a orei de religie; va promova în rândul elevilor şi al cadrelor didactice proiectele de voluntariat comune; va implica elevii şi cadrele didactice ale școlii în acţiuni de ajutorare a copiilor defavorizaţi; va facilita participarea elevilor la diverse evenimente pe care le organizează (spectacole pentru copii, concerte de colinde etc.); va menţine o legătură permanentă cu parohia, prin reprezentanţii desemnaţi, în scopul informării prealabile, reciproce, eficiente şi loiale privind acţiunile de interes comun desfăşurate; va invita parohia la activităţile prilejuite de deschiderea şi închiderea anului şcolar, la ziua şcolii sau la alte festivităţi“ (Protocol de cooperare, art. 7).

În acest sens, se va intensifica cooperarea dintre BisericăŞcoalăFamilie, prin activităţi şi proiecte concrete, cu scopul unei mai bune desfășurări a actului educațional. În cadrul acestui proces, părinţii elevilor, profesorii de religie și preoții din parohii  trebuie să coopereze și să urmărească același țel: educarea şi formarea copiilor pentru viață și pentru societate, dar și pentru Împărăția lui Dumnezeu, adică pentru a trăi cu demnitate în familie şi în societate, dar şi în lumina iubirii eterne a lui Dumnezeu.

Mulțumim și pe această cale tuturor celor care au înțeles importanța educației religioase și au contribuit la păstrarea și promovarea valorilor tradiţionale ale poporului român, prin înscrierea copiilor la disciplina religie. În mod deosebit, le suntem recunoscători părinților elevilor din cadrul Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, apreciind dragostea și râvna lor pentru a promova o educație sănătoasă şi integrală.

Îi felicităm cu toată aprecierea pe organizatorii acestui congres internaţional şi împărtăşim părintești binecuvântări tuturor invitaților din țară și din străinătate, precum și tuturor partici­panților, cu speranţa că rezultatele acestui congres vor contribui la sporirea cooperării dintre parohie și școală, pentru viața și misiunea Bisericii.

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Vineri, 16 octombrie

A întâmpinat, în Catedrala Patriarhală, racla cu moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, de la Mănăstirea Simonopetra din Sfântul Munte Athos.

Racla cu sfintele moaște a fost adusă la București de o delegație a Mănăstirii Simonopetra, condusă de părintele stareț Elisei, după ce au fost cinstite de credincioși împreună cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în zilele hramului Catedralei Mitropolitane din Iași.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de bun venit delegației din Muntele Athos, apoi a invitat întreaga delegație la Reședința Patriarhală.

De la Catedrala Patriarhală, sfintele moaște au fost duse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca, județul Teleorman.

A adresat un mesaj de felicitare și binecuvântare, intitulat: „Călăuză pentru Ziua Domnului“, cu prilejul aniversării a 10 ani de apariție neîntreruptă a săptămânalului Lumina de Duminică.

 

Duminică, 18 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

 

Luni, 19 octombrie

A deschis lucrările Congresului Internațional de Teologie cu tema: „Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual“, desfășurat, în perioada 19-21 octombrie 2015, la Centrul Național pentru Formare Continuă Dumitru Stăniloae din București.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Cooperarea dintre Parohie și Școală în contextul misiunii Bisericii și al responsabilității față de generațiile viitoare“.

A primit la Reședința Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului și Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și pe Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

 

Marți, 20 octombrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor la care au participat și părinții protopopi.

A prezidat ședința de lucru a Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor reunite.

A adresat un mesaj de evocare a domnului profesor Laurențiu Şoitu, la 70 de ani de viață, pentru volumul și simpozionul omagial Educație pentru Comunicare, Iași, 20 octombrie 2015.

 

Miercuri, 21 octombrie

A primit în audiență pe PCuv. arhim. Teodosie Pleşca, starețul Mănăstirii Zosin, județul Botoșani.

 

Joi, 22 octombrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

Vineri, 23 octombrie

A întâmpinat, la Altarul de vară din curtea Catedralei Patriarhale, racla cu moaștele Sfinților Trei Ierarhi de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Sfântul Munte Athos, însoțite de Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, Biserica Ortodoxă a Greciei, și o delegație a Mănăstirii Sfântul Pavel din Muntele Athos. Aceste odoare sfinte au fost aduse la București cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

După oficierea slujbei de Polihroniu, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un cuvânt de bun venit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Pavlos și delegației athonite.

De asemenea, Preafericirea Sa a adresat pelerinilor prezenți un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Sfinții Trei Ierarhi, învățători, rugători și ocrotitori ai Ortodoxiei“.

A urmat apoi un cuvânt de răspuns al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Pavlos.

 

Duminică, 25 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

A adresat un mesaj de felicitare Majestății Sale Regele Mihai I
al României, cu prilejul aniversării zilei de naștere.

 

Marți, 27 octombrie

În ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit
Pavlos de Drama și un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de preoți și diaconi, la Altarul de vară din curtea Catedralei Patriarhale.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a mulțumit oaspeților din Grecia care au adus credincioșilor din Capitală spre cinstire moaștele Sfinților Trei Ierarhi de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos. Sfintele odoare au fost aduse în România cu binecuvântarea Sanctității Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului şi Patriarh Ecumenic, prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, și prin generozitatea părintelui stareț Partenie și a obștii Mănăstirii Sfântul Pavel din Athos.

În semn de prețuire și binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Pavlos de Drama Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ și o icoană pictată pe lemn cu chipul sfântului ierarh.

În seara zilei de 27 octombrie 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prezent la desfășurarea Concursului Național de Muzică Bisericească, ediția a VIII-a 2015, etapa națională, la Studioul de concerte Mihail Jora (Sala Radio), București.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Cultivarea comuniunii frățești prin muzica bisericească“.

După premierea corurilor câștigătoare, Preafericirea Sa a acordat Diploma și Medalia Omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ actriței Ana Calciu, precum și domnului Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio.

28 octombrie_Sedinta_solemna_2

Miercuri, 28 octombrie

A asistat la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, în Catedrala Patriarhală.

Înainte de ședința solemnă a Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba de sfințire a Sălii Sfântului Sinod din Reședința Patriarhală, care a trecut prin ample lucrări de renovare. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a acordat Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ părintelui protosinghel Lucian Bujor, administratorul Reședinței Patriarhale, pentru coordonarea lucrărilor de renovare.

A prezidat, în Sala Sfântului Sinod din Reședința Patriarhală, ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care au fost prezentate activitățile Patriarhiei Române în anul „2015 – Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii“.

În după-amiaza acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe
Române, a fost primit la Palatul Cotroceni de Domnul Klaus
Iohannis, Președintele României. Invitația a fost adresată de Președintele României în contextul aniversării anul acesta, 2015, a 130 de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și a 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.

Cu această ocazie, Patriarhul României a rostit un cuvânt cu titlul: „Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române și rangul ei de Patriarhie sunt expresia libertății responsabile și a demnității naționale bisericești“.

La final, Întâistătătorul Bisericii noastre împreună cu membrii Sfântului Sinod prezenți la eveniment au vizitat biserica din incinta Palatului Cotroceni.

 

Joi, 29 octombrie

A prezidat ședința de lucru a Sfântului Sinod, în Sala Sfântului Sinod din Reședința Patriarhală.

 

Duminică, 1 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

 

Marți, 3 noiembrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A prezidat ședința de lucru a Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor reunite.

A oficiat, în Catedrala Patriarhală, slujba Parastasului pentru victimele care au decedat în urma incendiului de la Clubul Colectiv din București, în noaptea de 30/31 octombrie 2015.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de compasiune și mângâiere pentru victimele accidentului, precum și pentru familiile acestora.

A oficiat slujba Înmormântării pentru două dintre victimele de la Clubul Colectiv: Maria Ion, văduvă și mamă a 5 copii, și Claudiu George Petre, un tânăr care și-a jertfit propria viață pentru salvarea altor persoane.

 

Miercuri, 4 noiembrie

A primit în audiență pe PC pr. cons. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile europene, Bruxelles.

Joi, 5 noiembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A adresat un Mesaj părintesc și prietenesc pentru tineri, într-o perioadă de frământare socială, după incendiul de la Clubul Colectiv din București.

A oficiat, în Catedrala Patriarhală, rugăciuni pentru pace și unitate, rugăciuni de iertarea păcatelor celor trecuți la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv din București și pentru însănătoșirea celor aflați în spitale după tragicul
accident.

În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a adresat celor prezenți un îndemn părintesc de cultivare și apărare a păcii.

 

Vineri, 6 noiembrie

În perioada 6-8 noiembrie 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat o vizită canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, respectiv în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Arhiepiscopia Iașilor.

În seara zile de 6 noiembrie, a oficiat slujba de sfințire a clădirilor Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie“ – Rădăuți, județul Suceava.

 

Sâmbătă, 7 noiembrie

A săvârșit slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii Intrarea Maicii Domnului în Biserică din Rădăuți, județul Suceava. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Apoi, înconjurat de soborul de arhierei, preoți și diaconi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie pe podiumul amenajat în incinta mănăstirii.

În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a explicat că, în biserică, sufletul omorât de păcat înviază și se pregătește pentru învierea cea de obște. De aceea, o biserică târnosită este, după cum ne învață Sfântul Maxim Mărturisitorul, „laboratorul învierii“.

Preafericirea Sa a mai subliniat că la pomenirea de obște a celor trecuți la Domnul, în această zi de sâmbătă numită și Moșii de toamnă, se fac rugăciuni de iertare a păcatelor tuturor celor care au trecut la Domnul într-o formă neașteptată, surprinzătoare și violentă, precum tinerii de la clubul bucureștean Colectiv. De aceea, în timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru tinerii adormiți în Domnul, dar și ectenii pentru vindecarea și întărirea celor aflați în suferință pe paturile din spitale, în urma tragediei din București.

În semn de recunoștință pentru construirea Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie“ – Rădăuți și a Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ din Rădăuți, Patriarhul României a oferit părintelui arhimandrit Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana din Rădăuți, OrdinulCrucea Patriarhală“ pentru clerici. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit mai multe ordine, diplome sau distincții persoanelor care au contribuit în mod deosebit la construirea bisericii nou-sfințite și la construirea clădirilor celor două instituții, precum și persoanelor care susțin constant activitatea Așezământului de copii. Pentru biserica așezământului monahal a dăruit o cruce de binecuvântare și mai multe cărți liturgice și de folos duhovnicesc.

De asemenea, pentru Așezământul de copii „Sfântul Ierarh
Leontie“ – Rădăuți
, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit din partea Patriarhiei Române și a Arhiepiscopiei Bucureștilor un ajutor financiar.

În numele Consiliului Județean Suceava, domnul președinte Cătălin-Ioan Nechifor a acordat Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române titlul de Cetățean de onoare al municipiului Suceava.

În după-amiaza acestei zile, Preafericitul Patriarh Părinte Daniel i-a vizitat pe copiii de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie“ – Rădăuţi. Cu acest prilej, Preafericirea Sa le-a oferit acestora daruri.

Apoi, Patriarhul României a vizitat Mănăstirea Popăuţi din Botoșani, Arhiepiscopia Iașilor.

În seara acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ajuns la Mănăstirea Zosin din județul Botoșani, Arhiepiscopia Iașilor.

 

Duminică, 8 noiembrie

A săvârșit, împreună cu un sobor de arhierei, slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii Zosin cu hramurile Izvorul Tămăduirii și Duminica Sfinților Români.

Apoi, împreună cu ierarhii prezenți, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Agheasmatarul închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, construit în incinta mănăstirii.

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a vorbit despre sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. În timpul Sfintei Liturghii, au fost rostite rugăciuni de pomenire a celor adormiți întru Domnul în urma incendiului din clubul bucureștean Colectiv.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a unei noi biserici pentru viața duhovnicească a credincioșilor dintr-o comunitate, despre darurile cerești pe care ei le primesc în Biserică, trupul tainic al Domnului Iisus Hristos, precum și despre frumusețea bisericii mari a Mănăstirii Zosin, care este asemenea unei făclii de înviere.

La final, Patriarhul României a acordat OrdinulCrucea Patriarhală“ pentru clerici părintelui arhimandrit Teodosie Pleșca, starețului Mănăstirii Zosin, OrdinulCrucea Patriarhală“ pentru mireni domnului Victor Mihalache și domnului Ioan Popescu, ctitorii principali ai mănăstirii, precum și alte ordine, diplome sau distincții clericilor și mirenilor care au contribuit la zidirea și împodobirea mănăstirii. Pentru mănăstire a dăruit o icoană reprezentând pe Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, care conține un fragment din sfintele sale moaște, o cruce de binecuvântare și mai multe cărți liturgice și duhovnicești.

În după-amiaza acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat Casa Memorială „Teoctist Patriarhul“ din localitatea Tocileni, comuna Stăuceni, județul Botoşani. Împreună cu Preafericirea Sa au fost Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Cu acest popas la Casa Memorială „Teoctist Patriarhul“, s-a încheiat vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

A adresat un mesaj de felicitare, intitulat Un secol de dăinuire în conviețuire și cooperare“, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la edificarea Catedralei Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil a Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România (8 noiembrie 1915 – 8 noiembrie 2015).

 

Marți, 10 noiembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A primit la Reședința patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul-ortodox român al Europei de Nord, și pe Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

A primit la Reședința patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

 

Miercuri, 11 noiembrie

S-a întâlnit la Reședința patriarhală cu Doamna Rula Ma’ayah, Ministrul Turismului și al Antichităților din Palestina, însoțită de Excelența Sa Domnul Fuad Kokaly, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Palestinei în România.

 

Joi, 12 noiembrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului Național Bisericesc.

A prezidat ședința de lucru a Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor reunite.

La finalul ședinței, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie membrilor celor două Permanențe.

A participat la vernisarea expoziției de manuscrise și carte veche „Sfântul Ioan Gură de Aur – lira Duhului Sfânt“, la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim din București.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul României a vorbit despre operele Sfântului Ioan Gură de Aur. La final, a oferit Bibliotecii Sfântului Sinod Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Viața, dar al lui Dumnezeu și responsabilitate a omului“, cu ocazia dezbaterii organizate de Centrul de Consultanță pentru Victimele Rutiere, având tema „Educația rutieră, parte din Strategia națională de siguranță rutieră“, la Palatul Parlamentului din București.

 

Vineri, 13 noiembrie

A săvârșit slujba de sfințire a catapetesmei și a icoanelor din Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, precum și slujba de sfințire a Altarului de vară din incinta acestuia. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Apoi, înconjurat de soborul de ierarhi, preoți și diaconi, Preafericirea Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învățătură în care a vorbit despre personalitatea și opera Sfântului Ioan Gură de Aur.

În timpul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa l-a hirotonit preot pe părintele diacon Costel Ursu, consilier patriarhal la Tipografia Cărților Bisericești, pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae“ – Vlădica, Protopopiatul Sector 4 Capitală. De asemenea, au fost înălțate rugăciuni de pomenire a celor decedați în urma incendiului de la Clubul Colectiv.

La final, Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe părinții slujitori de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pentru lucrările de înnoire și înfrumusețare realizate la paraclis și agheasmatar. În semn de aleasă prețuire și binecuvântare, Preafericirea Sa a oferit OrdinulSfântul Ioan Gură de Aur“ pentru clerici: părintelui arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintelui arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal la Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă; părintelui arhimandrit
Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, și părintelui arhidiacon Ioan Dragomir, consilier patriarhal pentru relații cu publicul la Cabinetul Patriarhal. Diploma „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie a fost oferită părintelui diacon Codruț Marian Toader, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Aceeași diplomă a fost oferită mai multor binefăcători și ostenitori, precum și grupului de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

 

Duminică, 15 noiembrie

A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală și a rostit cuvânt de învățătură. Împreună cu Preafericirea Sa a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepis-
copiei Bucureștilor, și un sobor de preoți și diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de pomenire a părintelui arhidiacon Constantin Voicu, fost profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna“ din Sibiu, a victimelor decedate în urma incendiului de la Clubul Colectiv din București, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, și a celor decedați în urma atentatelor de la Paris din seara zilei de 13 noiembrie 2015.

A adresat un mesaj de condoleanțe, cu titlul: „Un prieten al Sfinților Părinți și al oamenilor“, la slujba de înmormântare a părintelui arhidiacon Constantin Voicu (1929-2015), fost profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna“ din Sibiu.

 

Marți, 17 noiembrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La finalul ședinței, a acordat Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ părintelui arhimandrit Veniamin Goreanu, la încheierea mandatului de consilier eparhial la Sectorul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. De asemenea, Preafericirea a acordat Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie Paracliselor Patriarhale din București.

Miercuri, 18 noiembrie_18_PF_hirotesii_duhovnici (5)(1)

Miercuri, 18 noiembrie

A adresat un mesaj de compasiune și solidaritate cu poporul francez, în urma cumplitelor atentate teroriste de la Paris din seara zilei de 13 noiembrie 2015.

A primit, la Reședința patriarhală, în vizită de prezentare pe Excelența Sa Domnul Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

A hirotesit întru duhovnici un ieromonah și zece preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reședința Patriarhală.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură despre slujirea de duhovnic.

 

Joi, 19 noiembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A oficiat, în Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reședința Patriarhală, slujba de hirotesie pentru preoții din Arhiepiscopia Bucureștilor care au fost avansați în rang în anul 2015.

De asemenea, a oferit preotului Vasile Bîrleanu de la Capela ISU – Dealul Spirii din București, OrdinulSfântul Ioan Gură de Aur“ pentru ajutorul acordat, în noaptea de 30/31 octombrie 2015, persoanelor afectate de incendiul din Clubul Colectiv.

 

Vineri, 20 noiembrie

A primit în audiență pe domnul Marian Gh. Simion, președinte fondator al Institutului de Studii de Pace în Creștinismul Răsăritean – afiliat Universității Harvard, SUA, împreună cu Rev. Dudley C. Rose, decanul asociat de la Harvard Divinity School, şi cu Rev. Dr. Thomas Harvey, decanul Centrului de Studii Misionare de la Universitatea Oxford.

 

Sâmbătă, 21 noiembrie

În ziua sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală și a rostit cuvânt de învățătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, și un sobor de preoți și diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii, au fost pomeniți în rugăciuni cei care au murit în urma incendiului din Clubul Colectiv din București, precum și cei care au decedat în atentatele de la Paris și din Mali.

A adresat un mesaj de felicitare și binecuvântare, intitulat: „Ctitorul unei eparhii reînviate“, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la reînființarea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian
în demnitatea de arhipăstor al acestei eparhii.

A adresat un mesaj de felicitare și binecuvântare, intitulat: „Sărbătoare și Binecuvântare la Madrid“, la împlinirea a 35 de ani de la înființarea Parohiei ortodoxe Românești Preasfânta Fecioară Maria din Madrid.

 

Duminică, 22 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

A adresat un mesaj de condoleanțe, avânt titlul: „Un vrednic slujitor al Domnului“, la slujba de înmormântare a părintelui Bogdan Petre Ciobotaru (1963-2015), preot paroh la Parohia Sfântul Ioan BotezătorulFerentari, Protopopiatul Sector 5 Capitală.

 

Luni, 23 noiembrie

A prezidat Conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă pentru protoieriile din Capitală și din județul Ilfov, în Sala Operei Naționale din București.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat clericilor prezenți un cuvânt de binecuvântare, cu titlul: „2015 – Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii“.

 

Marți, 24 noiembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

L-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Nicolae Tănase, preot paroh la Parohia Valea Plopului din județul Prahova, și i-a oferit OrdinulSfântul Ioan Gură de Aur“, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reședința Patriarhală.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat pe părintele Nicolae Tănase „pentru activitatea filantropică deosebită pe care o desfășoară la Parohia Valea Plopului, dar și pentru multa lucrare misionară în țară și în străinătate, întrucât este foarte adesea invitat să dea mărturie despre credința și învățătura ortodoxă despre familie mai ales despre copii ca dar al lui Dumnezeu pentru Biserică și societate, și, desigur, pentru toată lucrarea sa misionară, filantropică și duhovnicească […]“.

A participat la evenimentul festiv de închidere a proiectului Alege școala!, edițiile 2014 și 2015, la Centrul Național pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ din București.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe organizatorii proiectului și a rostit cuvântul intitulat: „Misiune și slujire prin educație pentru reducerea fenomenului abandonului școlar“.

 

Miercuri, 25 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în biserica „Sfânta Ecaterina“, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București, cu ocazia hramului – Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.

 

Joi, 26 noiembrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului Național Bisericesc.

La finalul ședinței, a acordat OrdinulCrucea Patriarhală“ pentru mireni domnului Adrian Nicolae Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.

 

Vineri, 27 noiembrie

A participat la ședința solemnă a Academiei Române, prilejuită de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 1918 – Ziua Națională a României.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Biserica poporului român a contribuit intens la Marea Unire a acestuia într-un stat unitar“.

A primit în audiență pe părintele Constantin Capră, preot paroh la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din comuna Frătăuții Vechi, județul Suceava.

 

Duminică, 29 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură la Mănăstirea Cernica din județul Ilfov.

 

Luni, 30 noiembrie

În ziua sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală și a rostit cuvânt de învățătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și un sobor de preoți și diaconi.

1decembrie_01_PF_Daniel_slujba_Te_Deum_Ziua_Nationala (3)

Marți, 1 decembrie

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit, în Catedrala Patriarhală, slujba de Te Deum și a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: Să reafirmăm prețuirea și dragostea față de poporul român.

A primit, în Muzeul Patriarhilor din Reședința patriarhală, grupul de colindători al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români – Filiala Baia Mare.

 

Miercuri, 2 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Joi, 3 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

 

Sâmbătă, 5 decembrie

A săvârșit, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, slujba de târnosire a capelei cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae de la Penitenciarul Jilava, Protopopiatul Ilfov Sud.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de târnosire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că persoanele private de libertate pentru o anumită perioadă de timp au nevoie de prețuire și încurajare deosebită din partea Bisericii. Preafericirea Sa a mai arătat că atunci când libertatea exterioară este limitată în diferite contexte, omul poate să recurgă la cultivarea libertății interioare manifestate prin detașarea de păcat și unirea cu Dumnezeu prin rugăciune.

Cu ocazia acestei vizite la Penitenciarul Jilava, Patriarhul României a dăruit pachete celor 1.340 de deținuți și a anunțat că, în următoarea perioadă, în jur de 4.500 de persoane private de libertate în instituții din zona Arhiepiscopiei Bucureștilor vor primi daruri cu ocazia sărbătorilor de iarnă. La sfârșitul slujbei, Patriarhul României a acordat ordine, diplome sau distincții persoanelor care au contribuit la realizarea lucrărilor de la această biserică.

A participat la a șaptea ediție a Spectacolului cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor“, la Colegiul Național „Mihai Viteazul“ din București. Cu această ocazie, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Colindul străbun: cântare sfântă și îndemn la milostenie“.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ domnului Sever Popa, directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul“ din București.

 

Duminică, 6 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Biserica „Sfântul Nicolae“ – Ghica, paraclis universitar, din Capitală, cu ocazia serbării hramului.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit pentru paraclisul universitar mai multe cărți liturgice, teologice și duhovnicești. De asemenea, Preafericirea Sa a dăruit tinerilor de la Școala gimnazială „Sfinții Trei Ierarhi“ din Capitală pachete cu daruri de Crăciun.

 

Luni, 7 decembrie

A participat la sărbătorirea hramului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia“ – Brănești, județul Ilfov, la Mănăstirea Pasărea.

Cu acest prilej a oferit Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ mai multor monahii care au avut ascultări în posturile de conducere ale Mănăstirii Pasărea, precum și elevelor seminarului care au participat la concursul de referate și prezentări „Aspecte morale în opera Sfântului Ioan Gură de Aur“.

Preafericirea Sa a sfințit apoi crucea de pe mormântul schimonahiei Filofteia, mama Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

 

Marți, 8 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A primit la Reședința Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal.

 

Joi, 10 decembrie

A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Titu Maiorescu“ din București. Ceremonia s-a desfășurat în Aula Magna a universității, în prezența corpului academic universitar, a unor personalități marcante ale vieții politice, religioase, culturale, sociale, academice și științifice, precum și a numeroși studenți.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit o prelegere cu titlul: „Originea religioasă a dreptului, secularizarea lui și nevoia actuală de dialog interdisciplinar“.

 

Vineri, 11 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

 

Sâmbătă, 12 decembrie

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit slujba de sfințire a picturii nou restaurate de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“ Nou, Paraclis Patriarhal, din București, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Preafericirea Sa a explicat semnificațiile teologice și duhovnicești ale picturii unei biserici.

La final, Preafericirea Sa a dăruit pentru catedrală mai multe cărți liturgice și duhovnicești, iar persoanelor care au contribuit în mod deosebit la consolidarea și restaurarea Catedralei „Sfântul Spiridon“ – Nou, Paraclis Patriarhal, le-a oferit ordine, diplome sau distincții.

S-a întâlnit, la Centrul cultural-misionar „Familia“, cu medicii voluntari și alți susținători ai programului „Sănătate pentru sate“ al Patriarhiei Române, cu susținătorii programului de donare de sânge „Donează sânge, salvează o viață“ și cu voluntarii grupului care au vizitat la spitale și au ajutat victimele tragediei de la Clubul Colectiv.

Cu acest prilej, Patriarhul României a oferit tuturor Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“.

 

Duminică, 13 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința patriarhală.

ZL-Concert-Biblioteca-4_w2000_h1331_q100

Luni, 14 decembrie

A participat la Concertul de colinde cu scop caritabil „După datini, colindăm“, organizat de Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) București, la Biblioteca Națională a României din Capitală.

La finalul concertului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat și a mulțumit participanților și organizatorilor. Apoi, Preafericirea Sa a oferit Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ celor trei coruri, moderatorului Iulian Bobârnea și Asociației Studenților Teologi Ortodocși.

 

Marți, 15 decembrie

A săvârșit slujba de resimțire a picturii murale de la biserica Parohiei „Sfântul Elefterie“ – Paraclis Patriarhal, Protopopiatul Sector 5 Capitală. De asemenea, a sfințit noile clopote ale bisericii și a binecuvântat noul centru cultural-pastoral aflat la demisolul bisericii. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, și un
sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți la slujbă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre însemnătatea picturii unei biserici și despre clopotele bisericești.

După cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a oferit ordine, diplome sau distincții persoanelor care au contribuit la realizarea lucrărilor de la această biserică.

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A participat la Concertul tradițional de colinde susținut de corul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, în Amfiteatrul Pr. Prof. Dumitru Stăniloae al facultății.

A primit, în Muzeul Patriarhilor din Reședința patriarhală, grupul de colindători format din membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) – filiala București și ai Asociației Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) din București.

 

Miercuri, 16 decembrie

A primit la Reședința Patriarhală în vizită de prezentare pe Excelența Sa Domnul Davor Vidiš, Ambasadorul Republicii Croația la București.

A participat la Concertul tradițional de colinde „Răsăritul cel de Sus“ al Patriarhiei Române, ediția 2015, la Ateneul Român. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Lumina și pacea de la Betleem“.

În semn de prețuire pentru activitatea îndelungată, rodnică și folositoare societății, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur“ al Patriarhiei Române domnului Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Academic al Filarmonicii „George Enescu“. Anul acesta, la Concertul tradițional de colinde al Patriarhiei Române, numit „Răsăritul cel de Sus“, a fost invitat de onoare Corul Academic al Filarmonicii „George Enescu“ din București, una din cele mai importante instituții muzicale din țară.

De asemenea, Preafericirea Sa a conferit OrdinulSfântul Ioan Gură de Aur“ domnului Andrei Dimitriu, director general al Ateneului Român, pentru întreaga activitate dedicată evidențierii spiritualității românești și culturii universale prin programul Ateneului Român.

 

Joi, 17 decembrie

În ziua de pomenire a Sfântului Proroc Daniel, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a sărbătorit onomastica. Înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părinții protopopi de la protopopiatele din București, Prahova și Ilfov, profesori de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul și de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din București, preoți și credincioși, Patriarhul României s-a rugat și a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale, asupra ierarhilor, clericilor și credincioșilor. Întâistătătorul Bisericii noastre a săvârșit Sfânta Liturghie și a participat la slujba de Te Deum, în Catedrala Patriarhală.

A sfințit nouă raclă în care au fost așezate moaștele Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit, de la Mănăstirea Tismana, Mitropolia Olteniei. Slujba a fost oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reședința Patriarhală, în prezența mai multor ierarhi, preoți și diaconi.

A primit 3 grupuri de colindători, în Muzeul Patriarhilor din Reședința patriarhală:

– Grupul de copii de la Centrul educațional-social Sfântul Haralambie al Parohiei Flămânda din București;

– Ansamblul de colindători ai Școlii Gimnaziale Ortodoxe Anastasia Popescu din București;

– Elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul“ din București.

A adresat un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării celor 60 de ani de existență a Companiei farmaceutice ANTIBIOTICE S.A. din Iași. Preafericirea Sa a conferit, prin delegație, Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ domnului Ioan Nani, director general al Companiei ANTIBIOTICE S.A., ca semn de prețuire și
binecuvântare.

 

Vineri, 18 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de permanența Consiliului Național Bisericesc.

 

A primit două grupuri de colindători, în Muzeul Patriarhilor din Reședința Patriarhală:

– Grupul de colindători „Datina românească“ al Asociației Tradiția Românească din București;

– Grup de colindători din Maramureș, coordonat de părintele Dumitru Iuga, preot paroh al Parohiei Săcel I, Protopopiatul Vișei, Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

 

Sâmbătă, 19 decembrie

A oficiat slujba de resfinţire a Bisericii „Sfânta Ecaterina“, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După cuvântul de învățătură, rostit cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele Georgian Păunoiu, preot paroh, și părintele Olivian Constantin, coslujitor. Apoi, Preafericirea Sa a oferit ordine, diplome sau distincții persoanelor care au contribuit la realizarea lucrărilor de la această biserică. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit mai multe obiecte de cult pentru locașul de cult resfinţit.

A primit la Reședința Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

 

Duminică, 20 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

 

Luni, 21 decembrie

A primit două grupuri de colindători, în Muzeul Patriarhilor din Reședința Patriarhală:

– Grup format din colaboratori ai Asociației Studenți pentru viață din București;

– Corul Centrului de Pelerinaj BASILICA TRAVEL al Patriarhiei Române.

 

Marți, 22 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A oferit, în Muzeul Patriarhilor din Reședința Patriarhală, Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie preoților care slujesc la unitățile medicale și de medicină legală în care au fost internate sau depuse victimele incendiului de la Clubul Colectiv din noapte de 30/31 octombrie 2015.

I-a vizitat și le-a oferit daruri de Crăciun copiilor de la Centrul de plasament și de zi „Sfânta Macrina“, Fundația Macrina, din București.

A adresat un mesaj comemorativ, intitulat: „Veșnică pomenire și recunoștință“, în ziua de pomenire a eroilor Revoluției din decembrie 1989, care și-au jertfit viața pentru libertatea și demnitatea poporului român.

23decembrie_Centrul_Sf_Sofia1

Miercuri, 23 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

I-a vizitat și le-a oferit daruri de Crăciun copiilor de la Centrul de zi pentru copii „Sfânta Sofia“ din București.

I-a vizitat și le-a oferit daruri de Crăciun copiilor de la Centrul socialPatriarhul Justinian Marina“, Asociația Diaconia, din București.

I-a vizitat pe pacienții de la Centrul de Îngrijiri Paleative „Sfântul Nectarie“ din București. Preafericirea Sa a stat de vorbă cu aceștia, i-a încurajat și le-a oferit daruri.

 

Joi, 24 decembrie

A primit la Reședința Patriarhală soborul Catedralei Patriarhale cu Ajunul Crăciunului.

 

Vineri, 25 decembrie

În ziua sărbătorii Nașterii Domnului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Catedrala Patriarhală. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfințitul Părinte Qais (Sadiq), Episcop de Erzurum, Biserica Ortodoxă a Antiohiei, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa a fost colindat la Reședința Patriarhală de Corala Nicolae Lungu a Catedralei Patriarhale.

Cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare irenică Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori.

A adresat un mesaj de binecuvântare tuturor românilor, din țară și din străinătate, cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului (2015) și a Anului Nou (2016).

A adresat „preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler și preaiubiților credincioși“ din Arhiepiscopia Bucureștilor Pastorala de Crăciun – 2015, având titlul: „Pacea lui Dumnezeu dăruită oamenilor“.

 

Sâmbătă, 26 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

 

Duminică, 27 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

A adresat un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a regretatei jurnaliste Iuliana Gătej, trecută la Domnul în urma unui tragic accident de circulație, în seara zilei de 24
decembrie 2015.

 

Joi, 31 decembrie

A adresat un mesaj de condoleanțe, intitulat: „Un slujitor vrednic în ogorul Bisericii“, la slujba de înmormântare a Părintelui Ieromonah Nicolae Marinescu (1915-2015), proinstareț al Mănăstirii „Sfântul Nicolae“ – Sitaru, Arhiepiscopia Bucureștilor.

La trecerea în Anul Nou civil 2016, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit, în Catedrala Patriarhală, Slujba ce se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani.

La final, Preafericirea Sa adresat celor prezenți cuvântul intitulat „Timpul vieții pământești este dăruit oamenilor spre a se pregăti pentru viața cerească“.

 

A consemnat:

Protos. Andrei Anghel,

Secretar, Cabinetul Patriarhal

Patriarhul Teofil al Ierusalimului a sărbătorit un deceniu de patriarhat

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a sărbătorit duminică, 22 noiembrie 2015, un deceniu de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al Ierusalimului şi a toată Palestina. Cu acest prilej, la Ierusalim au avut loc mai multe manifestări festive. După săvârşirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea a oficiat slujba Te Deum-ului în Biserica Învierii, moment la care au participat membrii Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, stareţi ai mănăstirilor din Ţara Sfântă, delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori și membri ai corpului diplomatic din Israel.

După slujba festivă din Biserica Învierii, slujitorii şi oaspeţii au participat la un moment solemn în Sala tronului din Palatul Patriarhal, unde au fost prezentate mesajele oficiale de felicitare. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, care a prezentat mesajul de felicitare transmis de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a mulţumit pentru urările călduroase primite şi a transmis la rândul său toată preţuirea şi dragostea pentru Biserica Ortodoxă Română.

 

Întrunirea Comitetului Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor de la Bossey, Geneva

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a participat, în perioada 13-18 noiembrie 2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la întrunirea Comitetului Executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor de la Bossey, Geneva (Elveția). Acest for ecumenic a emis o declarație privind recentele atacuri teroriste de la Paris, în care se manifestă solidaritatea Consiliului Mondial al Bisericilor față de familiile și prietenii victimelor, dar și faţă de întreg poporul francez. Declarația afirmă necesitatea de a arăta că respectul pentru viața și demnitatea umană este mult mai puternic decât acest act crud de terorism, această expresie a răului și a denaturării religiei. „În fața acestei brutalități, întreaga umanitate, toți credincioșii și oamenii de bună credință trebuie să se unească… Nu putem accepta ca o astfel de atrocitate teroristă să poată fi vreodată justificată ca fiind făcută în numele Domnului sau al vreunei religii. Violența în numele religiei este violență împotriva religiei. Respingem și condamnăm aceasta… Să continuăm să ne străduim să facem ceea ce știm că ni se cere, să fim drepți, să împărtășim milostivire și să mergem smeriți alături de Dumnezeu pe drumul dreptății și al păcii!“, se menţionează în comunicat.

Consultare a Bisericilor pe tema crizei refugiaților

Joi, 29 octombrie 2015, a avut loc la München (Germania), în clădirea Kardinal-Wendel-Haus a Academiei Catolice din Bavaria, o consultare a liderilor şi reprezentanţilor Bisericilor din Orientul Mijlociu, Europa și Africa pe tema crizei refugiaților.

Întâlnirea a fost organizată de către Biserica Evanghelică din landul Bavaria, de către EKD (Biserica Evanghelică din Germania) și Consiliul Mondial al Bisericilor. La această consultare au participat reprezentanți ai Bisericilor și ai altor instituții implicate în problema refugiaților și imigranților, din 20 de țări.

Din încredințarea și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. Alexandru Nan, parohul Parohiei Ortodoxe Române „Nașterea Domnului“ din München și protopop al Bavariei, a reprezentat Patriarhia Română la această consultare: „Consultarea s-a desfășurat pe durata întregii zile, lucrările fiind împărțite pe patru sesiuni. În cadrul primei sesiuni au fost prezentate luări de poziție din partea tuturor țărilor participante, în special din partea țărilor de unde provin refugiații, fiind descrisă situația actuală, una dramatică. În alocuţiunea pe care am rostit-o, am exprimat faptul că, deși țara noastră nu este confruntată direct cu problema refugiaților, totuși există o preocupare permanentă în Biserica Ortodoxă Română pentru situația acestora și pentru viitorul Europei. Am amintit faptul că, la 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, încă ne confruntăm cu sărăcia propriei populații, în anumite zone ale României. Am specificat faptul că România, conform hotărârilor Consiliului Uniunii Europene, trebuie să primească 6.500 de refugiați, un număr mic în comparație cu cel acceptat, spre exemplu, de Germania. Dar am amintit și de cele 4-5 milioane de români care în ultimele decenii au părăsit țara noastră din rațiuni economice, din dorința de a-și croi un trai mai bun în Occident. De asemenea, am consemnat ajutorul sporadic pe care-l dau parohiile noastre din străinătate (referindu-mă în special la Germania și Austria), unul minor, îngreunat de faptul că nu deținem propria infrastructură. În ciuda acestei situații, am adus la cunoștință celor prezenți că Biserica noastră a organizat o colectă la nivelul întregii Patriarhii (și în diasporă) pentru ajutorarea creștinilor din Siria. I-am asigurat pe cei prezenți la consultare că toți membrii Bisericii noastre, ierarhi, clerici și credincioși, se roagă la fiecare slujbă pentru pacea întregii lumi și că suntem preocupați de soarta creștinilor persecutați din Orientul Mijlociu și din alte zone conflictuale de pe glob. Am exprimat convingerea că Europa nu poate rezolva singură criza refugiaților, fiind vorba de o problemă globală. Am afirmat faptul că guvernele lumii trebuie să facă presiuni și să combată războiul și persecuțiile de orice fel, chiar dacă modul în care vor reuși să facă acest lucru rămâne pentru toți marea întrebare a momentului“.

La sfârşitul consultărilor a fost aprobat un document care a fost transmis Bisericilor europene, guvernelor diferitelor ţări, dar şi insti­tuţiilor media.

Sărbătoare şi binecuvântare la Madrid

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, transmis la împlinirea a 35 de ani de la înființarea Parohiei ortodoxe Române „Prea­sfânta Fecioară Maria“ din Madrid, Spania, 21 noiembrie 2015

 

„Fraților, bucurați-vă!
Desă­vâr­șiți-vă, mângâiați-vă,
fiți uniți în cuget, trăiți în pace,
iar Dumnezeul dragostei
şi al păcii va fi cu voi!“
(2 Corinteni 13, 11)

 

Cu multă bucurie, ne adresăm tuturor creștinilor ortodocși români din Madrid, la împlinirea a 35 de ani de la recunoașterea oficială a primei parohii ortodoxe românești din Spania (1980-2015), aflată sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioara Maria.

Acest eveniment binecuvântat ne oferă prilejul să constatăm vrednicia românilor care, deși departe de țară, s-au străduit să păstreze credința ortodoxă strămoșească, identitatea şi cultura românească.

Astfel, prima comunitate care s-a închegat la Madrid, în jurul părintelui Teofil Moldovan, a fost recunoscută de Patriarhia Română încă de la înființare, în anul 1979, când vrednicul de pomenire Patriarhul Iustin Moisescu a binecuvântat înființarea primei parohii ortodoxe româ­nești din Spania, apreciind eforturile depuse în acest sens de credincioșii români din Madrid. Autoritățile spaniole au recunoscut oficial această parohie în anul 1980.

Unii dintre membrii parohiei fac parte din rândul exilului românesc, cauzat de suferințele pe care le-au îndurat în timpul regimului comunist ateu. Iar după anul 1990 mulți români au emigrat din cauza greutăților financiare cu care s-au confruntat în țară.

În acest sens, datorită creș­terii semnificative a numărului de ortodocși români în Spania, s-a simțit tot mai mult nevoia unei organizări bisericești corespunzătoare. Prin urmare, în 22 octombrie 2007, la propunerea noastră, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înființarea unei epis-copii pentru românii din Spania şi Portugalia, cu sediul la Madrid, pentru a răspunde nevoilor spirituale şi a reprezenta comunitățile româ­nești în faţa autorităților de stat din Spania și Portugalia. În data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod a ales în demnitatea de ierarh al acestei eparhii pe Preasfințitul Părinte Timotei Lauran.

Parohia „Preasfânta Fecioară Maria“ din Madrid, prin părintele Teofil Moldovan, păstorul duhovnicesc al multor credincioși ortodocși români stabiliți în Madrid, contribuie semnificativ la construirea ansamblului Catedralei Episcopale a românilor din Madrid, care va cuprinde şi sediul administrativ al episcopiei, Reședința episcopală, un centru social şi o școală pentru copiii din comunitatea românească. Toate acestea fiind edificate pe terenul și cu sprijinul constant al Parohiei „Preasfânta Fecioară Maria“ din Madrid. Aceasta este o dovadă de maturitate a unei comunități de români ortodocși bine închegată, care, în pofida trecerii anilor, se menține tânără, entuziastă și statornică în credință, în frunte cu păstorul ei, părintele prof. dr. Teofil Moldovan.

Astăzi, în diaspora română, biserica devine locul unde românii își păstrează adevărata identitate spirituală. Dorul de casă, de tradițiile şi obiceiurile româ­nești, de mărturisirea comună a dreptei credințe îi aduce pe românii din diasporă în biserica în care se slujește în limba maternă, se exprimă identitatea lor etnică şi confesională, dar şi comuniunea cu românii din ţară şi de pretutindeni.

De aceea, iubiţi români ortodocşi din Madrid, vă îndemnăm părintește să sporiți dragostea creștină şi conlucrarea frățească, astfel încât munca sau studiul departe de țară, în străinătate, să nu devină îndepărtare sau înstrăinare spirituală a unora față de alții.

Cu prilejul împlinirii a 35 de ani de la recunoașterea oficială a Parohiei „Preasfânta Fecioară Maria“ din Madrid, felicităm pe Preasfințitul Părinte Timotei al Spaniei şi Portugaliei şi pe părintele Teofil Moldovan pentru lucrarea lor pastorală şi misionară, de păstrare şi cultivare a credinței creștine ortodoxe, a spiritualităţii şi identității româ­nești. De asemenea, ne rugăm Milostivului Dumnezeu să dăruiască tuturor credincioşilor români, enoriași ai acestei parohii, sănătate şi mântuire, pace şi fericire, dimpreună cu bucuria de a-şi păstra totdeauna credința creștină ortodoxă şi spiritualitatea românească!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Ocultismul contemporan este o reacţie confuză la o criză spirituală

Adresăm salutul nostru fratern Înalt­prea­sfințitului Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, gazda acestei întâlniri, şi binecuvântăm cu părintească dragoste pe toţi participanţii la cea de‑a XXVII‑a Consfătuire Panortodoxă, cu tema: Feţe ale ocultismului contemporan.

De asemenea, dorim să adresăm sincerele noastre felicitări organizatorilor acestei întruniri interortodoxe ce are ca scop prezentarea şi studierea problemelor pastorale create de prozelitismul unor curente oculte azi. Astfel de conferinţe interortodoxe sunt necesare în contextul lumii contemporane, deoarece într‑o societate a contrastelor puternice, a dezbinărilor profunde, a relativismului individualist, valorile spiritualităţii creştine sunt tot mai contestate sau ignorate, fapt care cheamă Biserica la un nou mod de pastoraţie. Acţiunea misionar‑pastorală a Bisericii trebuie să fie una vie, dinamică, relevantă pentru omul zilelor noastre, spre a putea contracara influenţele negative ale curentelor oculte contemporane, acestea fiind semne certe ale crizei spirituale a modernităţii, nu soluţii ale acesteia.

Orientarea ideologică a societăţii capitaliste secularizate încearcă să se impună tot mai mult în conştiinţa fiecărei persoane promovând o nouă concepţie individualist‑materialistă despre lume şi viaţă, care pune sub semnul întrebării valorile tradiţionale creştine, refuzând orice formă de religie instituţionalizată în favoarea unei spiritualități individualiste, a eului autosuficient.

În acest imens vid de viaţă spirituală profundă al societății postmoderne, cauzat de secularism, oferta ocultistă şi cea a practicilor orientale devin deosebit de tentante pentru omul contemporan. Acestuia i se propun orientări diverse pornind de la astrologie până la satanism, de la reactualizarea vechilor tehnici și metode de mantică chineză până la forme agresive noi de mistică hindusă şi budistă, adică o serie de metode spirituale de „întoarcerea spre interior“, pentru retragerea în propriul sine, pentru regăsirea eului propriu, pentru „schimbarea sistemului“ actual de valori prin schimbarea conștiinței individului.

Lozinca tot mai folosită de noile psihologii, cu pretins caracter terapeutic, şi anume „reîntoarcerea spre sine“ sau „realizarea sinelui“, conduce, din nefericire, la acceptarea experiențelor oculte. Astfel, psihologia a ajuns să fie asociată unor tehnici şi practici oculte orientale, iar magia şi vrăjitoria au ajuns să fie nu doar teme de discuţii academice, ci chiar să fie promovate în mass‑media ca fiind soluţii imediate pentru problemele omului contemporan. În realitate, aceste soluţii ocultiste, sincretiste şi confuze amplifică şi mai mult criza spirituală, nu o rezolvă.

Într‑o astfel de situaţie şi un astfel de context, Biserica Ortodoxă, care este „stâlp şi temelie a adevărului“ (1Timotei 3, 15), trebuie să intensifice misiunea ei pastorală şi socială, prin rugăciune şi acţiune, prin informarea şi ajutorarea membrilor ei, pentru a deveni apărători şi trăitori ai credinţei ortodoxe. Într‑o societate secularizată în care ofertele unor pseudo‑spiritualităţi sunt atât de numeroase şi incitante, Biserica trebuie să fie dinamică şi practică, prin intensificarea vieţii liturgice şi a activităţilor pastorale şi filantropice. Acest fapt este posibil dacă Biserica va comunica mai intens lumina Evangheliei lui Hristos într‑un mod adecvat omului de azi care suferă spiritual pentru că a redus orizontul vieţii la existenţa terestră, materială, lipsită de transcendenţă.

Ne rugăm sfinţilor apărători ai dreptei credinţe, şi în mod special Sfântului Pavel, Apostolul neamurilor, întemeietorul Bisericii Corintenilor, să lumineze pe toţi participanţii la lucrările acestei consfătuiri interortodoxe ca să ajungă la concluzii folositoare Bisericii lui Hristos în activitatea ei pastorală şi misionară de astăzi.

Cu binecuvântare şi dragoste în Hristos, Domnul nostru,

 

† Daniel

Patriarhul României

 

Consfătuirea Panortodoxă – Feţe ale ocultismului contemporan

Între 2 şi 4 noiembrie 2015 a avut loc în Corint, Grecia, cea de a XXVII-a Consfătuire Panortodoxă a Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe şi ai Sfintelor Eparhii privind ereziile şi para-religiile, cu tema Feţe ale ocultismului contemporan. În fiecare an, Biserica Ortodoxă a Greciei organizează un simpozion dedicat activității misionare a Bisericii, la care sunt invitați si reprezentanți ai tuturor Patriarhiilor ortodoxe, precum şi ai Bisericilor autocefale. La această consfătuire interortodoxă fiecare eparhie a Bisericii Greciei trimite unul sau doi reprezentanți care prezintă activitatea misionară ce se desfășoară în acea eparhie. Totodată, au fost susţinute şi referate ale unor profesori universitari care se ocupă cu misiunea Bisericii.

Anul acesta, gazda acestei întâlniri, Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, a deschis lucrările conferinței, după care au luat pe rând cuvântul reprezentanții Bisericilor Ortodoxe pentru a prezenta mesajul Întâistătătorului Bisericii de care aparţin.

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat Ocultismul contemporan este o reacţie confuză la o criză spirituală a fost prezentat de prof dr. Ciprian Streza de la Facultatea de Teologie Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu.

În referatele susţinute, conferenţiarii au prezentat diverse aspecte ale ocultismului contemporan, faţă de care au luat poziție arătând că în contextul social actual deosebit de dificil Biserica Ortodoxă, stâlp şi temelie a adevărului, este chemată să îşi afirme tot mai mult vocaţia ei misionară. Aceştia au ținut să sublinieze faptul că pentru a putea supravieţui într-o societate secularizată, în care ofertele unei pseudo-spiritualităţi sunt atât de numeroase şi incitante, Biserica trebuie să fie în ea vie şi să dea viaţă, prin puterea vieţii celei noi a lui Iisus Hristos. Acest lucru este posibil doar dacă Biserica continuă calea înnoirii ascetice şi liturgice, trăind din duhul Tradiţiei apostolice şi explicându-l într-un mod adaptat cerinţelor vremii.

Toate referatele, prezentările şi concluziile acestei conferințe panortodoxe vor fi tipărite într-un volum la editura Apostoliki Diakonia a Bisericii Ortodoxe a Greciei.

 

A fost inaugurat cimitirul militarilor români căzuţi la Stalingrad

În localitatea Rossoşka, din regiunea Volgograd (fostă Stalingrad), din Federaţia Rusă, a fost inaugurat duminică, 25 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuţi în luptele de la Stalingrad (1942-1943). Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în Federaţia Rusă, în colaborare cu autorităţile centrale şi locale ruse şi cu Asociaţia „Voennîe Memorialî“ (Asociaţia Memorialelor Militare). În cadrul ceremoniei, deschisă de Excelenţa Sa, Domnul Vasile Soare, Ambasadorul României în Federaţia Rusă, a fost dezvelită placa memorială aflată în centrul cimitirului, la baza unei cruci monumentale. Au urmat sfinţirea crucii şi binecuvântarea plăcii memoriale şi slujba de pomenire a eroilor români căzuţi pentru ţară, la sfârşitul căreia Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a subliniat faptul că „Biserica Ortodoxă Română, care cu 73 de ani în urmă a însoţit trupele române de la Stalingrad prin preoţii militari din cadrul Episcopiei Armatei, este prezentă din nou la acest eveniment, după ce vreme de şapte decenii i-a purtat în rugăciunile sale pe eroii militari români căzuţi în teribila încleştare de la Stalingrad, împreună cu toţi eroii neamului din toate timpurile şi locurile“. Preasfinţia Sa a transmis, de asemenea, binecuvântarea şi felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Excelenţei Sale, Domnului Ambasador Vasile Soare, domnului colonel (r) Ilie Schipor şi tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui deziderat al supravieţuitorilor de la Stalingrad şi al urmaşilor celor căzuţi în lupte, ca aceştia din urmă să aibă un loc de veşnică odihnă. Preasfinţia Sa a exprimat cuvinte de recunoştinţă adresate ierarhilor Bisericii Ortodoxe a Rusiei, prezenţi la ceremonie, pentru compasiunea, atitudinea frăţească şi împreuna-rugăciune.

Cimitir_Stalingrad_2A urmat reînhumarea osemintelor militarilor români, aduse din 79 de cimitire de campanie româneşti dezafectate în deceniile postbelice, şi cuvântările reprezentanţilor autorităţilor române şi ruse, ale veteranilor (român şi rus) care au evocat în cuvinte emoţionante evenimentele cumplite din octombrie 1942 – februarie 1943 de la Stalingrad.

La ceremonie au participat oficiali din cadrul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Apărării Naţionale, deputaţi în Parlamentul României, reprezentanţi ai Ambasadei României în Federaţia Rusă şi ataşaţi militari străini acreditaţi la Moscova, reprezentanţi ai Asociaţiei Veteranilor de Război din România, istorici, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi mass-media, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale, regionale şi locale ruse.

Necropola românească, reconstruită în acest an, este amplasată în cadrul Complexului Comemorativ Internaţional de la Rossoşka, situat la aproximativ 35 km de fostul Stalingrad. Cimitirul românesc se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 mp (90 m lungime şi 60 m lăţime), fiind constituit din următoarele elemente: gard metalic împrejmuitor; monument central (cruce din granit, înaltă de 3 m); platou central (6 x 9 m); placă centrală din granit, pe care s-a inscripţionat în limbile română şi rusă textul „In memoriam militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad“; 22 de plăci comemorative cu textul „Aici odihnesc militarii români căzuţi în luptă la …. (denumirile celor 79 de foste cimitire de campanie româneşti din timpul războiului)“; alei pavate; două catarge (pentru înălţarea drapelelor României şi Rusiei); parcare şi drum de acces. (Diac. Ştefan Sfarghie)

 

Conferinţa internaţională „Pluralismul religios şi cultural şi coexistenţa paşnică în Orientul Mijlociu“

La iniţiativa ministrului grec de externe, Nikos Kotzias, în perioada 18-20 octombrie 2015, la Atena s-a desfăşurat conferinţa internaţională cu tema „Pluralismul religios şi cultural şi coexistenţa paşnică în Orientul Mijlociu“. La această conferinţă au participat: Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic; Preafericitul Părinte Teodor II, Patriarhul Alexandriei; Preafericitul Părinte Ioan X, Patriarhul Antiohiei; Preafericitul Părinte Teofil III, Patriarhul Ierusalimului; Preafericitul Părinte Hrisostom II, Arhiepiscopul Ciprului; Preafericitul Părinte Ieronim II, Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Grecii; Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei şi al întregii Albanii; Înalt­preasfinţitul Părinte Dimitrie, Arhiepiscopul Americii; Înalt­preasfinţitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk (Patriarhia Moscovei). Au participat, de asemenea, reprezentanţi ai Bisericilor Creştine, conducători religioşi, personalităţi ale lumii musulmane şi evreieşti, dar şi reprezentanţi politici şi academici din 55 de ţări. Lucrările conferinţei au fost deschise luni, 19 octombrie 2015, de către Prokopis Pavlopoulos, preşedintele Republicii Elene, care a făcut referire la importanţa acestui eveniment mai ales în contextul perioadei de criză din Orientul Mijlociu, resimţită de întreaga lume. Ministrul grec de externe, Nikos Kotzias, a denunţat extremismul din zona Orientului Mijlociu, care sub masca religiei şi a puterii duce la distrugerea sistematică a bunurilor culturale şi la delicte împotriva umanităţii. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a adresat o invitaţie conducătorilor religioşi să contribuie la crearea unui canal comun de comunicare în vederea confruntării violenţei religioase şi a fanatismului. De asemenea, a subliniat sprijinul oferit din partea Bisericii Constantinopolului pentru promovarea dialogului interreligios şi intercreştin. Totodată, a evidenţiat nevoia restabilirii unui climat de convieţuire armonioasă şi durabilă a religiilor monoteiste din Orientul Mijlociu.

 

A V-a Conferinţă Panortodoxă Presinodală

Cea de a V-a Conferință Panortodoxă Presinodală s-a desfășurat, în perioada 10-17 octombrie 2015, la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, cantonul Geneva, Elveția.

Duminică, 11 octombrie 2015, toţi conducătorii de delegaţii au săvârşit împreună Sfânta Liturghie în catedrala centrului, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la această conferinţă de o delegaţie condusă de Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal. Din delegaţie au mai făcut parte Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, în calitate de membru, precum şi pr. prof. Viorel Ioniţă, în calitate de consultant.

Luni, 12 octombrie 2015, lucrările conferinţei s-au deschis tot în catedrala centrului, prin cuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan de Pergam, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, preşedintele conferinţei, care a subliniat că scopul acestei conferinţe este să adopte prin unanimitate textele legate de următoarele teme, adoptate de Comisia Interortodoxă Pregătitoare: 1) Autonomia şi modul ei de proclamare; 2) Postul şi importanţa lui astăzi; 3) Biserica Ortodoxă şi restul lumii creştine şi 4) Contribuția Bisericii Ortodoxe la triumful păcii, dreptății, libertății, înfrățirii și iubirii între popoare și la abolirea discriminărilor rasiale și de alte feluri – care, după discuții în plen, a fost reformulată cu titlul „Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană“. După aprobarea lor, aceste texte vor fi prezentate direct Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

A urmat prezentarea raportului IPS Părinte Mitropolit Ieremia al Elveţiei, în numele Secretariatului pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, după care fiecare conducător de delegaţie, în ordinea dipticelor, a prezentat mesajul Bisericii sale. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a transmis binecuvântarea şi urările de succes din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a propus, printre altele, ca temele care nu vor putea fi elaborate, din lipsă de timp, să fie avute în vedere spre a fi cuprinse în cadrul Mesajului Sfântului şi Marelui Sinod, propunere care a fost privită ca o contribuţie importantă. Lucrările conferinţei au continuat până în ziua de vineri, 16 octombrie 2015.

 

Cea mai veche parohie din Spania a îmbrăcat straie de sărbătoare

An de an în luna noiembrie, când pomenim Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, parohia de la Madrid rezervă cea mai apropiată duminică, fiind ziua în care sunt liberi cu toții.

O zi de mare bucurie a fost și duminică, 18 noiembrie, când în jur de 800 de credincioși s-au adunat la biserica parohiei pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.

Copii și părinți au reușit să aducă atmosfera din România, prin portul lor tradițional, specific diferitelor zone ale țării, purtându-și costumele naționale cu mândrie, chiar dacă s-au înstrăinat de țară în urmă cu mulți ani.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a deslușit pericopa evanghelică a duminicii şi însemnătatea hramului parohiei.

La finalul cuvântului, Preasfințitul  Părinte Timotei a adresat mulțumiri Statului român pentru sprijinul acordat în procesul de construcție a Catedralei românilor din Madrid, cu clădirile anexe. Guvernul României a alocat recent 1.000.000 de lei noi, ceea ce permite ca lucrările să fie reluate pentru excavarea pământului, după ce până acum s-au turnat pereții mulați. Lucrările la Catedrala din Madrid au debutat în luna februarie 2015 pe un teren obținut de Parohia „Preasfânta Fecioară Maria“, prin grija părintelui paroh Teofil Moldovan.

Mulțumindu-i în primul rând Preasfințitului Părinte Timotei, pr. prof. Teofil a adresat mulțumiri și demnitarilor care au acceptat invitația de a participa la sărbătoarea hramului de la Madrid, între care îi menționăm pe domnul Victor Opanschi, secretarul de stat pentru Culte din Ministerul Culturii și Cultelor, domnul Irinel Florinel Frunză, directorul general în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, doamna Irina Marin, șeful Secției consulare de la Madrid, și domnul ministru consilier Ilie Bănică de la Ambasada României la Madrid.

Cu îndemnul Bucurați-vă!, părintele Teofil i-a încurajat pe enoriașii săi să rămână uniți în biserică, unde să se simtă realmente acasă, pentru că în mijlocul străinătății biserica devine locul unde românul își regăsește adevărata identitate.

Duminică după-amiază, alături de Preasfințitul Părinte Timotei, părintele Teofil și doamna preoteasă, invitații din partea Guvernului României au vizitat locul pe care se construiește Catedrala Ortodoxă Română din Madrid.

Evenimente în Protopopiatul pentru Estul SUA

Adunarea clericilor din Protopopiatul pentru Estul SUA

În perioada 30-31 octombrie 2015, a avut loc, în Philadelphia, întrunirea Protopopiatului pentru Estul Statelor Unite ale Americii. Întâlnirea a fost prezidată de către IPS Părinte Arhiepiscop Nicolae, la lucrări participând PS Episcop-vicar Ioan Casian, preoții și delegații parohiilor din cadrul protopopiatului. După cuvântul de deschidere susținut de către IPS Părinte Arhiepis-cop Nicolae, pr. protopop Nicholas Apostola (Biserica „Sfântul Nicolae“, Worcester) a prezentat lucra­rea intitulată „Reflecții asupra mi­siunii IPS Arhiepiscop Victorin Ursache“, iar pr. Marius Dumitrescu (Biserica „Sfântul Nicolae“, New York) a vorbit despre „Provocările pastorației noilor imi­granți într-o parohie veche“. Lucrările au continuat în dimineața zilei de sâmbătă, 31 octombrie, când Înaltprea­sfințitul Părinte Nicolae și Preasfințitul Părinte Ioan Casian au săvârșit Acatistul Mântuitorului. Apoi, doi studenți de la Facultatea de Teologie „Sfântul Vladimir“ din New York au susținut o prezentare intitulată „Reflecții asupra misiunii în America a Sfântului Nicolae Velimirovici și asupra misiunii în România a Sfântului Sava Brancovici, Mitropolitul Ardealului“, iar pr. Daniel Ene a vorbit despre „Probleme pas­torale privind stabilitatea unei noi parohii“.

 

A fost sfinţită biserica românească din Philadelphia

Biserica „Sfânta Treime“ și „Sfinții Mărturisitori Ardeleni“ a Parohiei Ortodoxe Române din Philadelphia, Pennsylvania (SUA), a fost târnosită duminică, 1 noiembrie 2015, de către Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi, împreună cu Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al eparhiei, înconjurați de un sobor de preoţi.

Sfințirea bisericii românești din Philadelphia reprezintă încununarea a nouă ani de strădanie depusă de către enoriași, sub grija părintelui Nicolai Buga, în vederea restaurării clădirii bisericii și a întregului ansamblu parohial. Totodată, slujba de târnosire a marcat sărbătorirea bicentenarului bisericii.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Nicolae a oferit părintelui paroh Nicolai Buga și părintelui diacon Timotei Avram, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ordinul „Crucea Sfântului Andrei“, ca semn de apreciere pentru lucrarea misionară și efortul depus pentru restaurarea bisericii. Înaltprea­sfinția Sa a mulțumit credincio­și­lor comunității pentru susțin­e­rea proiectului restaurării bisericii și i-a felicitat pentru această frumoasă realizare. Apoi i-a îndemnat să fie mărturisitori și continuatori ai Ortodoxiei românești în această zonă a Statelor Unite ale Americii. Strădaniile depuse de-a lungul ultimilor ani pentru restaurarea bisericii își vor găsi împlinirea prin participarea credincioșilor la sfintele slujbe și în viața parohiei, prin grija pentru creșterea copiilor și a nepoților în credința creștină ortodoxă.

Părintele paroh Nicolai Buga a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae și Preasfinţitului Părinte Ioan Casian de Vicina, ca semn de mul­țumire din partea comunității bisericii, câte o icoană reprezentând Sfânta Treime. Biserica a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de enoriași care au par­tici­pat la slujba de târnosire. Aceștia au avut posibilitatea de a intra și a se închina în Sfântul Altar și de a cinsti moaștele Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria, și ale Sfintei Teodora, Împărăteasa Bizanțului, aduse spre închinare de la Parohia „Sfânta Treime“ din Rochester, New York.

40 de ani de activitate a parohiei româneşti din Chambésy

Parohia Ortodoxă Română „Învierea Domnului“ din Geneva – Chambésy (Elveţia) a sărbătorit duminică, 18 octombrie 2015, 40 de ani de activitate. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltprea­sfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi din care au făcut parte pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific, pr. paroh Vergil Vâlcu şi alţi slujtori. Între invitaţii de onoare s-au aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ieremia al Elveţiei, ambasadori şi personalităţi ale vieţii publice.

După Sfânta Liturghie a urmat aniversarea festivă propriu-zisă, care a cuprins prezentări şi evocări, acordarea unor distincţii, precum şi un program artistic în interpretarea unui grup de copii şi a coralei parohiale. În deschiderea cuvântărilor, pr. paroh Vergil Vâlcu s-a referit la istoricul şi la activitatea de 40 de ani a parohiei, lucrări ce au fost menţionate pe larg în albumul monografic omagial publicat cu această ocazie.

În continuare, au adresat câte un cuvânt pr. Emil Roman, parohul bisericii între anii 1977 şi 1984, Înaltpreasfinţitul Părinte Ieremia al Elveţiei şi Înaltprea­sfinţitul Părinte Iosif. Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Nifon a citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul acestei aniversări, arătând grija Bisericii Ortodoxe Române faţă de fiii ei duhovniceşti de peste hotare. La sfârşitul cuvântărilor, Înaltprea­sfinţitul Părinte Iosif a înmânat Gramata Mitropolitană de merit părintelui paroh.

Sfinţii Martiri Brâncoveni, comemoraţi la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ din Istanbul, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni și Parohia Ortodoxă Română din Istanbul au organizat la Biserica „Sfânta Muceniţă Paraskevi din Hasköy“, din metropola turcă, un eveniment comemorativ pentru Sfinții Martiri Brâncoveni. Comemorarea a avut loc duminică, 18 octombrie 2015.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în limbile română și greacă, de Înaltpreasfințitul Mitropolit Ghenadie de Sassima, înconjurat de un sobor de preoți. La slujbă au fost prezente o seamă de oficialități: Excelența Sa Domnul Radu Onofrei, Ambasadorul României în Turcia, reprezen­tanți ai Consulatului General al României la Istanbul, Excelența Sa Doamna Nadia Tunsu, director al Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ din Istanbul, și academicianul Victor Crăciun, președintele Ligii Culturale Române pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, profesori universitari, ziariști și intelectuali de marcă, membri ai ligii.

În fața celor peste 150 de români prezenți la eveniment au luat cuvântul: IPS Mitropolit Ghenadie de Sassima, Exce­lența Sa Domnul Radu Onofrei, Ambasadorul României în Turcia, și acad. Victor Crăciun, pre­șe­dintele Ligii Culturale Române pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

IPS Mitropolit Ghenadie a transmis binecuvântarea Sanc­tității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, și a adresat îndemnul de a înălța rugăciuni pentru cei care sunt refugiați din calea războiului. De asemenea, IPS Mitropolit Ghenadie de Sa­ssima a ținut să-i transmită Preafericitului Părinte Patriarh Daniel calde urări, însoțite de aleasă considerație.

Excelența Sa Domnul Radu Onofrei, Ambasadorul României în Turcia, a reliefat în cuvântul adresat importanța Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu pentru istoria și formarea noastră ca popor. Excelența Sa a mulțumit Patriarhului Ecumenic și guvernului turc pentru că la Biserica „Sfânta Muceniță Paraskevi“ func­țio­nează şi comunitatea românească poate să-și exercite în deplină libertate cultul. Guvernului turc i-au fost adresate mulțumiri și pentru că în anul 2013 a acceptat instalarea la vechea fortăreață Yedikule, în prezent muzeu, a unei alte plachete memoriale dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni.

Președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, acad. Victor Crăciun, a înmânat medalii comemorative IPS Ghenadie de Sa­ssima, Excelenței Sale Domnului Ambasador Radu Onofrei și preotului Sergiu Marcel Vlad, parohul acestei biserici.

A urmat apoi dezvelirea plachetei comemorative dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni de către ambasadorul României în Turcia și de către președintele Ligii Culturale Române pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. Placheta este așezată pe peretele de răsărit, lângă pisanie, iar înscrisul ei este în limbile română și turcă: „Întru veșnică amintire a jertfelnicului domnitor al țării românești Constantin Vodă Brâncoveanu Basarab (1654-1688-1714), a fiilor săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei, a ginerelui Ianache Văcărescu, la 300 de ani de la moarte, și a cărturarului mitropolit Antim Ivireanul – făuritori de cultură ro­mânească și apărători ai spi­ri­tualității neamului. Comunitatea Ortodoxă Română din Turcia; Liga Culturală Română“. (Informații transmise de pr. dr. Sergiu Marcel Vlad, parohul Bisericii „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ din Istanbul)

Cel mai înalt ordin bavarez pentru IPS Părinte Serafim

Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a primit miercuri, 14 octombrie, Or­di­nul de merit bavarez „Baye­rischen Verdienstor­den“. Evenimentul s-a des­făşurat în Sala „Anti­qua­rium“ a Muzeului Rezidențial din München, iar ordinul a fost oferit de către prim-ministrul landului Bavaria, Horst Seehofer.

Ceremonia de acordare a celui mai înalt ordin conferit de către landul bavarez este organizată în fiecare an în luna octombrie. Anul acesta, 38 de personalități din diverse domenii de activitate ale landului Bavaria au fost distinse cu această distincție de mare onoare. „În scrisoarea în care sunt enumerate argumentele pentru care i-a fost con­ferit acest ordin sunt men­țio­nate doar câteva dintre realizările Înaltpreasfinției Sale, în cei peste 21 de ani de când este arhipăstorul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală și de Nord: cumpărarea Bisericii evanghelice din Nürnberg și transformarea ei în Catedrală Mitropolitană și sediu episcopal, înființarea şcolii de pictură, activitatea social-filantropică desfășu­rată, creșterea numărului parohiilor de la 9 la 70, dar și angajamentul în plan ecumenic și la nivel interortodox. Trebuie remarcat faptul că doar două dintre cele 38 de personalități distinse cu acest ordin au altă naționalitate decât cea germană: IPS Părinte Mitropolit Serafim și președintele Academiei grecești din München“, ne-a declarat pr. Alexandru Nan, protoiereul Protopopiatului Bavaria, Germania. Ordinul de merit bavarez a fost instituit prin lege în anul 1957 și este conferit personalităților care s-au eviden­țiat prin „merite deosebite aduse statului și poporului bavarez“.

Momentan dețin 1.654 de persoane acest ordin, numărul lor fiind limitat prin lege la maximum 2.000 în viață. Între cele 38 de personalități decorate s-a numărat și Arhiepiscopul Georg Gänswein, secretarul privat al Papei Benedict al XVI-lea.

„Landul Bavaria este cel mai mare land din Germania, având o suprafaţă de 70.550 kmp şi o populaţie de 12.700.000 locuitori. Mitropolia a primit în acest land statutul de Corporaţie de Drept public (Körperschaft des öffentlichen Rechts) în anul 2006, recunoaştere urmată şi în alte landuri germane. Potrivit statisticilor de la 31 decembrie 2014, în Bavaria locuiau 96.057 de cetăţeni români. Aceste date nu includ românii care nu mai posedă un act de identitate românesc. Românii din Bavaria sunt deserviţi de 15 parohii şi trei filii“, a mai declarat pr. protoiereu Alexandru Nan.

 

Slujbă de pomenire a Arhiepiscopului Eftimie Luca

Vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Romanului și Bacăului Eftimie Luca a fost pomenit sâmbătă, 31 octombrie, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman la un an de la trecerea sa la cele veșnice. Slujba Parastasului a fost săvârșită după Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Credincioși și pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului au participat sâmbătă, 31 octombrie, la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un impresionant sobor de preoți și diaconi la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Roman, informează site-ul oficial al eparhiei. Sfânta Liturghie a fost urmată de Parastasul oficiat de Înalt­preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepis-copul Romanului și Bacăului, la trecerea unui an de la mutarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire ierarh Eftimie Luca, cel care a păstorit în această parte a Moldovei între anii 1978 și 2014. După acest moment, cei prezenți au mers în procesiune spre mormântul situat în curtea Centrului eparhial, unde a fost oficiat un trisaghion întru pomenirea celui de-al 76-lea ierarh pe scaunul de la Roman. În atmosfera de rugăciune și comuniune, Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a evocat aspecte din viața și activitatea vlădicăi Eftimie „cel bun“, reliefând rolul pe care acesta l-a avut în istoria multiseculară a acestei eparhii. La final, părinții slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale au împărțit cre­dincioșilor prezenți pachete cu alimente întru pomenirea arhipăstorului Eftimie Luca.

 

Parteneriat academic între şcolile teologice din Arad şi din Presov

În zilele de 18 și 19 noiembrie a.c., cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Aradului a primit înalta vizită a Preafericitului Părinte Krystoph, Mitropolit emerit al Bisericii Ortodoxe din ținutu­rile Cehiei și din Slovacia, totodată cadru didactic al unei importante școli teologice ortodoxe. Ca scop principal al vizitei Preafericirii Sale la Arad se înscriu o mai bună cunoaștere a școlilor teologice arădene și încheierea unui parteneriat Erasmus între cele două facultăți de teologie ortodoxă din Arad și din Presov-Slovacia.

În cea dintâi zi a vizitei, în Aula Magna a Facultății de Teologie, înaltul oaspete a primit salutul de bucurie din partea reprezentanţilor insti­tu­țiilor academice și bisericești din Arad. Părintele Ioan Tulcan, decanul facultăţii, a precizat că această vizită a Preafericitului Părinte Krystoph este un moment de sărbătoare prilejuit de semnarea unui acord de colaborare între cele două facultăți de teologie ortodoxă, cea din Arad şi cea din Presov, prin programul Erasmus.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a evocat un istoric al relațiilor dintre cele trei ţări europene, Cehia, Slovacia și România. Înaltpreasfinţia Sa a amintit, în acest sens, un eveniment recent, şi anume, înfiin­țarea primei parohii ortodoxe românești în orașul ceh Most, de­servită de preotul paroh Andrei Danciu, fiu al Arhiepiscopiei Aradului și absolvent al școlilor teologice arădene.

Prof. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu“ din Arad, a salutat prezența Preafericitului Părinte Krystoph la Facultatea de Teologie arădeană şi i-a mulţumit pentru oportunitatea încheierii parteneriatului academic între cele două facultăţi de teologie.

Preafericitul Părinte Krystoph a conferențiat în aula Facultății de Teologie despre viața ortodoxă din țara sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au urmat luări de cuvânt din partea asis­tenței, la care s-a răspuns într-un mod care a întregit expunerea cu date inedite.

În după-amiaza aceleiaşi zile, înaltul oaspete a vizitat următoarele obiective: Catedrala „Sfânta Treime“, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Arad, Muzeul Ioan Slavici și Emil Monția din Șiria, Mănăstirea Feredeu și Parohia Covăsânț din Protopopiatul Lipova.

Joi, 19 noiembrie 2015, înaintea plecării spre țară, Preafericitul Părinte Krystoph a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai, împreună cu Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și un sobor de preoți și diaconi din rândul cărora a făcut parte și preacucernicul părinte Andrei Danciu, parohul bisericii ortodoxe române din Praga. La finalul slujbei, Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei a mul­țumit Preafericitului Părinte Krystoph pentru vizita efectuată în eparhia arădeană.

În cuvântările ținute s-au evidențiat bunele raporturi între cele două Biserici, în unitatea întregii Ortodoxii și importanța mărturiei date prin misiunile lor comune, subliniată mai ales în cadrul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii în Patriarhia Română.

Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române şi rangul ei de Patriarhie sunt expresia libertăţii responsabile şi a demnităţii naţionale bisericeşti

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, rostit la Palatul Cotroceni, cu prilejul invitației Președintelui României, Domnul Klaus Werner Iohannis, pentru marcarea împlinirii a 130 de ani de la re­cu­noaș­terea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 90 de ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie, miercuri, 28 octombrie 2015

Biserica Ortodoxă Română, instituția religioasă din România cu cel mai mare număr de credincioși, cu tradiții străvechi şi rădăcini adânci în domeniul cultural, educativ şi social din întreg spațiul românesc, săr­bă­torește anul acesta, 2015, împlinirea a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei sale (aprilie 1885) şi 90 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie (februarie 1925).

Cele două aniversări, cu semnificații deosebit de importante pentru spiritualitatea şi demnitatea noastră naţională, ne creează prilejul, dar şi datoria de a omagia cu recunoștință memoria tuturor acelora care s‑au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului ei de Patriarhie.

Deși evenimentele pe care le evocăm acum s‑au petrecut în secolele 19 şi 20, trebuie evi­dențiat faptul că, încă din Evul Mediu, Ortodoxia românească devenise o mare sprijinitoare a Ortodoxiei din toate țările răsăritene ocupate de otomani, în condițiile în care Patriarhiile din Răsăritul ortodox şi țările balcanice, inclusiv Patriarhia Ecumenică, aveau mari dificultăți de organizare şi viețuire în spațiul stăpânirii otomane. Ampla susținere, de către Biserica Ortodoxă Română, a Ortodoxiei aflate sub stăpânire otomană în acea epocă reprezintă comportamentul unei Biserici oarecum autocefale, deoarece un asemenea sprijin consistent şi constant nu putea să vină din partea unei Biserici fără capacitate de conducere proprie şi exprimare responsabilă şi solidară.

Însă dobândirea oficială a Autocefaliei şi ridicarea la rangul de Patriarhie a Bisericii noastre au fost posibile numai după crearea Statului român modern, mai precis după Unirea Principatelor Moldova şi Țara Românească, în anul 1859, dobândirea Independenței de Stat, în anul 1877, şi ridicarea României la rangul de Regat, în anul 1881.

Astfel, principele Alexandru Ioan Cuza, ales concomitent domnitor în ambele principate, a desfășurat o susținută activitate diplomatică, pe de o parte pentru înfăptuirea unității constitu­ționale şi administrative a ţării, care s‑a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Țara Românească au format un Stat național unitar, adoptând numele de România, iar pe de altă parte, pentru realizarea independenței administrative a Bisericii Ortodoxe Române, numită de poetul național Mihai Eminescu „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii şi unitatea etnică a poporului“ (Mihai Eminescu, Timpul, 14 august 1882, în „Opere“, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1989, vol. 13, pp. 168‑169).

În această perspectivă, după organizarea unitară a structurilor bi­sericești din provinciile ro­mâ­nești, sub conducerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Româ­ne, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat, la 3 decembrie 1864, Decretul organic, în care se arăta că „Biserica Ortodoxă Română este şi rămâne independentă de orice autoritate bisericească străină, în tot ceea ce privește organizarea şi disciplina“ şi că „Sinodul general al Bisericii Române păstrează unitatea dogmatică a sfintei credințe ortodoxe cu Marea Biserică de Răsărit, prin coînţelegere cu Biserica Ecumenică a Constantinopolului“ (Decretul organic pentru înfiinţarea unei autorităţi centrale pentru afacerile religiei române, Bucureşti, 1865, Constantin Drăguşin, Legile bisericeşti ale lui Cuza Vodă şi lupta pentru canonicitate, în „Studii Teologice“, IX (1957), nr. 1‑2, pp. 86‑103).

În același timp, prin demersurile domnitorului Alexandru Ioan Cuza către Patriarhia Ecumenică (1865) pentru obținerea recu­noașterii autocefaliei (Joanes Dominicus Mansi, Sacrorum Conciliorum Nova Et Amplisima Colectio, vol. 40, Akademische Druck – U. Verlagsanstalt, Graz, Austria, 1961, pp. 682‑684, 686‑688, 690‑702), s‑au creat şi premisele ridicării mai târziu a Bisericii Ortodoxe Române, autocefală din anul 1885, la rangul de Patriarhie, în anul 1925.

În esență, autocefalia este recunoașterea maturității spirituale şi a libertății administrative şi pastorale a unei Biserici Ortodoxe dintr‑o țară devenită stat independent. În fapt, Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române a fost recunoscută oficial de către Patriarhia Ecumenică în anul 1885, iar rangul de Patriarhie la primit în anul 1925, după ce, mai înainte, în anul 1918, sa realizat România Mare, când, pentru prima dată în istorie, aproape întregul popor român era cuprins între granițele unui singur stat.

Păstrând şi cultivând virtuțile originii sale apostolice, asimilând şi în același timp influențând specificul etnic românesc, Ortodoxia românească s‑a manifestat în plan istoric cu identitate proprie, păstrând unitatea dogmatică, liturgică şi canonică în comuniune cu Ortodoxia Universală. Atât Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române în 1885, cât şi ridicarea ei la rang de Patriarhie în 1925 au fost rezultatul unei strânse cooperări între Biserică şi Stat, mai ales în plan diplomatic.

Astăzi, prin lucrarea comună a Bisericii Ortodoxe Române şi a Statului Român, de comemorare cu solemnitate a două evenimente istorice fundamentale din viaţa Bisericii şi a neamului românesc, se evidențiază legătura dintre unitatea spirituală şi unitatea națională a românilor.

În prezent, când multiple crize, inclusiv criza de identitate spirituală, afectează societatea contemporană, sărbătorirea a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 90 de ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie trebuie să fie izvor de inspirație şi înnoire pentru a răspunde mai eficient nevoilor societății românești de azi, precum şi nevoilor diasporei române, care niciodată n‑a fost mai numeroasă decât acum.

Mulțumim, Domnule Preşedinte, pentru organizarea acestui moment solemn la Palatul Cotroceni şi vă dorim multă sănătate şi ajutor de la Dumnezeu în activitatea Dumneavoastră!

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Ședință solemnă a Sfântului Sinod

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit miercuri, 28 octombrie, în ședință solemnă, dedicată „Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi“ și „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii“. Ședința s-a desfășurat sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ședința solemnă a Sfântului Sinod a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și de slujba de Te Deum săvârșită în prezența Întâistătătorului Bisericii noastre și a ierarhilor membri ai Sfântului Sinod.

Sedinta_solemna_3În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, care a fost restaurată și înfrumusețată recent. Pentru coordonarea directă a acestui amplu proiect de restaurare și înfrumusețare a Sălii Sinodale, precum și pentru coordonarea lucrărilor de consolidare și împodobire cu mozaicuri a Salonului Sfinților Români, Preacuviosul părinte protosinghel Lucian Bujor, inspector eparhial la Reședința Patriarhală, a primit, din partea Patriarhului României, Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ pentru clerici.

În cadrul ședinței solemne au fost evaluate cele mai importante manifestări cu caracter reli­gios-duhovnicesc, cultural editorial și mediatic desfășurate de eparhiile Patriarhiei Române din țară și din străinătate în anul 2015. Raportul-sinteză intitulat „Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi“ și „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii“ a fost citit de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod. După citirea rapor­tu­lui-sin­teză, Patriarhul Românei a subliniat faptul că într-o lume risipită, fragmentată și dezorientată, anii tematici (omagiali și comemorativi), propuși de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, reprezintă o adevărată binecuvântare. „Este nevoie să aprofundăm atât aspecte ale credinței, cât și ale vieții sacramentale liturgice ortodoxe, precum și aspecte ale priorităților noastre misionare. Foarte adesea nevoile sunt crescânde și multiple și este nevoie în această perspectivă să vedem care dintre priorități sunt mai urgente. Anul acesta a fost dedicat misiunii parohiei și mănăstirii, pentru că viața parohiilor este puternic influențată de două fenomene mari: secularizarea și migrația multor români în străinătate. Secularizarea este un fenomen care nu are o directă apariție. Ea este incoloră, inodoră, insipidă, dar se vede prin efectele distructive care, în general, cuprind societatea. De aceea, nu i se poate răspunde secularizării decât cu o aprofundare a spiritualității. Numai o viață spirituală profundă, susținută poate răspunde secularizării, care nu este întotdeauna ateism, ci mai mult o indiferență sau delăsare spirituală. Aceste aspecte ne determină să avem o grijă deosebită când fixăm prioritățile. Anul viitor, prioritatea o vor avea reflecția și acțiunea privind educația religioasă a tinerilor“, a explicat Preafericirea Sa. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că, dacă în timpul regimului comunist secularizarea era impusă poporului român, astăzi ea este una propusă. „Secularizarea din timpul comunismului era mai directă, iar ostilitatea era mai vizibilă. Acum există o nouă formă de secularizare, multiplă și desigur foarte agresivă, sub pretextul libertății“, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a prezentat ierarhilor prezenți noutățile editoriale apărute la Editurile Patriarhiei Române: „Anuarul Sfântului Sinod“ – anul I/2016, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă; „Acte și Tomosuri privind canonizarea sfinților români“, Editura BASILICA; „Dicționarul ierarhilor români și străini – slujitori ai credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române“, autor pr. prof. dr. Alexandru Moraru; „Sfântul Ioan Gură de Aur – mare misionar al Bisericii“, vol. I și vol. II, Editura BASILICA.

Ziua onomastică a Patriarhului României

Biserica Ortodoxă l-a pomenit joi, 17 decembrie, pe Sfântul Proroc Daniel. Cu prilejul zilei onomastice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală. Ierarhi, preoţi, monahi şi monahii, reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi credincioşi s-au rugat şi l-au felicitat pe Întâistătătorul Bisericii noastre la acest ceas sărbătoresc.

ZL-OnomasticaPF2 Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Patriarhul României împreună cu un sobor de 14 ierarhi, înconjuraţi de preoţi şi diaconi. Împreună-liturghisitori au fost IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, și PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

A urmat slujba de Te Deum, oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. La sfintele slujbe au participat şi IPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, precum şi preoţi consilieri patriarhali şi eparhiali, stareţi şi stareţe, preoţi protoierei, preoţi profesori, reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bărbătesc „Te Deum Laudamus“, dirijat de pr. lect. dr. Zaharia Matei.

La finalul slujbei de Te Deum, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a adresat, în numele Sfântului Sinod al Bisericii noastre, un cuvânt omagial, în cadrul căruia a evidenţiat virtuţile sfinţilor ocrotitori ai Preafericirii Sale sărbătoriţi în luna decembrie – Sfântul Cuvios ­Daniil Stâlpnicul, Sfântul Proroc Daniel şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul –, virtuţi prin care aceşti trei sfinţi au devenit povăţuitori ai mai-marilor vremii şi mulţimilor de credincioşi. De asemenea, Preasfinţia Sa a precizat că sărbătorirea zilei onomastice a Părintelui Patriarh este un prilej pentru clerul şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române să mulţumească lui Dumnezeu pentru darurile Sale şi să fie alături de Întâistătătorul ­Bisericii noastre. „Bunul Dumnezeu să vă ocrotească, să vă dăruiască sănătate, să vă înmulţească puterile, pentru că poporul Bisericii este mare şi este nevoie de exemplul de jertfelnicie al Preafericirii Voastre. În numele Sfântului Sinod, al clerului şi al credincioşilor din Patriarhia Română, vă asigurăm de dragostea noastră jertfelnică, de ascultarea noastră şi, în smerenie, împreună cu Preafericirea Voastră, căutăm să conducem poporul, aşa cum spune Fericitul Augustin, printre necazurile lumii şi mângâierile lui Dumnezeu către zorile veşnicei Împărăţii a lui Dumnezeu“, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion.

În numele membrilor Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Arhiepiscopiei Bucureştilor, PS Episcop Varlaam Ploieşteanul a dăruit Patriarhului României un coş cu flori. Evenimentul festiv a continuat cu prezentarea mesajelor de felicitare din partea Preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis – rostit de domnul Sergiu Nistor, consilier prezidenţial al Departamentului Cultură, Culte şi Centenar; din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, domnul Victor Opaschi, și a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, domnul Adrian Curaj – prezentat de domnul Romeo Moşoiu, consilier personal.

În cuvântul de mulțumire, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre sfinţii ocrotitori, care au un rol important fie la botez, fie la călugărie, fiindcă, „prin ajutorul primit de la sfinţi în situaţii dificile, simţim cum vine ajutorul lui Dumnezeu spre noi“. Sfântul Proroc Daniel, a mai spus Preafericirea Sa, a fost aruncat, din invidie şi răutate, în groapa cu lei. „Nil Ascetul spune că, adesea, animalele cinstesc virtutea mai mult decât o fac oamenii care sunt răutăcioşi. Prin aceasta se înţelege că el nu era un îmblânzitor de animale, ci un rugător, pentru că animalele au simţit legătura lui cu adevăratul Dumnezeu şi că nu se închina la idolii timpului său. (…) Împrejurul oamenilor care au credinţă puternică în Dumnezeu se pacifică chiar fiarele sălbatice, pentru că sfinţii au pacificat mai întâi lupta interioară a patimilor, a gândurilor şi au înlocuit gândurile rele cu rugăciuni adresate către Dumnezeu, Cel drept şi milostiv. Avem nevoie de ajutorul sfinţilor! De aceea este foarte importantă atribuirea numelui de sfinţi din sinaxare copiilor, ca să aibă modele duhovniceşti, să fie călăuziţi în viaţă, să aibă rugători în ceruri, ca să ne ajute să împlinim voia lui Dumnezeu în viaţa noastră şi lucrarea la care Dumnezeu ne-a chemat“, a explicat Preafericirea Sa.

Întâistătătorul Bisericii noas­tre a mărturisit că a simţit, de-a lungul vieţii, de multe ori ajutorul Sfinţilor Proroci Ilie şi Daniel, înzestraţi de Dumnezeu cu multe daruri ale profeţiei: „Această luminare a lor de a cunoaşte cu secole ­înainte taina lui Hristos arată că aveau un mare dar, nu numai pe cel al cunoaşterii înainte a evenimentelor sfinte, ci şi o putere de la Dumnezeu ca să reziste în încercări. Prin încercări, prin necazuri au păstrat credinţa pentru că, în general, credinţa se verifică prin suferinţă, ca şi iubirea. Când credinţa nu este verificată prin suferinţă, rămâne superficială şi nici nu este suficient de roditoare. Nu există înviere fără cruce şi nu există crucea credinţei fără speranţa învierii. De aceea, noi trebuie să învăţăm din vieţile sfinţilor mai ales cum lucrează puterea lui Dumnezeu în viaţa lor pentru binele comunităţii“.

Patriarhul României a mulţumit tuturor pentru prezenţă, pentru rugăciuni, dar şi pentru efortul depus în sprijinirea activităţilor Bisericii Ortodoxe Române: „Această iubire jertfelnică, sfântă este foarte necesară pentru a da oamenilor speranţă, demnitate şi lumina necesară pe calea mântuirii. Noi mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El şi mulţumim sfinţilor ocrotitori ai noştri pentru ajutorul dat nouă în lucrarea duhovnicească, pastorală, misionară, social-filantropică, educaţională din toate eparhiile, pentru că este o lucrare foarte intensă şi necesară. Nu trebuie întotdeauna să aşteptăm de la oameni recunoaştere sau recompensă. O mulţime de oameni mari nu au fost cinstiţi şi recunoscuţi de contemporani, ci doar generaţiile următoare au scos în evidenţă lucrarea, prin urmările ei binefăcătoare asupra societăţii. Mulţumim şi celor care împreună cu noi se ostenesc la Patriarhie, la arhiepiscopie şi tuturor celor care ne-au ajutat şi ne ajută. În vremuri dificile se verifică multe caractere. În timpuri foarte bune, totul merge bine. Cum s-a spus: «La început, era o pace,/ Calea plină de popor./ Drumul crucii, drumul crucii/ Era dulce şi uşor./ Dar, când a venit furtuna/ Şi prigoana mai târziu,/ Drumul crucii, drumul crucii/ Rămăsese mai pustiu». Noi, indiferent de vremuri bune sau rele, despre care vorbeşte Sfântul Apostol Pavel în Epistola a doua către Timotei, mergem ­înainte cu speranţa că Hristos, Care a purtat Crucea şi ne-a adus Învierea, ne va ajuta. Mulţumim şi celor care au venit aici de departe ca să reprezinte instituţiile pe care le conduc, stareţi, stareţe, protopopi, dar, în mod deosebit, apreciem ierarhii care au venit de la distanţe mai mari ca să exprimăm comuniunea.“

Clerul şi credincioşii prezenţi au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pastorala la sărbătoarea Naș­terii Domnului, intitulată „Pacea lui Dumnezeu dăruită oamenilor“.

Ministrul turismului din Palestina în vizită la Patriarhia Română

În ziua de 11 noiembrie 2015, la Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a întâlnit cu Doamna Rula Ma’ayah, Ministrul Turismului şi al Antichităţilor din Palestina, însoţită de Excelenţa Sa Domnul Fuad Kokaly, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Palestinei în România.

Doamna ministru a mulțumit pentru primire şi a exprimat dorința de a intensifica cooperarea cu România în domeniul turismului, în general, şi cu Biserica Ortodoxă Română în ceea ce privește pelerinajul la Locurile Sfinte, precum Ierusalim, Betleem, Ierihon, Nablos, Betania etc.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a salutat prezența doamnei ministru în România și a menţionat că unii domnitori români au ajutat material multe biserici de la Locurile Sfinte, între care și Biserica Naşterii Domnului din Betleem. De asemenea, Patriarhul României a exprimat disponibilitatea Patriarhiei Române de a extinde programele de pelerinaj ale Agenţiei BASILICA Travel la mai multe obiective religioase din Palestina.

În acest context, Preafericirea Sa a subliniat importanța și utilitatea Căminului românesc pentru pelerini de la Ierihon, unde, anual, sunt găzduiţi mulţi pelerini români care vizitează Locurile Sfinte.

În final, a fost exprimată speranţa că, prin respect reciproc şi cooperare practică, se vor cultiva relaţiile paşnice din Ţara Sfântă.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, în vizită de prezentare la Patriarhia Română

În ziua de 18 noiembrie 2015, la Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Domnul Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

Domnul ambasador a subliniat că este pentru prima oară în cariera sa când îşi desfăşoară misiunea diplomatică într-o ţară ortodoxă şi a exprimat interesul de a cunoaşte mai bine istoria, rolul şi contribuţia Bisericii Ortodoxe Române în societatea românească. Excelenţa Sa, Domnul Ambasador Hans Klemm, a evidenţiat trei priorităţi ale mandatului său: securitatea şi strategii de apărare ale României, promovarea democraţiei, inclusiv a libertăţii religioase şi promovarea prosperităţii prin schimburi comerciale şi investiţii.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat pe noul ambasador al SUA la începutul misiunii sale diplomatice în România şi a apreciat relaţiile foarte bune dintre cele două state, România şi Statele Unite ale Americii. Patriarhul României a mulţumit înaltului oaspete pentru ospitalitatea manifestată de poporul american faţă de românii stabiliţi de-a lungul timpului pe continentul american şi a subliniat că, pentru noi, democraţia se fundamentează mai întâi pe valorile evanghelice ale demnităţii umane, dreptăţii sociale şi solidarităţii comunitare la nivel naţional şi internaţional.

În acest context, Preafericirea Sa a menţionat ca prioritate a misiunii Bisericii intensificarea legăturii vieţii spirituale cu lucrarea social-caritabilă şi educaţională. În acest sens, Patriarhul României a menţionat că una dintre problemele grave care afectează în prezent numeroase familii de români este fenomenul migraţiei. De aceea, între cele peste opt sute de instituţii şi proiecte sociale derulate de Biserica Ortodoxă Română, se distinge programul Alege şcoala! desfăşurat la nivel naţional cu scopul prevenirii şi reducerii abandonului şcolar.

În timpul întrevederii, a fost subliniată şi importanţa unei mai bune cunoaşteri reciproce prin burse de studii şi vizite de lucru ale studenţilor şi profesorilor de teologie ortodoxă în America.

 

Ambasadorul Republicii Croația la București, în vizită de prezentare la Patriarhia Română

În ziua de 16 decembrie 2015, la Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Domnul Davor Vidiš, Ambasadorul Republicii Croaţia la Bucureşti.

Domnul ambasador a mulţumit pentru primire şi a subliniat importanţa misiunii Bisericilor în păstrarea şi promovarea valorilor creştine în societatea europeană actuală. În acest context, Excelenţa Sa a apreciat rolul important al Bisericii Ortodoxe Române în societatea românească, fiind interesat de situaţia Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist şi de activitatea acesteia după anul 1990.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat contextul dificil în care Biserica Ortodoxă Română a fost nevoită să îşi desfăşoare misiunea timp de aproape 50 de ani de comunism în România şi a prezentat diferite aspecte ale misiunii actuale a Bisericii. În acest sens, Patriarhul României a subliniat că una din priorităţile activităţii Bisericii Ortodoxe Române astăzi o reprezintă intensificarea operei sociale şi identificarea de soluţii pastoral-misionare adecvate la fenomene noi, precum emigrarea românilor în Occident şi crearea de comunităţi ortodoxe române în străinătate. Pe de altă parte, în România, numeroşi copii ai românilor plecaţi la muncă în străinătate sunt expuşi riscului abandonului şcolar.

În timpul întrevederii, Preafericirea Sa a evidenţiat importanţa dialogului în cadrul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, prin adoptarea de puncte de vedere comune şi cooperare practică în apărarea valorilor vieţii şi demnităţii umane, a instituţiei familiei şi promovarea păcii sociale.

De asemenea, a fost menţionată posibilitatea organizării, în viitor, de pelerinaje la monumente religioase şi de artă din Croaţia.

 

Stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului

La sfârșitul anului 2015, Catedrala Mântuirii Neamului de pe Calea 13 Septembrie din București se înalță spre bucuria credincioșilor și a celor care înțeleg semnificația acestui locaș de rugăciune. Începută în luna august a anului 2013, suprastructura sau incinta principală a catedralei a depășit cota de 36 de metri, fiind vizibilă de pe străzile din preajmă.

După finalizarea radierului casetat și a subsolurilor, la jumătatea anului 2013 Catedrala Mântuirii ­Neamului a ajuns „la supra­față“, când s-a început edificarea părții principale a locașului de rugăciune. Inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal de la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, ne-a explicat etapele principale de construcție începând cu această dată. „Lucrările de execuție aferente suprastructurii obiectivului Catedrala Mântuirii Neamului au fost demarate în luna august a anului 2013. De la această dată până la sfârșitul anului 2014 au fost finalizate în proporție de 100% lucrările de execuție a suprastructurii catedralei între cotele 0m-9m și 80% cele între cotele 9m-18m. Începând cu luna ianuarie 2015 au fost demarate și lucrările aferente nivelului 18m-27 m, iar în prezent se execută lucrări aferente nivelului 27m-36m“, ne-a explicat inginerul. Toate aceste lucrări au solicitat un număr mare de muncitori și un volum de muncă specific construirii unui edificiu de dimensiuni mari, dar și cu o arhitectură specifică.

La sfârșitul anului 2015, stadiul lucrărilor principale la viitoarea Catedrală Patriarhală este următorul: lucrările aferente nivelului 0m-18m sunt finalizate în proporție de 100%; cele aferente nivelului 18m-27m sunt finalizate în proporție de 95%; lucrările aferente nivelului 27m-36m sunt finalizate în proporție de 55%. Cantitativ, lucrările la suprastructura obiectivului, executate din luna august 2013 până în prezent, pot fi evaluate în felul următor: execuție zidărie – 6.015 metri cubi; montaj cofraje – 52.497 metri pătrați; turnare beton – 18.655 metri cubi; montaj armătură flexibilă – 6.331 tone; montaj armătură rigidă – 3.049 tone; suduri – peste 52.000 metri liniari. Lucrările se realizează și prin participarea unui număr mare de utilaje și elemente ajutătoare.

„În primăvara anului 2015, pentru realizarea lucrărilor între cotele 27m-36m s-au liftat cele 4 macarale din șantier, iar în vară s-au montat încă două macarale necesare în procesul de execuție. În prezent, șantierul este deservit de 6 macarale fixe. Tot în vara anului 2015 s-au demarat și lucrările de montaj ale platformei de la cota 27 m, platformă pe care se vor monta eșafodajele și cofrajele necesare execuției arcelor și cupolelor cuprinse între cotele 27m-45m. Platforma este montată în proporție de 80%. Obiectivul principal al echipei de coordonare pentru anul 2016 este continuarea lucrărilor la structura de rezistență a catedralei, în vederea încadrării în termenul final de execuție, sfârșitul anului 2017“, ne-a spus ing. Vasile Crăcăoanu.

2017 – Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română

În zilele de 28 şi 29 octombrie 2015, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a hotărât:

Înscrierea în calendarul bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama cu ziua de prăznuire la 4 noiembrie;

Declararea, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a anului 2017 ca Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română;

Actualizarea de către parohii a pomelnicelor cuprinzând eroii creştin‑ortodocşi (ai Războiului de independenţă, ai celor două războaie mondiale – atât pe frontul de vest, cât şi de est, ai închisorilor comuniste, ai Revoluţiei din decembrie 1989), care sunt pomeniţi la sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua Eroilor;

Extinderea la nivel naţional, începând cu anul 2016, a programului Sănătate pentru sate, desfăşurat cu succes în lunile septembrieoctombrie 2015 ca proiect-pilot la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A fost apreciată activitatea ierarhilor şi clericilor din diaspora română pentru păstrarea credinţei ortodoxe, dar şi a identităţii etnice româneşti.

 

Moment solemn la Palatul Cotroceni

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întâlnit miercuri, 28 octombrie 2015, cu Preşedintele României, Domnul Klaus Werner Iohannis. Întâlnirea a avut loc la Palatul Cotroceni, ca urmare a invitației din partea Preşedintelui României pentru marcarea împlinirii a 130 de ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 90 de ani de la ridicarea ei la rangul de Patriarhie. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Preşedintelui României mai multe cărţi apărute recent la Editurile Patriarhiei Române. De asemenea, Domnul Preşedinte Klaus Werner Iohannis a dăruit Preafericirii Sale o plachetă aniversară. La final, membrii Sfântului Sinod prezenţi la eveniment au vizitat biserica din incinta Palatului Cotroceni.

 

Sesiune solemnă dedicată Marii Uniri la Academia Română

Vineri, 27 noiembrie, în Aula Academiei Române, a avut loc o sesiune solemnă consacrată zilei de 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României. Au participat membri ai Academiei Române și oameni de cultură ai urbei bucureştene. Prezent la acest eveniment, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Biserica poporului român a contribuit intens la Marea Unire a acestuia într-un stat unitar“.

Sesiunea solemnă a fost deschisă de preşedintele Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad, care a reliefat lecţiile pe care contemporanii le pot extrage din momentul desăvârşirii unităţii statale de la 1 Decembrie 1918, „moment al încununării luptelor de veacuri şi jertfelor românilor prin revenirea la patria-mamă a vechilor provincii româneşti aflate sub stăpânirea imperiilor vecine, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Maramureşul, Crişana, Banatul“. Măreţia Marii Uniri, a mai subliniat preşedintele Academiei Române, constă în faptul că aceasta nu a fost opera unui om politic, nici a unui guvern sau partid, ci „elanul extraordinar al naţiunii române, venit din străfundurile conştiinţei unităţii neamului“. În pofida moştenirii pe care Marea Unire a dăruit-o României, şi anume una dintre cele mai mari şi puternice ţări ale Europei, un nivel de trai ridicat, recunoaştere internaţională, datorită oamenilor politici şi diplomaţilor, astăzi, în ţara noastră nu mai există o viziune unitară asupra statului sau legi care să reflecte interesul naţional. „Al 7-lea stat ca mărime şi populaţie în Europa, dar pe locul 27 din punctul de vedere al nivelului de trai al locuitorilor ţării, mai suntem capabili de performanţa interbelică? Ce vom fi într-o Uniune Europeană a statelor europene? Putem rămâne o rezervă de mână de lucru ieftină, slab calificată, supusă unei vânări de creiere dezastruoase pentru dezvoltarea ţării şi de resurse naturale sau putem deveni parteneri egali, purtători ai unei civilizaţii şi culturi străvechi şi creatori, în continuare, de valori spirituale şi economice? Putem deveni parteneri egali în Europa dacă, în contextul dezvoltării istorice şi al integrării europene, al globalizării, avem aceeaşi unitate în jurul unei viziuni, voinţă, conştiinţă şi respect pentru interesul naţional ca şi predecesorii noştri din timpul Marii Uniri“, a concluzionat academicianul Ionel Valentin Vlad.

Sesiunea a continuat cu alocuţiunea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a evidenţiat contribuţia Bisericii poporului român la Marea Unire a acestuia într-un stat unitar. Academicianul Dan Berindei, preşedintele de onoare al Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei Române, a explicat că Ziua Naţională a României este o sumă de valori definitorii pentru un popor naţional, dar şi un prilej de bilanţ, de pomenire, de bucurie, de afirmare a dragostei şi de izgonire a duşmăniei: „Ziua de 1 Decembrie 1918 reprezintă un mare moment al devenirii noastre, spre deosebire de vecinii noştri, fiindcă, sub vitregia vremurilor, noi nu am putut să realizăm statul nostru unitar timp de veacuri, deşi am fost statornici pe un teritoriu dăruit de Dumnezeu. Anul 1918 a fost un an deosebit, căruia românii îi datorează veşnică neuitare. Naţiunea noastră a plătit greu tribut de sânge şi suferinţă, iar biruinţa şi împlinirea au izvorât din dragoste de patrie, din suferinţă şi jertfă.“

Naşterea şi triumful principiului de naţionalitate au favorizat realizarea Marii Uniri, a precizat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de cercetări socio-umane „Gheorghe Şincai“ din Târgu-Mureş. Acestea s-au fundamentat în spaţiul transilvănean pe originea romană a poporului şi latinitatea limbii române şi au fost dezvoltate de elita tinerilor români transilvăneni, care a biruit politica maghiară asimilaţionistă.

Sesiunea solemnă a continuat cu alocuţiunea rectorului Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz, care a prezentat evoluţia învăţământului superior din Alba Iulia de la anul înfiinţării, 1622, până în prezent; alocuţiunea preşedintelui Asociaţiunii ASTRA din Sibiu, prof. Dumitru Acu, care a vorbit despre rolul spiritului unionist astrist la înfăptuirea Marii Uniri, prin preluarea idealurilor Şcolii Ardelene, ale paşoptiştilor şi ale tuturor românilor de emancipare naţională; alocuţiunea prorectorului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, prof. univ. Gheorghe Iacob, care a semnalat faptul că poporul român este unul dintre puţinele popoare din lume care are ca simbol al zilei naţionale unitatea şi a enumerat mai mulţi factori care au contribuit la realizarea Marii Uniri, precum legitimitatea, în pofida deznaţionalizării de secole la care au fost supuse provinciile române, caracterul reprezentativ al Marii Uniri, rolul elitei româneşti, al Bisericii şi al Armatei din provinciile româneşti la realizarea unităţii.

Ultima alocuţiune a fost rostită de dr. Ioan Lăcătuşu, sociolog, arhivist, publicist şi preşedintele Forumului civic al românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, care a prezentat succint aspecte din istoria românilor din arcul intracarpatic, cât şi principalele provocări cu care se confruntă românii astăzi în lupta lor pentru dăinuirea românească, într-un spaţiu multietnic şi pluriconfesional în care sunt numeric minoritari în propria ţară. De asemenea, a prezentat volumul „Repere identitare româneşti din județul Covasna şi Harghita“, care umple un gol din istoriografia locală.

În cadrul sesiunii solemne, preşedintele Asociaţiunii ASTRA din Sibiu, prof. Dumitru Acu, a oferit câte o Diplomă de Excelenţă „Andrei Şaguna“, cea mai ­înaltă distincţie a Asociaţiunii ASTRA, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca simbol al gratitudinii pentru merite deosebite în susţinerea Asociaţiunii ASTRA şi promovarea culturii naţionale, şi academicianului Dan Berindei, pentru susţinerea reînfiinţării Asociaţiunii ASTRA din Sibiu.

 

Biserica poporului român a contribuit intens la Marea Unire a acestuia într-un stat unitar

Cuvânt rostit la sesiunea solemnă a Academiei Române, consacrată zilei de 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României, 27 noiembrie 2015

Realizarea unității naționale de la 1 Decembrie 1918 a fost posibilă şi cu aportul Bisericii Ortodoxe Române, care a sprijinit Marea Unire a tuturor provinciilor românești într-un stat român unitar, Biserica fiind împreună cu poporul în toate eforturile sale de cultivare a conștiinței naționale şi de afirmare a dorinței de unitate națională, în toate provinciile româneşti, dar mai ales în Transilvania, Basarabia şi Bucovina.

Prin rugăciune, prin cuvânt rostit, prin cărți tipărite, prin prezența personală şi fapta concretă a slujitorilor ei, Biserica a fost activă în lucrarea de unire, implicându-se în realizarea acestui ideal prin ierarhi cărturari, preoţi şi diaconi patrioţi, profesori de teologie şi studenți în teologie, aceștia având talent oratoric, putere de convingere şi de mobilizare, dar şi prin călugări sau călugărițe care au îngrijit soldații răniți, prin mănăstiri şi parohii, care au organizat colecte de bani şi de alimente, toţi împreună încurajând moral şi ajutând material pe luptătorii români pentru libertate şi unitate națională.

În timpul războiului din perioada 1916-1918, mai mult de 250 de preoți ortodocși români au însoțit trupele armatei române pe câmpurile de luptă în calitate de confesori militari. Unii dintre ei au murit pe front, alții au fost luați prizonieri şi deportați. Peste 200 de călugări şi călugărițe au activat ca infirmieri în diferite spitale de campanie sau pe front, unii murind la datorie, din cauza tifosului exantematic. Sute de preoți au fost anchetați, jefuiți sau alungați din parohiile lor de către inamic, alții au murit împușcați în teritoriile ocupate de trupele germane. În Transilvania, 150 de preoți au fost aruncați în închisorile maghiare, unii fiind condamnați la moarte sau la ani grei de închisoare. Alți peste 200 de preoți au fost deportați în vestul Ungariei, în județul Șopron, unde au trăit în condiții inumane până la eliberarea lor în 1919 de către trupele române (Pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, membru corespondent al Academiei Române, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, ediția a III-a revăzută, Editura BASILICA, București, 2013, pp. 471-473).

În ceea ce privește evenimentul însuși al Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, între cei 1.228 de delegați oficiali din Adunarea Națională Constituantă au fost şi mulţi slujitori ai Bisericii. Cele două Biserici româneşti din Transilvania (Ortodoxă şi Greco-Catolică) au fost reprezentate la Alba Iulia prin cinci episcopi, patru vicari, zece delegați ai consistoriilor (consiliilor eparhiale) ortodoxe şi ai capitulilor greco-catolice, 129 de protopopi, câte un reprezentant al institutelor teologice-pedagogice şi câte doi reprezentanți ai studenţilor teologi, la care se adaugă numeroşi alţi preoţi sosiţi în fruntea păstoriţilor lor, veniţi să pecetluiască dorinţa de veacuri a strămoşilor români de a trăi neasupriți, într-o singură ţară. În Marele Sfat al naţiunii române, ca şi în Consiliul Dirigent, au fost aleși, de asemenea, şi slujitori ai Bisericii, iar Episcopul ortodox român de Caransebeș, Miron Cristea, viitorul Mitropolit Primat (1919) şi apoi Patriarh al României Mari (1925), şi Episcopul greco-catolic de Gherla, Iuliu Hossu, au fost aleși în delegația de patru persoane care a prezentat Actul Unirii Regelui Ferdinand la București.

Acum, la împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, dorim să exprimăm omagiul şi recunoștința cuvenite tuturor făuritorilor actului măreț al istoriei noastre pentru care au luptat moșii şi strămoșii noştri, ştiind că unirea tuturor provinciilor româneşti într-un stat român unitar a fost încoronarea multor eforturi jertfelnice, spirituale şi materiale, de afirmare a conștiinței naţionale şi a dorinţei de unitate naţională.

Pentru toate binefacerile Marii Uniri, aducem astăzi mulțumire lui Dumnezeu Cel preaslăvit în Sfânta Treime şi pomenim cu recunoştinţă pe toţi eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român. Este semnificativ faptul că Sfânta Treime este hramul catedralelor din marile orașele transilvănene care au militat pentru Unire: Sibiu, Blaj, Alba Iulia şi Arad, deoarece Sfânta Treime devenise simbolul dorinţei de unitate într-un singur stat al celor trei mari provincii româneşti: Țara Românească, Moldova şi Transilvania.

Astăzi, toți cetățenii României, toate instituțiile statului şi toate cultele religioase avem datoria să păstrăm şi să cultivăm darul unității naţionale ca fiind un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe de vieți omenești şi multe eforturi spirituale şi materiale, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni.

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Rugăciune de mulțumire la Ziua Națională a României

La fel ca în anii trecuți, Ziua Națională a României este și un prilej de pomenire a înaintașilor care au înfăptuit Marea Unire de la 1918, precum și de a aduce mulțumire și cinstire lui Dumne­zeu pentru darul unității na­ționale, dar și al unității cre­dinței ortodoxe strămoșești. Marţi, 1 Decembrie, Catedrala Patriarhală din Bu­cu­rești a fost un loc special de rugăciune pentru românii care au dorit să fie recunoscători față de Dumnezeu și cinstitori față de înaintași. La finalul Sfintei Litur­ghii, slujitorii Catedralei Pa­­­triar­­hale au săvârșit Paras­ta­sul pentru înfăptuitorii Marii Uniri din 1918. La slujbă a participat și o ceată de colin­dă­tori din Maramureș, cu straie tradiționale țărănești, care au interpretat cântece patriotice și colinde.

În continuare, rânduiala Te Deum-ului la Ziua Națională a României a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori. Patriarhul României a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile care au fost revărsate asupra poporului român prin unirea lui într-o singură țară românească și creștină și s-a rugat pentru conducătorii țării, pentru armata țării și binecredinciosul popor român. De asemenea, Preafericirea Sa s-a rugat pentru toți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și locurile, căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea noastră. La final, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Să reafirmăm preţuirea şi dragostea faţă de poporul român“. După rânduiala Polihroniului, a fost intonat Imnul Național al României.

 

Expoziție de manuscrise și carte veche la Biblioteca Sfântului Sinod

La Biblioteca Sfântului Sinod, în incinta Mănăstirii Antim din București, a fost vernisată joi-seară, în data de 12 noiembrie, expoziția de manuscrise și carte veche „Sfântul Ioan Gură de Aur – lira Duhului Sfânt“. La acest eveniment cultural au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, arhimandriți, monahi, preoți, oameni de cultură și iubitori ai scrierilor hrisostomice.

Expozitie_Hrisostom_4Într-un adevărat sanctuar al cărților vechi și manuscriselor, așa cum a fost denumită Biblioteca Sfântului Sinod, joi-seară a avut loc un eveniment dedicat Sfântului Ioan Gură de Aur și receptării sale în Țările Române. Expoziția, intitulată sugestiv „Sfântul Ioan Gură de Aur – lira Duhului Sfânt“, a reunit într-un cadru accesibil publicului iubitor de carte și cultură o mică parte din manuscrisele și cărțile vechi din patrimoniul Bibliotecii Sfântului Sinod, care sunt copii și traduceri în diferite limbi ale scrierilor Sfântului Ioan Gură de Aur. Vernisajul expoziției a fost deschis de părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, consilier patriarhal – directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, care a spus că această ex­po­ziție arată de ce sfântul ierarh antiohian este foarte iubit de cre­din­cioșii români. „Având în vedere că 2015 a fost declarat și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur, Biblioteca Sfântului Sinod și-a propus să prezinte cât de bună a fost receptarea acestui sfânt în memoria Bisericii și în viața credincioșilor. Această îndrăgire a Sfântului Ioan Gură de Aur, care este cel mai prețuit sfânt al Bisericii răsăritene, este demonstrată de mulțimea lucrărilor sale multiplicate în mii și mii de copii, traduse și răspândite în zeci de ediții, în aproape toate limbile europene“, a spus părintele arhimandrit.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că operele Sfântului Ioan Gură de Aur au avut o bogată răspândire pentru că au un pronunțat caracter pastoral. „Sub forma aceasta vizuală ne dăm seama mai bine de modul în care românii l-au receptat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, desigur, împreună cu ceilalți creștini. Scrierile lui sunt foarte diverse, dar cea mai valoroasă dintre toate cărțile sale este Comentariul la Evanghelia după Matei, despre care Toma de Aquino a spus că valorează mai mult decât întreg Parisul. Sfântul Ioan Gură de Aur a mai scris un comentariu și la Evanghelia după Ioan, dar acesta este mai pastoral și mai profund. Este cunoscut, mai ales în rândul studenților la Teologie și al preoților, tratatul Despre preoție al Sfântului Ioan Gură de Aur. Pe lângă faptul că este un bun interpret, un tâlcuitor al Sfintei Scripturi, sfântul este și un mare rugător pentru salvarea demni­tății umane, din cădere, din păcat“, a explicat Preafericirea Sa.

Expoziția de manuscrise și carte veche a fost organizată ca un parcurs istoric de la cele mai vechi cărți și traduceri hrisostomice până în vremurile mai apropiate de noi și în contemporaneitate.

Cu prilejul vernisajului acestei expoziţii, Patriarhul României a acordat Bibliotecii Sfântului Sinod Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie.

 

Mesaje de condoleanțe în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic, a transmis Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un mesaj de compasiune față de victimele tragicului incendiu produs recent în București, la Clubul Colectiv. De asemenea, mesaje de condoleanțe au transmis și Preafericirea Sa Irineu, Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad-Karlovci și Patriarh Sârb, și Preafericirea Sa Neofit, Patriarhul Bulgariei.

 

Preafericirii Sale,
Preafericitului Părinte Daniel,
Patriarhul României

Auzind de accidentul tragic care s-a petrecut în Bucureşti, soldat cu multe victime şi mulţi răniţi, ne exprimăm profunda compasiune a Patriarhiei Ecumenice şi a noastră personal faţă de Preafericirea Voastră cea iubită şi faţă de întregul popor român binecredincios şi ne rugăm pentru odihna sufletelor celor morţi şi grabnica vindecare a celor răniţi. Fie ca Domnul Dumnezeu să păzească România şi poporul ei de orice uneltire şi orice pericol. Aşa să fie! Cu îmbrăţişări frăţeşti de dragoste şi multă cinste,

 

† Bartolomeu
Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic

 

 

Preafericirea Voastră,
Iubit frate şi coliturghisitor
înaintea Tronului Domnului,

Din partea întregii Biserici Ortodoxe Sârbe şi din partea noastră personal, vă rugăm să ne acceptaţi expresia condoleanţelor noastre frăţeşti, însoţite de rugăciuni, în urma incendiului care a avut loc în Bucureşti, în data de 31 octombrie 2015, în care şi-au pierdut viaţa 32 de tineri. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel Înviat să dea odihnă sufletelor tinerilor de curând plecaţi de la noi în acest accident, şi să ofere mângâiere părinţilor şi rudelor lor în durerea prin care trec. Al Preafericirii Voastre frate în Domnul Hristos Cel Înviat şi coliturghisitor,

 

† Irineu
Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de
Belgrad-Karlovci și Patriarh Sârb

 

 

Preafericirea Voastră,
Iubite frate în Hristos
şi coliturghisitor,

În acest moment dureros în care am fost profund întristaţi să aflăm despre tragedia incendiului de la un club de noapte din Bucureşti, incendiu care a dus la sfârşitul timpuriu a zeci de tineri şi a cufundat în durere poporul-frate Român, în numele nostru, precum şi al clericilor şi laicilor din Biserica Ortodoxă Bulgară, ne exprimăm sincerele condoleanţe faţă de Preafericirea Voastră şi faţă de rudele celor ucişi şi faţă de celelalte victime rănite în acest accident tragic.

Adevărate sunt cuvintele că „dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună“ (1 Corinteni 12, 26), şi de aceea nu putem sta nesimţitori faţă de durerea iubitei noastre surori, Biserica Ortodoxă Română, pentru pierderea pe neaşteptate a unora dintre fiii ei. Alăturăm rugăciunilor voastre şi rugăciunile noastre, rugându-L pe Dumnezeul cel Milostiv să ierte toate greşelile cu voie sau fără voie ale celor adormiţi şi să-i primească în locaşurile drepţilor, unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit. Ne rugăm ca Dumnezeu, „Părintele îndurărilor şi Dumnezeul a toată mângâierea, Cel ce ne mângâie pe noi în tot necazul“ (2 Corinteni 1, 3-4), să mângâie pe toţi cei îndureraţi şi să ofere grabnică însănătoşire celor care suferă.

 

† Neofit
Patriarhul Bulgariei

 

Mesaj de compasiune şi apel la solidaritate în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală

Cu multă tristeţe am aflat de tragedia provo­ca­tă de un incendiu la Clubul Colectiv din Bu­cu­rești în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, în urma căruia și‑au pierdut viața 29 de persoane, peste 160 au fost rănite, dintre care 146 au fost internate în 12 spitale din Capitală.

În aceste momente de mare durere pentru familiile, rudele, prietenii şi cunoscuţii celor decedaţi sau aflaţi în spitale, adresăm acestora cuvânt părintesc de compasiune şi de alinare sufletească.

Suntem alături de cei aflaţi în suferință pe patul de spital și ne rugăm lui Dumnezeu pentru alinarea durerilor și vindecarea lor.

De asemenea, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să odihnească în pacea şi iubirea Sa sufletele celor decedaţi din cauza incendiului şi să‑i întărească sufleteşte pe cei îndoliaţi.

Parohiile din Bucureşti cărora aparţin tinerii decedaţi sau cei afectaţi de arsuri sunt solicitate să ajute spiritual şi material familiile îndoliate şi familiile celor aflaţi în spitale. Reînnoim apelul nostru pentru donare de sânge spre salvarea vieţii celor din spitale.

Să unim rugăciunea cu fapta milostivă pentru toţi cei aflaţi în suferinţă!

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul României, în mijlocul familiilor îndoliate în urma incendiului de la Clubul Colectiv

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit marţi, 3 noiembrie, la Catedrala Patriarhală, o slujbă de pomenire pentru tinerii care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la Clubul Colectiv din Capitală, după care a săvârşit slujba Înmormântării pentru două dintre victime: Maria Ion, văduvă şi mamă a 5 copii, care lucra ca îngrijitor la club în noaptea tragediei, şi Claudiu George Petre, tânărul care şi-a jertfit propria viaţă pentru salvarea altor persoane.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit mai întâi, în Catedrala Patriarhală, slujba de pomenire a celor trecuţi la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală. La slujbă au participat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi numeroşi credincioşi bucureşteni. La finalul sfintei slujbe, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre rugăciunea intensă pe care Biserica, prin slujitorii ei, a săvârşit-o în locaşurile de cult în aceste zile care au urmat incendiului din clubul bucureştean, mai ales în ziua când unii dintre ei au fost înmormântaţi.

„Este o zi de rugăciune intensă pentru odihna sufletelor celor care au trecut la Domnul într-un mod neaşteptat. Această pomenire înseamnă mai întâi rugăciunea noastră către Dumnezeu ca să aşeze sufletele lor în pacea şi iubirea Mântuitorului Iisus Hristos. Foarte adesea, oamenii mor în accidente, fie în incendii, fie în urma inundaţiilor, a cutremurelor, a accidentelor de tren, metrou, sau în alte forme, adesea, cu o moarte năprasnică. Noi trebuie să ne gândim că darul vieţii este foarte scump şi trebuie să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne ocrotească de toată primejdia, reaua întâmplare, moarte năprasnică şi de orice formă de suferinţă. Pe de altă parte însă, atunci când aceste evenimente tragice au loc, trebuie să avem credinţă puternică în iubirea lui Dumnezeu. De aceea, nu trebuie să judecăm pe cei trecuţi la Domnul, pornind de la felul în care ei au trecut din această viaţă, deoarece taina vieţii, ca şi taina morţii sunt taine mai presus de înţelegerea noastră. Ceea ce trebuie să facem noi, ca ortodocşi, este să arătăm că rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea. Prin rugăciune noi păstrăm legătura cu sufletele celor care au trecut la Domnul şi, în acelaşi timp, cerem ca ei să se odihnească sau sufletul lor să găsească pace şi odihnă în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi. Avem în rugăciunea Bisericii cea mai corectă şi luminoasă cale, aceea de a arăta iubirea faţă de cei trecuţi la Domnul prin rugăciune şi prin milostenie. Este foarte important ca sufletele celor care au plecat din lumea aceasta să simtă că cei care au rămas după ei îi iubesc, nu îi judecă, nu îi evaluează după propria gândire omenească, limitată şi adesea egoistă, ci doreşte fiecare dintre noi mântuirea şi viaţa veşnică pentru fiecare dintre cei trecuţi la viaţa veşnică. De aceea, atât Sfânta Scriptură, cât şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii ne îndeamnă să facem dese pomeniri de rugăciuni, mai ales în primele 40 de zile, când omul are nevoie de susţinerea rugăciunii ca el să se prezinte în faţa lui Dumnezeu şi să se bucure de primirea în lumina, bucuria şi pacea Preasfintei Treimi“, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

Oamenii nu mor, a mai precizat Preafericirea Sa, ci se mută de la viaţa pământească la viaţa cerească, deoarece sufletul omului este nemuritor, iar cine va crede în Domnul Hristos va rămâne viu. „De aceea, noi trebuie să aducem pe cei care au trecut la Domnul în această grijă părintească a lui Dumnezeu Tatăl, în lumina lui Dumnezeu Fiul şi în mângâierea sau pacea Duhului Sfânt. (…) Avem datoria morală, spirituală de a-i pomeni în rugăciuni pe cei trecuţi la Domnul şi, mai ales, să arătăm semne de iubire duhovnicească faţă de cei care au rămas îndoliaţi, fiindcă Biserica trebuie, deodată cu rugăciunile pentru cei trecuţi la Domnul, să consoleze, să mângâie sufleteşte pe cei care au rămas cu un mare gol în suflet, cu o mare durere. Astfel, pe lângă rugăciunile pentru cei morţi, trebuie să arătăm iubire frăţească, întrajutorare materială şi spirituală pentru familiile îndoliate, iar în cazul de faţă trebuie să arătăm şi multă rugăciune şi multă grijă părintească şi frăţească pentru cei care se află în spitale, care sunt răniţi, care suferă dureri cumplite în urma incendiului. Aceşti oameni care suferă au nevoie de rugăciunile noastre, de încurajarea noastră; de aceea, Dumnezeu, când noi trecem prin încercări, doreşte să vadă din partea noastră frăţietate, ajutorare, preţuirea memoriei celor care au trecut la Domnul şi multă grijă pentru cei care suferă şi pentru familiile îndoliate“, a spus Patriarhul României.

 

Slujbă de prohodire pentru Maria Ion, mama celor 5 copii rămaşi orfani în urma incendiului

Inmormantare_Maria_Ion_3După oficierea slujbei de pomenire şi rostirea cuvântului de învăţătură în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit, la biserica Parohiei Delea Veche din Protopopiatul Sector 2 Capitală, slujba Înmormântării pentru Maria Ion, mamă a cinci copii (dintre care doar unul major), în vârstă de 39 de ani, care a trecut la Domnul în urma incendiului de la clubul unde lucra în echipa de curăţenie. La finalul slujbei, Preafericirea Sa a vorbit despre necesitatea consolării familiilor îndoliate şi a rugăciunilor pentru cei care au trecut la Domnul. „Am venit aici ca să ne rugăm pentru odihna sufletului roabei lui Dumnezeu Maria, mamă a cinci copii şi văduvă, pentru că soţul a murit cu mai mulţi ani în urmă. Câtă durere este în familia aceasta când cinci copii au rămas fără tată şi fără mamă! Această durere este durerea întregii comunităţi, nu numai a familiei, pentru că noi în Biserică vedem o familie a familiilor, o familie spirituală a familiilor conjugale şi a tuturor celor care aici, în biserică, se roagă nu numai pentru cei vii, ci şi pentru cei mutaţi la Domnul sau adormiţi în Domnul. Noi ne rugăm şi pentru ca aceşti copii care au rămas să se întărească sufleteşte, iar pentru aceasta trebuie să-i ajutăm. Nu putem suplini lipsa părinţilor întru totul, totuşi, printr-o prezenţă milostivă, părintească şi frăţească şi printr-o ajutorare eficientă, nu doar în aceste zile, ci în tot timpul, în anii următori, încercăm să le aducem aminte că iubirea mamei se manifestă prin mâinile celor care simt cât de mare este durerea celor îndoliaţi. De aceea, din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor oferim un ajutor pe care părintele paroh Aurel Mihai îl va distribui celor cinci copii rămaşi orfani de tată şi de mamă acum, şi am adus câteva cărţi de rugăciuni şi de spiritualitate care să-i întărească în credinţă şi să o pomenească pe mama lor în rugăciuni pentru că astfel vor comunica direct şi cât mai des cu ea. Rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea, este iubirea care depăşeşte timpul şi spaţiul care separă. Familia va rămâne în grija parohiei, care deja a donat o anumită sumă, care le va fi acestor copii şi mamă, şi tată“, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.

Trupul neînsufleţit al Mariei Ion a fost înmormântat în cimitirul Iancu Nou din Capitală.

 

Rugăciune la căpătâiul eroului Claudiu George Petre

Tânărul Claudiu George Petre, care și-a pierdut viața în incendiul din București încercând să salveze alte vieţi, a fost prohodit la biserica Parohiei „Sfântul Dumi­tru“-Parc Rahova 1. Slujba Înmormântării a fost oficiată de Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episco­p-vicar al Arhiepiscopiei Bucureș­tilor, împreună cu un sobor de preoți din care a făcut parte și părintele Vasile Dumitru, protoiereul Protopopiatului Sector 5 Capitală. În cadrul slujbei de Înmormântare, rugăciunile pentru dezlegarea de păcate a sufletului celui adormit au fost rostite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat gestul curajos al tânărului Claudiu George Petre, care a salvat mai multe vieți din incendiul de vineri seară, în cele din urmă pierzându-și și el viața. „Mântuitorul Iisus Hristos ne spune că nimeni nu are o dragoste mai mare decât aceea să își pună sufletul său, sau viața sa, pentru semenii săi. Aceasta este dragostea supremă sau dragostea jertfelnică. Nimeni nu are o dragoste puternică, decât cel care se dăruiește pe sine pentru a salva sau a ajuta pe alții. În cazul acesta vedem că tânărul George Claudiu a avut această iubire jertfelnică până la capăt, căutând să salveze pe alții, și și-a dat propria viață. De aceea pomenirea sa este făcută cu multă dragoste, dar și cu multă cinstire pentru jertfelnicia sa“, a spus Preafericirea Sa. Pentru sacrificiul său, tânărul Claudiu George Petre a primit din partea Președintelui României Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Cavaler.

Preafericirea Sa a îndemnat rudele și apropiații celui decedat să se roage pentru sufletul său în această perioadă de patruzeci de zile când Biserica a rânduit slujbe de pomenire mai intense pentru cel ce a trecut la Domnul. „Noi, în aceste zile de durere mare, putem să arătăm prețuirea noastră mai ales prin rugăciune mai intensă timp de 40 de zile, astfel ca Bunul Dumnezeu să așeze sufletul său în pacea și iubirea Prea­sfintei Treimi și să îi dăruiască odihnă împreună cu drepții, împreună cu binefăcătorii și jertfitorii care și-au dat propria viață pentru a ajuta pe alții. Este o singură cale de a păstra legătura vie cu cei mutați din viața aceasta, și anume, rugăciunea pentru cei adormiți în Domnul. Prin rugăciune noi arătăm o iubire mai tare decât mormântul, mai tare decât timpul, mai tare decât spațiul, pentru că prin rugăciune ținem legătura cu Dumnezeu și cu sufletul celor care au trecut în viața cealaltă“, a explicat Patriarhul României.
(Ioan Buşagă, Marius Nedelcu)

Rugăciune stăruitoare pentru pace şi unitate la Catedrala Patriarhală

La chemarea Patriarhiei Române, fii ai Bisericii din întreaga Capitală s-au adunat joi, 5 noiembrie, la lăsarea serii, în rugăciune în jurul Părintelui Patriarh Daniel. Într-o atmosferă cu accente pascale, în linişte şi emoţie, clerul şi credincioşii s-au rugat pentru pacea şi unitatea poporului român în aceste zile de frământare socială, pentru tinerii plecaţi la cer în urma tragediei de la sfârşitul săptămânii trecute, precum şi pentru însănătoșirea celor aflați în spitale în mare suferinţă.

Odată cu lăsarea apusului, preoţii din parohiile bucureştene, însoţiţi de fiii duhovniceşti, s-au adunat, rând pe rând, în curtea Catedralei Patriarhale. În vecinătatea clopotniţei, fiecare a depus o candelă spre pomenirea celor 32 de tineri trecuţi la Domnul în incendiul de la Clubul Colectiv, un semn colectiv de compasiune care a luat în final forma unei impresionante cruci luminoase ce a vegheat Colina Patriarhiei până la ivirea zorilor. Un moment de adâncă emoţie a fost întâmpinarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în aplauzele mulţimii, un gest spontan prin care credincioşii au simţit nevoia să-şi exprime aprecierea şi solidaritatea cu păstorul lor, în urma atacurilor nedrepte şi nedemne îndreptate asupra sa în presă şi în stradă.

Rugaciune_pt_pace_3

Bătăile clopotelor au deschis seara de priveghere pentru pace şi unitate. Patriarhul Bisericii noastre a citit Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, stareţi de la mănăstirile Capitalei şi slujitori de la Catedrala Patriarhală. Acatistul a fost urmat de rostirea unor cereri speciale şi rugăciuni pentru tinerii trecuţi la Domnul şi pentru cei aflaţi în suferinţă în spitale, dar şi pentru liniştirea tulburărilor din sânul poporului nostru. Pentru înmulţirea dragostei în aceste zile de frământări sociale, clerul şi credincioşii au cerut în rugăciune şi ajutorul Maicii Domnului, cântându-i Paraclisul spre milostivire şi mijlocire către Fiul, Izvorul păcii şi al iubirii.
Într-o continuitate firească a duhului de rugăciune, Părintele Patriarh Daniel a adresat credincioşilor prezenți, dar şi celor de acasă un îndemn părintesc de cultivare și apărare a păcii: „Ne-am rugat Mântuitorului Iisus Hristos, Păstorul cel Bun, Capul Bisericii și Ocrotitorul ei, ca să ne dăruiască pace și binecuvântare. Pacea este darul lui Dumnezeu pentru oameni. Acest dar trebuie păstrat, cultivat și apărat. Pacea este starea de armonie a sufletului și a trupului, starea de armonie între oameni. Avem nevoie de pace în suflet pentru a gândi în mod sănătos, pentru a lua hotărâri în mod înțelept. Avem nevoie de pace în familie mai ales astăzi, când sunt foarte multe ispite și tulburări. Avem nevoie de pace în fiecare comunitate religioasă sau civilă, în societate, dar și în lumea întreagă. Într-o vreme în care există multă violență și multă suferință, într-o vreme în care în unele zone ale lumii nu încetează războiul, ci o mulțime
de oameni mor nevinovați și foarte mulți părăsesc familiile, casa și țara lor, avem nevoie de pace și de ajutorare frățească. Și în țara noastră avem nevoie de pace și unitate. Avem nevoie de pace în Biserică, în societate, dar și de unitate pentru ca să putem săvârși binele unii împreună cu alții, nu unii împotriva altora. De aceea, în aceste zile, Biserica dorește să fie o slujitoare, un factor al păcii sociale, așa cum prevede și legislația noastră, dar mai ales cum ne cere Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, de mai multe ori, preotul slujitor împărtășește credin­cioșilor în timpul slujbelor pacea lui Hristos când spune: «Pace tuturor!». Această pace este harul lui Dumnezeu prezent în oameni, este iubirea milostivă și smerită a lui Dumnezeu care se dăruiește omului credincios și celui care caută pacea și armonia. Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei ne îndeamnă zicând: «Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul» (Evrei 12, 14). Această poruncă înseamnă și o căutare a păcii, iar atunci când o găsim trebuie să o păstrăm, să o cultivăm și să o apărăm“.

Rugaciune_pt_pace_6

Patriarhul Bisericii noastre a mai explicat că în această perioadă avem nevoie să ne gândim fiecare cum putem înnoi duhov­nicește viața noastră: viața personală, viața comunitară și viața socială. „Dacă noi urmăm calea înnoirii în Duhul Sfânt, atunci înnoirea este rod al binecuvântării lui Dumnezeu și al faptelor bune. Trebuie să săvârșim mai multe fapte bune, să fim mai atenți la suferința semenilor noștri, la nevoile imediate ale multor oameni singuri, care sunt bolnavi, în necazuri și în încercări. Deci, aceste rugăciuni ale noastre sunt mult folositoare pentru că păcatul dezbină, rugăciunea adună. Păcatul învrăjbește, rugăciunea unifică. Păcatul trezește ură, rugăciunea aduce bunătate în suflete. Avem nevoie în toată vremea și în tot ceasul de pace și unitate, dar mai ales în vremuri tulburi. Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului și tuturor sfinților să ne ocrotească și să ne dăruiască pacea și lumina lui Hristos pentru a le împărtăși și noi mai departe în familie și în societate“, a spus Preafericirea Sa.

 

Recunoştinţă pentru misionarii sănătăţii

Medicii, asistenții medicali și organizatorii campaniilor Patriarhiei Române „Sănătate pentru sate“, „Donează sânge, salvează o viaţă!“, precum și voluntarii grupului care au vizitat la spitale şi au ajutat victimele tragediei de la Clubul Colectiv au primit diplome omagiale din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Întâlnirea a avut loc sâmbătă, 12 decembrie, la Centrul cultural-misionar „Familia“ din orașul Pantelimon, județul Ilfov.

Patriarhia Română, prin medici, asistenți medicali și voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a continuat campania de donare de sânge, mai ales în contextul spitalizării zecilor de tineri răniți în urma incendiului de la clubul Colectiv, dar a inițiat și un proiect-pilot la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor, și anume programul „Sănătate pentru sate“. „În această toamnă, Patriarhia Română, prin voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a organizat programul «Sănătate pentru sate», un proiect-pilot prin care am reușit să mergem în 11 localități diferite din Arhiepiscopia Bucureștilor, adică în sate aflate mai aproape sau mai departe de București, ca să ajutăm pacienții greu deplasabili, neasigurați și cu probleme de sănătate, care nu aveau acces la spital din localitatea în care se aflau. O a doua campanie a Patriarhiei Române a fost «Donează sânge! Salvează o viață!», campanie ce a ajuns la a opta ediție și în care s-au implicat și voluntari menționați mai sus. De asemenea, a participat și un grup de voluntari care au ajutat victimele accidentului de la clubul Colectiv, adică i-au căutat prin spitale, i-au îndrumat și au ajutat familiile acestora cu alimente sau cu ajutoare financiare“, a precizat pr. Cezar Antonio Dumitrașcu, consilier patriarhal al Sectorului social-filantropic al Administrației Patriarhale.

De aceea, în semn de mulțu­mire și recunoștință pentru manifestarea iubirii față de semenii aflați în suferințe și nevoi, acești „misionari ai sănătății“, precum au fost numiți de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au participat la o masă de mulțumire și au primit câte o Diplomă omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“, oferită de Preafericirea Sa. Împreună cu cei 74 de medici, asistenți medicali, studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din Bu­curești și voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a mai fost un grup de repre­zentanți ai Academiei Tehnice Militare, care, de asemenea, au primit Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ pentru coordonarea și susținerea acțiunilor de donare de sânge din cadrul instituției.

 

Peste 1.500 de bolnavi au fost consultați

„Campania «Sănătate pentru sate» și-a împlinit rostul și valoarea pentru că medicii care au fost pe teren în aceste 10 sâmbete, de când a fost demarată această campanie, au mângâiat, întărit și vindecat peste 1.500 de bolnavi care au fost consultați. Nevoie este multă, pentru că boala, ca și necazul, nu dă niciodată preaviz la nimeni, iar omul la boală este cel mai vulnerabil și cel mai depresiv, astfel că deznădăjduiește cel mai repede, dar, încurajându-l, informându-l, devine mai stăpân pe sine, mai echilibrat și mai credincios. Nimic nu deprimă universul uman ca boala, pentru că în sănătate piese de schimb nu sunt. De aceea, ne bucurăm de numărul mare de medici, asistenți medicali și voluntari care s-au implicat în această campanie și ne rugăm Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfântului Ierarh Spiridon și tuturor sfinților să ne ajute să continuăm această campanie, care este destinată mediului rural, unde suferința este mai mare, sărăcia este mai adânc înrădăcinată, lipsa de cunoștințe medicale este cu desăvârșire la vedere“, a spus arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

În cadrul întâlnirii, a mai precizat părintele arhim. Ciprian Grădinaru, Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit despre necesitatea derulării unor asemenea campanii misionar-filantropice pentru societatea românească și a realizării unor broșuri educative.

„Ne-am bucurat de invitația de recunoștință a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel față de medicii, asistenții și voluntarii care s-au implicat în aceste frumoase campanii medicale, de prezența în mijlocul nostru, dar și pentru faptul că ne-a încurajat și ne-a sfătuit ca să continuăm această frumoasă lucrare a iubirii semenilor, o faptă milostivă și o bucurie de a ușura durerea unui om aflat în suferință. Pe lângă încurajări, Preafericirea Sa ne-a sfătuit ca acțiunile viitoare ale campaniei «Sănătate pentru sate» să fie profilactice, să prevină bolile și, astfel, le-a propus medicilor specialiști să redacteze câte un formular de îndrumare și informare pentru conștientizarea și educarea populației, deoarece contează foarte mult educația medicală pentru a preveni bolile cronice“, a explicat arhim. Ciprian Grădinaru.

 

Distincţii pentru preoţii unităţilor medicale din Capitală

Preoţii care slujesc în unităţile medicale şi de medicină legală din Capitală, în care au fost internate sau depuse victimele incendiului de la Clubul Colectiv din data de 30 octombrie 2015, au primit distincţii din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul a avut loc marţi, 22 decembrie, în Reşedinţa Patriarhală.

Cei 13 preoţi de la unitățile medicale și de medicină legală din Capitală au primit din partea Părintelui Patriarh Daniel Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie. La evenimentul festiv au participat și membrii Permanenţei Consiliului epar-hial al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Înainte de oferirea distincţiilor, Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat: „Noi am ajutat după posibilităţi 67 familii, ale celor care suferă din cauza arsurilor, dar, în mod direct, prezenţi foarte adesea au fost preoţii de caritate. Întrucât anul acesta este şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, am considerat că este necesar să oferim Diploma omagială «Sfântul Ioan Gură de Aur», model de păstor sufletesc, duhovnicesc, pentru toate timpurile, care a tâlcuit profunzimea Scripturilor şi, în acelaşi timp, a luptat pentru evidenţierea demnităţii umane din fiecare om. Această lucrare de mare semnificaţie duhovnicească a traversat secole, de la Sfântul Ioan Gură de Aur până astăzi, şi, iată, în Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi este foarte important să vedem că preoţii de caritate sunt alături de oamenii în suferinţă pretutindeni, dar mai ales în spitale, unde durerea este foarte mare atunci când oamenii au răni care se vindecă foarte greu.“

Cei 13 preoţi de caritate din unităţile medicale şi de medicină legală din Capitală care au primit distincţiile bisericeşti au fost: pr. Eugen Cucu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni“; pr. Marian Ciprian Hangu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca; pr. Cristian Manolache, INML „Mina Minovici“; pr. Alexandru Nicolae, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias; pr. Ştefan Oproiu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“; pr. Gheorghe Camil Pavel, de la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi; pr. Tudorel Peiu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“; pr. Marian Sava, de la Spitalul Universitar Bucureşti; pr. Cosmin Cristian Theodorescu Posea, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan“; pr. Cristian Neacşu, de la Spitalul Militar Central; pr. Gheorghe Oprea, de la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon“; pr. Ion Tudor Ciocan, de la Spitalul de Ortopedie „Foişorul de Foc“, și pr. Marius Ciprian Dinu, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“.

 

Comunicat de presă privind finanţarea de la bugetul de stat a Bisericii Ortodoxe Române

În urma convorbirii telefonice a Domnului Premier Dacian Cioloş cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în dimineaţa zilei de 6 decembrie 2015, Domnul Premier a precizat faptul că noul buget pe anul 2016 prevede o creştere a salariilor clerului şi că Guvernul României va căuta soluţii pentru a sprijini în continuare construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar la viitoarele rectificări de buget, în funcţie de posibilităţi, să fie sprijinite şi alte locaşuri de cult aflate în construcţie.

S-a convenit ca relaţiile dintre Guvern şi Biserică să fie în continuare relaţii de cooperare şi înţelegere comună a priorităţilor spre binele poporului român.

Patriarhul României a mulţumit Domnului Premier Dacian Cioloş pentru înţelegere şi sprijin faţă de Biserică. Totodată, Preafericirea Sa a subliniat faptul că Biserica va sprijini eforturile Guvernului României de a îmbunătăţi condiţiile de educaţie a copiilor şi tinerilor din mediul rural, precum şi eforturile pentru creşterea calităţii actului medical din spitale.

 

Congresul Internațional de Teologie „Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual“

În zilele de 19 și 20 octombrie, la Centrul Național pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ din București au avut loc lucrările Congresului Internațional de Teologie „Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual“, eveniment organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București. Temele dezbătute în prima zi a congresului au evidențiat rolul deosebit de important pe care îl are învățământul religios și teologic în contextul misiunii parohiale de astăzi, iar în cea de-a doua zi discuțiile au reliefat misiunea specifică a Bisericii pentru pastorația tinerilor, subliniindu-se, totodată, și necesitatea dezvoltării unei strategii misionare pentru diaspora.

Acest eveniment academic a reprezentat un prilej de întâlnire a numeroși ierarhi, preoți, profesori din țară și din străinătate cu scopul analizării, aprofundării și sistematizării aspectelor care vizează relația dintre parohie și școală, în cadrul mai larg al misiunii Bisericii astăzi. Un prim pas în acest sens l-a reprezentat implementarea pe parcursul acestui an a parteneriatului între parohie și școală în vederea susținerii și îmbunătățirii orei de Religie. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a referit la aceste aspecte în cuvântul de deschidere a congresului. Rolul important al învățământului teologic și al educației religioase în școli, mai ales astăzi, în contextul unei lumi tot mai secularizate, a fost evidențiat și de ceilalți ierarhi participanți la lucrările congresului.

Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a afirmat: „A descoperi «gândul lui Hristos» (1 Corinteni 2, 16), adică viziunea autentică a Bisericii în legătură cu ceea ce se întâmplă în lume este şi trebuie să fie preocuparea teologului adevărat, în primul rând a profesorului de teologie. (…) Starea religioasă a Europei actuale se datorează şi influenţei deosebit de mari exercitate asupra mentalităţii oamenilor de spaţiul universitar. Decidenţii politici sau economici, formatorii de opinii în media atotprezentă, specialiştii în diverse tehnologii, profesori din şcolile de toate gradele sunt formaţi spre o direcţie sau alta în mod special în timpul studiilor universitare“.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a subliniat: „Biserica trebuie să vină în întâmpinarea familiei, conlucrând la educarea copiilor. E de mare importanţă catehizarea acestora, începând de la grădiniţă şi până la nivelul studiilor superioare. Şcoala îşi va face şi ea misiunea ei, dar, cu gândul că în şcoală se face ora de Religie, nu se poate renunţa la catehizarea de la biserică. Şi, să nu uităm, participarea la Liturghie şi împărtăşirea cu Sfintele Taine sunt un mijloc important de formare a tinerilor“.

Insistând asupra modului în care trebuie valorificat învățământul religios în societatea contemporană, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a evidențiat că astăzi societatea umană este segregată de diferite curente ideologice. Înaltpreasfinția Sa a remarcat că, deși „România este o țară multiconfesională din punctul de vedere al religiei creștine, dar și cu oameni ce aparțin altor religii, elementul religios a generat la noi un consens în ceea ce privește împărtășirea valorilor morale specifice, încă din fragedă pruncie. (…) Dascălul care predă Religia creștină trebuie să semene lumina lui Hristos în mintea ucenicilor săi. Ce fel de lumină pun astăzi dascălii în mintea tinerilor?! Lumină de esență fotonică sau lumina lui Hristos, Care este Lumina luminii? Hristos este în același timp și Lumina și Izvorul vieții. De aceea, Hristos trebuie împărtășit tinerilor dacă voim să avem o generație a luminii, care să se îndrepte spre veșnicia luminii celei neînserate“.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepsicopul Dunării de Jos, a precizat: „Revenirea la ora de Religie în şcolile publice nu este şi nu trebuie să fie considerată din acest punct de vedere o favoare făcută Bisericii ori clericilor, aşa cum se pare, uneori, că s-ar interpreta de o parte prea secularizantă a societăţii moderne, ci mai curând am putea vedea cu toţii acest demers, în mod realist şi sincer, ca fiind un mare dat spiritual, luminos şi binefăcător oricărui suflet în formare, pentru viaţă“.

Anul consacrat misiunii Bisericii în parohii și în mănăstiri constituie un prilej deosebit de a investiga diferitele aspecte ale rolului specific pe care învățământul teologic universitar îl deține în cadrul misiunii atât de vaste și de dinamice, desfășurată în prezent de Biserica Ortodoxă Română. Referindu-se la rolul specific al învățământului teologic în contextul misiunii parohiale de astăzi, pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București, a subliniat următoarele aspecte: „Teologia ortodoxă, în dimensiunea sa pastorală, este o teologie aplicată la viața concretă a Bisericii, în cazul de față la viața parohiei, urmărind să investigheze problematica spirituală și misionară a parohiei, să identifice soluții pastorale, de natură să impulsioneze angajarea plenară a clericilor și a credincioșilor în intensificarea vieții liturgice și a angajării în acțiuni filantropice de ajutorare a familiilor și persoanelor aflate în lipsuri. Pregătirea studenților teologi, viitori preoți, trebuie să se resimtă de această implicare directă a profesorilor de teologie care, sub conducerea directă a
ierarhiei, trebuie să creeze punți de legătură între facultăți și parohii“.

În cuvântul său, intitulat „Exigențe misionare ale învățământului religios și teologic, asumate în relația dintre parohie și școală din contextul actual“, domnul Adrian Lemeni, consilier patriarhal al Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, a subliniat: „O teologie misionară veridică este deopotrivă mistagogică, având un pronunțat caracter existențial și eclesial. Într-o asemenea perspectivă eclesială este necesară asumarea unui efort de viață prin care credința invocată teologic să fie luată în serios în planul concret al modului de a fi. Nu ne putem convinge temeinic nici pe noi înșine, nici pe alții doar printr-o teologie redusă la un discurs, fie el oricât de meșteșugit, care fascinează doar la nivelul minții. O teologie lipsită de conștiința pocăinței, care nu devine catalizator al angajării în lupta cu patimile și propriile neputințe riscă să devină înșelătoare“.

În ultima sesiune a congresului a fost evidențiată necesitatea dezvoltării unei strategii misionare pentru diaspora. Analizând efectul migrației asupra vieții parohiale, pr. prof. univ. dr. Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic de la Boosey și secretar general asociat pentru educație și formare ecumenică al Consiliului Mondial al Bisericilor (Elveția), a afirmat: „Școala, cateheza și ora de Religie își au rolul lor important în transmiterea de informații asupra credinței și a valorilor creștine, dar rămâne doar informativă. Formarea creștinului ortodox de mâine nu se face în sala de curs. De aceea, nici teologia și nici cateheza în Biserica primară, de unde ne tragem noi, nu se făceau în birou sau în sala de clasă, ci în Biserică, în cadrul liturgic. Formarea creștinului de mâine are loc doar în Biserică și apoi în familia creștină, Biserica cea mică. Apusul are o experiență mai bogată decât noi. Până astăzi, copiii sunt pregătiți pentru confirmare prin clase de cateheze și evaluări tip examen. Și astăzi Religia se predă în unele țări în învățământul de stat, însă bisericile sunt goale, sau sunt frecventate doar de bătrâni. Ortodoxia a continuat să rămână o Biserică vie pentru că și-a păstrat adevărata sa catolicitate și a inclus întotdeauna și pe copii în toată viața ei liturgică și sacramentală. Să nu pierdem esențialul încercând să imităm pe alții!“

 

Sinod mitropolitan la Timișoara

Marți, 8 decembrie 2015, la Centrul eparhial din Timișoara, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a avut loc întrunirea Sinodului mitropolitan, la care au fost prezenți Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

După rugăciunea „Împărate ceresc“, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan Selejan a adresat un cuvânt de bun-venit ierarhilor prezenţi şi a anunțat ordinea de zi, care a cuprins aspecte importante cu privire la viața bisericească, culturală și administrativă a Mitropoliei Banatului. Astfel, au fost prezentate referate despre modul de punere în aplicare a hotărârilor Sfântului Sinod în legătură cu cooperarea pastorală transfrontalieră a eparhiilor ortodoxe române și întocmirea monografiilor parohiale, precum și stadiul de elaborare a acestora în Mitropolia Banatului, o atenție deosebită fiind acordată învăţământului teologic preuniversitar și universitar din Mitropolia Banatului.

De asemenea, au fost analizate și unele probleme patrimoniale existente între eparhiile Mitropoliei Banatului și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Lugoj, cu precizarea că Sinodul mitropolitan nu are competenţa de a aproba înstrăinarea locaşurilor de cult şi a altor bunuri sacre fără avizul favorabil al celor trei sinoade reunite: Sinodul Mitropoliei Ardealului, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului și Sălajului şi Sinodul Mitropoliei Banatului. În acest sens, se va întocmi un document, motivat din punct de vedere istoric, către Sfântul Sinod pentru ca Sinodul mitropolitan să fie abilitat a rezolva pe plan local problemele patrimoniale cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, din Lugoj.

În cadrul ședinței de lucru a fost subliniată participarea ierarhilor Mitropoliei Banatului la diferite manifestări bisericești și culturale în cele două eparhii de lângă granițele României, precum și sprijinul financiar acordat pentru salarizarea unor preoţi ori pentru tipărirea calendarelor.

Privitor la perioada sfintelor sărbători ale Nașterii Domnului, Sinodul mitropolitan a hotărât ca serviciile de asis­tență socială ale celor trei eparhii, parohiile și mănăstirile, funda­țiile și asociațiile bisericești să contribuie la ajutorarea credin­cioșilor nevoiași, a familiilor cu mulți copii, a bolnavilor aflați pe patul de suferință, a copiilor din centrele de plasament, a vârstnicilor din aziluri și a altor persoane care se confruntă cu greutăți de natură materială.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a mulțumit ierarhilor pentru participarea la această întrunire și pentru implicarea activă în viața eparhiilor pe care le păstoresc spre mai binele credincioșilor și al Bisericii noastre dreptmăritoare.

 

400 de ani de teologie şi cultură la Kiev

Cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la înfiinţarea Academiei lui Petru Movilă de la Kiev, Biserica Ortodoxă din Ucra­i­na s-a îmbrăcat în haină de sărbătoare, prăznuind rea­li­zările acestei renumite şcoli de teologie, care a dat ­Ucra­inei, dar şi altor ţări ortodoxe, nu doar clerici temeinic pre­gă­tiţi, ci şi sfinţi cuvioşi, ierarhi şi mărturisitori.

Biserica Orto­doxă Română a fost re­pre­­zentată la aceste ma­ni­festări aniversare de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de pr. Eugeniu Rogoti.

Manifestările au început duminică, 8 noiembrie 2015, când, după stilul calendaristic iulian, este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În această zi, delegaţii Bisericilor Ortodoxe Autocefale, sosiţi la Kiev, au slujit împreună cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina în Biserica Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pecerska, accentuând unitatea Ortodoxiei universale.

Kiev_2În ziua de 9 noiembrie 2015, când în Ucraina se săvârşeşte pomenirea Sfântului Cuvios Nestor Cronicarul, monah din Lavra Pecerska, ocrotitorul învăţământului teologic din Ucraina, Sfânta Liturghie a fost săvârşită, în biserica principală a lavrei kievene, de Preafericitul Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine. Împreună cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina au slujit ierarhi şi preoţi reprezentanţi ai Patriarhiilor Constantinopolului, Antiohiei, Ierusalimului, României, Bulgariei şi Georgiei, ai Bisericilor Ortodoxe din Cipru, Grecia, Polonia, Cehia şi Slovacia. Cei mai mulţi dintre ierarhii ucraineni au participat, de asemenea, la Liturghia din ziua ocrotitorului învăţământului teologic ucrainean. La finalul Liturghiei, soborul de ierarhi şi preoţi a participat la un Te Deum în faţa icoanei sfinţilor academiei. După slujba de mulţumire, Preafericitul Părinte Onufrie a salutat reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe Autocefale şi i-a felicitat pe profesorii şi studenţii teologi cu ocazia aniversării academiei kievene. Au luat apoi cuvântul reprezentanţii Patriarhiei Ecumenice, ai Patriarhiei Antiohiei şi a Întregului Orient şi ai Patriarhiei Ierusalimului, care au transmis salutul Întâistătătorilor lor şi felicitările cu ocazia manifestărilor aniversare atât Preafericitului Părinte Onufrie, cât şi rectorului academiei, ÎnaltpreasfinţitulPărinte Mitropolit Antonie.

După slujbă a urmat o scurtă conferinţă de presă, în cadrul căreia Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie al Kievului şi întregii Ucraine le-a vorbit jurnaliştilor despre importanţa sărbătorii şcolii teologice kievene, dar şi despre prezenţa la aceasta a reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale.

A urmat o conferinţă în sala unei biserici din Lavra Pecerska, în cadrul căreia a fost prezentat filmul documentar dedicat jubileului de 400 de ani al Academiei Teologice din Kiev. În cadrul aceleiaşi conferinţe au fost citite mesajul Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, și mesajul preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, iar reprezentantul Patriarhiei ­Geor­giei a citit mesajul Întâi­stătătorului Bisericii Georgiei.

Kiev_4

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul ­căruia este subliniat rolul Sfântului Ierarh Petru Movilă în viaţa instituţiei kievene, dar şi în viaţa Bisericii Ortodoxe universale, prin lucrarea sa dogmatică principală: „Mărturisirea de credinţă ortodoxă“. IPS Arhiepiscop Casian a afirmat că, prin lucrarea ei de-a lungul secolelor, Academia Teologică din Kiev este o „Sorbona“ a Ortodoxiei.