Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

Sâmbătă, 18 aprilie

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Qais (Sadiq), Episcop de Erzurum, Biserica Ortodoxă a Antiohiei.

 

Duminică, 19 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: Lumina Crucii se arată în slava Învierii, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului şi a organizării „Zilelor credinţei şi culturii în Caraş-Severin“, ediţia a 9-a, în perioada 18 – 26 aprilie 2015.

 

Luni, 20 aprilie

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 21 aprilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

L-a primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, care a prezentat raportul privind încheierea lucrărilor Comisiei interortodoxe speciale pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Lucrările comisiei au avut loc la Chambésy, Elveţia, în perioada 29 martie – 3 aprilie 2015.

 

Miercuri, 22 aprilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 23 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, cu ocazia hramului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

A primit în audienţă pe preacucernicul părinte diacon dr. Sorin Mihalache, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

 

Vineri, 24 aprilie

A primit în audienţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.

 

Duminică, 26 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Femeile mironosiţe – modele de mărturisire ale bucuriei credinţei“, cu prilejul Duminicii Mironosiţelor.

 

Marţi, 28 aprilie

A deschis lucrările Simpozionului Naţional de Pedagogie Creştină, intitulat: „Repere ale educaţiei creştine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur actualizate în relaţia Biserică – Familie – Şcoală din contextul contemporan“, la sala de conferinţe a Centrului Naţional pentru Formare Continuă Dumitru Stăniloae, din clădirea Centrului cultural-social Iustin Patriarhul, Bucureşti.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Lumina educaţiei, promovată în cooperarea dintre Biserică, Familie şi Şcoală“.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 30 aprilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit în audienţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

 

Vineri, 1 mai

A adresat un mesaj de felicitare şi binecuvântare, intitulat: „Bucuria unei lucrări pastorale bogate“,
Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la împlinirea a 15 ani de la hirotonia întru arhiereu.

 

Sâmbătă, 2 mai

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Un slujitor conștiincios și demn al Bisericii noastre“, la slujba de înmormântare a părintelui Gheorghe Ionescu (1947-2015), preot îmbisericit la Parohia Bărbătescu Vechi, Protopopiatul Sector 5 Capitală.

 

Duminică, 3 mai

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj frăţesc, intitulat: Bucuria continuității credinţei şi a comuniunii în Hristos“, Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, la împlinirea a 1.150 de ani de la creștinarea poporului bulgar. Evenimentele organizate cu prilejul acestei importante zile din viaţa Bisericii Ortodoxe Bulgare au avut loc la Varna, Bulgaria, la ruinele fostei bazilici, unde, în anul 865, hanul Boris, devenit cneazul Mihail, a primit botezul creştin. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aceste evenimente a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

 

Luni, 4 mai

A deschis lucrările Conferinţei Naţionale „Unitate dogmatică şi specific naţional în pictura bisericească“, ediţia a 3-a, având ca tematică „Meşteri iconari şi zugravi de subţire“, organizată de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române la sala de conferinţe a Centrului Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“, din clădirea Centrului cultural-social „Iustin Patriarhul“, Bucureşti.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Iconografia bizantină – cadru normativ pentru pictura bisericească actuală“.

 

Marţi, 5 mai

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A premiat, la Reşedinţa Patriarhală, câştigătorii Concursului de teologie dogmatică „Preot acad. Dumitru Stăniloae“ – ediţia a IV-a, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi adresat studenţilor şi masteranzilor acestei instituţii.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat faptul că părintele Dumitru Stăniloae a făcut o legătură între teologie şi spiritualitatea ortodoxă: „Ne bucurăm că tânăra generaţie, care nu l-a cunoscut personal pe părintele profesor Dumitru Stăniloae, ci doar opera sa, are din ce în ce mai multă pasiune pentru a studia profunzimea şi bogăţia operei teologice şi spirituale a părintelui profesor. Rareori se întâmplă ca un teolog să unească o gândire teologico-filosofică foarte adâncă, amplă, cu o spiritualitate filocalică. Sunt foarte puţini teologi ortodocşi care au făcut legătura între Dogmatică şi Filocalie. Notele explicative ale părintelui Dumitru Stăniloae la Filocalie arată o bogăţie extraordinară de sensuri duhovniceşti a scrierilor filocalice. Adesea, el pleacă de la Filocalie, dar dezvoltă o teologie duhovnicească foarte profundă, ţinând seama mai ales de taina persoanei“.

 

Joi, 7 mai

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A adresat un mesaj de binecuvântare, cu titlul: „O comunicare mai amplă pentru o misiune mai dinamică“, la prima Conferinţă internaţională despre media digitală şi pastoraţia ortodoxă, organizată la Atena, Grecia, în perioada 7-9 mai 2015.

 

Vineri, 8 mai

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe consilierii de la sectoarele social-filantropice ale eparhiilor din cuprinsul Patriarhiei Române, care, în zilele de 7 şi 8 mai 2015, au participat la o sesiune de lucru organizată la Centrul Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“, din clădirea Centrului cultural-social „Iustin Patriarhul“, Bucureşti.

 

Sâmbătă, 9 mai

A participat la recepţia organizată cu prilejul Zilei Europei, în grădina Palatului Cotroceni, de Excelenţa Sa Domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, şi Doamna Carmen Iohannis.

 

Duminică, 10 mai

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

A adresat un mesaj de felicitare şi binecuvântare preacuviosului părinte arhimandrit Nicodim Dimulescu, proinstarețul Mănăstirii Crasna din județul Prahova, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață.

 

Marţi, 12 mai

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit în audienţă pe domnul prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, şi pe PC. pr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.

 

Joi, 14 mai

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, la Mănăstirea Samurcăşeşti, din localitatea Ciorogârla, judeţul Ilfov.

 

Duminică, 17 mai

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Samurcăşeşti, din localitatea Ciorogârla, judeţul Ilfov.

 

Luni, 18 mai

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

A primit în audienţă pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte.

 

Marţi, 19 mai

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A sfințit, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală, racla pentru moaştele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

Slujba de sfinţire a avut loc în prezenţa Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi a membrilor Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Racla pentru moaştele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț a fost realizată, din iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă ale Patriarhiei Române. Preafericirea Sa a oferit în dar această raclă Mănăstirii Neamţ, unde moaştele Sfântului Cuvios Paisie au fost aşezate în ea spre cinstirea lor de către credincioşi.

 

Miercuri, 20 mai

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A sfințit racla cu un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, care se află în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală.

A prezidat, la Reşedinţa Patriarhală, şedinţa de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

 

Joi, 21 mai

În ziua praznicului Înălţării Domnului, zi dedicată pomenirii Eroilor români, iar anul aceasta, 2015, şi ziua pomenirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena – hramul istoric al Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu mai mulţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a rostit cuvânt de învăţătură.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a premiat pe câştigătorii Concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întoarse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ şi pe câştigătorii Concursului „Icoana ortodoxă – lumina credinţei“, ediţia a IV-a, concursuri organizate de Patriarhia Română.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Un nou moment de lumină şi bucurie“, la vernisarea expoziţiei „Icoana ortodoxă – lumina credinţei“, organizată la Centrul Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“, din clădirea Centrului cultural-social „Iustin Patriarhul“, Bucureşti.

Vineri, 22 mai

A participat la evenimentul solemn „Decalogul – fundament al justiţiei“, organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, la Templul Coral din Bucureşti.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt, intitulat: „Decalogul – relaţie a omului cu Dumnezeu şi responsabilitate faţă de semeni“.

 

Duminică, 24 mai

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Pasărea din judeţul Ilfov.

La finalul Sfintei Liturghii, a rostit o rugăciune de dezlegare pentru monahia Filofteia Căpriţă, al cărei trup neînsufleţit a fot depus în biserica Mănăstirii Pasărea. Monahia Filofteia Căpriţă a trecut la Domnul fiind în vârstă de 86 de ani, dintre care 72 de ani i-a trăit la Mănăstirea Pasărea.

 

Marţi, 26 mai

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor la Mănăstirea Pasărea din judeţul Ilfov.

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, vizita unui grup de pelerini din orașul Nantes, Franţa, aflați în aceste zile într-un pelerinaj la mănăstirile și bisericile din sudul României.

 

Miercuri, 27 mai

A prezidat Conferinţa pastoral-misionară semestrială de primăvară, la care au participat clericii protopopiatelor din Capitală şi din judeţul Ilfov (inclusiv preoţii de caritate, de cimitir şi din cadrul MAI şi MApN), precum şi stareţii şi stareţele mănăstirilor din Capitală şi din judeţul Ilfov. Conferinţa cu tema: „2015 – Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ a avut loc în Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor, din Bucureşti.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat clericilor prezenţi un cuvânt de învăţătură, cu titlul: „Să aducem lumină şi bucurie într-o lume confuză şi tristă – Misiunea parohiei şi a mănăstirii azi“.

 

Joi, 28 mai

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 29 mai

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Qais (Sadiq), Episcop de Erzurum, Patriarhia Antiohiei.

 

Duminică, 31 mai

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile), Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Epis-cop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa, împreună cu cei doi ierarhi, a oficiat slujba Vecerniei Rusaliilor, în cadrul căreia s-au rostit mai multe rugăciuni prin plecarea genunchilor şi au fost binecuvântate frunzele de nuc şi tei – simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli, care au fost împărţite apoi credincioşilor.

 

Luni, 1 iunie

În ziua sărbătorii Sfintei Treimi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, cu ocazia hramului – Sfânta Treime.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Centrul de presă BASILICA – sprijin mediatic în misiunea parohiei şi a mănăstirii azi“, ostenitorilor Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, care la sărbătoarea Sfintei Treimi îşi serbează hramul. Mesajul a fost citit de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, la finalul slujbei de Te Deum oficiată în biserica Mănăstirii Samurcăşeşti din judeţul Ilfov.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Tineri adunați în iubirea şi bucuria Preasfintei Treimi“, la a 20-a ediție a pelerinajului şi festivalului de tineret organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Mănăstirea Buciumeni.

 

Marţi, 2 iunie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 3 iunie

A participat la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala Patriarhală.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

A săvârşit, în catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon – Nou“ din București, Paraclis Patriarhal, slujba de Trisaghion pentru pomenirea părintelui arhimandrit Rafael Ghiţă, fost slujitor şi Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale şi slujitor la Catedrala Mitropolitană „Sfântul SpiridonNou“, Paraclis Patriarhal.

 

Joi, 4 iunie

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

 

Vineri, 5 iunie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Un monah harnic şi un slujitor liturgic talentat“, la slujba de înmormântare a părintelui arhimandrit Rafael Ghiţă (2 septembrie 1956 – 3 iunie 2015), fost slujitor şi Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale şi slujitor la Catedrala Mitropolitană „Sfântul SpiridonNou“, Paraclis Patriarhal.

Duminică, 7 iunie

A premiat pe câştigătorii Concursului Naţional de Materiale Didactice „Educaţia religioasă – tradiţie şi actualitate“, în Muzeul Patriarhilor din Reşedinţa Patriarhală. Concursul Naţional de Materiale Didactice „Educaţia religioasă – tradiţie şi actualitate“ a fost organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 2 februarie – 7 iunie 2015. Obiectivul general al concursului a constat în dezvoltarea unui context competițional, la nivel național, pentru elaborarea de materiale didactice de calitate pentru ora de religie.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe câştigători şi a subliniat faptul că această activitate se poate înscrie în perspectiva Duminicii părinţilor şi a copiilor. „Concursul Naţional de materiale Didactice «Educaţia religioasă – tradiţie şi actualitate» a dat rezultate bune şi avem speranţa că în viitor se vor îmbunătăţi materialele didactice şi în acelaşi timp vom aduce bucurie copiilor şi părinţilor, mai ales că astăzi este Duminica părinţilor şi a copiilor, după 1 Iunie, care este Ziua Internaţională a Copilului. Întrucât Ziua Internaţională a Copilului prezintă copilul singur, noi am dorit să avem o duminică a părinţilor şi a copiilor, care înseamnă o zi de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru darul de a avea copii şi de recunoştinţă a copiilor pentru darul de a avea părinţi. Această lucrare a dumneavoastră se poate înscrie în perspectiva acestei Duminici a părinţilor şi a copiilor. În această perspectivă a comuniunii pentru ridicarea demnităţii omului şi pentru bucuria comuniunii oamenilor cu Dumnezeu şi întreolaltă, noi organizăm momente din acestea de conlucrare, spre slava lui Dumnezeu, binele Bisericii şi bucuria credincioşilor.“

A săvârşit slujba de târnosire a bisericii Parohiei „Sfânta Fecioară Maria“, Protoieria Sector 3 Capitală.

După slujba de târnosire, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit cuvânt de învăţătură în care a explicat înţelesurile duhovniceşti ale Duminicii Tuturor Sfinţilor, prăznuită în această Duminică întâi după Rusalii, precum şi importanţa sfinţirii unei biserici pentru o comunitate eclesială.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ preotului paroh Ioan-Gheorghe Ţeugea şi, de asemenea, cei care au contribuit la construirea şi înfrumuseţarea bisericii au primit din partea Patriarhului României medalii, diplome de onoare sau distincţii de vrednicie.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: Duhovnicie monahală şi slujire episcopală“, cu prilejul hirotoniei părintelui arhimandrit Ilarion Urs ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

 

Marţi, 9 iunie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, o delegaţie a Adunării Naţionale a Bulgariei, condusă de doamna Tsetska Tsacheva, preşedintele Adunării Naţionale a Bulgariei, aflată în vizită oficială în România. La întrevedere a mai participat Excelenţa Sa Domnul Aleksandar Filipov, Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Bulgaria la Bucureşti.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 10 iunie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa Domnul Oleg Malghinov, Ambasadorul Federaţiei Ruse în România.

A hirotesit întru duhovnici 11 preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură despre slujirea de duhovnic.

 

Joi, 11 iunie

A săvârșit slujba de târnosire a noului paraclis, cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei“, de la Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon“ din Bucureşti. Împreună cu Preafericirea Sa a slujit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După slujba de târnosire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învăţătură în care a explicat că slujba de sfinţire a bisericii – locaş de închinare ne arată ce dobândesc oamenii în Biserica lui Hristos, şi anume: iertarea păcatelor.

Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat, de asemenea, că această biserică nou-sfințită are o vocație specială, de a fi locaş de rugăciune în principal pentru medicii şi pacienții Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon“: „Sărbătoarea aceasta are o semnificație deosebită, deoarece aici nu este vorba de o biserică de parohie, ci de o biserică din cadrul unui spital. Este mare nevoie de vindecare, este nevoie de alinarea suferinței; de aceea, în aproape toate spitalele noastre se află câte un loc de rugăciune, o capelă sau un paraclis, pentru că medicul tratează, dar Dumnezeu vindecă, și buna cooperare între medic și preotul duhovnic este mai necesară ca oricând pentru că trebuie să avem credință puternică în ajutorul lui Dumnezeu și în lucrarea medicilor pentru vindecare. Chiar dacă o boală este incurabilă, totuși noi, printr-o credință puternică, biruim suferința prin credință, dăm sens suferinței din interiorul ei, nu din exterior, și chiar dacă nu primim vindecarea trupului, primim vindecarea sufletului, adică viața veșnică și mântuirea.

La final, Patriarhul României l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Gheorghe Oprea, preot de caritate la Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon“, şi a acordat ordine, medalii, diplome de onoare sau distincţii de vrednicie persoanelor care au ajutat la construirea și împodobirea paraclisului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 14 iunie

În Duminica a doua după Rusalii, numită şi Duminica Sfinţilor Români, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţiţii Părinţi Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, înconjuraţi de un sobor de preoți şi diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotonit preot pe părintele arhidiacon George Lepădatu, consilier economic-financiar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Prima conferinţă internaţională ortodoxă despre media digitală

În perioada 7-9 mai 2015, s-au desfăşurat la Atena (Grecia)
lucrările primei Conferinţe internaţionale despre media digitală şi pastoraţia ortodoxă. La întrunirea organizată sub egida Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol de Institutul „Sfântul Maxim Grecul“ pentru Cercetarea, Păstrarea şi Promovarea Tradiţiilor Spirituale şi Culturale, prin website-ul multilingv pemptousia.gr, în cooperare cu portalul myocn.org (USA) şi cu portalul bogoslov.ru (Rusia), au participat delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe locale din 21 de ţări.

Au fost prezenţi ierarhi ortodocşi de pe toate continentele lumii, stareţul Efrem al Mănăstirii Vatopedu, preoţi şi diaconi cu responsabilităţi în activităţile de comunicare ale Bisericilor, profesori de teologie şi specialişti în domeniul societăţii informaţionale, monahi şi mireni, bărbaţi şi femei. Programul celor 13 sesiuni de lucru a cuprins prezentarea a 72 de comunicări, dezbateri în panel şi dialoguri între participanţi, întrebări şi răspunsuri.

La deschiderea oficială, joi, 7 mai 2015, au fost prezentate mesajele transmise de întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe autocefale, ceea ce arată preocuparea pastorală pentru contextul social şi cultural din societatea informaţională şi eforturile de a răspunde provocărilor lumii de azi prin fidelitate faţă de tradiţia spirituală ortodoxă şi iubire faţă de oameni.

În mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, intitulat „O comunicare mai amplă pentru o misiune mai dinamică“, se subliniază: „Utilizarea media digitală în lucrarea pastoral-misionară presupune responsabilitate eclesială şi înţelepciune pastorală deoarece, deşi o tehnologie nouă oferă oamenilor noi posibilităţi de dezvoltare, totuşi ea poate aduce şi noi provocări sau pericole în privinţa păstrării valorilor spirituale, culturale şi sociale tradiţionale ale persoanelor şi popoarelor. În acest sens, reţelele de socializare pot contribui la o mai bună cunoaştere reciprocă a diferitelor tradiţii şi la consolidarea comunităţilor de credinţă, dar multitudinea de idei şi opinii exprimate liber în spaţiul virtual trebuie supusă mereu unei analize critice şi selective, potrivit valorilor permanente ale credinţei şi moralei creştine“.

Delegaţii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la prima Conferinţă internaţională despre media digitală şi pastoraţia ortodoxă au fost Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, membru în Comitetul de Onoare, şi pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator al Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, care a prezentat o comunicare cu tema „De la media clasică la media digitală în misiunea Bisericii“ şi a moderat sesiunea C1 din cadrul conferinţei, în cursul dimineţii de sâmbătă, 9 mai 2015. Din România, au mai participat la conferinţă: pr. prof. Constantin Coman – Bucureşti, lect. dr. Ionel Ungureanu – Craiova, ierom. Ieremia şi mon. Arsenie de la Mănăstirea Putna (jud. Suceava).

Ca o caracterizare generală a lucrărilor conferinţei, s-a putut observa faptul că Bisericile Ortodoxe din toată lumea iau în serios lumea virtuală creată de internet şi reţelele de socializare şi că, în funcţie de situaţie, sunt abordări nuanţate asupra atitudinii faţă de noile tehnologii ale informaţiei şi comunicării, aflate în continuu progres. Astfel, în funcţie de tematica lor, referatele prezentate pot fi grupate în: prezentarea modului în care Bisericile utilizează facilităţile mediilor digitale în mass-media, cateheză şi educaţie religioasă (mai ales în ţările cu majoritate ortodoxă), intensificarea legăturilor bisericeşti în comunităţile răspândite pe o arie geografică largă şi în comunităţile din diaspora, problemele psihologice şi sociale legate de utilizarea iraţională a internetului, ciber-criminalitatea şi dependenţa de internet, promovarea ştirilor din actualitatea religioasă, transmiterea slujbelor prin mediile digitale.

La sesiunea finală, de evaluare a rezultatelor conferinţei, au fost subliniate mai multe aspecte care au revenit sistematic în cele trei zile de lucru.

Digitalizarea vieţii sociale a oamenilor din zilele noastre, deşi există diferenţe mari între diferite regiuni ale lumii privind „alfabetizarea digitală“, impune o viziune antropologică adaptată noului context.

Ortodoxia recomandă o atitudine ascetică faţă de lumea virtuală, în concordanţă cu cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc“ (I Corinteni 10, 23). Provocările privind pastoraţia credincioşilor care îşi desfăşoară activitatea într-o lume în care multe dintre activităţile zilnice s-au extins în mediul virtual necesită metode pastorale noi, discernământ şi înţelepciune pastorală. Rolul Bisericii în lumea tehnologizată este acela de a-i ajuta pe oameni să păstreze mereu legăturile din comunitatea reală, rugăciunea şi dragostea faţă de Dumnezeu, cultivarea frăţietăţii şi întrajutorării. Mediile virtuale aduc noi oportunităţi pentru propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu, dar pot fi calea prin care vin încercări şi atacuri asupra practicii vieţii spirituale.

De asemenea, s-a subliniat necesitatea ca website-urile şi conturile din reţelele de socializare care sunt create şi întreţinute pentru misiunea ortodoxă să aibă aprobarea conducerii Bisericii sau a unei comisii desemnate special de aceasta, astfel încât să se evite confuziile şi să se asigure unitatea lucrării pastoral-misionare.

Participanţii au apreciat faptul că, timp de trei zile, s-au întrunit într-un spaţiu fizic, real, şi au avut posibilitatea de a se cunoaşte reciproc şi de a-şi împărtăşi din experienţa lucrării în spaţiul virtual. Mediile digitale oferă noi şanse de apropiere şi solidaritate între creştini, în slujirea unitară a Cuvântului veşnic al lui Dumnezeu într-o lume în permanentă schimbare.
Vestitorul 5-6 pt macheta BT tipar 3,09 2

Mesaj de compasiune

Bucureşti, 22 aprilie 2015

 

Sanctităţii Sale Mathias,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Etiopiene Tewahedo

 

Sanctitatea Voastră,
Hristos a înviat!

 

Am aflat cu tristeţe şi îngrijorare despre uciderea în Libia de către militanţi ai autointitulatului „Stat Islamic“ (ISIS) a două grupuri de creştini aparţinând Bisericii Ortodoxe Etiopiene Tewahedo. Această faptă regretabilă este încă o dovadă elocventă a folosirii religiei ca justificare a unor acţiuni extremiste violente care subminează rolul religiei de factor al păcii şi coeziunii sociale între oameni de culturi şi credinţe diferite.

În numele ierarhilor, clericilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române ne exprimăm compasiunea şi solidaritatea cu familiile greu încercate ale celor ucişi, care suferă în urma acestor crime.

Ne rugăm ca astfel de fapte reprobabile îndreptate împotriva oamenilor nevinovaţi să înceteze, iar toleranţa şi buna înţelegere între popoare şi religii să triumfe.

Cu aleasă preţuire şi dragoste întru Hristos Domnul Cel înviat,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

S-au încheiat lucrările Comisiei interortodoxe speciale pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe

În ziua de marţi, 21 aprilie 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit la Reşe­dinţa Patriarhală pe Înaltpreas­finţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târ­go­viştei şi Exarh patriarhal, care a prezentat raportul privind înche­ie­rea lucrărilor Comisiei inter­orto­doxe speciale pentru pre­gătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

Aceas­tă comisie a fost înfiinţată prin hotărârea Sinaxei Întâistă­tătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, din luna martie 2014, şi a avut mandatul de a revizui trei dintre textele adoptate de cea de a III-a Conferinţă Panortodoxă Presinodală (1986) şi de a superviza alte trei texte adoptate de cea de a II-a Conferinţă Panor­to­doxă Presinodală (1982).

La aceas­tă comisie, care şi-a desfă­şu­rat activitatea pe parcursul a trei întruniri (29 septembrie-4 octombrie 2014; 16-21 februarie şi 29 martie-
3 aprilie 2015), la Centrul Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, Elveţia, Biseri­ca Ortodoxă Română a fost re­pre­zentată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, însoţit de pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific. Pregă­ti­rea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe va urma eta­pele prevăzute în cadrul Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, din luna martie 2014.
(Sectorul relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bi­se­riceşti externe şi Biroul de pre­să al Patriarhiei Române)

 

Bucuria continuităţii credinţei şi a comuniunii în Hristos

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la împlini­rea a 1.150 de ani de la creş­ti­na­rea poporului bulgar, 3 mai 2015

Preafericirii Sale,
Preafericitului Părinte Neofit,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare

Preafericirea Voastră
şi iubite frate în Hristos Domnul,

Hristos a înviat!

Anul acesta, 2015, îm­părtăşim, cu în­trea­ga Biserică Or­to­doxă Bulgară, bu­­curia împlinirii a 1.150 de ani de la creştinarea poporului bulgar. Acest luminos popas festiv are scopul de a evidenţia în mod solemn continuitatea şi ro­di­rea, de-a lungul secolelor, a măr­turisirii lui Hristos pe pă­mân­tul Bulgariei. El este, toto­da­­tă, un bine-venit prilej de a su­­blinia comuniunea ortodoxă tra­­diţională în contextul sud-est e­uropean al Peninsulei Bal­ca­nice, spaţiu în care se mani­fes­­tă, de asemenea, vechimea şi per­ma­­nenţa relaţiilor frăţeşti din­t­re Bi­serica Ortodoxă Ro­mâ­nă şi Bi­serica Ortodoxă Bul­ga­ră.

După primirea credinţei în Hris­tos de către poporul bulgar în timpul Ţarului Boris, în anul 864, a urmat, la sfârşitul pri­mu­lui mileniu creştin, un proces amplu de creştinare a po­poa­relor slave din răsăritul, cen­trul şi sud-estul Europei. La a­cest proces au contribuit şi le­gă­turile slavilor cu creştinii din spa­ţiul etnogenezei şi al creş­ti­nă­rii strămoşilor poporului ro­mân, încă din primele veacuri ale erei creştine, începând cu pre­dica Sfântului Apostol An­drei în Sciţia Mică (Dobrogea de azi). O cooperare deosebită în­tre români şi bulgari a fost re­alizată în timpul Ţaratului ro­mâno-bulgar (sec. XII-XIV). Ră­mâne un reper fundamental, în acest sens, corespondenţa de­­osebit de interesantă şi boga­tă în conţinut a Mitropolitului An­tim Critopol din Ţara Ro­mâ­neas­că şi a Sfântului Cuvios Ni­codim de la Tismana cu Sfân­tul Eftimie, Patriarh de Târ­novo, în a doua jumătate a se­colului al XIV-lea.

După ocuparea Peninsulei Bal­canice până la Dunăre de că­tre Imperiul Otoman, la sfâr­şi­tul aceluiaşi veac, urmată de c­ăderea sub aceeaşi stăpânire, a Constantinopolului însuşi, în a­nul 1453, Ţările Române au con­tinuat să acorde un sprijin fră­ţesc substanţial pentru Bi­se­ri­ca Bulgară şi pentru întregul Ră­sărit Ortodox, în general, mai cu seamă prin cărţile de cult tipărite în limba slavonă în secolele XVI-XVII, în tipo­gra­fiile româneşti de la nord de Dunăre.

Sunt bine cunoscute, pe de al­tă parte, ajutoarele materia­le, mai ales ctitoriile bise­riceşti ale multor domnitori de seamă ai Ţărilor Române zidite la sud de Dunăre, atât pe teritoriul Bul­gariei de astăzi, cât şi la Mun­tele Athos, unde, dintre ve­­trele monahale sprijinite, în mod deosebit, a fost Mănă­sti­rea Zografu, cu vieţuitori pre­pon­­derent de etnie bulgară. De vre­dnică amintire în această pri­vinţă sunt Sfinţii Voievozi Şte­fan cel Mare (†1504) şi Nea­goe Basarab (†1521), domnito­rul Matei Basarab (†1654) şi Sfân­tul Voievod Martir Con­stan­tin Brânco­veanu (†1714).

În acelaşi context istoric, în ţi­nuturile româneşti au fost a­du­se moaştele unor sfinţi care au vieţuit la sud de Dunăre, fiind cinstiţi în mod deosebit în ca­pitalele Ţărilor Române, precum Sfânta Muceniţă Filofteia la Curtea de Argeş (sfârşitul se­co­lului al XIV-lea), Sfânta Cu­vi­oasă Parascheva, la Iaşi (1641), şi Sfântul Cuvios Di­mi­trie cel Nou (Basarabov), la Bu­cu­reşti (1774).

Spre sfârşitul secolului al XVIII-lea şi la începutul secolului al XIX-lea, în Ţara Ro­mâ­neas­că şi-a găsit adăpost şi sus­ţinere puternicul curent al aşa-numitei renaşteri bulgare, în frunte cu Sfântul Sofronie, E­piscop de Vraţa, care a fost pri­mit frăţeşte la Bucureşti în a­nul 1803. Mulţi călugări bulgari au vieţuit în această vre­me în mănăstirile româneşti şi, cu deosebire, în marile obşti ale Sfân­tului Cuvios Paisie Veli­ci­cov­schi la Mănăstirea Neamţ (†1794).

Pe pământ românesc au fost tra­duse şi tipărite primele cărţi în limba bulgară, precum Ne­del­nicul sau Chiriacodro­mio­nul, cuprinzând cazanii pentru toa­te duminicile, praznicele îm­pă­r­ăteşti şi la sfinţii mari de pes­te an, tipărite în anul 1806 la Râmnic, ori prima traducere bul­gară a Tetraevanghe­lia­ru­lui, tipărit la Bucureşti, în anul 1828, cu sprijinul Sfântului Ie­rarh Grigorie Dascălul, Mi­tro­po­litul Ţării Româneşti.

Tot în Ţara Românească, în con­textul prezenţei şi activităţii in­tense a multor cărturari şi mi­­litanţi pentru eliberarea Bul­­gariei de sub stăpânirea o­to­mană, între care Hristo Bo­tev, Gheorghi Racovschi, Liu­ben Karavelov sau ierodiaconul Va­sil Levski, au apărut pri­mele zi­a­­re şi reviste bulgăreşti la Bu­cu­reşti, Giurgiu, Brăila şi Plo­ieşti, pre­cum şi o serie de ma­nuale şco­lare în limba bul­ga­ră.

După dobândirea indepen­den­ţei României şi a auto­no­miei Bulgariei, în urma răz­bo­iu­lui din anii 1877-1878, re­la­ţi­ile frăţeşti dintre Bisericile Or­t­o­doxe surori Română şi Bul­ga­ră au continuat, cunoscând, spre exemplu, momente de o de­osebită semnificaţie în vremea vrednicilor de pomenire Pa­triarhi Justinian al Româ­niei şi Chiril al Bulgariei, dar şi în ultimele decenii, după do­bân­direa libertăţii în urma că­de­rii regimului comunist din ce­le două ţări.

Acum, la acest deosebit po­pas aniversar al celor 1.150 de ani de la creştinarea poporului bul­gar, adresăm Preafericirii Voas­tre, Preafericite Părinte Pa­triarh
Neofit, membrilor Sfân­tului Sinod, clerului şi cre­din­cioşilor Bisericii Ortodoxe Bul­gare călduroase şi frăţeşti fe­licitări şi ne rugăm lui Dum­nezeu să reverse darurile Sale ce­le bogate peste întregul popor or­todox bulgar, spre slava Prea­sfintei Treimi şi binele Or­todoxiei.

Cu frăţească dragoste în Hris­tos Cel înviat,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Evenimente bisericeşti în Bulgaria la 1.150 de ani de la creştinare

 

La începutul lunii mai 2015, Biserica Ortodoxă a Bulgariei a sărbătorit 1.150 de ani de la creştinarea poporului bul­gar. Manifestările religioase şi culturale au debutat sâmbătă, 2 mai 2015, în localitatea Pliska, vechea capitală a ţării, din apropierea oraşului Varna (nord-estul Bulgariei). Pe ruinele fostei bazilici bizantine din Pliska, unde în anul 865 ţarul Boris a primit Botezul creştin, Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu ierarhi reprezentanţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe surori, precum şi membri ai Sfântului Sinod al Patriarhiei Bulgare.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aces­te evenimente a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de pr. Nelu Oprea – reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române în Bulgaria, pr. Gelu Aron, secretar eparhial la Galaţi, şi pr. Că­lin Toderiţă, duhovnic şi slujitor la Capela Seminarului Teologic din Galaţi.

Jubileul a fost organizat în cooperare cu autorităţile Republicii Bulgare, la acest moment fiind prezenţi: preşedintele Bulgariei Rosen Plevneliev; prim-ministrul Boris Borisov; fostul rege şi fostul prim-ministru al Bulgariei, ţarul Simeon al II-lea; Emil Velinov, directorul Secretariatului pentru Culte; guvernatoarea municipiului Kaspichan, în jurisdicţia căruia se află monumentul de patrimoniu naţional de la Pliska, precum şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Patriarh Neofit a dat citire mesajului Sfântului Sinod cu ocazia împlinirii a 1.150 de ani de la creştinarea poporului bulgar şi a oferit distincţii aniversare preşedintelui ţării, primului-ministru şi ţarului Simeon al II-lea. În după-amiaza aceleiaşi zile, în cadrul dineului oficial oferit cu prilejul acestui jubileu, s-a dat citire mesajelor transmise de Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe surori. Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, intitulat „Bucuria continuităţii credinţei şi a comuniunii în Hristos“, a fost prezentat de IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, fiind tradus în limba bulgară de pr. Nelu Oprea. Chiriarhul Dunării de Jos i-a oferit Preafericitului Părinte Neofit o icoană şi alte daruri pascale.

Manifestările au continuat la Opera de Stat din Varna cu un concert solemn aniversar susţinut de Corul de Tineret din Varna şi Corul Catedralei Patriarhale „Sf. Alexandru Nevsky“ din Sofia.

Duminică, 3 mai 2015, Sfânta Liturghie de la Catedrala istorică a Mitropoliei din Varna, la care au slujit ierarhii bulgari şi oaspeţi din celelalte Biserici Ortodoxe, a fost prezidată de Înaltpreasfin­ţitul Ioan, mitropolitul locului, în prezenţa Preafericitului Părinte Neofit al Bulgariei. La finalul slujbei, Preafericirea Sa a ţinut un cuvânt de mulţumire şi recunoştinţă pentru toţi cei care au contribuit la organizarea acestui moment jubiliar, în chip special adresându-se delegaţilor celorlalte Patriarhii care au adus din partea popoarelor ortodoxe mesajul comuniunii şi al frăţietăţii în Mântuitorul Hristos. La încheierea programului, Înaltpreasfin­ţitul Părinte Arhiepiscop Casian s-a recules şi a săvârşit un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire Mitropolit Chiril de Varna şi Velikopresalv (1989-2013) din cimitirul municipiului Varna. Mitropolitul Chiril a fost un prieten apropiat şi un promotor fervent al legăturilor frăţeşti dintre Bisericile Ortodoxe din România şi Bulgaria.

Atât în spaţiul pregătit pentru Sfânta Liturghie solemnă din 2 mai, pe locul fostei catedrale de la Pliska, ale cărei ruine bizantine au fost excelent consolidate şi prezentate vizitatorilor, prin programe europene iniţiate de autorităţile de stat împreună cu regretatul Mitropolit Chiril († iulie 2013), cât şi la Catedrala istorică din Varna, s-a remarcat de către toţi reprezentanţii Sfintelor Biserici Ortodoxe prezenţi la evenimente o sporită preocupare a Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, şi a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Ioan al Varnei pentru evidenţierea rolului Ortodoxiei în viaţa, istoria, cultura şi propă­şi­rea poporului bulgar.

Pe de altă parte, s-a arătat pe viu credincioşilor şi slujitorilor unei Biserici locale darul sfânt al comuniunii eclesiale panortodoxe şi al solidarităţii frăţeşti între popoarele pe care le slujeşte Biserica Ortodoxă a Mântuitorului Hristos în lume, astăzi, pentru promovarea păcii, a întrajutorării şi a valorilor creştine în contemporaneitatea tot mai divizată şi secularizată. În acest sens, Parohia Ortodoxă Română de la Sofia, păstorită de pr. Nelu Oprea, este un exemplu de bună cooperare şi promovare a valorilor ortodoxe româneşti, deschise spre fraţii bulgari.

Adunarea eparhială a Episcopiei Europei de Nord

Adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a întrunit, în perioada 6-7 iunie 2015, în şedinţă anuală de lucru la Bergen (Norvegia), în biserica parohială „Sfintele Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, Tatiana de la Craiova și Suniva din Bergen“.

Lucrările au debutat sâmbătă, 6 iunie, cu Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârșite de către Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Episcopiei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Suedia, Norvegia și Danemarca. Cu acest prilej, norvegianul Ioan Morland a primit Taina Sfântului Botez în Biserica Ortodoxă.

În cadrul lucrărilor, au fost prezentate activitățile desfășurate în anul 2014 în cadrul episcopiei. Preasfințitul Părinte Epis-cop Macarie, președintele Adunării eparhiale, a mulțumit celor prezenți pentru dragostea arătată prin participarea la acest eveniment major pentru toate comunitățile ortodoxe românești din Europa de Nord. Cu acest prilej, ierarhul i-a prezentat pe tinerii preoți hirotoniți în cursul anului 2014: pr. Dumitru Valeriu Chiorbeja – Parohia Haugesund, Norvegia; pr. Dan-Virgil Păcurar – Parohia Uppsala, Suedia; pr. Alin Silviu Iosif – Parohia Borås, Suedia; pr. Radu Constantinescu – Parohia Ålesund, Norvegia, și pr. Andrei Ovidiu Sofa – de la Parohia Trondheim, Norvegia.

O împlinire importantă din anul precedent a fost organizarea primei mănăstiri ortodoxe ro­mâ­nești din Danemarca: Mănăstirea „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț“ din Ikast. De asemenea, s-a evidențiat achiziționarea unor noi biserici parohiale proprii – cum sunt cele din parohiile românești Herning, Danemarca; Jönköping și Sölvesborg din Suedia. La Sölvesborg, lucrările la biserica de lemn sunt acum la stadiul de finisare în interior. În acest sens, au fost încurajate toate parohiile din episcopie să identifice locații care să devină locașuri de cult proprii, în vederea organizării lor după rânduielile Bisericii Ortodoxe, pentru cultivarea credinței și identității strămoșești.

A fost evidențiată activitatea catehetică din toate parohiile, cât şi cea social-filantropică.

Pe plan cultural, s-au organizat mai multe conferințe, concerte, întruniri și simpozioane, unele dintre acestea în colaborare cu alte instituții din țările scandinave. În cadrul Editurii Felicitas a Episcopiei Europei de Nord au fost publicate mai multe lucrări teologice și în cursul anului 2014.

Tinerii din cadrul Centrului eparhial pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“, pe lângă implicarea lor în viața liturgică, misionară și filantropică, au finalizat câteva proiecte, printre care atelierele de pictură, vitraliu, broderie și sculptură. Evenimentul major al anului 2014 l-a reprezentat Adunarea Generală a Tinerilor Ortodocși Români din Scandinavia, care a avut loc la Copenhaga, în perioada 17-18 octombrie, eveniment care a continuat cu un pelerinaj de două zile la Mănăstirea „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț“ din Ikast, Danemarca. Centrul de pelerinaj „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești“ a organizat mai multe pelerinaje la hramurile parohiilor din eparhie.

Şedinţa Adunării eparhiale a reprezentat momentul de bilanț al activităților pentru anul 2014 și de planificare a activităţilor pentru anul 2015.

 

Congresul tinerilor „Nepsis“, la Bristol

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, în perioada 5-7 iunie 2015, a avut loc, la Bristol, în Anglia, cel de-al şaselea Congres anual al tinerilor Nepsis – filiala Marea Britanie şi Irlanda. Invitatul principal al tinerilor a fost Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, care a susţinut conferinţa cu tema „Parohia – Hristos în mijlocul nostru“.

Ziua de vineri, 5 iunie, a fost rezervată vizitării oraşului Bristol. Sâmbătă, 6 iunie, a avut loc conferința cu tema „Parohia – Hristos în mijlocul nostru“. Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşeanul a subliniat rolul primordial al parohiei în istorie, dar şi în vremea noastră, ca loc de întâlnire euharistică a comunităţii creştine. Conferinţa a fost urmată de două sesiuni substanţiale de întrebări şi răspunsuri, în care Preasfinţitul Părinte Ignatie a răspuns întrebărilor şi preocupărilor diverse şi profunde ale tinerilor prezenţi la congres. Programul zilei de sâmbătă a fost completat de slujba Vecerniei Mari şi de o prezentare de costume populare româneşti, aduse şi purtate deopotrivă de gazdele din Bristol şi de participanţii la congres.

Duminică, 7 iunie, tinerii au participat la Sfânta Liturghie arhierească, urmată de agapă şi un program artistic deosebit de cântece şi dansuri populare româneşti, care i-au făcut pe toţi participanţii de la celălalt capăt al Europei să se simtă mult mai aproape de casă. Întregul eveniment a fost posibil prin strădania şi sprijinul material deosebit al Parohiei Ortodoxe Române „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bristol şi al părintelui paroh Ioan Claudiu Moldovan.

 

Adunare eparhială la Nürnberg, Germania

În zilele de 1-2 mai 2015 au avut loc, la Nürnberg, Germania, conferinţa preoţească şi Adunarea eparhială anuală a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, cu participarea Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi a Preasfinţitului Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, precum şi a preoţilor şi delegaţilor parohiilor din eparhie.

Lucrările celei de-a 21-a întâlniri anuale a clericilor Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului au fost precedate de slujba Sfântului Maslu, săvârşită de cei patru ierarhi şi de preoţii din arhiepiscopie, la care au participat numeroşi credincioşi români. Potrivit tradiţiei eparhiale, seara a continuat cu conferinţa dedicată edificării duhovniceşti a preoţilor prin invitarea unui ierarh, profesor sau duhovnic renumit. La invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, conferenţiarul din acest an a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Pornind de la tema „Păstorul şi turma. Pastoraţie prin Taina Spovedaniei“, Mitropolitul Andrei a vorbit clericilor şi teologilor despre calităţile şi responsabilităţile pe care un preot trebuie să le cultive în relaţia cu păstoriţii săi.

Sâmbătă-dimineaţă, la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Mitropolitană din Nürnberg de cei patru ierarhi, cu participarea preoţilor din eparhia central-europeană, s-au rugat împreună credincioşi din Nürnberg şi delegaţi laici ai parohiilor româneşti din Germania, Austria şi Luxemburg. În contextul multireligios şi multicultural din Europa, fiind necesară o identitate clară creştină a preoţilor în societate, IPS Serafim a dăruit cruci pectorale tuturor preoţilor din eparhie.

În cadrul lucrărilor Adunării eparhiale, IPS Părinte Serafim a prezentat raportul pastoral-misionar pe anul 2014, amintind de noile parohii şi de tinerii preoţi, recunoaşterea oficială a Mitropoliei în landul Nordrhein-Westfalen, şi s-a referit la problemele de ordin practic, liturgic, catehetic şi filantropic. Ridicarea de noi locaşuri de cult sau cumpărarea acestora şi adaptarea la cerinţele cultului ortodox, precum şi catehizarea tinerilor sunt priorităţile misionare ale arhiepiscopiei în viitorul apropiat.

Adunarea eparhială a continuat cu luările de cuvânt ale responsabililor departamentelor: educaţie şi cateheză, misiune şi tipărituri, cultural, tineret. De asemenea, a fost prezentată situaţia financiară a arhiepiscopiei, precum şi bugetul pentru anul viitor, fiind pusă în discuţie transformarea tuturor parohiilor din asociaţii private în asociaţii de susţinere a mitropoliei, care este recunoscută în Germania cu statutul de corporaţie de drept public. Termenul acestei schimbări statutare a fost stabilit până la următoarea Adunare eparhială.

În luarea de cuvânt, PS Părinte Macarie a vorbit celor prezenţi despre viaţa religioasă, foarte dinamică, a românilor din tânăra eparhie din nordul Europei, iar PS Părinte Sofian a mulţumit tuturor celor care sprijină proiectul de construcţie a bisericii şi aşezământului de la Centrul Bisericesc din München, lucrările urmând să demareze în luna septembrie.

 

S-a constituit Protopopiatul Germaniei de Est

Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a prezidat sâmbătă, 25 aprilie, şedinţa de constituire a Protopopiatului Germaniei de Est. A doua zi, duminică, 26 aprilie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Leipzig şi al preoţilor de la parohiile din această zonă.
În cadrul şedinţei de constituire a Protopopiatului Germaniei de Est, din data de 25 aprilie, s-au discutat diferite probleme pastorale ce vizează această zonă a Germaniei. „În primul rând, s-a reaccentuat importanţa construirii sau achiziţionării de locaşuri de cult proprii. Un exemplu grăitor în acest sens este dat de Parohia Ortodoxă «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil» din Berlin, care depune eforturi deosebite pentru înfrumuseţarea bisericii construite în stil ştefanian. Construirea acestei biserici a fost începută de vrednicul de pomenire preot Constantin Mihoc. De asemenea, parohia din Leipzig a reuşit anul acesta achiziţionarea unui complex în care se va amenaja o biserică după tradiţia ortodoxă“, a declarat ierom. Athanasie Ulea, parohul Parohiei Ortodoxe Române din Chemnitz, Germania.
În cadrul şedinţei, tinerii preoţi din parohiile nou-înfiinţate au putut afla sfaturi importante cu privire la pastoraţia din diasporă. Un accent s-a pus pe cateheza care trebuie intensificată mai ales în vederea primirii Sfintei Taine a Botezului sau a celei a Cununiei. O altă problemă discutată în cadrul şedinţei a fost aceea a incinerării, o practică răspândită foarte mult în Germania. S-a reamintit aspectul sacru al trupului uman, care se păstrează chiar şi după moarte: o distrugere brutală a corpului nesocoteşte rolul acestuia de templu al Duhului Sfânt. De asemenea, s-a discutat despre dificultatea unei pastoraţii ortodoxe într-o zonă în care ateismul este foarte accentuat, unde aproximativ 80% din populaţie nu este botezată.

Sfinţirea bisericii româneşti din Las Vegas

În dimineaţa zilei de 26 aprilie, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Preasfinţitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, au săvârşit slujba de târnosire a bisericii parohiei româneşti cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ şi „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou“ din oraşul Las Vegas, statul Nevada, Statele Unite ale Americii.

La slujbă au participat peste 300 de persoane, între care şi Iulian Buga, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington. La finalul Sfintei Liturghii, PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a transmis celor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit pentru înălţarea bisericii româneşti din Las Vegas şi a aşezământului din apropierea ei. Delegatul Patriarhului României i-a îndemnat pe românii din Las Vegas să întărească legătura iubirii şi să fie aproape de acest nou sfânt locaş, păstrând credinţa şi tradiţiile româneşti. Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a dăruit bisericii un veşmânt care a acoperit cinstitele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Catedrala Patriarhală din Bucureşti, o icoană a Sfântului Dimitrie şi mai multe cărţi de cult. De asemenea, a fost acordat Ordinul „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României“ doamnei Lia Roberts şi domnului Panta Stanciu. După Sfânta Liturghie au fost acordate diplome de cinstire mai multor enoriaşi români din Las Vegas, ctitori ai noii biserici.

Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită pe 4 iunie 2006 de către IPS Arhiepis-cop Nicolae pe un teren donat eparhiei încă din anul 2001 de către doamna Lia Roberts. Evenimentul sfinţirii a încununat cei 16 ani de eforturi susţinute ale comunităţii româneşti din statul Nevada pentru a avea un locaş de cult ortodox. Complexul parohiei, coordonat de părintele paroh Mihai Bălan, a fost ridicat pe o suprafaţă de 715 mp şi este alcătuit din biserică, o sală socială, cu capacitate de 350 de persoane la mese, săli de clasă pentru şcoala de duminică şi spaţii administrative.

 

Şedinţă comună a eparhiilor Oradiei şi a românilor din Ungaria

La Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Oradea s-a desfăşurat, în trapeza mică a aşezământului monahal, marţi, 28 aprilie, o şedinţă de lucru comună a Permanenţelor Consiliilor eparhiale ale Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, sub preşedinţia celor doi ierarhi, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, şi Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.

Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la cooperarea pastorală transfrontalieră a eparhiilor ortodoxe române, prin care Arhiepiscopia Aradului, Episcopia Oradiei şi
Episcopia Maramureşului şi Sătmarului sunt îndatorate a se implica în ajutorarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, la iniţiativa PS Episcop Sofronie al Oradiei, cele două organisme bisericeşti executive de la cele două eparhii s-au reunit în şedinţă comună, în vederea identificării nevoilor comunităţilor româneşti ortodoxe din Ungaria şi stabilirea unor modalităţi de ajutorare a acestora. La întâlnire au fost prezenţi şi protopopii de la protopopiatele din Episcopia Oradiei.

În deschiderea şedinţei, cei doi ierarhi au arătat importanţa şi necesitatea acestei întâlniri, ce vine ca urmare a iniţiativei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României şi aprobării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în vederea ajutorării şi dinamizării misiunii eparhiilor din străinătate, aflate în jurul graniţelor României.

Apoi, s-au discutat aspecte concrete privind nevoile actuale ale comunităţilor ortodoxe româneşti din Ungaria, urmărindu-se extinderea programului înfrăţirilor între parohii şi promovarea şi organizarea în comun de activităţi misionar-pastorale, cultura-educaţionale şi social-filantropice care să vină în ajutorul românilor ortodocşi din Ungaria, urmând ca în viitor să aibă loc şi alte întruniri, atât la nivel eparhial, cât şi la nivel de protopopiate, în vederea evaluării şi îmbunătăţirii cooperării între Episcopia Oradiei şi Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, conform unui comunicat transmis de Biroul de presă al Episcopiei Oradiei.

 

Prelegeri pe tema presei bisericeşti la Arad

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din Arad, în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului, a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, marţi, 28 aprilie 2015, Simpozionul naţional „Relevanţa presei bisericeşti în dinamica pastoral‑misionară a parohiei“, prilejuit de împlinirea a 15 ani de la reapariţia publicaţiei pastoral‑misionare „Calea Mântuirii“.

Programul a debutat cu o slujbă de Te Deum în capela facultăţii, în prezenţa chiriarhului locului, după care a urmat deschiderea festivă a lucrărilor în Aula Magna a Facultăţii de Teologie.

IPS Arhiepiscop Timotei a adresat un cuvânt de felicitare, rememorând câteva dintre reperele contextului istoric în care a apărut publicaţia „Calea Mântuirii“. Din partea Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad au prezentat mesaje de salut şi felicitare prof. Ramona Lile, rectorul universităţii, şi pr. prof. Cristinel Ioja, preşedintele Senatului universitar.

Părintele diacon Gheorghe‑Cristian Popa a transmis, din partea Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, felicitări Facultăţii de Teologie arădene pentru misiunea desfăşurată prin publicaţia „Calea Mântuirii“ şi pentru intensificarea în mediul universitar a preocupărilor privind aprofundarea şi îmbunătăţirea continuă a comunicării mediatice eclesiale.

În cadrul simpozionului, pe parcursul a trei sesiuni, au prezentat referate: pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad; diac. Gheorghe‑Cristian Popa, editor‑coordonator actualitate religioasă – „Ziarul Lumina“; Silviu Dascălu, editor‑coordonator ediţii regionale – „Ziarul Lumina“; pr. Marius Florescu, redactor‑şef al revistei „Învierea“ – Arhiepiscopia Timişoarei; arhim. conf. dr. Teofan Mada, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad; pr. prof. dr. Mihai Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti; pr. dr. Florin‑Cătălin Ghiţ, redactor‑şef al revistei „Tabor“ din Cluj. Au mai susţinut referate şi alţi reprezentanţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.

După dezbaterile libere care au urmat prezentărilor referatelor s-a organizat o masă rotundă sub genericul „Relevanţa presei bisericeşti în dinamica pastoral‑misionară a parohiei“. În cadrul discuţiilor, s‑a accentuat necesitatea adecvării conţinutului editorial la nivelul de înţelegere al credincioşilor şi a unei deschideri mai mari către subiectele de actualitate presante din societate.

Părintele profesor Ioan Tulcan a mulţumit invitaţilor şi colaboratorilor pentru reuşita acestui simpozion, prin care se face un schimb de experienţă sau de bune practici, benefic pentru îmbunătăţirea activităţii şi misiunii publicaţiilor bisericeşti.

La final, IPS Arhiepiscop Timotei i‑a binecuvântat şi i‑a felicitat pe toţi cei prezenţi pentru buna desfăşurare a întâlnirii.

Lumina Crucii se arată în slava Învierii

La Caransebeș, primii episcopi sunt atestați la sfârșitul secolului al XVII‑lea și în secolul al XVIII‑lea. Dintre aceştia, unii au fost români, iar alții sârbi. În anul 1775, scaunul episcopal a fost mutat de la Caransebeș la Vârșeț. Anul acesta, 2015, se împlinesc 150 de ani de la reorganizarea Episcopiei Caransebeşului (1865) ca eparhie ortodoxă românească, prin strădania Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna, care a aşezat aici episcop pe colaboratorul său apropiat, Ioan Popasu, recunoscut prin diplomă imperială semnată de împăratul Franz Joseph al Imperiului Austro‑Ungar şi confirmat prin gramată mitropolitană.

Mărturisirea dreptei credinţe, însă, are în aceste ţinuturi româneşti începuturi mult mai vechi, din vremea sfinţilor daco‑romani sau străromâni. Străveche aşezare dacică şi apoi important castru în Dacia Romană, anticul municipium Tibiscensium (Tibiscum), Caransebeşul de astăzi, descoperă mărturii deosebit de importante în ceea ce priveşte istoria creştinismului incipient din Dacia Romană.

Ca semn al continuităţii vieţuirii creştine şi simbol al cetăţii şi al eparhiei, noua Catedrală Episcopală Ortodoxă a Caransebeşului a fost edificată în apropierea ruinelor celei mai vechi basilici creştine din străvechiul Tibiscum.

Înălţarea ei a fost o năzuinţă de secole a episcopilor ortodocşi români ai Caransebeşului, care au luptat în condiţii istorice grele pentru afirmarea duhovnicească, culturală şi naţională.

Primul Patriarh al României, Miron Cristea, în vremea păstoririi sale la Caransebeş (1910‑1919), a vorbit de nenumărate ori despre necesitatea ridicării unei noi catedrale, însă din cauza condiţiilor politice de dinaintea datei de 1 Decembrie 1918 acest lucru nu s‑a putut realiza. Mai târziu, din pricina greutăţilor prilejuite de anii celui de‑al Doilea Război Mondial şi din cauza instaurării regimului comunist, catedrala nu a mai fost construită, iar şi mai grav, la 14 februarie 1949, istorica Episcopie a Caransebeşului a fost desfiinţată.

Prin voia şi lucrarea lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat, Episcopia Caransebeşului a fost reactivată în anul 1994, având ca arhipăstor pe Episcopul Emilian Birdaş, care a întocmit planul noii Catedrale Episcopale. Piatra de temelie a fost pusă la data de 27 octombrie 1996 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Laurenţiu Streza, astăzi mitropolitul Ardealului. Construcţia şi înfrumuseţarea noii catedrale au fost desăvârşite prin strădania Preasfinţitului Părinte Lucian, iar în data de 12 septembrie 2010 personal am săvârşit slujba de sfinţire, împreună cu un sobor de ierarhi.

Astfel, cunoscând din istorie pătimirile şi răstignirea Episcopiei Caransebeşului, care au durat timp de 45 de ani (1949‑1994), înţelegem de ce hramul principal al acestei catedrale episcopale este „Învierea Domnului“, Ortodoxia fiind prin excelenţă Biserica biruinţei Crucii prin Înviere. Iar poporul român dreptcredincios a interiorizat Taina Crucii şi a Învierii şi a trăit întreaga sa istorie ca pe o Cruce şi o Înviere, o legătură tainică între suferinţă şi speranţă, întristare şi bucurie. Taina Crucii care se înalţă în slava Învierii este înscrisă pe Stema României, ca simbol al istoriei noastre şi ca program spiritual permanent. De aceea, vulturul de pe Stema României poartă Crucea în plisc, arătând că numai prin iubire jertfelnică noi ne‑am apărat, am dăinuit şi am păstrat credinţa, unitatea şi demnitatea noastră.

„Zilele credinţei şi culturii în Caraş‑Severin“, ajunse anul acesta la ediţia a IX‑a, sunt mărturii ale lucrării misionare, care îşi propun să menţină vie flacăra credinţei strămoşeşti prin promovarea şi cultivarea spiritualităţii, culturii şi valorilor autentice, creştine şi româneşti, din această parte a ţării.

Adresăm cuvânt de felicitare şi apreciere Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, tuturor organizatorilor şi participanţilor la aceste activităţi misionare, dorind ca lumina sfântă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să aducă tuturor pace şi bucurie, sănătate şi fericire întru mulţi ani!

Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Tineri adunați în iubirea și bucuria Preasfintei Treimi

Mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, la a 20-a ediție a pelerinajului și festivalului de tineret organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos la Mănăstirea Buciumeni, luni, 1 iunie 2015 – sărbătoarea Preasfintei Treimi

Sărbătoarea Preasfintei Treimi, prăznuită a doua zi după sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, este un prilej de gândire teologică și de trăire duhovnicească privind credința ortodoxă în Sfânta Treime, exprimată în Crezul ortodox (niceo‑contantinopolitan), în scrierile Sfinților Părinți și în cultul Bisericii Ortodoxe.

Taina Sfintei Treimi a fost cel mai de seamă subiect de gândire teologică pentru unii dintre cei mai mari Părinți ai Bisericii ca: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Maxim Mărturisitorul, Sfântul Ioan Damaschin și alții. Luminându‑ne mintea și sufletul cu învățăturile acestor Sfinți Părinți, cântăm, deodată cu întreaga Biserică, la Vecernia Mare din Duminica Cincizecimii: „Tatăl a născut fără de ani pe Fiul, cel împreună‑veșnic și împreună pe Tron șezător; și Duhul Sfânt era de Tatăl preaslăvit, împreună cu Fiul: o Putere, o Ființă, o Dumnezeire…“ Învă­țăm, așadar, că Dumnezeul creș­ti­nilor este Unul, dar El nu este o singurătate eternă, ci o comuniune de viață și de iubire eternă desăvârșită. Unicul izvor al ființei divine este Tatăl din Care Se naște Fiul și purcede Duhul Sfânt. Cele trei Persoane divine ale Sfintei Treimi conțin împreună aceeași unică ființă, sunt egale ca putere și slavă, sunt distincte, dar nedespărțite, Se conțin reciproc și Se dăruiesc reciproc într‑o comuniune desăvârșită de viață și iubire. În acest sens, Sfânta Treime este și modelul desăvârșit al comuniunii de iubire sfântă în viața Bisericii (cf. Ioan 17, 21‑22; 2 Corinteni 13, 13). Accentuând acest adevăr teologic, părintele Dumitru Stăniloae spune că Biserica este chiar „viața de comuniune a Preasfintei Treimi, extinsă în umanitate, de la Tatăl, prin Fiul, în Sfântul Duh“.

Legătura dintre cele două sărbători – a Pogorârii Sfântului Duh și a Preasfintei Treimi – se exprimă prin faptul că, la Cincizecime, prin lucrarea Sfântului Duh, Biserica lui Hristos, întemeiată de El ca fiind Capul ei, prin întruparea Sa și prin toată lucrarea Sa mântuitoare, se constituie și se manifestă acum în mod văzut ca adunare a oamenilor de neamuri sau etnii diferite în iubirea Prea­sfintei Treimi. Mai precis, Sfântul Duh împărtășește oamenilor din toate popoarele și din toate timpurile viața sfântă a lui Hristos Cel răstignit, înviat și înălțat în slava cerească, pentru ca oamenii să participe la iubirea, pacea și bucuria Preasfintei Treimi din Împărăția cerurilor.

În această perspectivă, voind să împărtășească multor tineri din Eparhia Dunării de Jos iubirea, pacea și bucuria Preasfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a fost inspirat când a hotărât ca de hramul Mănăstirii „Sfânta Treime“ din ținutul Tecucilor – județul Galați să organizeze unul dintre cele mai frumoase modele pastorale de comuniune și acțiune ale tinerilor, și anume pelerinajul și întâlnirea tinerilor de la Mănăstirea Buciumeni. Ajuns după 20 de ani la ediția jubiliară din 2015, acest eveniment, care se petrece în „catedrala cu vitralii foșnitoare“ din codrii Buciumenilor, a bucurat, de‑a lungul anilor, zeci de mii de tineri. Mulți dintre ei sunt acum oameni maturi, au respon­sa­bilități în diverse domenii de activitate (cercetare, economie, informatică, educație) și au propriii lor copii. Lumina comuniunii din aceste tinere familii creștine a fost cultivată mai întâi aici, la Buciumeni, unde, la chemarea Bisericii, foștii elevi de odinioară au trăit bucuria și binecuvântarea comuniunii. Tinerii de astăzi continuă calea celor de odinioară prin participarea lor la comuniunea creștină de rugăciune din Sfânta Liturghie, la agapa frățească și la convorbirile duhovnicești cu preoții din parohii.

An după an, evenimentul a fost tot mai bine organizat, astfel încât am aflat cu bucurie că, pentru ediția de anul acesta, au fost cooptați în echipa de pregătire și coordonare a pelerinajului, alături de chiriarhul Dunării de Jos, reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene Galați și Brăila, consilierii eparhiali, protoierei, preoți și elevi din licee, profesori de religie și membri ai Asociației „Părinți pentru ora de Religie“ (APOR). Subiectele care vor fi dezbătute în convorbirile duhov­ni­cești din cadrul atelierelor tematice sunt, de asemenea, sugerate de tineri, ca un ecou al preocupărilor și căutărilor vârstei lor. Chiar și agapa la care tinerii participă după Sfânta Liturghie este, anul acesta, 2015, pregătită și servită de tineri!

Aceste lumini ale pelerinajului și întâlnirii tineretului ortodox sunt dătătoare de speranță, deoarece ele pun în valoare poten­țialul spiritual al tinerilor și atașamentul lor față de Biserica poporului român și față de tradiția creștină sănătoasă. Pelerinajul de la Buciumeni este, în Biserica Ortodoxă Română, unul dintre cele mai semnificative și durabile proiecte pentru tineret, desfășurat în ultimii 20 de ani, marcând în mod deosebit anul 2015 ca An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii.

Felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, pe toți colaboratorii Înaltpreasfinției Sale, precum și soborul Mănăstirii „Sfânta Treime“ – Buciumeni, pentru stăruința lor în continuarea acestei lucrări misionare de mare folos pentru toți, în special pentru tineri.

Binecuvântăm pe toți tinerii pelerini, participanți la această ediție jubiliară a pelerinajului, rugându‑ne Duhului Sfânt Mângâietorul să aducă bucurie în inimile lor, să le lumineze sufletele, să le sfințească viața și să‑i călăuzească pe calea mântuirii.

Cu părintească binecuvântare, dorim tuturor clericilor, maicilor și credincioșilor pelerini prezenți la Mănăstirea Buciumeni ani mulți cu sănătate, pace, fericire și mult ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună.

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Olimpiada Naţională de Religie la Târgovişte

Sâmbătă, 18 aprilie 2015, la Liceul de Muzică şi Arte „Bălaşa Doamna“ din Târgovişte a avut loc ceremonia de acordare a premiilor câştigătorilor Olimpiadei Naţionale de Religie pentru seminariile şi liceele teologice, care a fost organizată în Arhiepiscopia Târgoviştei, în perioda 14-18 aprilie, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei. Seminariştii au primit diplomele de la Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal. La ceremonie au participat Cătălin Păslaru, inspector şcolar general, şi consilierul Romeo Moşoiu, din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ion Marinescu, prefectul judeţului, Sorin Ion, inspector şcolar general al ISJ Dâmboviţa, şi membrii comisiei naţionale a olimpiadei.

Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat, în cuvântul festiv din deschidere, strânsa legătură dintre Biserica strămoşească şi Şcoală, dintre credinţă şi ştiinţă, dar şi necesitatea colaborării dintre aceste două instituţii fundamentale ale naţiunii noastre, spre propăşirea neamului. Înaltpreasfinţiul Părinte Mitropolit Nifon a felicitat câştigătorii, arătând că aceste premii le conferă responsabilitatea de a intensifica cunoaşterea spiritualităţii şi credinţei ortodoxe pentru a fi buni misionari ai Evangheliei lui Hristos.

Premiile câştigătorilor au fost oferite de Arhiepiscopia Târgoviştei, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Primăria Municipiului Târgovişte.

 

Convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre

La Buzău, s-a desfășurat convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre. Evenimentul a debutat marți, 26 mai, cu o slujbă de Te Deum, în biserica militară cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“ din Garnizoana Buzău, la care a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

După slujbă, în sala de conferințe „General Ștefan Gușă“ a Diviziei 2 Infanterie „Getica“, au început lucrările propriu-zise, sub președinția ierarhului locului, care a rostit un cuvânt de binecuvântare. „Vă îndemn să vă străduiți să fiți întotdeauna exemple pentru ofițeri, în ceea ce privește conduita dumneavoastră zilnică, dar totodată să vă impuneți, în sensul pozitiv al cuvântului, autoritatea morală asupra tuturor. Preotul care va reuși să insufle respect ofițerilor și chiar comandantului unității, acela este, într-adevăr, un vrednic preot militar. Spre deosebire de oricine, într-o unitate militară, frățiile voastre aveți ceva în plus, harul preoției, care vă dă dreptul și puterea să vă exprimați cu privire la cele sfinte, și nu numai. Harul preoției vă dă puterea să mângâiați sufletele celor întristați, necăjiți, confuzi, mai mult decât o poate face psihologul“, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În continuare, au fost prezentate mai multe referate, care au avut ca temă „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii“. De asemenea, s-au dezbătut probleme de actualitate din activitatea preoților militari.

În cursul zilei de miercuri, 27 mai, programul a continuat cu prezentarea unor rapoarte de activitate și a altor referate.

 

Colegiul decanilor s-a întrunit la Mănăstirea Bârsana

La Mănăstirea Bârsana din judeţul Maramureş s-a desfăşurat, în perioada 7-8 mai, întrunirea decanilor facultăţilor de teologie ortodoxă şi a conducătorilor departamentelor de teologie ortodoxă din ţară. La întâlnirea prezidată de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a participat şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În cadrul întâlnirii s-au discutat mai multe aspecte privitoare la învăţământul teologic universitar din România. „Din perspectiva facultăţilor de teologie constatăm o diminuare a numărului candidaţilor la studiile universitare de licenţă. La specializarea Teologie Pastorală avem suficienţi candidaţi de unde să ne alegem viitorii studenţi, dar la celelalte specializări opţiunile tinerilor s-au diminuat mult. Din perspectiva studenţilor, sunt probleme legate de susţinerea materială, de lipsa unor manuale care să răspundă nevoilor pastorale şi actuale ale Bisericii, probleme care se discută în cadrul Colegiului decanilor“, ne-a spus PS Părinte Varlaam Ploieşteanul. La întâlnire a participat şi conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, care ne-a declarat că „pe ordinea de zi a întâlnirii decanilor s-au regăsit teme care vizează implementarea regulamentului-cadru al facultăţilor de teologie ortodoxă care a fost aprobat de Sfântul Sinod, aspecte privitoare la procedura de acordare a binecuvântării chiriarhului pentru urmarea studiilor universitare, actualizarea şi clasificarea unitară a disciplinelor teologice, elaborarea programelor analitice, temele care vor fi prezentate în cadrul cursurilor de formare preoţeşti, parteneriatele educaţionale şi alte aspecte organizatorice“.

 

Duhovnicie monahală şi slujire episcopală

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul hirotoniei Părintelui Arhimandrit Ilarion Urs ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, duminică, 7 iunie 2015

Vestitorul 5-6 pt macheta BT tipar 3,09Astăzi, prin voia Bunului Dumnezeu, împreună cu întreaga Biserică Ortodoxă Română, dar mai ales împreună cu clerul şi credincioşii din Mitropolia Ardealului, sărbătorim hirotonia în arhiereu a Părintelui Arhimandrit Ilarion Urs, ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Demnitatea şi responsabilităţile misiunii şi lucrării episcopale în contextul contemporan, marcat de fenomenul secularizării crescânde, de intensificarea individualismului şi de pericolul unei globalizări pragmatice materialiste, nivelatoare de identităţi spirituale şi culturale, cer din partea ierarhilor – păstori de suflete – o atenţie sporită şi multă înţelepciune în folosirea metodelor şi mijloacelor de pastoraţie şi misiune, cu scopul de a mărturisi fidelitatea faţă de Iisus Hristos şi faţă de Evanghelia Sa, pentru apărarea identităţii şi demnităţii spirituale a credincioşilor încredinţaţi lor spre păstorire pe calea mântuirii.

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ilarion Urs, în cei aproape 32 de ani de viaţă monahală şi 31 ani de slujire preoţească, precum şi în ascultările de slujitor liturgic, duhovnic, egumen şi stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus şi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, a dovedit dăruire şi vocaţie pentru viaţa monahală şi slujirea preoţească, statornicie în desfăşurarea activităţilor misionare, de asistenţă religioasă şi socială, râvnă pentru promovarea de acţiuni cultural‑educative şi artistice, experienţă administrativă şi strădanie deosebită pentru reîntregirea patrimoniului Mănăstirii Brâncoveanu, aptitudini edilitar‑gospodăreşti şi organizatorice, precum şi preocupare pentru punerea în valoare prin restaurare, expunere şi popularizare a patrimoniului cultural al mănăstirii. Astfel, calităţile deosebite ale Părintelui Ilarion Urs ne încredinţează că Preasfinţia Sa va spori harul pe care l‑a primit astăzi prin Sfânta Taină a Hirotoniei şi că va fi ascultător faţă de Sfântul Sinod al Bisericii noastre şi de chiriarhul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu.

Marea demnitate şi responsabilitate de a mărturisi şi sluji, prin cuvânt şi faptă, prezenţa şi lucrarea lui Hristos Marele‑Preot sau Arhiereul veşnic în Biserica Sa, explică de ce episcopul a fost numit încă din primele veacuri ale Bisericii „om al lui Dumnezeu“ (cf. 1 Timotei 6, 11), „slujitor al lui Hristos şi iconom al tainelor lui Dumnezeu“ (cf. 1 Corinteni 4, 1), învrednicindu‑se de îndoită cinste, întrucât se osteneşte „cu predica şi cu învăţătura“ (1 Timotei 5, 17).

Asemenea lui Hristos, Păstorul cel Bun, slujitorii Lui trebuie să păstorească pe cei încredinţaţi lor cu multă dragoste părintească, după cum ne învaţă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, zicând: „Păstoriţi turma lui Dumnezeu dată în paza voastră, cercetând‑o nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste; nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându‑vă turmei. Iar când Se va arăta Mai‑Marele păstorilor, veţi lua cununa cea neveştejită a măririi“ (1 Petru 5, 1‑4; vezi şi 1 Timotei 4, 12‑13; Tit 2, 7).

Lucrarea slujirii pastorale este sfântă şi mare, iar sarcinile ei sunt multiple, însă multele osteneli ale acestei slujiri ne îndeamnă să ne apropiem mai mult, prin rugăciune, trăire şi lucrare, de Hristos – Capul Bisericii, de Sfânta Treime – Izvorul iubirii şi al harului şi de toţi Sfinţii lui Dumnezeu, pentru a primi ajutorul lor, spre folosul celor mulţi, al Bisericii şi al poporului.

Cu prilejul hirotoniei Preasfinţiei Voastre ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Vă adresăm, Preasfinţite Părinte, felicitări şi binecuvântări părinteşti şi frăţeşti şi ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun“ (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre“ (Evrei 3, 1) să vă dăruiască ajutor în lucrarea sfântă la care aţi fost chemat spre slava Preasfintei Treimi, binele Bisericii noastre şi mântuirea celor binecredincioşi!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

A fost ales şi hirotonit noul Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sibiului

Noul Episcop‑vicar al Arhie­pis­copiei Sibiului a fost ales prin vot secret, cu 25 de voturi din 40 valid exprimate, în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfăşurată sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, în data de 3 iunie.

În ziua de 7 mai 2015, ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului desemnaseră prin vot secret drept candidaţi pe părintele arhimandrit Ilarion Urs, exarhul Arhiepiscopiei Sibiului şi stareţul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, şi pe părintele arhimandrit Macarie Ţuţul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Sibiu.

„Chemarea la ar­hie­rie“ a fost să­vâr­şită după Vecernia de sâm­bătă, 6 iunie, când vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, părin­tele Ilarie Ben­chea, a oficiat aceas­tă rânduială liturgică prin care arhimandri­tul Ilarion Urs a pri­mit din partea IPS Mitropolit Lau­renţiu binecuvântarea de a deveni Episcop‑vicar al eparhiei amin­tite. La rânduială au fost prezenţi şi PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi PS Ieronim Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal.

Mărturisirea de credinţă a ipopsifiului Ilarion Urs a fost făcută duminică dimineaţă, înainte de oficierea Sfintei Li­turghii, actul de confirmare semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind citit de PS Episcop Ieronim Sinaitul.

Soborul de arhierei a fost condus de IPS Mitropolit Laurenţiu, iar alături de arhiereii
menţionaţi au mai liturghisit: IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Ioan, Mitropolitul Banatului; IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iu­liei, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii. Arhimandritul Ilarion Urs a primit hirotonia întru arhiereu în cadrul Sfintei Liturghii şi a oficiat slujba împreună cu ceilalţi arhierei şi slujitori.

La finalul Sfintei Liturghii, noul arhiereu a primit din partea IPS Mitropolit Laurenţiu mantia şi cârja arhierească, a fost așezat în scaunul arhieresc al Episcopului‑vicar şi prezentat credincioşilor. IPS Mitropolit Laurenţiu l‑a felicitat pe PS Episcop Ilarion Făgărăşeanul şi a subliniat unicitatea acestui moment pentru mănăstirea făgărăşeană, dar şi pentru Arhiepiscopia Sibiului, când pentru prima oară un vieţuitor al aşezământului monahal a devenit arhiereu. „A rânduit Dumnezeu ceea ce îşi dorea înaintaşul nostru, vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală, ca stareţul acestei mănăstiri să fie şi ierarh. S‑au împlinit toate acum, dar nu după voia noastră, pentru că nu ne asumăm vreo responsabilitate în mijlocirea acestui lucru, ci a venit de sus, de la Dumnezeu“, a spus Părintele Mitropolit. Mesajul de binecuvântare al PF Părinte Patriarh Daniel a fost citit de PS Episcop Ieronim Sinaitul, care i‑a oferit noului arhiereu o cruce de binecuvântare din partea Patriarhului României. Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, a citit mesajul prim‑ministrului Victor Ponta, după care PS Episcop‑vicar Ilarion Făgărăşeanul a mulţumit Sfântului Sinod, IPS Mitropolit Laurenţiu şi obştii monahale pentru încrederea acordată şi sprijinul oferit în chemarea la noua sa misiune.

Arhimandritul Ilarion Urs, repere biografice

Părintele Ilarion (Ioan) Urs s‑a născut la 4 martie 1955 în loca­litatea Recea, judeţul Braşov, din părinţii Nicolae şi Marta. A urmat şcoala generală între anii 1961 şi 1969 în localitatea natală, apoi, între 1970 şi 1973, Şcoala Profe­sională de Piese Auto Sibiu. Între anii 1977 şi 1981 a urmat cursurile Liceului Industrial IPAS Sibiu. Între anii 1985 şi 1989 a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu. La 12 august 1983, a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. La vârsta de 28 de ani, la 10 august 1983, a fost închinoviat în aceeaşi mănăstire, la 18 iulie 1984 devine rasofor, iar la 12 noiembrie 1984 este tuns în monahism primind numele Ilarion. La 17 noiembrie 1984, a fost hiro­tonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Sâmbăta de Sus de Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie Plămădeală, în Catedrala Mitro­politană din Sibiu. La 15 august 1987 a fost hirotonit ieromonah, iar la data de 10 iulie 1992 a fost hirotesit duhovnic. La 15 august 1994 a fost hirotesit protosinghel, iar la data de 15 august 1998 a fost hirotesit arhimandrit. În perioada 1983‑2000, a fost iconom al Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, şi din data de 7 decembrie 2000 a fost stareţ al acestei mănăstiri. La 29 noiembrie 2002, a primit de la preşedintele României, Ion Iliescu, Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (Decretul 977). La 15 august 2003, a primit Crucea Patriarhală cu ocazia inaugurării „Academiei Sâmbăta“ de la Mănăstirea Brâncoveanu. În 2004 a primit Premiul pentru cultură şi tradiţii din partea Fundaţiei pentru dezvoltare regională „Transilvania“ – Braşov. În 2007 a primit Crucea Şaguniană din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar în 2013 a primit Crucea „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din partea Radio TRINITAS. În 2014 i‑a fost oferit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ pentru clerici de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Din 2014 este exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului.

Vestitorul 5-6 pt macheta BT tipar 3,09

Să aducem lumină și bucurie într‑o lume confuză și tristă – Misiunea parohiei și mănăstirii azi

Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Conferința pastoral‑misionară de primăvară a Arhiepiscopiei Bucureștilor

Hristos S‑a înălțat!

Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin care anul 2015 a fost declarat An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi oferă tuturor membrilor Bisericii posibilitatea de a reflecta împreună asupra problemelor majore la care este chemată Biserica să răspundă astăzi, printr‑o acțiune comună, conjugată la nivelul parohiei și mănăstirii, astfel încât cuvântul Evangheliei lui Hristos și faptele creștine de iubire milostivă să fie primite în viața oamenilor care au nevoie de luminare, speranță și ajutor concret.

Astăzi, societatea românească trece printr‑o perioadă de criză prelungită care se manifestă în toate laturile vieții umane, pornind de la sărăcia materială a multor persoane defavorizate până la diminuarea valorilor spirituale și morale din societate. În acest context, misiunea Bisericii Ortodoxe Române, adevărata maică spirituală a neamului românesc, se adresează astăzi atât celor care sunt credincioși statornici în credința ortodoxă și ajută Biserica, dar și celor care, din diferite motive, se îndepărtează de Biserică, sunt indiferenți sau ostili ei. Și unora, și altora, Biserica trebuie să le facă mai cunoscut astăzi mesajul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, aceeași veste bună a iubirii milostive care transformă lumea, adică  schimbă caractere și comportamente, pornind de la înnoirea sufletului omului. Lucrând pentru oameni, Biserica Ortodoxă, prin cuvânt și prin fapte, trebuie să contribuie la vindecarea și îndrumarea spirituală a celor care sunt dezorientați într‑o lume confuză și fără ideal statornic, ajutându‑i să trăiască o viață adevărată și binecuvântată, fundamentată nu în egoism, lăcomie și corupție, ci în comuniune, generozitate și demnitate.

Misiunea comunităților parohiale și monahale azi se bazează pe lumina Evangheliei lui Hristos și pe prezența lui Hristos în sufletele celor ce cred în El și Îl iubesc pe El. Noi propovăduim Cuvântul mântuitor al lui Dumnezeu, care poate înmuia inima împietrită de păcat, pentru a deveni o inimă milostivă și generoasă, așa cum au prezis prorocii despre lucrarea Duhului Sfânt în sufletul omului: „Vă voi da inimă nouă și duh nou vă voi da; voi lua din trupul vostru inima cea de piatră și vă voi da inimă de carne. Pune‑voi înăuntru vostru Duhul Meu și voi face ca să umblați după legile Mele și să păziți și să urmați rânduielile Mele“ (Iezechiel 36, 26). Înțelegem, așadar, că specificul misiunii Bisericii nu constă în săvârșirea unei lucrări individuale pur omenești, ci misiunea Bisericii este în împreună‑lucrarea omului cu Dumnezeu, lucrare sfințitoare, aducătoare de pace și bucurie, de comuniune și mântuire. Secularizarea contemporană indusă sau impusă, care afectează deopotrivă spațiul public și modul de viață individual european, poate fi contracarată dacă misiunea parohiei și a mănăstirii va avea în centru o viață duhovnicească profundă și o acțiune pastorală și socială ancorată în realitățile complexe ale timpului în care trăim.

Pentru aceasta este necesar ca întreg clerul ortodox și toți credincioșii mireni să cultive o conștiință misionară profundă și să facă eforturi constante pentru a răspunde în mod înțelept și eficient provocărilor și problemelor noi care apar în societatea românească, dar mai ales celor care survin la nivel local, în comunitatea parohială și în comunitatea monahală. Asumând acest efort de înțelegere cu dragoste părintească și frățească față de cei ce trec prin perioade dificile, misiunea clerului ortodox trebuie să pornească de la înțelegerea și rezolvarea problemelor zilnice din viața oamenilor și să le aducă acestora în suflet lumină, pace și speranță, prin rugăciune, sfat înțelept și faptă bună. Pe de altă parte, misiunea clerului astăzi implică și un efort de‑a transmite mesajul evanghelic prin cuvinte, gesturi și acțiuni concrete care contribuie la întărirea comuniunii și întrajutorării în comunitatea eclesială locală și națională, precum și la ameliorarea vieții sociale. Aceasta înseamnă și implicarea în acțiune a tuturor membrilor mireni ai comunității parohiale care au vocația de a fi buni creștini misionari, deschiși și disponibili pentru lucrarea binelui comun. În acest sens, preotul poate intensifica activitatea sa sacerdotală, învățătorească și administrativă, prin intensificarea cooperării dintre credincioșii mireni pentru apărarea credinței ortodoxe și pentru susținerea lucrării misionare a Bisericii în societate. Cu alte cuvinte, trebuie cultivate mai mult conștiința misionară și responsabilitatea eclesială a laicatului ortodox, astfel încât mirenii ortodocși să nu fie doar credincioși de duminică sau sărbători, ci și mărturisitori permanenți ai valorilor credinței creștine în familie, la locul de muncă și în societate.

2

Astăzi, atât în mediul rural, cât și în mediul urban, provocările sunt multiple și nu pot fi rezolvate în mod izolat sau singular, ci concertat și solidar. În mediul rural, multe comunități parohiale și monahale sunt sărăcite și depopulate mai ales din cauza fenomenului migrației, încât se constată diminuarea participării copiilor la școală și înstrăinarea afectivă între membrii familiilor celor plecați în străinătate, precum și acțiunea nocivă a gravelor dependențe, precum alcoolismul, care duce la violență, depresie și chiar suicid. În fața acestor difi­cultăți din mediul rural, mulți preoți, deși săraci și ei, totuși depun un efort jertfelnic pentru a rămâne în mijlocul credin­cio­șilor, aducându‑le ali­nare, bucurie și speranță, prin cuvânt, rugăciune și ajutor pastoral‑social. Lipsa posi­bilităților de dezvoltare comunitară în mediul rural determină un exod al tinerilor spre o viață aparent mai bună în mediul urban. Însă, la oraș, comu­nitățile parohiale sunt mult mai eterogene, fiind formate și din mulți oameni veniți din provincii diferite, iar individualismul accentuat prin consumism, cultul plăcerii individuale și al înavuțirii rapide conduce spre o sărăcire accentuată a vieții spirituale a multor creștini. De asemenea, pe lângă suferința spirituală a celor neajutorați, cauzată de egocentrismul celor indiferenți la nevoile aproapelui, viața creș­tinilor de la oraș mai cunoaște și alte provocări, cum ar fi, de exemplu, însingurarea celor bolnavi și bătrâni, delincvența juvenilă, tentația drogurilor în rândul tinerilor ș.a. În toate aceste situații, preotul are o misiune mare și sfântă, care este în același timp spirituală și socială, aceea de a transmite în comunitatea sa, cu mijloace tradiționale proprii slujirii sale, dar și cu mijloace noi inspirate din confruntarea cu noile realități pe care le cunoaște, mesajul iubirii milostive și vindecătoare a lui Dumnezeu față de oameni. Un mesaj care nu se rezumă numai la cuvin­te, ci se amplifică prin gesturi de prezență alături de oameni și fapte concrete care schimbă stări sufletești și si­tuații dificile, uneori situații‑limită. În această privință este demn de apreciat exemplul preoților din orașe care promovează în parohie o viață liturgică și pastorală intensă, dar și o activitate social‑filantropică bogată. Astfel, ei reușesc să transforme parohia dintr‑o unitate bisericească administrativă într‑o familie spirituală comună a tuturor familiilor conjugale individuale, o adunare a oamenilor de vârste și profesii diferite în iubirea și bucuria Preasfintei Treimi.

Una dintre provocările cele mai stringente în misiunea preotului astăzi este legată de importanța educației creștine a copiilor și tinerilor în pofida presiunilor la care statutul orei de religie a fost supus în ultimul timp. În acest sens, dorim să adresăm cuvinte de apreciere pentru efortul conjugat al preoților de parohie, al profesorilor de religie și al părinților elevilor, care în multe parohii și școli din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor au reușit să contribuie la rezultate îmbucurătoare privind înscrierea la ora de religie. Cu toate acestea, conlucrarea dintre preoții din parohii, profesorii de religie și părinții elevilor trebuie să se intensifice și mai mult pentru a face față provocărilor prezente și viitoare. Am învățat din această situație că dialogul, întrajutorarea, respectul reciproc și cooperarea îmbunătățesc calitatea misiunii ortodoxe și aduc bucurie în viața Bisericii, îndeosebi printr‑o antrenare mai dinamică a mirenilor ortodocși în misiunea socială a Bisericii. Un exemplu elocvent în această privință este Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR), care a arătat că dacă laicatul ortodox este solidar și bine organizat poate deveni mai misionar și mai mult respectat în Biserică și în societate.

Adesea, în misiunea parohiei și mănăstirii azi se confirmă adevărul evanghelic: „[] la Dumnezeu nimic nu este cu neputință“ (Luca 1, 37). De obicei, modul de gândire al societății în care trăim limitează posibilitatea de acțiune la aspectele economice, adică nu pot fi realizate acțiuni semnificative acolo unde lipsesc resursele financiare. Însă reușita misiunii creștin‑ortodoxe de astăzi, fără a neglija totuși buna gestionare a resurselor financiare, transcende această paradigmă restrictivă a limitelor economice, confirmându‑se adevărul că acolo unde există credință vie, comuniune de rugăciune și de acțiune, curaj și coresponsabilitate misionară, ceea ce poate părea la prima vedere un proiect prea dificil sau prea îndrăzneț se va transforma într‑un act misionar benefic și firesc al comunității. Cu alte cuvinte, orice dificultate poate fi depășită printr‑o abordare realistă și duhovnicească în același timp, în sensul că acolo unde există credință, smerenie, comuniune și coresponsabilitate în viața Bisericii, unde preoții conlucrează cu credin­cioșii mireni, unde există trans­parență și corectitudine în folo­sirea resurselor materiale, misiunea parohiei se transformă în act de mărturisire vie a iubirii, ajutorului și lucrării lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor și se confirmă adevărul că Hristos este în mijlocul nostru până la sfârșitul veacurilor (cf. Matei 28, 20).

O atenție deosebită trebuie acordată generației tinere, deoarece aceasta este expusă unor multiple influențe derutante, încât tânărul de azi nu mai poate discerne ușor calea care duce spre mântuire. Față de tinerii de astăzi care, uneori, au așteptări mari de la Biserică, alteori o ignoră, fiecare comunitate parohială trebuie să își dedice timp și energie pentru a‑i ajuta pe tineri să Îl descopere pe Mântuitorul Iisus Hristos în inimile lor, atunci când ei caută un ideal superior în viață, pentru ca tinerii să simtă lumina, pacea și iubirea lui Hristos ca fiind conținutul esențial al vieții creștine.

Iubiți păstori de suflete din eparhie,

În această zi de rugăciune și de consfătuire pastorală din Arhiepiscopia Bucureștilor pe tema misiunii parohiei și mănăstirii azi, avem datoria să lucrăm „cu timp și fără timp“ ca să împlinim în toată activitatea noastră pastorală cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce ne îndeamnă zicând: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri“ (Matei 5, 16).

Misiunea creștină înseamnă lucrarea sfântă de împărtășire a bucuriei Învierii lui Hristos într‑o lume agitată și fragmentată, care are multă nevoie de comuniune profundă, de bucurie și pace interioară, iar acestea se nasc din rugăciune și din fapte bune. Așadar, vă îndemnăm să aduceți, prin rugăciune și prezență pastorală, prin cuvânt înțelept și faptă bună, bucurie în inimile și în casele celor pe care‑i păstoriți, ca toți să simtă că iubirea jertfelnică a lui Hristos Cel răstignit, înviat și înălțat întru slavă pentru mântuirea lumii este izvor de lumină, pace și bucurie pentru Biserică și lume.

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

3

Preafericitul Părinte Daniel a sfinţit o raclă nouă pentru Sfântul Paisie de la Neamţ

Anul acesta, monahii Mănăstirii Neamţ şi credincioşii care au participat joi, de sărbătoarea Înălţării Domnului, la hramul acestui aşezământ din Moldova au primit un dar deosebit, o raclă nouă în care au fost puse o parte din moaştele Sfântului Cuvios Paisie, părintele duhovnicesc al acestei lavre, care a trăit în secolul al XVIII-lea.

Noua raclă a fost sfinţită marţi, 19 mai, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ al Reşe­dinţei Patriarhale.

„Această zi este deosebit de semnificativă pentru noi întrucât, cu ajutorul lui Dumnezeu, a fost făurită această raclă în Atelierele Patriarhiei Române de la Mă­năs­tirea Pasărea de lângă Bucureşti. Este o raclă deosebit de bogată din punctul de vedere al scenelor din viaţa Sfântului Cuvios Paisie şi al împodobirii ei. Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ se bucură de o cinstire deo­sebită în toată lumea ortodoxă, el fiind un mare nevoitor, un mare rugător, un traducător al scrierilor filocalice. Atât lumea slavă, cât şi cea română şi greacă îl vene­rează cu multă evlavie. Sfântul Cuvios Paisie a fost un dar al Ucrainei pentru pământul românesc, mai precis pentru Ţara Românească şi Moldova, aşa cum Sfântul Mitropolit Petru Movilă a fost un dar al pământului Moldovei pentru Ucraina“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Activitatea Sfântului Cuvios Paisie s-a desfăşurat în principal la mănăstirile Neamţ şi Secu, al căror părinte duhovnicesc era, dar lucrarea lui a influenţat mişcarea filocalică din mai multe ţări ortodoxe. „A fost impresionant numărul de monahi pe care i-a adunat la mănăstirile Secu şi Neamţ, peste 800, unii zic chiar 1.000 de călugări, din aproa­pe 20 de etnii diferite, încât în vremea sa, în secolul al XVIII-lea, Mănăstirea Neamţ era, după cum zicea un episcop ortodox rus, cea mai mare şcoală duhovnicească a Răsăritului creştin. Era foarte bun, îngăduitor şi, ca un mare duhovnic, asculta pe fiecare şi îi iubea pe toţi indiferent de etnie. Avea în el dragostea lui Hristos mai presus de orice deosebire de neam“, a spus Preafericirea Sa. La slujba de sfinţire au participat Preasfin­ţi­tul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfin­ţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, membri ai Administraţiei Patriarhale şi ai Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Din 2018 se va putea sluji în Catedrala Mântuirii Neamului; edificiul – realizat în proporție de 60%

Catedrala Mântuirii Neamului este realizată în proporție de 60%, urmând ca în iunie 2017 edificiul să fie finalizat la roșu, fapt ce va permite oficierea de slujbe în noul locaș de cult.

„Noi sperăm că în 2018 starea ei va permite să fie consacrată cultului. (…) Ea ar trebui să fie închisă, cu ferestre și uși, să fie acoperită, să aibă și catapeteasmă pictată. (…) Aceasta va permite ca în catedrală să se oficieze slujbe“, a declarat pr. Nicolae Crângașu, consilier patriarhal coordonator la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, cu ocazia unei vizite de documentare pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.

El a precizat că, până în prezent, pentru ridicarea catedralei s-au cheltuit circa 46 milioane de euro, pentru finalizarea lucrărilor fiind necesare încă 40- 45 milioane de euro.

Inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, a afirmat, referindu-se la cantitățile de materiale necesare pentru întregul obiectiv, că se vor utiliza aproximativ 100.000 de metri cubi de beton, din care au fost turnați 65.000 de metri cubi. De asemenea, armătura rigidă utilizată în șantier este de 4.500 de tone, iar armătura flexibilă (oțel laminat la cald) de aproximativ 25.000 de tone, până în prezent fiind utilizate aproximativ 65% din aceste cantități.

Crăcăoanu a informat că „o mare parte din această cantitate de beton,
aproximativ 25.000 de metri cubi, și 5.000 de tone de armătură au intrat doar în fundația catedralei, un radier casetat cu o grosime de 4 metri, și local, în zona grinzilor principale, de 6 metri“.

„În interiorul radierului, înglobată în beton, a fost așezată crucea de temelie, sfințită în anul 2007, când s-a decis că acest amplasament va fi cel definitiv. Totodată, împreună cu crucea se află un hrisov așezat într-o confecție metalică din inox, care să reziste peste vremuri“, a precizat consilierul patriarhal.

Din luna august 2013 până în prezent au fost executate lucrări de realizare a suprastructurii catedralei care au fost finalizate în proporție de 100% între cotele + 0,00 m ÷ +9,00 m și 90% între cotele + 9,00 m ÷ +18,00 m. De asemenea, au mai fost demarate și lucrările pentru nivelul +18,00 m ÷ +27,00 m, procentul de finalizare a acestora fiind de 50%.

Din punct de vedere cantitativ, toate aceste lucrări înseamnă 2.978 metri cubi de zidărie, 9.788 metri cubi beton turnați, 4.909 tone armătură flexibilă, 1.915 tone armătură rigidă, 27.468 metri pătrați cofraje și peste 30.000 metri liniari de suduri.

El a mai amintit că, în ultima perioadă, pe șantierul catedralei se lucrează cu un efectiv cuprins între 300-350 de muncitori, în funcție de lucrările desfășurate. Aceștia lucrează în trei schimburi: 7:00-18:00 sudori și muncitori care montează structura rigidă; 13:00-22:00 zidari; 22:00-6:00 dulgheri și betoniști.

Clădirea catedralei este proiectată să reziste la toate cutremurele de 8,5 grade pe scara Richter, pe o perioadă de minimum 500 de ani.

Potrivit Patriarhiei Române, obiectivul principal al echipei de coordonare a lucrărilor îl reprezintă continuarea lucrărilor la structura de rezistență a catedralei și finalizarea acestora până în luna iunie 2017. Apoi, în funcție de sursele de finanțare obținute pentru execuția întregului ansamblu arhitectural, prioritățile sunt: execuția subsolurilor clădirilor adiacente catedralei; execuția parcării subterane, a lumânărarului, a pangarului și a pieței pietonale.

În prezent, se monitorizează frecvent tasarea corpului catedralei, astfel încât să se poată demara execuția subsolurilor clădirilor adiacente (pentru a nu apărea diferențe de nivel între cele două corpuri cu tasări diferite).

La inițiativa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, între anii 2007 și 2010 au fost parcurse toate etapele necesare pentru pregătirea documentației ridicării locașului. În 2010 s-a organizat un concurs pentru atribuirea lucrărilor, iar în toamna acelui an au început primele lucrări pregătitoare (execuția pereților mulați și a excavațiilor). Lucrările efective la Catedrala Mântuirii Neamului au început pe 23 decembrie 2011. (sursa: AGERPRES – editor: Georgiana Tănăsescu)

2

 

Cultele religioase sunt comunităţi parohiale sau monahale, nu societăţi comerciale

Ca răspuns la unele referiri inexacte despre statutul juridic şi fiscal al Cultelor religioase apărute, probabil din ignoranţă sau rea-voinţă, în media ultimelor zile, Patriarhia Română reaminteşte:

Cultele religioase sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică care se organizează şi funcţionează potrivit Legii Cultelor (nr. 489/2006), în baza prevederior Constituţiei României (art. 29 şi 30). Acestea sunt autonome şi organizate potrivit propriilor statute sau coduri canonice.

Având în vedere rolul important al Cultelor religioase în viaţa socială a unui popor, pe lângă sprijinul financiar acordat de la bugetul public, Statul sprijină unităţile de cult şi prin acordarea de facilităţi fiscale în condiţiile legii. De asemenea, autorităţile promovează sprijinul acordat de credincioşi Cultelor religioase prin deduceri pe impozitul pe venit şi încurajează sponsorizarea acestora.

Astfel, Codul fiscal al României precizează la art. 15 alin. 1 lit. f  că veniturile realizate de unităţile bisericeşti din donaţiile credincioşilor şi din activităţi economice (producerea şi vânzarea de lumânări, calendare, carte religioasă, vin cultic şi alte obiecte bisericeşti etc.) sunt scutite de impozit dacă sunt folosite în scopuri bine definite, şi anume întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult (plata facturilor la curent electric, apă, gaze etc.), pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a locaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi non-profit ale Cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al Cultelor.

De altfel, Statutul juridic şi fiscal al Cultelor religioase din România este în general similar cu cel al Cultelor din celelalte state membre ale Uniunii Europene, tocmai pentru că autorităţile de stat din ţările respective constată şi recunosc importanţa activităţii acestora în societate. Aceasta este motivaţia principală pentru care, în toate statele europene occidentale, Cultele beneficiază de facilităţi fiscale (chiar şi în Franţa laicistă, locaşurile de cult istorice sunt întreţinute de stat).

Contribuţiile benevole (donaţiile) ale credincioşilor sunt înregistrate în evidenţa contabilă a fiecărei parohii. Potrivit hotărârii Sfântului Sinod, după fiecare slujbă membri ai Consiliului parohial consemnează într-un proces-verbal suma colectată, care este imediat înregistrată în evidenţa contabilă a fiecărei parohii. Aceeaşi procedură este urmată şi în cazul cutiei milelor, iar pentru contribuţiile benevole de la serviciile religioase (botezuri şi cununii) se eliberează chitanţă. Această disciplină financiar-contabilă a fiecărei unităţi bisericeşti este verificată periodic de către serviciul audit al fiecărei eparhii.

Veniturile înregistrate sunt folosite pentru plata salariilor personalului deservent, a impozitelor şi contribuţiilor sociale, a utilităţilor (curent electric, gaze, apă etc.), pentru întreţinerea şi reparaţia locaşurilor de cult şi a altor clădiri bisericeşti, conform prevederilor menţionate din Codul fiscal.  În plus, fiecare parohie desfăşoară activităţi liturgice, sociale, educaţionale, misionare şi culturale în favoarea comunităţii de credincioşi, activităţi susţinute financiar din venituri proprii.

Credincioşii susţin financiar parohiile cărora aparţin deoarece sunt beneficiarii activităţii acestora şi au posibilitatea de a constata din desfăşurarea acestor activităţi cum sunt utilizate donaţiile lor, cu aprobarea consiliilor parohiale în care ei sunt reprezentaţi prin consilierii mireni.

Unităţile bisericeşti ale  Bisericii Ortodoxe Române (eparhii, parohii şi mănăstiri) au de întreţinut permanent un patrimoniu important format din locaşuri de cult şi alte clădiri bisericeşti (reprezentând cea mai mare parte a patrimoniului cultural naţional) şi o semnificativă operă social-filantropică şi educaţională în societatea românească, în care sunt încă mulţi oameni săraci. În prezent, în Biserica Ortodoxă Română funcţionează 785 de instituţii şi servicii sociale şi sunt derulate 576 de programe sociale.

În concluzie, Cultele religioase nu sunt organizate ca societăţi comerciale (ca barurile, cafenelele, restaurantele etc.) şi ca atare nu urmăresc profitul, ci ele constituie comunităţi parohiale sau monahale, iar veniturile realizate sunt folosite pentru susţinerea de activităţi cultice (spirituale), culturale, educaţionale şi social-filantropice în folosul societăţii.

 

Asociația autointitulată Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim“ nu are calitate de asociaţie religioasă şi nu este recunoscută canonic de Biserica Ortodoxă

Întrucât pe site‑ul de prezentare al asociaţiei Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim“ şi în declaraţiile publice ale reprezentanţilor acesteia sunt folosite o seamă de dezinformări cu scopul precis de a crea aparenţa de legalitate şi canonicitate (legătura şi recunoaşterea din partea Bisericii Ortodoxe), în urma solicitării Patriarhiei Române a poziției oficiale din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, a Patriarhiei Ecumenice şi a Bisericii Ortodoxe din America (OCA), faţă de această pretinsă Mitropolie, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm:

Conform răspunsului Secretariatului de Stat pentru Culte, asociaţia Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim“ nu are calitatea de asociaţie religioasă, conform Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al Cultelor şi, ca atare, nu figurează în Registrul asociaţiilor religioase. Înfiinţarea acestei asociaţii s‑a făcut fără acordul Secretariatului de Stat pentru Cultecare nu a emis avizul consultativ prevăzut la articolul 41, aliniatul 2, litera D, din Legea 489/2006 de înfiinţare/transformare a asociaţiei Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim“ în asociaţie religioasă.

Această asociaţie funcţionează ca asociaţie cu personalitate juridică înfiinţată în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţiiact normativ care menționează explicit în articolul 1, aliniatul 3, că aceste prevederi nu se aplică pentru înființarea de culte religioasePrin urmare, această asociație nu poate desfășura activităţi religioase, cultice sau liturgice.

Asociaţia Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim“ invocă în sus­ținerea pretinsei sale cano­nicități un tomos de recunoaştere a autointitulatului mitropolit Gherasim Bratu din 14 august 2012, însă persoana menționată ca semnatar al acestui tomos, mitropolitul primat Ioan de New York, nu face parte din Biserica Ortodoxă din America, conform răspunsurilor oficiale primite de Patriarhia Română din partea Bisericii Ortodoxe din America (OCA) şi a Patriarhiei Ecumenice.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două Americi (cu sediul la Chicago) şi Episcopia Ortodoxă Română din America (cu sediul la Jackson, Michigan) nu se află în comuniune cu asociaţia Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim“ şi nici nu au vreo legătură cu aceastacare în mod fals se referă la astfel de legături pe site‑ul ei de prezentare.

Aşadar, Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim“ nu este o asociaţie religioasă, cum în mod fals şi abuziv pretinde, nici nu are vreo legătură oficială cu vreo Biserică Ortodoxă canonică şi nici nu este recunoscută ca parte a Bisericii Ortodoxe de pretutindeni (universale).

Mai mult, și datele personale postate despre așa-numitul „episcop Gherasim“ sunt false, în sensul că acesta nu a fost hirotonit canonic diacon sau preot şi nici nu a fost călugărit în Mănăstirea Balamuci (Sitaru) din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Prin urmare, Sfântul Sinod recomandă credin­cio­șilor ortodocși să nu se lase înșelați de afirmațiile reprezentanţilor acestei asociații când aceștia le propun participarea la slujbele lor religioase (cultice sau liturgice), deoarece această grupare nu este canonică şi nici nu are dreptul legal de‑a oficia slujbe religioase pe teritoriul României. 

 

Centrul de presă BASILICA, sprijin mediatic în misiunea parohiei și a mănăstirii azi

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis la sărbătorirea hramului Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, sărbătoarea Sfintei Treimi, 2015

În a doua zi a sărbătorii Rusaliilor, numită în calendar sărbătoarea Sfintei Treimi, avem prilej de bucurie sfântă și recunoștință față de lucrarea Preasfintei Treimi în viața Bisericii prin re­văr­sarea razelor binefăcătoare ale harului Duhului Sfânt, care ne arată că Preasfânta Treime este pentru noi, creștinii or­to­docși, izvor de iubire sfântă și mo­­del de comuniune, cores­pon­sa­­bilitate și cooperare în Biserică.

În 2015, Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii, cuvântul inspirat al acestui mare dascăl și ierarh‑păstor al Bisericii ne ajută să înțelegem mai bine lucrarea și sălășluirea Preasfintei Treimi în noi. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Cel ce are Duhul nu numai că se numește al lui Hristos, dar chiar are pe Hristos în el, fiindcă nu se poate ca Duhul să fie de față și Hristos să nu fie. Unde este un Ipostas al Treimii, acolo este de față Treimea întreagă, fiindcă Treimea este ne­des­părțită în Sine și unită în mod desăvârșit“ (Omilii la epistolele pauline, 1 Omilii la Epistola către Romani, omilia XIII, Editura Christiana, București, 2005, p. 247).

Datorită bogăției de sensuri și semnificații teologice și du­hovnicești ale învățăturii despre Preasfânta Treime, cuprinse în slujbele Bisericii Ortodoxe, multe biserici parohiale și mănăstirești din București și împrejurimi, dar și din întreaga țară au ca hram această sărbătoare a Sfintei Treimi, incluzând aici și Mănăstirea Samurcășești, bine‑cunoscuta vatră monahală din apropierea Bucureștilor (comuna Ciorogârla), ctitorită la începutul secolului al XIX‑lea de vornicul Constantin Samurcaș.

Centrul de presă BASILICA, înființat în urmă cu aproape opt ani (2007), la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Catedralei Patriarhale și al Bucureștilor, întâmpină cu deosebită bucurie sărbătoarea Sfintei Treimi, în special prin cele două componente ale sale, Radio TRINITAS și Televiziunea TRINITAS, numele acestora referindu‑se direct la Sfânta Treime.

Dacă denumirea de Basilica, însemnând în limba latină creștină o biserică mare, subliniază rolul misionar mediatic al Centrului de presă al Patriarhiei Române în susținerea lucrării pastorale, misionare, educa­ționale și culturale a Bisericii în societate, numele de Trinitas se referă la Sfânta Treime, comuniune de iubire divină eternă și model desăvârșit de comuniune în viața Bisericii (cf. Ioan 17, 21‑22).

De aceea, sărbătoarea Prea­sfintei Treimi este un ales popas duhovnicesc pentru instituțiile media ale Patriarhiei Române, care prin activitatea lor contribuie la promovarea credinței și spiritualității creștine ortodoxe în societatea românească, la stabilirea unor punți de comunicare și comuniune între generații, precum și între românii din țară și străinătate, mai ales în această vreme a globalizării și a secularizării accentuate.

Deși se află în căutare de noi surse de susținere financiară în contextul crizei economice prelungite, Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române reușește totuși să elaboreze formule editoriale noi și valoroase, aducând lumină, pace, bucurie, echilibru și speranță în sufletele ascultătorilor, telespectatorilor și cititorilor, într‑o societate marcată de schimbare rapidă și viitor incert. Prin transmiterea zilnică a Sfintei Liturghii și a slujbei Vecerniei, prin prezentarea actualității bisericești din ce în ce mai bogată și diversă, prin realizarea de emisiuni și scrierea unor materiale de presă cu conținut duhovnicesc, edu­ca­țional și social pentru românii din țară și străinătate, Centrul de presă BASILICA promovează credința și cultura creștină în societate.

Dintre împlinirile din ultimul an menționăm:

Radio TRINITAS a implementat proiectul Românii de lângă români derulat timp de opt luni în comunități ortodoxe române din Franța, Germania, Belgia, Italia și Spania cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

TRINITAS TV a continuat strategia de introducere a unor noi emisiuni în grila de programe. De remarcat este demersul editorial al transmiterii în direct în Sâmbăta Mare (11 aprilie 2015) a evenimentului venirii Luminii Sfinte la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, o premieră pentru televiziunile din România.

Publicațiile LUMINA au continuat să promoveze activitățile bisericești din toate eparhiile Patriarhiei Române și să cultive legăturile dintre cultură, spiritualitate și filantropie în societatea de astăzi. Ziarul Lumina, în cooperare misionară cu alte sectoare ale Administrației Patriarhale, a publicat noi suplimente: „Lumina literară și artistică“, „Lumina Educației“, „Lumina Cărților“. În colecția „Media Christiana“ – Seria Lumina au fost publicate noi volume, cu articole din cotidian și din săptămânalul „Lumina de Duminică“, iar publicația „Vestitorul Ortodoxiei“, la un sfert de veac de activitate, a concentrat întreaga sa lucrare publicistică într‑o arhivă digitalizată.

Agenția de presă BASILICA a realizat noul site basilica.ro cu o grafică mai atractivă. Odată cu implementarea noului site, acesta a devenit mult mai vizibil în motorul de căutare Google, fiind mult mai ușor de accesat de utilizatori. Până în momentul de față, pe site‑ul Agenției de știri BASILICA se găsesc peste 70.000 de știri/docu­mente/in­formații care reflectă dinamismul și bogăția vieții bisericești.

Biroul de presă și relații publice a continuat să informeze opinia publică asupra activității și punctelor de vedere oficiale ale Patriarhiei Române în chestiuni aflate în dezbatere publică. O atenție specială a fost acordată susținerii în media laică a campaniei pentru menținerea orei de religie în învățământul public.

La ceas de sărbătoare, mul­țumim tuturor celor care sprijină financiar activitatea Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, și anume parohiile și protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și eparhiile din țară și străinătate, precum și altor instituții și persoane care apreciază importanța acestei acti­vități misionar‑mediatice a Patriarhiei Române în societate.

Felicităm pe toți ostenitorii Centrului de presă BASILICA pentru bogata lor activitate și ne rugăm Preasfintei Treimi să‑i binecuvânteze pe toți cu har îmbelșugat, pentru a transmite lumina credinței în sufletele oamenilor, spre slava lui Dumnezeu și binele poporului român dreptcredincios.

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Jurnalism creștin sub ocrotirea Sfintei Treimi

La sărbătoarea Sfintei Treimi, Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române și‑a sărbătorit hramul. Spre a aduce mul­țumire lui Dumnezeu pentru ajutorul dăruit în cei aproape opt ani de activitate ai Centrului de presă, jurnaliștii și ostenitorii din misiunea mediatică a Bisericii noastre au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum, săvârșite de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Epis­cop‑vicar patriarhal, în­conjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Mă­năs­tirea Samurcășești din co­muna Ciorogârla, județul Ilfov.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis cu acest prilej ostenitorilor celor cinci componente ale Centrului de presă BASILICA (TRINITAS TV, Radio TRINITAS, Publicații­le „Lumina“, Agenția de știri BASILICA și Biroul de presă și relații publice) un mesaj de felicitare intitulat „Centrul de presă BASILICA – sprijin mediatic în misiunea parohiei și a mănăstirii azi“, care a fost citit în cadrul evenimentului de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul Centrului de presă BASILICA.

După slujba de Te Deum, Preasfin-țitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat că Centrul de presă BASILICA a fost așezat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sub ocrotirea Preasfintei Treimi, deoarece are voca­ția de a binevesti în societate iubirea mântuitoare și sfințitoare a lui Dumnezeu Cel slăvit în Treime. „Sfânta Treime ocrotește și inspiră această instituție foarte importantă, foarte dinamică și foarte necesară a Bisericii noastre. Televiziunea și radioul poartă chiar numele «Trinitas» arătând în felul acesta că întreaga activitate se desfășoară spre slava Sfintei Treimi și spre a noastră mântuire“, a spus PS Varlaam Ploieș­teanul.

În semn de prețuire și recu­noștință pentru merite deosebite în păstrarea dreptei credințe și promovarea culturii creștine, mai mulți angajați ai Centrului de presă BASILICA au primit Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“.

2

Iconografia bizantină – cadru normativ pentru pictura bisericească actuală

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostit la deschiderea Conferinței naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“ (ediția a III‑a), având ca tematică „Meș­teri iconari și zugravi de subțire (pictori de biserici)“, organizată de Comisia de pictură biseri­ceas­că a Patriarhiei Române, la sala de conferințe a Centrului na­țio­nal pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ din București, luni, 4 mai 2015

Patriarhia Română în demersurile de formare și perfecțio­nare a specialiștilor bisericești a inițiat seria de cursuri „Unitate dogmatică și specific național în pictura bi­sericească“, ajunsă în acest an, 2015 (4‑5 mai), la ediția a III‑a și având ca tematică distinctă activitatea meșterilor iconari și a zugravilor „de subțire“, adică a pictorilor de biserici.

În tradiția ortodoxă, pictura bisericească reprezintă o componentă fundamentală a locașului de cult, rolul său fiind statuat de Sinodul VII Ecumenic de la Ni­ceea (787) pe baza învățăturii Sfân­tului Ioan Damaschin (†749), care a formulat răspunsul ortodox: „Eu nu ador materia, ci pe Acela Care pentru mân­tuirea mea S‑a făcut materie“ și confirmat de Sinodul de la Constantinopol din anul 843, care a întărit rolul sfintelor icoa­ne ca expresii liturgice ale comuniunii harice a Bisericii cu Hris­tos și cu Sfinții Lui, prin rugăciu­ne.

De atunci până în prezent, Biserica Ortodoxă a păstrat cu multă consecvență aceste fundamente dogmatice, exprimându‑le într‑o formă elevată în tradi­ția picturii bizantine și postbizantine.

În acest context s‑a înscris și arta bisericească din Țările Ro­mâne, unde s‑au dezvoltat școli de pictură și unde au activat importanți iconari și pictori bise­ricești. Dacă stilul bizantin a fost cultivat în Țara Româneas­că, Moldova și Transilvania în secolele al XIV‑lea și al XV‑lea, iar stilul postbizantin în Țara Românească în secolele al XV‑lea și al XVI‑lea, odată cu epoca lui Matei Basarab (1632‑1654) în Țara Românească și Vasile Lupu (1634‑1653) în Moldova se poate vorbi de școli de pictură, care se dezvoltă și capătă un spe­cific național. Iar începând cu școala brâncovenească din ultima parte a secolului al XVII‑lea și școala post-brâncoveneas­că din secolul al XVIII‑lea, care reunesc influențele exercitate de curentul cultural apu­sean (venit din Occident), cel „gre­cesc“, ve­nit din sud‑estul european ortodox, și cel românesc sau autohton, sunt scoase în relief mult mai pregnant trăsă­turile cele mai importante ale spiritului românesc: credința statornică, bogăția ideilor plastice și varie­tatea formelor de expresie stilistică, în cadrul unității unui stil românesc.

Deși a fost întemeiată pe fondul autohton tradițional, arta bi­sericească la români a fost uneori influențată de curentele artis­tice care au străbătut Euro­pa în diferite perioade. Se poate totodată observa cum arta religioasă românească în general s‑a dezvoltat în strânsă legătură cu arta popoarelor învecinate sau cu a comunităților etnice con­­lo­cuitoare. Acest contact va duce, pe de o parte, la receptarea unor elemente artistice arhitecturale și picturale precum cele romano‑gotice, renascentiste, ba­roce sau neoclasice, care se pot observa mai ales în spațiul transilvănean, iar pe de altă parte, va transforma meșterii iconari și zugravii în propagatori ai acestor elemente artistice, chiar dincolo de hotarele Țărilor Române. Totuși, dacă în secolul al XIX‑lea, în istoria artei religioase românești stilul neoclasic devine prevalent, la începutul secolului XX se va simți nevoia revenirii la tradiția bizantină, în cadrul stilului neobizantin. De fapt, începând cu anul 1872, stilul bizantin era impus ca normativ prin Legea pentru alege­rea mitropoliților și episcopilor eparhioți și pentru înființarea consistoriului superior bise­ricesc, care preciza privind bise­ri­ca: „pictura, arhitectura și ornamentațiunea… să fie conform stilului bizantin“. Iar din acel an Biserica Ortodoxă Română a susținut în mod consecvent a­ceas­tă linie, care, din punct de vedere istoric, este în consens cu tradiția cea mai autentică de artă bisericească ortodoxă pe pământ românesc, iar din punct de vedere liturgic și teologic exprimă cu fidelitate credința ortodoxă privitoare la finalitatea creației și a istoriei, și anume: transfigurarea sau sfințirea lor prin participare la lumina ne­creată și neapusă din Împărăția cerurilor.

Iconografia bizantină este conformă cu Liturghia ortodoxă bizantină, fiind veșmântul pictural al conținutului ei spiritual.

De pildă, o Liturghie ortodo­xă săvârșită într‑un locaș de cult cu pictură barocă nu are o de­pli­nă armonie cu veșmântul pictural al spațiului liturgic în care se săvârșește Liturghia. Deci, nu­mai iconografia bizantină este conformă cu Liturghia ortodoxă bizantină. Dacă se să­vâr­șește Liturghia ortodoxă pe un câmp, iar mai mulți arhitecți sunt chemați să prezinte un pro­iect pentru învelișul arhitectural al acestei Liturghii, vom ajunge la stilul bizantin. Deci, pictura nu este o simplă podoabă. Ea nu este, în primul rând, un element didactic, ci este un element liturgic, participativ la celebrarea Sfintei Litur­ghii. Chiar atunci când într‑o biserică nu se mai săvârșește timp de două zile Liturghie, ai impresia că Litur­ghia continuă prin pictura bi­zan­tină, care este conformă cu întreg conținutul liturgic al Sfintei Liturghii și, desigur, cu al celorlalte slujbe ale Bisericii.

Fiind conformă cu Liturghia ortodoxă, iconografia bizantină este în același timp lumină a Crucii și Învierii lui Hristos, asceză și bucurie pascală, come­morare a istoriei mântuirii și pregustare profetică a vieții cerești eterne.

Întrucât iconografia bizantină evidențiază cu prioritate dinamica sfințirii omului și a naturii în relația lor cu Hristos‑Dumnezeu Creatorul și Mântui­torul lumii, ea nu prezintă na­tura și istoria ca realități autosuficiente închise în spațiul tridimensional, ci în dinamica mutației lor profetice spre „cerul nou și pământul nou“, spre „Ierusalimul ceresc“ despre care vorbește cartea Apocalipsei în capitolul 21.

Dacă ne uităm bine la pictura bizantină, ea nu este o copie a realității, ci este o interpretare duhovnicească profetică, în lumina Împărăției cerurilor, a „veacului ce va să fie“. De aceea, însăși natura sau creația materială (crestele munților) este impregnată de lumina harului. Mai mult, în pictura bizantină, pliurile aurii de la veșmintele sfinților ne arată că totul este pătruns de lumina cea necreată, nevăzută cu ochii trupești, dar simțită sufletește prin credință. De asemenea, putem observa în pictura bizantină că proporțiile din natură nu sunt respectate, pentru că toate sunt subordonate unui scop: acela al transfigurării. De pildă, niciodată muntele, copacul sau câmpul nu trebuie să treacă deasupra ni­velului la care sunt ilustrați genunchii unui sfânt, pentru ca să se arate că el este detașat de cele materiale; că nu este prizonierul teluricului, ci că el, încă din lumea aceasta, trăiește libertatea harică a fiilor lui Dum­ne­zeu. De asemenea, dacă un sfânt avea un trup cu gât scurt, în pictură, el nu mai apare astfel, ci gâtul pare ca o coloană înaltă pe care stă capul ca un templu. Deci, pictura bizantină nu este o copie a realității, deoarece pune în evidență transfigurarea spirituală a elemen­te­lor materiale. Iarăși, dacă ci­ne­va avea urechile mari, în pictură nu are voie să mai apară cu urechile mari, ci mai mici, pentru că ele au interiorizat cuvântul duhovnicesc. Dacă privim ochii sfântului ilustrat, ei sunt în general de trei‑patru ori mai mari decât în rea­litate, pentru că ei reprezintă ferestrele prin care sufletul privește în Împărăția cerurilor. Prin urmare, pictura bizantină nu este o copie naturistă a rea­lității istorice, ci este o pre­zen­tare transfigurată a realității istorice, a mutației profetice a a­ces­teia, din lumea pre­zentă „spre cerul nou și pământul nou“ din cartea Apocalipsei (21, 1). Atunci când comparăm o pictură bizantină cu una renascentistă, imediat se observă aceste diferențe. Așa­dar, pictura bizantină nu este o pictură între altele, ci este arta „sui generis“ a Bisericii; ea este Artă Sacră (li­turgică), nu simplu artă religi­oa­să. Tablourile lui Rem­brandt de inspirație religioasă sunt ta­blouri de artă religioasă, dar ele nu sunt artă bisericească sacră. Așadar, iconografia bizantină nu este simplă artă religi­oa­să, artă de inspi­rație religi­oa­să, ca un ta­blou renascentist, ci este creația Bise­ricii și arta ei proprie, limbajul vizual care exprimă con­ținutul spiritu­al nevă­zut, dar trăit prin cre­din­ța Bise­ricii.

(Nu intrăm prea mult în detalii, ci așteptăm Îndrumătorul pentru pictura bisericească, iar aceste elemente pe care le‑am enunțat acum trebuie să fie cuprinse acolo ca să înțelegem de ce iconografia bizantină este cadrul normativ pentru pictura bisericească ortodoxă.)

Datorită acestei perspective a transfigurării profetice din ico­nografia bizantină, biserica ortodoxă pictată în care se săvâr­șește Sfânta Liturghie a fost numită „cerul pe pământ“ (Sfântul Gherman al Constanti­nopolu­lui), având ca scop principal î­năl­­ț­area spirituală sau mis­tică a pământenilor în Împără­ția cerurilor.

Toată Ortodoxia este mistică, iar dacă nu mai este mistică, ea este secularizată, adică și‑a pierdut simțul misterului, al întâlnirii tainice, dar reale cu Dum­nezeu Cel nevăzut și netrecător. Sfântul Apostol Pavel spune că tot ce este văzut este trecător. Numai realitățile nevăzute sunt netrecătoare (cf. 2 Corinteni 4, 18). Deci, numai Dumnezeu este netrecător și harul Lui divin necreat, iar credința noastră este tocmai legătură sau relație cu Dumne­zeu Cel nevăzut și netrecător, prin harul Lui necreat și netrecător. Aici este esența picturii bizantine sau a picturii bisericești ortodoxe.

În această direcție se vor afirma în întreg spațiul românesc o serie importantă de pictori, unii mai bine cunoscuți, alții mai puțin (astăzi, cei mai cunoscuți sunt membrii Comi­siei de pictură bisericească), care vor reuși să prezinte, prin aprofundarea conținutului spiritual al credinței ortodoxe și prin creativitatea artistică a formelor de exprimare, universul spiritual autentic al spațiului românesc ortodox.

Astăzi, în România, avem o mulțime de biserici de o frumusețe rară, pictate în stilul neobizantin. Aici, în București, în ultimii șapte ani, au apărut unele biserici de o frumusețe deosebită care arată un progres al artei bizantine la noi, mai ales de la Revoluție încoace (după 1990), ca urmare a însușirii acestui specific. În același timp, se vede că pictura românească este o pictură neobizantină, cu preferințe pentru anumite nuan­țe de culori, având o cumințenie, un echilibru. Considerăm că cele mai frumoase biserici pictate tre­buie, cândva, scoase în evi­den­ță și prin albume care pot să fie la îndemâna pictorilor mai tineri. Se învață foarte mult din exemple, mai ales când este vor­ba de artele vizuale, care nu se bazează pe memorare intelec­tu­a­lă, ci pe memorie vizuală. Ar tre­bui să premiem în fiecare an cele mai frumoase biserici pictate în anii precedenți, adică să scoatem în evidență deosebirea între ce a fost o biserică înainte de pictarea ei în stilul neobizantin și ce este astăzi. (Vă aduceți aminte ce a fost Biserica „Sfân­tul Gheorghe“-Nou înainte de a fi pictată. E o mare deosebire. Anul trecut (2014), a venit un preot rus aici în București și a văzut mai multe biserici, dar a zis despre această biserică: „Asta îmi place cel mai mult, pentru că noi nu avem astfel de biserici, am pierdut pictura bi­zan­tină“.) La ora actuală, Bise­rica Ortodoxă Română este singura din lume care păstrează ar­ta picturii bizantine în frescă. În alte țări se pictează pe pânză, care este lipită, apoi, pe pereții bisericii. Aceasta ține o vreme, 50 de ani, nu trei‑patru sute de ani, ca în cazul picturii bizantine în frescă. Noi trebuie să conti­nuăm cu fidelitate această tra­di­ție, chiar dacă uneori câlții de cânepă se găsesc mai greu, din anumite motive artificiale (că ar fi pericol de a cultiva canabis). Deci, această pictură în frescă poar­tă în ea parfumul veșniciei. Durabilitatea în timp a picturii unei biserici arată înveșnicirea artei sacre. Este foarte important să descoperim legătura ca­re există între o frumusețe permanentă și un suport al ei rezistent în timp.

Prima lucrare de amploare despre viața și activitatea pictorilor bisericești din secolele XVI‑XIX o găsim la preotul Ștefan Me­teș, lucrare intitulată Din istoria artei religioase române. I Zu­gravii bisericilor române (1929), care a fost premiată de Academia Română. Aceasta este urmată de studii separate sau monografii. Ediția din acest an a Conferinței naționale „Uni­tate dog­matică și specific națio­nal în pictura bisericească“ readuce în atenție acest subiect și, pe baza cercetărilor și publica­țiilor ulterioare, promovează dezbateri și subliniază importanța mesajului picturii bisericești și al artei religioase în lumea contemporană.

Pictorii bisericești trebuie să cunoască bine tradiția învă­ță­tu­rii bisericești ortodoxe, iconogra­fia bizantină și istoria pictu­rii religioase, pentru a avea capacitatea de a selecta cele mai impor­tante elemente artistice ale î­na­in­­tașilor care, corelate cu noțiunile corecte de credință, să transmită mesajul artistic al cre­dinței ca lumină pentru viața Bisericii și a poporului credincios.

Într‑adevăr, pictura biseri­ceas­că este o lumină pentru via­ța Bisericii și pentru viața po­porului credincios, deoarece ico­nografia are ca scop principal a­pelul sau invitația la rugăciu­ne. Este foarte important să înțele­gem că în viața liturgică icoana nu este un obiect care mai întâi trebuie privit îndelung, ci este un obiect liturgic, care susține întâlnirea noastră cu Hristos. De aceea, de îndată ce vedem icoana, sărutăm chipul persoanei pictat pe icoană, iar ansamblul frescelor înseamnă și ele un îndemn la rugăciune și comuniune cu sfinții. Astfel, chiar dacă s‑ar afla, la un moment dat, numai un singur om în bise­rică, acela nu ar fi singur, ci împreună cu sfinții din ceruri care se roagă necontenit și îl cheamă la rugăciune.

Ediția a III‑a a Conferinței naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bise­ricească“, prin subiectele ce vor fi prezentate, acoperă ca tema­tică întreg teritoriul românesc, cuprinzând din punct de vedere cronologic epoca medie, moder­nă și contemporană și se constituie ca un omagiu adus meș­terilor iconari, zugravi, pietrari sau cunoscători de alte arte, precum broderia, sculptura, ar­gintăria și decorarea manuscriselor. Toate acestea arată dinamica spirituală, simțul ar­tis­tic, finețea, precizia execuției și pot constitui un izvor de inspirație pentru arta biseri­cească din timpul nostru.

Felicităm și binecuvântăm pe organizatorii, oratorii și pe toți participanții la această confe­rin­ță națională, exprimându‑ne spe­­­­ranța că lucrările acesteia vor fi un prilej de o cunoaștere mai profundă a tradiției picturii bise­ricești și a artei religioase în ge­neral pe teritoriul țării noastre.

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

2

 

Conferința națională a specialiștilor în arta bisericească

Sute de specialiști în arta bisericească din întreaga țară au participat în perioada 4‑5 mai 2015 la cea de‑a treia ediție a Conferinței naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“, organizată la Centrul cultural‑social „Iustin Patriarhul“ din București de către Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române. Prima sesiune a conferinței a fost deschisă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, președintele Comisiei de pictură bisericească, care a rostit cuvântul „Iconografia bizantină – cadru normativ pentru pictura bisericească actuală“.

Tema celei de‑a treia ediții a Conferinței naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“ a fost dedicată evidențierii activității complexe a meșterilor iconari și zugravilor „de subțire“, care de multe ori rămân în umbră sau neștiuți.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că în prezent Biserica Ortodoxă Română „este singura Biserică Ortodoxă din lume care păstrează arta picturii în frescă“, de aici și responsabilitatea păstrării cu fidelitate a tradiției picturii bizantine, arta „sui generis“ a Bisericii Ortodoxe.

La cele nouă sesiuni de lucru ale conferinței naționale, participanții au asistat la diferite prelegeri ale specialiștilor în arta bisericească, aleși dintre istoricii de artă, pictorii, restauratorii și cercetătorii iconografiei bizantine de la noi din țară. Comunicările acestei conferințe vor fi publicate ulterior într‑un volum care va fi tipărit la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

 

Premierea câștigătorilor Concursului național de materiale didactice

Câștigătorii Concursului național de materiale didactice „Educația religioasă – tradiție și actualitate“, ediția I, au fost premiați în Duminica părinților și a copiilor, 7 iunie, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Evenimentul a avut loc în Muzeul Patriarhilor din Reședința Patriarhală.

Concursul național de materiale didactice „Educația religioasă – tradiție și actualitate“ a fost organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic- educațional al Administrației Patriarhale, în perioada 2 februarie – 7 iunie 2015. La concurs s-au înscris 22 de echipe, fiecare fiind formată din doi, trei autori. Aceștia sunt: profesori de religie, profesori care predau alte discipline școlare, specialiști în domenii relevante pentru proiectul propus (arte, literatură, istorie etc.). Obiectivul general al concursului a constat în dezvoltarea unui context competițional, la nivel național, pentru elaborarea de materiale didactice de calitate pentru ora de religie. Pentru prima ediție a concursului au fost analizate materiale didactice pentru clasele a II-a, a III-a și a IV-a. Obiectivele specifice ale acestei ediții a concursului au fost: să identifice autori valoroși de materiale didactice pentru ora de religie; să selecteze materiale didactice de calitate în sprijinul orei de religie, pe baza unui proces de evaluare transparent și în concordanță cu criterii teologice și pedagogice valabile și pentru alte discipline de studiu; să susțină demersuri viitoare de elaborare a unui ghid pentru profesorii care predau disciplina religie la clasele a II-a, a III-a și a IV-a.

Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe câștigători și a subliniat faptul că această activitate se poate înscrie în perspectiva Duminicii părinților și a copiilor. „Concursul național de materiale didactice «Educația religioasă – tradiție și actualitate» a dat rezultate bune și avem speranța că în viitor se vor îmbunătăți materialele didactice și în același timp vom aduce bucurie copiilor și părinților, mai ales că astăzi este Duminica părinților și a copiilor, după 1 Iunie, care este Ziua Internațională a Copilului. Întrucât Ziua Internațională a Copilului prezintă copilul singur, noi am dorit să avem o Duminică a părinților și a copiilor, care înseamnă o zi de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru darul de a avea copii și de recunoștință a copiilor pentru darul de a avea părinți. Această lucrare a dumneavoastră se poate înscrie în perspectiva acestei Duminici a părinților și a copiilor. În această perspectivă a comuniunii pentru ridicarea demnității omului și pentru bucuria comuniunii oamenilor cu Dumnezeu și întreolaltă, noi organizăm momente din acestea de conlucrare, spre slava lui Dumnezeu, binele Bisericii și bucuria credincioșilor“, a subliniat Preafericirea Sa.

 

Înscrierea la ora de religie se face pentru toată perioada școlarizării

Parlamentul a adoptat modificările aduse articolului 18 (alin. 2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 privind modalitatea de înscriere la ora de religie. Astfel, „înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor“, iar „schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cerere scrisă“. Cererile deja depuse rămân valabile pe toată perioada școlarizării sau până la eventuala retragere.

Senatul, cameră decizională, a votat luni, 18 mai 2015, proiectul de lege privind înscrierea la ora de religie cu 119 voturi „pentru“ și 2 „împotrivă“, punând în acord Legea educației naționale cu Decizia Curții Constituționale nr. 669/2014. Potrivit părintelui vicar administrativ patriarhal Ionuț Corduneanu, reprezentantul Patriarhiei Române la dezbaterile pe această temă de la comisiile Camerei Deputaților și ale Senatului, „proiectul de act normativ adoptat de către Parlament pornește de la propunerea Consiliului Consultativ al Cultelor din România, din data de 28 februarie 2015, și ține cont de argumentele care au stat la baza acesteia: participarea elevului la ora de religie se face în urma exprimării dorinței persoanei îndreptățite legal, conform libertății de conștiință; se ține cont de caracterul de disciplină aflată în trunchiul comun al orei de religie; pentru părinți, se evită obstacolele birocratice și umilitoare, precum reînscrierea anuală sau pe cicluri de învățământ; în plan administrativ, școlile nu mai trebuie să gestioneze, anual sau pe cicluri de învățământ, aproape 2 milioane de cereri de înscriere“.

În lunile februarie‑martie 2015, au fost înregistrate la unitățile de învățământ din țară aproximativ 2,1 milioane de cereri pentru înscrierea la ora de religie, reprezentând opțiunile a peste 91% dintre părinți. „Toți părinții care au depus deja o cerere scrisă în condițiile date ale legii nu trebuie să mai depună o altă cerere prin care să confirme sau să reia ceea ce au solicitat deja o dată în scris. Așadar, cererile depuse în perioada februarie‑martie 2015 rămân valabile atât timp cât părintele nu revine cu o cerere scrisă de retragere a copilului“, a mai precizat pr. Ionuț Corduneanu.

Într‑un comunicat de presă, Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) salută adoptarea de către Parlament a modificărilor aduse Legii educației, cu privire la modalitatea de înscriere la ora de religie: „Aceste modificări pun legea în acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 669/2014 și respectă drepturile majorității covârșitoare a credincioșilor români, care și‑au exprimat în proporție de peste 91% opțiunea pentru ora de religie confesională. Apreciem că, întrucât cererile deja depuse pentru înscrierea la ora de religie în timpul campaniei din februarie‑martie 2015 îndeplinesc cerințele legale și constituționale, nu există nici un motiv pentru ca ministerul sau instituțiile de învățământ să solicite reînscrierea sau confirmarea înscrierilor deja făcute, acestea rămânând valabile până la încheierea școlarizării sau până la retragerea tot prin cerere scrisă“. În același comunicat, APOR condamnă încercările repetate, pe parcursul procesului de legiferare, ale unor parlamentari și reprezentanți ai unor structuri nonguvernamentale de a îngreuna pe cât posibil procedura de înscriere: „Atitudinea acestor persoane, de notorietate pentru aversiunea lor față de religie și culte, este nedemocratică, cei în cauză urmărind să șicaneze părinții într‑un adevărat „război al nervilor“, dar și în contradicție cu tendințele de debirocratizare a procesului educațional“.

Articolul 18 (alin. 2) din Legea educației naționale, potrivit proiectului de lege adoptat, se modifică astfel: „Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s‑au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină“.

Lumina educației, promovată în cooperarea dintre Biserică, Familie și Şcoală

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostit la Simpozionul Național de Pedagogie Creștină „Repere ale educației creștine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relația Biserică- Familie-Școală din contextul contemporan

În cadrul evenimentelor academice realizate în contextul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și al Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete, Patriarhia Română, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ a Universității din București și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, organizează Simpozionul Național de Pedagogie Creștină, intitulat „Repere ale educației creștine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relația Biserică‑Familie‑Școală din contextul contemporan“. Tema acestui simpozion este deopotrivă relevantă și actuală pentru viața Bisericii, a Familiei și a Școlii din societatea românească de astăzi.

În contextul Deciziei nr. 669 din 12 noiembrie 2014 a Curții Constituționale a României, al înscrierii elevilor pentru ora de religie, al procesului legislativ din Parlament, corelativ deciziei Curții Constituționale, al dezbaterilor referitoare la educația religioasă în școli, s‑au constatat importanța și necesitatea intensificării cooperării dintre Familie, Școală și Biserică în domeniul educației, în general, și al educației religioase, în mod special, cu valorificarea responsabilităților specifice ale acestor trei instituții majore.

În acest sens, apreciem în mod deosebit implicarea remarcabilă a părinților pentru înscrierea elevilor la ora de religie. De asemenea, evidențiem organizarea părinților în Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) cu scopul susținerii și promovării unei educații integrale, edificatoare pentru viață, care valorifică specificul educației religioase.

Părinții au înțeles necesitatea intensificării cooperării dintre Familie, Școală și Biserică, astfel încât educația religioasă primită acasă să fie susținută în mod complementar prin educația copiilor și a tinerilor în viața Bisericii și a Școlii. În această perspectivă, poate fi valorificat și materializat cadrul oferit de parteneriatul dintre parohie și școală. Scopul, parteneriatului este ajutorarea elevilor din familii defavorizate, dar și colaborarea pentru îmbunătățirea orei de religie, precum și a desfășurării de activități extrașcolare și extracurriculare comune.

Simpozionul Național de Pedagogie Creștină, intitulat „Repere ale educației creștine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relația Biserică‑Familie‑Școală din contextul contemporan“ este structurat pe coordonatele specifice educației în Familie, Școală și Biserică în următoarele trei secțiuni tematice: 1) Rolul educațional al familiei, asumat și valorificat în contextul ideologic al societății contemporane; 2) Importanța, actualitatea și relevanța educației religioase în școală, pentru societatea contemporană;
3) Educația – realitate constantă și dinamică în viața și misiunea Bisericii.

Sfântul Ioan Gură de Aur este un mare Părinte al Bisericii, care a subliniat importanța fundamentală a educației creștine a copiilor și a tinerilor, astfel încât gândirea sa poate fi valorificată în relația Biserică‑Familie‑Școală din contextul contemporan. Sfântul Ioan Gură de Aur, în repetate rânduri, a insistat asupra responsabilității părinților de a le oferi copiilor o educație încă din fragedă pruncie, spre a‑i pregăti nu doar pentru împlinirea vocației lor în această viață pământească, ci mai ales pentru a‑i orienta către Împărăția lui Dumnezeu, spre dobândirea mântuirii și a vieții veșnice.

Valoarea educației, atât în Familie, cât și în Biserică și în Școală, are o relevanță pentru istorie, și chiar pentru veșnicie, în măsura în care ea este cultivată cu deschidere spre dobândirea vieții și fericirii veșnice în iubirea eternă a lui Dumnezeu. În contextul actual, al unei societăți informaționale și tehnologizate excesiv, există riscul ca educația să fie redusă la un proces în care accentul cade aproape exclusiv pe achiziționarea de informații performante, necesare pentru dobândirea unor competențe și abilități, astfel încât tânărul să fie integrat facil și sigur într‑un sistem de eficiență practică imediată, dar tot mai impersonal.

Tocmai într‑o asemenea situație este relevantă valorificarea specificului formativ al educației religioase și mărturisirea faptului că o educație creștină nu poate fi structurată într‑un orizont limitat și efemer, ci în lumina iubirii eterne a lui Hristos, „Care ieri, astăzi și în veci este același“ (Evrei 13, 8). În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur îndeamnă, zicând: „Nu voi înceta îndemnându‑vă, rugându‑vă și căzându‑vă înainte, ca mai întâi de toate celelalte să vă puneți în bună rânduială copiii. (…) Crește un atlet pentru Hristos, învață‑l evlavia din fragedă vârstă. (…) Să sădim și să antrenăm în copil înțelepciunea, ca să cunoască lucrurile omenești, ce este bogăția, slava, puterea, ca să le disprețuiască și să dorească (virtuțile) cele mari. Să‑i aducem aminte cuvintele de îndemn: «Copile, numai de Dumnezeu să te temi și afară de El să nu te temi de altcineva». Frica de Dumnezeu e de ajuns pentru înțelepciune și pentru a avea în lucrurile omenești judecata pe care se cuvine să o avem. Căci culmea înțelepciunii aceasta este: a nu fi pasionat de cele copilărești. Să fie educat să socotească drept nimic banii, drept nimic slava omenească, drept nimic puterea, drept nimic moartea. Și așa va fi înțelept“ (Sfântul Ioan Gură de Aur, Cuvânt despre educația copiilor, Editura Deisis, Sibiu, 2006, pp. 136‑137, 171). Adică, va căuta sfințenia, iubirea de Dumnezeu și de aproapele.

Având speranța că referatele și dezbaterile din cadrul Simpozionului Național de Pedagogie Creștină, intitulat „Repere ale educației creștine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relația Biserică‑Familie‑Școală din contextul contemporan“, vor contribui la intensificarea responsabilităților specifice Familiei, Bisericii și Școlii în educația copiilor și tinerilor, binecuvântăm pe toți organizatorii și participanții la lucrările acestui simpozion.

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Simpozion Național de Pedagogie Creștină la București

La Centrul național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ din București s‑a desfășurat, în perioada 28‑29 aprilie, Simpozionul Național de Pedagogie Creștină „Repere ale educației creștine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur, actualizate în relația Biserică‑Familie‑Școală din contextul contemporan“, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de Sectorul teologic‑educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București.

Au participat profesori de teologie, specialiști în pedagogie și științele educației, sociologi de la numeroase instituții de învățământ, dintre care amintim: facultățile de teologie ortodoxă din București, Sibiu, Iași și Alba Iulia; Institutul de Sociologie al Academiei Române; Facultatea de Psihologie și Științele Educației din București; Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Iași; Institutul de Științe ale Educației din România; precum și profesori de la seminarii teologice, licee, școli gimnaziale, membri ai Asociației Părinți pentru Ora de Religie.

În sesiunea festivă de inaugurare a lucrărilor acestui simpozion, moderată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, au fost transmise mesaje din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a dlui acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, a dlui Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte; a dlui Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, a dlui Sorin Mihai Câmpeanu, ministrul educației și cercetării științifice.

 

Consfătuirea națională a membrilor ASCOR și LTCOR

Membrii celor 34 de filiale ale Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) și ale Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români (LTCOR) din întreaga țară au participat vineri, 17 aprilie, la consfătuirea națională organizată în București. Evenimentul s‑a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Consfătuirea națională a ASCOR și a LTCOR a avut loc în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae“ al Facultății de Teologie Ortodoxă din București și a fost deschisă de pr. prof. dr. Vasile Gavrilă, îndrumătorul duhovnicesc al membrilor din cadrul filialelor ASCOR și LTCOR București, care a precizat că scopul consfătuirii este acela de „a lua pulsul lucrărilor tinerilor, dar și al nevoilor sau problemelor cu care se confruntă“, pentru ca, în urma dezbaterilor, să se găsească soluții sau răspunsuri pentru fiecare cerință. Necesitatea consfătuirilor anuale ale filialelor ASCOR și LTCOR din întreaga țară și filiala ASCOR Chișinău din Moldova, a mai subliniat pr. Vasile Gavrilă, este determinată de schimbările rapide care se petrec în cadrul societății, ale căror consecințe sunt mai vizibile în centrele universitare în care tinerii își desfășoară activitățile.

La consfătuirea națională a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, care a transmis binecuvântarea și felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru activitatea tinerilor creștini ortodocși din România. Apoi, Preasfinția Sa a reliefat că în societate, ca și în Biserică, „înnoirile intervin prin prezența dinamică a tinerilor“, dând exemplu mișcarea „Rugul Aprins“, formată, în special, din tineri care au dorit înnoirea vieții duhovnicești. „Sentimentul acesta al înnoirii este o provocare și pentru dumneavoastră ca să vă hotărâți și cu prilejul acestei consfătuiri la o lucrare și mai intensă, mai ales în rândul celor de vârsta dumneavoastră, dar și oricând considerați că Biserica poate fi ajutată de tinerețea, priceperea și inspirația dumneavoastră. Noi vă privim cu mult drag și cu mult optimism, așa cum îl privea Mântuitorul pe tânărul din Evanghelie care a venit și L‑a întrebat ce trebuie să facă ca să moștenească viața de veci și ca să fie desăvârșit. Astfel, prezența sau înscrierea unor tineri în cele două organizații ASCOR și LTCOR arată dorința aceasta, pentru că cele două organizații nu sunt nici sindicale, nici politice, nici cercuri literare, ci organizații ale tinerilor care au o identitate confesională foarte bine determinată și care vor să se angajeze în lucrări de sprijinire a misiunii Bisericii în societate“, a subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Reprezentanții filialelor ASCOR și ale LTCOR au participat duminică, 19 aprilie, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea Cernica. La finalul întâlnirii, care s‑a desfășurat la Centrul cultural‑social „Sfântul Calinic“ de la Mănăstirea Cernica, au fost prezentate concluziile consfătuirii naționale. Potrivit părintelui Vasile Gavrilă, participanții au constatat că, deși fiecare filială (dintre care 18 nou‑înființate au primit confirmarea cu această ocazie) are propriile sale programe în funcție de contextul în care își desfășoară activitatea, ele se pun de acord în privința evenimentelor majore din viața tinerilor sau a studenților. S‑a propus organizarea la un nivel mai amplu a taberelor și întrunirilor tinerilor creștini ortodocși români, în vederea mai bunei cunoașteri a activității celorlalți. De asemenea, s‑a stabilit ca la următoarea întâlnire la nivel național, care va avea loc peste doi ani la București, cele două asociații să coopereze în vederea organizării cât mai bune a evenimentului.

Consfătuirea anuală ASCOR și LTCOR se organizează de peste 15 ani, iar activi-tățile derulate de tineri au rolul de a promova credința strămoșească și tradițiile poporului român.

2

Servicii sociale calitative, eficiente şi moral‑educative

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i‑a primit vineri, 8 mai 2015, la Reşedinţa Patriarhală, pe consilierii sectoarelor social‑filantropice eparhiale din ţară şi pe reprezentanţii organizaţiilor din cadrul Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române.

În cadrul întâlnirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a luat act de principalele aspecte şi teme discutate la Adunarea Generală a Federaţiei Filantropia desfăşurată în zilele de 7 şi 8 mai, la Bucureşti. Cu acest prilej, Patriarhul României le‑a spus consilierilor sectoarelor social‑filantropice din eparhii, precum şi reprezentanţilor asociaţiilor şi fundaţiilor membre ale Federaţiei Filantropia că activităţile filantropice şi sociale ale Bisericii trebuie să intre într‑o nouă etapă a calităţii şi a eficienţei şi să dezvolte, totodată, o educaţie spirituală şi morală a beneficiarilor, pentru că altfel se cultivă un consumism fără simţul recunoştinţei. „Nu trebuie neapărat multe lucrări; poate e mai bine să avem lucrări mai puţine, dar bine făcute, realizate într‑un mod foarte corect şi eficient, deoarece nu ne interesează numărul lucrărilor, ci calitatea lor şi eficienţa lor în timp. Trebuie să ştim de la început că orice lucrare, orice program social‑filantropic, trebuie să aibă şi un caracter moral‑educaţional. Cei care sunt beneficiari trebuie învăţaţi să mulţumească; aceasta este diferenţa dintre o fiinţă biologică, indiferent cât de frumoasă este ea, dar care nu zice «Mulţumesc!» atunci când i s‑a dăruit ceva, şi omul care este fiinţă euharistică, adică recunoscătoare, care mulţumeşte lui Dumnezeu şi celor prin care Dumnezeu lucrează. Să îi învăţăm pe cei ajutaţi să mulţumească lui Dumnezeu şi celor care au lucrat pentru ei, şi la rândul lor, din puţinul lor, din puţina lor energie, să îi ajute pe cei care nu au“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

Adunarea Generală a Federației Filantropia

Delegați ai asociațiilor și fundațiilor membre ale Federației Filantropia și consilierii sectoarelor social‑filantropice eparhiale din cadrul Patriarhiei Române s‑au întrunit în perioada 7‑8 mai la Centrul național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ din Capitală. În cadrul Adunării Generale s‑au analizat activitatea pe anul 2014, noile propuneri privind activitățile viitoare, dar și perspectivele privind accesarea de fonduri europene pentru sprijinirea lucrării social‑filantropice a Bisericii.

Ședința Adunării Generale a Federației Filantropia, care a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Epis-cop‑vicar patriarhal, a fost precedată de ședința Consiliului director. „În cadrul ședinței Consiliului director s‑a prezentat activitatea Federației Filantropia pe anul 2014 și s‑au discutat propunerile concrete ale membrilor Consiliului director cu privire la recomandările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, date în urma analizării activității Federației Filantropia în sesiunea de lucru din luna februarie 2015, și propunerile Consiliului director în legătură cu activitățile federației în perioada următoare. În cadrul Adunării Generale s‑a prezentat bilanțul activității din anul 2014 și s‑au discutat propunerile Consiliului director legate de situația Federației Filantropia din punct de vedere financiar și patrimonial, dar și propuneri pentru activitățile viitoare“, a precizat pr. Dorel‑Nicolae Moțoc, directorul executiv al Federației Filantropia.

„Se analizează un document extins legat de implicarea Federației Filantropia, începând din anul 2009, în sprijinirea lucrării social‑filantropice a eparhiilor și a organizațiilor membre ale Federației Filantropia și, fiind oarecum un moment de bilanț, se discută și se analizează modalitatea concretă prin care organizațiile membre ale Federației Filantropia și eparhiile doresc să se implice în atragerea de fonduri europene, în perioada de programare 2014‑2020. În acest sens, este pregătit un document în care au fost prezentate, comparativ, posibilitățile de accesare atât la nivel de eparhii, cât și la nivel de ONG‑uri. De asemenea, se va face un inventar al ariilor principale de interes în ceea ce privește implicarea în atragerea de proiecte. Pe ordinea de zi mai sunt menționate și o serie de activități, discuții și analize legate de vizibilitatea lucrării social‑filantropice, precum și de o serie de noi inițiative, care au fost aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc și care vor primi feedback în ceea ce privește modalitatea de implicare la nivel eparhial. Pe parcursul celor două zile ale Adunării Generale, împreună cu părinții consilieri de la sectoarele social‑filantropice eparhiale, dorim să creionăm un program‑cadru, în funcție de care să se dezvolte activitățile comune viitoare“, a mai spus directorul executiv al Federației Filantropia.

Federația Filantropia cuprinde 24 de asociații și fundații din cuprinsul eparhiilor din țara noastră, dar își propune și implicarea organizațiilor eparhiilor din diaspora, în calitate de membri ai Federației Filantropia, în parteneriate transnaționale.

 

Patriarhul României la recepția organizată de Administrația Prezidențială de Ziua Europei

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat sâmbătă, 9 mai, la recepția organizată de Președinția României la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Europei. Pentru România, ziua de 9 mai are semnificații multiple: anul acesta se împlinesc 65 de ani de la punerea bazelor construcției Uniunii Europene, 70 de ani de la sfârșitul celui de‑al Doilea Război Mondial și 138 de ani de la momentul proclamării independenței de stat a României. În discursul rostit cu acest prilej, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a subliniat importanța consolidării și extinderii Uniunii Europene. Președintele a vorbit și despre rolul actual al României în această structură.

„România este astăzi nu doar un stat profund atașat valorilor care definesc Uniunea Europeană și un puternic susținător al adâncirii procesului de integrare europeană, ci România este și o sursă de stabilitate și democrație într‑o regiune complicată; un partener angajat în susținerea statului de drept în apărarea libertății fundamentale și în promovarea economiei de piață. După mai mult de opt ani de la momentul aderării, putem afirma că am pornit pe un drum ireversibil și am parcurs etape importante, dar procesul de integrare nu este încă realizat“, a subliniat Președintele României. La eveniment, au fost prezenți reprezentanți ai cultelor din țara noastră, foștii șefi de stat Ion Iliescu și Emil Constantinescu, Primul‑ministru al României, Victor Viorel Ponta, reprezentanți ai autorităților centrale și alte personalități.

 

Decalogul – relație a omului cu Dumnezeu și responsabilitate față de semeni

Cuvânt rostit în cadrul evenimentului solemn „Decalogul – fundament al justiției“, organizat de Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, vineri, 22 mai 2015, la Templul Coral din București

      I. Decalogul în tradiția Bisericii Ortodoxe:

Spiritualitatea creștină ortodoxă a păstrat importanța De­ca­lo­gului ca îndreptar pentru via­ța omului în societate, în vede­rea mântuirii. Astfel, cele zece po­runci ale Decalogului sunt cuprinse în cărțile de rugăciuni ale Bisericii noastre, în catehis­me, în manualele de religie sau în Îndreptarul de Spovedanie. Cele zece porunci sunt ghidul pe care trebuie să‑l folosim pentru a ne găsi calea spre Dumnezeu și spre o viețuire dreaptă. „Căci dragostea de Dumnezeu aceasta este: să păzim poruncile Lui; și poruncile Lui nu sunt grele“ (1 Ioan 5, 3), pentru că ele ne ajută să înțelegem că adevărata viață este comuniune de iubire sinceră și generoasă.

     II. Comuniunea omului cu Dumnezeu și exercițiul libertății responsabile:

Definiția teologică a omului ca ființă creată după chipul lui Dumnezeu implică faptul că, în ceea ce are mai esențial și mai particular, omul nu se definește în raport cu vreun element al lumii în care a fost creat, ci în raport cu Dumnezeu. Trăsătura principală a chipului lui Dum­nezeu în om este tocmai capaci­ta­tea sa de comuniune perso­na­lă, liberă și iubitoare, cu Dum­nezeu și cu oamenii. Comu­ni­u­nea omului cu Dumnezeu a fost stabilită de Dumnezeu Însuși, Care, din iubire față de oameni, i‑a oferit omului posibilitatea păs­trării comuniunii cu El prin respectarea sau împlinirea po­run­cii ascultării, ca afirmare simultană a libertății și a responsabilității omului.

După căderea omului în păcat, inițiativa refacerii comuniunii dintre om și Dumnezeu o are tot Dumnezeu, Care „comunică direct Decalogul poporului Său Israel (Deuteronomul 5, 4‑22 ș.u.)“ (Dictionnaire critique de théologie, Jean Yves Lacoste, „Décalogue“, Paris, 2007, p. 368). Nerespectarea Legii duce la ruperea comuniunii dintre om și Dumnezeu. Între Lege și comuniunea de iubire, față de Dumnezeu și de aproapele, nu există o contradicție, deoarece una fără cealaltă nu poate exis­ta cu adevărat. Observarea Le­gii lui Dumnezeu fără iubire fa­ță de Dumnezeu devine sclavie, iar iubirea fără observarea Legii devine anarhie sau libertate fă­ră responsabilitate. Această a­so­­ciere între păzirea Legii și iu­bi­rea față de Dumnezeu ne ara­tă că scopul Legii sau al porun­ci­lor divine este iubirea smerită și responsabilă, că „țin­ta po­run­cii este dragostea care vine din­tr‑o inimă curată, din­tr‑un cuget bun și dintr‑o credință neprefăcută“ (1 Timotei 1, 5).

Modul cum omul folosește li­ber­­tatea și împlinește poruncile lui Dumnezeu conduce pe aces­ta fie la perfecționare morală și spirituală, fie la decădere și de­z­u­manizare, mai precis îl conduce fie la asemănarea cu Dum­nezeu Cel bun, drept și sfânt, fie la înstrăinarea de El. Așadar, omul are posibilitatea de a alege liber comuniunea sa cu Dum­nezeu, cu oamenii și cu întreaga creație, prin împlinirea poruncilor, sau de a alege înstrăinarea de Dumnezeu, de semeni și de creație, cultivând o libertate egoistă fără responsabilitate.

Prin neascultarea de Dum­nezeu, libertatea de‑a alege a fost folosită de om pentru a rupe comuniunea lui cu Dumnezeu, considerând că el se poate îm­pli­ni în afara comuniunii de iubire, că „poate fi ca Dumnezeu, fără Dumnezeu“ (Sfântul Maxim Măr­turisitorul). În aceasta con­stă căderea sau nereușita sa. De altfel, noțiunea de păcat (ebra­i­că: khét, áwon) privește relația omului cu Dumnezeu și cu semenii: a păcătui înseamnă a fi in­fidel față de Legământ, în­seam­nă a trăda iubirea, a se sepa­ra de comunitate, în timp ce în limba greacă păcatul (hamartia) înseamnă „eșec“ sau „a rata ținta“.

Legătura strânsă care există între comuniunea omului cu Dum­nezeu și libertatea omului de a respecta sau nu Legea se re­găsește în întreaga istorie a mântuirii, care este oarecum și istoria eliberării omului de robia multiplă și complexă a păcatului personal și colectiv.

Libertatea profeților în raport cu mentalitatea și comportamentul decadent sau incorect al contemporanilor lor constă în ascultarea statornică a profe­ților față de voința lui Dum­nezeu. Libertatea drepților își gă­sește izvorul și tăria în îm­pli­ni­rea poruncilor lui Dumnezeu, porunci care promovează ade­vă­rul, dreptatea și bunătatea în so­cietate. Libertatea drepților se întărește și se manifestă în ale­ge­rea pe care o fac între a să­v­­âr­și binele și a respinge răul, adică nedreptatea, violența, min­ciuna, aroganța, lăcomia și alte în­căl­cări ale poruncilor divine.

Mai mult, istoria poporului lui Israel arată legătura strânsă care există între credincioșia sau fidelitatea acestuia față de Dumnezeu, Creatorul lui, și lupta lui cu idolatria și cu po­poa­rele politeiste care‑l înconjurau. Ca o pedagogie divină, când le­gă­mântul sau comuniunea sa cu Dumnezeu slăbește, Israel își pier­de și el libertatea. Robia ur­mea­ză totdeauna infidelității față de Dumnezeu, slăbirii co­mu­­niunii cu El, neascultării față de El, în timp ce eliberarea ur­mează totdeauna convertirii sau pocăinței. Eliberarea se exprimă mai ales în puterea lui Dum­nezeu de‑a ierta și în biruința asupra formelor de oprimare și dominare cauzate de păcatul individual sau colectiv.

Văzut din exterior sau în mod superficial, Decalogul sau Legea lui Dumnezeu pare o sumă de prescripții formale și de reguli stricte, aflate adesea în contrast evident cu mentalitatea omului modern secularizat. Totuși, în esența ei, respectarea celor zece po­runci este mai mult decât o simplă formalitate. Ea este o căutare a vieții în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii, care im­plică și o luptă cu tot ceea ce se opune realizării acestei comuniuni. Această luptă se bazează pe credința în valoarea relației și cooperării dintre divin și uman și pe importanța exercițiului li­bertății responsabile, spre reali­zarea comuniunii de iubire.

Ideea că împlinirea poruncilor nu este un scop în sine, ci o eliberare de egoism și o deschi­dere către iubirea de Dumnezeu și de aproapele este des întâlnită și la Părinții duhovnicești ai Orto­doxiei, care afirmă, în ace­lași timp, că nimeni nu poate în­tâl­ni pe Dumnezeu ocolind (ne­glijând) pe aproapele său, iar dra­gostea curată față de aproa­pele se naște din rugăciune că­tre Dumnezeu. „Dacă‑L iubim cu adevărat pe Dumnezeu – spu­ne Sfântul Maxim Mărturi­si­torul -, dragostea noastră în­săși alungă patimile noastre“ (Centuries sur la charité, III, Cf. „Sources Chrétiennes“, nr. 9, (1943), p. 136. Cf. Thomas Spidlik,
La spiritua­lité de l’Orient chrétien, Roma, 1978, p. 50). Iar Sfântul Isaac Sirul ne spune că: „Împlinirea poruncilor Dom­nului este lucrarea virtuții“ (Isaac le Syrien, Oeuvres spiri­tuelles, Discours, 81, trad. în franc. de Jacques Touraille, Paris (DDB), 1981, pp. 224‑225), adică și a faptei bune față de aproa­pele nostru.

În acest sens, poruncile De­ca­lo­gului sunt lumini constante pentru un mod de viață în care omul drept preferă pe Dum­nezeu Creatorul oricărei creaturi și în același timp vede toate creaturile în lumina comuniunii lui de iubire cu Dumnezeu Cre­a­torul, deoarece Creatorul este distinct de creație, dar nu este despărțit de ea.

III. Legea morală dată de Dumnezeu lui Moise a fost res­pec­tată și de Domnul Iisus Hristos și de Apostolii Săi:

Iisus a arătat importanța Legii, zicând: „Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau prorocii; n‑am venit să stric, ci să îm­plinesc. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în Împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în Împărăția ceru­rilor“ (Matei 5, 17‑19).

Cele două porunci ale iubirii față de Dumnezeu și față de aproa­pele, rostite de Iisus Hris­tos: „Să iubești pe Domnul Dum­nezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău“. Aceasta este marea și în­tâia poruncă. Iar a doua, la fel ca aceasta: „Să iubești pe aproa­pele tău ca pe tine însuți“ (Matei 22, 37‑39; Marcu 12, 28‑31; Luca 10, 27), nu desființează Decalogul, ci îl rezumă, pentru că El Însuși spune: „În aceste două porunci se cuprind toată Legea și prorocii“ (Matei 22, 40). Așa­dar, cele două porunci ale iubirii rezumă esențialul întregii Legi morale.

Porunca cea nouă dată de Iisus ucenicilor Săi: „Să vă iubiți unii pe alții. Precum Eu v‑am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul!“ (Ioan 13, 34) adu­ce o noutate privind măsura sau etalonul iubirii omului față de aproapele său. Până la Iisus, deși porunca iubirii aproapelui exista în paginile Sfintei Scrip­turi (cf. Leviticul 19, 18), ea nu oferea totuși un model desă­vâr­șit al împlinirii ei. Porunca nouă ne arată că măsura iubirii față de aproapele nu mai este omul însuși, ci iubirea divino‑umană a lui Iisus; adică trebuie să iubim pe aproapele nostru pentru că Dumnezeu Însuși îl iubește mai întâi.

În concluzie, poruncile De­ca­lo­gului sunt lumini pentru viața persoanelor și a popoarelor, precum și o bază comună pentru dialog și cooperare între creștini și evrei, dar și cooperare cu alte religii, pentru apărarea demnității omului creat după chipul lui Dum­nezeu, promovarea liber­tă­ții și a responsabilității persoa­nei, pentru realizarea drep­tă­ții și solidarității sociale în viața unui popor și a păcii și întrajuto­rării între popoare, mai ales într‑o lume marcată de multă vi­olență, de criză economică și morală, de sărăcie și nesiguranță.

În acest sens, este mereu ne­ce­sară și o cooperare între în­dru­mătorii spiri-tuali ai oamenilor și decidenții politici din via­ța societății, pentru a nu separa libertatea de responsabilitate, nici binele individual de binele comun.

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul României, la evenimentul solemn „Decalogul – fundament al justiției“

Federația Comunităților Evreiești din România a organizat vineri, 22 mai, la Templul Coral din București, evenimentul solemn „Decalogul – fundament al justiției“. Evenimentul a fost prilejuit de Shavuot 5775, sărbătoare evreiască dedicată primirii Torei de către Moise pe Muntele Sinai. La eveniment au participat: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Klaus Werner Iohannis, Președintele României, Victor Viorel Ponta, Prim‑ministrul României, reprezentanți ai autorităților centrale ale statului, personalități ale vieții politice, culturale, academice și reprezentanți de seamă ai Comunității Evreiești din România, reprezentanți ai statului Israel. Evenimentul a fost deschis prin intonarea imnelor statelor România și Israel. Cei prezenți la eveniment au subliniat moștenirea religioasă, socială și culturală a Decalogului pentru lumea de astăzi.
Patriarhul României a rostit cu acest prilej cuvântul „Decalogul – relație a omului cu Dumnezeu și responsabilitate față de semeni“, pe care îl redăm în continuare.

Ambasadorul Federaţiei Ruse în vizită la Patriarhia Română

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în ziua de miercuri, 10 iunie 2015, la Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa Domnul Oleg Malghinov, Ambasadorul Federaţiei Ruse în România.

Domnul ambasador a mulţumit pentru primire şi a exprimat speranţa intensificării la nivel internaţional a conlucrării dintre factorii responsabili în promovarea păcii şi stabilităţii în lume. În acest sens, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a apreciat rolul important pe care Bisericile Ortodoxe îl au prin valorile spirituale pe care le împărtăşesc în păstrarea unui climat de pace şi înţelegere între popoare. Domnul Ambasador Oleg Malghinov a subliniat bunele relaţii dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Română şi a menţionat necesitatea manifestării solidarităţii cu acele comunităţi creştine aflate în zone de conflict în diferite regiuni ale lumii.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat continuitatea relațiilor frățești dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Rusă, fundamentate pe adevărul de credinţă şi valorile creştine mărturisite permanent, mai ales în lumea de astăzi, aflată într‑o profundă criză spirituală. Patriarhul României a apreciat importanţa susţinerii şi încurajării de către cultele religioase a cooperării şi a dialogului în rezolvarea diferendelor, pentru promovarea păcii sociale şi a bunei înţelegeri între comunităţi de credinţe religioase diferite. Preafericirea Sa a apreciat conlucrarea cultelor recunoscute din ţara noastră, reunite în Consiliul Consultativ al Cultelor din România, atât în menţinerea unui climat de pace socială, cât şi pentru apărarea vieţii, a demnităţii umane, a familiei tradiționale şi a educaţiei religioase. Patriarhul României a subliniat importanţa implicării laicilor în misiunea Bisericii astăzi şi a folosirii unor metode actuale în pastoraţie, cu scopul promovării mai intense a valorilor creştine în societate. În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut referire la implicarea recentă a laicilor în susţinerea predării orei de religie în învăţământul public din România.

 

Preşedintele Adunării Naţionale a Bulgariei în vizită la Patriarhia Română

În ziua de 9 iunie 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit la Reşedinţa Patriarhală o delegaţie a Adunării Naţionale a Bulgariei, condusă de Doamna Preşedinte Tsetska Tsacheva, aflată în vizită oficială în România. La întrevedere a mai participat Excelenţa Sa Domnul Aleksandar Filipov, Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Bulgaria la Bucureşti.

Doamna Preşedinte Tsetska Tsacheva a mulţumit pentru primire şi a transmis Patriarhului României salutul fratern al Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare. În continuare, Preşedintele Adunării Naţionale a Bulgariei a subliniat relaţiile foarte bune politice, diplomatice, economice şi bisericeşti dintre cele două state vecine, membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a salutat prezenţa în România a delegaţiei Parlamentului bulgar şi a apreciat relaţiile de bună cooperare dintre cele două popoare vecine. În acest sens, Patriarhul României a menţionat relaţiile tradiţionale de frăţietate dintre cele două Biserici Ortodoxe surori, Română şi Bulgară, relaţii care trebuie intensificate prin dezvoltarea unor proiecte şi programe bisericeşti comune.

În timpul întrevederii, reprezentanţii autorităţilor de stat bulgare au exprimat recunoştinţa pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor etnicilor bulgari din România şi au adresat rugămintea sprijinirii acestei comunităţi în eforturile de rezolvare a problemei spaţiului liturgic pentru credincioşii ortodocşi bulgari din Bucureşti.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că în ultimii ani Patriarhia Română a făcut demersuri pe lângă autorităţile locale din Bucureşti pentru identificarea unui teren unde comunitatea ortodoxă bulgară din Bucureşti să construiască propriul locaş de cult, la dotarea căruia îşi va putea aduce sprijinul şi Arhiepiscopia Bucureştilor.

 

Raclă nouă pentru moaştele Sfântului Mare Mucenic Efrem

Credincioşii care au participat la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, sărbătorit pe 21 mai, s-au putut închina şi la părticele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou din Grecia. Noua raclă în care au fost aşezate moaştele acestui sfânt a fost sfinţită miercuri, 20 mai, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală.

La Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea Pasărea de lângă Bucureşti, într-un timp foarte scurt, de numai 10 zile, a fost pregătită o raclă nouă pentru a adăposti o parte din moaştele Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, care se află la paraclisul istoric din cadrul Reşedinţei Patriarhale. Sfintele odoare au fost aşezate în acest nou şi frumos împodobit locaş.

Racla a fost sfinţită de Patriarhul României, care a rostit şi un cuvânt de învăţătură despre Sfântul Efrem cel Nou. „Acest sfânt mucenic a trăit în a doua parte a secolului al XIV-lea şi prima parte a secolului al XV-lea, mai precis între anii 1384 şi 1426. El a fost nevoitor într-o mănăstire pe care otomanii au atacat-o şi incendiat-o, iar pe el l-au chinuit mai multe luni pentru a se lepăda de credinţa creştină şi a deveni musulman. Sfântul a pătimit toate suferinţele şi a preferat să moară pentru Hristos, astfel că în 1426 a fost atârnat cu capul în jos şi i s-a înfipt un lemn aprins în pântece şi astfel şi-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Iisus Hristos. Multă vreme mănăstirea unde a vieţuit a rămas o ruină, iar mormântul lui a fost tăinuit. În 1950, după 524 de ani, sfântul mucenic a descoperit în mod minunat sfârşitul său şi cele petrecute în mănăstirea sa“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cunoscând viaţa şi puterea harului care lucrează prin el, Patriarhia Ecumenică l-a trecut în rândul sfinţilor în anul 2011. În şedinţa de lucru din 22 mai 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, cu ziua de prăznuire la 5 mai. „Este o mare taină cum Dumnezeu descoperă lucrarea unor sfinţi la scurt timp de la trecerea lor din această viaţă, iar pentru alţii se vede că trec sute de ani până când în mod minunat se descoperă moaştele lor şi felul pătimirilor lor. Vedem că un sfânt este scos la iveală de Dumnezeu, nu ca urmare a ambiţiilor rudelor, prietenilor, cunoscuţilor, ci ca o lucrare exclusivă a harului lui Dumnezeu. Unii sfinţi au fost canonizaţi la câţiva ani după moartea lor, cum a fost cazul Sfântului Grigorie Palama, iar alţii peste sute de ani de la mutarea din această viaţă. Desigur, poporul a păstrat în memoria Bisericii evla-via pentru anumiţi sfinţi, dar momentul în care cineva este proclamat sfânt trebuie lăsat harului lui Dumnezeu, care lucrează în mod tainic“, a explicat Preafericirea Sa. Patriarhul României a spus că rânduiala canonizării înseamnă proclamarea unui sfânt care se afla până atunci în ceata sfinţilor încă nedescoperiţi Bisericii de Dumnezeu, dar care era pomenit în mod colectiv în Duminica Tuturor Sfinţilor. „Pentru că se afla în mod real, nu presupus, între sfinţii din ceruri, Sfântul Mucenic Efrem cel Nou era pomenit împreună cu o mulţime de alţi sfinţi care nu sunt cunoscuţi încă şi trecuţi deocamdată în calendar. El era prezent în memoria lui Dumnezeu şi în comuniunea sfinţilor din ceruri. Învăţăm că nu trebuie
nici o grabă atunci când se fac treceri în calendar ale unor cuvioşi sau mucenici, sau buni vieţuitori, pentru că cine este cu adevărat sfânt în ceruri este rugător pentru întreaga Biserică, chiar dacă nu are o slujbă întocmită de Biserică. Biserica proclamă sfinţenia unui om ales, nu o produce, nu o dăruieşte. Duhul Sfânt dăruieşte sfinţenia oamenilor credincioşi şi nevoitori, luptători duhovniceşte. El sfinţeşte natura umană, El curăţeşte de păcate, El luminează minţile, El face să nu putrezească moaştele unora. Duhul Sfânt lucrează în sfinţii lui Dumnezeu, iar Biserica doar recunoaşte sfinţenia şi o proclamă“, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La slujba de sfinţire a noii racle au participat Episcopii-vicari patriarhali Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, precum şi membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Întrunirea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei

Miercuri, 20 mai, la Reședința Patriarhală din București s‑a întrunit în ședință de lucru Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei.
La ședința Sinodului mitropolitan au participat: Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal; Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei; Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor; Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului; Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii; Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei; Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Ne‑am gândit că o ședință de lucru înaintea sărbătorii Înălțării Domnului este o întărire a comuniunii noastre care va fi apoi sfințită și amplificată prin coliturghisire. Acest Sinod mitropolitan are pe ordinea de zi probleme interne, bisericești, dar și probleme care au impact în societate. De aceea, avem în fața noastră un moment de exercițiu al coresponsabilității după consfătuire și după împărtășirea experienței din diferite eparhii. Ne bucurăm că în afară de membrii de drept ai Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei se află și Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, care a venit de la o distanță mai mare, dar a venit cu bucurie, și de aceea noi o să‑l ascultăm vorbindu‑ne despre experiența credincioșilor ortodocși din vecinătate. Avem speranța că toată lucrarea pe care o săvârșim este o lucrare binecuvântată de Dumnezeu spre binele Bisericii și spre slava Preasfintei Treimi“, a spus PF Părinte Patriarh Daniel, în deschiderea ședinței de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Întreită sărbătoare de hramul istoric al Catedralei Patriarhale

În fiecare an, sărbătoarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale este un prilej de închinare și cinstire deosebită a sfinților ocrotitori ai acestui locaș și ai întregii Capitale.

Programul liturgic din ziua sărbătorii a început cu o procesiune cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, cu racla cu părticele din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, cărora li s‑a adăugat și racla cu o parte din moaștele Sfântului Mucenic Efrem cel Nou, fapt care a adus o mare bucurie credincioșilor care și‑au îndreptat pașii către Patriarhia Română și gândurile spre sfinții care ocrotesc Catedrala Patriarhală și ascultă cererile și rugăciunile aduse lor. La procesiunea condusă de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, au participat preoți și diaconi, psalți din Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale, precum și credincioși. Sfintele odoare au fost așezate spre închinare sub un baldachin nou, construit în primăvara aceasta și împodobit cu icoane și flori.

2

Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte: IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; IPS Părinte Casian, Arhiepisco Vestitorul 5-6 pt macheta BT tipar 3,09 pul Dunării de Jos; PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei; PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal; PS Părinte Ieronim Sinaitul,
Episcop‑vicar patriarhal; PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar la Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură despre sărbătoarea Înălțării Domnului, care pregătește marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt.

Zi de pomenire a eroilor și luptătorilor români din toate timpurile

În cadrul Sfintei Liturghii, precum și la sfârșitul slujbei, s‑au făcut rugăciuni speciale pentru pomenirea eroilor și luptătorilor români din toate timpurile și din toate locurile. „Biserica Ortodoxă a rânduit ca ziua de pomenire a eroilor români să fie de sărbătoarea Înălțării Domnului, ca să ne arate că nu există înălțare fără smerenie, că nu există preaslăvire fără jertfire, că Hristos S‑a înălțat întru slavă după ce S‑a smerit pe sine până la moarte, și moarte pe cruce, îngropare, și apoi prin Înviere și Înălțare a fost preaslăvit. Pe eroii români, care cu multă iubire jertfelnică și smerită și‑au dăruit viața lor pentru credință, patrie și popor, pe aceștia îi cinstim și pomenim în ziua Preaslăvitei Înălțări a Domnului“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit în semn de binecuvântare și prețuire credincioșilor prezenți la hramul istoric al Catedralei Patriarhale iconițe, cu sărbătoarea Înălțării Domnului și cu chipurile Sfinților Împărați Constantin și Elena, precum și alte daruri.

3

Premii pentru câștigătorii a două concursuri naționale

După Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a eroilor neamului românesc, a avut loc festivitatea de premiere a celor 29 de câștigători ai Concursului național de miniproiecte cu caracter misionar‑filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ și a celor 7 câștigători ai Concursului național „Icoana ortodoxă – lumina credinței“, ediția a IV‑a. Domnul Adrian Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic‑educațional al Patriarhiei Române, i‑a prezentat pe câștigătorii concursului de miniproiecte misionar‑filantropice, iar domnul Nicolae Catrina, consilier patriarhal la Sectorul cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române, i‑a prezentat pe câștigătorii concursului național de icoane. Fiecare câștigător a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel câte o diplomă și un dar, iar iconarii în frescă și mozaic au primit și premii în bani. La final, câștigătorii au fost felicitați de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. „Felicităm pe cei care au organizat aceste concursuri, pe cei care au participat la ele și pe cei care au fost premiați. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să le dăruiască sănătate și bucurie, ani mulți și binecuvântați și să continue înmulțirea talanților, cultivarea talentului, pentru că prin muncă multă se evidențiază talentul. Suntem bucuroși că în poporul român această artă a pictării icoanelor se continuă cu efervescență mare și că foarte mulți copii au participat la Concursul național «Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu». Acest concurs a antrenat o mulțime de copii și tineri pentru a învăța că Evanghelia nu e numai cuvânt frumos, ci și faptă bună de ajutorare a semenilor“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cele două concursuri naționale au fost organizate de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic‑educațional și Sectorul cultură și patrimoniu religios, iar premiile au fost oferite de Patriarhia Română și Fundația World Vision România.

 

 

Intensificarea misiunii sociale și apărarea unității bisericești – lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În zilele de 3 și 4 iunie 2015, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s‑au desfășurat lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în ședință de lucru la Reședința Patriarhală.

Dintre hotărârile adoptate menționăm:

‑ Înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2016, a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, canonizat de Patriarhia Ecumenică în luna ianuarie a anului 2015, cu ziua de pomenire la 12 iulie.

‑ Adoptarea unor propuneri pentru creșterea calității educației religioase, prin colaborarea strânsă a Bisericii cu toate instituțiile și persoanele implicate, precum Ministerul Educației și Cercetării Științifice, profesorii de religie, părinții elevilor, pentru o mai bună pregătire a personalului didactic și realizarea de noi manuale școlare.

‑ Evaluarea fenomenului migrației și adoptarea unor soluții pastorale și sociale propuse de eparhiile din România și din afara granițelor țării, cu scopul diminuării impactului negativ al acestui fenomen asupra familiilor din țară și străinătate aflate în această situație.

‑ Aprobarea proiectului de Regulament al activităților de voluntariat în Biserica Ortodoxă Română, în concordanță cu schimbările legislative recente în domeniu.

Sfântul Sinod a formulat comunicatul de presă: Asociația autointitulată Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim“ nu are calitate de asociație religioasă și nu este recunoscută canonic de Biserica Ortodoxă, avertizând credincioșii ortodocși să nu se lase înșelați de afir­mațiile reprezentanților acestei asociații.