Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Marţi, 17 februarie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A săvârşit slujba de binecuvântare a Centrului social Sfânta Ana al Asociaţiei Diaconia – filiala Sector 2, de la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul, Protopopiatul Sector 2 Capitală.

A adresat un mesaj de condoleanțe Sanctității Sale Tawadros II, Papă şi Patriarh al Bisericii Copte, la aflarea veştii despre cei 21 de creştini egipteni aparținând Bisericii Copte, ucişi în Libia de către militanți ai grupării „Statul Islamic“ (ISIS).

 

Miercuri, 18 februarie

A primit în audienţă pe PC pr. Boian Alexandrovici, protopop al Protopopiatului Dacia Ripensis şi vicar al Timocului, Serbia.

 

Joi, 19 februarie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 20 februarie

A primit în audienţă pe PCuv. protos. Matei Buliga, stareţul Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ – Dobreşti, Arhiepiscopia Timişoarei.

A adresat un mesaj de condoleanțe la slujba de Înmormântare a Preacucernicului preot Nicolae Coțoapă (1949-2015), preot îmbisericit pe seama Parohiei Cioranii de Sus, Protopopiatul Urlați.

 

Duminică, 22 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 23 februarie      

În prima zi a Postului Mare, a oficiat, în Catedrala Patriarhală, slujba Canonului cel Mare şi a rostit cuvânt de învăţătură.

 

Joi, 26 februarie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Vineri, 27 februarie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A săvârşit slujba de sfinţire a raclei cu moaştele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedința Patriarhală.

 

Sâmbătă, 28 februarie

A participat la şedinţa de lucru a Consiliului Consultativ al Cultelor din România, la Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de felicitare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.

 

Duminică, 1 martie

În prima Duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţiţii Părinţi Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicar patriarhali, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ale textului evanghelic.

La finalul cuvântului său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat importanţa studierii orei de religie în școală pentru creşterea duhovnicească a copiilor. Preafericirea Sa a arătat că „un mod deosebit de mărturisire a credinţei, astăzi, într-o lume din ce în ce mai secularizată, este şi frecventarea orei de religie la școală şi, deci, înscrierea pentru a frecventa ora de religie la şcoală, acum, după ce Curtea Constituţională a României, prin decizia sa din noiembrie 2014, a spus că, pentru a frecventa ora de religie, cei care doresc să urmeze ora de religie trebuie să se înscrie: copiii majori sau părinţii copiilor sau tutorele legal instituit. Ca atare, înscrierea pentru ora de religie este un act de credinţă, de mărturisire publică a credinţei, a iubirii noastre faţă de Hristos şi a dorinţei noastre de a creşte spiritual. Biserica a botezat copiii pe care părinţii i-au născut şi i-au adus să fie botezaţi. Dacă Biserica a botezat copiii înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă […].

În continuare, Patriarhul României a menţionat că în data de 28 februarie 2015, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, s-a întrunit Consiliul Consultativ al Cultelor din România, care a adresat un apel privitor la studierea religiei în școală, şi anume apelul intitulat „Lumină pentru viaţă. Importanţa orei de religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor“. Preafericirea Sa a dat citire acestui apel plin de încurajare şi semnificaţii profunde.

În Duminica Ortodoxiei a acestui an, 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sărbătorit 25 de ani de la hirotonia întru arhiereu. Cu acest prilej, în timpul Sfintei Liturghii din Catedrala Patriarhală, s-au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile pe care Preafericirea Sa le-a primit de la Dumnezeu în toţi aceşti ani. La sfârşitul Sfintei Liturghii, cei 25 de ani de episcopat ai Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române au fost evocaţi de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Totodată, în Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, a fost prezentat volumul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Iubirea jertfelnică – Lumină a Învierii. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2014“, apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Volumul a fost prezentat de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal.

La finalul evenimentelor din Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de mulţumire: „Mulţumim Preasfinţitului Părinte Episcop-vicar Timotei Prahoveanul pentru cuvântul frumos şi bogat pe care l-a adresat astăzi cu prilejul împlinirii a 25 de ani de arhierie din partea noastră. […] Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate, ne gândim cu recunoştinţă la părinţii noştri după trup care ne-au născut şi ne-au crescut, la toţi părinţii duhovniceşti, profesori şi duhovnici care au contribuit la formarea noastră şi la toţi cei care au fost colaboratori ai noştri la lucrarea bisericească la Timişoara, la Iaşi şi aici la Bucureşti […] Mulţumim în mod deosebit Preasfinţiţilor Episcopi-vicari care au slujit astăzi cu noi ca să aducem mulţumire împreună lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre şi vă mulţumim şi dumneavoastră celor care aţi participat la această Sfântă Liturghie în ziua mare şi sfântă a Duminicii Ortodoxiei.

 

Marţi, 3 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit în audienţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Miercuri, 4 martie

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat Credinţa în iubirea lui Dumnezeu este mai tare decât moartea, la slujba de Înmormântare a doamnei Mioara Grigore, autoarea cărţii „Cancerul, dragostea mea“, profesoară de religie, soţie devotată, mamă a cinci copii şi fiică evlavioasă a Bisericii Ortodoxe.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul „Un vrednic slujitor în via Domnului“, la slujba de
înmormântare a preotului Alexandru Zamfir (1944-2015), preot pensionar îmbisericit la Biserica Sfântul Ilie – Rahova, Protoieria Sector 4 Capitală.

 

Joi, 5 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Național Bisericesc.

 

Duminică, 8 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Anthimos, Mitropolit de Alexandropolis, Biserica Ortodoxă a Greciei. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitul Părinte Anthimos a săvârşit Sfânta Liturghie, în această duminică, la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 10 martie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 11 martie

A primit în vizită de prezentare, la Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa Doamna Nina Sajic, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Bosniei şi Herţegovinei în România.

 

Joi, 12 martie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Sâmbătă, 14 martie

A oficiat slujba de binecuvântare a Cantinei sociale Casa Nifon a Centrului social-cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica – Mănăstirea Cernica.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ preacuviosului părinte protosinghel Ioachim Ceauşu, inspector coordonator al Centrului social-cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Totodată, persoanele care au contribuit în mod deosebit la buna desfăşurare a activităţilor Centrului social-cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica au primit diplome sau distincţii de vrednicie.

La final, Patriarhul României a dăruit pentru cantina socială o icoană cu Cina cea de Taină şi mai multe cărţi pentru biblioteca Centrului social-cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

 

Duminică, 15 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Samurcăşeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor.

46

Luni, 16 martie

A primit în audienţă pe preacuviosul părinte protosinghel Irineu Bălan, stareţul Mănăstirii Bucium, Iaşi.

 

Marţi, 17 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit în audienţă pe preacuviosul părinte arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

A săvârşit slujba de sfinţire a noii racle cu un fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur care se află la Reşedinţa Patriarhală.

 

Miercuri, 18 martie

A adresat un mesaj de felicitare, intitulat: „Ierarh misionar şi slujitor distins – Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos la sărbătorirea a 60 de ani de viaţă“, la aniversarea zilei de naştere a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

A primit în audienţă pe domnul ing. Mircea Precupan, consilier al Sectorului patrimoniu şi construcţii bisericeşti, Arhiepiscopia Iaşilor.

 

Joi, 19 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 22 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Pasărea, din Arhiepis-copia Bucureştilor.

 

Luni, 23 martie

A primit în audienţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Marţi, 24 martie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

După slujba Vecerniei, a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Parohiei Sfântul Antonie cel Mare – Curtea Veche, Protopopiatul Sector 3 Capitală, cu ocazia hramului, Buna Vestire.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul „Distins arheolog şi istoric al Bucureştilor“, la slujba de Înmormântare a regretatului profesor Panait I. Panait (1931-2015).

 

Miercuri, 25 martie

În ziua praznicului Bunei Vestiri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Catedrala Patriarhală. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii, diaconul Teodor Gradina-ciuc, director programe la Radio Trinitas, a fost hirotonit preot pe seama Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon“ – Nou, Paraclis Patriarhal, iar tânărul teolog Nicolae Iancu, reporter la Trinitas TV, a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe“ – Vechi, Protoieria Sector 3 Capitală.

A adresat un mesaj de felicitare şi binecuvântare, intitulat Părintele Nicolae Marinescu – Un veac de trăire ortodoxă“, la împlinirea a 100 de ani de viaţă ai părintelui ieromonah Nicolae Marinescu, proinstareț al Mănăstirii Sfântul Nicolae Sitaru, Arhiepiscopia Bucureştilor.

 

Joi, 26 martie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 27 martie

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Galaction,
Episcopul Alexandriei şi Teleormanului.

 

Sâmbătă, 28 martie 

A participat la Întrunirea Naţională a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, eveniment desfăşurat în sala de conferinţe a Centrului Naţional pentru Formare Continuă Dumitru Stăniloae, din clădirea Centrului cultural-social Justin Patriarhul – Bucureşti. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat un cuvânt de binecuvântare, intitulat „Cooperare benefică între Familie, Şcoală şi Biserică în domeniul educaţiei“.

 

Duminică, 29 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

 

Marţi, 31 martie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La Reşedinţa Patriarhală, în prezenţa membrilor Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus Preacucernicului preot Florin Busuioc, inspector eparhial la Sectorul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Părintele Florin Busuioc, în data de 31 martie 2015, şi-a încheiat activitatea la Centrul eparhial Bucureşti, fiind numit protopop al Protopopiatului Sector 3 Capitală, începând cu data de 1 aprilie 2015.

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi pe Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 2 aprilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 3 aprilie

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Profesor de vocaţie şi compozitor inspirat de muzică bizantină“, la slujba de înmormântare a părintelui arhidiacon profesor Sebastian Barbu-Bucur (1930-2015), fost vieţuitor al Mănăstirii Cheia şi profesor în multe instituţii de învăţământ din România.

 

Sâmbătă, 4 aprilie

În sâmbăta din ajunul sărbătorii Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a întâmpinat, în faţa Reşedinţei Patriarhale, pelerinii care au participat la Pelerinajul de Florii din Bucureşti. Pelerinajul a început de la Mănăstirea Radu-Vodă, fiind condus de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alături de care s-au aflat preoţii din Capitală şi din judeţul Ilfov şi mii de credincioşi pelerini.

În faţa Reşedinţei Patriarhale, după încheierea slujbei sau a Rânduielii Pelerinajului de Florii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat cuvânt de binecuvântare miilor de pelerini prezenţi pe Colina Bucuriei, arătând importanţa sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile): „[…] Intrarea Domnului în Ierusalim, deşi este triumfală, este o intrare spre pătimire, spre suferinţă, spre răstignire şi moarte, îngropare, dar a treia zi va învia, după cum a spus de mai multe ori cu mai mult timp înainte. Deci, Sâmbăta lui Lazăr ca zi premergătoare Sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim ne arată că ne îndreptăm spre Săptămâna Sfântă şi Mare a Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos. După 40 de zile de post, care s-au încheiat cu Vecernia din Vinerea trecută, urmează acum două zile, Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor, ca zile de trecere spre o perioadă unică în felul ei, şi anume, Săptămâna Mare şi Sfântă a Sfintelor Pătimiri. Fiecare zi din Săptămâna Mare se numeşte Sfântă şi Mare. Toate aceste zile ne arată că s-au săvârşit în această Săptămână Mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos pentru mântuirea noastră. De aceea, noi am terminat într-un fel cu postul cel de nevoinţe, de asceze. Acum însă urmează un post mistagogic de împreunăpătimire cu Hristos ca împreună cu El să înviem. Fiecare zi din Săptămâna Sfântă şi Mare este o urmare tainică a lui Hristos prin rugăciune, prin ascultarea Sfintelor Scripturi, a Sfintelor Slujbe şi mai ales prin Pocăinţă şi Împărtăşanie. Împărtăşania cea mai semnificativă este din Sfânta şi Marea Joi, pentru că în Sfânta şi Mare Joi Hristos Domnul a instituit Sfânta Euharistie, Cina cea de Taină. Această intrare în Săptămâna Sfântă a Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului este pregătită acum prin serbarea Intrării Domnului în Ierusalim. Totodată însă, învierea lui Lazăr, aşa cum spune troparul, este o prefigurare, o preînchipuire a Învierii de obşte. Dar învierea lui Lazăr a arătat şi faptul că Hristos Care a înviat pe Lazăr Îşi va învia şi propria umanitate din moarte. De aceea, semnificaţia acestei zile este deosebit de mare şi avem deja în suflete începând cu Sărbătoarea de mâine a Intrării Domnului în Ierusalim arvuna bucuriei Învierii. Vom trece prin Săptămâna Sfintelor Pătimiri, dar deja este fixată ţinta duhovnicească a acestei săptămâni, şi anume, Învierea, bucuria pascală.“

În încheierea cuvântului său, Patriarhul României a mulţumit tuturor pelerinilor pentru participarea în număr mare la Pelerinajul de Florii din Capitala României: „Mulţumim tuturor preoţilor şi credincioşilor din parohii care s-au adunat în număr atât de mare aici, la acest pelerinaj. Mulţumim părinţilor monahi şi maicilor din mănăstiri […] şi, desigur, Preasfinţiţilor Episcopi-vicari, mai ales Preasfinţitului Episcop-vicar Timotei Prahoveanul pentru că a condus acest pelerinaj. Dorim tuturor binecuvântarea Mântuitorului Iisus Hristos, cu al Său Har şi a Sa iubire de oameni să fie peste toate parohiile, toate mănăstirile, toate instituţiile noastre şi toate casele credincioşilor care au participat la acest frumos pelerinaj, care acum în ziua aceasta frumoasă de primăvară este o icoană a bucuriei Sfintelor Paşti, spre slava lui Dumnezeu şi spre a noastră mântuire“.

 

Marţi, 7 aprilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 8 aprilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 12 aprilie

În noaptea de Înviere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba Sfintei Învieri în faţa Reşedinţei Patriarhale, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale, în prezenţa a mii de credincioşi.

Preafericirea Sa a oferit Sfânta Lumină de la Ierusalim Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul şi preoţilor slujitori, apoi aceştia au oferit-o tuturor celor prezenţi în incinta Catedralei Patriarhale la slujba din noaptea Sfintelor Paşti.

La finalul slujbei, Patriarhul României a rostit cuvânt de învăţătură în care a arătat că „Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos este cea mai mare sărbătoare a Ortodoxiei“. Preafericirea Sa a evidenţiat că bucuria pe care Hristos Domnul a adus-o femeilor mironosiţe când li s-a arătat după Învierea Sa din morţi o aduce în fiecare an tuturor celor care cred în Hristos: „Asemenea bucuriei pe care Mântuitorul Iisus Hristos a adus-o femeilor mironosițe, aduce bucuria aceasta, în fiecare an, tuturor celor care cred în
Hristos, dar mai ales celor care se află în Sfânta și Marea Sâmbătă la Ierusalim, ca să se închine la mormântul Învierii Sale. Și pentru ca să le arate tuturor că mormântul Său nu este gol, ci este plin de lumină și har, de binecuvântare și sfințenie, Hristos Domnul săvârșește minunea Luminii celei Sfinte de la Ierusalim, o lumină neobișnuită – nu este produsă de o sursă cunoscută omului, este un dar. Ce dar? Darul binecuvântării de bucurie, și anume lumina-bucurie. Este o lumină pașnică, o lumină care nu arde în primele clipe, ci este una lină, mângâietoare, binecuvântătoare prin ea însăși. Această lumină care se dăruiește celor ce se închină mormântului sfânt din care a înviat Hristos a ajuns și la noi, anul acesta, ca și în ceilalți ani, începând cu anul 2009. Anul acesta însă credincioșii noștri au putut vedea în direct la televiziunea TRINITAS cum lumina sfântă a venit în Biserica Sfântului Mormânt și a fost dăruită de Patriarhul Ierusalimului celor prezenți acolo. Această lumină-bucurie sau binecuvântare de bucurie a fost dusă în diferite țări ortodoxe și a ajuns acum în multe părți ale lumii, ca semn de prețuire pe care Hristos o arată celor care cred în El și-L iubesc pe El. […]“

Cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare irenică Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Surori.

A adresat un mesaj de binecuvântare tuturor românilor, din ţară şi din străinătate, cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, prin intermediul TRINITAS TV, Radio TRINITAS şi al site-ului de ştiri BASILICA ale Patriarhiei Române.

A adresat „preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler şi preaiubiţilor credincioşi“ din Arhiepiscopia Bucureştilor Pastorala de Sfintele Paşti – 2015, având titlul
„Învierea lui Hristos – lumina bucuriei veşnice“.

47

Strategii misionare pentru perioada 2015-2017, dezbătute la Bossey

În perioada 16-20 martie 2015, a avut loc la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia) întâlnirea Comisiei de Misiune Mondială şi Evanghelizare (CWME), a cărei componenţă a fost reînnoită în anul 2014. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la această întâlnire a participat şi pr. conf. dr. Radu Petre Mureşan, membru al CWME.
Întâlnirea de la Bossey a avut scopul articulării strategiilor misionare ale noului CWME pentru perioada 2015-2017. În acest context, principalele teme discutate au fost: a) implementarea declaraţiei referitoare la misiune adoptată în cadrul Adunării Consiliului Mondial al Bisericilor de la Busan din 2013 şi intitulată „Împreună spre viaţă: misiune şi evanghelizare într-un context schimbător“, b) implicaţiile misionare ale iniţiativei Consiliului Mondial al Bisericilor – Pelerinajul dreptăţii şi păcii; c) modalităţile de colaborare a Comisiei de Misiune Mondială şi Evanghelizare cu alte comisii ale Consiliului Mondial al Bisericilor; d) pregătirea Conferinţei Misionare Mondiale din 2018.
În prima zi a lucrărilor au fost discutate anumite date tehnice referitoare la rolul şi funcţia Comisiei de Misiune Mondială şi Evanghelizare. De asemenea, a avut loc intervenţia secretarului general al Consiliului Mondial al Bisericilor, dr. Olav Fykse Tveit, care a vorbit despre vocaţia misionară exemplificând cu biserici din întreaga lume pe care le-a vizitat personal. Dr. Olav Fykse Tveit s-a referit la Conferinţa pentru Misiune şi Evanghelizare care va avea loc în 2018, aducând cunoştinţă membrilor comisiei despre faptul că este posibil ca aceasta să fie organizată împreună cu Comisia Credinţă şi Constituţie.
În zilele următoare, prezentarea diverselor teme a alternat cu discuţiile în grupuri de lucru. În afară de membrii comisiei care au prezentat referate pe marginea temelor de interes, au mai luat cuvântul: pr. prof. dr. Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic de la Bossey, dr. Odair Pedroso Mateus, secretarul Comisiei Credinţă şi Constituţie, dr. Susan Durber, moderatorul Comisiei Credinţă şi Constituţie, Claire Amos, coordonator pentru programul de dialog interreligios al Consiliului Mondial al Bisericilor, Sam Kabue, reprezentantul EDAN (Ecumenical Disabilities Advocates Network).
Discuţiile în grupurile de lucru au avut ca obiectiv definirea celor mai importante teme care trebuie abordate la viitoarele întâlniri ale CWME. Astfel, membrii comisiei au decis că cele mai importante teme care trebuie introduse pe agenda viitoare a Comisiei de Misiune Mondială şi Evanghelizare sunt: a) pregătirea Conferinţei Misionare Mondiale; b) evanghelizare şi misiune după modelul Apostolilor; c) documentul „Together towards Life“ (TTL). Formarea misionară; d) ospitalitate şi dreptate (dialog interreligios, migraţie, creaţie, problema economică din perspectivă misionară). Membrii fiecărui grup se vor afla în legătură permanentă prin intermediul internetului şi se vor reuni pentru discuţii o dată la doi ani.
În ultima zi a lucrărilor a fost ales Comitetul Executiv al Comisiei de Misiune Mondială şi Evanghelizare şi s-a analizat propunerea ca viitoarea Conferinţă Misionară Mondială, din 2018, să fie organizată într-o ţară din Africa, în iulie sau august, urmând să se bucure de participarea a aproximativ 500 de membri reprezentanţi ai Bisericilor, ai asociaţiilor misionare şi ai tinerilor. Viitoarea întâlnire a Comisiei de Misiune Mondială şi Evanghelizare va avea loc în 2017, într-o locaţie ce va fi stabilită ulterior.

IPS Mitropolit Andrei la Academia de Ştiinţe şi Arte din Salzburg

Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat sâmbătă, 7 martie, la sesiunea plenară festivă a Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria. Ierarhul este membru activ al acestei academii, din anul 2007, în cadrul secţiunii Religiile Lumii. Întâlnirea, organizată anual, a avut anul acesta un caracter special deoarece s-au împlinit 25 de ani de când această instituţie a fost fondată prin colaborarea cardinalului König şi a filosofului Nikolaus Lobkowicz.

Întâlnirea a avut trei momente importante. Mai întâi au avut loc discursurile oficiale, apoi au fost primiţi numeroşi noi membri în cele şapte secţiuni ale acestei instituţii, iar în cele din urmă omul de ştiinţă Otto Pitcher a prezentat o comunicare festivă privind schimbările care se întâmplă în lumea ştiinţifică contemporană. Între noii membri se numără, la secţiunea Medicină, prof. univ. Ioan Ştefan Florian, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, iar în secţiunea Religiile Lumii a fost primit pr. prof. univ. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Academia de Ştiinţe şi Arte din Salzburg a fost fondată în 1990, iar în prezent are aproape 1.500 de membri, oameni de ştiinţă şi artişti de prim rang care abordează în diverse colocvii şi publicaţii problemele cu care se confruntă Europa.

 

Delegaţie a Patriarhiei Române primită de Patriarhul Ierusalimului

O delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, din care au făcut parte arhimandritul Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator al Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, şi arhimandritul Veniamin Goreanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, prezentă la Ierusalim pentru aducerea Luminii Sfinte în ţara noastră, a fost primită în după-amiaza zilei de vineri, 10 aprilie, de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Întâlnirea a avut loc la sediul Patriarhiei Ierusalimului.

Primirea delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române de către Patriarhul Ierusalimului s-a înscris în tradiţia potrivit căreia toate delegaţiile Bisericilor Ortodoxe care sosesc în Cetatea Sfântă a Ierusalimului pentru primirea Sfintei Lumini sunt primite de către Întâistătătorul Patriarhiei Ierusalimului. La această întâlnire au mai participat delegaţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe, dintre care amintim Patriarhia Moscovei şi a Întregii Rusii, Patriarhia Sârbă, Biserica Ortodoxă a Greciei, Biserica Ortodoxă a Poloniei. „Preafericirea Sa, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, ne-a vorbit despre importanţa slujirii în aceste Locuri Sfinte şi despre misiunea pe care Patriarhia Ierusalimului o are în această Sfântă Cetate. De asemenea, Preafericirea Sa a mulţumit în mod deosebit celor care sprijină lucrarea de azi a Bisericii Ierusalimului, referindu-se în primul rând la restaurarea Bisericii Naşterii Domnului din Betleem şi a Bisericii Sfântului Mormânt, care se află în stări avansate de degradare“, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Tot în cadrul întâlnirii, Patriarhul Ierusalimului a mai subliniat rolul tuturor Bisericilor Ortodoxe pentru păstrarea spiritualităţii şi a identităţii ortodoxe în această eră a globalizării. „Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul
Ierusalimului, a explicat că în timpul pelerinajului anual al credincioşilor la Locurile Sfinte dispar toate barierele sau disensiunile dintre oameni, fiindcă, odată ajunşi la Ierusalim, se simt toţi fraţi unii cu alţii, mărturisesc şi se împărtăşesc împreună din pacea Ierusalimului. Tot în acest context al întâlnirii, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea ne-a vorbit despre jertfa pe care trebuie să o aducă Patriarhia Ierusalimului, ca Biserică mărturisitoare, pentru a transmite credincioşilor şi pelerinilor pacea şi binecuvântarea lui Dumnezeu prin rugăciunile care se fac aici, atât de către Patriarhia Ierusalimului, cât şi de către Frăţia Sfântului Mormânt, accentuând necesitatea unirii tuturor ortodocşilor pentru păstrarea valorilor spiritualităţii ortodoxe în faţa globalizării“, a precizat arhimandritul Veniamin Goreanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

42

Cea de-a 3-a reuniune a Comisiei interortodoxe speciale

Comisia interortodoxă specială pentru pregătirea Sfân­tului şi Ma­re­lui Sinod al Bisericii Ortodoxe, înfiinţată prin hotărârea Sina­xei Întâistătătorilor Bise­ricilor Ortodoxe Autocefale, din martie 2014, a avut mandatul de a revizui textele adoptate de cea de-a 3-a Conferinţă Panor­to­doxă Presinodală, la urmă­toa­rele trei teme înscrise pe lista Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe: 1) Biserica Ortodoxă şi Mişcarea Ecu­me­nică; 2) Relaţii ale Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creş­tine şi 3) Contribuţia Bisericii Ortodoxe în realizarea păcii, dreptăţii, libertăţii, înfrăţirii şi iubirii între popoare şi la în­de­părtarea discriminărilor ra­siale şi de alte feluri. În plus, această comisie a avut sarcina să supervizeze textele adoptate de cea de-a 2-a Conferinţă Pa­nortodoxă Presinodală, refe­ri­toare la următoarelor trei teme, înscrise şi ele pe lista Sfân­tului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe: 1) Problema calendarului; 2) Impedimente la căsătorie şi 3) Importanţa pos­­­tului şi respectarea lui astăzi. La prima sa întrunire, această comisie a revizuit textele pe marginea primelor două teme, recomandând contopirea lor într-un singur text cu tema Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creştine. La cea de-a doua întrunire a sa, această comisie a revizuit al treilea text, respectiv Contri­bu­ţia Bi­se­ricii Ortodoxe în realizarea păcii, a dreptăţii, li­bertăţii, în­frăţirii şi iubirii între popoare şi la îndepăr­ta­rea discrimi­nă­rilor rasiale şi de alte feluri, mai precis primele cinci capitole ale acestui text.

Cea de-a 3-a şi ultima întru­nire a acestei comisii s-a desfă­şurat tot la Chambésy, între 29 martie şi 3 aprilie 2015, şi a avut ca sarcină să completeze textul discutat în februarie şi să supervizeze celelalte trei teme. Preşedintele acestei co­misii speciale a fost Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Ioannis de Pergam, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, căruia i s-au adăugat delegaţii ale tuturor celorlalte 13 Bise­rici Ortodoxe Autocefale. Bise­rica Ortodoxă Română, cu bine­cuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost reprezentată de Înalt­preasfin­ţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, şi de pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, consi­lier patriarhal onorific. Această sesiune a fost precedată de întrunirea Comitetului de re­dactare, în care Biserica Orto­doxă Română a fost reprezentată de pr. Viorel Ioniţă. Acest comitet a elaborat, pe marginea propunerilor trimise de Bisericile Ortodoxe la secretariatul de la Chambésy, un text revizuit al ultimelor două capitole ale textului despre contribuţia Bisericii Ortodoxe, precum şi o serie de propuneri în vederea aducerii la zi a textelor care urmau să fie supervizate. Pe baza acestor propu­neri, comisia specială a adoptat un text intitulat Misiunea Bi­sericii Ortodoxe ca mărturie de dragoste în slujire, care devine ultimul capitol al textului deja aprobat la prima reuniune a comisiei speciale. În acest capitol, care conţine 15 paragrafe, este prezentată, pe baza Sfintei Scripturi şi a Sfintei Tradiţii, poziţia Bisericii Ortodoxe în faţa provocărilor lumii actuale. În al doilea rând, această co­misie a supervizat textul pri­vind Importanţa postului şi respec­tarea lui astăzi, care fuse­se adoptat în anul 1982 şi care nu a necesitat schimbări de fond. Acest text, compus din nouă paragrafe, descrie pe baze biblice şi patristice importanţa postului, perioadele de post şi semnificaţia sa pentru progresul spiritual al oamenilor de astăzi.

Cu privire la textele privind Problema calendarului şi respectiv Impedimentele la că­să­torie, comisia a discutat foarte intens propunerile făcute de Comitetul de redactare, dis­cuţie prin care s-au conturat punctele care ar trebui revizuite, dar cum mandatul său era doar să supervizeze aceste texte şi deci să nu le schimbe, nu s-a ajuns la consensul necesar pentru revizuirea lor, astfel că, în legătură cu aceste teme, rămân valabile textele adoptate de Conferinţele Panorto­doxe Presinodale. La începutul acestei întruniri, preşedintele a precizat că, după cea de-a 2-a întrunire a acestei comisii, au fost vehiculate în presă unele informaţii false cu privire la lucrările şi deciziile din fe­bruarie a.c.

Drept urmare, întreaga co­misie a hotărât să adopte un scurt comunicat de presă, semnat de conducătorii tuturor dele­gaţiilor, cu următorul con­ţinut: „Comisia interor­todoxă specială, constituită pe baza ho­tărârii Întâistătătorilor Bi­se­ricilor Ortodoxe din martie 2014, cu scopul de a revizui, potrivit mandatului său, textele elaborate şi adoptate de către cea de-a 3-a Conferinţă Presinodală (Geneva 1986) şi, pe de altă parte, de a superviza textele adoptate de cea de-a 2-a Conferinţă Presinodală (Ge­neva, 1982), a încheiat sarcina sa pe parcursul celor trei întruniri ale sale la Centrul Or­todox al Patriarhiei Ecu­me­nice de la Chambésy – Geneva (29 septembrie – octombrie 2014; 16-21 februarie şi 29 martie – 3 aprilie 2015). Astfel, textele revizuite şi respectiv supervizate sunt pregătite pentru urmarea procesului de pre­gătire a Sfântului şi Ma­relui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Lucrările comisiei s-au des­fă­şurat într-un spirit de dragoste frăţească şi de dialog constructiv. Toţi membrii comisiei informează, de o manieră responsabilă, că tot ceea ce s-a publicat în presă, privind luarea unor poziţii contrare învăţăturii Bisericii, este incorect şi fals“.

Comisia interortodoxă specială pentru pregătirea Sfân­tului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe şi-a încheiat, astfel, cu succes misiunea sa. Urmează celelalte eta­pe din procesul de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, potrivit ho­tărârii Întâistătătorilor Bise­ricilor Ortodoxe din luna martie 2014.

 

Mesaj de compasiune adresat Patriarhului Bisericii Copte pentru cei 21 de creştini ucişi în Libia

Marţi, 17 februarie 2015, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat Sanctităţii Sale Tawadros II, Papă şi Patriarh al Bisericii Copte, următorul mesaj de compasiune:

Sanctitatea Voastră,
Am aflat cu durere şi îngrijorare despre cei 21 de creştini egipteni, aparţinând Bisericii Copte, ucişi în Libia de către militanţi ai grupării „Stat Islamic“ (ISIS).
Această acţiune este încă o dovadă tristă a folosirii religiei ca pretext pentru a justifica acţiuni teroriste prin care, de fapt, este negat rolul religiei ca factor al păcii spirituale şi sociale.
În numele ierarhilor, clericilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm condoleanţe familiilor celor ucişi şi întregii Biserici Copte.
Ne rugăm ca astfel de acţiuni îndreptate împotriva oamenilor inocenţi să nu se  repete, şi nici religia să nu mai fie folosită pentru a justifica violenţa, ci pentru a promova pacea între popoare.

Cu profundă compasiune şi frăţietate în Hristos,â

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj de felicitare adresat Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, cu ocazia zilei de naştere

Mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu prilejul aniversării zilei de naştere a Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, 29 februarie 1940
Bucureşti, 28 februarie 2015

Sanctităţii Sale BARTOLOMEU,
Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă,
Patriarh Ecumenic

Sanctitatea Voastră,

Vă felicităm călduros cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 75 de ani, încredinţându-Vă de frăţeasca noastră dragoste în Hristos şi de multa preţuire pentru bogata lucrare pastorală şi misionară a Sanctităţii Voastre, desfăşurată în slujba Sfintei Biserici a Constantinopolului şi a Ortodoxiei întregi.
Personalitatea proeminentă a Sanctităţii Voastre, ca fidel şi activ ascultător al rugăciunii Domnului Hristos „ca toţi să fie una“ (Ioan 17:21),  este  bine-cunoscută şi apreciată în întreaga lume. Dornic de-a mărturisi Ortodoxia la nivel international, sunteţi totodată şi neobosit susţinător al eforturilor de apropiere pe plan intercreştin şi interreligios, precum şi promotor al demnităţii  persoanei umane şi al valorii întregii creaţii a lui Dumnezeu.
În numele membrilor Sfântului Sinod, al clerului şi al credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, Vă adresăm calde şi fraterne urări de sănătate şi ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să reverse asupra Sanctităţii Voastre darurile Sale cele bogate!

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani!

Cu aleasă preţuire şi frăţească dragoste în Hristos Domnul,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Restaurarea bisericii ortodoxe române din Jaca – Ungaria

La biserica ortodoxă românească din Jaca, aparţinând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, au început recent ample lucrări de restaurare la locaşul de cult, cu sprijin financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte de la Bucureşti (SSC), oferit prin intermediul Patriarhiei Române. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu, aflat de câţiva ani pe lista Comisiei mixte de dialog româno-maghiare, care a vizat sprijin financiar oferit din partea celor două state, Ungaria şi România, în vederea rezolvării problemelor legate de biserica românească şi casa parohială din Jaca. Lucrările de restaurare vor viza renovarea tencuielii în interior şi exterior şi zugrăvirea integrală a locaşului de cult, înlocuirea pardoselii şi schimbarea uşilor şi a ferestrelor, ele fiind deja demarate.
Prin lucrările aflate în curs de execuţie, dar şi cele efectuate anterior, biserica românească şi casa parohială din Jaca
şi-au schimbat înfăţişarea, putând fi
folosite în condiţii normale, spre bucuria preotului şi a tuturor credincioşilor, dar şi a conducerii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Simpozion de spiritualitate ortodoxă în Canada

Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi a organizat sâmbătă, 21 martie, a VIII-a ediţie a Simpozionului de spiritualitate ortodoxă. Ediţia din acest an a fost realizată în parteneriat cu Facultatea de Teologie şi Studii Religioase şi cu Centrul Ecumenic din Montreal, informează romarch.org. Datorită instituţiei gazdă a evenimentului – Universitatea Laval din metropola canadiană Quebec, prezentările referatelor au fost făcute în limba franceză. Tema celei de-a VIII-a ediţii a Simpozionului de spiritualitate ortodoxă a fost „Evanghelie, credinţă creştină şi instituţii – trecut, prezent, viitor“. Manifestarea religios-ştiinţifică a fost deschisă de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi, şi de prof. Gilles Routhier, decanul Facultăţii de Teologie şi Studii Religioase a Universităţii Laval, a continuat cu trei sesiuni de lucru, la care au susţinut prelegeri preoţi, profesori de teologie şi cercetători, şi a fost încheiată cu slujba Vecerniei.

Bucurie duhovnicească pentru credincioşii români din Turcia

Românii ortodocşi din Turcia se vor putea ruga în continuare în Biserica „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ – Pikridion din Istanbul, locaş ctitorit de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Un nou contract care asigură continuitatea slujirii liturgice în limba română în acest sfânt locaş a fost semnat între Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română, prin Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul,
Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

La invitaţia Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a participat vineri, 13 martie, la slujba Acatistului Bunei Vestiri săvârşită de Sanctitatea Sa la Biserica Vlaherne. „Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a adresat salutări frăţeşti Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a rememorat istoria înfiinţării parohiei româneşti din Istanbul, precum şi vizita vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist în anul 2004, când a avut loc deschiderea oficială a Bisericii «Sfânta Muceniţă Paraskevi». De asemenea, Sanctitatea Sa a amintit cu bucurie şi de vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din anul 2009, când a avut loc prelungirea contractului pentru biserica românească. Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a transmis gratitudinea şi urările frăţeşti din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evidenţiind importanţa Bisericii Vlaherne în conştiinţa şi credinţa românilor prin minunea Acoperământului Maicii Domnului petrecută în acest loc“, ne-a transmis pr. dr. Sergiu Marcel Vlad, parohul Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia.

După slujbă, la Reşedinţa Patriarhală din cartierul Fanar, a urmat semnarea contractului dintre Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română în baza căruia românii ortodocşi din Turcia vor putea să se adune în continuare, în fiecare duminică şi sărbătoare bisericească, pentru a se ruga în Biserica „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ – Pikridion din Istanbul. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, din partea Patriarhiei Române, iar din partea Patriarhiei Ecumenice, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Stephanos de Kallioupolis şi Madytos, responsabilul Protosingheliei Patriarhiei Ecumenice, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Gennadios de Sassima. Un contract a fost semnat apoi, în prezenţa unui notar, de către pr. dr. Sergiu Marcel Vlad, parohul Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia, şi reprezentanţii fundaţiei greceşti în proprietatea căreia se află Biserica „Sfânta Muceninţă Paraskevi“.

33

„Ceea ce am remarcat pe tot parcursul întâlnirilor de la Biserica Vlaherne şi de la Patriarhia Ecumenică a fost simpatia nedisimulată a Sanctităţii Sale Bartolomeu şi a celorlalţi ierarhi pentru comunitatea românească din Turcia care este foarte vie“, a declarat, pentru Radio TRINITAS, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.

Duminică, 15 martie, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ – Pikridion din Istanbul. La slujbă au participat numeroşi credincioşi români din Turcia, între care şi Excelenţa Sa, doamna Adriana Ciamba, Consul general al României la Istanbul. „Prezenţa membrilor Corului Evia din România a sporit bucuria acestei zile prin răspunsurile date la strană şi concertul susţinut în trapeza parohiei româneşti. De asemenea, în trapeza parohială a fost proiectat un material multimedia cu imagini de la acţiunile realizate în cadrul parohiei româneşti din Istanbul, cei prezenţi amintindu-şi cu bucurie de clipele frumoase care au marcat istoria ultimilor cinci ani la ctitoria brâncovenească. Au fost reamintite vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din martie 2014, vizitele Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, vizitele familiei Mircea şi Elena Lucescu, binefăcători ai bisericii, activităţile culturale realizate de doamna profesoară Andreea Vlad pentru păstrarea spiritualităţii şi tradiţiilor româneşti în mijlocul românilor din Turcia, precum şi multe alte activităţi administrative, sociale şi filantropice“, ne-a mai spus părintele Sergiu Marcel Vlad.
34

Manifestare dedicată Episcopului Nicolae Popoviciu la Paris

Departamentul cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale a organizat, în data de 14 martie, la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail“ din Paris, a şasea conferinţă din ciclul de evenimente comemorative „Martor“, consacrate mărturisitorilor români din perioada comunistă. Manifestarea a fost dedicată Episcopului Nicolae Popoviciu, care a păstorit Eparhia Oradiei între anii 1936 şi 1950. La invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, gazda evenimentului, au fost prezenţi Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, părintele Dorel Octavian Rusu, protoiereul Protopopiatului Oradea, şi istoricul Adrian Nicolae Petcu. Preasfinţitul Sofronie a evocat trecutul zbuciumat al ţinutului Bihorului, creionând astfel contextul istoric în care Episcopul Nicolae Popoviciu şi-a desfăşurat activitatea. Părintele Dorel Octavian Rusu a adus în atenţia celor prezenţi numeroase aspecte inedite din biografia episcopului martir. Adrian Nicolae Petcu a vorbit despre atitudinea anticomunistă a lui Nicolae Popoviciu, unul dintre semnatarii „Pastoralei episcopatului ardelean împotriva comunismului“ (1936), precum şi despre campaniile sale misionare de peste Nistru şi predicile vehemente la adresa abuzurilor săvârşite de autorităţile comuniste faţă de Biserică. A fost de asemenea vernisată o expoziţie de fotografie şi de obiecte personale ale Episcopului Nicolae Popoviciu. Toţi cei prezenţi au participat la Parastasul pentru episcopul-martir. Manifestarea s-a încheiat cu proiecţia filmului documentar „Episcopul Nicolae Popoviciu – model de rezistenţă ortodoxă anticomunistă“, documentar TVR în regia lui Vasile Alecu.

32

Părintele Cleopa Ilie a fost comemorat la Paris

Seria conferinţelor „Mari duhovnici“ organizate de către Departamentul cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale a continuat sâmbătă, 21 februarie, cu o întâlnire dedicată părintelui Cleopa Ilie. Evenimentul a avut loc în Biserica „Saint-Sulpice“ din Paris, care găzduieşte Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Parascheva“ şi „Sfânta Genoveva“, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.

La cea de a patra întâlnire dedicată părinţilor duhovnici contemporani au participat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi doi dintre ucenicii părintelui Cleopa, vieţuitori ai Mănăstirii Sihăstria din judeţul Neamţ, locul unde părintele a vieţuit şi este înmormântat. „Ziua a început prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, după care a fost oficiată o slujbă de Parastas pentru părintele Cleopa. Conferinţa a debutat prin prezentarea unui film despre părintele Cleopa, după care Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa marelui duhovnic şi despre ceea ce el a lăsat în urmă poporului român: bunătate, lumină, bucurie şi nădejde. Părintele Cleopa a fost cunoscut, după cum ne spunea Preasfinţia Sa, din Grecia până în America, de la Muntele Athos şi până în Rusia. În continuare a avut loc vernisarea expoziţiei fotografice şi de obiecte ce au aparţinut părintelui Cleopa, intitulată «Părintele Cleopa, duhovnicul», şi a fost lansată cartea «Taina pocăinţei – istoria ritului în România şi teologia sa în Biserica Ortodoxă» a părintelui Nectarie, stareţul Mănăstirii Crasna, Prahova, lucrare ce a apărut în limba franceză“, a declarat pentru TRINITAS TV Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif.
La final au fost vizionate filmele „Părintele Cleopa în dosarele Securităţii“ şi „Sfaturi şi convorbiri duhovniceşti – părintele Cleopa Ilie“.

30

Recunoaştere oficială pentru Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord

Din luna martie 2015, Landul Nordrhein-Westfalen din Germania a recunoscut oficial Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord statutul de Corporaţie de drept public. Aceasta este cea mai înaltă formă de recunoaştere a importanţei unui cult religios în viaţa socială, culturală şi religioasă din Germania, informează mitropolia-ro.de. O corporaţie de drept public beneficiază de anumite privilegii, precum organizarea după reguli proprii, posibilitatea de a înfiinţa sau a desfiinţa instituţii adiacente, folosirea limbii proprii în cult şi acte oficiale, precum şi aplicarea regulilor proprii în ceea ce priveşte construcţia de locaşuri de cult sau alte monumente.

„În urma demersurilor repetate ale Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, adresate autorităţilor din Nordrhein-Westfalen, în luna martie 2015, Guvernul acestui land, prin doamna prim-ministru Hannelore Kraft, a acordat Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord statutul de Corporaţie de drept public (Körperschaft des öffentlichen Rechts). Până acum, acest statut fusese recunoscut în Bavaria (2006), iar în anii următori landurile Baden-Württemberg, Hessen şi Saarland au acordat «a doua recunoaştere», potrivit legilor federale ale Germaniei. Demersuri similare de recunoaştere sunt în derulare şi în alte landuri. În motivarea recunoaşterii drepturilor de Corporaţie de drept public de către Guvernul şi Parlamentul din Nordrhein-Westfalen, se menţionează faptul că la 31 decembrie 2013 erau înregistraţi în acest land 49.000 de români, la care se adaugă alte 21.679 persoane de origine română care au primit cetăţenia germană în 1987-2013, îndeplinindu-se necesitatea de a fi depăşit numărul minim de 0,1% din populaţia totală a landului. Onoarea de care se bucură mitropolia în cel mai populat land din Germania este şi o recunoaştere oficială a vieţii religioase intense în cele 12 parohii (Düsseldorf, Köln, Bonn, Essen, Dortmund, Duisburg, Aachen, Siegen, Gummersbach, Leverkusen, Bielefeld, Mönchengladbach) şi o filie (Münster) ale Protopopiatului din Nord-rhein-Westfalen, constând în slujbe regulate, precum şi activitate socială (activităţi cu tinerii, asistenţă acordată bolnavilor şi celor din închisori)“, a spus ierod. dr. Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.

 

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim la 25 de ani de arhierie

Pe 11 martie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a împlinit 25 de ani de arhierie. Cu acest prilej, redăm cuvântul pr. Alexandru Nan, protoiereu de
München:

Chemat de Dumnezeu la înalta slujire a arhieriei la vârsta de 42 de ani, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a fost hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului în ziua de 11 martie 1990, atunci fiind prăznuită Duminica Sfântului Grigorie Palama. Nu putea fi găsită o zi mai potrivită de hirotonie pentru cel care scrisese o teză de doctorat despre isihasm și care, totodată, se străduia să trăiască în duhul părinților filocalici din România. Soborul episcopilor slujitori a fost prezidat de către Mitropolitul de vrednică pomenire Antonie Plămădeală, al Mitropoliei Ardealului. Conform rânduielilor Bisericii noastre, înainte de hirotonia întru arhiereu, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim fusese tuns în monahism şi hirotesit arhimandrit la data de 17 februarie 1990.

Hirotonit pentru demnitatea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului cu titlul de „Făgărășeanul“, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a activat la Sibiu până în anul 1994, fiind responsabil cu misiunea, cateheza şi activitatea filantropică a Arhiepiscopiei Sibiului. În paralel cu aceste activități, Înaltpreasfințitul Serafim a predat cursuri de misiune creştină şi de spiritualitate ortodoxă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. O însărcinare specială, primită din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost aceea de a conduce activitatea Asociaţiei Misionare Ortodoxe „Oastea Domnului“, care număra la vremea respectivă circa 300.000 de membri.

Crescut într-o familie ortodoxă practicantă din apropierea Făgărașului, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a absolvit gimnaziul şi liceul în oraşul Făgăraş, după care a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu (între 1970 şi 1974). Între 1982 şi 1985 a urmat cursurile de doctorat la Institutul „Saint Serge“ din Paris, Franţa, avându-i profesori, printre alții, pe renumiții Olivier Clément, Boris Bobrinskoy şi Konstantin Andronikoff. În anul 1985, a obţinut titlul de doctor în teologie cu o lucrare despre tradiţia românească a curentului isihast: „Roumanie – tradition et culture hésychastes“, tradusă astăzi atât în limba engleză, cât și în germană. După obţinerea titlului de doctor în teologie a fost, între anii 1986 şi 1989, lector la Institutul „Saint Serge“.

La data de 16 octombrie 1993, Episcopul-vicar de atunci al Sibiului, Preasfinţitul Serafim, a fost ales Arhiepiscop al Berlinului şi Mitropolit pentru românii din Europa Centrală, de către o Adunare eparhială întrunită la Aachen. Confirmat de către Sfântul Sinod la 12 ianuarie 1994, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a fost instalat la München în data de 5 iunie 1994, când a preluat efectiv conducerea Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală şi de Nord, purtând titlul de Arhiepiscop de Berlin şi Mitropolit pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord. În ședința din 22-23 martie 1994, Sfântul Sinod stabilise jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania și Europa Centrală asupra parohiilor ortodoxe române din: Germania, Austria, Luxemburg, Suedia, Norvegia, Finlanda și Danemarca. Până la alegerea și instalarea Înaltpreasfințitului Iosif ca Arhiepiscop (mai târziu Mitropolit) pentru Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională (în 1998), în calitate de locțiitor (locum tenens), Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a purtat de grijă românilor ortodocși din 15 țări occidentale.

Sarcina lui principală a fost aceea de a aduna în jurul Bisericii Ortodoxe pe românii risipiţi în diaspora, de a întări parohiile existente şi de a organiza noi misiuni ortodoxe în ţările aflate sub jurisdicţia lui, în fruntea cărora să găsească preoţi capabili de a coordona activitatea din străinătate. Toate aceste activităţi au pornit de la o bază financiară mai mult decât precară.

La instalarea Înaltpreasfinției Sale existau doar nouă parohii în Germania, două în Austria şi trei în ţările nordice. Drumul organizării administrative a noii mitropolii a fost destul de anevoios.

Găzduit la început (până în anul 1999) de către Institutul Oriental al Episcopiei romano-catolice din Regensburg, Înaltpreasfinția Sa se va muta din anul 2000 la Nürnberg, unde, cu foarte multe eforturi și sacrificii, a fost achiziționată o biserică evanghelică, împreună cu clădirile aferente. Biserica a fost reconstruită și amenajată, fiind apoi pictată, devenind Catedrală Mitropolitană din anul 2001, iar clădirile aferente, sediul mitropoliei. Biserica mitropolitană a fost sfințită de către Patriarhul Teoctist Arăpaşu în anul 2006, însoțit de mai mulți ierarhi, între care și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Tot la Nürnberg funcționează o mănăstire închinată Sfinților Brâncoveni și un centru de pictură. La München a fost stabilit din 2003 sediul unui episcop-vicar, în persoana Preasfinţitului Părinte Sofian Brașoveanul.

Mitropolitul Serafim a fost activ pe diverse planuri. Întreaga viață duhovnicească a parohiilor din jurisdicția mitropoliei a fost reorganizată, astăzi mitropolia fiind compusă din Arhiepiscopia Ortodoxă pentru Germania, Austria și Luxemburg și Episcopia Ortodoxă Română pentru Europa de Nord, condusă de la înființare de către Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi.

Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinției Sale, arhiepiscopia cuprinde în prezent peste 72 de parohii, filii şi mănăstiri, din care 59 în Germania, 12 în Austria şi una în Luxemburg.

Una dintre dorințele mereu exprimate de către IPS Părinte Mitropolit Serafim a fost aceea de a construi sau a achiziționa locașuri proprii de rugăciune. Acest lucru este deosebit de important pentru menținerea identității românilor ortodocşi din cele trei țări ale arhiepiscopiei și din diaspora, în general. Astfel, prin curajul, jertfa și insistențele Înaltpreasfinției Sale, dar și datorită vredniciei unor preoți, sprijiniți de către comunitățile lor, arhiepiscopia deține în prezent 8 biserici proprii între care amintim aici, pe lângă Catedrala Mitropolitană de la Nürnberg, pe cele de la Stuttgart, Mannheim, Offenbach, Salzburg şi Viena. Alte biserici de pe teritoriul canonic al arhiepiscopiei se află încă în faza de construcție, așa cum este cazul la Berlin.

În cei peste 20 de ani de activitate, mitropolia de la Nürnberg, care funcționează în Germania ca arhiepiscopie, a fost recunoscută de către autoritățile germane drept „Corporație de drept public“ în patru landuri (Bavaria, Baden-Würtenberg, Saarbrücken, Hessen şi Saarland). Altfel spus, prin recunoașterea acestui statut, arhiepiscopia este pe picior de egalitate cu Biserica Catolică și Biserica Evanghelică din Germania.

Unul dintre cunoscătorii occidentali ai Ortodoxiei, Jürgen Henkel, îl consideră pe Mitropolitul Serafim drept unul dintre ierarhii care arată o deosebit de mare deschidere spre ecumenism. Mitropolitul Serafim a participat la zeci, poate sute de conferințe, prezentând occidentalilor Ortodoxia, în special bogăția ei spirituală, de care lumea secularizată de astăzi are atâta nevoie. Mitropolia de la Nürnberg este activă la nivel ecumenic pe plan local, regional și central. Înaltpreasfințitul Serafim este membru al Conferinței Episcopilor Ortodocși din Germania, având o relație foarte bună cu reprezentanții celorlalte jurisdicții ortodoxe din Germania.

Pentru a intensifica activitatea pastoral-misionară din cadrul arhiepiscopiei, la propunerea Înaltpreasfințitului Serafim, au fost înființate mai multe departamente și protopopiate, în cei peste 20 de ani de existență. Pentru informarea și creșterea duhovnicească a preoților și credincioșilor, mitropolia editează două publicaţii: „Deisis“ și „Scrisoare duhovnicească“. „Deisis“ este o revistă de spiritualitate şi cultură, ce conţine articole în limbile română şi germană. Informaţiile spirituale şi ştirile din mitropolie sunt publicate lunar în „Scrisoare duhovnicească“.

La îndemnul Înaltpreasfinției Sale, multe dintre parohiile arhiepiscopiei și mitropoliei editează astăzi buletine parohiale şi broşuri referitoare la diferite teme teologice şi de cultură românească.

Între multele activități caritative pe care arhiepiscopia noastră le desfășoară sub directa îndrumare a Înaltpreasfinției Sale, merită amintită aici demararea proiectului „Burse pentru copii săraci din Moldova“, prin care beneficiază de ajutor aproape 300 de copii din nord-estul României, care trăiesc la limita sărăciei.

Conștienți fiind că 25 de ani de activitate arhierească sunt foarte greu de cuprins în câteva pagini, ne plecăm cu dragoste, respect și admirație înaintea Înaltpreasfinției Sale, rugându-L pe Hristos, Arhiereul Cel Veșnic, să-l binecuvânteze pe ierarhul nostru cu multă sănătate, bucurie și spor!

Acum, la ceas aniversar, Centrul eparhial de la Nürnberg, Preasfinţitul Episcop-vicar Sofian Brașoveanul, preoții, călugării și credincioșii din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului urează Înaltpreasfinţiei Sale calde urări de sănătate, ani binecuvântaţi şi mult ajutor de la Dumnezeu pe mai departe în slujirea aproapelui şi a Bisericii noastre din diaspora.

Întru mulți și fericiți ani!

 

Pelerinaj cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur la Urziceni

Racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Reşedinţa Patriarhală a fost dusă în pelerinaj joi, 19 martie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în municipiul Urziceni, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor. Sfântul odor a fost însoţit de o delegaţie condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La intrarea în oraş, sfintele odoare au fost întâmpinate de Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, înconjurat de preoţi, credincioşi şi copii îmbrăcaţi în costume populare. Alături de racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost scoasă în procesiune şi racla cu moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul. În continuare, s-a mers în procesiune pe Calea Bucureşti până la Catedrala „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, iar sfintele moaşte au fost depuse spre închinare în biserică. Arhim. Rafail Mîţ, vicar administrativ al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit o slujbă de Te Deum în prezenţa celor doi ierarhi. Preasfinţitul Părinte Vincenţiu a transmis un cuvânt de mulţumire şi recunoştinţă Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru binecuvântarea aducerii spre închinare a moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor. De asemenea, pr. Bogdan Ionuţ Stancu, protoiereul Protopopiatului Urziceni şi parohul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ – Urziceni, i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Vincenţiu pentru grija arătată în organizarea şi buna desfăşurare a acestui eveniment religios şi i-a dăruit Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul o icoană cu Sfântul Ioan Hrisostom, zugrăvită de o elevă a Cercului de pictură „Sfântul Apostol Luca“ din cadrul Protopopiatului Urziceni.

Credincioşii s-au putut închina la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur până duminică, 22 martie, sfântul locaş fiind deschis pe toată durata pelerinajului, când Preasfinţitul Părinte Vincenţiu a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, în Catedrala „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Urziceni.

26

Proiectul „Alege şcoala!“, promovat în Caransebeş

Miercuri, 11 martie, sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea“ a Centrului eparhial din Caransebeş a găzduit o manifestare de promovare a proiectului „Alege şcoala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest“, în Episcopia Caransebeşului. Evenimentul s-a bucurat de participarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a ţinut un cuvânt de binecuvântare în deschiderea manifestării.

În debutul programului, părintele prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, expert formator proiect, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în care a punctat importanţa colaborării dintre familie, Biserică şi societatea civilă în calitatea valorilor şi educaţiei pe care le transmitem generaţiilor următoare. Au urmat luări de cuvânt din partea reprezentantei Fundaţiei „World Vision“, care a prezentat direcţiile proiectului în parteneriat cu Biserica şi cum are el impact asupra societăţii. Au mai participat pr. Sorin Lungoci, expert formator proiect, Mădălina Dicu, reprezentant Fundaţia World Vision România, pr. Mihai Ciucur, inspector social şi de activităţi cu tineretul al Episcopiei Caransebeşului, preoţi, profesori de religie, oficialităţi locale, copii şi părinţi implicaţi în proiect. În cuvântul său, pr. Sorin Lungoci a vorbit despre istoricul proiectului „Alege şcoala!“, dar şi despre mobilizarea comunităţilor locale pentru ca tinerii şi copiii să meargă la şcoală. La final, părintele inspector Mihai Ciucur a prezentat cele 4 centre educaţional-inovative „Alege şcoala!“ din Episcopia Caransebeşului implicate în proiect: Caransebeş, Reşiţa, Oraviţa şi Moldova Nouă, precum şi activităţile acestora. „Credem că astăzi s-au trasat noi coordonate pentru buna desfăşurare a activităţilor din cele 4 centre şi nădăjduim că din acestea vor genera alte centre, care vor promova aceste activităţi bine-venite. (…)«Alege şcoala!» înseamnă alege ora de religie, alege o viaţă duhovnicească, echilibrată şi o viaţă în Hristos“, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian. Proiectul „Alege şcoala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest“, derulat de Fundaţia World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015, are ca obiectiv menţinerea în sistemul de educaţie a 1.325 de copii şi tineri expuşi riscului de abandon şcolar, precum şi dezvoltarea unor acţiuni prin care 318 persoane să-şi reia studiile.

24

Colocviul „Pastoraţie şi misiune“, la Arad

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad a organizat marţi, 10 martie, un colocviu teologic intitulat „Pastoraţie şi misiune. Episcopi, duhovnici şi preoţi misionari în Eparhia Aradului“. Acesta s-a înscris în agenda culturală a instituţiei teologice arădene, dedicată Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

Programul a debutat cu slujba Te Deum-ului şi a continuat cu deschiderea festivă a manifestării de către pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul facultăţii. În cuvântul său, părintele decan a subliniat efortul constant al facultăţii arădene în aria cercetării teologice, dovadă stând şi aceste manifestări ajunse acum la o cifră impresionantă.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a felicitat facultatea pentru aducerea la împlinire a propunerilor Sfântului Sinod: „Acest colocviu ne propune receptarea unor valori locale unanim recunoscute, care ne pot oferi resurse necesare a fi luate în seamă în faţa provocărilor prezente şi viitoare, aşa cum se poate lesne observa, mai ales cu ultima dezbatere naţională legată de ora de religie. Mulţumim lui Dumnezeu şi părinţilor pentru că au ascultat de glasul conştiinţei şi şi-au înscris copiii la ora de religie. Suntem chemaţi, deci, să avem o atitudine comună, utilizând metodele şi mijloacele adecvate contextului specific atât în parohii, în mănăstiri, cât şi în şcoala românească“.

Conferenţiari au fost: pr. prof. dr. Cristinel Ioja cu tema „Exigenţe actuale ale misiunii şi pastoraţiei parohiale“; pr. lect. dr. Filip Albu cu tema „Coordonatele misiunii pastorale preoţeşti reliefate în viaţa şi opera Episcopului Grigorie Comşa al Aradului“; pr. lect. dr. Gabriel Basa cu tema „Aspecte din activitatea Episcopului Andrei Magieru“; pr. conf. dr. Lucian Farcaşiu cu tema „Pr. Ilarion V. Felea – chip al slujirii preoţeşti“; pr. asist. dr. Ştefan Negreanu cu tema „Părintele Arsenie Boca – chip al părintelui duhovnicesc“ şi pr. prof. dr. Ioan Tulcan cu tema „Misiunea parohiei în viziunea pr. prof. dr. Petru Deheleanu şi relevanţa ei astăzi“.

Ierarh misionar şi slujitor distins

Mesajul transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, la
sărbătorirea a 60 de ani de viaţă ai Înaltpreasfinţitului Părinte Casian,
Arhiepiscopul Dunării de Jos, miercuri, 18 martie 2015

 

Momentele aniversare din viaţa omului reprezintă un prilej de bucurie şi comuniune, ca pregustare a bucuriei şi comuniunii depline din iubirea Preasfintei Treimi. Un asemenea eveniment îl reprezintă sărbătorirea a 60 de ani de viaţă ai Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Dragostea şi devotamentul său faţă de Dumnezeu şi față de Biserică i-au fost sădite încă din copilărie, de către binecredincioşii săi părinţi şi bunici, care s-au îngrijit ca fiul şi nepotul dăruit lor de Dumnezeu să se îndeletnicească mai înainte de toate cu rugăciunea. Astfel, pe lângă buna educaţie creştină, primită în sânul familiei, tânărul Costică Crăciun optează pentru formarea teologică, urmând cursurile Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul“  din Buzău (1970-1975), iar mai apoi ale Institutului Teologic de grad universitar din Bucureşti (1976-1980).

La finele anului 1980 primeşte chipul îngeresc al călugăriei  la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ ‒ Ciolanu (Buzău), din mâinile părintelui său duhovnicesc, Episcopul Antonie al Buzăului, ajuns mai târziu Mitropolit al Ardealului. Din acel moment a primit ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Ioan Casian, sfântul dacoromân teolog din Dobrogea (Scythia Minor), Părinte al Bisericii Universale şi întemeietorul monahismului apusean.

Străbate drumul parcurs odinioară de Cuviosul Ioan Casian, ajungând de pe plaiurile româneşti în Franţa, unde îşi desăvârşeşte studiile (1981-1984), obţinând titlul de doctor în teologie al Universităţii din Strasbourg. În toată această perioadă a participat la numeroase întruniri, conferinţe şi simpozioane pe teme de teologie şi spiritualitate ortodoxă.

Ca tânăr ierodiacon şi doctorand la Universitatea din Strasbourg a pus bazele primei asociaţii parohiale oficiale a comunităţii ortodoxe române din acest oraş, înfiinţând Asociaţia culturală „Parohia Sfântul Ioan Botezătorul“, în anul 1984. De asemenea, în perioada studiilor doctorale, a susţinut, ca diacon onorific, activitatea liturgică de la Capela ortodoxă română „Sfântul Arhanghel Mihail“ din Baden-Baden, Germania.

După hirotonia sa întru ieromonah (1985) activează ca asistent spiritual la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1985-1988). Între anii 1988 şi 1990 este asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. În acelaşi timp, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist este numit inspector patriarhal pentru învăţământul teologic preuniversitar la Patriarhia Română.

Din această calitate, dar şi ca vieţuitor şi slujitor al Mănăstirii Antim din Bucureşti, în anul 1990 este chemat la slujirea de Arhiereu-vicar la Galaţi, de către Arhiepiscopul Antim Nica, şi ales de Sfântul Sinod în treapta de Arhiereu-vicar, cu titlul Gălăţeanul, la 12 februarie 1990. A fost hirotonit Episcop în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, în data de 18 februarie 1990. Patru ani mai târziu, în 1994, a fost instalat Episcop titular al Eparhiei Dunării de Jos, iar în anul 2009, la propunerea noastră şi cu aprobarea Sfântului Sinod, odată cu ridicarea la rang de Arhiepiscopie a Eparhiei Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a primit demnitatea de Arhiepiscop.

Cei 25 ani de slujire arhierească, cu multiplă şi intensă lucrare pastorală, culturală şi social-misionară, pun în lumină bogăţia rodirii spirituale în viaţa şi activitatea Înaltpreasfinţitului Părinte
Arhiepiscop Casian.

Mărturisitor şi slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, păstorul şi părintele duhovnicesc al credincioşilor ortodocşi din Eparhia Dunării de Jos a împlinit şi a înmulţit faptele iubirii milostive, prin fondarea mai multor instituţii şi aşezăminte social-filantropice, prin promovarea învăţământului teologic seminarial şi universitar, prin centre şi proiecte culturale şi pastoral-misionare, având ca prioritate lucrarea pastorală consacrată copiilor, tineretului şi familiei.

Cu multă osteneală şi zel misionar a desfăşurat în această eparhie o bogată activitate pastoral-liturgică şi social-misionară, slujind „cu timp şi fără timp“ Biserica lui Hristos din acest ţinut străbun, prin creşterea numărului unităţilor bisericeşti (parohii şi mănăstiri), prin edificarea de noi locaşuri de cult şi restaurarea celor vechi, intensificarea vieţii parohiale şi monahale, a activităţii educative şi cultural-religioase şi
editoriale
.

Cunoscând râvna sa misionară, înţelepciunea sa pastorală şi dăruirea sa jertfelnică pentru Biserică, astăzi, la ceas aniversar, aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra persoanei Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi asupra clerului şi credincioşilor din eparhia pe care o păstoreşte.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos,
„Păstorul Cel Bun“
(Ioan 10, 11) şi
„Arhiereul mărturisirii noastre“ (Evrei 3, 1),
să-i dăruiască în continuare aceeaşi dragoste şi aceeaşi râvnă sfântă pentru Biserică şi Neam, cu sănătate şi fericire, pace şi bucurie!

Întru mulţi şi fericiţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Sediu nou pentru Protopopiatul Ploieşti Nord

Protopopiatul Ploieşti Nord are un nou sediu administrativ, într-o clădire pusă la dispoziţie de Parohia „Sfânta Vineri“ din Ploieşti. Slujba de binecuvântare a fost săvârşită luni, 16 februarie, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La sfârşitul slujbei de sfinţire, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a mulţumit tuturor celor care au sprijinit lucrările de amenajare a sediului recent înfiinţatei protoierii şi a subliniat necesitatea consolidării relaţiilor frăţeşti dintre slujitorii care deservesc parohiile arondate Protopopiatului Ploieşti Nord. „Preasfinţia Sa a mai evidenţiat faptul că meritele activităţilor desfăşurate la nivel de protoierie nu aparţin doar personalului care deserveşte această instituţie, ci tuturor celor care sprijină activităţile desfăşurate de către aceasta. De asemenea, a îndemnat preoţii la o mai bună coordonare a activităţilor cu caracter sociopastoral şi la o relansare a activităţilor pastorale, atât de necesare în această perioadă de pregătire duhovnicească“, a precizat pr. Ionuţ-Dragoş Iftimi, responsabil pentru activităţile cu tineretul în cadrul Protopopiatului Ploieşti Nord.

În semn de recunoştinţă şi preţuire, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a înmânat părintelui protoiereu Adrian Matei, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României“ pentru Protopopiatul Ploieşti Nord. De asemenea, a acordat Diploma de mulţumire Parohiei „Sfânta Vineri“ din Ploieşti, pentru punerea la dispoziţie a clădirii în care funcţionează sediul administrativ al protoieriei, şi Ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare“ lui Oleg Tătaru, director SC Artsani SRL Ploieşti, pentru ajutorul acordat la dotarea clădirii. „Clădirea a fost recompartimentată, înfiinţându-se birouri pentru protopop, contabilitate şi secretariat. De asemenea, s-au montat centrala termică şi instalaţia de încălzire, birourile au fost utilate cu mobilier, calculatoare, imprimante, s-a configurat reţeaua de calculatoare, astfel încât să ne putem desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii. Toate aceste lucrări s-au realizat cu sprijinul parohiilor din Protoieria Ploieşti Nord (…), dar şi cu ajutorul unor oameni care sunt aproape de Biserică şi de lucrarea ei misionară (…). Suntem recunoscători şi mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi Centrului eparhial pentru sprijinul acordat în toată lucrarea de organizare a Protopopiatului Ploieşti Nord“, ne-a declarat pr. protoiereu Adrian Matei.

Protopopiatul Ploieşti Nord îşi desfăşoară activitatea de la începutul acestui an şi cuprinde 60 de parohii din municipiul Ploieşti şi împrejurimi, precum şi Mănăstirea Ghighiu.

Pelerinajul „Icoana – fereastră spre Dumnezeu“ în Bucureşti

La Biserica Icoanei din Protoieria 2 Capitală s-a desfăşurat, în zilele de 28 februarie şi 1 martie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, programul-pelerinaj „Icoana – fereastră spre Dumnezeu“. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Bucureştilor, Protoieria 2 Capitală, Biserica Icoanei şi Primăria Sectorului 2, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei. În mijlocul preoţilor şi al credincioşilor prezenţi la ceasurile de rugăciune şi pelerinaj s-a aflat anul acesta Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Anul acesta au fost aduse spre închinare moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistriţa, din Arhiepiscopia Râmnicului. Evenimentele au debutat sâmbătă, 28 februarie, cu slujba Vecerniei, oficiată la Biserica Icoanei de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de slujitori. După slujba Vecerniei a urmat procesiunea „Lumina Ortodoxiei“, la care au participat numeroşi clerici şi credincioşi, care au purtat lumânări aprinse şi icoane în mâini, cântând imne bisericeşti, specifice perioadei Postului Mare. Un detaşament de jandarmi, în uniforme de gală, a luminat cu torţe aprinse drumul procesiunii desfăşurate în jurul Parcului Grădina Icoanei. Pe parcursul litaniei s-au făcut trei opriri, clericii rostind ectenii speciale pentru pacea, sănătatea, ajutorul şi mântuirea credincioşilor. Pe scena special amenajată în Parcul Grădina Icoanei, prin grija Primăriei Sectorului 2 Capitală, corul preoţilor Protopopiatului 2 Capitală a susţinut un concert de muzică bisericească.

La finalul programului de sâmbătă seara, Preasfinţitul Episcop Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa cinstirii sfintelor icoane, despre ceea ce reprezintă în general Ortodoxia şi despre istoria proclamării Duminicii Ortodoxiei, iar părintele Ioan Popescu, protopopul Protoieriei Sectorului 2 Capitală şi parohul Bisericii Icoanei, a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea organizării acestui eveniment, precum şi Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, tuturor preoţilor slujitori şi credincioşilor, dar şi primarului sectorului 2 Capitală, Neculai Onţanu.

Sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei a continuat la Biserica Icoanei cu Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de un sobor de slujitori pe un podium amenajat lângă locaşul de rugăciune.

La fel ca în anii trecuţi, credincioşii au adus cu ei sfinte icoane pe care le-au purtat în braţe la procesiunea „Icoana – fereastră spre Dumnezeu“, care s-a desfăşurat la sfârşitul Sfintei Liturghii.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, preoţii slujitori şi credincioşii prezenţi au mers pe acelaşi traseu în jurul Parcului Grădina Icoanei, ca la procesiunea de sâmbătă seara. Alături de credincioşii de la Biserica Icoanei, la procesiunea de duminică au participat slujitori şi enoriaşi de la mai multe parohii din Protopopiatul Sector 2 Capitală, monahi de la Schitul Darvari din Bucureşti, precum şi monahi de la Mănăstirea Bistriţa din Vâlcea.

La finalul procesiunii, pe podiumul din Parcul Grădina Icoanei, un grup coral, format din slujitori din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală, a cântat troparul Duminicii Ortodoxiei, al Sfântului Grigorie Decapolitul, şi alte cântări bisericeşti, a fost rostit în mod solemn Crezul ortodox, Simbolul de credinţă al Bisericii Ortodoxe. În continuare, Preasfinţitul Timotei Prahoveanul a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanelor, iar slujitorii au binecuvântat credincioşii cu apă sfinţită, precum şi icoanele înălţate de aceştia.

Prezent la acest eveniment, Neculai Onţanu, primarul sectorului 2 al Capitalei, a spus că tăria comunităţii, a locuitorilor acestui sector, este dată de credinţa ortodoxă, şi a amintit de nevoia de rugăciune pentru toţi oamenii, indiferent de confesiune. Preasfinţitul Timotei Prahoveanul i-a felicitat pe credincioşi pentru dragostea arătată faţă de Dumnezeu, faţă de Biserică şi rânduielile ei şi le-a transmis binecuvântarea şi aprecierea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, părintele protoiereu Ioan Popescu de la Protopopiatul Sector 2 Capitală, parohul Bisericii Icoanei, a mulţumit celor care au ajutat la organizarea acestor evenimente bisericeşti.

1819

 

Cooperare benefică între Familie, Şcoală şi Biserică în domeniul educaţiei

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la
Întrunirea Naţională a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie

 

Educaţia este forma cea mai înaltă în lucrarea de modelare şi formare a caracterului şi personalităţii copiilor şi tinerilor. Din acest motiv, educaţia ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăţi care doreşte progresul spiritual şi bunăstarea materială a poporului.

Din nefericire, educaţia este şi ea afectată de criza spirituală şi morală din societatea românească. Lipsa de valori perene, de repere credibile şi de motivaţii solide din societatea şi şcoala românească a atins cote alarmante. Se pare că acumularea de valori intelectuale este tot mai mult înlocuită cu acumularea de bunuri materiale, încât astăzi nu mai valorează mult o cultură aleasă, ci doar o avere frumoasă. Iar dictonul „Cine are carte are parte“  nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregătiţi sunt prea puţin plătiţi. Prin urmare, acum „Cine are carte pleacă departe“, adică în străinătate.

Pe de altă parte, abandonul şcolar, destrămarea familiilor, sărăcia, şomajul, plecarea părinţilor la muncă în străinătate, delincvenţa şi violenţa juvenilă, nesiguranţa zilei, incertitudinea viitorului se constituie în tot atâtea cauze ale crizei educaţiei în şcoală şi în familie.

Pentru a opri această degradare spirituală şi socială sunt imperativ necesare măsuri legislative şi sociale, dar şi o înnoire spirituală a mentalităţii şi o cultură a valorilor morale, după cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel când zice: „Să nu vă potriviţi cu acest veac, ci să vă schimbaţi prin înnoirea minţii, ca să deosebiţi care este voia lui Dumnezeu, ce este bun şi plăcut şi desăvârşit“ (Romani 12, 2).

În dezvoltarea unei educaţii autentice pentru viaţă este esenţială cultivarea unei legături statornice şi a unei cooperări rodnice între Biserică, Familie şi Şcoală, precum şi valorificarea contribuţiilor specifice acestora. În contextul actual, marcat de tendinţe ideologice individualiste şi secularizante care erodează valorile consacrate ale familiei tradiţionale, este cu atât mai necesară această conlucrare benefică între instituţii fundamentale. Mai precis, în societatea de consum din zilele noastre, marcată tot mai mult de o mentalitate care orientează copiii, adolescenţii şi tinerii spre senzaţionalul artificial şi profitul material, este esenţială cultivarea unei educaţii credibile axată pe luminile călăuzitoare ale vieţii, atât la nivel personal, cât şi la nivel comunitar. Aceste lumini sunt: credinţa în Dumnezeu şi valoarea unică şi eternă a persoanei umanecreată după chipul lui Dumnezeu – Izvorul vieţii veşnice, iubirea generoasă a omului ca bază a comuniunii umane în familie şi în societate, cultivarea creativităţii pentru îmbogăţirea tezaurului peren al umanităţii şi cultivarea responsabilităţii pentru natură ca dar al lui Dumnezeu oferit generaţiilor umane prezente şi viitoare.

Noi considerăm că prin educaţia religioasă este evidenţiată complementaritatea dintre spiritualitate şi ştiinţă, dintre credinţă şi cultură, reliefându-se şi dimensiunea formativă a acesteia, nu doar informativă. Educaţia religioasă oferă un orizont spiritual cuprinzător sau integrator, un liant care relaţionează şi integrează cunoştinţele de la celelalte discipline, spre a forma împreună un reper spiritual luminos şi edificator pentru viaţă, trăită în comuniune de iubire şi coresponsabilitate pentru binele comun.

Omul secularizat a pierdut practica rugăciunii ca izvor de bucurie şi de iubire statornică în familie, în prietenie şi în societate. El se hrăneşte adesea cu iluzia că sufletul omului poate fi umplut cu lucruri materiale limitate şi cu senzaţii efemere, sufocând astfel dorinţa acestuia de viaţă şi iubire eternă.

De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur îndeamnă pe părinţi zicând: „Învaţă-ţi copilul să nu pună preţ nici pe bani, nici pe slava omenească, nici numai pe viaţa de aici. Dacă va avea astfel de gânduri, va fi un înţelept“ (Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre slava deşartă şi despre creşterea copiilor, EIBMBOR, Bucureşti, 2001, p. 427). Acelaşi Sfânt Părinte spune că rostul vieţii pământeşti trecătoare este acela de-a ne pregăti pentru viaţa cerească netrecătoare: „Ce câştig avem de pe urma vieţii acesteia dacă nu ne folosim de ea ca să o câştigăm pe cea viitoare?“ (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, Omilia a XC-a, III, în colecţia PSB, vol. 23, EIBMBOR, 1994, p. 1003)

Credinţa în Dumnezeu este cea mai mare zestre spirituală pe care Familia, Biserica, Şcoala şi Comunitatea o pot transmite copiilor, pentru că ea îi ajută pe tineri să facă deosebire între valori eterne şi valori efemere şi le formează personalitatea, învăţându-i să cultive bunătatea şi omenia, iubirea de Dumnezeu şi de semeni, recunoştinţa faţă de generaţiile trecute şi responsabilitatea faţă de prezent şi de viitor. („Lumină pentru viaţă. Importanţa orei de religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor“ – Apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, 28.02.2015,
http://basilica.ro/consiliul-consultativ-al-cultelor-din-romania-reafirm…, 28.03.2015)

Predarea religiei în şcoală are valenţe educaţionale profunde, prin rolul ei formativ în viaţa copiilor şi a tinerilor, demonstrat şi de studiile educaţionale şi sociologice în domeniu. Ora de religie contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare, întrucât propune modele viabile de bunătate, sfinţenie şi convieţuire umană. („Lumină pentru viaţă. Importanţa orei de religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor“ – Apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, 28.02.2015, http://basilica.ro/consiliul-consultativ-al-cultelor-din-romania-reafirm…, 28.03.2015)

Pentru Biserică şi Societate, Familia are un rol esenţial în stabilirea reperelor valorice ale copiilor. Influenţa familiei este mult mai importantă decât decizia unui aparat instituţional, birocratic şi impersonal. Familia creştină reprezintă spaţiul intim cel mai de preţ pentru cultivarea iubirii conjugale, a iubirii părinteşti, a iubirii filiale şi a iubirii frăţeşti. Lipsa de iubire şi comuniune în familie duce la înstrăinarea între membrii acesteia, la violenţă conjugală, la violenţă domestică, la divorţ, care au efecte dramatice pentru copii, la abandonul şcolar, la alcoolism şi la alte rele.

De aceea, Biserica Ortodoxă Română, prin proiectele sale „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala!“, doreşte să refacă legătura copiilor cu parohia, cu o comunitate vie, mărturisitoare şi rugătoare, care preţuieşte Familia şi Şcoala. Prin aceste proiecte, Biserica noastră se străduieşte să-i integreze pe copii în comunităţi care se întemeiază pe cultura iubirii fraterne şi a solidarităţii practice. În mod special, Biserica este preocupată de prevenirea abandonului şcolar în familiile sărace sau în familiile în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate.

În faţa crizei economice actuale cu efecte negative pentru Familie şi Şcoală, Biserica îi cheamă pe părinţi, învăţători şi profesori la o conlucrare permanentă, în spiritul comuniunii fraterne şi al solidarităţii practice, ca educaţia copiilor să devină o preocupare comună majoră. Prin parteneriatele dintre parohie şi şcoală, parohiile sunt chemate să ajute cât mai mult copiii săraci să înveţe carte, pentru viaţă, unind credinţa cu ştiinţa şi cuvântul înţelept cu fapta cea bună.

În contextul înscrierii elevilor la ora de religie, am avut bucuria să constatăm cooperarea efectivă între Familie, Biserică şi Şcoală pentru susţinerea unei educaţii integrale şi benefice pentru viaţă. Promovarea educaţiei religioase, care include deopotrivă formarea de repere spirituale pentru viaţă şi a unei culturi religioase, constituie un act de mărturisire a identităţii profunde a sufletului familiei româneşti şi a Tradiţiei învăţământului românesc.

În cadrul demersului referitor la înscrierea elevilor la ora de religie şi al dezbaterilor generate cu această ocazie, am apreciat manifestarea conştiinţei misionare şi mărturisitoare a părinţilor şi a multor intelectuali români credincioşi. În acest fel a fost valorificată vocaţia Bisericii de a uni în coresponsabilitate şi cooperare persoane de profesii şi talente diferite, pentru binele poporului român.

Vă adresăm tuturor alese mulţumiri şi vă felicităm pentru contribuţia dumneavoastră în a evidenţia necesitatea şi relevanţa educaţiei religioase a copiilor şi a tinerilor din România.

Ne rugăm lui Dumnezeu să vă dăruiască mult ajutor în activităţile prezente şi viitoare, sănătate şi fericire, pace şi bucurie!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Prima întrunire naţională a reprezentanţilor APOR

Reprezentanţii celor 40 de filiale existente până în acest moment ale Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“ din întreaga ţară s-au întrunit pentru prima oară sâmbătă, 28 martie, în Capitală.

Prima întrunire naţională a Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“ (APOR) a avut loc în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Bucureşti şi a reunit preşedinţii şi vicepreşedinţii filialelor judeţene şi locale existente până în acest moment în întreaga ţară. Scopul întâlnirii a fost stabilirea direcţiilor concrete de acţiune, având ca punct de plecare îmbunătăţirea calităţii orei de religie şi a învăţământului românesc în general, pentru binele copiilor şi al generaţiilor viitoare, dar şi pentru ca reuşita înscrierii la ora de religie, peste 91% dintre elevi până la 6 martie, să nu fie în zadar.

Primul punct pe ordinea de zi a fost cunoaşterea reciprocă a membrilor, în vederea realizării unei colaborări fructuoase în toate activităţile viitoare ale asociaţiei, cunoaşterea celor implicaţi în campania naţională pentru ora de religie, dar şi prezentarea activităţii fiecărei filiale judeţene. Dintre cei implicaţi în campanie şi care au vorbit despre direcţiile viitoare ale asociaţiei au fost prezenţi Rafael Udrişte, jurnalist TVR, care a pledat pentru conectarea orei de religie cu ştiinţele, realizarea unor statistici privitoare la participarea elevilor la viaţa Bisericii, atrăgând atenţia cu privire la presiunile care vor fi pentru introducerea orelor de educaţie sexuală în şcoli, ore ce nu au în vedere pregătirea pentru viaţă a copilului; Felix Tătaru, de la GMP Advertising, care a subliniat că lupta îndreptată împotriva educaţiei religioase „a potenţat ceva latent“, iar mobilizarea
într-o proporţie covârşitoare determină „ridicarea standardelor orei de religie“. O altă direcţie a fost propusă de Alexandra Nadane, preşedinta Asociaţiei „Studenţi pentru Viaţă“, care susţinea implicarea în acest demers chiar a elevilor care doresc educaţia religioasă, în pofida Consiliului Naţional al Elevilor, care „s-a împotrivit realităţii şi dorinţei copiilor de a se înscrie la ora de religie“.

Pr. Ionuţ Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, reprezentantul Patriarhiei Române, a precizat că prin demersul de îmbunătăţire a orei de religie, aceasta „are toate premisele ca să fie cea mai interesantă şi iubită oră dintre toate disciplinele, iar profesorii de religie să fie cei mai bine pregătiţi şi cei mai motivaţi sufleteşte în misiunea lor“, întrucât aceasta nu are doar un rol informativ, ci şi formativ. Pentru îmbunătăţirea orei de religie, Cristina Benga, profesoară de religie şi vicepreşedintă APOR, a subliniat că este nevoie de noi programe prin care „profesorii de religie să se dezvolte şi să înţeleagă cum să transmită acest mesaj religios, în aşa fel încât starea emoţională şi cea fizică a copilului să nu fie afectate în timp“.

În a doua parte a zilei, întrunirea naţională a continuat în sala de conferinţe a Centrului naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ din cadrul Centrului cultural-social „Iustin Patriarhul“ din Bucureşti, unde, înainte de începerea activităţii pe comisii, participanţii au fost binecuvântaţi şi felicitaţi de Patriarhul României, care a rostit mesajul „Cooperarea benefică dintre Familie, Şcoală şi Biserică în domeniul educaţiei“. Înainte de plecare, Preafericirea Sa a dăruit fiecărui participant câte trei cărţi, şi anume pastorale ale Patriarhului României la Sfintele Paşti, un studiu despre predarea orei de religie în diferite ţări din UE şi o carte cu cântece şi desene pentru copii.

În ultima sesiune, activitatea s-a desfăşurat pe trei comisii, şi anume Comisia de organizare instituţională şi comunicare, Comisia de învăţământ şi activităţi cu elevii şi Comisia juridică şi de iniţiativă civică.

Imens credit moral pentru a investi mai mult în educaţia religioasă

După ce unii adversari ai orei de religie au obţinut Decizia nr. 669/12 noiembrie 2014 a Curţii Consti­tu­ţionale a României care con­di­ţi­o­nează participarea elevilor la ora de religie de o cerere scrisă a părinţilor, tutorelui legal instituit sau a elevului major, sub pre­textul exercitării libertăţii conştiinţei şi a credinţelor religioase (cf. art. 29, al. 1 din Constituţia României), răspunsul pozitiv al majorităţii covârşitoare a părinţilor şi copii­lor majori a fost masiv şi demn, exprimând importanţa religiei în viaţa poporului român.

O majoritate de peste 90% a elevilor din şcolile publice care au în oferta edu­ca­ţi­o­na­lă religia a ales să se înscrie la această disciplină, în pofida pe­rioadei foarte scurte de înscri­ere (aproape trei săptămâni) şi a multor eforturi pentru şcoli şi dificultăţi umilitoare pentru pă­rinţiAcest rezultat cu valoare de referendum cheamă Familia, Şcoala şi Biserica la dialog, cores­ponsabilitate şi cooperare pentru promovarea unei edu­caţii integrale care uneşte formarea spirituală cu informarea ştiin­ţi­fi­că a elevilor.

Rezultatele recente ale înscri­erii la ora de religie confirmă şi depăşesc cercetările sociologice anterioare ale Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei conform cărora peste 85% din părinţi, elevi şi profesori doresc stud­i­e­rea religiei în şcoală, ca, de altfel, şi în imensa majoritate a ţă­rilor europene.

Apreciem că Ministerul Edu­caţiei oferă posibilitatea conti­nu­ării înscrierii la ora de religie mai ales pentru că există mulţi părinţi la muncă în străinătate ai căror copii minori nu au un tutore legal instituit şi, în consecinţă, nu au reuşit să depună cereri pentru ora de religie.

Patriarhia Română mul­ţu­meş­te părinţilor, elevilor, celorlalte culte religioase, institu­ţiilor şi tuturor personalităţilor publice care susţin prezenţa orei de religie în şcoală.

Dezbaterile publice asupra orei de religie din ultimele săp­tă­mâni au evidenţiat cele două repere fundamentale ale orică­rui demers educaţional în şcoa­lă, şi anume: persoana care trans­mite (profesorul) şi suportul scris al informaţiei transmise (manualele).

În acest sens, Biserica Orto­doxă Română va intensifica cooperarea cu Ministerul Edu­ca­ţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cu Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) şi cu toţi cei interesaţi în mod constant de creşterea calităţii educaţiei religioase prin îmbunătăţirea pro­gra­melor analitice, a ma­nua­le­lor, materialelor auxi­liare şi a ni­velului profesional al profesorilor de religie din punct de vedere didactic şi spiri­tual. În acest sens, Fami­lia, Şcoala şi Bi­se­rica trebuie să conlucreze efi­ci­ent la forma­rea spirituală şi in­telectuală a tinerei generaţii, aceasta fiind cea mai mare şi valoroasă investiţie pe termen lung a poporului român.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România reafirmă importanţa orei de religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor

Întrunit  în şedinţă de lucru la Reşedinţa Patriarhală în ziua de 28 februarie 2015, sub preşedinţia
Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti (potrivit statutului care prevede preşedinţia prin rotaţie), Consiliul Consultativ al Cultelor din România a luat act de motivarea Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 669 din 12 noiembrie 2014 privitoare la statutul orei de religie, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 59 din 23 ianuarie 2015, şi a constatat următoarele:

a) Curtea Constituţională a menţinut statutul orei de religie ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru şcoală, aflată în planul-cadru de învăţământ şi în oferta educaţională a şcolii;

b) Curtea Constituţională a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, şi anume pe baza unei cereri de înscriere.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România a constatat că decizia Curţii Constituţionale a valorificat următoarele principii:

– statutul constituţional particular al învăţământului religios, organizat şi garantat în şcolile de stat, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult (art. 32 alin. 7 din Constituţia României);

– dreptul părinţilor şi tutorilor de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine (art. 29 alin. 6 din Constituţia României);

– importanţa libertăţii de religie şi conştiinţă, care implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în toate problemele care privesc religia şi conştiinţa (pct. 19 al motivării Deciziei Curţii Constituţionale nr. 669/2014, în interpretarea art. 29 alin 1 din Constituţie).

 1. Pornind de la convingerea comună că ora de religie promovează valorile spirituale perene şi comportamentul uman paşnic şi responsabil în familie şi societate, Consiliul Consultativ al Cultelor din Româniaa adoptat apelul comun intitulat LUMINĂ PENTRU VIAŢĂImportanţa orei de religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor (Anexă).
 2. Consiliul Consultativ al Cultelor din Româniasolicită Parlamentului României ca, în adoptarea prevederilor legale care urmează să pună în aplicare Decizia Curţii Constituţionale nr. 669/2014 şi să completeze art. 18 alin. 2 teza I din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, să aibă în vedere şi următoarea propunere:

Art. 18 alin. 2 teza I: Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor; schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

Motivare

Prin această formulare, va fi respectată decizia Curţii Constituţionale a României şi facilitată înscrierea pentru participarea elevilor la ora de religie, întrucât:

– participarea elevului la ora de religie se face în urma exprimării dorinţei persoanei îndreptăţite legal, conform libertăţii de conştiinţă;

– se ţine cont de caracterul de disciplină aflată în trunchiul comun al orei de religie;

– pentru părinţi, se evită obstacolele birocratice şi umilitoare, precum reînscrierea anuală sau pe cicluri de învăţământ;

– în plan administrativ, şcolile nu mai trebuie să gestioneze, anual sau pe cicluri de învăţământ, aproape două milioane de cereri de înscriere.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România este o organizaţie de natură etică, socială, autonomă, apolitică, non-guvernamentală, fără personalitate juridică şi non-profit, formată din: Biserica Ortodoxă Română; Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara; Biserica Romano-Catolică; Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică; Arhiepiscopia Bisericii Armene; Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România; Biserica Reformată din România; Biserica Evanghelică C.A. din România; Biserica Evanghelică Lutherană din România; Biserica Unitariană din Transilvania; Biserica Creştină după Evanghelie din România – Uniunea Bisericilor Creştine după Evanghelie din România; Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic; Cultul Musulman din România.

Potrivit prevederilor Statutului Consiliului Consultativ al Cultelor din România, începând cu 1 martie 2015, preşedinţia Consiliului va fi preluată pentru o perioadă de un an de către Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică).

15

Apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din România

 1. Religia constituie parte integrantă şi definitorie a culturii europene. Fără  cunoştinţele referitoare la aceasta nu putem înţelege istoria şi cultura acestui continent. De aceea, în aproape toate ţările europene, religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public.
 2. Copiii şi tinerii au dreptul constituţionalde a participa la orele de religie, drept redobândit prin jertfa tinerilor care au mărturisit în decembrie 1989 că „există Dumnezeu“, prin aceasta revenindu-se la tradiţia sănătoasă a poporului român, eminamente religios.
 3. Religia este lumină pentru înţelegerea universului şi a vieţii, ca dar al lui Dumnezeu, pentru a promova valorile familiei, ospitalităţii, dreptăţii, păcii, solidarităţii, înţelegerii şi comuniunii între oameni.
 4. Credinţa în Dumnezeu este cea mai mare zestre spiritualăpe care
  Familia, Biserica, Şcoala şi Comunitatea o pot transmite copiilor, pentru că ea îi ajută pe tineri să facă deosebire între valori eterne şi valori efemere şi le formează personalitatea, învăţân-du-i să cultive bunătatea şi omenia, iubirea de Dumnezeu şi de semeni, recunoştinţa faţă de generaţiile trecute şi responsabilitatea faţă de prezent şi față de viitor.
 5. Valorile oferite de educaţia religioasă sunt reper spiritual esenţial şi liant existenţialîntre toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline şcolare.
 6. Predarea religiei în şcoală are valenţe educaţionale profundeprin rolul ei formativ în viaţa copiilor şi a tinerilor, demonstrat şi de studiile educaţionale şi sociologice în domeniu. Ora de religie contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare, întrucât propune modele viabile de bunătate, sfinţenie şi convieţuire umană.
 7. Educaţia religioasă contribuie la depăşirea ignoranţei religioase, care poate favoriza atitudini ideologice de intoleranţă.
 8. Ora de religie contribuie la formarea şi cultivarea unei conştiinţe vii şi mărturisitoare a valorii eterne a persoanei umane şi la promovarea demnităţii acesteia în familie şi în societate.
 9. Întrucât libertatea reprezintă un mare Dar oferit de Dumnezeu omului, educaţia religioasă trebuie asumată în mod liber, conform dorinţei părinţilor şi a copiilor. Libertatea însă nu este indiferenţă spirituală, ci capacitatea omului de a alege valori spirituale, care îmbogăţesc viaţa persoanei şi a comunităţii umane.
 10. Cultele doresc o cooperare mai strânsă cu Statul în promovarea unei educaţii integrale, care uneşte viaţa spirituală profundă cu informarea ştiinţifică bogată, deoarece deficitul de spiritualitate sau de sens existenţial al societăţii tehniciste de astăzi are consecinţe negative pentru orientarea tinerilor în societate.

Ambasadorul Bosniei şi Herţegovinei la Bucureşti, în vizită de prezentare la Patriarhia Română

În ziua de 11 martie 2015, la Reşedinţa Pa­­tri­arhală, Prea­fe­ri­citul Părinte Pa­tri­arh Daniel a primit în vi­zi­tă de pre­zentare pe Excelenţa Sa, Doam­na Nina Sajic, Amba­sa­do­rul Extraordinar şi Pleni­po­ten­ţiar al Bosniei şi Herţe­go­vinei în România.
Excelenţa Sa a mulţumit pentru primire şi a prezentat dife­rite aspecte ale vieţii social-po­li­tice şi religioase din Bosnia şi Her­ţegovina. În acest sens, doam­na am­ba­sa­dor a subliniat rolul important al Bisericii Orto­doxe din ţara sa, în care locuiesc şi creştini, dar şi musulmani (40%). În Bosnia şi Herţego­vina există un Consiliu Inte­r­religios al principalelor culte religioase, organism care cultivă un climat de respect reciproc şi pace socială, în contextul relaţiilor isto­rice, etnice şi religioase complexe din aceas­tă ţară.
Preafericitul Părinte Pa­tri­arh Daniel a menţionat că în Ro­mânia Statul este neutru şi respectă autonomia cultelor re­ligioase. În acelaşi timp, au­to­­ri­tăţile de stat recunosc cultelor religioase rolul important de factori ai păcii sociale şi cooperează cu acestea în de­ru­larea unor programe sociale, educaţionale şi culturale în favoarea societăţii româ­neşti. Cultele religioase recu­nos­cute din ţara noastră, a precizat Patriarhul României, au constituit, în anul 2011, Con­siliul Consultativ al Cul­telor din România, care se în­tru­neşte periodic pentru a prezenta o viziune comună în diferite probleme. În acest sens, Prea­fe­ri­cirea Sa a amin­tit de recentul Apel comun al acestui organism interreligios în favoarea continuării pre­zen­ţei educaţiei religioase în în­văţământul public românesc.
De asemenea, Patriarhul României a subliniat importanţa intensificării cooperării între popoarele şi Bisericile din Balcani. În acest context, Preafericirea Sa a menţionat că Patriarhia Română doreşte să extindă organizarea de pe­le­rinaje, prin Biroul de pelerinaje şi Agenţia Basilica Tra­vel, în Bosnia şi Herţegovi­na pentru cunoaşterea de că­tre credincioşii români a lo­cu­rilor sfinte şi a vieţii religioase din această ţară. Doam­na am­­ba­sador a primit cu bucurie această propunere.

Sărbătoarea Sfintelor Paşti pe Colina Patriarhiei

Sfânta Lumină de la Ierusalim
adusă în România

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în seara zilei de sâmbătă, 11 aprilie, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a adus în România Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special.

Din delegaţia Patriarhiei Române au făcut parte şi arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator al Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, şi arhim. Veniamin Goreanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Sfânta Lumină a ajuns pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ din Bucureşti, în jurul orei 19:45.

10

În salonul oficial al aeroportului s-au aflat delegaţi ai protopopiatelor din Arhiepiscopia Bucureştilor, precum şi reprezentanţi ai eparhiilor Patriarhiei Române, care au primit Lumina Sfântă spre a o duce preoţilor şi credincioşilor din toate zonele ţării. „Din încredinţarea şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o delegaţie a Bisericii noastre s-a aflat în aceste zile la Ierusalim pentru a aduce, aşa cum s-a întâmplat şi în anii din urmă, Sfânta Lumină din Biserica Învierii Mântuitorului. Sfânta Lumină a coborât astăzi în Biserica Sfântului Mormânt la ora 14:15 şi a fost oferită celor prezenţi de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului şi a toată Palestina. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a fost primită la sediul Patriarhiei Ierusalimului de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea“, a declarat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Sfânta Lumină, purtată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, a fost întâmpinată la Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

După psalmodierea cântării „Lumină lină“ şi oficierea unei slujbe de mulţumire, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură.

Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Slujba Învierii a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La miezul nopţii, preoţii îmbrăcaţi în veşminte luminoase de sărbătoare au primit Sfânta Lumină de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după care au coborât în mijlocul credincioşilor şi au împărţit-o tuturor celor prezenţi.

În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că Hristos Domnul răsplăteşte cu Însăşi prezenţa Sa pe cei care-L caută şi Îl iubesc. De asemenea, Preafericirea Sa a explicat semnificaţia duhovnicească a gestului femeilor mironosiţe de a cuprinde picioarele Domnului la vederea Acestuia. „Hristos Domnul, Cel Înviat din morţi, a dorit să răsplătească credinţa, evlavia şi osteneala femeilor mironosiţe, care au venit la mormântul Său, cu un mare dar. Pe când se întorceau ele spre Ierusalim, cuprinse de teamă şi de cutremur mare, pentru că nu au înţeles cum s-a realizat Învierea lui Hristos, El le-a întâmpinat şi le-a zis: Bucuraţi-vă, nu vă temeţi! Atunci, femeile mironosiţe s-au închinat Lui şi I-au cuprins picioarele. Prin aceasta vedem că Hristos Domnul răsplăteşte cu însăşi prezenţa Sa pe cei care-L caută şi Îl iubesc şi împlinesc voia Lui în viaţa lor. Acest gest al femeilor mironosiţe, care la întâlnirea cu Iisus Hristos Cel Înviat nu au spus nici un cuvânt, ci doar I s-au închinat Lui până la pământ şi au cuprins picioarele Lui, este un gest profetic, şi anume acela al întâlnirii credincioşilor cu Hristos Cel Răstignit şi Înviat din Sfântul Potir. De aceea, după împărtăşire se sărută de către credincioşi piciorul Sfântului Potir, ca semn de bucurie şi de mulţumire că s-au întâlnit cu Hristos Cel Răstignit şi Înviat“, a subliniat Preafericirea Sa.

În continuare, Patriarhul Bisercii Ortodoxe Române a vorbit despre minunea pogorârii Sfintei Lumini la Mormântul Domnului Iisus Hristos de la Ierusalim, precum şi despre semnificaţiile duhovniceşti ale acestei minuni. „Bucuria pe care Mântuitorul Iisus Hristos a adus-o femeilor mironosiţe o aduce în fiecare an tuturor celor care cred în El, dar mai ales celor care se află în Sfânta şi Marea Sâmbătă la Ierusalim, ca să se închine la Mormântul Învierii Sale. Ca să le arate tuturor că Mormântul Său nu este gol, ci este plin de lumină şi de har, de binecuvântare şi sfinţenie, Hristos Domnul săvârşeşte minunea Luminii Sfinte de la Ierusalim. O lumină neobişnuită, nu este produsă de o sursă cunoscută omului. Ea este un dar. Ce dar? Darul binecuvântării de bucurie, Lumina-bucurie. Este o lumină paşnică, o lumină care nu arde în primele clipe, ci este una lină, mângâietoare, binecuvântătoare prin ea însăşi. Această Lumină, care se dăruieşte celor ce se închină Mormântului Sfânt din care a înviat Hristos, a ajuns şi la noi anul acesta, ca şi în ceilalţi ani, începând cu 2009. Lumina de la Ierusalim este darul iubirii milostive a lui Hristos pentru cei care Îl iubesc pe El“, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

12

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai evidenţiat faptul că Învierea lui Hristos ne arată iubirea milostivă, smerită şi jertfelnică a Sa. „Bucuria Învierii lui Hristos se dăruieşte tuturor oamenilor, celor care sunt credincioşi, dar şi necredincioşi. De aceea, slujba Învierii se săvârşeşte în afara bisericii, pentru că toţi oamenii vor învia, toate popoarele vor învia în Ziua de Apoi, iar celor care L-au iubit pe Hristos, au crezut în El şi au împlinit voia Lui în viaţa lor, El le va dărui Lumina cea veşnică din Împărăţia Preasfintei Treimi. Învierea lui Hristos ne arată că iubirea Lui milostivă, smerită şi jertfelnică este mai tare decât păcatul şi răutatea oamenilor şi viclenia demonilor. Hristos Domnul după Învierea Sa din morţi nu S-a mai întâlnit cu nimeni dintre cei care L-au urât, L-au chinuit şi L-au omorât. S-a întâlnit doar cu cei care L-au iubit. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Hristos nu S-a arătat după Înviere celor care L-au urât şi L-au omorât, pentru ca întâlnirea cu ei să nu fie considerată un reproş. Cu alte cuvinte, Hristos Domnul Cel Înviat din morţi nu impune iubirea Sa nimănui, ci doar o propune, şi depinde de libertatea omului dacă alege comuniune de iubire veşnică în Împărăţia lui Dumnezeu sau alege singurătate egoistă veşnică“, a arătat Întâistătătorul Bisericii noastre. În încheierea cuvântului său, Patriarhul României i-a îndemnat pe credincioşi să transmită bucuria Învierii Domnului tuturor oamenilor, dar mai ales celor aflaţi în suferinţă: „Să transmitem pacea şi bucuria lui Hristos Cel Înviat în jurul nostru, celor dragi în familie, celor cunoscuţi, vecinilor, dar şi celor săraci, suferinzi şi singuri. Să ne rugăm pentru românii de pretutindeni, dar să ne rugăm şi pentru creştinii persecutaţi în lume, în diferite ţări, să ne rugăm şi pentru cei care se află acum în stare de conflict armat şi îşi plâng morţii sau răniţii lor, să ne rugăm ca iubirea, pacea şi lumina lui Hristos să aducă alinare celor în suferinţă“, a spus Preafericirea Sa.

Sărbătoarea Învierii Mântuitorului a continuat cu oficierea în Catedrala Patriarhală a Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinţia Sa l-a hirotonit întru diacon pe teologul Marian Daniel Vasluianu, ostenitor în cadrul Biroului de presă al Patriarhiei Române, pe seama Bisericii Iancu Vechi-Mătăsari. La final, credincioşii au primit „Sfintele Paşti“, Pastorala Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Învierea Domnului, precum şi produse tradiţionale de Paşti.

În prima zi de Paşti, în toate bisericile din Patriarhia Română, s-a oficiat la orele amiezii slujba Vecerniei speciale, numită şi „A doua Înviere“. La Catedrala Patriarhală, slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, şi Preas finţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. La Catedrala Patriarhală, Sfânta Evanghelie din cadrul acestei slujbe a fost citită în 12 limbi.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul le-a transmis tuturor credincioşilor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a explicat că sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos este o sărbătoare a biruinţei.

Pelerinajul de Florii, mărturisire de credinţă comună

Preasfinţiile Voastre,
Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi,
Preacuvioase Maici,
Iubiţi pelerini,

Sărbătoarea Intrării Dom­nului în Ierusalim reprezintă în Arhiepiscopia Bucureştilor, ca de altfel în ultimii ani şi în întreaga ţară, prilejul or­ga­ni­zării de pelerinaje şi procesiuni ample, în cadrul cărora clerul şi credincioşii ortodocşi mărturi­sesc împreună, prin rugăciuni şi cântări bisericeşti, credinţa în Jertfa şi Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În ziua de astăzi, valorile credinţei ortodoxe sunt din ce în ce mai mult supuse unor critici agresive, inspirate de ideologii de tip secularist şi consumist, în care viaţa fără referinţe la Dumnezeu este prezentată insistent ca fiind o viaţă emancipată sau modernă, opusă vieţii creştine tradiţionale. În acest context, valorile autentice ale Evangheliei lui Hristos trebuie cunoscute mai bine, iar mărtu­risirea publică a credinţei noastre ortodoxe devine din ce în ce mai mult o necesitate comunitară şi o datorie personală. Astfel, în cadrul Pelerinajului de Florii din acest an, ca şi în anii precedenţi, clericii şi credincioşii orto­docşi din municipiul Bucu­reşti şi din judeţul Ilfov au mărturisit din nou, în rugăciune şi cântare comună, credinţa în dumnezeirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Domn al vieţii şi biruitor al morţii, Cel ce intră în cetatea Ierusalimului pentru a ne elibera pe toţi din robia păcatului şi a patimilor egoiste şi a ne învăţa virtutea smereniei şi a iubirii milostive ca fiind urcuş spre Înviere.

În cântările slujbei Vecerniei sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim se spune: „Astăzi harul Sfântului Duh pe noi ne-a adunat şi toţi, luând Crucea Ta, zicem: Binecuvântat eşti, Cel ce vii întru numele Domnului; Osana, Celui dintru înălţime!“ (Triodul, Bucureşti, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 2000, p. 529). În lumina acestui imn, înţele­gem că rugăciunea noastră comună se face întru numele Domnului şi că suntem părtaşi lucrării sfinţitoare a harului dumnezeiesc. Ne asemănăm astăzi întru totul celor care „au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau: «Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Dom­nului», Împăratul lui Israel!“ (Ioan 12, 13). Prin cântarea „Osana!“, Îl recunoaştem pe Domnul nostru Iisus Hristos ca fiind Împărat ceresc eliberator şi singur Mântuitor al lumii. Această rugăciune de laudă sau prea­mărire este specifică Noului Testament (Matei 21, 9; 21, 15; Marcu 11, 9-10; Ioan 12, 13), dar o regăsim şi în Sfânta Liturghie făcând referire la lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu faţă de noi şi unind în cântare pe toţi credincioşii Bisericii împreună cu lumea îngerească.

Pelerinajul realizat în ajunul sărbătorii Floriilor ne pre­gă­teşte să intrăm în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului cu gând curat de pocăinţă şi de schimbare a vieţii noastre în bine. Numai prin rugăciunea unită cu pocăinţa, postul şi mi­los­tenia putem cunoaşte taina Crucii, a Morţii şi a Îngropării Domnului, Arhiereul nostru Cel veşnic, şi să ne împărtăşim apoi de lumina şi bucuria Sfintei Învieri.

Iubiţi pelerini,

9Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2015 ca An omagial al mi­siunii parohiei şi mănăstirii azi şi An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. În acest context, mesajul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim ne arată că, prin dreaptă credinţă şi fapte bune, devenim misionari ai Evangheliei sau ai iubi­rii milostive a lui Hristos, într-o societate secularizată, fără repere spirituale stabile. De aceea, noi facem apel, în mi­siunea noastră
creştină, la pu­terea exemplului pe care Sfinţii Bisericii şi marii păstori de suflete din trecutul neamului nostru ni-l transmit ca fiind lumină pentru viaţă. Tocmai reluarea acestui Pelerinaj de Florii, ini­ţiat în perioada interbelică şi întrerupt abuziv de autorităţile comuniste, dar reluat după 1990 în virtutea libertăţii recâştigate de poporul român, ne arată că, dacă respectăm modelele înain­taşilor şi dacă ducem mai departe cu gând bun misiunea lor, vom îmbogăţi moştenirea spirituală şi vom creşte în demnitate şi în unitate ca popor.

Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă despre puterea misiunii prin cuvânt în mijlocul cetăţii că, pe lângă rugăciunile adre­sate lui Dumnezeu pentru cei­lalţi, suntem datori şi să învăţăm şi să sfătuim pe cei ce au nevoie de învăţătura dumnezeiască: „Cuvântul nu ne este de folos numai la înălţarea de cântări şi mulţumiri lui Dum­nezeu, ci şi pentru a-i învăţa pe alţii şi a-i sfătui“ (Sf. Ioan Gură de Aur, „Omilia a LXXVIII-a la Matei“, 3 (PG 58, 715), în: Sf. Ioan Gură de Aur, Scrieri, Partea a III-a, Omilii la Matei (Părinţi şi Scriitori Bisericeşti, 23), trad. pr. D. Fecioru, Bucureşti, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Orto­doxe Române, 1994, p. 892). În mijlocul unei societăţi ce urmează din ce în ce mai mult calea secula­ri­zării sau a înstrăinării omului de Dumnezeu, mesajul creştin trebuie să evoce taina iubirii mi­lostive şi jertfelnice a lui Dum­nezeu îndreptată către toţi oamenii. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur ne învaţă zicând: „Să ne străduim să îndreptăm cu sfaturi şi cu îndemnuri pe cei căzuţi în pă­cate, vorbindu-le despre măreţia iubirii de oameni a lui Dum­nezeu, despre covârşitoarea Lui bunătate şi despre nemăsurata Lui milostivire, ca să ne bucurăm de mai mare binecuvântare de la Dumnezeul universului, Care vrea «ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vin㻓 (1 Timotei 2, 4) [Sf. Ioan Gură de Aur, „Omilia a XXIX-a la Facere“, 5 (PG 53, 267), în: Sf. Ioan Gură de Aur, Scrieri, Par­tea I, Omilii la Facere (I) (Pă­rinţi şi Scriitori Bise­ri­ceşti, 21), trad. pr. D. Fe­cioru, Bucureşti, Ed. Insti­tu­tului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1987, p. 371]. În acelaşi sens, dorim ca Pelerinajul de Florii, organizat în centrul oraşului ca o mărturie a credinţei lucră­toare prin fapte bune, să transmită şi anul acesta mesajul iubirii milostive a lui Dumnezeu faţă de oameni şi al bunătăţii Sale nemărginite, manifestate în lucrările Sale sfinţitoare.

Binecuvântăm pe toţi cei care participă la acest Pelerinaj de Florii, clerici şi credincioşi mi­reni, şi ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care intră în Ierusalim şezând smerit pe asin pentru a Se jertfi pe Cruce pentru păcatele noastre, să dăruiască tuturor har sfinţitor şi spor duhovnicesc în pregătirea personală pentru primirea cu inimă curăţită şi cuget luminat a Sfintelor Paşti, spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea noastră. Amin.

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Pelerinajul de Florii în Bucureşti – duhovnicească prăznuire cu stâlpări şi ramuri verzi

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim a fost marcată şi anul acesta în Bucureşti prin organizarea unui pelerinaj duhovnicesc de la Mănăstirea Radu Vodă până pe Colina Patriarhiei, în faţa Catedralei Patriarhale. Au participat numeroşi credincioşi, în frunte cu preoţii din Capitală şi din judeţul Ilfov. Această rânduială specială s-a făcut pentru binecuvântarea poporului binecredincios şi sporirea rugăciunii şi a evlaviei faţă de acest praznic împărătesc deosebit. Pelerinajul-procesiune a început imediat după săvârşirea Vecerniei Sărbătorii Floriilor, când Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a rostit rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic, care au fost date apoi preoţilor şi credincioşilor. La procesiune au participat majoritatea preoţilor şi diaconilor din Bucureşti şi Ilfov, preoţii de caritate, cei de cimitire şi cei care slujesc în unităţile militare, precum şi numeroşi credincioşi de toate vârstele. De asemenea, s-au rugat împreună cu aceştia monahi şi monahii din Arhiepiscopia Bucureştilor, elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul“ din Capitală şi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Filofteia“ de lângă Mănăstirea Pasărea. Cu deosebită evlavie a fost purtată şi icoana praznicului. În cadrul pelerinajului s-au făcut mai multe opriri: la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“-Nou, Paraclis Patriarhal, la Biserica „Sfânta Ecaterina“, paraclisul universitar al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, iar ultima, la Catedrala Patriarhală. La primele două opriri au fost săvârşite rugăciuni şi cereri speciale.

În faţa Catedralei Patriarhale, credincioşii au fost întâmpinaţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţiţii Episcopi-vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul. Aici a avut loc o rânduială specială în care s-a rostit Condacul al XIII-lea al Acatistului sărbătorii, s-a sfinţit icoana mare a praznicului Floriilor purtată în procesiune şi s-a rostit o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor. În cuvântul de învăţătură rostit către pelerini, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că Sărbătoarea Floriilor este o pregătire pentru a intra în Săptămâna Mare a Postului Paştelui. „După 40 de zile de post care s-au încheiat cu Vecernia din Vinerea trecută urmează două zile, Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor, ca zile de trecere spre o perioadă unică în felul ei, Săptămâna Mare şi Sfântă a Sfintelor Pătimiri. Fiecare zi din aceasta se numeşte Sfântă şi Mare. Toate aceste zile ne arată că s-au săvârşit în această săptămână Mântuitoarele Pătimiri ale Domnului Iisus Hristos pentru mântuirea noastră. De aceea, noi am terminat într-un fel cu postul cel de nevoinţe, de asceze. Acum însă urmează un post mistagogic de împreună-pătimire cu Hristos, ca împreună cu El să înviem. Fiecare zi din Săptămâna Sfântă şi Mare este o urmare tainică a lui Hristos prin rugăciune, prin ascultarea Sfintelor Scripturi, a sfintelor slujbe şi mai ales prin Pocăinţă şi Împărtăşanie. Împărtăşania cea mai semnificativă este din Sfânta şi Marea Joi pentru că în Sfânta şi Marea Joi Hristos Domnul a instituit Sfânta Euharistie, la Cina cea de Taină“, a spus Preafericirea Sa. De asemenea Preafericirea Sa a spus că bucuria şi harul pe care le iau credincioşii care participă la astfel de pelerinaje nu rămân doar la ei, ci se revarsă asupra caselor şi familiilor lor. La final, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a dăruit  celor prezenţi iconiţe cu Intrarea Domnului în Ierusalim.

 

Slujire interortodoxă în Duminica Sfântului Grigorie Palama, la Catedrala Patriarhală

Duminică, 8 martie, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată la Catedrala Patriarhală de către Înaltpreasfinţitul Părinte Antimos, Mitropolit de Alexandropolis, Traianoupolis şi Samoutraki şi Exarh de Rodopi (Grecia), împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Florin Brăslaşu a fost hirotonit diacon pe seama capelei cu hramul „Sfântul Ierarh Grigorie Teologul“ a Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a mulţumit, în numele Patriarhului României, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Antimos pentru slujirea de la Catedrala Patriarhală, precizând că Înaltpreasfinţia Sa a mai vizitat România, în anul 1990, în calitate de arhimandrit, ca oaspete al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi ca arhiereu, în anul 2011, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena – hramul istoric al Catedralei Patriarhale din Bucureşti. „Înaltpreasfinţia Sa are o mare deschidere faţă de români, primeşte adeseori în vizită, la Alexandropolis, monahi, preoţi şi ierarhi din România şi îl putem considera un prieten al Bisericii Ortodoxe Române şi al poporului român“, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Antimos a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea şi bucuria de a sluji la Catedrala Patriarhală şi a evidenţiat importanţa credinţei ortodoxe pe care o păstrează românii. „Întreaga Ortodoxie are nevoie de evlavia şi de credinţa întregului popor român şi să ştiţi că noi, cei din Grecia, observăm cu bună credinţă faptul că în România sunt foarte mulţi oameni credincioşi şi slăvitori de Dumnezeu“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Un sfert de veac de trudă şi dragoste plină de râvnă pentru Biserica lui Hristos

Chemat de Dumnezeu la înalta slujire a arhieriei când avea vârsta de 39 de ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei în ziua de 4 martie 1990, atunci fiind prăznuită Duminica Ortodoxiei. Tânărul Episcop-vicar va fi avut, cu siguranţă, în suflet cuvintele: „Păstoriţi turma lui Dumnezeu dată în paza voastră, cercetând-o nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste; nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei. Iar când se va arăta Mai-Marele păstorilor, veţi lua cununa cea neveştejită a măririi“ (I Petru 5, 2-4).

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel era, după cum spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei, „luat dintre oameni“ şi „pus pentru oameni, spre cele către Dumnezeu“ (Evrei 5, 1). Încă din primele zile de slujire arhierească, Epis-copul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Daniel Lugojeanul, a adus un suflu nou în eparhie, a revigorat activităţile cu tineretul prin organizarea de conferinţe şi dialoguri, arătând o benefică deschidere către studenţii şi tinerii din capitala Banatului, mai ales în contextul apărut după decembrie 1989.

Activitatea sa ca Episcop-vicar în oraşul de pe Bega s-a încheiat însă după câteva luni, întrucât în iunie acelaşi an era ales Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Lucrarea arhierească în Moldova a Mitropolitului Daniel a fost una de mare anvergură spirituală, administrativă şi edilitară. Vreme de aproape două decenii, din 1990 până în 2008, Mitropolitul Daniel al Moldovei, înconjurat de colaboratorii care i-au înţeles gândurile şi aspiraţiile, a transformat eparhia în întregime, prin lucrări misionare şi prin multe zidiri, actualizând în acest fel vremurile voievozilor darnici şi harnici.

Cunoscător al importanţei educaţiei viitorilor păstori de suflete din parohii sau mănăstiri, încă din cuvântul rostit la instalarea în noua slujire arhierească şi-a arătat ca obiectiv şi redeschiderea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, lucru înfăptuit în acelaşi an (1990). Drept recunoştinţă celui care i-a fost mentor şi îndrumător la studiile doctorale, Facultatea de Teologie Ortodoxă din capitala Moldovei a primit numele preotului profesor Dumitru Stăniloae.

Entuziastul şi tânărul Mitropolit Daniel şi-a îndreptat privirile şi către învăţământul teologic preuniversitar, înfiinţând cinci seminarii teologice în Arhiepiscopia Iaşilor: Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ de la Mănăstirea Agapia (1991); Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe“ în Botoşani (1992); Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“ la Dorohoi (1993); Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile“ la Iaşi (1995) şi Seminarul Teologic Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ (1996).

5Importanţa pe care a arătat-o educaţiei se vede şi din înfiinţarea altor numeroase instituţii de cultură în Arhiepiscopia Iaşilor: Academia Ortodoxă „Sfântul Ioan de la Neamţ“, Mănăstirea Neamţ (1993); Şcoala Teologico-Sanitară Postliceală „Sfânta Teodora de la Sihla“, Piatra Neamţ (1993); Şcoala Teologico-Sanitară Postliceală „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, Iaşi (1994); Centrul Mitropolitan de Cercetări TABOR, Iaşi (1994); Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“, Durău (1995); Biblioteca ecumenică „Dumitru Stăniloae“, Iaşi (1995); Institutul Ecumenic „Sfântul Nicolae“, Iaşi (1997); Muzeul memorial „Sfântul Paisie Velicicovski“ de la Mănăstirea Neamţ (1997); Institutul Cultural-Misionar TRINITAS, Iaşi: editură, tipografie (1997) şi post de radio (17 aprilie 1998); Centrul de conservare şi restaurare a patrimoniului religios Resurrectio, Iaşi (1998); Muzeul memorial „Mitropolitul Visarion Puiu“ de la Schitul Vovidenia – Neamţ (1999); casele memoriale: „Ieroschimonah Paisie Olaru“ şi „Arhimandrit Cleopa Ilie“ de la Mănăstirea Sihăstria – Neamţ (1999); Muzeul „Sala Gotică“ al Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi, Iaşi (2001); Muzeul memorial „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ din Crăiniceni – Dorohoi (2003); Muzeul „Anastasia Doamna“ – Sala Gotică a Mănăstirii Cetăţuia (2005).

În aceeaşi direcţie se înscrie şi înfiinţarea buletinului oficial al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, „Candela Moldovei“ (1992), şi a primului cotidian creştin din România, „Ziarul Lumina“, care apare pentru prima oară la Iaşi, în 7 februarie 2005.

Activitatea nu s-a mărginit doar la aspectele menţionate mai sus. În anul 1995, Mitropolitul Daniel a iniţiat consolidarea şi restaurarea Catedralei şi a Reşedinţei Mitropolitane din Iaşi.

Lucrarea administrativ-edilitară a fost revigorată în întreaga eparhie. Mitropolitul Moldovei a binecuvântat ridicarea din temelie, restaurarea şi pictarea din nou a sute de biserici de parohie şi de mănăstire. A iniţiat programul „Nici un sat fără biserică şi casă parohială“, a înfiinţat peste 300 de parohii, 40 de mănăstiri şi schituri, 5 protopopiate şi a susţinut construirea a peste 250 de biserici noi. A hirotonit mai mult de 600 de preoţi.

În timpul arhipăstoririi Mitropolitului Daniel la Iaşi, hramul Catedralei Mitropolitane a ajuns, treptat-treptat, să se transforme într-un eveniment cu impact naţional şi tot mai cunoscut în lume. Sutelor de mii de pelerini s-au adăugat, la invitaţia Mitropolitului Daniel, ierarhi din întreaga lume ortodoxă, între care amintim cele trei vizite ale Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

În toată această perioadă, Mitropolitul Daniel a păstrat legătura cu vechile vetre monahale din Moldova (Neamţ, Sihăstria, Văratec, Agapia, Vorona ş.a.), unde a revenit mereu cu bucurie genuină, căutând binecuvântarea părinţilor îmbunătăţiţi (Cleopa Ilie, naşul său de călugărie, Paisie Olaru ş.a.).

Iubitor al sfinţilor, în timpul arhipăstoririi sale s-a îngrijit de canonizarea unor voievozi, ierarhi şi cuvioşi, profund iubiţi de clerul şi poporul Moldovei, iar mai târziu au fost trecuţi şi la Bucureşti în calendar (în rândul sfinţilor) personalităţi emblematice din viaţa Bisericii.

Prin harul lui Dumnezeu, în vara anului 2007, Mitropolitul Daniel a fost chemat să urce o nouă treaptă de slujire, în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Slujirea arhipăstorească din capitala României continuă cu multă osârdie şi strădanii. Lucrarea duhovnicească este însoţită de o susţinută activitate administrativ-edilitară, social-filantropică, culturală şi misionară.

Visul neîmplinit din ultimul veac al românilor ortodocşi, şi anume ridicarea unei catedrale a mântuirii neamului, se numără între principalele priorităţi ale celui de-al şaselea Patriarh al României. Proiectul dorit încă de primul Patriarh al României, Miron Cristea, a prins contur, după ce a fost înfiinţată o altă mare şi puternică Biserică, Televiziunea TRINITAS, care adună în comuniunea rugăciunii mulţimi impresionante de credincioşi.

Grija pentru locaşurile de cult a Părintelui Patriarh Daniel a fost pusă în fapt prin implementarea şi în Arhiepiscopia Bucureştilor a programului „Nici un sat fără biserică şi casă parohială“. În plus, mărturie stau numeroasele biserici, capele, aşezăminte sociale, case parohiale ş.a., construite din temelie ori restaurate, pictate şi repictate în ultimii aproape opt ani.

Pentru a-şi putea desfăşura activitatea cu o eficienţă crescută, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a revigorat întregul aparat administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi al Patriarhiei. În cadrul Centrului eparhial, dinamizarea activităţii s-a reflectat în înfiinţarea de noi sectoare sau departamente (Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul, Sectorul bunuri imobile bisericeşti, Sectorul agricol, viticol şi silvic, Sectorul fonduri pentru activităţi bisericeşti) şi servicii subordonate (fabrica de lumânări „Făclia Sfinţilor Români“, centre social-culturale etc.). În teritoriu, pentru a impulsiona viaţa bisericească, au fost înfiinţate zeci de unităţi administrativ-bisericeşti noi (parohii, capele, mănăstiri, schituri ş.a.) şi mai multe protopopiate.

Activitatea culturală a continuat şi la Bucureşti, prin coordonarea activităţilor Editurilor Patriarhiei, înfiinţarea unor edituri noi: BASILICA şi „Cuvântul Vieţii“ a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi prin înnoirea Tipografiei Cărţilor Bisericeşti.

Dintre proiectele iniţiate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel se cuvin amintite: proiectul naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ (2008) şi proiectul socioeducaţional „Alege şcoala!“.

Cei aproape opt ani de arhierie la Bucureşti au fost punctaţi de înfiinţarea multor programe social-filantropice: programul de ajutor alimentar „Masa Bucuriei“ al Patriarhiei Române (2009); înfiinţarea Centrului social-cultural „Sfântul Apostol Andrei“ al Patriarhiei Române, Bucureşti (2008);
înfiinţarea şi coordonarea Sectorului pelerinaje al Patriarhiei Române; înfiinţarea Centrului social-pastoral „Sfânta Maria“ – Techirghiol al Patriarhiei Române (2008); înfiinţarea Centrului social-pastoral „Sfânta Treime“ – Buşteni al Arhiepiscopiei Bucureştilor (2008); înfiinţarea Centrului social-cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica“ al Arhiepiscopiei Bucureştilor (2008); înfiinţarea Centrului cultural-social „Iustin Patriarhul“ al Arhiepiscopiei Bucureştilor (2008); înfiinţarea Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie“ al Arhiepiscopiei Bucureştilor (2012).

6

În anul 2008 au avut loc canonizarea şi proclamarea canonizării sfinţilor: Cuviosul Dionisie Exiguul, Voievodul Neagoe Basarab, Mitropolitul Iachint al Ţării Româneşti, Cuviosul Ioanichie ş.a.

Îndeosebi se cuvin menţionate deschiderea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel către mediul academic şi bucuria cu care a iniţiat şi a binecuvântat dialogul cu oamenii de ştiinţă, răspunzând constant invitaţiilor Academiei Române şi diferitelor proiecte în care a fost solicitat să participe.

Pe lângă lucrările de teologie şi spiritualitate pe care le-a publicat în ultima perioadă, Patriarhul României a încredinţat în fiecare an tiparului lucrări ce conţin omiliile, conferinţele şi mesajele pastorale care reflectă nu doar preocupările cărturăreşti, cât mai ales grija arhipăstorului pentru ceilalţi. La rândul său a cules roadele aprecierii unor universităţi şi instituţii prestigioase care i-au acordat titluri academice şi acte de apreciere.

Nu s-ar putea omite ospitalitatea pe care Patriarhul Daniel a arătat-o faţă de toţi cei care i-au trecut pragul, fie la Iaşi, fie la Bucureşti. În cele două metropole a invitat oaspeţi de seamă, din mediul bisericesc academic şi nu numai, între care se numără patriarhii de Constantinopol, Alexandria, Antiohia şi Ierusalim, dar şi reprezentanţi ai celorlalte Biserici Ortodoxe, demnitari de stat, ambasadori, alte persoane publice.

A arătat în acelaşi timp o grijă deosebită faţă de românii din afara graniţelor ţării, atât prin înfiinţarea de noi eparhii, cât şi prin vizite pastorale, tipăriri de cărţi, ajutoare şi interes misionar.

Activitatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, după 25 de ani de arhierie în slujba Bisericii şi a oamenilor, arată că ierarhul serbat în Duminica Ortodoxiei a urmat cuvintele Mântuitorului şi a avut pururea în minte şi în dorire idealul prezentat de Apostolul Neamurilor în Epistola către Evrei, atunci când vorbeşte despre Arhiereul prin excelenţă, Iisus Hristos, Mântuitorul: „Un astfel de Arhiereu se cuvenea să avem: sfânt, fără de răutate, fără de pată“ (Evrei 7, 26).

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a urmat exemplul Mântuitorului Hristos, Care „pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire“ S-a adus pe Sine jertfă şi nu a pregetat să facă orice efort şi nu a considerat prea mare nici un sacrificiu pentru Biserică şi turma ce i-a fost încredinţată spre păstorire. Dacă ar avea glas, ar aduce mărturie ceasurile multe de priveghere prin lucrare pilduitoare, oferite ca jertfă de Patriarhul Daniel în cei 25 de ani de arhierie.

De la hirotonia întru arhiereu a tânărului Episcop-vicar Daniel Lugojanul al Arhiepiscopiei Timişoarei şi până în prezent au trecut 25 de ani. Un sfert de secol de arhierie pentru Patriarhul României. 25 de ani de trudă, de muncă susţinută pentru cel care şi-a unit destinul cu cel al Bisericii pe care o slujeşte cu dăruire rar întâlnită. 25 de ani din care se reflectă hotărârea de a trece peste toate încercările, precum şi dragostea plină de râvnă pentru Biserica lui Hristos. Toate realizările Episcopului-vicar Daniel Lugojanul al Arhiepiscopiei Timişoarei, ale Mitropolitului Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi ale Patriarhului Daniel al României au fost posibile datorită slujirii „cu timp şi fără timp“ (2 Timotei 4, 2) pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a înţeles să şi-o asume încă dintru început, dar şi pentru că a ştiut să insufle permanent colaboratorilor sentimentul strădaniei pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor şi pentru continuarea şi îmbunătăţirea activităţilor specifice.

Aceşti 25 de ani pot fi definiţi simplu prin câteva cuvinte:

– Proiecte originale de multe ori surprinzătoare, adecvate vremurilor în care trăim, şi mereu neostoita vigoare întru împlinirea lor;

– Conştiinţa misiunii la care a fost chemat şi tăria corăbierului care duce către liman corabia lovită de valuri puternice, uneori chiar potrivnice;

– Nădejdea în Dumnezeu, mai mult decât în oameni;

– Fermitate, atenţie, trezvie, harisme trebuincioase ocârmuitorului, simţul chivernisirii şi al bunei rânduieli;

– Mustrare şi asprime cu măsură, dar şi iubirea care niciodată nu piere;

– Dorinţă de slujire mai mult decât poate înfăptui un om cu puteri limitate într-o lume marcată de potrivnicii şi dezbinare.

Împlinirea a 25 de ani de arhierie nu este un moment de bilanţ, ci unul de de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu, Dăruitorul, Binefăcătorul, Împlinitorul celor de trebuinţă slujitorilor Săi, cu dorinţa continuării acestor proiecte sfinte începute în anul mântuirii 1990.

Îl rugăm pe Hristos Domnul, Mai-Marele arhiereilor, să dăruiască Patriarhului României, Preafericitului Părinte Daniel, ani binecuvântaţi, sănătate, puteri înnoite, râvnă sfântă şi lucrare rodnică întru bucuria celor care au înmulţit talanţii primiţi de la El.

 

† Timotei Prahoveanul
Episcop-vicar al
Arhiepiscopiei Bucureştilor

 

Duminica Ortodoxiei la Catedrala Patriarhală

În Duminica Ortodoxiei din acest an s-au împlinit 25 de ani de când Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit marele har al arhieriei. Cu acest prilej, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. La final, părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a prezentat volumul „Iubirea Jertfelnică – lumină a Învierii. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2014“, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.
Din soborul de ierarhi care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Patriarhul Bisericii noastre au făcut parte Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Epis-cop-vicar patriarhal; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite cereri speciale şi rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu la împlinirea a 25 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Întâistătătorului Bisericii noastre.
După citirea pericopei evanghelice de la Ioan, capitolul 1, versetele de la 43 la 51, în care se vorbeşte despre chemarea celor dintâi Ucenici ai Domnului Iisus Hristos, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat că numai mărturisirea dumnezeirii lui Hristos ne poate deschide intrarea în Împărăţia cerurilor. „Nu mărturisim ceea ce vedem cu ochii trupeşti, ci ceea ce este dincolo de vederea acestora, mărturisim ceea ce vedem cu ochii duhovniceşti ai credinţei primite de la Sfinţii Apostoli, care L-au văzut pe Mântuitorul Hristos“, a explicat Preafericirea Sa.

2
„Icoana ortodoxă îndeamnă la comuniune cu Dumnezeu şi cu sfinţii Lui“
În continuare, Patriarhul Bisericii noastre a arătat că sfintele icoane fac parte din mărturisirea dreptei credinţe şi că cine nu cinsteşte icoana nu mărturiseşte întruparea Fiului lui Dumnezeu. „Nimeni nu poate fi creştin ortodox dacă nu cinsteşte sfintele icoane. Ele nu se adaugă la credinţa ortodoxă ca o anexă, ci exprimă credinţa ortodoxă într-o formă completă, ca mărturisire de credinţă prin cuvânt şi imagine, prin rugăciune în faţa icoanei lui Hristos şi a sfinţilor Lui zugrăviţi pe icoane. Cinstirea icoanei este mărturisirea că Dumnezeu Cel nevăzut şi necuprins S-a făcut văzut şi cuprins în Iisus Hristos. Sfinţii Părinţi ne arată că Fiul lui Dumnezeu Cel nevăzut, Cel veşnic a luat trup pământesc, ca nouă să ne dăruiască duh ceresc, S-a coborât la noi pe pământ, ca să ne înalţe pe noi la ceruri. Acest adevăr îl vedem în icoană. În aceasta noi nu pictăm doar Trupul lui Hristos văzut cu ochii trupeşti, ci pictăm şi slava Sa, simbolizată de aureola din jurul capului, dar şi de fondul luminos al icoanei care este de aur. Pictăm deodată trupul, care a fost văzut cu ochii trupeşti, dar simbolizăm şi slava sau lumina necreată, care se vede numai cu ochii credinţei. De aceea, icoana este mărturisirea completă a Ortodoxiei“, a spus Preafericirea Sa. Întâistătătorul Bisericii noastre a mai subliniat faptul că sfintele icoane sunt o invitaţie sau o chemare permanentă la rugăciune. „Icoana ortodoxă este Evanghelie pictată, cuvânt, simbol vizibil, care îndeamnă la comuniune cu Dumnezeu şi cu sfinţii Lui. Noi nu privim icoanele ca şi cum ar fi piese de muzeu, ci ele sunt o invitaţie la rugăciune, sunt un semn al prezenţei rugăciunii sfinţilor pentru noi şi împreună cu noi. Icoana Mântuitorului este confirmarea făgăduinţei Lui: «Iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacurilor!» Când intrăm duminica în biserică, Hristos Cel înviat ne întâmpină prin icoana Învierii Sale, aşa cum le-a întâmpinat pe femeile mironosiţe“, a explicat Patriarhul Bisericii noastre.
„Înscrierea pentru ora de religie este un act de credinţă“
Preafericirea Sa a mai subliniat că Duminica Ortodoxiei se află în Postul Sfintelor Paşti, în urcuşul nostru spre Înviere, ca să ne arate că dreapta credinţă înseamnă şi dreaptă vieţuire. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că un mod deosebit de mărturisire a credinţei ortodoxe, într-o lume din ce în ce mai secularizată, este şi înscrierea şi frecventarea orei de religie la şcoală. „Înscrierea pentru ora de religie este un act de credinţă, de mărturisire publică a credinţei, a iubirii noastre faţă de Hristos şi a dorinţei noastre de a creşte spiritual. Biserica a botezat copiii pe care părinţii i-au născut şi i-au adus să fie botezaţi. Dacă Biserica i-a botezat, înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă. Există, în primul rând, o formare a copiilor în credinţă în familie. În al doilea rând, există o formare duhovnicească a copiilor şi prin participarea la slujbe în biserică, prin viaţa liturgică, mai ales prin împărtăşirea lor. Dar este nevoie şi de o formare duhovnicească şi intelectuală a copiilor la şcoală, împreună cu alţi copii şi în dialog cu alte cunoştinţe, discipline pe care le studiază la şcoală. Participarea la ora de religie este deodată o creştere duhovnicească şi intelectuală şi o întărire a comuniunii cu ceilalţi copii, precum şi o mărturisire a legăturii care există între cunoaşterea duhovnicească şi cea ştiinţifică“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a citit în continuare Apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, intitulat „Lumină pentru viaţă. Importanţa orei de religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor“, cu privire la însemnătatea acestei discipline pentru toţi elevii.
În timpul chinonicului, arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române către clerul şi credincioşii creştini din Patriarhia Română la Duminica Ortodoxiei.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a adresat Preafericirii Sale un cuvânt de felicitare şi de recunoştinţă. „Un sfert de secol de arhierie, 25 de ani de trudă, de muncă, pentru cel care şi-a unit destinul cu cel al Bisericii, pe care o slujeşte cu dăruire, nu foarte des întâlnită. Toate realizările Episcopului-vicar Daniel Lugojeanul, ale Mitropolitului Daniel al Moldovei şi ale Patriarhului Daniel al României au fost posibile datorită slujirii cu timp şi fără timp pe care Preafericirea Sa a înţeles să şi-o asume încă dintru început, dar şi pentru că a ştiut să insufle permanent colaboratorilor sentimentul strădaniei pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor, pentru continuarea şi îmbogăţirea activităţilor specifice. Aceşti 25 de ani pot fi definiţi simplu în câteva cuvinte: proiecte originale, de multe ori surprinzătoare, adecvate vremurilor în care trăim, şi putere pentru împlinirea lor; conştiinţa misiunii la care a fost chemat şi tăria corăbierului care duce către liman corabia lovită de valuri puternice, uneori chiar potrivnice; nădejdea în Dumnezeu mai mult decât în oameni. Împlinirea a 25 de ani de arhierie nu este un moment de bilanţ, ci unul de recunoştinţă adus lui Dumnezeu“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Lansarea volumului „Iubirea Jertfelnică – lumină a Învierii. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2014“
În continuare, arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a prezentat volumul „Iubirea Jertfelnică – lumină a Învierii. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2014“, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, anul acesta. „Lucrarea ilustrează prin text, dar şi prin foarte multe imagini bogata şi neobosita lucrare misionară, creatoare de valori şi de demnitate a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2014, an declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. În paginile lucrării de faţă sunt reunite textele cele mai reprezentative ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar şi textele actelor de sfinţire a unor instituţii, a unor biserici, texte ale pastoralelor sinodale şi patriarhale, ale scrisorilor irenice transmise de Preafericirea Sa cu ocazia sărbătorilor Învierii Domnului sau Naşterii Domnului, ale mesajelor transmise cu diverse ocazii unor personalităţi sau instituţii, ale cuvântărilor rostite în momente importante prilejuite de sărbători sau de întruniri publice, dar şi unele prefeţe la importante volume apărute la editurile Patriarhiei sau la alte edituri din ţară. Totodată, lucrarea de faţă ilustrează legăturile tradiţionale ale Bisericii Ortodoxe Române cu celelalte Biserici Ortodoxe surori, precum şi activităţile de promovare a relaţiilor de respect şi cooperare intercreştine şi interreligioase. Mesajele adresate Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe şi cuvântările din cadrul unor simpozioane sau conferinţe internaţionale ne arată tuturor grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru comuniune, cooperare, dar şi responsabilitatea eclesială a clerului şi conştiinţa misionară a mirenilor, cu scopul intensificării prezenţei active a Bisericii în societate“, a spus arhim. Paisie Teodorescu.
La final, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit în semn de recunoştinţă Preafericirii Sale, din partea slujitorilor Catedralei Patriarhale, un buchet de trandafiri.
Patriarhul Bisericii noastre i-a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei pentru cuvântul pe care l-a adresat, le-a mulţumit preasfinţiţilor părinţi episcopi-vicari pentru slujire, precum şi tuturor credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie. „Acest cuvânt ne-a adus în memorie multe momente sfinte şi mult binecuvântate de Dumnezeu pentru lucrarea Bisericii. Anii au trecut foarte repede şi ne uităm înapoi doar pentru a mulţumi lui Dumnezeu şi celor care ne-au ajutat să împlinim lucrarea folositoare Bisericii. Totdeauna însă ne uităm cât mai este de făcut, cât de multe alte lucrări trebuie realizate, pentru ca să împlinim cu timp şi fără timp slujirea aceasta de a păstori Biserica lui Hristos din ţara noastră, împreună cu toţi ierarhii, membri ai Sfântului Sinod, împreună cu clerul şi mănăstirile noastre, spre binele credincioşilor care aduc de asemenea o preţioasă contribuţie. Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate, ne gândim cu recunoştinţă la părinţii noştri după trup care ne-au născut şi ne-au crescut, la toţi părinţii duhovniceşti, profesori şi duhovnici, care au contribuit la formarea noastră, şi la toţi cei care au fost colaboratori ai noştri la lucrarea bisericească la Timişoara, la Iaşi şi aici, la Bucureşti, pentru că nimeni în Biserică nu poate face lucruri mari sau bune decât împreună cu ceilalţi slujitori ai Bisericii. Lucrarea bisericească este o lucrare în comuniune şi cooperare“, a spus Preafericirea Sa.
În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti, Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Patriarhală precum şi în toate bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română s-a organizat colecta în bani pentru Fondul Central Misionar, destinat susţinerii parohiilor sărace din ţară şi străinătate şi altor activităţi misionare ale Bisericii Ortodoxe Române.1