Ziua onomastică a Patriarhului României

Biserica Ortodoxă l-a pomenit joi, 17 decembrie, pe Sfântul Proroc Daniel. Cu prilejul zilei onomastice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală. Ierarhi, preoţi, monahi şi monahii, reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi credincioşi s-au rugat şi l-au felicitat pe Întâistătătorul Bisericii noastre la acest ceas sărbătoresc.

ZL-OnomasticaPF2 Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Patriarhul României împreună cu un sobor de 14 ierarhi, înconjuraţi de preoţi şi diaconi. Împreună-liturghisitori au fost IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, și PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

A urmat slujba de Te Deum, oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. La sfintele slujbe au participat şi IPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, precum şi preoţi consilieri patriarhali şi eparhiali, stareţi şi stareţe, preoţi protoierei, preoţi profesori, reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bărbătesc „Te Deum Laudamus“, dirijat de pr. lect. dr. Zaharia Matei.

La finalul slujbei de Te Deum, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a adresat, în numele Sfântului Sinod al Bisericii noastre, un cuvânt omagial, în cadrul căruia a evidenţiat virtuţile sfinţilor ocrotitori ai Preafericirii Sale sărbătoriţi în luna decembrie – Sfântul Cuvios ­Daniil Stâlpnicul, Sfântul Proroc Daniel şi Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul –, virtuţi prin care aceşti trei sfinţi au devenit povăţuitori ai mai-marilor vremii şi mulţimilor de credincioşi. De asemenea, Preasfinţia Sa a precizat că sărbătorirea zilei onomastice a Părintelui Patriarh este un prilej pentru clerul şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române să mulţumească lui Dumnezeu pentru darurile Sale şi să fie alături de Întâistătătorul ­Bisericii noastre. „Bunul Dumnezeu să vă ocrotească, să vă dăruiască sănătate, să vă înmulţească puterile, pentru că poporul Bisericii este mare şi este nevoie de exemplul de jertfelnicie al Preafericirii Voastre. În numele Sfântului Sinod, al clerului şi al credincioşilor din Patriarhia Română, vă asigurăm de dragostea noastră jertfelnică, de ascultarea noastră şi, în smerenie, împreună cu Preafericirea Voastră, căutăm să conducem poporul, aşa cum spune Fericitul Augustin, printre necazurile lumii şi mângâierile lui Dumnezeu către zorile veşnicei Împărăţii a lui Dumnezeu“, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion.

În numele membrilor Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Arhiepiscopiei Bucureştilor, PS Episcop Varlaam Ploieşteanul a dăruit Patriarhului României un coş cu flori. Evenimentul festiv a continuat cu prezentarea mesajelor de felicitare din partea Preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis – rostit de domnul Sergiu Nistor, consilier prezidenţial al Departamentului Cultură, Culte şi Centenar; din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, domnul Victor Opaschi, și a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, domnul Adrian Curaj – prezentat de domnul Romeo Moşoiu, consilier personal.

În cuvântul de mulțumire, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre sfinţii ocrotitori, care au un rol important fie la botez, fie la călugărie, fiindcă, „prin ajutorul primit de la sfinţi în situaţii dificile, simţim cum vine ajutorul lui Dumnezeu spre noi“. Sfântul Proroc Daniel, a mai spus Preafericirea Sa, a fost aruncat, din invidie şi răutate, în groapa cu lei. „Nil Ascetul spune că, adesea, animalele cinstesc virtutea mai mult decât o fac oamenii care sunt răutăcioşi. Prin aceasta se înţelege că el nu era un îmblânzitor de animale, ci un rugător, pentru că animalele au simţit legătura lui cu adevăratul Dumnezeu şi că nu se închina la idolii timpului său. (…) Împrejurul oamenilor care au credinţă puternică în Dumnezeu se pacifică chiar fiarele sălbatice, pentru că sfinţii au pacificat mai întâi lupta interioară a patimilor, a gândurilor şi au înlocuit gândurile rele cu rugăciuni adresate către Dumnezeu, Cel drept şi milostiv. Avem nevoie de ajutorul sfinţilor! De aceea este foarte importantă atribuirea numelui de sfinţi din sinaxare copiilor, ca să aibă modele duhovniceşti, să fie călăuziţi în viaţă, să aibă rugători în ceruri, ca să ne ajute să împlinim voia lui Dumnezeu în viaţa noastră şi lucrarea la care Dumnezeu ne-a chemat“, a explicat Preafericirea Sa.

Întâistătătorul Bisericii noas­tre a mărturisit că a simţit, de-a lungul vieţii, de multe ori ajutorul Sfinţilor Proroci Ilie şi Daniel, înzestraţi de Dumnezeu cu multe daruri ale profeţiei: „Această luminare a lor de a cunoaşte cu secole ­înainte taina lui Hristos arată că aveau un mare dar, nu numai pe cel al cunoaşterii înainte a evenimentelor sfinte, ci şi o putere de la Dumnezeu ca să reziste în încercări. Prin încercări, prin necazuri au păstrat credinţa pentru că, în general, credinţa se verifică prin suferinţă, ca şi iubirea. Când credinţa nu este verificată prin suferinţă, rămâne superficială şi nici nu este suficient de roditoare. Nu există înviere fără cruce şi nu există crucea credinţei fără speranţa învierii. De aceea, noi trebuie să învăţăm din vieţile sfinţilor mai ales cum lucrează puterea lui Dumnezeu în viaţa lor pentru binele comunităţii“.

Patriarhul României a mulţumit tuturor pentru prezenţă, pentru rugăciuni, dar şi pentru efortul depus în sprijinirea activităţilor Bisericii Ortodoxe Române: „Această iubire jertfelnică, sfântă este foarte necesară pentru a da oamenilor speranţă, demnitate şi lumina necesară pe calea mântuirii. Noi mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El şi mulţumim sfinţilor ocrotitori ai noştri pentru ajutorul dat nouă în lucrarea duhovnicească, pastorală, misionară, social-filantropică, educaţională din toate eparhiile, pentru că este o lucrare foarte intensă şi necesară. Nu trebuie întotdeauna să aşteptăm de la oameni recunoaştere sau recompensă. O mulţime de oameni mari nu au fost cinstiţi şi recunoscuţi de contemporani, ci doar generaţiile următoare au scos în evidenţă lucrarea, prin urmările ei binefăcătoare asupra societăţii. Mulţumim şi celor care împreună cu noi se ostenesc la Patriarhie, la arhiepiscopie şi tuturor celor care ne-au ajutat şi ne ajută. În vremuri dificile se verifică multe caractere. În timpuri foarte bune, totul merge bine. Cum s-a spus: «La început, era o pace,/ Calea plină de popor./ Drumul crucii, drumul crucii/ Era dulce şi uşor./ Dar, când a venit furtuna/ Şi prigoana mai târziu,/ Drumul crucii, drumul crucii/ Rămăsese mai pustiu». Noi, indiferent de vremuri bune sau rele, despre care vorbeşte Sfântul Apostol Pavel în Epistola a doua către Timotei, mergem ­înainte cu speranţa că Hristos, Care a purtat Crucea şi ne-a adus Învierea, ne va ajuta. Mulţumim şi celor care au venit aici de departe ca să reprezinte instituţiile pe care le conduc, stareţi, stareţe, protopopi, dar, în mod deosebit, apreciem ierarhii care au venit de la distanţe mai mari ca să exprimăm comuniunea.“

Clerul şi credincioşii prezenţi au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pastorala la sărbătoarea Naș­terii Domnului, intitulată „Pacea lui Dumnezeu dăruită oamenilor“.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns