În perioada 25-29 iunie s-a desfășurat seria de manifestări cultural-religioase sub egida „Zilele credinței și culturii” la Deva – ediția a V-a. Manifestările, prilejuite de prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii spirituali ai orașului Deva, au fost organizate de Episcopia Devei și Hunedoarei.

 

Luni, 25 iunie, în prezența Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, a fost vernisată o expoziție de tablouri dedicată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului. Au fost expuse mai multe tablouri ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, imagini ale marelui mitropolit și icoana folosită la proclamarea canonizării sale. Personalitatea Sfântului Andrei Șaguna a fost evocată de către părintele lect. univ. dr. Emanuel Pavel Tăvală, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului.

Ziua următoare, în Sala Șemineului de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, a avut loc dezbaterea cu tema „Identitatea – între tradiție și modernitate”. În dialog s-au aflat părintele Radu Trifon, consilier eparhial pentru probleme de învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei Devei și Hunedoarei, și jurnalista Sanda Nicola, autoarea volumului „Carte de identitate”. Dialogul a fost completat de tinerii Ana Anuțoiu (finalistă a cunoscutului spectacol-concurs „Vedeta populară”) și Ioan Lazăr Trifon, care au interpretat câteva piese muzicale contemporane referitoare la tematica identității, acompaniați la pian de părintele Radu Trifon.

Manifestările culturale au continuat, miercuri, 27 iunie, la sala Teatrului de Artă din Deva cu spectacolul de teatru cu piesa „Ziditori ai Marii Uniri”, susținut de compania de teatru Civic Art CVM din București, și joi, 28 iunie, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, unde s-a desfășurat concertul extraordinar „Un secol de dor”, susținut de rapsodul Grigore Leșe și invitații săi, grupul coral bărbătesc din Libotin, comuna Cupșeni, județul Maramureș.

La praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, vineri, 29 iunie, Catedrala Episcopală din Deva și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului. Din soborul de ierarhi au făcut parte Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfin­țitul Episcop Daniil și Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de arhidiaconul Daniel Balea.
Vineri seara, la finalul unei săptămâni cu evenimente cultural-bisericești, președintele Academiei Române, acad. Aurel Pop, a conferențiat în sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Munteanu”. În conferința intitulată „Credința și Biserica românilor din Transilvania – repere ale identității românești”, istoricul a vorbit despre credința și Biserica românilor, care au avut un rol decisiv pentru Marea Unire din anul 1918, și despre sătenii și preoții care au ținut vie credința în Dumnezeu și neam. În partea a doua a întâlnirii, publicul a adresat întrebări la care invitatul a oferit răspunsuri.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter