Zilele comuniunii tinerilor creștini în cetatea Băniei – ITO 2019

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) 2019 a fost o sărbătoare a celor 4.000 de tineri veniți la Craiova din țară, diasporă și din alte Biserici Ortodoxe surori. La momentul care a deschis evenimentele ITO, ce au avut ca temă anul acesta comuniunea în Liturghie și mărturisirea credinței ortodoxe de către tineri, au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit cuvântul „Tinerii sunt binecuvântare și bucurie pentru popor”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, ierarhi din țară și din străinătate, oficialități centrale și locale.

 

Deschiderea oficială

Deschiderea oficială a ITO 2019 a avut loc joi, 5 septembrie 2019, în Piața „Mihai Viteazul” din centrul orașului. Pe scena din piață au urcat, rând pe rând, delegațiile tinerilor din eparhii din țară și străinătate, precum și din Biserici Ortodoxe surori, prezentate de Aurelian Temișan și Manuela Hărăbor. Au urmat intonarea imnului ITO 2019 de către toți tinerii și săvârșirea slujbei de Te Deum pentru începutul bun al acestei întâlniri internaționale aflate la ediția a VI-a.

În continuare, a avut loc rostirea mesajelor de întâmpinare și binecuvântare a tinerilor reuniți în cetatea Băniei. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit mesajul intitulat „Tinerii sunt binecuvântare și bucurie pentru popor”. Înalt­preasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, gazda întâlnirii, și-a exprimat bucuria prezenței celor 4.000 de tineri ortodocși în orașul lui Mihai Viteazul și a transmis un mesaj de binecuvântare și felicitare pentru aceștia.

„Întâlnirea tinerilor ortodocși de anul acesta stă sub semnul exercițiului de dialog, înainte de toate, între cei care participă la ea. Primul rol al acestui dialog este ca fiecare să se deschidă la noutate ca să își modifice propria opinie grație a ceea ce ascultă de la alții. Este important pentru noi ca în acest dialog să ne simțim liberi, să primim și să-i înțelegem pe alții. Să ne schimbăm convingerile și pozițiile noastre, să dovedim maturitate umană și spirituală. Din acest punct de vedere, întâlnirea trebuie să fie un exercițiu de sinceritate în vorbire și deschidere la ascultare, ambele valori fiind fundamentale pentru ca adunarea noastră să fie marcată de discernământ. Discernământul este o atitudine interioară, ce se înrădăcinează într-un act de credință și de convingere că Dumnezeu lucrează în lumea noastră, în evenimentele vieții, în persoanele pe care le întâlnim și care ne vorbesc. Suntem aici pentru a ne pune în ascultare a ceea ce Duhul Sfânt ne învață cu modalități și direcții, adesea imprevizibile”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

De asemenea, au urmat mesajele autorităților de stat și locale. Domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, a rostit un cuvânt în care a evidențiat importanța acestei întâlniri a tinerilor ortodocși pentru descoperirea de către aceștia a specificului diferitelor zone istorice din țară unde se desfășoară în fiecare an. „Evenimentul care începe astăzi le permite participanţilor să descopere, odată cu dimensiunea universală a credinţei pe care o împărtăşesc cu toţii, particularităţile locale ale îndelungatei tradiţii creştine a Olteniei, asupra căreia atrage atenţia şi imnul întâlnirii de anul acesta. Stau mărturie pentru aceasta minunatele biserici şi mănăstiri care împodobesc întreg ţinutul Olteniei, cetatea Băniei, ca şi sinteza dintre tradiţie şi modernitate. Am, de asemenea, convingerea că astfel de întâlniri, iniţiative ale Bisericii în calitatea sa de parte integrantă a societăţii civile, bazate pe voluntariatul tineretului, reprezintă adevărate exerciţii de civism. Organizate de tineri şi pentru tineri, aceste evenimente sunt experiențe ale solidarităţii, ale bucuriei şi idealurilor împărtăşite (…).

Un guvern responsabil investește în tinerii săi, în formarea lor umană, spirituală și civică, în evenimente capabile să stimuleze coeziunea socială și inițiativa tinerilor.

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, atât de plină de energia pe care o poartă orice întâlnire a spiritelor tinere, ne oferă ocazia de a mărturisi împreună faptul că Biserica, credința, religia sunt, pentru societatea de azi și cea de mâine, resurse de speranță într-un viitor mai bun. Într-o lume marcată de anxietăți, de negativism, de pierderea speranței, voi, tinerii, aveți puterea de a reafirma faptul că libertatea religioasă și exercitarea ei nu reprezintă ame­nințări, ci resurse pentru consolidarea unei societăți democratice, iar Biserica și cultele religioase, în general, sunt actori importanți ai societății civile, care nu inhibă, ci dezvoltă potențialul de solidaritate și de încredere socială al comunităților locale, naționale și globale”, a spus secretarul de stat Victor Opaschi.

A urmat un program artistic, pe scenă urcând Felicia Filip, Generația Folk, Grupul vocal-instrumental al Arhiepiscopiei Râm­nicului și, în calitate de invitat special, maestrul Tudor Gheor­ghe.
Organizatorii ITO 2019 s-au străduit să facă din această festivitate un spectacol care să aducă bucurie, entuziasm și emoții celor aflați în Piața „Mihai Viteazul” din Craiova, astfel încât centrul orașului a fost animat de cântecele ­populare și patriotice interpretate de tineri, precum și de dansurile tradiționale.

Tot joi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit din partea Primăriei Craiova titlul de Cetățean de onoare al municipiului Craiova.

 

Trei zile de întâlnire,
activităţi şi bucurie

Cea de-a doua zi a întâlnirii, vineri, 6 septembrie, a debutat cu ac­ti­vităţile pe grupuri. La Sala Po­livalentă din Craiova (de la ora 16:00), Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a susținut o con­ferință. În prelegerea sa, Înaltprea­sfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Craiovei, le-a vorbit tinerilor despre anumite pericole ale vieții contemporane și le-a oferit sfaturi de folos și spre urcuș duhovnicesc. „Omul este față în față cu sinele său. El este înaintea propriei sale identități. Pe de o parte, este sedus de lumea înconjurătoare. Omul caută să se apere de diferitele sirene ale vieții, viața economică, în primul rând. Apoi, o viață politică, viață socială sau o viață care este mediatizată foarte exagerat. Ce să facă în asemenea circumstanțe când din toate părțile este asaltat de această seducție? În acest noian de întrebări, omul este pus față în față să trăiască uneori fără ideal și fără să-și pună problema ultimă a vieții. Fiecare dintre noi are un ideal, are ceva creionat în minte încă din fragedă copilărie. Uneori, alegerea aceasta contemporană are în vedere o critică a creștinismului. Sunt oameni care critică creștinismul nostru ortodox, pornind de la faptul că credința este învechită, că ne aflăm în viața unui religios de altă structură. Așadar, iată cum ajungem la aceste probleme ale vieții, unde alții se luptă să ne dezrădăcineze de credința noastră ca și cum aceasta nu ar avea nimic de spus astăzi”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

După conferință, tinerii și delegațiile au participat la procesiunea „Credinţă, Nădejde, Dragoste”. Traseul acesteia a fost de la Sala Polivalentă – Biserica „Sfântul Arhid. Ştefan”, Ciupercă, Catedrala Mitropolitană, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi, Universitatea din Craiova, până la Piața „Mihai Viteazul”. Pe parcursul procesiunii, tinerii au purtat steagurile eparhiilor și țărilor reprezentate, au cântat pricesne, imnuri patriotice și religioase, cântece specifice zonei și țărilor din care provin, iar craiovenii i-au întâmpinat atât pe stradă, cât și de la balcoanele locuințelor cu aplauze și felicitări.

A doua zi din programul ITO 2019 s-a încheiat cu un concert de muzică populară, susţinut de Ansamblul „Maria Tănase” în Piaţa „Mihai Viteazul”, iar tinerii au animat din nou centrul istoric al orașului prin dans, cântec și voie bună.

Ziua de sâmbătă a fost marcată de vizitarea oraşului. Tinerii au fost primiţi în prima parte a zilei în bisericile cetăţii, unde au făcut împreună rugăciunile de dimineaţă. De la ora 12:00 au fost programate lansarea cărții „Preotul ortodox în veacul XXI. Schiţe pentru un portret” (Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi
Aristia Aman”) și workshopul: „Relaţiile dintre Grecia şi România” (coord. Apostolos Patelakis). Ziua s-a încheiat cu un program artistic de muzică uşoară, sus­ţinut de asemenea în piaţa cen­tra­lă a oraşului de îndrăgita artis­tă Paula Seling.

În data de 8 septembrie, delegaţii­le de tineri au mers la Mănăsti­rea Maglavit, unde au avut loc slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie, săvârşite în sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, condus de IPS Părinte Mitropolit Irineu. Au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, Înalt­preasfinţitul Părinte Daniel, Mitropolitul Vidinului, IPS Părinte Gheorgheos de Kitros, Mitropolit de Katerini, din Grecia, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfin­țitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Părinte Galaction, Episcopul Teleormanului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, precum şi alţi arhierei invitaţi la ITO 2019.

La finalul slujbei, flacăra ITO a fost predată tinerilor din Arhiepiscopia Timişoarei, gazda celei de-a VII-a ediţii, din anul 2020.

 

Organizarea ITO 2019 Craiova

Mai multe echipe au lucrat la organizarea ITO 2019 Craiova încă de anul trecut, după preluarea ștafetei de la ITO 2018 Sibiu. Arhiepiscopia Craiovei a organizat sesiuni de formare a voluntarilor, selectând în final 500 de voluntari care au coordonat tinerii participanți veniți din țară și de peste hotare. Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova s-au ocupat de organizarea conferinței „Unitatea în Duh și Adevăr. Credință, Nădejde, Dragoste”, iar alți voluntari, fie de cazarea și masa partici­panților, fie au fost animatori alocați fiecărui grup de tineri, pe care i-au însoțit pretutindeni, fiind recunoscuți după tricourile albastre personalizate cu logoul evenimentului. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a coordonat organizarea celor aproape 100 de ateliere de dezbatere și formare pentru tineri. Au fost peste 100 de formatori din rândul profesorilor de religie, iar 12 școli din Craiova au găzduit atelierele. Pe lângă Arhiepiscopia Craiovei, Secretariatul de Stat pentru Culte, școlile și instituțiile de învățământ superior din Craiova și sponsorii locali, o deosebită implicare a avut-o și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.

Pachetul oferit de organizatori tinerilor participanți a conținut, pe lângă un substanțial ghid al manifestării și alte obiecte, numărul special dedicat ITO 2019 Craiova al publicației „Lumina de Duminică” şi două cărți publicate cu ocazia evenimentului la Editura Mitropoliei Olteniei: „Petrache Lupu și minunea de la Maglavit”, de diac. drd. Alexandru Vanciu, și volumul „Mireasa Luminii. Colecție de imne din tradiția Bisericii Siriene”, traducere după o versiune englezească a profesorului britanic Sebastian P. Brock.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns