„Voronețul” din Viena a primit veșmântul sfințeniei

Credincioșii ortodocși români din capitala Austriei, Viena, au participat sâmbătă, 11 iunie 2022, la sfințirea Altarului bisericii Parohiei Ortodoxe Române „Pogorârea Sfântului Duh”, „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și „Sfântul Ierarh Martin de Tours”, eveniment istoric din viața comunității. La eveniment au participat credincioși din parohie, oficialități centrale și locale, reprezentanți ai Ambasadei și ai Consulatului României la Viena, precum și oaspeți de diferite confesiuni.

După ample lucrări de construcție realizate între anii 2018 și 2022, prin generozitatea unor credincioși binefăcători și prin ajutorul oferit de Secretariatul de Stat pentru Culte din România, în ajunul sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, biserica din centrul Vienei, ocrotită de Sfântul Ștefan cel Mare, a primit veșmântul sfințeniei.

Este cea de-a treia biserică ridicată de credincioșii ortodocși români în capitala Austriei, iar proiectul lăcașului de rugăciune a fost inspirat de arhitectura mănăstirii sucevene Voroneț, reprezentând în Viena, ca dar pentru viitoarele generații, un simbol al credinței și evlaviei credin­cioșilor români din diasporă.

Slujba de sfințire a Altarului a fost săvârșită după slujba Vecerniei de un sobor de ierarhi din care au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord; Înaltpreasfințitul Părinte Arsenie Kardamakis, Mitropolitul grec al Austriei și Exarh al Ungariei și Europei Centrale; Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel; Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului; Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

După citirea Hrisovului de sfințire a Sfântului Altar de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a continuat, potrivit rânduielii, slujba de târnosire prin depunerea în piciorul Sfintei Mese a unui fragment din moaștele unor martiri, continuându-se cu celelalte momente și pregătirea Sfintei Mese.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat semnificația Sfântului Altar. De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a citit apoi mesajul de binecuvântare și felicitare transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia sfințirii Sfântului Altar, intitulat „O nouă poartă a cerului în oraşul Viena”.

 

Ordine și distincții pentru binefăcători

La final, Episcopul-vicar patriarhal a oferit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel distincții ctitorilor și ostenitorilor care s-au implicat la zidirea acestei biserici: pr. paroh Emanuel Nuțu a primit Ordinul „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” pentru clerici; Georg Baldass și Mihaela Lucia Ionescu – Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni; același ordin a fost oferit Primăriei Sectorului 2 al Vienei, familiei Maged și Maria Mikhail, lui Daniel Pițurlea, directorul general al firmei de construcții CONCELEX, și lui Iosef Klein.

Fiecare ierarh prezent a primit din partea comunității parohiale câte o bederniță cu chipul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

În Duminica Rusaliilor, bucuria co­munității parohiale a fost sporită prin săvâr­șirea, în această biserică, a primei Sfinte Liturghii după slujba de târnosire a Altarului, prilej cu care a fost sărbătorit și hramul principal al lăcașului de închinare. Sărbătoarea a continuat cu binecuvântarea magazinului bisericesc al parohiei și biroului de pelerinaje administrate de parohie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, din care au mai făcut parte: Prea­sfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Epis­cop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. La momentul rânduit, cuvântul de învăță­tură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Varlaam Plo­ieșteanul, care a explicat semnificațiile duhov­nicești ale marelui praznic al Pogorârii Duhului Sfânt. În continuare, credincioșii prezenți s-au rugat la slujba Vecerniei plecării genunchilor, săvârșită conform tradiției liturgice îndată după Sfânta Liturghie.

Sâmbătă și duminică, credincioșii au putut intra să se închine în Sfântul Altar.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de psalți, membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă, și de Corala „Sfântul Ștefan cel Mare” a bisericii, dirijată de diac. prof. dr. Theodore Coresi și de dr. Catarina Coresi Lal.