Vizită apostolică a Papei Francisc în SUA

Papa Francisc a efectuat la sfârșitul lunii septembrie o vizită apostolică în SUA. La Casa Albă din
Washington a vorbit despre nevoia de o economie mondială corectă, suprimarea pedepsei capitale, protecția minorităților etnice și religioase, stoparea traficului ilegal de arme, dar și despre drepturile familiei. De asemenea, Sanctitatea Sa s-a întâlnit în capitala SUA și cu Episcopatul american. Adresându-li-se, Papa a asigurat Episcopatul american de implicarea Sanctității Sale, cerându-le să întâmpine cu curaj provocările timpurilor noastre.

În cadrul vizitei, Episcopul Romei a insistat ca SUA să construiască o societate tolerantă și incluzivă, pentru a apăra drepturile comunităților și ale indivizilor și pentru a respinge orice formă de discriminare, în prima adresare oficială, care a avut loc pe 23 septembrie la Casa Albă, consemnează „Osservatore Romano“. Mediul, libertatea religioasă și apărarea celor slabi s-au aflat în centrul mesajului suveranului pontif.

Următoarea întâlnire a Papei pe pământ american a fost cu episcopii, la Catedrala „St. Matthew“. Adresându-li-se, Papa a asigurat Episcopatul american de implicarea Sanctității Sale, cerându-le să întâmpine cu curaj provocările timpurilor. Înaltul prelat a vorbit celor 300 de ierarhi în Washington spunând că e la curent cu numeroasele presiuni la care e supusă Biserica Roma­no-Catolică din America. Papa și-a rezumat în câteva cuvinte recomandările către clerul american: „Nu doctrina complicată trebuie predicată, ci vestirea cu bucurie a lui Hristos, Care a murit și a înviat pentru păcatele noastre. Cu siguranță, ajută ca un episcop să aibă intuiția unui lider, dibăcia unui administrator, dar cădem în deznădejde când confundăm puterea celui tare cu puterea acelei slăbiciuni cu care Dumnezeu ne-a mântuit. Știu prea bine că vă confruntați cu multe provocări, că pământul pe care semănați nu este arat și că există întotdeauna ispita de a renunța, de a vă plânge de milă, de a stărui prea mult asupra trecutului și de a alcătui răspunsuri aprige îndreptate către cei ce vi se opun fățiș. Cu toate acestea, noi suntem cei care răspândim cultura întâlnirii între oameni. Cuvântul aspru și care dezbină nu este potrivit limbii unui păstor de suflete, nu își are loc în inima lui, deși poate pe moment pare că aduce rezultate. Numai prin răbdarea voastră veți rămâne cu adevărat convingători. Nevinovatele victime ale avorturilor, copiii care mor de foame sau din cauza atentatelor, imigranții care sunt goniți din țara lor în căutarea unei vieți mai bune, bătrânii care de multe ori sunt considerați o povară, cei care suferă din cauza terorismului, a războaielor, a traficului de droguri, în toți aceștia trăiește Dumnezeu. Iar noi le suntem slujitori, și nu stăpâni! E greșit să nu privim către ei sau să rămânem tăcuți în privința lor! În acest scop, este important ca Biserica Catolică din SUA să aibă inima smerită, atrăgând pe credincioși prin lumina credinței și căldura dragostei. Vă îndemn deci să nu-i lăsați pe cei slujitori împreună cu voi să se mulțumească cu jumătăți de măsură. Găsiți căi prin care să le încurajați sporirea duhovnicească! Ajutați-i să reziste ispitei de a deveni simpli funcționari și birocrați!“

În 24 septembrie, Papa s-a adresat membrilor Congresului American. În discursul său, menționează postul CNN, Papa Francisc a provocat SUA să îmbrățișeze imi­gran­ții fără documente și să se alăture campaniei globale împotriva schimbărilor climatice și a sărăciei.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns