Unitatea Bisericii, darul lui Dumnezeu

Ultima întâlnire din cadrul Octavei de rugăciune din acest an a avut loc la Biserica Zlătari din București. În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a arătat că unitatea Bisericii este dar al Duhului Sfânt și trebuie să-l cerem de la Dumnezeu.

În acest an, Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a desfășurat în perioada 18-25 ianuarie, perioadă în care reprezentanții Bisericilor creștine din întreaga lume au organizat seri de rugăciune pentru unitatea creștină. În Capitală, ultima întâlnire din cadrul acestei Octave de rugăciune a avut loc la Biserica Zlătari din București, unde a fost săvârșită Vecernia. A slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, iar reprezentanții celorlalte Biserici creștine au asistat.

După săvârșirea Vecerniei, Preas­fințitul Mihai, Episcopul greco-catolic de București, a susținut o meditație duhovnicească pe baza pericopei de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, cap. 17, vv. 1-11.

Importanța acestor întâlniri este evidențiată în dorința cunoașterii și recunoașterii celuilalt, a spus ministrul Victor Opaschi, secretarul de stat pentru culte. „Într-o societate europeană, marcată de ascensiunea analfabetismului religios, într-o lume tulburată de creșterea extremismelor, radicalismelor, a xenofobiei, a tot ceea ce înseamnă nepăsare față de celălalt și refuzul de a-l cunoaște și recu­noaște pe celălalt, Bisericile creștine păstrează această candelă aprinsă a speranței, a deschiderii spre celălalt, a comuniunii. Astfel, Bisericile creștine fac nu doar un pas important și necesar pentru păstrarea și afirmarea solidarității creștine și civice, dincolo de granițele confesionale, ci contribuie și la promovarea unui climat de pace socială, din ce în ce mai necesar pentru societatea europeană. Cred că nu greșesc dacă afirm că România este un exemplu pozitiv de pace interconfesională și interreligioasă într-o Europă în care identitatea creștină a cetățenilor este din ce în ce mai puțin asumată”, a mai spus ministrul ­Victor Opaschi.

Cuvântul la încheierea Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an a fost rostit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis cuvântul frățesc de salut din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a reliefat necesitatea înțelegerii unității Bisericii ca dar al lui Dumnezeu.

„Mărturia noastră comună, fidelitatea noastră față de Hristos, în modul în care o înțelege fiecare, este o lucrare extrem de necesară în aceste condiții în care trebuie să trăim și să mărturisim Evanghelia. […] Unitatea Bisericii este dar al Duhului Sfânt și trebuie să-l cerem de la Dumnezeu. Este un semn al bunei-cuviințe și al ospitalității pentru că și noi, la rândul nostru, ortodocșii români, ne bucurăm de dragostea și ospitalitatea altor confesiuni creștine. […] Nimeni nu negociază miezul doctrinei, însă, în spiritul comportamentului Mântuitorului nostru Iisus Hristos și al tradiției Bisericilor noastre, trebuie să ne întâlnim pentru că nu putem cere unitatea atunci când noi lucrăm prin atitudinea noastră tocmai împotriva unității. De aceea acest dar întârzie să fie oferit Bisericii pentru că nu orice creștin care dorește rațional unitatea are și capacitatea sufletească să o ceară în stare de pocăință pentru fiecare atitudine a noastră împotriva unității”, a spus PS Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul.

Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor are loc în fiecare an, de regulă, în a treia săptămână a lunii ianuarie.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns