Un simbol al credinței românilor din Europa Occidentală – Catedrala Mitropolitană din Paris

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, transmis cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la sfințirea Bisericii române din Paris, Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli ­Mihail, Gavriil și Rafail”, duminică, 5 noiembrie 2017

 

Comunitatea ortodoxă română din Paris, din Franța și din Europa Occidentală, în centrul căreia s-a aflat întotdeauna Biserica română din Paris, Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”, sărbătorește anul acesta 125 de ani de la sfințirea acestei biserici de către Episcopul Inochentie Ploieșteanul, în anul 1892.

În anii 1850 prindea contur această comunitate, formată din doar câteva sute de români orto­docși, majoritatea studenți la Paris, dar și din câteva personalități din grupul pașoptiștilor (C.A. Rosetti, frații Brătianu, Golescu, Cezar Bolliac, Scarlat Vârnav și alții). În fruntea acestei comu­nități a venit arhimandritul Iosafat Snagoveanu, ca păstor de suflete și părinte duhovnicesc. Arhimandritul Iosafat a înființat, în anul 1853, Capela română din Paris, 22 rue Racine, unde românii ortodocși s-au rugat până la cumpărarea, în septembrie 1882, de către regele Carol I al României, a bisericii în care dumneavoastră, cler și credincioși, vă rugați astăzi.

Situată în inima Cartierului Latin, Biserica română din Paris a fost zidită cu peste șase veacuri în urmă, pentru a fi capelă a Colegiului de Dormans-Beauvais, fiind dedicată Sfântului Ioan Evanghelistul în ziua de 29 noiembrie 1382. După cumpărarea și sfin­țirea ei, în anul 1892, când a și fost încredințată ocrotirii Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail, biserica a devenit pentru următorii 125 de ani o adevărată ambasadă a credinței și culturii românilor ortodocși din Franța.

În acest sfânt locaș s-au rugat de-a lungul timpului personalități de seamă ale culturii românești – Constantin Brâncuși, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Virgil Gheorghiu și mulți alții. Tot aici au slujit lui Dumnezeu și credincioșilor ortodocși încredin­țați lor Mitropolitul Visarion Puiu și Episcopul Teofil Ionescu, dar și întreaga pleiadă de preoți și diaconi ai acestei biserici.

Astăzi, în jurul acestui sfânt locaș înflorește lucrarea pastorală a Bisericii pentru copiii dumneavoastră și pentru tinerii români din Paris, dar și pentru toți cei care doresc să aprofundeze credința ortodoxă în cadrul cursurilor de teologie ale Centrului de Studii Teologice „Dumitru Stăniloae”, la a cărui inaugurare am participat în iulie 2009.

Păstrăm amintiri frumoase de la Sfânta Liturghie pe care am săvârșit-o în biserica dumneavoastră, în luna mai 2005, cu prilejul hirotonirii întru arhiereu a Preasfințitului Părinte Marc Alric, precum și de la slujba de sfințire a Altarului acestei Catedrale Mitropolitane din luna iulie 2009. Pentru primirea călduroasă și dragostea pe care ni le-ați arătat cu acele prilejuri, vă mulțumim tuturor și vă păstrăm în rugăciunile noastre.

Ne rugăm ca bucuria sărbătorii de astăzi să vă sporească în suflete iubirea sfântă față de Biserica poporului român și să vă ajute la întărirea unității de cuget, de simțire și de rugăciune a Comunității Ortodoxe Române din Paris, din Franța și din Europa Occidentală.

Felicităm astăzi cu aleasă prețuire și bucurie pe Înaltprea­sfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, pe toți ierarhii Sinodului mitropolitan, pe părintele paroh Constantin Târziu dimpreună cu părinții slujitori Iulian Nistea, Jean Boboc, Andrei Stănease, ierodiaconul Iosif și diaconul Viorel Nedelcu, precum și pe consilierii și binefăcătorii acestei sfinte Catedrale Mitropolitane.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi cu toți.

Cu părintească dragoste și binecuvântare,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns