Un nou sfânt lăcaş al Patriarhiei Române va fi înălţat la Edineţ

Marţi, 23 martie, în orașul Edineț, Republica Moldova, a fost pusă piatra de temelie pentru biserica ce va fi ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. La invitația Preasfințitului Părinte Antonie, Episcop de Bălți, la slujba de sfințire a fost prezent și Prea­sfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

Hrisovul de sfinţire a pietrei de temelie a fost citit de către Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, informează Biroul de presă al eparhiei. În actul care se pune la temelia bisericii a fost trecută şi o doleanţă din testamentul ctitorului, adormita în Domnul Maria Andronache, care a donat pământul pentru construirea noului sfânt lăcaş: „Această biserică va aparţine canonic numai Patriarhiei ­Române, indiferent de contextul istoric ce va urma, slujirea se va face în limba română, iar toţi slujitorii rânduiţi să fie preoţi români, care vor sluji permanent pentru unitatea neamului românesc”.

La eveniment au fost prezenţi, pe lângă preoţii şi diaconii din cadrul Episcopiei de Bălţi, şi numeroşi credincioşi, Excelenţa Sa, domnul Petrişor Ionel Dumi­trescu, consulul general al României la Bălţi, şi domnul Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineţ.

După oficierea slujbei de sfinţire, consulul general al României la Bălţi şi primarul municipiului Edineţ au vorbit despre impor­tanța momentului la care au asistat. De asemenea, despre impor­tanța lăcașului a vorbit și părintele Neculai ­Iulian Pînzariu, paroh al comunităţii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, din satul Burlăneşti, ­raionul Edineţ, cel care va şi coordona, cu binecuvântarea Prea­sfințitului Părinte ­Antonie, lucrările de construcţie a noului lăcaş de cult.

În cele patru laturi ale noului sfânt lăcaş au fost aşezate pietre aduse de la Mănăstirea Putna, în locul unde a fost înfiptă crucea a fost turnată ţărână de la Mănăstirea Putna, iar în untdelemnul sfinţit a fost adăugat ulei de la candela care arde la mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, de la aceeași mănăstire.

Preasfințitul Părinte Antonie a mulţumit, în mod special, Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, pentru faptul că a acceptat să fie prezent la momentul unic din istoria Episcopiei de Bălţi, menţionând că este pentru prima dată când, la o slujbă de sfinţire a pietrei de temelie pentru un nou sfânt lăcaş, participă un ierarh din ţară. De asemenea, a adus mulţumiri şi tuturor celor prezenţi la sărbătoarea Episcopiei de Bălţi, specificând că slujba de sfinţire a pietrei de temelie a noului sfânt lăcaş din Edineţ este o ofrandă adusă zilei de 27 martie, ziua unirii Basarabiei cu patria-mamă – România.