Un nou locaș de cult pentru românii din Norvegia

Comunitatea românilor ortodocși din Haugesund, Norvegia, ocrotită de Sfinții Cuvioși Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul, are un locaș de închinăciune propriu, binecuvântarea lucrărilor fiind săvârșită sâmbătă, 20 ianuarie, informează episcopiascandinavia.se. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și a avut loc după ce spațiul a fost amenajat într-unul cu specific ortodox. Ierarhul a slujit dimineață Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori din care a făcut parte și părintele paroh Valeriu Dumitru Chiorbeja. Acesta este primul locaș de cult propriu al Comu­nității Ortodoxe Românești din Norvegia, achiziționat de curând de la comunitatea luterană locală. În acest moment s-a început și pictarea unei catapetesme în România, aceasta urmând să fie amplasată în noua biserică. „După ce s-a constituit Biserica cea vie a credincioșilor în fiordul Haugesund, Dumnezeu ne-a învrednicit să obținem acest locaș de închinare în care de acum ­înainte o să ne adunăm la Sfânta Liturghie. Acest far de ortodoxie și românitate care s-a înălțat peste fiordurile Norvegiei va salva pentru veșnicie sufletele care rătăcesc pe marea acestei vieți. Mulțumim Preamilostivului Dumnezeu și Sfinților Cuvioși Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul, care ocrotesc această comunitate euharistică și care ne vor ajuta să ducem la bun sfârșit lucrările pe care le începem la acest nou locaș propriu românesc din fiordurile Norvegiei”, a spus la final Preasfințitul Părinte Episcop Macarie.

Credincioșii prezenți la sărbătoarea din Haugesund au cinstit cu acest prilej icoana Maicii Domnului „Stăpâna Fiordurilor”, adusă din biserica parohiei românești din Stavanger pentru slujba de hram. La final, ierarhul a împărțit daruri celor mici, iar adulților le-a oferit cărți de folos duhovnicesc. Seara a săvârșit Taina Sfântului Maslu în biserica parohiei românești din Stavanger, urmată de cateheză.

Duminică, 21 ianuarie, Preasfințitul Părinte Macarie a slujit Sfânta Liturghie în biserica ortodoxă sârbească „Sfântul Vasile cel Mare” din Helsingborg, Suedia, iar seara a săvârșit Vecernia în biserica parohiei românești din Copenhaga, Danemarca. După obicei, ierarhul ortodox român al Europei de Nord a vizitat mai multe familii de români din țările scandinave pentru binecuvântarea caselor, spovedanie și sfat duhovnicesc.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns