Un nou episcop pentru românii din Basarabia

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, l-a hirotonit întru arhiereu sâmbătă, 26 mai, la Catedrala Patriarhală din București, pe părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, care a devenit Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud din Republica Modova. La finalul Sfintei Liturghii, noul episcop a primit însemnele arhierești episcopale.

 

Înainte de Sfânta Liturghie, așa cum este rânduiala, arhimandritul Veniamin Goreanu a răspuns întrebărilor Întâistătătorului Bisericii noastre și ale celorlalți ierarhi prezenți, mărturisindu-și credința și răspunzând în mod liber chemării la arhierie. În continuare, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, arhimandritul Veniamin Goreanu a fost hirotonit arhiereu de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu IPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor; IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; PS Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; PS Părinte Antonie de Orhei, Episcop ales al Episcopiei de Bălți; PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, și PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Noul ierarh a primit din partea Patriarhului României următoarele veșminte și însemne arhierești: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea, mitra și cârja arhierească. La slujba de hirotonie a noului Episcop al Basarabiei de Sus au participat și reprezentanți ai instituțiilor statului român.

 

Responsabilitate 
pentru cler și credincioși

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, însemnele slujirii arhierești: mantia, crucea, engolpionul, camilafca și cârja. Preafericirea Sa a evidențiat apoi activitatea pastoral-misionară, administrativă și didactică a Preasfințitului Părinte Veniamin. „Este cunoscut ca fiind un om harnic, evlavios, care a fost o vreme consilier eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor și, în anii din urmă, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, pentru relația cu Parlamentul României. De asemenea, este cunoscut faptul că a fost preot slujitor, apoi superior al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Spiridon»-Nou, Paraclis Patriarhal, unde a făcut împreună cu părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, și părintele Remus Marian, consilier patriarhal, ample lucrări de consolidare, restaurare, înnoire și dotare a acestei mari și frumoase biserici. Iată că, acum, toată această expe­riență, de admi­nistrație bisericească, de pastorație într-un oraș mare cum este capitala României și de cadru didactic la ­Facultatea de Teologie Ortodoxă ­«Justinian Patriarhul» din București, îi va folosi în lucrarea viitoare de Episcop al eparhiei numită a «Basarabiei de Sud». Este o lucrare care necesită multă răbdare, multă dăruire de sine, multă jertfelnicie”, a subliniat ­Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa a prezentat apoi simbolismul mantiei și al cârjei arhierești. „Mantia înseamnă capacitatea de a avea fii duhovnicești sau ucenici, iar cârja înseamnă responsabilitatea de a conduce pe calea mântuirii pe credincioșii încredințați. Cârja vrea să arate fermitatea credinței, dar și fermitate în apărarea clerului și credincioșilor încredințați spre păstorire unui arhiereu”, a spus Patriarhul României.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a subliniat importanța alegerii celor doi ierarhi, Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei ca Episcop de Bălți și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, pentru eparhiile din Mitropolia Basarabiei. „Îi mulțumesc lui Dumnezeu, Sfântului Sinod și Preafericirii Voastre și sper că în acești doi ierarhi voi găsi și multă înțelep­ciune, ca să putem colabora. Pe ei îi așteaptă multe lucrări acolo. Nu le va fi ușor, așa cum nici mie nu mi-a fost, pentru că autoritățile din Republica Moldova niciodată nu au fost în favoarea Mitropoliei Basarabiei. De aceea, am găsit în această perioadă că era nevoie de acești doi ierarhi, care să mă ajute acolo, pentru a face lucruri frumoase, deoarece avem biserici în construcție și multe, multe alte activități. Este nevoie ca lumea de acolo, creștinii, să vadă și faptele noastre, pentru că atunci când ei văd faptele unui ierarh, este mai ușor să-i păstorești”, a evidențiat ­Înalt­preasfinția Sa.

La final, noul Episcop al Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Veniamin, a rostit un cuvânt de mulțumire. „În această zi deosebită în care prin Taina Hirotoniei, prin punerea mâinilor Preafericirii Voastre și a celorlalți ierarhi, Duhul Sfânt S-a pogorât peste mine, mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra mea. De asemenea, doresc să mulțumesc în mod deosebit Preafericirii Voastre, care m-ați povățuit cu multă dragoste și cu multă atenție. Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, care m-a recomandat și m-a sfătuit în foarte multe probleme și și-a arătat toată dragostea și deschiderea pentru ca să fiu unul dintre slujitorii Mitropoliei Basarabiei”, a spus PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud. De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor ierarhilor care au făcut parte din sobor, părinților și profesorilor săi, precum și tuturor credincioșilor. Noul ierarh a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în demnitatea de Episcop al Basarabiei de Sud în ședința de lucru din 24 mai 2018.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns