Ierarhi, preoți, diaconi și credincioși ortodocși români din eparhii din țară și diasporă au participat la Roma, Italia, marți, 1 mai, la slujba de hirotonie întru arhiereu a părintelui arhimandrit Atanasie Rusnac, ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu titulatura „de Bogdania”.

 

Acest eveniment important pentru viața Ortodoxiei românești din peninsula Italiei a început luni, 30 aprilie, după slujba Vecerniei, la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Centrului eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, de lângă ­Roma, cu slujba de ipopsifiere a părintelui arhimandrit Atanasie Rusnac. Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, delegatul Patriarhului României, înconjurat de un sobor de arhierei ortodocși.

Evenimentul liturgic a continuat marți, 1 mai. În cadrul Sfintei Liturghii, să­vârșită de Înaltpreasfințitul Părinte ­Mitropolit Iosif, înconjurat de un sobor de ierarhi, a avut loc hirotonia întru arhiereu a părintelui arhimandrit Atanasie Rusnac, care a devenit Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Din sobor au făcut parte IPS Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord; PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei; PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; PS Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului; PS Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale; PS Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. La slujbă au fost prezenți repre­zentanți ai Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient, Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhiei ­Bulgariei. Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de PS Părinte Episcop Ignatie, care a reliefat semnificația hirotoniei unui episcop pentru viața liturgică și duhovnicească a ­Bisericii.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Iosif, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a citit Actul patriarhal de confirmare a alegerii părintelui arhimandrit Atanasie Rusnac ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, semnat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Din partea Patriarhului României, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a primit o cruce de binecuvântare. „Te felicităm pentru că intri într-o altă etapă a vieții. Noi, când te-am hirotonit, ți-am dat sacosul, care este ca o cruce pe care ai primit-o pe umerii tăi; omoforul, care este grija Domnului Hristos față de cei botezați, dar și față de cei nebotezați; crucea, ca să nu uiți că iubirea jertfelnică a lui Hristos trebuie să fie modelul vieții tale. Apoi, ți-am dat engolpionul, care este ca o inimă, dar și rug aprins, pentru ca inima ta să ardă pururea pentru Hristos; mitra cu Mântuitorul Iisus Hristos înconjurat de cei patru evangheliști, pentru ca, precum în inima ta este neîncetată dragostea pentru Hristos, în mintea ta să ai întotdeauna buna vestire a lui Hristos. De asemenea, îl felicităm pe PS Părinte Episcop Siluan pentru intensificarea slujirii pastorale în Italia. Noi suntem într-o țară catolică, care a primit mulțimea credin­cioșilor ortodocși români, ajutându-i cu biserici și cu cele trebuincioase, adică răspunzând nevoilor noastre. De aceea responsabilitatea prezenței noastre aici este mare”, a spus IPS Părinte Mitropolit Iosif.

În continuare, PS Părinte Atanasie de Bogdania a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit, ierarhilor, familiei, clericilor și credincioșilor și tuturor colaboratorilor pentru prezență și pentru sprijinirea lucrării pastoral-misionare, începută de acum 10 ani. Noul ierarh român a îndeplinit în cadrul Centrului eparhial de la Roma slujirile de secretar eparhial, consilier administrativ-bisericesc, exarh al mănăstirilor, vicar eparhial, precum și coordonator al păstoririi ortodocșilor proveniți din Republica Moldova și ­Bucovina de Nord.

Mesaje de felicitare au fost adresate de ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu Petru Zăpârțan; ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Stela Stângaci; ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan.

La final, PS Părinte Episcop Siluan a mulțumit reprezentanților instituțiilor de stat din Italia și România și tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a evenimentului. La final, IPS Părinte Mitropolit Iosif a citit mesajul Patriarhului României, intitulat „Un ­ierarh dinamic și misionar”, transmis cu prilejul împlinirii a 10 ani de la întronizarea PS Părinte Siluan ca Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române a Italiei. Episcopia Ortodoxă Română a Italiei cuprinde o diasporă foarte numeroasă, astfel au fost înființate până în prezent peste 390 de parohii și filii.

 

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter