Târnosirea noului lăcaș al Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia

Noua biserică a Mănăstirii „Hristos Pantocrator” – Alba Iulia a fost târnosită, în Duminica a 4-a după Rusalii, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și Prea­sfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Arhiepiscopia Alba Iuliei a fost în sărbătoare duminică, 18 iulie, cu ocazia sfinţirii noii bi­serici a Mănăstirii „Hristos Pantocrator”. La finalul slujbei de sfințire, Înalt­prea­sfinţitul Părinte Mitropolit Lau­rențiu a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat semnificațiile teologice ale ritualului de târnosire și însemnătatea rânduielii oficiate, explicând cre­din­cioșilor prezenți formulele liturgice și textele biblice care au fost citite. De asemenea, ierarhul a tâlcuit semnif­i­ca­țiile evangheliilor citite, apoi a men­ționat câteva aspecte istorico-teologice ale procesiunii de înconjurare a lăcașului de închinare, după care a expus tipicul spălării și îmbrăcării Sfintei Mese a Sfântului Altar.

Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşite în prezența a numeroși clerici și credincioși din Eparhia Alba Iuliei de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltprea­sfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în pridvorul deschis al Bisericii „Sfântul ­Mare Mucenic Mina”.

Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Episcop Paisie ­Lugojeanul a rostit un cuvânt de învăţătură pornind de la pericopa evanghelică a duminicii.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei ­Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a adus mulţumiri ctitorului Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina”, Mihai Oancea. De asemenea, ierarhul a adresat mulțumiri tuturor celor care s-au ostenit și au contribuit moral și material pentru edificarea ansamblului arhitectonic al Mănăstirii „Hristos Pantocrator”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a adresat mulțumiri Înalt­prea­sfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu și Preasfințitului Părinte Episcop Paisie Lugojeanul pentru prezența la acest eveniment important din viața Eparhiei Alba Iuliei, precum și tuturor credincioșilor prezenți.

„După mulți ani de muncă încordată, iată-ne ajunși la capătul lucrărilor desfășurate în Mănăstirea «Hristos Pantocrator». Pe de o parte, aceste lucrări au culminat cu Centrul cultural-misionar unde se vor evidenția valorile sacre ale patrimoniului nostru etnic. Iar pe de altă parte, lucrările au fost încununate cu lăcașul bisericesc dedicat Sfântului Mare Mucenic Mina. Împodobită ca o mireasă, superba casă a Domnului a primit pecetea sfințeniei”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu.

Mihai Oancea, ctitorul noii biserici, a primit – la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu – Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ca semn al prețuirii și binecuvântării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru edificarea noii biserici a Mănăstirii „Hristos Pantocrator”. De asemenea, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu Ordinul „Credință și Unire”.

La eveniment au fost prezente numeroase oficialități centrale și locale, un număr impresionant de clerici din cele 10 protopopiate ale eparhiei și sute de credincioși de pe cuprinsul județelor Alba și Mureș, dar și din alte zone ale țării. Dintre reprezentanții autorităților publice prezenți la eveniment s-au aflat Nicolae Albu – prefectul județului Alba, Mara ­Togănel – prefectul județului Mureș, Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Gabriel Pleșa – primarul municipiului Alba Iulia.

Noua biserică ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Mina a fost ridicată între anii 2015 și 2021, ctitor fiind Mihai Oancea. Construit în stilul arhitectural al bisericilor românești, cu accente arhitecturale de inspirație brâncovenească și neo-românească, noul lăcaș de închinare domină, prin așezarea sa centrală, întregul ansamblu monahal. Biserica a fost pictată în frescă de către pictorii Alexandru Crișan și Eduard Kara. În această biserică se află icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, adusă de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, și racla cu o parte din moaștele Sfântului Vasile cel Mare.