Târnosire de biserică în localitatea Medeleni, Republica Moldova

Ziua de sâmbătă, 18 septembrie 2021, va rămâne înscrisă cu litere de aur în istoria localității Medeleni, raionul Ungheni, Republica Moldova. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Ierarh Nectarie” a fost sfințită de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, iar în mijlocul comunității s-au aflat numeroși oaspeți de pe ambele maluri ale Prutului.

 

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și ­Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltprea­sfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișină­ului, Mitropolitul Basarabiei și Exar­hul Plaiurilor, Prea­sfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Prea­sfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurați de un sobor de preoți și dia­coni, au târnosit sâmbătă, 18 septembrie, biserica cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic ­Gheorghe” și „Sfântul Ierarh Nectarie” din localitatea Medeleni, raionul ­Ungheni, Republica Moldova.

Potrivit părintelui consilier media al Arhiepiscopiei Chișinăului, Constantin Olariu, după slujba de sfin­țire, soborul a săvârșit Sfânta Liturghie la un Altar amenajat în curtea bisericii, răspunsurile la strană fiind oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei, precum și de un grup psaltic din România.

Bucuria credincioșilor a fost una deosebită, la slujbe participând numeroși cre­dincioși de pe ambele maluri ale Prutului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Petru a oferit Crucea Mitropoliei Basarabiei, Darul ­Mitropolitului, mai multor părinți care au susținut construirea bisericii parohiale: părintelui arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă din Neamț; părintelui Constantin Nichifor Hrestic, parohul Parohiei Curături, județul Iași; părintelui paroh Florin Mihai Acatrinei, precum și altor preoți care au sprijinit biserica din localitate.

De asemenea, Ordinul Mitropolitan „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost oferit mai multor oficialități, între care și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, dar și ctitorilor și binefăcătorilor bisericii. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit ­Petru a primit din partea primarului Iașiului, Mihai Chirica, Diploma de recunoștință și un album foto al municipiului Iași.

Părintele Florin-Mihai Acatrinei a fost numit preot la Medeleni în anul 2018, luna mai, înlocuindu-l pe fostul paroh Serghei Pascari.

În parohia din Medeleni se află spre păstrare și închinare, prin sârguința părintelui paroh, părticele din moaștele sfinților ocrotitori ai parohiei: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul ­Ierarh Nectarie de la Eghina.