Sprijin moral pentru creștinii din Egipt

La sfârșitul lunii aprilie, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului – Noua Romă, a vizitat Egiptul, unde a participat la un forum interreligios și s-a întâlnit cu Papa Francisc. Cei doi oaspeți de seamă sosiți în Africa, alături de Preafericitul Părinte Teodor, Patriarh și Papă al Alexandriei, și conducătorul Bisericii Etiopiene, Papa Tawadros II, au făcut apel la reconciliere între reprezentanții creștinismului și islamului, pentru o conviețuire pașnică pe același teritoriu.

 

Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a vizitat în perioada 27-29 aprilie Egiptul, ca oaspete al Patriarhului Teodor II al Alexandriei, dar și cu scopul de a participa la o conferință pentru pace, organizată la Cairo de către Centrul sunit Al-Azhar, anunță pagina de internet a Patriarhiei Alexandriei.

Patriarhul Bartolomeu a fost însoțit în Egipt de către Înaltpreasfințitul Părinte Emanuel al Franței, în urma unei vizite la Comunitatea Taize din centrul acestei țări europene. După sosire, delegația, împreună cu Patriarhul Teodor II al Alexandriei, a fost primită de ambasadorul Greciei. În ziua următoare, Patriarhul Ecumenic a vizitat catedrala din Cairo a Bisericii Ortodoxe a Alexandriei, închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, unde a fost întâmpinat, după tradiție, cu sunet de clopote. La intrarea în catedrală, Patriarhul a salutat un grup mare de cercetași vorbitori de greacă și arabă. Tot acolo erau și reprezentanți ai Consiliului Mondial al Bisericilor, veniți la Cairo de asemenea pentru conferința pentru pace amintită.

În cadrul cuvântului său la conferința de la Cairo, Patriarhul Ecumenic a sub­liniat rolul coabitării pașnice între reprezentanții diferitor religii, anunță Pyramisnews.gr. Sanctitatea Sa a vorbit despre importanța dialogului religios și interreligios și despre importanța religiei. În același timp, Patriarhul Ecumenic a adăugat că aportul religiilor este crucial pentru procesul de pace în lume. Ele pot fi ca niște poduri sau modalități de a obține înțelegerea reciprocă și toleranța între oameni. Afirmația care a stârnit aplauzele auditoriului a fost aceea că „islamul nu poate fi identificat cu terorismul, pentru că însuși conceptul de terorism este străin oricărei religii”.

Sanctitatea Sa a mai făcut referire la coexistența pașnică vreme de secole a creștinilor, evreilor și musulmanilor în zona Mării Mediterane. La final, Patriarhul Bartolomeu a reiterat, ca și la începutul cuvântului, condoleanțe pentru comunitatea coptă din Egipt, ținând cont de atacurile teroriste recente din această țară greu încercată.

Papa Francisc a vizitat, de asemenea, Egiptul în perioada 28-29 aprilie, tot la invitația Universității Al-Azhar. Cu această ocazie, Papa a săvârșit o slujbă alături de comunitatea catolică din Cairo și s-a întâlnit cu Papa Tawadros II al Bisericii Copte, împreună cu care a semnat o declarație comună făcând apel la pace și cooperare. La fel ca și Patriarhul Bartolomeu, Papa a fost primit de președintele Egiptului, Abdel-Fattah el-Sissi.

Preotul catolic Rafic Greiche a declarat că vizita Papei Francisc a fost o mare binecuvântare pentru egipteni, atât pentru creștini, cât și pentru musulmani. Vizita a încurajat poporul egiptean, mai ales după atentatele produse în Duminica Floriilor din acest an. El a venit cu un mesaj de pace, dragoste și speranță.

Apelul făcut de Papa Francisc în vederea demascării violenței extremiste în numele lui Dumnezeu a avut un impact deosebit la conferința organizată de Al-Azhar, la care au participat și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, dar și Papa Tawadros II.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns