Slujiri misionare în comunităţile româneşti din SUA

Ultimele zile ale lunii ianuarie au fost prilej de bucurie și binecuvântare pentru românii care trăiesc în centrul și vestul statului american New York. Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, a vizitat comunităţile din Parohia „Sfânta Treime” din oraşul Rochester și Filia „Sfinții Trei Ierarhi” din oraşul Syracuse, SUA, se arată pe site-ul mitropolia.us.

Sâmbătă, 30 ianuarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae a vizitat comunitatea românească din oraşul ­Syracuse, care şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali, Sfinţii Trei Ierarhi. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în catedrala comunităţii greceşti din localitate, care găzduieşte misiunea românească de mai mulţi ani, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele protopop Daniel Ene, părintele David Smith, parohul bisericii grecești, și părintele Ștefan Drăgoi, parohul Bisericii „Sfânta Maria” din ­Norfolk, statul american Virginia.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat exemplul Sfinților Trei Ierarhi pentru contemporani: „Suntem din nou în vremuri dificile cu restricții, dar trebuie să ținem minte că tocmai acum, noi, creștinii, ar trebui să fim ­lumina lumii. Creștinii ar trebui să fie cei cu credință puternică, cei care își arată nădejdea că totul va fi după voia lui ­Dumnezeu. Trebuie să găsim soluții, iar teama nu este una dintre ele, de aceea avem nevoie de pocă­ință și multă rugăciune”.

În după-amiaza aceleiași zile, ierarhul s-a rugat în cimitirul bisericii românești din Rochester, unde se odihnesc majoritatea românilor trecuți la Domnul din vestul statului New York, mulți dintre ei ctitori și binefăcători ai bisericii închinate Sfintei Treimi și Sfintei Împărătese Teodora din Rochester/Victor, statul New York.

În Duminica a 32-a după Rusalii, credincioșii români din Rochester l-au avut în mijlocul lor pe Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, care a săvârșit Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului, fiind pomenit și vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, la 10 ani de la trecerea sa la cele veşnice, dimpreună cu ctitorii și bine­făcătorii bisericii trecuți la Domnul.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat importanţa pomenirii celor trecuţi la Domnul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns