Slujbă de pomenire pentru doi patriarhi vrednici

Vrednicii de pomenire Patriarhii României Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu au fost pomeniţi sâmbătă, 25 iulie, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, în cadrul unei slujbe de Parastas, informează basilica.ro. Slujba de pomenire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Slujba Parastasului a fost săvârşită la împlinirea a 8 ani de la trecerea la cele veșni­ce a Părintelui Patriarh Teoctist Arăpaşu (30 iulie 2007) și a 29 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Patriarh Iustin Moisescu (31 iulie 1986). Din soborul slujitor au făcut parte: arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan; arhim. Clement Haralam, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale; arhim. Dimitrie Irimia, eclesiarhul Catedralei „Sfântul Spiridon“-Nou din Bucureşti, Paraclis Patriarhal; pr. Costin Spiridon, consilier patriarhal; preoţi şi diaconi slujitori la Catedrala Patriarhală.

De asemenea, la slujba de pomenire au fost prezenți preoți, monahi, monahii, precum şi credincioși din București și din țară. După slujba Parastasului, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a evocat personalitatea celor doi vrednici de pomenire Patriarhi ai României. „Este dificil să cuprinzi numai în câteva cuvinte personalitatea complexă a acestor doi mari patriarhi. Suntem la un moment de rugăciune, un moment de comemorare în Biserică şi, dincolo de rugăciunile pe care le-am înălţat, să privim la lumina din viaţa acestor Întâistătători ai Sfintei noastre Biserici! Aceştia, cu timp şi fără timp, întâmpinând pericole nenumărate, s-au străduit să ducă corabia Bisericii prin timpuri de mare furtună şi de mare pericol către liman şi, după cum vedem, prin ajutorul şi darul lui Dumnezeu, prin solidaritatea ierarhilor şi a preoţilor, prin solidaritatea monahilor şi a credincioşilor, care au manifestat demnitate, perenitate şi rezistenţă, iată s-a reuşit încât, prin darul lui Dumnezeu, eforturile pe care ei le-au depus au rodit în Biserica aceasta. Sperăm ca rodul pe care l-au adus să se continue mai departe, rod care face din Biserica noastră una dintre cele mai frumoase şi mai dinamice Biserici ale Ortodoxiei. De aceea, privim lumina din viaţa lor, privim credinţa şi abordăm duhovniceşte toate acestea, rugându-ne lui Dumnezeu să îi odihnească în corturile drepţilor, în cetele sfinţilor, iar noi, privind la tot ceea ce a fost strădanie, propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu în viaţa lor, să le urmăm credinţa. Dumnezeu să îi odihnească cu sfinţii“, a spus Preasfinţia Sa. La final, a fost oficiat un Trisaghion la mormintele vrednicilor de pomenire Justin Patriarhul şi Teoctist Patriarhul. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale, dirijat de arhid. Mihail Bucă.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns