La Centrul eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc joi, 17 decembrie, a doua întâlnire din acest an a ierarhilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

 

Sub președinția Înaltpreasfin­țitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul ­Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, membrii Sinodului mitropolitan au evaluat viaţa bisericească și activitățile misionare desfășurate pe cuprinsul ­mitropoliei și au discutat unele probleme de ordin administrativ-bisericesc, patrimonial sau disciplinar. Printre subiectele aflate pe ordinea de zi s-a discutat și despre viitorul parohiilor mici de la sate și despre școlile teologice.

„Întâi de toate s-a discutat despre doi părinți protosingheli, care merită să fie ridicați la rangul de arhimandrit, apoi propunerile vor fi înaintate Sfântului ­Sinod. A fost prezentat regulamentul cimitirelor, deja aprobat de către Sfântul Sinod. O altă problemă ce ne-a preocupat a fost cea legată de șco­lile teologice, de stu­denții noștri teologi, de modalitatea prin care pot ei trece dintr-o eparhie într-alta. Ne-a preocupat și viitorul parohiilor mici și modeste, care momentan foarte greu pot fi repartizate unui tânăr sau altuia; rămânând ca alte lucruri care vor mai interveni să le discutăm la următorul Sinod mitropolitan”, a spus, la final, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Andrei.

Sinodul mitropolitan se reunește de mai multe ori pe parcursul unui an, prilej cu care sunt discutate probleme privind intensificarea misiunii pastorale în ­comunitate și ches­tiuni de ordin administrativ. Mitropolia Clujului, Maramu­reșului şi Sălajului are în componenţă trei eparhii: Arhiepiscopia Vadului, ­Feleacului și Clujului, Episcopia Maramu­reșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului. Membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului sunt: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Ma­ra­mu­reșului și Sălajului, Preasfințitul ­Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte ­Petroniu, Episcopul Sălajului, Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistri­țeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul ­Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter