Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului şi Sălajului

La Centrul eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc joi, 17 decembrie, a doua întâlnire din acest an a ierarhilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

 

Sub președinția Înaltpreasfin­țitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul ­Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, membrii Sinodului mitropolitan au evaluat viaţa bisericească și activitățile misionare desfășurate pe cuprinsul ­mitropoliei și au discutat unele probleme de ordin administrativ-bisericesc, patrimonial sau disciplinar. Printre subiectele aflate pe ordinea de zi s-a discutat și despre viitorul parohiilor mici de la sate și despre școlile teologice.

„Întâi de toate s-a discutat despre doi părinți protosingheli, care merită să fie ridicați la rangul de arhimandrit, apoi propunerile vor fi înaintate Sfântului ­Sinod. A fost prezentat regulamentul cimitirelor, deja aprobat de către Sfântul Sinod. O altă problemă ce ne-a preocupat a fost cea legată de șco­lile teologice, de stu­denții noștri teologi, de modalitatea prin care pot ei trece dintr-o eparhie într-alta. Ne-a preocupat și viitorul parohiilor mici și modeste, care momentan foarte greu pot fi repartizate unui tânăr sau altuia; rămânând ca alte lucruri care vor mai interveni să le discutăm la următorul Sinod mitropolitan”, a spus, la final, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Andrei.

Sinodul mitropolitan se reunește de mai multe ori pe parcursul unui an, prilej cu care sunt discutate probleme privind intensificarea misiunii pastorale în ­comunitate și ches­tiuni de ordin administrativ. Mitropolia Clujului, Maramu­reșului şi Sălajului are în componenţă trei eparhii: Arhiepiscopia Vadului, ­Feleacului și Clujului, Episcopia Maramu­reșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului. Membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului sunt: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Ma­ra­mu­reșului și Sălajului, Preasfințitul ­Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte ­Petroniu, Episcopul Sălajului, Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistri­țeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul ­Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns