Simpozion internațional la Sibiu despre misiunea Bisericii în mediul rural

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a găzduit, în perioada 6-7 noiembrie, a opta ediție a Simpozionului internațional „A face misiune după modelul lui Hristos”. Tema dezbaterilor ediției din acest an a fost „Misiunea în mediul rural în istorie și astăzi”.

 

La simpozionul de la Facultatea de Teologie Ortodoxă care continuă tradiția de peste 235 de ani de învățământ teologic sibian au parti­cipat profesori și teologi de la univer­sită­ți din Statele Unite ale Americii, Europa sau Asia. Anul acesta au fost prezenți la Sibiu 30 de participanți de la universități din Germania, Elveția, Statele Unite ale Americii, Liban, Franța, Ucraina, Marea Britanie și România.

Lucrările simpozionului au început miercuri, 6 noiembrie. Înainte de prezentarea primelor comunicări științifice, invitații s-au rugat împreună în capela instituției, unde vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, și prodecanul facultății, pr. prof. dr. Aurel Pavel, au oficiat un Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul le-a urat bun venit oaspeților și a subliniat în cuvântul său impor­tanța temei abordate pentru
misiunea actuală a Bisericii. „Ne îndreptăm atenția spre misiunea și pastorația din satele noastre.

Trecând peste problemele sociale și materiale de aici, observăm o ușurință în a lucra cu credincioșii din acest mediu. Ei nu au prea multe cunoștințe dogmatice, dar cunosc un singur lucru: că există Dumnezeu și că se întâlnesc cu El la fiecare Liturghie și la fiecare Sfântă Împăr­tășanie. Ei știu că, intrând în biserică, intră în cer și de aceea, în simplitatea lor, trăiesc momentele liturgice mult mai profund decât cei din alte medii care încearcă să facă speculații pentru momentele respective”, a spus ierarhul.

Între referatele prezentate în cadrul simpozionului amintim: „Spiritual care for the eldery. Reflection tracks inspired by a research project in the canton of  Vaud, Switzerland” (prof. dr. Pierre-Yves Brandt, Universitatea din Lau­sanne-Elveția), „Peasantry, Noetic Consciousness and Grace: Rural Theology and the Ethos of Christian Mission” (prof. dr. Sergey Trostyanskiy, Universitatea din Columbia, New York), „Mission unter den Slawen in nördlichen Deutschland” (prof. dr. Andreas Müller, Universitatea din Kiel-Germania), „Jesus with the two disciples on the Road to Emmaus: A Pattern for Rural Mission” (prof. Nicolas Abou Mrad, Paris-Franța), „Relationship between city and village: Ukrainian perspective (prof. dr. Sergii Bortnyk, Academia Teologică din Kiev, Ucraina)”, „Challenges and Prospects of Rural Mission: The Story of the Presbyterian Church of India, Myzoram Sinod” (Lal Dingluaia, Universitatea din Nottingham, Marea Britanie) și „Making Mission in a Remoted Parish: Tyre” (arhim. prof. dr. Jack Khalil, Universitatea din Balamand-Liban).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns