Simpozion dedicat părintelui Dometie Manolache

La Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ de la Râmeţ, judeţul Alba, a avut loc marţi, 7 iulie, Simpozionul naţional „Părintele Dometie Manolache – chip luminos al virtuţii şi dăruirii jertfelnice“. Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 91 de ani de la naştere şi a 40 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Dometie.

Simpozionul a fost precedat de Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru marele duhovnic şi s-a bucurat de participarea mai multor ierarhi: Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, şi Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Vestitorul 7-8 -  pt TiparAu fost prezenţi stareţi, stareţe, monahi, monahii, preoţi, profesori, rude şi credincioşi care l-au cunoscut pe părintele Dometie. Simpozionul a debutat cu un vernisaj al unei expoziții de fotografii-document, după care a fost lansat un volum comemorativ intitulat „Părintele Dometie Manolache – chip luminos al virtuţilor şi dăruirii jertfelnice“ ce cuprinde mărturii venite din partea mai multor ierarhi, a monahiilor din Mănăstirea Râmeţ, a unor preoţi, rude, prieteni şi credincioşi care l-au cunoscut pe părintele arhimandrit. Participanţii au putut viziona, cu acest prilej, şi un film documentar despre viaţa marelui duhovnic, un film biografic, ce aduce în lumina secolului XXI viaţa monahală autentică, între ascultarea smerită, demnitatea de stareţ, dragostea împletită cu milostenia revărsată faţă de aproapele, precum şi călăuzirea duhovnicească a monahiilor şi a celor iubitori de Hristos. Intitulat „O viaţă minunată“, cu durata de 45 de minute, filmul documentar a fost realizat în studioul de producţie TVR 2, sub îndrumarea atentă a Cristinei Oancea, realizator şi producător.

Lucrările au continuat cu o serie de referate şi evocări. Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a citit mesajul Patriarhului României intitulat „Arhimandritul Dometie Manolache – o lumină peste timp. Comemorare la 40 de ani de la trecerea la cele veşnice (1975-2015)“. În continuare, a fost prezentată o medalie comemorativă cu chipul părintelui Dometie. „De la părintele Dometie învăţăm că viaţa credincioşilor este rodnică în măsura în care ei rămân în Hristos şi-I îngăduie Lui să lucreze în ei. Mulţi oameni ar putea să progreseze în cunoaşterea iubirii lui Dumnezeu dacă preoţii şi creştinii ar fi martori vii ai acestei iubiri. Părintele Dometie a fost! Să-i urmăm exemplul!“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. La eveniment a fost prezent şi pr. Stelian Manolache, nepot al părintelui Dometie. „Personalitate polivalentă, duhovnic desăvârşit, liturghisitor de o mare calitate, un filantrop pentru toate categoriile sociale, părintele Dometie s-a înscris în conştiinţa poporului transilvan, şi nu numai, devenind unul dintre marii duhovnici ai patericului nostru românesc“, a declarat pr. Stelian Manolache. Simpozionul a fost moderat de pr. prof. dr. Emil Jurcan şi de pr. lect. dr. Stelian Manolache.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns