Simpozion dedicat Mitropolitului Anastasie Crimca la Mănăstirea Dragomirna

Mănăstirea Dragomirna, lăcaşul iubit al vlădicii Anastasie Crimca, a marcat miercuri, 19 ianuarie 2022, împlinirea a 420 de ani de la întemeierea așeză­mântului monahal și 393 de ani de la mutarea în veșnicie a vrednicului Mitropolit al Moldovei, printr-o serie de manifestări culturale. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a avut loc Simpozionul „Anastasie Crimca – Ctitor și părinte filocalic”.

Prezentarea lucrărilor științifice a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii în paraclisul mănăstirii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, răspunsurile liturgice fiind date de Corul „Crinii Țarinii” al Mănăstirii Dragomirna. Evenimentul, moderat de arhidiaconul Vasile M. Demciuc, consilier în cadrul Sectorului monumente, patrimoniu și arhitectură bisericească, a fost transmis live. După încheierea sesiunii de comunicări, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru Mitropolitul Anastasie Crimca, la mormântul său din biserica mare a mănăstirii.

Cei prezenți au participat la lansarea cărții „Anastasie Crimca, un mitropolit înțelept”, una dintre cele mai recente apariții ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și au vizitat expoziția cu facsimile după manuscrisele scriptoriului de la Dragomirna, deschisă cu prilejul împlinirii a 420 de ani de la întemeierea mănăstirii.