Simpozion dedicat dialogului dintre teologie, filosofie și știință la Cluj-Napoca

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a găzduit, în perioada 17-20 octombrie, a VII-a ediție a Simpozionului național interdisciplinar dedicat dialogului dintre teologie, filosofie și știință, cu tema „Ordinea fundamentală a universului și ideologiile relativiste actuale. Repere ale Tradiției iudeo-creș­tine valorificate în dialogul dintre teologie, filosofie și știință”. Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc joi, 17 octombrie, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, fiind precedată de o slujbă de Te Deum, săvârșită în capela facultății, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și a celorlalți participanți la simpozion.

 

Cuvântul de deschidere a fost rostit de părintele prof. dr. Vasile Stanciu, decanul instituției de învățământ teologic clujean, care, în calitate de gazdă, și-a exprimat bucuria organizării celei de-a VII-a ediții a simpozionului dedicat dialogului dintre teologie, filosofie și știință la Cluj-Napoca.

Cu prilejul acestui eveniment, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj, intitulat „Iisus Hristos, Lumina lumii și Rațiunea creatoare a raționalității universului”, care a fost citit de către conf. dr. Adrian Lemeni, directorul Școlii doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit, arătând că „între cult și cultură și între religie și știință este o legătură puternică”. Totodată, ierarhul a felicitat organizatorii și pe toți cei implicați în desfășurarea manifestării științifice interdisciplinare. Lucrările simpozionului s-au desfășurat în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai”, precum şi la Facultatea de Teologie clujeană.

Printre cei care au susținut conferinţe în cadrul simpozionului s-au aflat acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române şi rectorul UBB, pr. dr. Iosif Bena, Institut de Physique Théorique, CEA Saclay, Franţa, prof. dr. Costea Munteanu, Academia de Studii Economice din Bucureşti, conf. dr. Adrian Lemeni, Universitatea din Bucureşti, arhid. lect. dr. Adrian Sorin Mihalache, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pr. dr. Răzvan Ionescu, Centrul Ortodox de Cercetare „Dumitru Stăniloae”, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Paris, acad. prof. Octavian Popescu, decanul Facultății de Biologie și Geologie din Cluj-Napoca, acad. prof. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie ş.a. Simpozionul s-a desfășurat prin colaborarea dintre Universitatea din București, prin Centrul de Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și Știință, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință, și Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns