Simpozion de martirologie la Alba Iulia

În Duminica a III-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci, în Aula A9 a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a avut loc Simpozionul de Studii Martirologice „România de azi și martirii”, organizat sub egida Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a Fundației Aiud și a Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud. La această manifestare științifică și duhovnicească din 19 martie au participat per­sonalități ale vieții culturale și teologice din întreaga țară, care au susținut prelegeri legate de suferințele martirilor din temnițele comuniste și despre tendințele seculare ale lumii postmoderne.

Evenimentul a fost deschis cu rugăciunea de binecuvântare a Înaltpreasfin­țitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Referenții, dintre care amintim pe pr. prof. dr. Vasile Mihoc, prof. dr. Pavel Chirilă, Sorin Lavric, Dan Puric și Claudiu Târziu, au prezentat problematica martiriului pornind de la modele din Sfânta Scriptură până la experiența celor care, la jumătatea secolului trecut, ­
l-au mărturisit pe Hristos în închisorile comuniste din România. De asemenea, s-a discutat despre percepția actuală a fenomenului martiric creștin și despre activitatea Centrului de Studii Martirologice de la Aiud. În final, IPS Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt despre „calea îngustă a Crucii și a jertfei prin care au trecut martirii și prin care suntem chemați să trecem și noi, creștinii autentici, pentru a ajunge la înviere și la biruință definitivă”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns