Sfințirea unui schit renăscut din județul Buzău

Schitul Berca, istoricul lăcaș monahal ce se înalță deasupra localității cu același nume din județul Buzău, a primit veșmântul înnoitor al harului marți, 8 noiembrie, de sărbătoarea Soborului Sfinților ­Arhangheli Mihail și Gavriil. După ce a trecut prin ample lucrări de restaurare și înfrumusețare, schitul a fost sfințit chiar în ziua hramului de Înalt­prea­sfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Credincioșii locului, dar și pelerini veniți din alte zone au participat dimineața la slujba de târnosire a bisericii Schitului Berca, urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de cei doi ierarhi, împreună cu un sobor din care au făcut parte preotul Marian Gegea, vicar ­administrativ al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, arhimandritul Sofian ­Ardelean, exarhul mănăstirilor și schiturilor din eparhie, preotul Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, protosinghelul Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, preotul pensionar Dorel Mihăilă și alți slujitori. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.

Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de Prea­sfințitul Părinte Episcop Sebastian.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, egumena Casiana Paiu a primit rangul de stavroforă, pentru eforturile depuse la restaurarea Schitului Berca. În continuare s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii, slujitorii și viețuitorii lăcașului monahal, mutați la Domnul.

Fosta Mănăstire Berca a fost ctitorită în anul 1694 de marele stolnic Mihalcea Cândescu și de soția sa, Alexandrina Cantacuzino.

În perioada 2014-2022, prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, cu implicarea directă a Înalt­preasfințitului Părinte Arhiepiscop ­Ciprian, prin osteneala actualei egumene și a monahiei Eufrasia Crăciun, cu sprijinul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și al auto­rităților de stat centrale și județene, s-au efectuat o serie de lucrări la biserica Schitului Berca, după cum urmează: refacerea acoperișului, consolidarea pereților, realizarea hidroizolației și a instalațiilor electrice și termice, placarea pardoselii cu piatră, înlocuirea tâmplăriei, rezidirea Sfintei Mese și a Proscomidiarului, dotarea lăcașului de rugăciune cu o catapeteasmă sculptată în lemn de stejar și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice. De asemenea, au fost refăcute, de la stadiul de ruine, casa egumenească, corpul de chilii, turnul-clopotniță și zidul de împrejmuire, iar curtea interioară a fost resistematizată.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a adresat, la rândul său, un cuvânt de mulțumire maicilor ostenitoare de la așezământul monahal, tuturor celor care au contribuit la renașterea și înfru­musețarea Schitului Berca, precum și celor care au participat la această mare sărbătoare, în primul rând Episcopului Slatinei și Romanaților.

Părintele Arhiepiscop Ciprian a acordat maicii egumene Casiana Paiu și monahiei Eufrasia Crăciun Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă, persoanelor care au ajutat la realizarea proiectului de restaurare a ansamblului monahal le-a dăruit icoane cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar celor care au contribuit cu diverse donații la înnoirea sfântului lăcaș le-a oferit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.

Tot în această zi a fost săvârșită o slujbă de binecuvântare a clădirilor reconstruite în jurul bisericii Schitului Berca.