Sfințirea picturii Catedralei Arhiepiscopale din Arad

Pictura Catedralei „Sfânta Treime” din Arad a fost sfințită duminică, 9 decembrie, de către un sobor de ierarhi în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Cu această ocazie a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis la acest eveniment, intitulat „Catedrala «Sfânta Treime» din Arad – o bucurie pentru Centenarul Marii Uniri din 1918”

 

Împreună cu Mitropolitul Banatului au slujit IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului, PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timi­șoarei, PS Părinte Emilian Crișanul, Epis­cop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Evenimentul a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală arădeană, de către Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Ioan împreună cu soborul de ierarhi, înconjurați de preoți și diaconi, în prezența oficia­lităților centrale și locale, a conducerii celor două universități arădene, a primarilor din locali­tățile însemnate ale județului, a sutelor de credincioși veniți din cuprinsul eparhiei și localitățile învecinate. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Ioan, împreună cu soborul de ierarhi, a săvârșit slujba de sfințire a picturii catedralei. Catapeteasma, icoanele din biserică și fresca au fost sfințite prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă.

Imediat după sfințire, Mitropolitul Banatului a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul sfințirii picturii Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad. În cuvântul său, Patriarhul României a evidențiat că „Aradul, cetate a Marii Uniri, a format un adevărat nucleu de intelectuali români care au înțeles că libertatea românilor din Transilvania se poate realiza doar prin unirea lor cu Regatul României”. „Uniți în jurul unor personalități de seamă, precum Vasile Goldiș, care a fost secretar eparhial al Episcopiei Aradului, patriot vizionar și om de înaltă cultură, considerat de Octavian Goga «Părinte al Patriei», arădenii au desfășurat o perseverentă activitate națio­nală, cu inițiative de mare însemnătate pentru realizarea dorinței de unitate națio­nală românească”, a transmis Preafericirea Sa. La final, Mitropolitul Banatului a ­rostit un cuvânt de învă­țătură ­legat de pericopa evanghelică a Duminicii a 27-a după Rusalii. Cuvinte de binecuvântare și felicitare au fost rostite de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Preasfințitul Părinte Lucian și Preasfințitul Părinte Sofronie.

Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei a adus cuvânt de aleasă mulțumire Înalt­preasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, tuturor ierarhilor, oficia­lităților centrale și locale, soborului de preoți și diaconi, slujitorilor catedralei, ctitorilor și binefăcătorilor care au sprijinit substanțial această măreață lucrare, precum și miilor de credincioși participanți la această zi de sărbătoare a eparhiei.

Cu prilejul acestui eveniment, Înalt­preasfințitul Părinte Timotei a oferit tuturor ierarhilor prezenți Distincția eparhială „Sfântul ­Ierarh Sava Brancovici” pentru ierarhi (engolpion și cruce), ­părintelui Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, aceeași dis­tincție, dar pentru clerici, și crucea pentru mireni celor care au avut o contri­buție deosebită în ducerea la bun sfârșit a lucrărilor desfășu­rate la Catedrala Arhiepiscopală.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns