Sfințirea Bisericii Ortodoxe Române din Apateu

Biserica parohiei din Apateu, aparținând Episcopiei Orto­doxe Române din Ungaria, a îmbrăcat haină de mare sărbătoare, fiind resfințită sâmbătă, 6 mai 2017, de cinci ierarhi ai Bisericii Orto­doxe Române, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din Ungaria și România.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Prea­sfin­țitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, la acest eveniment au luat parte Preasfin­țitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebe­șului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul orto­dox român al Oradiei, Preasfin­țitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Stre­haiei.

Resfințirea locașului de cult a fost prilejuită de încheierea unor ample lucrări de restaurare efectuate în ultimii ani de părintele paroh Origen Sabău, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și protopop de Dobrițîn, care a împlinit 20 de ani de vrednică slujire, misionar-pastorală și culturală în Parohia Apateu. Cu acest prilej a fost sărbătorită împlinirea a 210 ani de la terminarea bisericii din zid de la Apateu.

Odată cu resfințirea loca­șului închinat Sfântului Ie­rarh Ni­­colae, acesta a primit și cel de-al doilea hram, „Naște­rea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”. Totodată, au fost sfințite o troiță de lemn, în stil maramureșean, așezată la intrarea în curtea bisericii, și lucrările efectuate în interiorul locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul ­psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La eveniment au luat parte oficialități din Ungaria și România, aproximativ 300 de credincioși din Apateu, dar și din alte localități românești din cele două țări.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, care a subliniat importanța deosebită a acestei sărbători ce a adunat numeroși ierarhi, clerici și cre­dincioși din Ungaria și România, pentru a cinsti cum se cuvine istoria acestui locaş de cult, precum şi activitatea pastoral-misionară a preotului paroh.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Siluan a oferit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în semn de prețuire și binecuvântare, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici părintelui Origen Sabău și același ordin, pentru mireni, domnului Tiberiu Săcădat, epitropul bisericii și vicepreșe­dintele Autoguvernării Româ­nești Locale din Apateu.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin al Mara­mureșului şi Sătmarului i-a oferit preotului paroh Crucea voievodală maramu­re­șeană, cea mai înaltă dis­tincție a Episcopiei Maramu­re­șului și Sătmarului, în semn de apreciere pentru toate realizările din cei 20 de ani de slujire preoțească la Apateu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns