Sfințire în ostrovul Mănăstirii Cernica

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din ostrovul Mănăstirii Cernica a fost sfințită duminică, 2 decembrie 2018, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, împreună cu Înalt­preasfin­țitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfin­țitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Prea­sfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. De asemenea, la slujbă au fost prezenți preoți slujitori din Admi­nistrația Patriarhală, Adminis­trația eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor, stareți și starețe de mănăstiri, oficialități centrale și locale.

La final, impunătoarea biserică din ostrov, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, readusă la frumusețea începuturilor prin ample lucrări de restaurare și înnoire, a fost sfințită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii prezenți. Așa cum este rânduiala, slujba a început în pridvorul locașului și după intrarea liturgică a ierarhilor în biserică, Sfânta Masă din Altar a fost târnosită și pregătită pentru sfintele slujbe. De asemenea, noua catapeteasmă și pictura bizantină restaurată a locașului au fost sfințite prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă. În continuare, părintele arhimandrit Nectarie Șofelea a citit în mod solemn Actul de sfințire a bisericii.

În cuvântul de învățătură ­rostit la finalul slujbei de sfințire, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat motivele care au ­stat la baza restaurării și consolidării Bisericii „Sfântul Ierarh ­Nicolae”, precum și confecționării unei noi catapetesme. „Sfântul Calinic de la Cernica a fost stareț timp de 32 de ani în această mănăstire, din 1818 până în 1850, apoi a fost Episcop la Râmnic și a trecut la Domnul în 1868. Deci, la 150 de ani de la trecerea sa la Domnul, am căutat să facem unele înnoiri și dotări la această biserică. La sfântul locaș s-au făcut consolidări, restaurări, construcție nouă a pridvorului și pictură din nou. De asemenea, s-a făcut această catapeteasmă nouă, pentru că aici pentru o vreme a fost adusă catapeteasma Bisericii «Sfânta Vineri»-Hereasca, dărâmată de Ceaușescu. Catapeteasma a fost salvată și păstrată la această biserică. Apoi, a fost demontată cu grijă, dată spre restaurare și va fi repusă în noua Biserică «Sfânta Vineri»-Hereasca. Era nevoie ca aici, în Biserica Sfântului Ierarh Nicolae, să fie confecționată o nouă catapeteasmă cu o pictură deosebită, ca semn de prețuire pentru acest locaș”, a precizat Preafericirea Sa.

În continuare, Patriarhul României a vorbit despre istoricul bisericii nou sfințite. „Biserica «Sfântul Ierarh Nicolae» din ostrovul Mănăstirii Cernica a fost zidită pe locul a două alte biserici mai vechi, prima construită din lemn, pe temelie de piatră, iar cea de-a doua, ridicată peste cea dintâi. Peste vatra bisericii Sfântului stareț Gheorghe de la Cernica a fost construită această biserică în timpul starețului Timotei, între 1809 și 1815. Când s-a pictat, Sfântul Calinic a făcut o colectă de bani pentru aceasta. Am dorit ca toate lucrările de aici să fie închinate Anului Centenar, dar și împlinirii a 150 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Calinic de la Cernica”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cu prilejul slujbei de sfințire, mai multe persoane au fost evidențiate de Patriarhul României.

Pentru Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, Preafericirea Sa a oferit un set de Sfinte Vase realizat în Atelierele Patriarhiei Române, tămâie naturală din Oman, precum și mai multe cărți apărute recent la Editurile Patriarhiei Române. De asemenea, Preafericirea Sa a primit din partea obștii Mănăstirii Cernica o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae și una cu Sfântul Calinic de la Cernica.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns