Sfinţii Martiri de la Durostor, cinstiţi la Silistra

Pentru prima dată, la 10 iulie – în Duminica a 3-a după Rusalii – au fost pomeniți laolaltă Sfinții Martiri de la Durostor care au pătimit pentru Hristos în primele veacuri creștine. Cu acest prilej, în Catedrala Mitropolitană din Silistra, Bulgaria, a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească sub protia Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei. Au slujit ierarhi din Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova. Din partea Bisericii Ortodoxe Române au participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhial. La eveniment au luat parte autoritățile locale, precum și numeroși credincioși bulgari și români veniți de la Călărași, Tulcea, Constanța și Suceava.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, în chip solemn, s-a proclamat Duminica a 3-a după Rusalii ca Duminică a cinstirii Soborului Sfinților Martiri de la Durostor. A fost prezentată icoana acestora și a fost cântat troparul închinat lor.

PS Părinte Visarion a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Neofit o icoană a Maicii Domnului pictată pe lemn și un ștergar tradițional românesc. „A fost o zi de bucurie duhovnicească, de împreună-slujire la Altarul Bisericii lui Hristos și de împreună-cinstire a vredniciilor sfinților martiri din ținuturile sud-dunărene care au mărturisit credința creștină în arealul danubiano-pontic”, a declarat Preasfințitul Părinte Visarion.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns