Sfântul Sinod întrunit în ședință de lucru

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit joi, 9 februarie 2017, în ședință de lucru în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, conform comunicatului Biroului de presă al Patriarhiei Române. Ierarhii au participat, înainte de deschiderea lucrărilor, la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, urmată de slujba de Te Deum.

 

După citirea apelului nominal, Prea­sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a rostit medi­tația duhovnicească intitulată „Hermeneutica paternității duhovnicești a ierarhului și receptarea ei în contextul crizei spirituale contemporane”. Preasfinția Sa a vorbit despre paternitatea duhovnicească a episcopului drept centru al unității Bisericii sobornicești și despre modalitatea de receptare a noțiunii de episcop în societatea contemporană secularizată. În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit despre actualitatea mesajului Părin­ților Apostolici pentru zilele noastre, într-un context al globalizării și al secularizării.

Lucrările Sfântului Sinod s-au desfă­șurat în cadrul comisiilor sinodale (Comisia pastorală, monahală și socială; Comisia teologică, liturgică și didactică; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină; Comisia pentru co­munități externe, relații inter­ortodoxe, intercreș­tine și interreligioase), după care au fost reluate în plenul reunit în Sala Sinodală din Reședința Patri­arhală.

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod privind viața Bisericii și a societății

În această ședință de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au fost luate următoarele hotărâri:

– Binecuvântarea și sprijinirea organizării la nivel național a Marșului pentru viață 2017 – „Ajută mama și copilul. Ei depind de tine”. Acest eveniment se va desfășura în după-amiaza zilei de sâmbătă, 25 martie 2017 (sărbătoarea Bunei Vestiri). Prin acest eveniment se mărturisesc, la nivelul tuturor eparhiilor Patriarhiei Române, valorile familiei creștine tradiționale.

– Aprobarea unor măsuri sporite pentru asigurarea desfășurării în liniște a slujbelor religioase, protejată de dispo­zi­țiile art. 381 din Codul penal, care sancționează cu închisoare sau amendă „îm­piedicarea sau tulburarea liberei exer­citări a ritualului unui cult religios care este organizat și funcțio­nează potrivit legii”, precum și de dispozițiile legale care sancțio­nează tulburarea liniștii publice.

– Punerea în aplicare cu strictețe de către unitățile de cult a normelor legale privind protecția și prevenirea incendiilor în locașurile de cult, precum și protejarea monumentelor istorice.

– În contextul fenomenului emi­gra­ției actuale, Sfântul Sinodal Bisericii
Ortodoxe Române îi îndeamnă pe toți părinții care lucrează în străinătate fie să ia copiii cu ei, fie să se întoarcă acasă la copii, întrucât aceștia suferă în mod deosebit din cauza lipsei prezenței fizice și afective a părinților.

– Sfântul Sinod îndeamnă la rugăciune, dialog și coresponsabilitate socială pentru a fi depășite stările conflictuale din societatea de azi. 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns