Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în ședință de lucru

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în ședință de lucru joi, 15 februarie, la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Lucrările au fost precedate de o slujbă de Te Deum săvârșită de Preasfin­țitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

 

Ședința de lucru a Sfântului Sinod a avut loc în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală. După citirea apelului nominal de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Episcop-vicar patriarhal și secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de deschidere a lucrărilor și a prezentat ordinea de zi a ședinței. „Lucrările Sfântului Sinod au o deosebită importanță pentru viața și activitatea Bisericii Ortodoxe, fiind instituția cu cea mai mare autoritate și responsabilitate în Biserică. Prin Sfântul Sinod se ține legătura cu Ortodoxia universală și de aceea avem datoria de a fi păstori în eparhii, dar și îm­preu­nă-slujitori pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română și pentru întreaga Biserică universală sau sobornicească. Am ascultat ieri în timpul lucrărilor Adunării Naționale Bisericești dările de seamă privind activitățile multiple ale Bisericii în anul 2017. Acum deja am intrat în lucrările anului 2018, care în mod deosebit este sărbătorit ca an Centenar, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Avem o responsabilitate și o datorie morală de a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului românesc și, în același timp, de a aprecia lumina, jertfelnicia, creativitatea, dragostea de popor și țară a celor care au fructificat consecințele Unirii”, a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

Alegeri de ierarhi în Biserica Ortodoxă Română

În partea a doua a zilei au avut loc alegeri de Arhierei-vicari pentru Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și pentru Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei. Votul secret a fost organizat în Sala Sfântului Sinod după validarea candi­daților de către Comisia canonică, juridică și pentru disciplină.

Părintele arhimandrit Atanasie Rusnac, vicar administrativ eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a fost ales prin vot secret în demnitatea de Arhiereu-vicar.

 

Părintele arhimandrit Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a fost chemat la demnitatea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe părinții arhimandriți aleși în demnitatea de Arhierei-vicari și pe ierarhii care i-au îndrumat spre această nouă slujire.

 

Decizii pentru anul în curs

În cadrul aceleiași ședințe au fost luate și alte hotărâri.

A fost completată tematica omagială și comemorativă a anului 2018, „Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, cu un nou capitol: Consecințele Marii Uniri. Lumini de Centenar: moștenitori și fructificatori ai Marii Uniri timp de 100 de ani. Vor fi evidențiate astfel perso­nalitățile care prin realizările lor au fructificat acest mare moment al istoriei noastre naționale, ctitori de locașuri de cult, promotori și apărători ai culturii, spiritualității și educației creștine românești.

În contextul Anului Centenar 2018, Sfântul Sinod încurajează intensificarea programelor pastorale, culturale și spirituale de promovare a unității de credință și de neam în comunitățile ortodoxe românești din afara României, în special folosirea limbii române în cultul divin, în activitățile cu tineretul și în familie.

Având în vedere contribuția Bisericii la promovarea unei educații pentru unitate și demnitate națională, s-a luat hotărârea ca centrele eparhiale să continue oferirea sprijinului financiar și material unităților școlare care au nevoie de reparație, renovare și dotare.

Întrucât activitățile culturale și artistice desfășurate în locașurile de cult pot provoca tendințe de autosecularizare a spațiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod sta­bilește ca aceste activități culturale să fie organizate în alte spații ale parohiilor sau în spații publice închiriate pentru acest scop.

Filmările în locașurile de cult vor fi realizate doar cu acordul centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul centrelor eparhiale, cu obligația respectării normelor liturgice și tipiconale.

A fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2019, a pomenirii Sfintei Matrona de la Moscova, cu zi de prăznuire în data de 2 mai. De asemenea, a fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2019, a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu din Arhiepiscopia Bucureștilor în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii. Au fost aprobate și textele Acatistului și Slujbei Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Siriaca.

A fost aprobat textul Acatistului și al Slujbei Sfinților Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat (9 noiembrie) și cele ale Sfinților 26 de Mucenici din Goția (26 martie). De asemenea, au fost aprobate și textele a două acatiste, anume Acatistul Sfântului Apostol și Evanghelist Luca (18 octombrie) și Acatistul Sfântului Mucenic Hristofor (9 mai).

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns