Sfântul Irodion, sărbătorit la Mănăstirea Lainici

Prăznuirea Sfântului Cuvios Irodion a adunat în duh de rugăciune la Mănăstirea Lainici din județul Gorj
mii de creștini din toată țara.

 

Au trecut șapte ani de la trecerea în rândul sfinților a Cuviosului Părinte Irodion, starețul Mănăstirii Lainici. Spre amintirea acestui binecuvântat moment istoric, dar și spre bucuria duhovnicească a prezenței și lucrării sfântului în lavra sa de metanie din Defileul Jiului, joi, 3 mai, în ziua de prăznuire a Sfântului Irodion, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un impresionant sobor de arhierei.

 

 

Evenimentul a fost împodobit cu daruri duhovnicești alese. Cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu, părticele din moaștele Sfântului Cuvios Irodion au fost dăruite arhiereilor care au participat la această sărbătoare: IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; PS Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului; PS Părinte Iustin, Episcopul Maramu­reșului și Sătmarului; PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și PS Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei. Sfintele moaște au fost așezate în racle din lemn de cireș, frumos alcătuite în vatra Mănăstirii Lainici. De acest binecuvântat dar se va bucura și Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea, reprezentată la praznicul Sfântului Irodion de părintele protosinghel Ioanichie Popescu, starețul sfântului așezământ.

În cuvântul de binecuvântare, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre viața și faptele minunate ale Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. De asemenea, ierarhul a spus că moaștele sfântului au fost scoase cu ajutor de sus din „măruntaiele pământului” și așezate spre închinare și cinstire în mănăstirea pe care a slujit-o cu mare dragoste. Înaltpreasfinția Sa a arătat totodată că, prin darurile făcute ierarhilor împreună-slujitori, Sfântul Irodion „devine prezent în diferite zone și duhul său se face lucrător în toată lumea”. Mulțumiri pentru frumoasa zi de prăznuire a transmis și IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a ținut să rememoreze câteva momente din slujirea sa ca stareț la Mănăstirea Lainici. La final, arhimandritul Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici și Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei, a mulțumit ierarhilor prezenți pentru marea bucurie duhovnicească și l-a rugat pe Sfântul Irodion să-i păzească pe toți creștinii care-l cinstesc cu evlavie.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns