Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, prăznuit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost prăznuit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, cu prilejul hramului. La cea de-a 11-a sărbătoare a marelui ierarh, ctitorul Mitropoliei Ardealului, prăznuit în aceeaşi zi cu Apostolul românilor, Sfântul Apostol Andrei, au participat numeroşi credincioşi din Arhiepiscopia Sibiului şi din alte zone ale ţării.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, ­Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul ­Ardealului, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul ­Părinte Nestor, Episcopul Devei şi ­Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan-Alexandru Streza.

PS Episcop Andrei le-a vorbit celor prezenţi despre Apostolul Andrei, cel care a vestit Evanghelia pe pământ românesc, şi despre Andrei Şaguna, Apostolul românilor din Transilvania: „În 2011, când a fost canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, capul Sfântului Andrei, care a fost martirizat în Patra, Grecia, a fost adus de către Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit ­Hrisostom al Patrei cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a stat în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, lângă Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”, a spus ierarhul.

IPS Mitropolit Laurenţiu a evocat personalitatea şi misiunea ocrotitorului Transilvaniei. „Cunoaștem multe lucruri ­despre viața, activitatea și lucrarea minunată apostolică pe care a îndeplinit-o Sfântul Ierarh Andrei Șaguna (…), dar, mai presus de toate, noi l-am apreciat pentru ceea ce a făcut pentru Biserica nea­mului și pentru drept­credincioșii creștini ai Bisericii din Transilvania. A fost primul Mitropolit, pentru că a reînființat Mitropolia Ardealului, distrusă de vitregiile vremii la 1700”, a spus ierarhul.

Preoții Radu Totelecan, Răzvan Știrbu care slujesc la Nisa, în Franţa, au primit distincţia „Ordinul Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” pentru clerici. Prefectul județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu, și gene­ralul-maior Dragoş Iacob, comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est, au primit „Crucea Șaguniană” pentru mireni. Prof. dr. Ana Grama a primit „Ordinul Anastasia Șaguna”. Reprezentanţi ai ­personalului non-clerical din Arhi­episcopia Sibiului au primit „Ordinul Sfântul Andrei Șaguna” pentru mireni.

În ajunul praznicului, la catedrală, IPS Mitropolit Laurenţiu a săvârşit slujba Privegherii, iar după Vecernie şi Litie, soborul şi credincioşii au participat la o procesiune, prin centrul oraşului, cu icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Ierarhul le-a vorbit celor prezenţi despre binecuvântarea cerească adusă peste credincioşii care îi cinstesc pe sfinţii lui Dumnezeu şi despre marele dar făcut ardelenilor de Dumnezeu prin ocrotirea adusă de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.