Sfântul Cneaz Vladimir prăznuit la Moscova şi Kiev

Marţi, 28 iulie 2015, la Moscova a avut loc prăznuirea Sfântului Principe Vladimir al Kievului, Luminătorul Rusiei, pe stilul vechi calendaristic. În această perioadă, în capitala Rusiei s-a aflat şi Înaltpreasfin­ţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal, delegatul Patriarhului României, însoţit de preotul Eugeniu Rogoti.

Toate delegaţiile sosite din Bisericile Ortodoxe surori au fost primite de către Prea­fericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, în ziua de luni, 27 iulie 2015, la Reşedinţa Patriarhală din cadrul Mănăstirii Danilovski. Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Nifon a mulţumit pentru invitaţie şi a transmis Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse salutul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Delegatul Bisericii Ortodoxe Române a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, trimis cu ocazia împlinirii a 1.000 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Vladimir şi i-a înmânat Preafericitului Părinte Patriarh Kiril o icoană a Sfântului Ioan Gură de Aur şi medalia omagială cu chipul aceluiaşi sfânt.

2În ziua sărbătorii Sfântului Vladimir, delegaţiile au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită la Catedrala „Hristos Mântuitorul“ din Moscova. La slujba oficiată sub protia Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, au participat membrii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori, ierarhi şi clerici ai Bisericii Ruse. În catedrală au fost aproape 1.500 de persoane care s-au rugat împreună cu slujitorii în ziua marelui praznic. Deoarece această zi este considerată şi începutul botezării poporului rus, la slujbă s-a intonat cântarea „Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi-mbrăcat“. În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Kiril a subliniat importanţa schimbării interioare a principelui Kievului Vladimir, odată cu botezul său, atunci când poporul a început să-l numească „soarele cel frumos“. „Schimbarea aceasta trebuie să ne dea de gândit tuturor şi astăzi, mai ales tinerei generaţii, care are nevoie să ia exemplul înaintaşilor în dragostea pentru credinţă şi patrie“, a mai subliniat Patriarhul Kiril.

După Liturghie, toţi slujitorii au participat la un Te Deum de mulţumire pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra poporului rus timp de mai bine de un mileniu. La Te Deum, Patriarhul Kiril a sfinţit prapuri sau steaguri bisericeşti cu imaginea Sfântului Vladimir, care vor ajunge în toate regiunile Rusiei.

La finalul slujbei de mulţumire, au luat cuvântul Mitropolitul Iuvenalie de Krutiţi şi Kolomna, din partea ierarhilor Bisericii Ruse, reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale, care a citit mesajul preşedintelui Vladimir Putin, precum şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Apostolos al Miletului, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, care a mulţumit în numele delegaţilor Bisericilor Ortodoxe surori pentru invitaţie şi posibilitatea de a coliturghisi în această zi memorabilă pentru întreaga Ortodoxie.

 

IPS Mitropolit Andrei, la manifestările de la Kiev

La împlinirea unui mileniu de la mutarea la Domnul a Sfântului Cneaz Vladimir, încreștinătorul rușilor, au fost organizate ample manifestări în zilele de 27 și 28 iulie şi la Kiev. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și la invitaţia Preafericitului Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, a participat la sărbătoare și Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a fost însoţit de o delegație de la Centrul eparhial.

Manifestările au debutat pe 27 iulie cu oficierea în centrul orașului a unei slujbe de Te Deum și cu o procesiune înspre Lavra Peşterilor, la care au participat peste 100 de mii de oameni. Seara, în incinta Lavrei, pe un podium special amenajat, a fost săvârșită slujba Privegherii.

În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Onufrie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. A slujit alături de un impresionant sobor de ierarhi, printre care și Părintele Mitropolit Andrei, și mulţime mare de preoţi şi diaconi. Au luat parte la slujba arhierească zeci de mii de credincioşi.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Onufrie a reamintit celor prezenţi importanţa pe care a avut-o Sfântul Cneaz Vladimir în fericita întoarcere de la păgânism la creştinismul răsăritean a poporului rus şi implicit ucrainean, ce a avut loc cu mai bine de un mileniu în urmă.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a mulţumit Preafericirii Sale pentru invitaţia făcută, amintind totodată faptul că între poporul român şi cel ucrainean este o strânsă legătură, formată nu de acum, ci din timpuri străvechi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei i-a pomenit în cuvântul său pe Sfântul Mitropolit Petru Movilă, român de neam, dar care a păstorit la Kiev, punându-şi profund amprenta asupra vieţii spirituale a Ucrainei la început de secol XVII, pe Sfântul Paisie Velicicovski, ucrainean de neam, dar care a vieţuit în Mănăstirea Neamţ, punându-şi puternic amprenta asupra vieţii monahale din România veacului al XVIII-lea, dar şi pe Sfântul Pahomie de la Gledin, originar din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar care a vieţuit în Lavra Peşterilor din Kiev, la a cărui canonizare festivă, în mica localitate bistriţeană, a participat şi vrednicul de pomenire Mitropolit Vladimir, înaintaşul Preafericitului Părinte Onufrie. În mod public, Mitropolitul Andrei a oferit icoana Sfântului Cneaz Vladimir, Luminătorul ruşilor, pictată în stil bizantin, Preafericitului Mitropolit Onufrie. (Andreea Pâgleşan)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns