Sfânta icoană a Maicii Domnului Iordănița în România

Icoana Maicii Domnului Iordănița a fost prezentă în România în perioada 1-10 martie, cu prilejul evenimentelor închinate sărbătorii Duminica Ortodoxiei, organizate de Parohia Icoanei din Capitală. Totodată, sfânta icoană a fost dusă în pelerinaj la alte două biserici din Capitală, și anume „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Titan, în ziua de marți, 7 martie, și „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din cartierul Drumul Taberei, miercuri, 8 martie.

 

Icoana Maicii Domnului Iordănița a fost adusă joi, 9 martie, la Catedrala Patriarhală, unde numeroși credincioși i-au adus cinstire. „Este o lucrare a Maicii Domnului și o lucrare a Sfântului Ioan Iacob prin care ei ne cheamă să revenim la biserica românească de pe Valea Iordanului, să o scoatem din părăsire, din uitare și din rănile pe care războiul le-a produs în corpul acestei frumoase clădiri”, a spus Patriarhul României în Reședința Patriarhală, cu prilejul încheierii pelerinajului cu icoana Maicii Domnului Iordănița în Capitală.

Icoana Maicii Domnului Iordănița, după pelerinajele la trei biserici din Capitală, a fost așezată spre cinstire la Catedrala Patriarhală, iar apoi la Reședința Patriarhală. După așezarea sfintei icoane în Salonul „Sfinții Români” din Reședința Patriarhală și intonarea troparului „Apărătoare Doamnă”, arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, a mulțumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru binecuvântarea de a aduce în România icoana Maicii Domnului Iordănița la evenimentele dedicate sărbătorii Duminica Ortodoxiei și organizate de Biserica Icoanei din Capitală. Apoi, Superiorul Așeză­mintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan a prezentat succint istoria icoanei Maicii Domnului Iordănița, de la Schitul Românesc de la Iordan; bombardamentele din timpul Războiului de șase zile din anul 1967, care au afectat grav biserica; salvarea icoanei Maicii Domnului Iordănița de călugării români și adăpostirea ei în biserica Așezământului Românesc de la Ierusalim; închiderea și minarea terenului încă din anul 1970 a zonei de la Iordan, cât și vestea bună privind aprobarea proiectului de deminare a terenului și posibilitatea restaurării Așezământului Românesc de la Iordan.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că sprijinirea lucrărilor de deminare a terenului și restaurarea bisericii românești de la Iordan reprezintă o datorie a credincioșilor români, iar Maica Domnului îndeamnă, prin prezența sfintei sale icoane în România, ca sfânta sa icoană să revină în biserica de la Iordan, în care a slujit Sfântul Ioan Iacob Românul între anii 1947 și 1952. „Este o lucrare a Maicii Domnului și o lucrare a Sfântului Ioan Iacob prin care ei ne cheamă să revenim la biserica românească de pe Valea Iordanului, să o scoatem din părăsire, din uitare și din rănile pe care războiul le-a produs în corpul acestei frumoase clădiri. Este o datorie a noastră de a ne îngriji, împreună cu celelalte șapte Biserici, ca terenul să fie eliberat de orice pericol de ordin militar, dar și de a reface ceea ce a fost distrus, cu atât mai mult cu cât este o minune a Maicii Domnului că icoana s-a păstrat și iată a ajuns și în România, unde a fost confecționată. Noi vă mulțumim și apreciem foarte mult că ați demarat această acțiune. Să ne ajute Bunul Dumnezeu, Maica Domnului și toți sfinții să putem să cinstim și memoria celor care în condiții grele au cumpărat acolo terenul de ­1 hectar, au construit Reprezentanța de la Ierusalim și biserica de la Iordan și, în mod deosebit, să cinstim pe Sfântul Ioan Iacob, care s-a rugat acolo și care a fost adesea în primejdii, păzind acest așezământ al Patriarhiei Române pe teritoriul Ţării Sfinte”, a spus Patriarhul României.

Preafericitul Părinte Patriarh ­Daniel a precizat că o copie a icoanei Maicii Domnului Iordănița va fi făcută la Atelierele Patriarhiei Române, ­întrucât icoana a fost realizată tocmai de profesorul care le-a învățat pe maicile de la Mănăstirea Pasărea tehnica cizelurii. În semn de recunoștință, arhim. Teofil Anăstăsoaie a dăruit Părintelui Patriarh Daniel o copie mai mică a icoanei Maicii Domnului Iordănița. La acest eveniment din Reședința Patriarhală au participat și membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc.

 

Suma necesară deminării zonei care aparține Bisericii Ortodoxe Române la Iordan este 500.000 de dolari, iar cei care doresc să susțină operațiunile de deminare a terenului și de reparare a bisericii de la Iordan pot trimite donațiile lor în conturile special deschise de Patriarhia Română, prin Administrația Patriarhală, la Banca Comercială Română, și anume USD (RO11RNCB008 2004­895030030 USD), RON (RO65­ RNCB008 2004895030028 RON) și EUR (RO38RNCB008 2004 8950 30029 EUR). Alte detalii suplimentare pot fi oferite de Reprezentanța Patriarhiei Române în Ţara Sfântă (e-mail reprezentant_jerusalem@patriarhia.ro).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns